Voor zover ik het principe begrijp: er worden geen nano kristallen afgegeven, maar de bestaande calciumdeeltjes in het water vormen zelf "nanokristallen" doordat ze langs het oppervlak van de keramische bolletjes stromen. Doordat dit als kristal in het leidingwater zit, heeft dit veel minder kans om binden en af te zetten op leidingen, boilers, kranen etc. Er komt dus geen extra materiaal in het water, en aangezien de bolletjes keramisch zijn en het verder een 'doorstroom' apparaat is, zal er niet makkelijk ergens een bacteriefilm ontstaan.AUijtdehaag schreef op dinsdag 7 februari 2023 @ 07:39:
@mxmemx
Ik sta open voor iedere vorm van innovatie, maar zet er toch nog vraagtekens bij.
Als je zoekt op keramische ontharder dan heeft men het over nano kristallen die afgegeven worden aan het water.
Enig idee wat dat voor stofje is?
Een harsbed wordt om de 10 dagen geregenereerd met zout.
De kans op vorming van bacteriën is dan erg klein in het harsbed.
Hoe zit dat met een filter wat er al drie jaar in zit?
Het is in elk geval een bewezen techniek; en ook getest door o.a. de belgische consumentenbond, dat het wel degelijk werkt om kalkaanslag in leidingen en boilers tegen te gaan (via https://www.test-aankoop....eltreffende-alternatieven, maar de daadwerkelijke test is paywall).
Hij is bij ons inmiddels bijna een jaar 'bezig' en het effect is nog net zoals ik eerder beschreef; we hebben nooit meer kalk op de douchekop gehad en de kalkaanslag op de douchevloer zelf is vanzelf minder geworden. Maar je moet wel gewoon blijven schoonmaken en het water wordt niet zachter, dus als het je te doen is om zachter water te krijgen voor je huid / minder shampoo nodig / minder(?) schoonmaken dan is dit niet je ding.
Bij mij speelde de hoofdoverweging dat we binnenkort een boiler krijgen, daar wilde ik 'voorzorgmaatregelen' voor om zo weinig mogelijk kalk aanslag te krijgen. Ik heb veel info verzameld op voorhand. Bewezen werkende systemen was dan zout-ontharder, poly-fosfaten (of co2) injectie, en dus de keramische varianten. Injecteren met polyfosfaten vond ik niet prettig klinken, ondanks de bezwering dat het veel minder is dan wat je met eten al binnenkrijgt. CO2 is en duur en groot, dus voor een huis niet echt zinvol. Bleef dus over zout en keramisch. Maar voor een zout ontharder heb ik geen eenvoudige locatie beschikbaar. De keramische 'ontharder' (beter 'waterbehandelaar'), paste veel makkelijker in een krappe meterkast. Daarnaast hebben ook zout ontharders nadelen; er wordt water verspild, zout geloosd, en regenereren maakt lawaai.