Acties:
  • +3 Henk 'm!

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online

Het grote Adobe Lightroom topic

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/wlI7CFyebrY6NNzlZVE9NbkZ/full.png


Inhoudsopgave
  1. Algemeen
  2. Gebruikersinterface
  3. Modules
  4. Tips & Trucs
  5. Bekende problemen


1   Algemeen
Adobe Lightroom is een applicatie waarmee fotografen eenvoudig foto's kunnen beheren, nabewerken en exporteren naar verschillende media. Hoewel er veel mogelijk is met de combinatie van Bridge (het beheren van foto's) en Photoshop (het bewerken van foto's), was er altijd behoefte vanuit fotografen om dit op een snellere en goedkopere manier te doen. Onder de motorkap maakt Lightroom gebruik van dezelfde algoritmes en code als Adobe Camera Raw (ACR), dat door Photoshop wordt gebruikt wanneer Raw-bestanden worden geopend.

Lightroom is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Nederlands. Het is, onafhankelijk van welke licentie je hebt aangeschaft, altijd mogelijk om de taal aan te passen via de instellingen van Lightroom.

Je kunt een 30 dagen probeerversie van Lightroom downloaden vanaf:
https://www.adobe.com/cfu...hotoshop_lightroom&loc=nl

Lightroom werkt met een systeem van Catalogs. Een catalogus is exact wat de naam weergeeft: een collectie foto's. Dit kan geheel naar eigen smaak worden opgevat. Je kunt een hele grote catalogus maken met deelverzamelingen (opgedeeld in bijvoorbeeld jaartallen, evenementen, personen, plaatsen, enzovoort), of je kunt per evenement een catalogus maken. Een catalogus is een relatief klein bestand op de harde schijf waarin de locatie van je foto's worden opgeslagen (de ruwe data van de foto's worden dus niet in de catalogus zelf opgeslagen), de aanpassingen die je hier op hebt aangebracht, de ratings, enzovoort.

« · ^


2   Gebruikersinterface
De gebruikersinterface van Lightroom is ingedeeld in drie elementen: de module picker, de panels en de filmstrip. Elk van deze elementen zijn te verbergen door op het pijltje aan de zijkant te klikken. Hierdoor houd je meer ruimte over voor de foto zelf. Afhankelijk van je schermresolutie kun je ervoor kiezen om dit te doen.

2.1   Module Picker
Met de module picker kun je eenvoudig navigeren tussen de verschillende stappen in de workflow die Lightroom te bieden heeft. Een aantal van deze modules wordt verderop in meer detail besproken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/bqK3Au3XhaWfoW0PNU9AXS6K/full.png



2.2   Panels
Aan de linker- en rechterkant zijn de panels aanwezig. Afhankelijk van de module die je hebt gekozen, verschijnen hier panels die je in staat stelt om bepaalde acties uit te voeren. Je kunt de panels naar eigen smaak indelen of in zijn geheel verbergen.

Een voorbeeld van een panel is de Collections panel, hieronder weergegeven. Een aantal panels, waaronder deze, bieden extra acties aan door middel van knoppen aan de rechterkant. Bij de Collections panel kun je bijvoorbeeld nieuwe (smart) collections aanmaken, of huidige collections verwijderen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/NfC5MOATxbnaWBPdJG5SNXn4/full.png


Door met de rechtermuisknop op het donkergrijze gebied te klikken (de lege ruimte onder panels) kun je naar eigen smaak bepaalde panels verbergen of tonen. Het is zelfs mogelijk om een ander type decoratie te tonen voor de "Panel End Mark" (het plaatje dat getoond wordt na het laatste panel).

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/KURradpYaiMpeeOLieZCapc6/full.png


2.3   Filmstrip
Aan de onderkant van het scherm zie je de Filmstrip. In de Develop module komt deze erg goed van te pas. Je hebt een erg handig overzicht van de foto's van de huidige folder of collectie waarin je werkt. Ook laat Lightroom verschillende symbolen of kleurmarkeringen zien, waaraan je makkelijk kunt afleiden wat voor acties of ratings (waarderingen) er op de foto is uitgevoerd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/DCImqiJ2kCai8vG22faWV2bt/full.png


In het bovenstaande plaatje zijn verschillende dingen af te leiden. De eerste foto heeft een lichtgrijze kleur, dit toont de huidige selectie aan. De vijfde foto heeft een rode kleur, dit is een Color Label die is ingesteld op de foto. Door met de rechtermuisknop op een foto te klikken, kun je deze instellen (of met de sneltoetsen 6, 7, 8 en 9). De tweede foto van rechts heeft 4 sterren aan de onderkant. Dit is een Rating die is ingesteld. Deze kun je makkelijk instellen met de sneltoetsen 0 (geen rating), 1, 2, 3, 4 of 5.

Aan de linkerbovenkant van een foto kun je zien of een foto een Flag heeft. Witte vlaggetjes staan voor Flagged (sneltoets P van Pick) en zwarte vlaggetjes staan voor Rejected (sneltoets X).

Tot slot zijn er nog een aantal icoontjes die je in het bovenstaande plaatje ziet staan. Het icoontje Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/hGx64d1gNrbAuysLN5Yp4hsv/full.png geeft aan dat de foto ontwikkelaanpassingen heeft (er is in de Develop mode iets aan de foto veranderd, bijvoorbeeld de witbalans, exposure of contrast). Het icoontje Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/bt7vIBoA1Ry6q2rne3N1TfM9/full.png geeft aan dat de foto gecropt is. Het icoontje Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/FwRGN0ke5vixsHrtvUUMq09h/full.png geeft aan dat de foto is toegevoegd aan de Quick Collection (een collectie die je in de Catalog panel kunt terugvinden).

Al deze symbolen en markeringen zijn ook terug te vinden in de Grid view (sneltoets G) in de Library module.

« · ^


3   Modules
3.1   Library Module
De Library module stelt je in staat om eenvoudig en snel je foto's te organiseren. Aan de linkerkant heb je onder andere de Catalog, Folders en Collections panels. Aan de rechterkant heb je onder andere de Histogram, Keywording en Metadata panels. Het is heel belangrijk dat je de functies van deze panels goed begrijpt.
  • De Catalog panel toont drie verschillende sets van foto's: All Photographs (alle foto's in je huidige catalogus), Quick Collection (foto's die je met de sneltoets B hier aan hebt toegevoegd) en Previous Import (foto's die je de vorige keer in deze catalogus hebt geïmporteerd).
  • De Folders panel toont de folderstructuur van de foto's in je catalogus zoals deze op de harde schijf staat.
  • De Collections panel toont alle collections binnen je catalogus. Dit is een krachtige feature van Lightroom. Een foto in je catalogus kan in meerdere collecties voorkomen. Het nadeel van het beheren van foto's direct op de harde schijf, is dat een foto maar op één locatie kan staan (tenzij je het kopieert of met ingewikkelde symlinks werkt). In Lightroom ben je zo vrij als je wilt om collecties te maken, bijvoorbeeld ingedeeld in evenementen, landen, datums, personen, en ga zo maar door. Collecties kunnen genest zijn, je kunt dus op een soortgelijke manier als folders een boomstructuur maken. Nog handiger zijn Smart Collections. Hiermee kun je aan de hand van bepaalde informatie van foto's automatisch collecties genereren. Dit kun je doen door op het plus-teken van de Collections panel te klikken en op "Create Smart Collection..." te klikken. Een voorbeeld van een Smart Collection die alle foto's getagt met de personen "Piet" en "Emma" met een hogere rating dan 3 sterren laat zien, is als volgt:

    Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/U0PWbyUaJQJ3oc7edeJ4DpPp/full.png
  • De Histogram panel toont een histogram van de foto en de basisinstellingen (ISO, brandpuntafstand, diafragma en sluitertijd) wanneer deze in de EXIF aanwezig zijn. Deze link bevat meer informatie over hoe de histogram in Lightroom werkt.
  • De Keywording panel toont keywords die aan de foto toegewezen zijn. Je kunt hier ook nieuwe (of bestaande) keywords toewijzen. Wanneer je meerdere foto's hebt geselecteerd, wordt er een sterretje (*) naast een keyword getoond wanneer deze niet op alle foto's in je selectie is toegepast. Indien je één of meerdere keywords tegelijk wilt toekennen aan een foto, dien je dit te doen in de Grid view (sneltoets G). Selecteer de foto's met behulp van Shift of Control, en voer vervolgens de keyword(s) in.
  • De Metadata panel toont de EXIF informatie van een foto. Je kunt hier ook de copyright aanpassen (hoewel het handiger is om deze tijdens het importeren toe te wijzen, zie hiervoor Tips & Trucks). Je kunt metdata van verschillende foto's met elkaar synchroniseren met behulp van de Sync Metadata knop. Stel, je hebt op één foto de copyright metadata aangepast. Je kunt vervolgens alle foto's selecteren en op Sync Metadata klikken. Vink vervolgens alleen het Copyright vakje aan, en op alle andere foto's word na het bevestigen dezelfde copyright toegepast.
Je hebt in de Library module verschillende views voor het bekijken van foto's. Je kunt een losstaande foto bekijken in de Loupe view (sneltoets E). Je kunt meerdere foto's tegelijk bekijken in de Grid view (sneltoets G). Ook is het mogelijk om foto's met elkaar te vergelijken door middel van de Compare view (sneltoets C).

In de Grid view kun je, net als in de Filmstrip (onderin beeld), gebruik maken van filters. Hiermee kun je binnen een catalog, folder of zelfs een collectie, foto's filteren op bepaalde eigenschappen. Standaard heeft Lightroom de volgende filters aan boord:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/Ol9bKKjJHQQWoavGhPDPD7pJ/full.png


Je kunt in dezelfde balk een filter aanpassen. Als je wilt kun je deze opslaan als een preset door op "Save Current Settings as New Preset..." te klikken in de bovenstaande menu. Je kunt bijvoorbeeld een filter maken voor foto's die Rejected (afgekeurd zijn). In het onderstaande plaatje zou je dit doen door op het Rejected vlaggetje te klikken, en dit vervolgens op te slaan als een preset.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/sSjSTSkIzmyGqndQosv7GHoF/full.png



3.2   Develop Module
Voor het nabewerken van foto's gebruik je in Lightroom de Develop module (sneltoets D). Aan de linkerkant heb je onder andere de Presets, Snapshots en History panels. Aan de rechterkant heb je de Histogram, Basic, Tone Curve, HSL, Split Toning, Detail, Lens Corrections, Effects en Camera Calibration panels.
  • De Presets panel bevat een lijst van presets die je toe kunt passen op een foto of selectie van foto's. Lightroom bevat zelf een grote lijst met presets, maar je kunt ze ook zelf aanmaken of downloaden van internet. In de instellingen van Lightroom vindt je de knop Show Lightroom Presets Folder... waarmee je de folder opent waarin de presets staan opgeslagen. Je kunt een nieuwe preset maken door op het "+" knopje te klikken in de panel. Je kunt hierin aanvinken welke instellingen van de huidige foto je wilt opslaan als preset.
  • De Snapshots panel bevat snapshots waarin je een reeks instellingen hebt opgeslagen van een foto. In sommige gevallen kun je tientallen aanpassingen hebben gemaakt op en foto. Je kunt hier een snapshot van maken (sneltoets Command + N). Vervolgens kun je verder knutselen aan de foto. Mocht je de nieuwe aanpassingen toch niet bevallen, dan kun je eenvoudig terug naar je eerder opgeslagen snapshot.
  • De History panel bevat een uitgebreid overzicht van alle aanpassingen die je aan een foto hebt aangebracht. Het grote voordeel van Lightroom is dat alle aanpassingen non-destructief zijn. Dat wil zeggen dat je altijd terug kunt naar het origineel, of een stap er tussen in. Je kunt dit doen door simpelweg op de betreffende actie te klikken in de History panel.
  • Bovenaan de Basic panel heb je een aantal tools tot je beschikking die erg vaak goed van te pas komen:




    Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/v0iSo3QrX37q4zcfSBcV25X3/full.png



    Zo is er de Crop tool (sneltoets R), Spot Removal tool (sneltoets Q) voor het verwijderen van bepaalde delen in de foto, Red Eye Correction tool, Graduated Filter tool (sneltoets M) voor het donker of lichter maken van delen in de foto door middel van gradiënten en de Adjustment Brush tool (sneltoets K) waarmee je lokale aanpassingen kunt maken in de foto. Dit kan bijvoorbeeld het verscherpen van ogen zijn of een deel van de foto iets donkerder of lichter maken. Bij veel van de tools kun je de instellingen als preset opslaan.




    Het is het vermelden waard dat de Crop tool verschillende type overlays ondersteund. Standaard wordt de Grid gebruikt, maar je kunt ook andere opties selecteren via Tools > Crop Guide Overlay (alleen beschikbaar wanneer je de Crop tool gebruikt):

    Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/KuFMNAeVLliAgbTCoeQ9cDYD/full.png


    Een andere handige optie is de Straighten tool (onder de Crop tool beschikbaar wanneer je op het lineaal-icoontje klikt). Hiermee kun je een lijn tekenen over de horizon in je foto. Lightroom roteert dan automatisch de foto zodat de horizon weer recht staat.




    Standaard staat de Aspect-ratio van Lightroom op Original. Sommige camera's (bijvoorbeeld de Nikon D700) hebben echter geen exacte 3:2 ratio. Als je wilt, kun je dit forceren door dit te selecteren bij de Aspect-ratio en dit als preset op te slaan. Je kunt dit vervolgens toepassen op alle foto's die je importeert (zie Tips & Trucks voor meer informatie).
  • De Basic panel bevat een aantal standaardinstellingen die je kunt toepassen op je foto. Zo kun je de witbalans, exposure, recovery (het terughalen van detail in delen die overbelicht zijn), fill light (het toevoegen van licht aan schaduwgebieden) en blacks (het donkerder maken van schaduwgebieden) aanpassen. Ook kun je de brightness, contrast, clarity (het toevoegen van gelokaliseerde midtone contrast), saturation (het aanpassen van de kleurverzadiging) en vibrance (een veiligere methode van saturation waarbij kleuren niet té verzadigd raken, in dure woorden: non-linear color saturation adjustment) aanpassen. Het is aan te raden om in de volgende stappen te werken: eerst de witbalans (indien nodig) en exposure aanpassen, dan eventueel de recovery om details in highlight gebieden te restoren, vervolgens blacks om de shadow clipping vast te zetten, gevolgd door fill light als je meer detail in de schaduwgebieden wilt tonen. Brightness en contrast dien je pas als laatste te gebruiken als fine-tuning op de eerdere sliders.
  • De Tone Curve panel kun je gebruiken indien je liever met curves werkt. Hierin kun je een standaard s-curve toepassen voor meer contrast, of je kunt een eigen curve maken door punten toe te voegen. De curve in Lightroom is redelijk beperkt, zo is het niet mogelijk om een RGB-curve te maken zoals in Photoshop. Wil je met geavanceerde curves werken, dan is Photoshop een betere keus.
  • De HSL / Color / B & W panel stelt je in staat om bepaalde kleuren naar wens aan te passen. Je kunt de hue, saturation en luminance aanpassen van veel verschillende kleuren. In plaats van de sliders kun je ook de drag-feature gebruiken van Lightroom, door op het Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/PF4Ia6sOYazX9F9aVC3VX1IZ/full.png icoontje in de HSL panel te klikken. Hiermee kun je een punt in de foto selecteren en omhoog of naar beneden slepen met de muis. Hiermee past Lightroom automatisch de hue, saturation of luminance (afhankelijk in welk tabblad je zit) aan van de kleur op dat punt.
  • De Split Toning panel stelt je in staat om split toning toe te passen op je foto. Je kiest een kleur voor de highlight-gebieden (lichtere gebieden in de foto) en een kleur voor de shadow-gebieden (donkere gebieden in de foto), en Lightroom past deze automatisch toe op deze gebieden (afhankelijk van de saturation en de balans). Een veelvoorkomende combinatie is geel/oranje en blauw, maar er zijn vele andere combinaties mogelijk.
  • De Detail panel geeft de optie om je foto scherper te maken en om ruis tegen te gaan. Houd er rekening mee dat het ook mogelijk is om lokaal gebieden scherper te maken (met de Adjustment Brush) en dat Lightroom je foto scherper kan maken bij het exporteren.
  • De Lens Corrections panel is een krachtige tool in Lightroom waarmee je automatisch lenscorrecties kunt toepassen op foto's. Adobe heeft van heel veel lenzen de kenmerkende eigenschappen opgeslagen, waardoor het distortion, chromatic aberration en vignetting kan verhelpen. Je kunt deze instellingen ook naar eigen smaak aanpassen.
  • De Effects panel geeft je de mogelijkheid om post-crop vignetting en grain (let op: geen noise, dat wordt in de digitale wereld als minder mooi gezien) toe te voegen. In sommige situaties kan wat extra vignetting een mooi effect geven. Post-crop vignetting heeft als voordeel dat de vignetting op het gecropte gedeelte wordt toegepast. Vergeet vooral de Style instelling niet, hiermee kun je de manier waarop de vignetting wordt toegepast instellen.
  • De Camera Calibration toont het algoritme waarmee de Raw-bestanden worden verwerkt (standaard v2010) en de cameraprofiel die gebruikt is. Er is een best groot verschil aanwezig tussen de Adobe Standard en Camera Standard (en andere) profielen, het loont zeker om deze verschillen te bekijken en één te kiezen die het beste bij jouw smaak past. Op het internet zijn soms ook (verbeterde) profielen te vinden, waaronder voor de Nikon D3, D300 en D700 (linkje).
« · ^


4   Tips & Trucs
Er zijn ontzettend veel handigheidjes te vinden voor Lightroom. In het onderstaande overzicht staan hier een aantal van vermeld. Heb je ook een handige tip? Stuur deze dan in een DM'tje naar JvdGeest of plaats deze in een TR. Uiteraard komt je naam bij de inzending te staan!

4.1   Geavanceerd bewerken in Photoshop
Zijn de tools die Lightroom te bieden heeft niet voldoende voor een bepaalde foto? Moet je bijvoorbeeld geavanceerde lokale aanpassingen maken, of wil je geavanceerde layers toepassen? Dan kun je de foto vanuit Lightroom in Photoshop bewerken. Klik met de rechtermuisknop op een foto en kies Edit In > Edit In Adobe Photoshop... De bewerking wordt, als je dit wilt, in een nieuwe kopie geplaatst, zodat het origineel behouden blijft.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/NThVhe2ZYYfUwhq9cBgmH5Ge/full.png


4.2   Instellingen toepassen bij het importeren
Tijdens het importeren kun je heel wat werk besparen door bepaalde instellingen alvast toe te passen. Zo kun je standaard een preset of metadata (bijvoorbeeld copyright-informatie) toepassen. Stel, je werkt altijd met het cameraprofiel Camera Standaard in plaats van Adobe Standard, dan kun je dit als preset opslaan in Lightroom en deze tijdens het importeren toepassen. Deze instellingen vind je aan de rechterkant van het Import Photos... dialoog (sneltoets Shift + Command + I).

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/w6fBzLOHvZkAzvTVTwblT6WU/full.png


4.3   Exporteren van foto's
Eén van de laatste stappen in een workflow is het exporteren van de foto's. Je kunt dit in Lightroom doen met behulp van Export... (sneltoets Shift + Command + E). Voor het web kun je het beste JPEG selecteren, met een kwaliteit van 80% of hoger en met sRGB-kleuren. Je kunt standard sharpening toepassen en de foto's naar een gewenst formaat laten verkleinen.

Mocht je vaak bepaalde instellingen gebruiken, dan loont het om deze op te slaan als preset. Zo kun je bijvoorbeeld een preset maken voor GoT, waarin je de breedte van de foto instelt op maximaal 640 pixels. Je kunt de presets ook snel benaderen via File > Export with Preset:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/zefBHS0sb4NHB8lZzktZZJGs/full.png


4.4   Sneltoetsen in Lightroom
Je kunt in applicaties altijd veel tijd besparen door gebruik te maken van sneltoetsen, zo ook in Lightroom. Adobe heeft een handige lijst gemaakt waarin alle sneltoetsen vermeld staan van Lightroom. Je kunt deze hier downloaden: http://blogs.adobe.com/ed...lightroom_3_shortcuts.pdf

Je kunt ook op de sneltoets (;)) Ctrl + / drukken om een overzicht te krijgen van de sneltoetsen van de huidige module waarin je bezig bent.

Wist je bijvoorbeeld dat je met Tab de panelen aan de zijkant kunt verbergen, en dat je met Shift-Tab alle panelen kunt verbergen? Nog een handige: met L kun je de lichten dimmen in Lightroom.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/IDG5nIvT3R3c5uBfgdU13Wpz/full.png



4.5   Eigen identiteit geven aan Lightroom
Het is mogelijk om in Lightroom de catalogus een beetje te personalizeren. Zo kun je het logo van Lightroom en de kleuren van de Module Picker aanpassen. Wanneer je klanten betrekt bij het selectieproces van foto's dan is het geen verkeerd idee om dit te doen. Je opent de Identity Plate Editor via het menu Lightroom > Identity Plate Setup... Indien je een plaatje als identity plate gebruikt, kun je deze het beste 57 pixels hoog maken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/R97fnYc6USzuv1mK3jsky1HT/full.png



4.6   Weergave van Grid en Loupe view aanpassen
Je kunt in Lightroom eenvoudig de weergave van de Grid (sneltoets G) en Loupe (sneltoets E) view aanpassen. Dit doe je met de sneltoets Command + J of via het menu View > View Options.... Je krijgt dan het volgende dialoogvenster te zien:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/FWzOmB6Gd7hsQj6m6qFNhVU9/full.png

Een instelling die ik zelf graag aanpas is het weergeven van bestandsnamen in de Grid view. Zo kan ik snel foto's terugvinden aan de hand een bestandsnaam. Vink hiervoor Top Label aan en selecteer File Name. Een cell in de Grid view ziet er dan als volgt uit:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/VxjHZuo6p4HaoM4cPSctvxke/full.png


Gebruik je geen Quick Collections? Dan kun je de Quick Collection marker ook uitzetten, zodat je niet per ongeluk foto's hieraan toevoegt.

Als een bestandsnaam te lang is om te worden weergegeven, laat Lightroom alleen het begin- en eindstuk zien. Hierdoor kun je nog het bestandsnummer (indien je deze gebruikt) zien. De instellingen die je bij View Options toepast, zijn onafhankelijk van de catalogus waarin je werkt. Ze gelden dus voor heel Lightroom.



4.7   Bestandsnamen wijzigen na importeren
Tijdens het importeren kun je in Lightroom de bestandsnamen van de foto's automatisch laten wijzigen naar je eigen voorkeur. Je kunt dit echter ook na het importeren doen. Open de Grid view (sneltoets G), selecteer alle fotos (sneltoets Command + A) en druk op F2. Je krijgt nu de mogelijkheid om op dezelfde manier als tijdens het importeren de bestandsnamen te wijzigen:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/E30sCt5zfqeIYU3uy8jD6t0A/full.png

4.8   Catalogus synchroniseren op meerdere computers
Ingestuurd door Thekk

Ik gebruik thuis Dropbox om mijn catalog zowel op mijn PC als de laptop te synchroniseren. De foto's staan op de netwerkschijf en omdat beide daaraan hangen, kan ik er altijd bij.

Waar je op moet letten is dat de preview cache flink groot wordt, en die waarschijnlijk niet in je dropbox past. Gelukkig kan je in Dropbox aangeven dat je een bepaalde map niet met de server wil synchroniseren. Ik heb er dus voor gekozen om die preview cache map niet te synchroniseren. Ik ben er erg tevreden over!

Eerste idee voor deze oplossing kwam via deze blogpost, maar ik heb 'm dus nog wat verfijnd, door te zorgen dat mijn previews cache niet wordt gesynchroniseerd.

« · ^


5   Bekende problemen
5.1   Develop module werkt niet (goed) met een AMD videokaart
Er zijn nog altijd problemen met de develop module als je een AMD videokaart hebt en GPU acceleratie aan hebt staan. Adobe wijst naar de volgende pagina voor oplossingen: https://helpx.adobe.com/l...ack-driver-amd-issue.html.

De simpelste oplossing is om GPU acceleratie uit te zetten in de eigenschappen van Lightroom. De iets moeilijkere oplossing (maar met behoud van GPU acceleratie) is door de videokaart driver te vervangen door een oudere versie.

« · ^

[ Voor 13% gewijzigd door Ventieldopje op 25-05-2017 13:48 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online
Gereserveerd..

Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • -DG-
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 24-04 19:12
Goed bezig. Misschien kan er nog een stukje bij over goede plugins. Bijvoorbeeld 'Paddy for Lightroom' om Lightroom met midi apparatuur aan te sturen :) :
Afbeeldingslocatie: http://www.davidgroen.nl/got/desktop.jpg

Zo zijn er nog wel wat leuke tools om het uit te breiden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
Nette startpost. Hier een ervaren gebruiker van Lightroom. Ben trouwens écht wel aan het wachten op Lightroom 4, waar hopelijk een aantal verbeteringen inzitten die ik nu soms wel mis. Dit maakt Lightroom 3 echter niet minder goed.

Heerlijk workflow programma die ik iedereen die een beetje serieus met foto's (en dus de camera niet op JPG heeft staan) kan aanraden. Vooral de krachtige mogelijkheden in de Develop-module werken prima met RAW-bestanden, en maakt dat ik Photoshop bijna nooit meer hoef te openen om bewerkingen op mijn foto's door te voeren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Polariteit
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 21:51

Polariteit

Fietsende fotografeur

Mooi post, goed bezig.

LR is een erg fijn pakket. Het enige wat ik mis is een mogelijkheid om delen in de foto te selecteren in de develop module en daar dus selectieve bewerkingen op toe te passen :(

[ Voor 14% gewijzigd door Polariteit op 03-01-2012 07:07 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 8888

Mooi topic, die gaan we bookmarken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • BlaTieBla
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 19:07

BlaTieBla

Vloeken En Raak Schieten

Ik mis vooralsnog alleen de mogelijkheid om met meerdere (open) catalogs tegelijkertijd te werken (a la Aperture).

leica - zeiss - fuji - apple | PSN = Sh4m1n0


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • sapphire
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 00:37

sapphire

Die-hard pruts0r

TranceSetter schreef op maandag 02 januari 2012 @ 22:34:
Heerlijk workflow programma die ik iedereen die een beetje serieus met foto's (en dus de camera niet op JPG heeft staan) kan aanraden. Vooral de krachtige mogelijkheden in de Develop-module werken prima met RAW-bestanden, en maakt dat ik Photoshop bijna nooit meer hoef te openen om bewerkingen op mijn foto's door te voeren.
Ja echt hé !
Kreeg laatst nog de vraag hoe het komt dat ik foto's voor een bedrijf zo belachelijk snel kan aanleveren tov. hun andere 'huisfotograaf'. Workflow is één van de redenen en daarvan is Lightroom het belangrijkste deel dus ik hou ook echt van dit programma :)

Gabriël AM5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ajhaverkamp
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 11-04 19:23

ajhaverkamp

gewoon Arjan

Ik heb regelmatig last van dit bugje (zit er al vele versies in):
stel ik heb 3 foto's in de library en ga naar develop, ik pas deze foto aan. Dan klik ik op de 2de foto in de strip en klik op de "previous" knop om de instellingen van de eerste foto over te halen, klooi nog wat verder met de foto en besluit dan om het toch maar weg te gooien. Klik dan op de laatste foto in de strip, klik weer op "previous" en dan gebeurt er niks. LR wil dan blijkbaar de aanpassingen van de verwijderde foto ophalen ipv de eerste foto in de strip. Met copy & paste is het dan wel op te lossen. Blijkbaar heb ik zo'n afwijkende werkwijze dat ik er steeds over val en het niemand anders opvalt.

This footer is intentionally left blank


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JME
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 22:40

JME

zeg maar Jamie

marceltuit schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 07:06:
Het enige wat ik mis is een mogelijkheid om delen in de foto te selecteren in de develop module en daar dus selectieve bewerkingen op toe te passen :(
Graduated filter? Adjustment brush? Die kun je immers ook gebruiken om eerst een selectie te maken en vervolgens met de instellingen te schuiven.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Polariteit
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 21:51

Polariteit

Fietsende fotografeur

JME schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 10:52:
[...]

Graduated filter? Adjustment brush? Die kun je immers ook gebruiken om eerst een selectie te maken en vervolgens met de instellingen te schuiven.
zijn in mijn ogen geen 'echte' selectie mogelijkheden zoals photoshop dat kent.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JME
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 22:40

JME

zeg maar Jamie

Niet om flauw te doen, maar LR is dan ook geen PS :P
Persoonlijk vind ik dat Adobe al verrassend veel elementen uit PS beschikbaar heeft gemaakt in LR. 90-95% van mijn foto's kan ik volledig naar wens bewerken binnen LR. Tuurlijk, ik mis wel eens iets wat handig zou zijn geweest, maar ik kan me niet herinneren dat ik sinds de introductie van de Adjustment Brush ooit nog een echte selectietool heb gemist. Misschien ook een kwestie van wennen?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Polariteit
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 21:51

Polariteit

Fietsende fotografeur

adjustment brush is volkomen ruk als je precies wilt selecteren met veel details. daarvoor wil je gewoon goede selectiemogelijkheden hebben.

ik kan nu 50% van mijn foto's niet volledig in LR bewerken omdat ik die optie mis. Zou er wel een goede selectie inzitten, dan zou LR helemaal ideaal zijn en doe ik PS gelijk de deur uit...

Daarnaast ook jammer dat je maar 100% in kan zoomen...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -DG-
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 24-04 19:12
marceltuit schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 11:52:
[...]
Daarnaast ook jammer dat je maar 100% in kan zoomen...
Hoezo dat? Ik kan gewoon tot 1100% gaan in Lightroom als ik wil.
Even bij de Navigator op het uitklappijltje klikken en 11:1 (of minder) selecteren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Polariteit
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 21:51

Polariteit

Fietsende fotografeur

-DG- schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 11:55:
[...]

Hoezo dat? Ik kan gewoon tot 1100% gaan in Lightroom als ik wil.
Even bij de Navigator op het uitklappijltje klikken en 11:1 (of minder) selecteren.
echt waar, moet ik eens testen dan. kende ik niet :+

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Ctrl + Scrollen werkt ook toch?

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
ajhaverkamp schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 10:48:
Ik heb regelmatig last van dit bugje (zit er al vele versies in):
stel ik heb 3 foto's in de library en ga naar develop, ik pas deze foto aan. Dan klik ik op de 2de foto in de strip en klik op de "previous" knop om de instellingen van de eerste foto over te halen, klooi nog wat verder met de foto en besluit dan om het toch maar weg te gooien. Klik dan op de laatste foto in de strip, klik weer op "previous" en dan gebeurt er niks. LR wil dan blijkbaar de aanpassingen van de verwijderde foto ophalen ipv de eerste foto in de strip. Met copy & paste is het dan wel op te lossen. Blijkbaar heb ik zo'n afwijkende werkwijze dat ik er steeds over val en het niemand anders opvalt.
Ik gebruik hier altijd de sync functie voor. Die previous knop eigenlijk nog nooit gebruikt.
-DG- schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 11:55:
[...]

Hoezo dat? Ik kan gewoon tot 1100% gaan in Lightroom als ik wil.
Even bij de Navigator op het uitklappijltje klikken en 11:1 (of minder) selecteren.
Het enige probleem wat ik heb met zoomen is dat ik tijdens het croppen niet kan zoomen, dan zie je altijd het volledige crop-gebied. En juist bij grote foto's (bv. panorama's) is op een volledig beeld het croppen erg onnauwkeurig. Stel ik heb een foto van 20.000 pixels breed, en mijn monitor is 2000 pixels, dan crop ik dus bij elke pixel die ik opschuif 10 pixels van de foto af. En aangezien ik nog wel eens grotere foto's heb zoals 60.000px breed, is het best jammer dat ik tijdens het croppen niet kan inzoomen.

[ Voor 30% gewijzigd door TranceSetter op 03-01-2012 14:04 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ajhaverkamp
  • Registratie: November 2001
  • Laatst online: 11-04 19:23

ajhaverkamp

gewoon Arjan

TranceSetter schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 14:01:
[...]
Ik gebruik hier altijd de sync functie voor. Die previous knop eigenlijk nog nooit gebruikt.
Die gebruik ik ook soms, als ik echt een rijtje foto's heb die precies dezelfde behandeling nodig hebben omdat ze in precies dezelfde omstandigheden geschoten zijn. Vaker pas ik een foto aan, klik op de volgende foto, previous knop, weer iets aanpassen, volgende foto, previous knop, weer iets aanpassen, etc.

This footer is intentionally left blank


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -DG-
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 24-04 19:12
TranceSetter schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 14:01:
[...]

Het enige probleem wat ik heb met zoomen is dat ik tijdens het croppen niet kan zoomen, dan zie je altijd het volledige crop-gebied. En juist bij grote foto's (bv. panorama's) is op een volledig beeld het croppen erg onnauwkeurig. Stel ik heb een foto van 20.000 pixels breed, en mijn monitor is 2000 pixels, dan crop ik dus bij elke pixel die ik opschuif 10 pixels van de foto af. En aangezien ik nog wel eens grotere foto's heb zoals 60.000px breed, is het best jammer dat ik tijdens het croppen niet kan inzoomen.
Ik neem aan dat je 60.000 pixel brede foto's niet direct uit je camera komen en dus toch al in Photoshop gemaakt zijn? Dan lijkt het me niet zo'n probleem om direct in Photoshop te croppen, toch?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
-DG- schreef op dinsdag 03 januari 2012 @ 14:32:
[...]

Ik neem aan dat je 60.000 pixel brede foto's niet direct uit je camera komen en dus toch al in Photoshop gemaakt zijn? Dan lijkt het me niet zo'n probleem om direct in Photoshop te croppen, toch?
Die panorama's komen uit een programma genaamd PTgui, wat ook niet handig is voor croppen. Nu kan ik zeker wel die foto's in Photoshop croppen, en dat werkt zelfs best handig met die Lightroom-link, maar ik probeer alleen alles in Lightroom te kunnen doen, vandaar :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • YSK
  • Registratie: Januari 2007
  • Laatst online: 15-04 19:15

YSK

Interessant topic en een goede openingspost.

ik ga dit zeker blijven volgen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _Rene_
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 31-12-2024
Mooie openingspost! Al weer een aantal handige dingen gezien die ik eigenlijk vergeten was. Maakt het gebruik van Lightroom weer wat sneller en effectiever.

Dit topic maar wat meer in leven houden want het vorige ging vaan wel wat slowchat-achtig.. ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online
Twee nieuwe tips aan de openingspost toegevoegd :)

Vergeet niet dat jullie zelf ook tips of suggesties voor de openingspost kunnen insturen! Stuur hiervoor even een DM'tje. Uiteraard krijg je er de nodige credits voor ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Wingie
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 20:13
Lightroom 4 Beta is beschikbaar met meer modules en video ondersteuning
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom4/

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online
Cool! Hier een overzichtje van de meest belangrijke nieuwe features:
  • Highlight and shadow recovery brings out all the detail that your camera captures in dark shadows and bright highlights.
  • Photo book creation with easy-to-use elegant templates.
  • Location-based organization lets you find and group images by location, assign locations to images, and display data from GPS-enabled cameras.
  • White balance brush to refine and adjust white balance in specific areas of your images.
  • Additional local editing controls let you adjust noise reduction and remove moiré in targeted areas of your images.
  • Extended video support for organizing, viewing, and making adjustments and edits to video clips.
  • Easy video publishing lets you edit and share video clips on Facebook and Flickr®.
  • Soft proofing to preview how an image will look when printed with color-managed printers.
  • Email directly from Lightroom using the email account of your choice.
Vooral de verbeteringen voor target / local adjustments spreken mij aan. Nu kon je met de Adjustment Brush al heel wat dingen doen, maar meer is altijd welkom.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Nu ik toch meer en meer bezig ben met fotografie lijkt me dit wel een interessante optie. Toch maar eens overwegen om straks LR 4 aan te schaffen.

Zat net op de Adobe site te kijken en zag een prijs van $99 staan, maar zie nu dat het een upgrade prijs betreft. $299 is nog wel een redelijke prijs. Wanneer ik kijk wat het voor studenten kost, zie ik € 69 euro. Dit jaar ben ik nog een student, maar eind dit schooljaar ben ik waarschijnlijk afgestudeerd. Mag ik dan deze versie blijven gebruiken, en kan ik in de toekomst ook upgraden?

[ Voor 57% gewijzigd door JordyOnrust op 10-01-2012 10:40 . Reden: Vraag over prijs ]

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
Ik ben zeer zeker benieuwd naar LR4, zal ook zeker een update naar LR4 doen. Ik heb alleen niet veel zin om een dubbele database te gaan creëren om deze Beta te testen, ook al zitten er een aantal leuke nieuwe dingen in.

Vooral het feit dat er geen garantie gegeven kan worden dat de database in de uiteindelijke versie niet meer zou kunnen werken is jammer. Maargoed, dat is een Beta natuurlijk :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • hypz
  • Registratie: Juli 2005
  • Laatst online: 23-04 17:36
JordyOnrust schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 10:30:
Nu ik toch meer en meer bezig ben met fotografie lijkt me dit wel een interessante optie. Toch maar eens overwegen om straks LR 4 aan te schaffen.

Zat net op de Adobe site te kijken en zag een prijs van $99 staan, maar zie nu dat het een upgrade prijs betreft. $299 is nog wel een redelijke prijs. Wanneer ik kijk wat het voor studenten kost, zie ik € 69 euro. Dit jaar ben ik nog een student, maar eind dit schooljaar ben ik waarschijnlijk afgestudeerd. Mag ik dan deze versie blijven gebruiken, en kan ik in de toekomst ook upgraden?
Officieel mag je hem na dit schooljaar inderdaad niet meer gebruiken inderdaad. Je kan hem wel upgraden volgens mij, maar helemaal legitiem is het dan nog steeds niet, omdat je het product dat je upgrade al niet meer mag gebruiken.

Ik wil zelf ook lightroom gaan gebruiken eigenlijk. Ik werk bij een onderwijsinstelling dus mag ook de educatieve licenties van Adobe kopen en gebruiken. Als ik kijk waar ik het bestel kost hij 90 euro, best prijzig nog voor educatieve licentie. Dat terwijl ik de hele Adobe master collection voor 35 euro heb :/ . Jammer dat Lightroom daar niet bij in zit.

Maar volgens mij mag ik eigenlijk niet klagen ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Zandpad
  • Registratie: December 2007
  • Laatst online: 20:56
Voor de liefhebbers van de Lightroom 4 Beta, hier kun je hem legaal downloaden met een gratis Adobe account.

http://www.adobe.com/cfus...dex.cfm?e=labs_lightroom4

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
Die link stond toch al op pagina 1 van dit topic :)

Trouwens, ik kom er net achter dat het niet eens mogelijk is om een upgrade te doen van een LR3 catalog naar een LR4 catalog...

Naja, dan maar ff wat losse foto's erin gooien om te proberen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Zandpad
  • Registratie: December 2007
  • Laatst online: 20:56
TranceSetter schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 12:02:
Die link stond toch al op pagina 1 van dit topic :)

Trouwens, ik kom er net achter dat het niet eens mogelijk is om een upgrade te doen van een LR3 catalog naar een LR4 catalog...

Naja, dan maar ff wat losse foto's erin gooien om te proberen.
Overheen gelezen :+
Zit al even te spelen en het ziet er goed uit, locaties en video ondersteuning!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jip_86
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 22:06
DPreview heeft er even doorheen gelopen:
http://www.dpreview.com/a...m-4-public-beta-whats-new

Ziet er goed uit moet ik zeggen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
Vooral die locaties zijn tof! Het inladen van een tracklog is ook makkelijk. Probleem wel trouwens, want mijn gps-logger maakt verschillende logs aan als hij uit/aan-gezet wordt, maar je kan in LR4 maar 1 GPX-bestand per keer inlezen. Je zou eigenlijk verwachten dat je allerlei GPX files ook in de catalogus kan laden, en dat Lightroom dan de goeie kiest voor elke foto.
Nu zal ik dus eerst met een ander programma de GPX-jes moeten combineren tot 1 GPX en dan in Lightroom laden. Och, er zijn ergere dingen :)

Afbeeldingslocatie: http://farm8.staticflickr.com/7005/6673130641_d3e5a42db8_z.jpg
Adobe Photoshop Lightroom 4 Beta - Map function by Hans Woltering, on Flickr

[ Voor 17% gewijzigd door TranceSetter op 10-01-2012 15:25 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 50624

TranceSetter schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 12:02:
Die link stond toch al op pagina 1 van dit topic :)

Trouwens, ik kom er net achter dat het niet eens mogelijk is om een upgrade te doen van een LR3 catalog naar een LR4 catalog...

Naja, dan maar ff wat losse foto's erin gooien om te proberen.
Dat heeft nooit gekund. Dit doet Adobe expres zodat je niet per abuis je hele catalogus gaat omgooien naar een beta versie, terwijl de final versie daar wellicht helemaal niet compatible mee is. Wanneer de final uitkomt kun je gewoon de catalogus van versie 3 naar versie 4 omzetten.

Benn u nog een beetje aan het rondkijken wat er allemaal nieuw is. Softproofing ziet er erg goed uit, net als de nieuwe RAW workflow opties.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
Ik meen me toch te herinneren dat bij de beta's voor LR3 dit wel kon, maar dat je een waarschuwing kreeg dat ze niet konden garanderen dat hij dan nog kon worden gebruikt in de uiteindelijke versie.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • hfos
  • Registratie: Mei 2002
  • Niet online
Voor diegenen met een Lynda.com account, Chris Orwig heeft een behoorlijk uitgebreide preview van de LR4 beta gemaakt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Backpacker
  • Registratie: December 2004
  • Niet online
De beta is bij mij iig veel sneller met het renderen van de standaard previews van mijn 7D RAW-bestanden :o

Ik draai Lightroom trouwens op een mac.

[ Voor 16% gewijzigd door Backpacker op 11-01-2012 02:13 ]

Duurzaamheidmaatregelen aan het treffen? Lees https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2114724 even ivm het energielabel.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Polariteit
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 21:51

Polariteit

Fietsende fotografeur

ben benieuwd naar de uiteindelijke versie straks. die verbeterde lokale bewertkingen spreken mij wel aan.

Iemand die dan weet of de ondersteuning voor LR3 dan ook vervalt, dus dat er dan geen updates meer voor komen etc? Of laat adobe dat ook nog even doorlopen?

wel belachelijk dat een student/leraar prijsvoordeel krijgt :( LR is juist 1 van de weinige softwarepakketten waar ik bereid ben geld in te steken, en dan gaan ze zoiets doen. word je als niet-student ook niet door gestimuleerd zeg maar...

[ Voor 18% gewijzigd door Polariteit op 11-01-2012 06:56 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online
Waarom vindt je dat raar? :) Heel veel bedrijven doen dat. Lightroom is natuurlijk een potiëntele kandidaat bij fotovakscholen en dergelijke instellingen. Adobe wil dan stimuleren dat daar Lightroom wordt gebruikt en dat ze dit dan hopelijk in hun verdere carriére als fotograaf blijven gebruiken. Zelfde verhaaltje bij Microsoft met Windows, Office, Visual Studio, etc., en AutoDesk met 3ds Max, enzovoort.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
Er is voor beide wat te zeggen, maar de prijsverschillen zijn wel écht gigantisch. 300 Euro voor normaal en 69 euro voor studenten. Of nog erger: De Adobe Master Collection van 3000 voor 35 euro.

Niet dat het mij verder uitmaakt, ik upgrade mijn LR3 wel naar 4 voor 100 Euro.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online
Dat komt omdat je als student in het algemeen weinig geld te besteden hebt. Als fotograaf (toch wel de doelgroep van Lightroom) heb je inkomsten, dan kun je het gewoon vergelijken met het aanschaffen van al het andere apparatuur. Gelukkig heeft Lightroom een prijskaartje waarmee het ook nog voor mensen die fotografie als hobby hebben (of gewoon hun foto's makkelijk willen beheren / bewerken) enigszins betaalbaar is (in tegenstelling tot Adobe Photoshop).


Edit: nog een leuke sneltoets die ik tegen kwam, met Ctrl + / krijg je een overzicht van de sneltoetsen van de huidige module waarin je werkt. Heb ik even bij de tip voor sneltoetsen in de OP toegevoegd :)

[ Voor 18% gewijzigd door Nordlys op 11-01-2012 09:25 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • hfos
  • Registratie: Mei 2002
  • Niet online
JvdGeest schreef op dinsdag 10 januari 2012 @ 07:07:
Cool! Hier een overzichtje van de meest belangrijke nieuwe features:
(...)
Vreemd dat hier die nieuwe process version (2012 t.o.v. 2010 in LR3) niet tussen staat; je krijgt nu o.a. een groter dynamisch bereik uit je RAWs dan in LR3. Ook de soft proofing optie komt mooi op tijd; heb net een flinke gekocht. En de met verbeterde clarityslider ben ik ook erg blij, daar moest ik altijd erg voorzichtig mee zijn maar lijkt nu veel bruikbaarder.

Ik las hier en daar klachten over 'geen panoramafunctie' en 'geen hdr' maar voor mij is hij de €99,- weer meer dan waard. :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
JvdGeest schreef op woensdag 11 januari 2012 @ 09:17:
Dat komt omdat je als student in het algemeen weinig geld te besteden hebt. Als fotograaf (toch wel de doelgroep van Lightroom) heb je inkomsten, dan kun je het gewoon vergelijken met het aanschaffen van al het andere apparatuur. Gelukkig heeft Lightroom een prijskaartje waarmee het ook nog voor mensen die fotografie als hobby hebben (of gewoon hun foto's makkelijk willen beheren / bewerken) enigszins betaalbaar is (in tegenstelling tot Adobe Photoshop).


Edit: nog een leuke sneltoets die ik tegen kwam, met Ctrl + / krijg je een overzicht van de sneltoetsen van de huidige module waarin je werkt. Heb ik even bij de tip voor sneltoetsen in de OP toegevoegd :)
Het ligt er maar net aan of je geld verdient aan je fotografie-kunsten natuurlijk. Voor mij als pure hobby-fotograaf is 300 euro best veel geld, maar heb ik het er inderdaad wel voor over. Nu kun je aan mijn sig ook wel zien dat ik redelijk wat aan fotospullen besteedt, dus dan klopt het wel een beetje. Echter ken ik ook genoeg mensen die die 300 euro wel érg veel geld vinden, en het voor 100 of 150 euro wel hadden gekocht. Nu zitten ze met de niet-zo-legale versies te werken. Daar zou Adobe nog best wat aan kunnen verdienen denk ik.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Ik moet ook zeggen dat 300 euries toch redelijk veel geld is. Ik vraag mij af als ik een studenten versie koop ( ben immers student ) of ik deze dan in de toekomst wel gewoon kan upgraden of dat ik dan een probleem heb met mijn licentie.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PowerUp
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 22:19
Ik kon met mijn studentenlicentie gewoon upgraden van Lightroom 2 naar 3. Het kostte hetzelfde als een nieuwe studentenversie aanvragen en gaat een stuk sneller.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

PowerUp schreef op woensdag 11 januari 2012 @ 11:21:
Ik kon met mijn studentenlicentie gewoon upgraden van Lightroom 2 naar 3. Het kostte hetzelfde als een nieuwe studentenversie aanvragen en gaat een stuk sneller.
Het is dan denk ik verstandig te wachten tot dat LR 4 uit is. Hoe waarschijnlijk is het dat dit nog voor de zomervakantie zal gebeuren?


Ik vroeg mij trouwens af of er een systeem/ mogelijkheid is om LR om 2 verschillende systemen te laten werken met de database. Dat wil zeggen, zodra ik bepaalde wijzigingen heb gedaan op mijn workstation dat deze dan ook terug te vinden zijn op mijn laptop of anders om.

Meestal bewerk ik mijn foto's thuis op mijn workstation, maar voor vakanties ed. zou het makkelijk zijn dat ik dit ook op mijn laptop zou kunnen doen. Ik heb mijn foto's altijd op mijn workstation staan en heb een backup op mijn server staan. Meestal wanneer ik een serie nieuwe foto's upload naar mijn workstation, update ik deze backup. Deze backup is uit te lezen door mijn laptop en anders om.

Is het dus mogelijk LR op zowel mijn workstation als op mijn laptop de zelfde fotot's te bewerken?

[ Voor 21% gewijzigd door JordyOnrust op 11-01-2012 11:37 ]

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 50624

Klopt, je kunt vanaf een studentenversie upgraden naar een commerciële licentie. Dit heb ik nog specifiek gevraagd aan Adobe voordat ik Lr3 met studentenkorting kocht. Heb geen zin om €299 uit te gaan geven voor Lr4, maar €99 kan er nog wel vanaf ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Beaves
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 23-04 11:00

Beaves

Usque ad Finem

Dat wordt upgraden voor mij, gebruik Lightroom al sinds versie 1 (legaal) en ik vind het erg fijn werken. Ik stoorde me alleen aan het feit dat bijvoorbeeld ruisreductie niet op delen van de foto toepasbaar was en ziehier de oplossing :) Ook was basissupport voor video's is niet weg gezien mijn 7D.

Schotlandofiel | Godzijdank ben ik atheïst
Canon 7D / 20D / 300D + glas | Just Light | Flickr


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
JordyOnrust schreef op woensdag 11 januari 2012 @ 11:35:
[...]

Het is dan denk ik verstandig te wachten tot dat LR 4 uit is. Hoe waarschijnlijk is het dat dit nog voor de zomervakantie zal gebeuren?
De verwachting is dat de uiteindelijke versie eind maart uitkomt. Dus dat is nog ruim voor de zomervakantie :)


Ik vroeg mij trouwens af of er een systeem/ mogelijkheid is om LR om 2 verschillende systemen te laten werken met de database. Dat wil zeggen, zodra ik bepaalde wijzigingen heb gedaan op mijn workstation dat deze dan ook terug te vinden zijn op mijn laptop of anders om.

Meestal bewerk ik mijn foto's thuis op mijn workstation, maar voor vakanties ed. zou het makkelijk zijn dat ik dit ook op mijn laptop zou kunnen doen. Ik heb mijn foto's altijd op mijn workstation staan en heb een backup op mijn server staan. Meestal wanneer ik een serie nieuwe foto's upload naar mijn workstation, update ik deze backup. Deze backup is uit te lezen door mijn laptop en anders om.

Is het dus mogelijk LR op zowel mijn workstation als op mijn laptop de zelfde fotot's te bewerken?
Ik gebruik mijn versie ook op 2 pc's. Vooral de op de iMac, maar soms ook op mijn MBP (op locatie), en dat is geen probleem. Je mag het geloof ik 5x installeren, als je ze maar niet tegelijk gebruikt. Niet dat dat gecontroleerd wordt trouwens, maar zo staat het officieel in de voorwaarden.

Waar je wel mee moet oppassen is dat als je niet iedere keer de catalogus wil verplaatsen tussen de pc's, dat je dan wel bepaalde data kan overzetten, maar niet alles. Zo kun je heel veel informatie in XMP files laten schrijven naast de foto's. Ga je dan op je andere pc werken, dan moet je die informatie eerst even inladen (bij veel foto's duurt dat wel even), maar dan heb je die informatie ook daar. Probleem: niet alles wordt in de XMP files weggeschreven, zoals Flagged/Unflagged/Rejected foto's. Dat is wel bagger trouwens, maar wordt dus alleen in de catalogus weggeschreven.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Thekk
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 26-04 16:53
JordyOnrust schreef op woensdag 11 januari 2012 @ 11:35:
Is het dus mogelijk LR op zowel mijn workstation als op mijn laptop de zelfde foto's te bewerken?
Ja, ik heb het voor elkaar. Ik gebruik thuis dropbox om mijn catalog zowel op mijn PC als de laptop van m'n vrouw te synchroniseren. De foto's staan op de netwerkschijf en omdat beide daaraan hangen, kan ik er altijd bij.

Waar je wel op moet letten is dat de preview cache flink groot wordt, en die waarschijnlijk niet in je dropbox past. Gelukkig kan je in dropbox aangeven dat je een bepaalde map niet met de server wil synchroniseren. Ik heb er dus voor gekozen om die preview cache map niet te synchroniseren. Ik ben er erg tevreden over!

Eerste idee voor deze oplossing kwam via deze blogpost, maar ik heb 'm dus nog wat verfijnd, door te zorgen dat mijn previews cache niet wordt gesynchroniseerd.

[ Voor 13% gewijzigd door Thekk op 14-01-2012 22:03 ]

Ik heb geen zin om een sig te maken.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _Rene_
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 31-12-2024
Heel kort vraagje tussendoor, ik kon het niet heel duidelijk terug vinden.

Nu wil ik binnenkort mijn hdd vervangen voor een ssd, en daarbij hoort een nieuwe Windows installatie. Als ik dezelfde catalogus wil gebruiken als die ik nu gebruik, welke bestanden heb ik dan nodig om dezelfde catalogus te laten werken op de nieuwe installatie?
Bij importeren van een catalogus kan ik o.a. het .Ircat bestand selecteren maar zijn de .Ircat.lock en .Ircat-journal en preview bestanden hiervoor ook nodig?

Het moet namelijk wel in één keer goed gaan, ik wil niet duizenden foto's opnieuw toevoegen e.d.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
Als allereerste zou ik ervoor zorgen dat alle data wordt weggeschreven in zogenaamde XMP bestanden. Dat kun je bij je catalog settings aanzetten. Dan zou ik alle foto's selecteren en bij metadata > write metadata to files kiezen. Dan worden er voor alle foto's de XMP's aangemaakt. Dit is puur voor als het mis gaat, maar daar gaan we niet van uit :)

Dan heb je in je documenten folder een Lightroom folder staan. Hier staan alle catalog files in, maar ok de previews. De preview-file is niet nodig, maar wel handig wil je ze weer gebruiken. Scheelt wel een hoop data als je ze niet mee kopieert. De lrcat.lock bestanden zie je volgens mij alleen als je lightroom open hebt, en als je lightroom afsluit dan gaat dat bestand ook weg. De journal weet ik niet, maar ik zou hem gewoon meekopieren.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Wat ik mij net afvroeg is, heeft LR 4 niet een nieuwe mogelijkheid om over bijvoorbeeld een netwerk te werken?
Je zou toch denken dat veel fotografen thuis een krachtige pc/imac hebben staan met groot scherm, maar ook onderweg graag een laptop/macbook mee hebben en hiertoch de zelfde handelingen op zouden willen kunnen doen.

Ik ga binnenkort wel even aan de knutsel. Mijn dropbox folder heb ik redelijk vol voorlopig ( lees veel school documenten gedeeld met klasgenoten ) maar heb wel een server tot mijn beschikking. Ik zit er aan te denken om een soort van script te maken welke telkens als ik LR wil openen eerst mijn nieuwste versie van de catalogus binnenhaalt en vervolgens LR opent en bij afsluiten de catalogus update op mijn server. Via SCP moet dat vast gaan lukken.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Zandpad
  • Registratie: December 2007
  • Laatst online: 20:56
JordyOnrust schreef op maandag 16 januari 2012 @ 10:31:
Wat ik mij net afvroeg is, heeft LR 4 niet een nieuwe mogelijkheid om over bijvoorbeeld een netwerk te werken?
Je zou toch denken dat veel fotografen thuis een krachtige pc/imac hebben staan met groot scherm, maar ook onderweg graag een laptop/macbook mee hebben en hiertoch de zelfde handelingen op zouden willen kunnen doen.

Ik ga binnenkort wel even aan de knutsel. Mijn dropbox folder heb ik redelijk vol voorlopig ( lees veel school documenten gedeeld met klasgenoten ) maar heb wel een server tot mijn beschikking. Ik zit er aan te denken om een soort van script te maken welke telkens als ik LR wil openen eerst mijn nieuwste versie van de catalogus binnenhaalt en vervolgens LR opent en bij afsluiten de catalogus update op mijn server. Via SCP moet dat vast gaan lukken.
In plaats van een script kun je toch ook je LR Catalogus + aanhang op de server gooien, met de locatie van de foto's ook op de server. Dan hoef je vanaf elke locatie alleen in LR zeggen dat de catalogus en de fotolocatie op de server is?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • _Rene_
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 31-12-2024
Als dat mogelijk is is dat natuurlijk super, zou voor mij ook een goede uitkomst zijn. Dit wil ik met Visual Studio ook maar die laat dat ook niet toe...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Thekk
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 26-04 16:53
Zandpad schreef op maandag 16 januari 2012 @ 10:38:
In plaats van een script kun je toch ook je LR Catalogus + aanhang op de server gooien, met de locatie van de foto's ook op de server. Dan hoef je vanaf elke locatie alleen in LR zeggen dat de catalogus en de fotolocatie op de server is?
Alleen accepteert lightroom niet dat de locatie van de catalog op een netwerkschijf zit. De foto's kunnen daar trouwens wel staan..

Vandaar de oplossing om alleen het catalog bestand in de dropbox te zetten, dan kun je wel op twee (of meer) pc's werken met dezelfde catalog, zonder iedere keer handmatig te moeten kopiëren.

Ik heb geen zin om een sig te maken.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Zandpad
  • Registratie: December 2007
  • Laatst online: 20:56
Thekk schreef op maandag 16 januari 2012 @ 11:04:
[...]

Alleen accepteert lightroom niet dat de locatie van de catalog op een netwerkschijf zit. De foto's kunnen daar trouwens wel staan..

Vandaar de oplossing om alleen het catalog bestand in de dropbox te zetten, dan kun je wel op twee (of meer) pc's werken met dezelfde catalog, zonder iedere keer handmatig te moeten kopiëren.
Ah oke :) ik heb nog niet een server staan om mijn plan te proberen. Ik ga er vanuit dat wat jij zegt dat dat klopt, dus dan word het de LR catalogus in Dropbox ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • janvanmil
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 23-04 09:19
Hoe belangrijk is een GPU eigenlijk voor Lightroom? Ik kan via t werk een nieuwe laptop uitzoeken. Nu zijn hebben de laptops met een redelijk scherm vaak een simpele gpu en de laptops met een goede gpu hebben zijn vaak gaminglaptops met een slecht scherm. De laptops met een goed scherm en een goede gpu zijn dan weer van die zeer zware workstations.

Maar hoe belangrijk is een gpu nu voor Lightroom?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Polariteit
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 21:51

Polariteit

Fietsende fotografeur

niet zoveel. intern geheugen & processor zijn belangrijker.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -DG-
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 24-04 19:12
Inderdaad, vooral gaan voor de laptop met het beste scherm en een snelle cpu en minimaal 4GB (maar liever 8GB) geheugen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • janvanmil
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 23-04 09:19
Bedankt voor de info!

Zit er dan nog een verschil tussen dual (i5) of quadcore (i7qm)?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • -DG-
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 24-04 19:12
Met quadcore gaat vooral het exporteren van je afbeeldingen wat sneller omdat Lightroom dan wel goed gebruik kan maken van alle cores. Maar het ligt ook aan de snelheid van elke core.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • janvanmil
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 23-04 09:19
Bedankt!

ik weet niet of ik het hier mag vragen, maar welk systeem heeft dan de voorkeur?

i7-2670qm (2,20 Ghz)
8gb ram
1920*1080 (geen srgb dekking)
750gb (5400 rpm)
Ati 6770m (2gb)
Dell ultrasharp U2410
circa €1300 ex btw

of

i5-2520m (2,50 Ghz)
8gb ram
1920*1080 (srgb dekking)
320gb (7200rpm)
Nvidia NVS 4200 512mb

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WhiskyPhreak
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 23:09
Ik zou denk ik voor de eerste gaan, eventueel iets aangepast.
Ik zou niet voor een 5400rpm schijf kiezen, liever een snellere. Ik heb zelf een WD Caviar Black, dat is toch wel erg fijn. Extra geld wat dat zou kosten zou je kunnen compenseren met een wat mindere videokaart.
Dell Ultrasharp zijn fijne monitoren, dus die zou ik zeker proberen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zonoskar
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 22:18

zonoskar

<-- Mika R.I.P!

Ik zou liever een monitor hebben met sRGB dekking ipv een i7. Met een i5 moet je misschien 5 minuten wachten en met een i7 3min. Big deal. Van de kleurweergave heb je altijd last.

Andere vraag. Binnenkort schijnt LR4 uit te komen. Ik zit nog op LR2.7, maar daarmee kan ik de RAW bestanden van mijn D5100 niet inlezen. Voor 99 euro kun je upgraden naar LR3, maar zou die upgrade ook voor LR2->4 gelden, of moet je dan weer de volle mep betalen? Als LR4 uit is kun je LR3 ws niet meer kopen (lijkt me), dus ik ben benieuwd hoe dat upgraden gaat. Als de volle mep voor LR4 gevraagd wordt kan ik beter 2x upgraden, toch?

Powermac G5 casemod. Mijn PV live output. | Ioniq 6 Style 77kWh Ultimate Metallic Red 18" RWD


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 50624

Wat zonoskar zegt. Geen sRGB dekking is wel een heel beperkte kleurweergave dan zeg.. Dat is veel belangrijker voor een goede visuele work-flow dan meer paardenkracht.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • janvanmil
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 23-04 09:19
Anoniem: 50624 schreef op dinsdag 17 januari 2012 @ 13:48:
Wat zonoskar zegt. Geen sRGB dekking is wel een heel beperkte kleurweergave dan zeg.. Dat is veel belangrijker voor een goede visuele work-flow dan meer paardenkracht.
Vandaar dat ik in de setup met het scherm dat geen srgb dekking heeft, de dell ultrasharp heb opgenomen.

Ik zie nu dat ik de prijs bij de i5 ben vergeten. Deze zit op circa € 1250

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Thekk
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 26-04 16:53
zonoskar schreef op dinsdag 17 januari 2012 @ 13:11:
Andere vraag. Binnenkort schijnt LR4 uit te komen. Ik zit nog op LR2.7, maar daarmee kan ik de RAW bestanden van mijn D5100 niet inlezen. Voor 99 euro kun je upgraden naar LR3, maar zou die upgrade ook voor LR2->4 gelden, of moet je dan weer de volle mep betalen? Als LR4 uit is kun je LR3 ws niet meer kopen (lijkt me), dus ik ben benieuwd hoe dat upgraden gaat. Als de volle mep voor LR4 gevraagd wordt kan ik beter 2x upgraden, toch?
De verwachting is dat je voor €99 van iedere voorgaande versie naar de meest recente versie van LR kan upgraden. Net zoals je op dit moment voor €99 kan upgraden van zowel LR1 als LR2 naar LR3. Als je nu erg graag LR3 wil hebben, kun je inderdaad beter twee keer €99 uitgeven, anders kan je misschien beter wachten tot LR4 uit is en één keer upgraden. Vraag is dus: hoe veel geld is het je waard om je D5100 bestanden een tijdje niet in lightroom te kunnen inlezen?

Ik heb geen zin om een sig te maken.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Markie
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 28-04 05:47

Markie

Voorheen BBE

^ Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een maand te overbruggen door een trial van LR3 te gebruiken.

[PRIMA FOCUS ] | [ flickr]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • janvanmil
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 23-04 09:19
WhiskyPhreak schreef op dinsdag 17 januari 2012 @ 12:54:
Ik zou denk ik voor de eerste gaan, eventueel iets aangepast.
Ik zou niet voor een 5400rpm schijf kiezen, liever een snellere. Ik heb zelf een WD Caviar Black, dat is toch wel erg fijn. Extra geld wat dat zou kosten zou je kunnen compenseren met een wat mindere videokaart.
Dell Ultrasharp zijn fijne monitoren, dus die zou ik zeker proberen.
Anoniem: 50624 schreef op dinsdag 17 januari 2012 @ 13:48:
Wat zonoskar zegt. Geen sRGB dekking is wel een heel beperkte kleurweergave dan zeg.. Dat is veel belangrijker voor een goede visuele work-flow dan meer paardenkracht.
zonoskar schreef op dinsdag 17 januari 2012 @ 13:11:
Ik zou liever een monitor hebben met sRGB dekking ipv een i7. Met een i5 moet je misschien 5 minuten wachten en met een i7 3min. Big deal. Van de kleurweergave heb je altijd last.
Bedankt! Weten jullie nog laptops met een srgb-scherm?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • LaurentS
  • Registratie: Februari 2009
  • Laatst online: 31-12-2024
janvanmil schreef op woensdag 18 januari 2012 @ 08:32:
[...]


[...]


[...]


Bedankt! Weten jullie nog laptops met een srgb-scherm?
De Dell XPS 15 met het optionele hd scherm heeft zeker een srgb-dekking, ook nog een groot deel van a-rgb, ik weet de specs nu even niet van buiten, maar dat is een heel goed scherm voor fotobewerking, indien het gecalibreerd is uiteraard.

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zonoskar
  • Registratie: Januari 2000
  • Laatst online: 22:18

zonoskar

<-- Mika R.I.P!

Markie schreef op woensdag 18 januari 2012 @ 07:45:
^ Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om een maand te overbruggen door een trial van LR3 te gebruiken.
Maar kun je vanaf LR2 naar LR4 upgraden voor 99 euro? Als dat kan wacht ik liever een tijdje. Kon dat bij LR1 -> LR3?

/edit: LR1 -> LR3 kan volgens de Adobe website (wat Thekk zegt dus). Ik wacht dus wel totdat LR4 uitkomt. Ik heb mijn D5100 al een half jaar en hoewel ik wel mis dat ik RAW bestanden kan importeren, het is me geen extra 99 euro waard.

Powermac G5 casemod. Mijn PV live output. | Ioniq 6 Style 77kWh Ultimate Metallic Red 18" RWD


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Zandpad
  • Registratie: December 2007
  • Laatst online: 20:56
zonoskar schreef op woensdag 18 januari 2012 @ 10:08:
[...]

Maar kun je vanaf LR2 naar LR4 upgraden voor 99 euro? Als dat kan wacht ik liever een tijdje. Kon dat bij LR1 -> LR3?

/edit: LR1 -> LR3 kan volgens de Adobe website (wat Thekk zegt dus). Ik wacht dus wel totdat LR4 uitkomt. Ik heb mijn D5100 al een half jaar en hoewel ik wel mis dat ik RAW bestanden kan importeren, het is me geen extra 99 euro waard.
Ideetje om ze via de Nikon software om te zetten naar DNG?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TeKnoID
  • Registratie: Juli 2004
  • Laatst online: 15-04 11:05
Ik ben Lightroom 4 nu ook aan het testen en probeer de mogelijkheden van de video gedeelte gaan gebruiken. Super dat je nu een preview krijgt van de video in de gallery. Dit maakt sorteren en selecteren handig! Alleen voor het echte monteren/editten zou ik het niet gaan gebruiken.
Eigenlijk zou ik dit gedeelte van LR vooral als selectie en tag programma willen gebruiken, maar ik zie helaas dat de tags niet in het bestand worden weggeschreven (ook niet bij sync metadata). Dit betekent dat je de tags buiten LR niet kan gebruiken. Daardoor heeft het voor mij weinig nut. Of heeft iemand een tip?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • janvanmil
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 23-04 09:19
WhiskyPhreak schreef op dinsdag 17 januari 2012 @ 12:54:
Ik zou denk ik voor de eerste gaan, eventueel iets aangepast.
Ik zou niet voor een 5400rpm schijf kiezen, liever een snellere. Ik heb zelf een WD Caviar Black, dat is toch wel erg fijn. Extra geld wat dat zou kosten zou je kunnen compenseren met een wat mindere videokaart.
Dell Ultrasharp zijn fijne monitoren, dus die zou ik zeker proberen.
Als ik het goed begrijp is vooral het volgende belangrijk voor lightroom. In aflopende belangrijkheid:
1. Scherm: Minimaal srgb dekking of goed los scherm (Dell Ultrasharp U2410 bijvoorbeeld);
2. Harde schijf: Minimaal 7200 rpm of SSD voor de programma's en eventueel de foto's (5400 rpm niet doen?);
3. RAM: minimaal 4 GB, liefst hoger;
4. CPU: Recente i5 of i7, verder niet belangrijk;
5. GPU: niet van belang.

Klopt dit een beetje?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JME
  • Registratie: Maart 2004
  • Laatst online: 22:40

JME

zeg maar Jamie

De eerste stunter met een voor iedereen beschikbare LR3 meldt zich: nu 149 euro bij bol.com!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Let op! Dit is de Nederlandse versie en beschikt over één licentie (installatie voor één gebruiker!
Dacht dat LR op meerdere pc geïnstalleerd mag worden?

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PowerUp
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 22:19
Eén gebruiker != één pc

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Dus je kunt deze versie gewoon op meerdere pc's installeren?

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PowerUp
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 22:19
Vziw mag je LR op meerdere pc's installeren, zolang je het maar op 1 pc tegelijkertijd gebruikt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Oke, omdat er op Bol.com er dit extra bij vermeld staat. De versie die ik nu heb, heb ik ook op twee pc's staan met de zelfde serial. Werkt prima inderdaad.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TranceSetter
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16:19
Maar er staat toch bij bol.com 1 gebruiker? Niet 1 pc? Sowieso kan bol.com niet de licetievoorwaarden van Adobe veranderen ;-)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Markie
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 28-04 05:47

Markie

Voorheen BBE

Volgens Adobe:
Op hoeveel computers is één licentie van Adobe Photoshop Lightroom 3 van toepassing?

Overeenkomstig de bepalingen van de softwarelicentieovereenkomst, is het de primaire gebruiker van de computer waarop Adobe Photoshop Lightroom 3 is geïnstalleerd, toegestaan een tweede exemplaar van de software voor zijn of haar exclusieve gebruik te installeren op een draagbare computer of op een computer die zich in zijn of haar huis bevindt, op voorwaarde dat de software op de draagbare computer of thuiscomputer niet gelijktijdig met de software op de primaire computer wordt gebruikt. Lightroom wordt verkocht als software voor meerdere platforms, wat betekent dat het programma onder Mac OS X of Windows kan worden geïnstalleerd.

[PRIMA FOCUS ] | [ flickr]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • JordyOnrust
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23-11-2022

JordyOnrust

Leef om te leven.

Het kon natuurlijk wezen dat er meerdere versies waren. Ik weet bijvoorbeeld dat Microsoft dat wel heeft met z'n Officepakketten. 1 versie voor 1 gebruiker en dus ook 1 pc en een versie waarbij je 3 pc's kunt voorzien van een geldige installatie.

Maar ik wacht voorlopig nog maar even rustig af op een studenten versie van LR4.

Als je sterft voordat je sterft, sterf je niet wanneer je sterft. Rom 6:5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • melly
  • Registratie: Mei 2001
  • Laatst online: 03-03-2023
Ik ben nu een paar dagen bezig met lightroom en sinds gisteren wat presets gedownload.
Alleen op de voorbeelden zijn de effecten hiervan subtiel en mooi,maar als ik hem gebruik is het overkill aan effect.
Kan dit komen doordat ik mijn fotos in jpg schiet ipv raw?
Dat hierdoor het effect versterkt wordt?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online
Nee, dat heeft daar niet mee te maken. Presets (en zeker het grootste gros die je op internet vindt) zijn vaak maar op een bepaalde licht & kleurcombinatie bruikbaar. Meestal worden er teveel dingen ingesteld op basis van de foto's van de presetontwikkelaar zelf (exposure, witbalans, enzovoort). Er bestaat een add-on voor Lightroom waarmee je het algehele effect voor een preset kunt instellen (van 0 tot 100%), ik ben de naam er alleen van kwijt.. Het beste is nog wel om alle development tools van Lightroom zelf door te spitten, dan heb je ook geen presets nodig, of kun je ze eventueel zelf maken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • melly
  • Registratie: Mei 2001
  • Laatst online: 03-03-2023
Bedankt voor je antwoord.
Ik was zelf al bezig met die tools maar een aantal fotos die ik op flickr zag vond ik bijzonder mooi.
Zodoende kwam ik achter die presets.

Mocht je nog de naam te binnen schieten van die plugin hoor ik hem graag :)
Ik ga zelf ook even googlen,misschien dat ik hem zelf al tegen kom.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • WhiskyPhreak
  • Registratie: Augustus 2002
  • Laatst online: 23:09

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • janvanmil
  • Registratie: Maart 2009
  • Laatst online: 23-04 09:19
janvanmil schreef op donderdag 19 januari 2012 @ 13:46:
[...]


Als ik het goed begrijp is vooral het volgende belangrijk voor lightroom. In aflopende belangrijkheid:
1. Scherm: Minimaal srgb dekking of goed los scherm (Dell Ultrasharp U2410 bijvoorbeeld);
2. Harde schijf: Minimaal 7200 rpm of SSD voor de programma's en eventueel de foto's (5400 rpm niet doen?);
3. RAM: minimaal 4 GB, liefst hoger;
4. CPU: Recente i5 of i7, verder niet belangrijk;
5. GPU: niet van belang.

Klopt dit een beetje?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online
Klopt :) Wanneer mogelijk zou ik voor 8 GB geheugen gaan, het is niet zo duur (er van uitgaande dat het een desktop is).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nero355
  • Registratie: Februari 2002
  • Laatst online: 28-02 22:21

nero355

ph34r my [WCG] Cows :P

8GB is helemaal niet veel als je eenmaal wat RAW's "doorlaadt" richting Photoshop : Laatst had ik namelijk opeens 8 GB in gebruik vanwege iets van 200-250 RAW's :X Ooopsie :$

|| Stem op mooiere Topic Search linkjes! :) " || Pi-Hole : Geen advertenties meer voor je hele netwerk! >:) ||


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • PowerUp
  • Registratie: Februari 2006
  • Laatst online: 22:19
Momenteel zou ik zelfs voor 16 GB gaan. DDR3 is momenteel zo goedkoop dat je nu al 16 GB voor 80 euro hebt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • melly
  • Registratie: Mei 2001
  • Laatst online: 03-03-2023

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nismod
  • Registratie: Januari 2010
  • Laatst online: 22-03 02:03
Ik weet niet helemaal of dit klopt. Bij de GPU geef je aan dat het niet uitmaakt, maar als ik kijk naar AP3 dan wordt er toch intensief gebruik gemaakt van de GPU, bij het gebruiken van de brush bijvoorbeeld. Is LR helemaal cpu/mem based?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sapphire
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 00:37

sapphire

Die-hard pruts0r

Voor zover ik weet wel, merk iig geen enkele verbetering bij de overstap naar een snellere kaart.

Nou ben ik wss een apart geval maar ik merk ook geen verbetering van de overstap van 4 naar 8GB ram :$
Niet dat dat me tegenhoud om binnenkort naar 16gb te gaan :+

Gabriël AM5


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RA7
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 25-04 11:27

RA7

Hallo, ik werk sindskort met Lightroom. EN ik heb 2 vraagjes, die Google niet echt kan vinden.

- Als ik nieuwe bestanden importeer via tethering dan ververst het beeld (preview) niet naar het laatst opgenomen beeld. Dus ik het beeld wat al eens geselecteerd is blijft als preview staan.

- Als ik grote series importeer via tethering dan gooit lr er uit zijn eigen bewerken overheen. Niet op alle beelden maar random op enkelen. Terwijl ik geen presets heb geslecteerd.

Ik werk op een mac G5.

We are all accidents waiting to happen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • hypz
  • Registratie: Juli 2005
  • Laatst online: 23-04 17:36
Trouwens:

https://store2.adobe.com/...m&distributionMethod=FULL

50% korting op lighroom 3 tot 5 februari mocht je hem nog niet (origineel) bezitten, is het wel de moeite waard denk ik :)


Nouja, laat maar ik zie in de pricewatch dat ie op de meeste plekken ook al 149 kost

[ Voor 13% gewijzigd door hypz op 23-01-2012 12:44 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Nordlys
  • Registratie: Augustus 2004
  • Niet online
Tethered shoots heb ik geen ervaring mee RA7, maar ik hoor van velen dat Capture One betere ondersteuning heeft voor tethering dan Lightroom. Misschien het proberen waard.

Voor je tweede probleem: is dat niet gewoon Adobe's manier voor het verwerken van je Raw-bestanden? Bij het ene bestand kan die afwijking tussen Adobe's Raw-converter en de JPEG-thumbnail die je op je camerascherm ziet meer waarneembaar zijn dan de andere. Of zie je duidelijk dat Lightroom verschillende instellingen toepast op de foto (in de Development mode bij de panels aan de rechterkant)? Lijkt me heel sterk dat Lightroom dat willekeurig doet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RA7
  • Registratie: Januari 2003
  • Laatst online: 25-04 11:27

RA7

Nee hij voert daadwerkelijk bewerkeingen uit, zoals crop en lichtsterkte (onder ontwikkelen).

We are all accidents waiting to happen


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • sapphire
  • Registratie: November 2002
  • Laatst online: 00:37

sapphire

Die-hard pruts0r

Dat klinkt niet helemaal normaal moet ik zeggen.

Zelf enkele keren tethered geschoten met Lr maar daar deed hij geen vreemde bewerkingen zoals je beschrijft.

Gabriël AM5

Pagina: 1 2 ... 38 Laatste

Let op:
Wil je het graag hebben over een andere raw-converter dan Lightroom? Dat kan in Het grote alternatieve raw-converters topic.