Ludewig schreef op woensdag 22 oktober 2014 @ 12:25:
Klopt en het is dus maar de vraag hoeveel negatieve gevolgen dit in de praktijk heeft. Dat je in een testje kan meten dat mensen onbewust iets banger zijn voor een donkere man, betekent bijvoorbeeld niet dat ze die persoon discrimineren wanneer ze op een bewuste manier met hem omgaan. En als je mensen bewust maakt van mogelijke onbewuste vooroordelen, kunnen ze hier wellicht wat voor compenseren.
Bij hoeveel wat je doet denk je daadwerkelijk goed na? Als dat een percentage in de dubbele cijfers is dan is het veel. Het heeft dus wel degelijk nadelige gevolgen in de praktijk.
Daarnaast bestaan er stereotypes over vrijwel elke groep en hebben blanken, mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, etc er net zo goed last van als mensen met een donkere huidskleur. Dat is iets dat vaak stelselmatig wordt vergeten bij zulke discussies, wat de boodschap geeft aan zwarte Nederlanders dat zij als enige hiermee te maken hebben, maar anderen niet. Dan is het niet zo vreemd dat een minderheid van de zwarte Nederlanders zich als slachtoffer gaat zien en verongelijkt worden. Dit terwijl een oudere werkzoekende in Nederland bijvoorbeeld veel en veel meer wordt gediscrimineerd (en ook bewust) dan een zwarte jongere.
Dit is een drogreden. Het feit dat ook andere slechte dingen zijn die aangepakt zouden moeten worden is geen reden om het onderhavige geval niet aan te pakken. Want die zelfde vlieger zou dan ook opgaan voor al die andere dingen en dan kom je nooit vooruit.
Tenslotte wil ik nogmaals even opmerken dat ik totaal niet overtuigd ben van het idee dat het anders kleuren van Piet hier enig significante impact op heeft en dus de samenleving beter maakt.
Vergelijk het met de klimaatverandering. Zijn wij als Nederlanders verantwoordelijk voor de klimaatverandering? Slechts voor een heel klein deel. Lost het de klimaatverandering op als we zuinigere auto's kopen en zuiniger met energie omgaan? Nee natuurlijk niet want dat is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Maar toch neemt de overheid allerlei maatregelen om energieverbruik en CO
2-uitstoot terug te dringen. Want hoewel het niet
de oorzaak is en niet
de oplossing, is het wel een
klein deel van de oorzaak en daarom een
klein deel van de oplossing.
Zo ook Zwarte Piet. Is het
de oorzaak van racisme en discriminatie? Natuurlijk niet. Is het
de oplossing voor racisme en discriminatie om Zwarte Piet andere kleuren te geven? Nee natuurlijk niet. Maar het is toch een deel ervan en dus is het, net als individueel energieverbruik, goed om het aan te pakken.
Maakt dat uit dan? Mogen bijvoorbeeld alleen Kobanezen zelf hun beklag doen over de situatie in Kobani?
Ik begrijp dat als je geweigerd wordt op een sollicitatie door je huidskleur, dat je dan zeer boos wordt en stappen gaat ondernemen. Of als je in de winkel als enigste (met nadruk op enigste. Niet als het gebruikelijk is om steeksproefsgewijs te controleren) je tas moet openmaken, omdat je een wat donkerdere huidskleur hebt.
Maar boos worden om Zwarte Piet, snap ik niet. Hoe kwetst Zwarte Piet jou dan?
Omdat het je met de neus op de "feiten" drukt. En omdat het fenomeen Zwarte Piet onbewuste impliciete associaties versterkt (al bij jonge kinderen) waardoor daarna het handelen van die kinderen wordt beïnvloed; ook later als ze groot zijn.
Neem zo'n beveiliger bij een winkel. Die moet puur op "gut feeling" mensen er tussenuit pakken waarvan hij denkt dat die misschien wat zouden stelen. Daar wordt dus niet echt over nagedacht want het gaat om een gevoel. Gebaseerd op de onderbuik. En die onderbuik wordt geregeerd door impliciete associaties. Iemand die zich zo en zo gedraagt die zou wel eens iets gestolen kunnen hebben. En impliciete associaties met betrekking tot Marokkanen en zwarte mensen hebben dus daar wel degelijk invloed.
Als een politie-agent een blanke in een dure auto ziet rijden gaan er geen alarmbelletjes rinkelen. Als ze een zwarte of een Turk in zo'n auto zien rijden, is de kans groot dat ze de wagen staande houden om "eventjes het een en ander te checken". Want ze werken op "gut feeling". En hun "gut feeling" vertelt hun dat er daar mogelijk iets niet klopt. Gebaseerd op impliciete associaties.
Mijn ex-zwager (zwart) huurde wel eens voor een weekeind een mooie dure auto, gewoon voor de lol. Tja, als hij daar zijn geld aan uit wil geven dan is dat zijn keuze. Elke keer - ik herhaal, ELKE KEER werd hij wel minstens een keer staandegehouden voor een "standaardcontrole". In zijn eigen Peugeotje werd hij NOOIT staandegehouden. Kennelijk hebben die politieagenten het
gevoel dat er iets niet klopt aan een zwarte man in zo'n dure auto.
Dat is zomaar een voorbeeld van hoe het leven van iemand die tot een zichtbare minderheid behoort beïnvloed kan worden door de impliciete associaties die de meerderheid met die minderheid heeft.
Is Zwarte Piet daar de oorzaak van? Nee. Maar het is wel een stukje katalysator omdat het bepaalde associaties versterkt. En die associaties beïnvloeden weer de "gut feeling" van mensen. En door die "gut feeling" wordt je als minderheid in je dagelijks leven regelmatig gehinderd.
Omdat kinderen jou uitmaken voor Zwarte Piet? Als je daar niet tegen kan, dan sta je niet echt stevig in je schoenen. Kinderen die niet goed opgevoed zijn, daar heb ik alleen maar medelijden mee.
Of omdat volwassenen jou uitmaken voor Zwarte Piet? Daar heb ik nog veel meer medelijden mee en dat zijn waarschijnlijk de ouders van de kinderen die jou Zwarte Piet noemen.
Ik werd vroeger ook uitgescholden voor poepchinees. Raar genoeg heb ik nu best veel Chineze vrienden

Het gaat dus niet alleen om het feit dat mensen worden uitgemaakt voor Zwarte Piet. Om je Chinese vrienden aan te halen: laat een van hun eens proberen om een pak babymelkpoeder te kopen? Het blijkt namelijk dat er vaak geweigerd wordt om dat aan mensen met een Aziatisch uiterlijk te verkopen. "Omdat het allemaal wordt opgekocht door Chinezen." Mijn vriendin (Vietnamese) is het nog niet overkomen en haar zoontje is ondertussen van de babymelk af maar het zou je maar gebeuren zeg dat je voor je baby niet eens melk kan kopen...
Heeft niets met Zwarte Piet te maken maar is wel een indicatie van hoe onderbuikgevoelens (die grotendeels zijn ingegeven door impliciete associaties) het dagelijks leven van mensen kunnen beïnvloeden.
Of herinnert Zwarte Piet je aan de tijd dat je geketend op het land moest werken?
Mijn oma is volgens mij de laatste uit mijn familie die als slaaf werd behandeld. En dat was nog wel door haar eigen pleegouders. Zij stoort zich ook niet aan Zwarte Piet.
De slavernijkaart is sowieso klinkklare onzin maar dat station zijn we in deze discussie ook al minstens honderd keer gepasseerd.
Dus wat ik concreet wil weten: Zijn hier gekleurde Nederlanders die echt last hebben van Zwarte Piet (als in "Door Zwarte Piet kan ik nergens meer aan een baan komen")? En hoe worden blanken die tegen Zwarte Piet zijn gekwetst of wat zijn hun redenen om tegen Zwarte Piet zijn?
Dus wat ik concreet wil weten: Zijn er hier mensen die in een laaggelegen gebied wonen die door mijn benzineslurpende auto last van hoog water hebben? En hoe hebben mensen die in hooggelegen gebieden wonen last van de klimaatverandering of wat is hun reden om tegen mijn benzineslurpende auto te zijn?
Zie het in die context. Natuurlijk is er niemand die een direct causaal verband legt tussen Zwarte Piet en het niet kunnen krijgen van een baan. Maar het fenomeen Zwarte Piet heeft er wel invloed op.
Het is alleen een echte hetze als het uit Hetzerath komt, anders is het gewoon sprankelende ophef.