vandermark schreef op vrijdag 25 maart 2022 @ 15:37:
Ik ga komende juni een 4 daagse huttentocht lopen in Oostenrijkse alpen en wil m'n xt-3 meenemen. Er gaat zeker de 16mm F2.8 prime op. Twijfel nog aan een 2e prime meenemen, de 35mm 1.4. Weegt niets en dan heb je toch weer flink meer mogelijkheden... Mensen hier ervaring met rugzakken tocht en camera's? M'n DJI Mini2 moet eigenlijk ook mee...
Ik maak ook ieder jaar een 6 daagse huttentocht met een stel vrienden en het is ieder jaar weer een puzzel wat ik moet meenemen

... Welk gebied ga je?
De Peak design clip is in ieder geval een aanrader. Een hoesje er omheen kan geen kwaad, een beetje huttentocht kent namelijk ook klauterpassages waar je vroeg of laat achterstevoren naar beneden moet er minder controle over de beschikbare ruimte hebt. De kans is dan aanwezig dat je met de camera aan de clip ergens tegenaan stoot.
Een ruim zittende draagriem om je nek als extra zekerheid kan geen kwaad voor het geval de clip/ camera toch losschiet.
Op de hut (beter gezegd in de hut) kan het soms best wel donker zijn aangezien ze meestal kleine raampjes hebben vanwege het soms gure weer. De verlichting in de hut is vaak ook eerder spartaans om stroom te sparen. Een lichtsterker objectief kan geen kwaad. Tijdens het wandelen en met name met mooi weer heb je licht genoeg
Je hebt voor de huttentocht zelf al een wat grotere rugzak nodig. Kan niet groot genoeg zijn en je kunt ze altijd nog wat kleiner maken. Groter is natuurlijk wel wat zwaarder. Een extra rugzak of tas is niet nodig en vaak alleen maar onhandig. De genoemde clip is in principe voldoende.
Mocht je de camera en/ of extra objectieven in de rugzak willen bewaren kun je er een extra (hand) doek omheen doen ter bescherming als je tegen een rots aan komt. Zoveel mogelijk opbergen binnen de rugzak opbergen is dan handig (niet aan de buitenkant van de rugzak). Als een paar keer meegemaakt dat iemand spontaan uitglijdt over de blubberpaadjes of gladde rotsen als het geregend heeft en vervolgens een paar meter koppeltje duikelend naar beneden gaat. Tot nu toe heeft iedereen van de groep dat trouwens overleefd.
Voor de huttentocht zelf misschien nog wat tips?
Wordt lid van een sectie van de Alpenverein. Je hebt dan korting op de hutten en voorrang bij het overnachten. Daarnaast heb je meteen een extra verzekering voor het geval je "gered" moet worden (een helicopterredding van een van de wandelvrienden leverde een rekening op van € 10k....)
Reserveer de hutten vooraf, dan weet je wat voor een slaapplaats je krijgt. Anders loop je het risico op "vol" of alleen een "rest-slaapplek"..
Neem voldoende water mee als je gaat wandelen. Neem bijvoorbeeld een waterzak mee met 1 of 2 extra flessen. Soms moet je namelijk een andere route nemen en dan past de tijd niet meer en je optimistisch ingeschatte watervoorraad. Ook als eens meegemaakt dat we een andere route namen omdat iemand in de groep niet onnodig veel "eng" wilde klauteren en toen bleek de alternatieven route na 5 km "verdwenen" door het noodweer 2 weken eerder. Enkelen hadden het water echter op en hadden het geluk dat er een beekje was waar er water kon worden getapt dat met een ontsmettingstablet geschikt kon worden gemaakt anders hadden ze die extra 3 uur in de brandende zon maar moeilijk doorstaan.
Praat op de hut met anderen en/of de Hüttenwirt over de route van de komende dag, Dan hoor je snel genoeg hoe die is in te schatten.Daarnaast is het altijd verstandig om de Hüttenwirt te vertellen waar je naartoe gaat. Zij hebben onderling contact, en met name als jij niet gereserveerd hebt kunnen zij dan afstemmen of je "vermist bent".
Afhankelijk van het land kunnen de aangegeven tijden soms flink afwijken van de realiteit. In Zwitserland zijn ze bijvoorbeeld altijd erg optimistisch en doet de "normale" Nederlander / Belg er anderhalf tot 2 keer zo lang over. Dat kan van belang zijn als jij denkt meer dan genoeg tijd te hebben voor een leuke fotoshoot en dan toch om 20 uur op de hut aankomen en te horen krijgen dat de keuken gesloten is of dat je alleen nog kunt kiezen uit soep en soep met ballen.
Een aantal zaken met betrekking tot Covid, misschien dit jaar niet meer nodig maar wel even om te toetsen:
je moet een eigen slaapzak meenemen en de ouderwetse Hüttenschlafsack is niet voldoende omdat er eigenlijk nooit meer dekens liggen zoals in het verleden en het boven de 2000 meter best wel fris kan worden.
Met name in Duitsland en Oostenrijk kwam je veel hutten niet in zonder QR-code en FFP2 masker.