argusb79 schreef op maandag 07 december 2015 @ 15:57:
Ik zit ook aan een waterontharder te denken. Vooral om kalkaanslag in onze (nieuwe) badkamer te voorkomen.
Ze hebben op zich niet heel hard water ( 7,7 dH).
De grote vraag waar ik nu nog mee zit is de doorvoercapaciteit van de ontharders. Als ik bijvoorbeeld kijk naar
deze kleine ontharder dan lijkt deze qua capaciteit voldoende voor ons ( 2 persoons huishouden, relatief weinig waterverbruik ).
Waar ik echter mee zit is dat we ook een stortdouche hebben. Een stortdouche gebruikt al snel > 20 liter water per minuut. De genoemde waterontharder kan 13,3 l/minuut "continu" aan.
* Blijft er dan wel voldoende druk over voor de douche?
* Of krijgen we dan toch weer "harder" water?
Als de kleine ontharder geen optie is, wat voor nadelen (behalve iets hogere prijs en ruimte) zitten er dan aan een grotere ontharder?
* Minder vaak spoelen en daardoor eerder vuil?
* Minder zoutverbruik, dus eerder "vastkoeken" zout?
* Iets anders?
toon volledige bericht
Een stortdouche van 20 liter/minuut is natuurlijk een keuze, maar niet echt nodig. Maar als je toch die 20 liter/minuut echt nodig hebt, dan is
deze wel voldoende.
Nog even op je vragen terugkomend: minder vaak spoelen is niet eerder vuil, een waterontharder kan een bepaalde hoeveelheid calcium aan zich binden, dit is weer afhankelijk van de hoeveelheid (kunst)hars in de ontharder. De hoeveelheid water is weer afhankelijk van de hoeveelheid calcium in het water.
Het harsfilter moet wel af entoe schoongemaakt worden, dit gaat met een schoonmaakvloeistof.
Je zout koekt niet vast bij gebruik van de zouttabletten, je voegt bij het in gebruik nemen van de ontharder een paar liter water toe aan het zoutvat, de rest gaat vanzelf.
De meeste ontharder halen alleen de calcium- en magnesiumzouten uit het water, de andere mineralen blijven wel in het water. Om deze ook te verwijderen zijn andere middelen en filters nodig, maar dat is bij normaal huishoudelijk gebruik niet nodig. Aquariumbezitters met speciale vissen maken hier gebruik van.
Misschien dat lang-gebruikers hier wat zinnig over kunnen zeggen, de mijne staat er nog niet zo lang, maar het lijkt me geen echt bewijs
We hebben er in het bedrijf op grote schaal last van gehad dat een van onze cementen transport leidingen begon op te lossen, met gevolg dat klanten gruis in hun kraan en CV ketel kregen. Dit was met water dat van nature al heel zacht was. Nu staat er een installatie die het water juist harder maakt door marmer filtratie.
Ik heb in mijn huis niet zo erg veel gecementeerde leidingen lopen, dat is is dus geen issue. Dat geldt alleen voor de grote transportleidingen.
Misschien heb je er geen last van, maar wees er voorzichtig mee. Stel je apparaat gewoon goed af en ook periodiek bij, gezien de hardheid uit de kraan ook kan wisselen door nieuwe centrale onthardingsinstallaties die door de water bedrijven worden gebouwd.
Het apparaat is afgesteld volgens de instructies van de leverancier.
En zo vaak wordt de hardheid van het water niet veranderd. Ik heb hier 10,8 º DH, en dat was goed te merken. Een aantal jaar gelden was het zelf boven de 13º. Zo erg hard lopen de waterleveranciers ook weer niet om de hardheid te verlagen naar een acceptabel niveau
Overigens zullen verkopers van onthardingsinstallaties dit gewoon ontkennen. Hun markt is hier namelijk afhankelijk van. De gewone consument is niet scheikundig zo onderlegd dat ze weten waar men het over heeft. Het valt me op dat ze vrij stellig antwoorden geven op vragen,zonder een wetenschappelijke bron te vermelden,of de bron van een collega bedrijf te vermelden. De openingspost van dit topic is ook 1 grote reclame ipv objectieve informatie.
Dat is nogal kort door de bocht, lees het testrapport van TNO nog een keertje door, die zijn toch redelijk onafhankelijk. Het ene zachte water is het andere niet.....
Oja, ik test regelmatig thuis de hardheid (blijft mooi op 0) en de pH met een geijkte meter op mijn werk. De pH is onveranderd sinds de installatie van de ontharder.