In Nederland ook.pcmadman schreef op woensdag 27 oktober 2010 @ 20:44:
1:12, is dat de gemiddelde efficiëntie van de hedendaagse personenauto in UK dan?
Je kunt het uitrekenen zonder het huidige brandstofverbruik van auto's. We leggen per jaar ongeveer 100 miljard autokilometers af. Bij 6 km/kWh heb je ca. 17 TWh electriciteit per jaar nodig. Dat kan geleverd worden door 5 GW aan offshore wind. Kosten, ongeveer € 2000 per auto.Maar ik redeneer volgens een andere weg:
Als het ketenrendement van een elektrische auto 80% is (windmolen tot wiel), dan is die bij een factor 4 voor al het fossiele transport 20% en bij een factor 3 is het ketenrendement dan 26,7%.
Denk zelf dan ook dat het een factor 3 à 4 zal zijn. Eerder drie als we de komende jaren meer zuinige auto's gaan rijden, want 1:12 is wel bizar slecht eigenlijk!
Maar het wordt nog beter. Het winnen en produceren van benzine kost ook energie. Dat wordt meestal niet meegerekend. Je kunt de energie-inhoud van een liter benzine gerust met 20% verhogen om hiermee rekening te houden. In werkelijkheid denk ik dat de winst zelfs meer dan een factor 6 gaat zijn.
Waarom niet? Gewoon opschalen: een grotere motor en grotere accu. De grotere motor is geen probleem, dat wordt al veelvuldig toegepast in diesel-electrische locs bijvoorbeeld. De grotere accu is een kwestie van veel cellen samenvoegen tot een groot pakket.Ja, dat is leuk voor de kleine vrachtwagens, maar ik moet dat nog gaan zien voor de grote vrachtwagens.
Gestandaardiseerde accu's en wisselen bij de pit stops. Voor personenauto's heb je bijvoorbeeld project Better Place. Dat kan voor trucks ook.Dan geloof ik meer in een bovenleiding op de rechter baan van de snelweg of misschien magneetlussen. Niet alles, maar wel genoeg, zodat vrachtwagens met beperkte accu capaciteit toch kunnen blijven rijden.
Aan de andere kant hebben vrachtwagens wel een maximale rijtijd van 4:30u, dus zou snelladen wellicht een uitkomst bieden als een vrachtwagen 4:30 haalt op een accu.
Het gaat wel langer duren. Vrachtvervoerders kijken heel kil naar de kosten/baten. Die zijn nog niet zo gunstig voor batterijvoertuigen. Voor electrische personenauto's is het wat anders. Die worden ook wel verkocht als het wat duurder is. Gewoon voor de heb, om de eerste in de straat te zijn.
En regeneratief remmen bij het bergaf rijden. Daar zul je dus juist groot voordeel hebben van een electrische truck t.o.v. een diesel die al die energie moet wegremmen.Maar hoe denk je dat trouwens (in Nederland niet zo'n probleem) op te lossen met vrachtwagens in bergachtig gebied. Daar is het verbruik gewoon gigantisch als je met een vrachtwagen de berg op moet?
Yep, we weten nog niet eens of het allemaal gaat lukken met die electrische auto. Misschien blijkt de accutechnologie toch een te groot obstakel. Is er toch te weinig lithium. Gewoon aan de slag gaan en dan dienen de oplossingen zich vanzelf aan. Soms zal het tegenvallen, maar vooruitgang zal er altijd zijn.Meestal toch een vrij aardige benadering. Veel meer kun je toch niet doen, want het blijft allemaal koffiedik kijken.