m19 schreef op donderdag 01 maart 2012 @ 12:28:
[...]
Als ik zo over mezelf mag spreken ben ik altijd wel een ondernemend type geweest. Dus interesse in een eigen bedrijf heb ik altijd wel al gehad.
[...]
Ik weet niet of "studenten uurloon" ook daadwerkelijk iets betekend. Maar tarieven zoals 40, 60 of zelfs 100 euro zal ik nog lang niet (durven) vragen, de leeftijd en ervaring daarvoor bezit ik nog lang niet. Ik verdien momenteel rond de 5,50 euro netto per uur. Mijn doel was wel om daar een euro of twee boven te zitten als ik voor mezelf begin.
Ik dacht zelf dat het loon van studenten zelfs nog iets hoger lag, maar goed ik ben die fase ook alweer een tijdje voorbij
Je hebt het dus in jouw geval over een tarief van 7,5 a 8 euro, dat is wel erg laag. Uiteraard betaal je als je weinig verdient ook weinig belasting, maar dan is 7 euro nog steeds relatief laag. Denk bijvoorbeeld ook maar aan de moeite die je moet doen om daadwerkelijk je geld te krijgen, je moet facturen maken, de boel in de gaten houden. Misschien neem je een website met een e-mail account, dat kost ook weer geld, maar staat wel professioneel.
Daarnaast kost de KVK inschrijving je ook nog een kleine 40 euro. Voor de kleinste kosten moet jij in dit geval dus behoorlijk wat werken (jij moet voor een KVK inschrijving bijna een dag werken). Je zult misschien ook een computer willen gebruiken voor je werk, deze moet je dan ook aanschaffen. Je kunt wel je prive laptop gebruiken, maar daar staat misschien software op zonder licenties, pakt men je een keer dan ben je de pineut.
Tarieven die hoger liggen dan het uurloon zijn relatief goed te verklaren, de werkgever hoeft geen sociale premies voor je af te dragen, geen hardware investering in je te doen en ook geen risico aan te gaan door je een contract te bieden. Al deze voordelen zorgen er voor dat een tarief wat hoger ligt dan de lonen verdedigbaar wordt.
Overigens geef je aan nu in de niet-ICT sector te zitten. In de ICT sector liggen de lonen volgens mij sowieso wat beter dan in sommige andere sectoren. Als je ergens sites gaat bouwen hoeft dat heus niet voor het minimumloon, er is volgens mij redelijk wat vraag naar mensen dus de tarieven zijn denk ik wel wat gunstiger.
Persoonlijk denk ik dat een tarief van bijvoorbeeld 20 euro redelijk is. Dit hangt ook af van de hoeveelheid werk. Voor een jong iemand met niet al te veel ervaring lijkt me dit een redelijk bedrag. Voor bedrijven zal je niet veel duurder zijn dan iemand in loondienst met dezelfde papieren en zelf houd je ook nog iets over aan je werk (ook belangrijk)

Wat voor verzekeringen heb ik buiten de verzekeringen die mijn ouders betalen nog meer nodig? Kan ik ergens een overzicht vinden wat allemaal verplicht is als ik voor mezelf wil beginnen? Daarmee bedoel ik, wat moet ik betalen en de belastingsdienst, welke verzekeringen moet ik afsluiten etc.
Aan de belasting betaal je inkomstenbelasting en een aantal premies, deze zijn afhankelijk van je inkomsten. Dit zal niet veel verschillen met je normale baan. Als je niet al te veel verdient (ik dacht 8000 euro) mag je van de belastingdienst zelfs (onder bepaalde voorwaarden) je BTW houden. BTW betaal je over het algemeen per kwartaal, de 19% opslag die je op je tarief doet moet je aan de belasting betalen, wel mag je je eigen BTW kosten weer aftrekken.
Als je niet goed met cijfertjes bent (of geen zin hebt het uit te zoeken) moet je iemand in de arm nemen die je kan helpen met je belasting aangifte. Ik doe hem zelf, maar er zijn velen die hem uitbesteden. Ik probeer het zoveel mogelijk zelf te begrijpen zodat ik bij een controle ook kan verklaren wat ik gedaan heb
Qua verzekeringen ben je niets verplicht, wel zijn er verzekeringen die redelijk aan te raden zijn. Zo is er een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, deze dekt jou tegen schade die je veroorzaakt bij je opdrachtgevers als je handelt in naam van je bedrijf. Dit zijn geen beroepsrisico's (dus fout advies, foute aankopen bij je klant etc), maar de zaken die normaal je persoonlijke WA dekt, dus je gooit bijvoorbeeld een vaas om of laat een laptop vallen.
Daarnaast dekken veel persoonlijke verzekeringen de goederen van je bedrijf niet. Ik heb hier een server en laptop staan, deze vallen niet onder mijn normale inboedel verzekering omdat ze zijn gekocht op naam van de zaak. Hierdoor trekt de inboedel verzekering haar handen terug en raad aan een bedrijfsverzekering voor deze zaken te nemen. Deze dekt overigens wel diefstal onderweg en bijvoorbeeld blikseminslag.
Verzekeringen hoeven niet duur te zijn, ik zit geloof ik rond de 100 euro, en hangen vaak af van de aard van het bedrijf en de hoeveelheid omzet die je maakt (sommige goederen verzekeringen hebben daar een rekenformule voor).
Daarnaast kun je nog denken aan arbeidsongeschikheid (zal voor jou niet nuttig zijn nu), rechtbijstand/incasso verzekering, beroepsaansprakelijk (dekking voor foute adviezen).
Qua verzekeringen is er dus een sterk onderscheid tussen persoonlijke verzekeringen en verzekeringen voor je bedrijf (ook al ben je als ZZP-er "gelijk" aan je bedrijf voor veel instanties).
Deze kosten liggen normaal bij de werkgever, dit verklaart dus waarom zzp-tarieven hoger liggen, we moeten namelijk extra investeringen doen. Doordat de kosten verschuiven (en andere voordelen) houdt de werkgever meer budget over en kan dus hogere inhuur tarieven rekenen.
Overigens moet je als je je laat inhuren ook eens kritisch kijken naar je voorwaarden, je moet voorkomen dat bij problemen de risico's bij jou in de schoenen worden geschoven als dat niet redelijk zou zijn.
Er komt dus best at bij kijken hoor

Maar afgezien daarvan is het best leuk om te ondernemen
Ik vraag me echter af of je in jouw geval niet beter jezelf in kunt laten huren door een detacherings/uitzend bureau. In de ICT worden volgens mij ook redelijke tarieven betaald via dat soort bedrijven.