Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Touchdomex
  • Registratie: April 2005
  • Nu online

Touchdomex

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Poke of the QueenSlow

Topicstarter
Mede-auteurs:
  • monnick
  • Registratie: December 2005
  • Niet online

monnick

  • afraca
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 21-03 16:17

afraca

Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/ubuntu_header.jpg
Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/inhoud.jpg

Het Grote Ubuntu Topic Deel 11
Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/wat_is_ubuntu.jpg

Ubuntu is de meest gebruikte Linuxdistributie voor desktopcomputers en laptops. Dit besturingssysteem is beschikbaar in een groot aantal talen, waaronder het Nederlands. De makers van Ubuntu leggen de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor gebruik thuis, op school en op het werk.

Ubuntu is gebaseerd op Debian GNU/Linux maar onderscheidt zich hiervan door regelmatige (halfjaarlijkse) nieuwe versies. De naam komt van het Zuid-Afrikaanse concept Ubuntu, wat zoiets als "menselijk zijn voor anderen" betekent.

Ubuntu is beschikbaar voor vrijwel elke gangbare processor architectuur en draait op veel systemen. Dit topic is bedoeld als informatiebron voor iedereen die wilt beginnen met Ubuntu of Linux in het algemeen, maar ook voor mensen die het al langer gebruiken en op zoek zijn naar tips, tweaks en dergelijke. Zoals de quick-reply waarschuwing al aangeeft zien we graag dat mensen met wat grotere problemen (we hebben alle vertrouwen in het inschattingsvermogen van jullie) een apart topic openen, om dit topic een beetje schoon (lees: ordelijk) te houden. Dank voor jullie medewerking.

Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/releases.jpg

Elke zes maanden komt er een nieuwe versie van Ubuntu uit. In oktober 2004 is de eerste Ubuntu release uitgekomen, Warty Warthog, en had versienummer 4.10. Het versienummer is gebaseerd op het jaar en de maand van de release. De eerste versie is dus uitgekomen in oktober 2004.

Sommige Ubuntu versies zijn zogenaamde LTS-releases. Dit staat voor Long Time Support, wat betekend dat er veel langere support voor de release wordt gegeven. De laatste LTS release is 10.04, in april verschenen.

De meest recente versie van Ubuntu is 10.10, bijgenaamd Maverick Meerkat. Ubuntu's nieuwe look geïntroduceerd in 10.04 is verder verfijnd zodat er een gelikt produkt is afgeleverd. Andere vernieuwingen zijn hieronder kort opgesomd:

Een kort overzichtje van wat er vernieuwd is:
  • De installer heeft als belangrijkste nieuwe feature dat nog tijdens het beantwoorden van vragen over bijvoorbeeld gebruikersnaam al gestart word met het kopiëren van de bestanden. Dit levert een significante tijdswinst op.
  • Ambiance theme, geïntroduceerd in 10.04 is verder verfijnd, net als z'n lichte tegenhanger Radiant. Zo zijn de window controls iets groter gemaakt, maar nog steeds aan de linkerzijde geplaatst. Verder zijn de gradients in de vensterbalken verfijnder en is er een nieuwe wallpaper, vergezeld door 17 nieuwe alternatieven.
  • Ubuntu software center is verder verfijnd. Technische pakketten worden bij het zoeken standaard verborgen, maar kunnen met een muisklik worden laten zien aan wie daar behoefte aan heeft, dit maakt zoeken een stuk "schoner". Het tabblad "history" laat eerdere uitgevoerde acties zien, maar de meest belangrijke toevoeging is die van betaalde applicaties. Hoewel het balletje nog moet gaan rollen maakt dit Ubuntu een stuk interessanter voor softwarebouwers, gezien de afrekening voor iedere partij een stuk makkelijker gaat.
  • In opdracht van Canonical heeft ervaren font-maker Dalton Maag de nieuwe Ubuntu Font Family ontwikkeld, een modern font wat Ubuntu nog meer een eigen karakter geeft. Ubuntu 11.04 zal een wat uitgebreidere versie hiervan bevatten.
  • Gnome's sound-menu is uitgebreid en heeft nu playback controls voor Rhythmbox.
  • Fotobeheertool F-Spot, een bekende speler, is vervangen door het jongere Shotwell. F-Spot's ontwikkeling is volgens Canonical, ondanks de onlangse opleving, te langzaam gegaan.
  • Unity, daarover verderop meer
En zo zijn er nog veel meer verbeteringen in de nieuwe release te vinden.

Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/netbooks.jpg

Met Ubuntu 10.10 heeft Canonical de Unity interface geïntroduceerd, een speciaal voor netbooks ontwikkelde interface die gericht is op de beperkte schermgrootte van netbooks. Unity is opgebouwd op basis van window manager Mutter. Canonical gebruikt Mutter om de iconen van veelgebruikte applicaties verticaal aan de linkerkant te plaatsen in plaats van de gebruikelijke menu's aan de bovenzijde van het scherm. Bovendien zijn de applicatiemenu's samengevoegd met de titelbalk tot een zogenaamd global menu. Met het ontwerp van de Unity-gui van de Netbook Edition wordt ook duidelijk waarom Canonical in Ubuntu 10.04 besloot om de window controls naar de linkerzijde te verplaatsen.

Op de Ubuntu Developer Summit is besloten de Unity interface de standaard te maken vanaf 11.04, zij het in een speciaal voor de desktop aangepaste vorm.
Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/windows.jpg

Omdat Linux geen windows is. Is het niet mogelijk om dezelfde programma's te gebruiken in Linux als die je eerst op Windows gebruikte. Maar er zijn zat alternatieve programma's te vinden voor de Windows programma's en veel zijn zelfs standaard in Ubuntu. Voor dingen die je mist in Ubuntu en niet zijn te gebruiken is er nog een manier om ervoor te zorgen dat het wel goed werkt. Dat is namelijk Wine. Dit programma zal in het tweede deel van de TS worden uitgelegd.

Microsoft Office
Hier zijn er bij Ubuntu al veel goedwerkende alternatieve leverbaar. Dit is Openoffice. Imho is de versie van Linux beter dan die voor Windows :+ Er zijn een aantal alternatieven dus moet je maar eventjes uitproberen.
  • Open Office uiteraard
  • Gnumeric
  • Gnome Office
  • KSpread
(Met de afsplitsing van The Document Foundation van OpenOffice.org zal Ubuntu vanaf 11.04 default LibreOffice meeleveren, maar deze is uiteraard ook beschikbaar in de standaard repositories)

Windows Media Player (Muziek)
Op dit gebied zijn er veel alternatieven mogelijk. Die je volledig kan inrichten naar eigen smaak en stijl. Ook verschillende functie's zijn onderling in de programma's aanwezig. 1 ding doen ze allemaal. Dat is muziek afspelen. Voor Linux moet je in tegenstelling van Windows een backend voor je muziek installeren. Deze staat standaard in Linux. Maar niet standaard geactiveerd. Dit word in het tweede deel los uitgelegd.
  • Rythmbox (Standaard in GNOME)
  • Amarok(Standaard in KDE)
  • Banshee
  • Listen
Windows Media Player (films)
Hier zijn er onder linux ook weer meerdere spelers voor die allemaal hun eigen voordelen en nadelen hebben.
Enkele voorbeelden:
  • Totem
  • VLC. Hier heb je geen extra codecs voor nodig!
  • MPlayer
  • SMplayer
Internet Explorer
Ook hiervoor zijn er honderden alternatieven aanwezig. Uiteraard doen ze allemaal hetzelfde als Internet Explorer en meestal zelfs beter :)
  • Firefox. Deze zit standaard bij Ubuntu en is eigenlijk DE browser voor Linux.
  • Google Chrome, bekend om z'n snelheid, en stoot mogelijk de vuurvos van z'n troon als default binnenkort.
  • Opera. Ook op dit OS vertegenwoordigd
  • Konquerer. De standaard KDE browser :)
Al het andere
Uiteraard zijn er nog voor veel andere programma's ook Linux/Ubuntu alternatieven te vinden. Deze kun je onder andere hier te vinden. Voor de rest kun je Wine of Cedega proberen om dingen te draaien.
Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/uiterlijk.jpg


Gnome
Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/AzEj5GaWhUU5b2BsMUywLnIV/thumb.png Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/IiNCs0Y4v7z8jxZExFkpBqeU/thumb.png Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/KA8SxUWzwORrizMOcE7Meuhg/thumb.png Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/k0AASgYhc4Lcx7Z9wlZf0FnZ/thumb.png


KDE
Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/VNmuytObnJzhvGITP3O8YNqL/thumb.png Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/GUVRPePCSpGZkZymwyi0QlPf/thumb.png Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/HVCZ4XXkyUcviS7dtDJYkHtl/thumb.png Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/xcSMuVRFZRgPRTxgp5YqEEcd/thumb.png Afbeeldingslocatie: http://tweakers.net/ext/f/bXDfGpC3lrVWcFIAUoVFuYvO/thumb.png

Uiteraard zijn er veel meer uitvoeringen en looks beschikbaar ;) Maar dat is allemaal een kwestie van smaak en gevoel! Dat maakt Ubuntu ook zo prachtig omdat je niet aan de standaard looks hoeft te houden. Nog beter is dat je eigen looks aan Ubuntu toevoegen geweldig leuk werk is!

Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/download.jpg


Ubuntu gebruikt standaard Gnome als Desktop Environment. Omdat andere Windowmanagers ook erg geliefd zijn, is door Ubuntu ook een versie met KDE (Kubuntu) en een met Xfce (Xubuntu) uitgebracht.

Download

Voor een volledige lijst van images en bestanden verwijs ik je naar de mirror-pagina op Ubuntu.com.

Omdat de Ubuntu community erg actief is, zijn er veel distributies ontwikkeld gebaseerd op Ubuntu. Deze worden alleen niet vanuit Canonical uitgegeven maar worden door instanties ontwikkeld. Omdat deze distro's zijn gebaseerd op Ubuntu maken ze wel allen gebruik van de fantastische software bibliotheek van Ubuntu (de repository's, repos). Hieronder een kleine lijst van op Ubuntu gebaseerde distro's:
  • Kubuntu: KDE variant van Ubuntu.
  • Xubuntu: gebruikt Xfce als window-manager.
  • Linux Mint: Deze variant op Ubuntu is volledig door alle meegeleverde codecs, drivers en meer. Ziet er zeer gelikt uit. (Deze variant verschijnt vaak 2 maanden na een nieuwe ubuntu release)
Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/installeren.jpg


Er zijn diverse manieren om de laatste versie van Ubuntu op je computer te installeren.

Een clean install met behulp van de normale live cd

Haal de laatste versie van ubuntu van de downloadpagina. 64 Bit is niet meer ongewoon dezer dagen, en dus is die versie van ubuntu zeker wel stable te noemen. Klik voor 64 bit op Alternative download options, including Ubuntu installer for Windows.

Brand het .iso bestand naar een cd, of (welkom in 2010) gebruik een programma als UNetbootin om een 1gb usb stick (of groter) eenvoudig om te toveren in een bootable usb stick.

Start vanaf cd of usb stick door opnieuw op te starten. Je krijgt de optie gelijk al te installeren, of eerst even rond te kijken (vandaar live cd) en kennis te maken met het besturingssysteem. Ben je eenmaal overtuigd (lees: het licht gezien) klik dan op het bureaublad op install ubuntu. De zogenaamde Ubiquity installer is bijzonder eenvoudig voor iedereen te begrijpen en behoeft dan ook geen speciale uitleg. Voor de gebruiker die de hele schijf beschikbaar heeft voor ubuntu en geen moeilijke eisen heeft is het gewoon een kwestie van op volgende klikken. Voor de gebruiker die ubuntu naast z'n huidige besturingssyteem wil installeren is het wat lastiger. Zij moeten bij het partitiegedeelte voor advanced kiezen en daar specificeren welke partities waarvoor bedoeld zijn.

Een huidige ubuntu installatie upgraden

Het upgraden van een huidige ubuntu installatie is een riskante onderneming. Zeker niet omdat het moeilijk is, maar de resultaten zijn niet te voorspellen, en over het algemeen gaan er altijd wel wat dingen verkeerd (niet meer werkende drivers en dergelijke). Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Open update manager (System->Administration->Update Manager). Er komt duidelijk in beeld een melding dat er een distribution upgrade beschikbaar is. Mocht dit niet het geval zijn, klik even op check. Mocht je nog niks binnen krijgen, kijk dan even bij settings, tabje genaamd Updates of bij release upgrades hij op normal releases staat. Ook dit proces wijst helemaal voor zich.

Alternate cd

Voor computers die wat moeite hebben met de grafische omgeving bij het installeren is er de alternate cd. De installer hier is text based.

Wubi (ubuntu in windows)

Voor de mensen die gewoon erg voorzichtig willen zijn, of simpelweg de wat minder technische mensen is er de mogelijkheid om ubuntu in windows te installeren op dezelfde manier als een normaal programma. Hiervoor gebruik je Wubi (voor geïnteresseerden: Windows-based Ubuntu Installer). Voer dit programma uit (op windows vista en 7 rechtermuisknop->run as admin).

Het programma maakt een bestand aan dat dient als harde schijf voor ubuntu. De opties wijzen voor zich, kies een schijf waarop ubuntu geïnstalleerd moet worden, kies hoe groot je de installatie wil maken (3-20 gb mogelijk), kies eventueel een andere taal, en uiteraard gebruikersnaam + wachtwoord. Na installeren met behulp van wubi krijg je bij opstarten van je computer de keuze tussen ubuntu en windows.

Wil je eventueel ubuntu later weer verwijderen (wat we uiteraard niet hopen) dan kan dat gewoon op dezelfde manier als dat je normale software verwijderd (windows 7: start -> control panel -> Uninstall a program). Er zijn echter wel een paar nadelen aan wubi verbonden, die hier staan beschreven. De post komt uit 2007, dus kan zijn dat enkele dingen wellicht wat zijn teruggedrongen, maar dat je niet alles uit ubuntu haalt staat vast.

Hier nog een screenshot van Wubi

Afbeeldingslocatie: http://www.dumpyourphoto.com/files/29952/thumbnail/cF7gBN.png

Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/desktop_os.jpg

Daar is maar 1 antwoord op mogelijk en dat is een JA!

Op dit moment begint Ubuntu steeds meer en meer zich als een volwaardige desktop op te stellen. In het begin was het nog kwakkelend maar door de steeds grotere verbeteringen en vernieuwingen is Ubuntu een stabiel en krachtige toevoeging op elke computer!

Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/server_edition.jpg

Linux systemen staan algemeen bekend als stabiel in de server wereld. Ubuntu is hier geen uitzondering op. Het biedt een veilig stabiel besturingssysteem met standaard geen open poorten en slechts een minimum aan software.

Een zeer fijne feature is LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP), waarmee je met één klik een webserver met PHP en MySQL kan installeren en runnen.
De in mijn ogen meer geschikte release van de Server editie, dit omdat hij de komende jaren nog goed ondersteund word en al stabiel was toen hij uitkwam

Download server edition

Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/handige_links.jpg

Voorgaande Ubuntu topics op GoT:Officiële Ubuntu links:Overige links:
Afbeeldingslocatie: http://www.tomrunia.nl/images/ubuntu/disclaimer.jpg
De topicstart is grotendeels te danken aan Touchdomex en afraca Deze twee mensen zijn verantwoordelijk voor deze prachtige TS!

Op het moment is het topic net als Ubuntu nog steeds in ontwikkeling. Tips, foutjes, opmerkingen en verzoekjes zijn altijd welkom via een DM. ;)

[ Voor 15% gewijzigd door monnick op 06-11-2010 14:45 ]

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Touchdomex
  • Registratie: April 2005
  • Nu online

Touchdomex

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Poke of the QueenSlow

Topicstarter
Gereserveerd!

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Touchdomex
  • Registratie: April 2005
  • Nu online

Touchdomex

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Poke of the QueenSlow

Topicstarter
Nieuwe topic dus ;) Nieuwe stijl! Iets algemener dan de vorige, maar nog steeds genoeg informatie voor de beginnende Ubuntu gebruiker

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • nXXt
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 23-04 14:37

nXXt

Carpe omnia

* nXXt heeft vandaag even met 10.04 gespeeld. De integratie van bepaalde onderdelen (zoals je IM-accounts) out of the box vond ik opvallende goede feature (werkte ook goed).

En het uiterlijk oogt volwassener :).

offtopic:
Seriously, die TS-kleur :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 172410

Hmm, ik ga nu heel erg twijfelen wat ik graag zou willen gaan testen. Hoewel ik waarschijnlijk nog wel aan de Windows 7 ga, lijkt de tijd mij rijp om eens te gaan experimenteren hoe *buntu het voor mij in de praktijk doet. De belangrijkste punten daarbij gaan games en Adobe CS worden, hoewel ik geloof dat sommige specifieke CAD-producten het helaas niet doen onder Linux. Overstappen wordt voor mij alles of niets, dual-boot als tussenvorm zie ik om een aantal redenen niet zitten.

Ik weet nu alleen niet of ik wil gaan testen met Ubuntu of Xubuntu. Ik hou niet van OSX en wel van controle, dus daarmee lijkt Xubuntu de keus. Aan de andere kant vind ik Ubuntu er dan weer beter uitzien, qua website en het OS. Niet onbelangrijk dat je je er ook prettig bij voelt.

Lastig :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DeNachtwacht
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 30-04 18:54

DeNachtwacht

youtube.com/@hisrep

nXXt schreef op donderdag 29 april 2010 @ 00:24:
Zit je niet met de beperking/andere invoermethode? Touchscreen tegenover geen touchscreen? Lijkt mij dat de huidige plannen beter zijn voor non-touchscreen netbooks dan het moblin systeem
Deels heb je gelijk, maar de apps zijn daar sowieso beter getweaked voor kleine schermen. Zo is de Evolution rebuild stukken eenvoudiger gemaakt (die zit immers vol knoppen die je zelden gebruikt), evenals de browser. Daarnaast heeft het startscherm live content zoals je laatste mails, newsfeeds en zit empathy geintegreerd in de interface als onderdeel vh mail/IM/social networking gebeuren. Werkt allemaal veel lekkerder als always-online apparaat. Check maar eens wat youtube video's, ik was zelf al vrij snel na het spelen met moblin 2.1 overtuigd.

Enige jammere is dat die nogal langzaam ontwikkeld wordt en er nog wat bugs in zitten. vandaar dat ik nu dus weer onder ubuntu netbook draai.

youtube.com/@hisrep


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DeNachtwacht
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 30-04 18:54

DeNachtwacht

youtube.com/@hisrep

Anoniem: 172410 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 00:40:
Hmm, ik ga nu heel erg twijfelen wat ik graag zou willen gaan testen. Hoewel ik waarschijnlijk nog wel aan de Windows 7 ga, lijkt de tijd mij rijp om eens te gaan experimenteren hoe *buntu het voor mij in de praktijk doet. De belangrijkste punten daarbij gaan games en Adobe CS worden, hoewel ik geloof dat sommige specifieke CAD-producten het helaas niet doen onder Linux. Overstappen wordt voor mij alles of niets, dual-boot als tussenvorm zie ik om een aantal redenen niet zitten.

Ik weet nu alleen niet of ik wil gaan testen met Ubuntu of Xubuntu. Ik hou niet van OSX en wel van controle, dus daarmee lijkt Xubuntu de keus. Aan de andere kant vind ik Ubuntu er dan weer beter uitzien, qua website en het OS. Niet onbelangrijk dat je je er ook prettig bij voelt.

Lastig :)
Begin dan gewoon eens met Ubuntu, die is toch meestal het best in elkaar gedraaid simpelweg omdat de andere ubuntu distro's hierop gebaseerd zijn. Daarna kann je op je gemak eens naar andere display managers gaan kijken.

youtube.com/@hisrep


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • disjfa
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 26-09-2024

disjfa

be

Je wilt windows programma`s gebruiken en denk aan een ander os. Dat gaat hem dan natuurlijk niet worden :P

Ben zelf al een tijdje aan de ubuntu, alleen draaide het allemaal net niet lekker (asrock ion 1). Dus had de lxde desktop geinstalleerd. En damn wat draait dat lekker ineens. Niets meer wachten tot een scherm eindelijk actief word of overmatig cpu misbruik :9

Morgen gaan we verder op 10.4 als de final komt. Wacht liever een dagje dat ik lekker stabiel blijf draaien. Maar sinds de overstap op een ander os dan windows sinds ik de kosten daarvoor niet meer wou op mn simpele altijd online niets slurpende pc is dit voorlopig heerlijk.

disjfa - disj·fa (meneer)
disjfa.nl


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 172410

disjfa schreef op donderdag 29 april 2010 @ 00:46:
Je wilt windows programma`s gebruiken en denk aan een ander os. Dat gaat hem dan natuurlijk niet worden :P
Waarom niet? Voor zover ik kan overzien wil ik alleen Adobe CS gebruiken, en volgens mij doet dat het heel aardig met Wine tegenwoordig. Sommige games komen ook uit voor Linux en Steam is daar ook mee bezig. Dan blijft alleen het enkele CAD-pakket over, daar moet ik misschien dat even een andere oplossing voor verzinnen.

Als je zo gaat beginnen stapt nooit iemand over natuurlijk.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • disjfa
  • Registratie: April 2001
  • Laatst online: 26-09-2024

disjfa

be

Anoniem: 172410 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 00:49:
[...]
Als je zo gaat beginnen stapt nooit iemand over natuurlijk.
Daarom heb ik een tweede pc staan die alle programma`s draait die ik nodig heb naast mijn simpele internet pc :) Windows software emuleren is en blijft minder dan als het systeem direct de system resources oppakt.

Maar als je zo denkt vooral morgen even 10.4 downloaden :Y Het is zeker geen slechte keuze, maar als je de software echt wilt gebruiken zal ik van mening blijven dat je daar geen omweg voor moet zoeken :)

En anders kan je altijd nog alle kanten op met een leuk live cdtje. Die hebben ze tegenwoordig ook in alle vormen en maten, en zeker met alle mogenlijkheden om je pc netjes voor in te richten :Y

disjfa - disj·fa (meneer)
disjfa.nl


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 172410

disjfa schreef op donderdag 29 april 2010 @ 00:53:
Daarom heb ik een tweede pc staan die alle programma`s draait die ik nodig heb naast mijn simpele internet pc :) Windows software emuleren is en blijft minder dan als het systeem direct de system resources oppakt.
Tsja, ik doe het nu direct op Windows met een oude P4. Als ik straks overstap op een gloednieuwe computer met meerdere malen de rekenkracht van deze, dan kan die emulatielaag er misschien ook wel vanaf :) Meerdere werkPC's of dualboot werken voor mij nooit omdat ik altijd aan het klooien ben met waar bestanden nou ook alweer stonden. Een losse server, NAS of HTPC is prima, maar als werkbak moet ik gewoon alles in één hebben, inclusief internet.

Maargoed, dat is dus precies wat ik ga testen: of ik een werkbare omgeving kan creëeren of dat ik toch nog te beperkt ben in mijn mogelijkheden. Uit idealistisch oogpunt vind ik Ubuntu een veel fraaiere oplossing, veel draait hier al op opensource software.

Dingen als GIMP zijn leuk, maar momenteel als professional* gewoonweg geen alternatief als je ook met anderen moet samenwerken.

*ben ik nog niet, is wel de bedoeling dat ik het word

[ Voor 10% gewijzigd door Anoniem: 172410 op 29-04-2010 01:10 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 353274

Iemand al enig idee hoelaat de 10.04 LTS vandaag verschijnt? _/-\o_

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 170423

Anoniem: 353274 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 08:09:
Iemand al enig idee hoelaat de 10.04 LTS vandaag verschijnt? _/-\o_
Dit wil ik ook weten. _/-\o_

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Jeldert
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online

Jeldert

Rozijntjes

Zal wel net als alle vorige releases om een uur of 16:00 zijn.

Juist


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 353274

Jeldert schreef op donderdag 29 april 2010 @ 08:13:
Zal wel net als alle vorige releases om een uur of 16:00 zijn.
Dan moet ik nog zo lang wachten :'( Heb het geduld niet meer!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • gwystyl
  • Registratie: Juni 2001
  • Laatst online: 08:36

gwystyl

Beugeltje dan maar?

Ah ik dacht al, waarom een nieuw topic en waarom paars ipv oranje/bruin, maar ik heb duidelijk te lang geen Ubuntu meer gedraaid. Het nieuwe standaar thema is meer paars en 10.04 komt vandaag uit zeker?

Ik ga hem van het weekend maar weer eens proberen; vanavond en morgen heb ik andere dingen te doen :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Touchdomex
  • Registratie: April 2005
  • Nu online

Touchdomex

Moderator General Chat / Wonen & Mobiliteit

Poke of the QueenSlow

Topicstarter
gwystyl schreef op donderdag 29 april 2010 @ 08:42:
Ah ik dacht al, waarom een nieuw topic en waarom paars ipv oranje/bruin, maar ik heb duidelijk te lang geen Ubuntu meer gedraaid. Het nieuwe standaar thema is meer paars en 10.04 komt vandaag uit zeker?

Ik ga hem van het weekend maar weer eens proberen; vanavond en morgen heb ik andere dingen te doen :)
Klopt als een bus ;)

Ik had ook liever gehad dat ze wat neutralere kleuren hadden gekozen :X Vooral het uitzoeken van een paarstint waar zwarte tekst goed op leesbaar is dat is een hel...

_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Redneckerz
  • Registratie: Maart 2010
  • Laatst online: 27-04 01:56

Redneckerz

A place to be.

als Ubuntu 9.10 gebruiker (in een virtuele doos) zit ik hier zeker op te wachten. echter, zoals al wordt gezegd is er wat risico met het upgraden van je 9.10 Ubuntu naar 10.04. aangezien ik niet het risico wil lopen mijn Ubuntu werkmachine hierover op te offeren, doe ik het volgende:

- een week of 2 wachten, totdat er reviews van 10.04 op virtualbox verschijnen. tegen die tijd zal het qua kinder ziektes ook wel gestabiliseerd zijn.

- aangezien ik toch met 10.04 aan de slag wil, Lubuntu 10.04 downloaden en uitproberen (semi-officiele versie van Ubuntu, met LXDE die 50% lichter is dan al lichte Xubuntu) en kijken of het upgrade-waardig is. zo ja, dan gooi ik Ubuntu 9.10 naar 10.04, zo niet, dan blijf ik nog even hangen bij Koala en ga ik nog even knutselen met Ubuntu Mini Remix 9.10 om te remasteren. (bijvoorbeeld een versie met de Linux Unified Kernel, zie Wikipedia: Linux Unified Kernel) mijn Ubuntu heeft nogal wat spul dat voor mij nergens voor nodig is dus daar valt wel een mouw aan te passen.


also: zou dus bij deze ook graag een Ubuntu Mini Remix 10.04 willen zien.

Editor @ DoomWiki - Voor al je weetjes over Doom.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 321370

Er waren op het laatst nog wat problemen met het geheugen dat vol liep. Dit zou door een aantal patches komen. Dit heeft wat vertraging veroorzaakt. Maar ik weet niet of dit ook de release van vandaag in gevaar brengt. Daar lees ik ik niks meer over.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Sallin
  • Registratie: Mei 2004
  • Niet online
Anoniem: 172410 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 00:40:
Hmm, ik ga nu heel erg twijfelen wat ik graag zou willen gaan testen. Hoewel ik waarschijnlijk nog wel aan de Windows 7 ga, lijkt de tijd mij rijp om eens te gaan experimenteren hoe *buntu het voor mij in de praktijk doet. De belangrijkste punten daarbij gaan games en Adobe CS worden, hoewel ik geloof dat sommige specifieke CAD-producten het helaas niet doen onder Linux. Overstappen wordt voor mij alles of niets, dual-boot als tussenvorm zie ik om een aantal redenen niet zitten.

Ik weet nu alleen niet of ik wil gaan testen met Ubuntu of Xubuntu. Ik hou niet van OSX en wel van controle, dus daarmee lijkt Xubuntu de keus. Aan de andere kant vind ik Ubuntu er dan weer beter uitzien, qua website en het OS. Niet onbelangrijk dat je je er ook prettig bij voelt.

Lastig :)
Ik draai zelf Adobe lightroom en illustrator vanuit virtualbox. Geen idee hoe zwaar je systeem is maar bij mij draait dat wel ok. Lightroom is soms wat traag, maar dat kan ook het gevolg zijn van de database die er achter hangt, en daarvan zou versie 3 het sowieso beter moeten doen.

Voor games kan je nu al googlen of het werkt, of naar de applicatiedatabase van wine surfen http://appdb.winehq.org/ en kijken hoe spellen draaien.
Anoniem: 321370 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 09:08:
Er waren op het laatst nog wat problemen met het geheugen dat vol liep. Dit zou door een aantal patches komen. Dit heeft wat vertraging veroorzaakt. Maar ik weet niet of dit ook de release van vandaag in gevaar brengt. Daar lees ik ik niks meer over.
Mja, even wachten met upgraden dus als je een stabiel systeem nodig hebt.

[ Voor 14% gewijzigd door Sallin op 29-04-2010 09:48 ]

This too shall pass
Debian | VirtualBox (W7), Flickr


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rockmanz
  • Registratie: April 2006
  • Niet online
Misschien dat ik het verkeerd lees maar een virtualmachine is te clonen. Die clone kan je upgraden en als het niet bevalt revert je naar karmic.

Mijn pc draait al een klein weekje de RC release en zoals gewoonlijk ziet het er weer goed uit minus een paar puntjes:
  • Tweede monitor die ik aansluit wordt niet herkend door de nvidia binary driver tot een reboot. In karmic werkte dit ook niet maar daar kon ik de X server opnieuw starten en dan werd hij wel herkend. Lucid herkend hem hierna nog steeds niet. Overigens lukt windows/nouveau dit wel zonder reboot dus waarom nvidia dit in linux niet lukt...
  • MKV bestanden zorgen in totem voor 100%cpu totdat pulseaudio hem crapt met een foutmelding. Nog niet gevonden waar het probleem ligt maar ik ben kennelijk niet de enige (VLC werkt overigens wel goed).
  • Zonder nouveau is in kubuntu plymouth zacht gezegd niet om aan te zien
  • De resolutie van de console hoger zetten heeft tot nu toe geleid tot een niet-bootbaar systeem waarna ik met de liveusb en de console het terug moet zetten.
  • iPhone sync is slechts voor muziek, ik wacht stilletjes op calendar en contacten sync mogelijkheid.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • black_eye
  • Registratie: Januari 2004
  • Laatst online: 16-04 21:36

black_eye

Ad maiorem black_eye gloriam

rockmanz schreef op donderdag 29 april 2010 @ 09:31:
[...]

Misschien dat ik het verkeerd lees maar een virtualmachine is te clonen. Die clone kan je upgraden en als het niet bevalt revert je naar karmic.

Mijn pc draait al een klein weekje de RC release en zoals gewoonlijk ziet het er weer goed uit minus een paar puntjes:
  • Tweede monitor die ik aansluit wordt niet herkend door de nvidia binary driver tot een reboot. In karmic werkte dit ook niet maar daar kon ik de X server opnieuw starten en dan werd hij wel herkend. Lucid herkend hem hierna nog steeds niet. Overigens lukt windows/nouveau dit wel zonder reboot dus waarom nvidia dit in linux niet lukt...
  • MKV bestanden zorgen in totem voor 100%cpu totdat pulseaudio hem crapt met een foutmelding. Nog niet gevonden waar het probleem ligt maar ik ben kennelijk niet de enige (VLC werkt overigens wel goed).
  • Zonder nouveau is in kubuntu plymouth zacht gezegd niet om aan te zien
  • De resolutie van de console hoger zetten heeft tot nu toe geleid tot een niet-bootbaar systeem waarna ik met de liveusb en de console het terug moet zetten.
  • iPhone sync is slechts voor muziek, ik wacht stilletjes op calendar en contacten sync mogelijkheid.
Ik draai hem al sinds de a1 release, maar de 2 eerste bugs van jou heb ik niet op mijn systeem. Nvidia 195.36.15 herkent zonder problemen de 2de monitor(T260HD). Al tijden kijk ik .mkv series, met totem blijft de cpu load zo rond de 70%. De andere 3 niet getest.

Ad maiorem black_eye gloriam


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 352942

Ik gebruik al geen Ubuntu meer sinds 8.10 maar heb toch even de test versie gedownload.

Het is een grote vooruitgang en ziet er zeer gepolijst uit.

Ik heb 2 problemen ermee: mijn draadloze verbinding (op de desktop) valt geregeld uit en ik moet mijn usb stickje eruit halen en er weer insteken om het weer werkende te krijgen. De driver voor mijn stickje (dat al jaren oud is en nog steeds prima werkt) zit al jaren in de Linux kernel en werkte altijd perfect. Raar. Ik zal het eens proberen zonder Network Manager straks, mss dat dit zal helpen.

De open source drivers voor mijn onboard ATI kaartje zijn pruts. De vorige versie werkte zeer goed, de nieuwe kan geen full screen video afspelen als Compîz aan ligt (terwijl dit nog nooit een probleem was bij vorige releases of andere distros). "Hardware drivers" vind de officiële drivers niet (denk niet dat het kaartje nog ondersteunt wordt, moet op Windows 7 ook de Vista driver gebruiken en die zijn ook niet echt goed).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Redneckerz
  • Registratie: Maart 2010
  • Laatst online: 27-04 01:56

Redneckerz

A place to be.

rockmanz schreef op donderdag 29 april 2010 @ 09:31:
[...]
Misschien dat ik het verkeerd lees maar een virtualmachine is te clonen. Die clone kan je upgraden en als het niet bevalt revert je naar karmic.
daar heb je inderdaad gelijk in, al heb ik dat nog niet getest. ik had al wel een tijdje bedacht dat je gewoon een clone er van kan maken maar vanwege onwetenheid of VBox zoiets ondersteunt, koos ik maar voor een oplossing waarvan ik weet dat die altijd werkt :P dus bij deze bedankt:)

Editor @ DoomWiki - Voor al je weetjes over Doom.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zAo
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 29-04 22:40

zAo

GPLv2 Fanboy

Weet iemand of er een tegenhanger is voor Aperture / Lightroom? Nu de iPhone/iPad sync aanwezig is, zie ik naast fotomanagement geen reden meer om OSX te gebruiken.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 65668

Ik draai zelf nog Ubuntu 9.10 karmic maar ik vraag me af, moet ik een complete herinstall doen straks? Of kan ik upgraden op de een of andere manier.. of hoef ik niets te doen en download hij de updates?

Draai Ubuntu misschien 2 maandjes dus weet nog niet hoe het precies zit met nieuwe versies.. :F

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • zAo
  • Registratie: Maart 2002
  • Laatst online: 29-04 22:40

zAo

GPLv2 Fanboy

Anoniem: 65668 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 10:26:
Ik draai zelf nog Ubuntu 9.10 karmic maar ik vraag me af, moet ik een complete herinstall doen straks? Of kan ik upgraden op de een of andere manier.. of hoef ik niets te doen en download hij de updates?

Draai Ubuntu misschien 2 maandjes dus weet nog niet hoe het precies zit met nieuwe versies.. :F
Herinstall is helemaal niet nodig. Je kan via de update-manager updaten naar de nieuwe versie. Die update-manager kun je starten via: System > Administrator > Update Manager. Of -uit mijn hoofd- `sudo update-manager -d` draaien.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

26779

Ik heb dit op de FP in het 10.04 release topic al geroepen, maar weet iemand of VMWare Workstation 7 werkt op deze versie? Ik heb nu nog 9.04 64bit draaien omdat Workstation 7 niet op 9.10 aan de praat te krijgen was bij uitkomen van 9.10. (werkt het nu wel op 9.10??)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mcDavid
  • Registratie: April 2008
  • Laatst online: 01-05 11:45
Ik heb gisteravond de update manager gedraaid, dus tenzij ze nog iets heel geks tegen zijn gekomen draai ik nu gewoon de final :9

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dirk
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 09:48

Dirk

Coördinator frontpagemoderatie
zAo schreef op donderdag 29 april 2010 @ 10:29:
[...]

Herinstall is helemaal niet nodig. Je kan via de update-manager updaten naar de nieuwe versie. Die update-manager kun je starten via: System > Administrator > Update Manager. Of -uit mijn hoofd- `sudo update-manager -d` draaien.
Alt-F2 en dan 'update-manager -d' zonder sudo zelfs :)
En de risico's van het upgraden vallen ook wel mee. In de startpost wordt er gezegd dat die groot zijn, maar voor de meeste mensen gaat de upgrade probleemloos. Ik zelf ben alleen problemen tegengekomen met zaken waar ik zelf eerst mee aan het kloten ben geweest. Dat neemt niet weg dat een backup wel verstandig blijft :)

All statements are true in some sense, false in some sense, meaningless in some sense, true and false in some sense, true and meaningless in some sense, false and meaningless in some sense, and true and false and meaningless in some sense.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 65668

Dirk schreef op donderdag 29 april 2010 @ 10:49:
[...]

Alt-F2 en dan 'update-manager -d' zonder sudo zelfs :)
En de risico's van het upgraden vallen ook wel mee. In de startpost wordt er gezegd dat die groot zijn, maar voor de meeste mensen gaat de upgrade probleemloos. Ik zelf ben alleen problemen tegengekomen met zaken waar ik zelf eerst mee aan het kloten ben geweest. Dat neemt niet weg dat een backup wel verstandig blijft :)
Thanks beiden. Ach mocht het mislopen dan doe ik gewoon een herinstall (altijd wel lekker :P). Ben echt ontzettend benieuwd! :) Ziet er zeer veel belovend uit!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 352942

Anoniem: 65668 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 11:21:
[...]

Thanks beiden. Ach mocht het mislopen dan doe ik gewoon een herinstall (altijd wel lekker :P). Ben echt ontzettend benieuwd! :) Ziet er zeer veel belovend uit!
Ik doe altijd een clean install. Is ook aan te raden. Het systeem zal beter lopen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • letatcest
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 01-05 17:34

letatcest

Freelanceredacteur

Kidult

Ik heb dit systeem volgens mij al 2 jaar draaien constant met upgrades gedaan
Ho, da's niet waar, een
code:
1
sudo ls -l /root
laat zien dat het juli 2009 was, dus alleen een upgrade gedaan van 9.04 naar 9.10

Schreef Cryptovaluta voor dummies, 3de druk in print | eBook-versie


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rockmanz
  • Registratie: April 2006
  • Niet online
black_eye schreef op donderdag 29 april 2010 @ 10:04:
[...]


Ik draai hem al sinds de a1 release, maar de 2 eerste bugs van jou heb ik niet op mijn systeem. Nvidia 195.36.15 herkent zonder problemen de 2de monitor(T260HD). Al tijden kijk ik .mkv series, met totem blijft de cpu load zo rond de 70%. De andere 3 niet getest.
De eerste zal wel de combinatie kaart+dvi->hdmi->hdtv combo zijn die toevallig niet werkt op mijn systeem i.c.m. de binary driver. Nouveau doet het daarentegen wel prima maar die ondersteunt geen 3d en levert hogere cpu tijdens films en flash.
Probleem 2 zal wel aan mijn x-fi kaart liggen maar waar het probleem precies ligt weet ik niet, pulseaudio in debug starten werkt niet aangezien op het moment dat ik pulse kill hij een miliseconde later weer vrolijk wordt gestart (anders gezegd: ik krijg de mogelijkheid niet pulse met aparte commando's te starten). Overigens als iemand de oplossing weet mijn error is: pa_stream_writable_size() failed: Connection terminated

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Frank-NL
  • Registratie: Juni 2001
  • Niet online
Ik heb Lucid op dit moment een beetje omgekat naar een Windows 7 look met AWN :)
Eigenlijk wel jammer dat Ubuntu niet zoveel doet aan de Gnome layout, ik vind 2 panels toch teveel ruimte innemen. Ben wel benieuwd wat ze in 10.10 gaan doen met een global menu enzo, en of Gnome Shell dan default gaat worden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deezers
  • Registratie: Mei 2006
  • Nu online
Zoals altijd de vraag, Ubuntu of Kubuntu? :)
Ik kom net van Windows 7 af en ben van plan om vanmiddag met Ubuntu 10.4 te beginnen.

Kubuntu is KDE en dat komt bij mij altijd nog een beetje ''Apple achtig'' aan.
En ziet er moeilijk uit met al die verschillende namen etc.

Gnome komt dan weer erg 'basis' over...

Ik ga Ubuntu op mijn laptop draaien (enige, Dell Studio 1555). Zoals aangegeven ga ik voornamelijk internetten, fotobewerking en laptop via HDMI naar TV gebruiken (tv series, films etc.) Welke versie werkt hier het beste voor, KDE of Gnome? :)

Vanmiddag alle gegevens van Windows 7 backuppen en dan maar weer eens Ubuntu presenteren. Wou eigenlijk Windows 7 blijven gebruiken met Office 2010, maar zie dat dat nog moeilijker gemaakt is dan Office 2007 :P geef mij maar een basis officepakket met makkelijke bediening :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 308706

Anoniem: 352942 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 11:25:
[...]


Ik doe altijd een clean install. Is ook aan te raden. Het systeem zal beter lopen.
In hoeverre ligt dat niet gewoon aan het feit dat een schoon os in zijn algemeenheid sneller werkt dan eentje met veel installs/dependencies etc?

iig, ik gooi het nodige op een backup schijf, upgrade vanuit 9.10 en zie het wel. verneukt hij dependencies, drivers of wat dan ook dan volgt alsnog een schone install:)
ben benieuwd of nouveau in tegenstelling tot de nvidia proprietary drivers wel goed overweg kan met m'n grafische kaart. ik kan nog steeds m'n audio niet over de hdmi-kabel sturen:(

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Donenzone
  • Registratie: Augustus 2006
  • Niet online
Als je nu update-manager -d uitvoert, heb je dan de final? Of is het beter om te wachten tot de update-manager hem vanzelf aanbiedt?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bladion
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 22-04 20:16
Ik heb nu dus update-manager -d gedaan. Alles ging goed, maar het lijkt er op dat die nu hangt bij "Wijzigingen worden berekend".

Afsluiten vind ik eng, dus laat ik het even zo.

Edit: Nevermind hij gaat vrolijk verder 8)7
Ik hou jullie op de hoogte.

[ Voor 17% gewijzigd door Bladion op 29-04-2010 13:16 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mafvisje
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 08-11-2022
Ja, dan heb je de final, alleen de iso's worden uitgesteld

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/ubiquity/+bug/570765
vanaf 36

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Redneckerz
  • Registratie: Maart 2010
  • Laatst online: 27-04 01:56

Redneckerz

A place to be.

Dennis Lammers schreef op donderdag 29 april 2010 @ 12:10:
Zoals altijd de vraag, Ubuntu of Kubuntu? :)
Ik kom net van Windows 7 af en ben van plan om vanmiddag met Ubuntu 10.4 te beginnen.

Kubuntu is KDE en dat komt bij mij altijd nog een beetje ''Apple achtig'' aan.
En ziet er moeilijk uit met al die verschillende namen etc.

Gnome komt dan weer erg 'basis' over...

Ik ga Ubuntu op mijn laptop draaien (enige, Dell Studio 1555). Zoals aangegeven ga ik voornamelijk internetten, fotobewerking en laptop via HDMI naar TV gebruiken (tv series, films etc.) Welke versie werkt hier het beste voor, KDE of Gnome? :)

Vanmiddag alle gegevens van Windows 7 backuppen en dan maar weer eens Ubuntu presenteren. Wou eigenlijk Windows 7 blijven gebruiken met Office 2010, maar zie dat dat nog moeilijker gemaakt is dan Office 2007 :P geef mij maar een basis officepakket met makkelijke bediening :P
je hebt ook nog Xubuntu en Lubuntu als je ook nog de keuze wilt hebben tussen XFCE en LXDE.

Editor @ DoomWiki - Voor al je weetjes over Doom.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Theimon
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 07:25

Theimon

Snapte!?

mcDavid schreef op donderdag 29 april 2010 @ 10:46:
Ik heb gisteravond de update manager gedraaid, dus tenzij ze nog iets heel geks tegen zijn gekomen draai ik nu gewoon de final :9
lsb_release -a

Evil in general does not sleep, and therefore doesn't see why anyone else should. | There is no "i" in denial. | There is no "i" in TEAM, but there is ME!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • rockmanz
  • Registratie: April 2006
  • Niet online
Redneckerz schreef op donderdag 29 april 2010 @ 14:22:
[...]


je hebt ook nog Xubuntu en Lubuntu als je ook nog de keuze wilt hebben tussen XFCE en LXDE.
Even voor de duidelijkheid, KDE kan alle applicaties van gnome draaien en omgekeerd dus daar zal geen merkbaar verschil in zitten (hetzelfde geldt voor xfce en lxde neem ik aan). Het enige is dat gnome/gtk apps minder mooi er uitzien in kde dan qt/kde apps (lxde en xfce heb ik nooit live meegemaakt). Uiteindelijk is KDE een completer systeem naar mijn gevoel maar in gnome wordt meer effort gestopt door canonical. Als ik Redneckerz was zou ik voor zowel Kubuntu als Ubuntu (of X/Lubuntu wat dat betreft) een liveusb maken en kijken welke hij prefereert. Gnome is niet perse beter dan KDE/XFCE/LXDE of omgekeerd. Wees wel gewaarschuwd dat bijna, zo niet alle kde apps met een k beginnen :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MsG
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 09:11

MsG

Forumzwerver

In mijn ogen is KDE juist weer zo'n typische programmeursding wat voor de gewone piet snot helemaal niet logisch in elkaar zit. Ik snapte de hele bediening niet eens, en vind het ook niet mooi er uitzien, het ziet er zo kinderlijk niet-strak uit. Ook dat bij systeemsettings dingen niet gewoon heten als "System Terminal" maar dan precies het programmanaam "Kterminal" dat is verwarrend en niet prettig werkend.

VLC Player heeft een beetje hetzelfde probleem. Honderden features, maar usability, ho maar.

Denk om uw spatiegebruik. Dit scheelt Tweakers.net kostbare databaseruimte! | Groninger en geïnteresseerd in Domotica? Kom naar DomoticaGrunn


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Vicarious
  • Registratie: Juni 2008
  • Laatst online: 24-06-2024

Vicarious

☑Rekt | ☐ Not rekt

Ik vind KDE er op zich beter uitzien, totdat je configuratieschermpjes opent. Dan wordt het vaak een grote onoverzichtelijke brij van 3000 opties en dan meot je vaak ook nog handmatig het schermpje groter trekken omdat alle opties er standaard niet eens op passen. Verder komt KDE op mij trager over. Dat is tenminste bij Kubuntu het geval, volgens mij is KDE in OpenSUSE een stuk beter geimplementeerd.

Wel is het zo dat KDE4 volgens mij ontwikkeld wordt op een moderner programmeerplatform en dat ze wellicht wel wat toekomstvaster bezig zijn.

Als je voor (K)Ubuntu gaat zou ik op dit moment voor Gnome kiezen, maar uiteraard is dat allemaal weer persoonlijk.

Vicariously I live while the whole world dies


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • afraca
  • Registratie: April 2009
  • Laatst online: 21-03 16:17

afraca

Open Source!

Topicstarter
Meinen damen und herren,

Na zojuist de special over 10.04 op de frontpage gelezen te hebben lijkt het mij een uistekend idee om de nog ontbrekende dingen te noemen. Reken dan maar op een lichte overhaul van de TS, maar uiteraard eerst even overleg met Touchdomex ;) Nog andere suggesties, feel free to share! :D

Maar eerst even níet de nerd uithangen en gewoon even genieten van briljante weer :D

IMDB vote history | Next-gen OS, audio en video player, search engine en Movie DB


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Roamor
  • Registratie: Mei 2004
  • Niet online
Ieder keer dat dit topic geschopt wordt, hoop ik eigenlijk op een downloadlink voor 10.04. :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dirk
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 09:48

Dirk

Coördinator frontpagemoderatie
Gewoon de RC pakken :)
De downloadsnelheid gaat hard omlaag wanneer iedereen de nieuwste versie wil hebben, je kunt ze beter net even voor zijn...

All statements are true in some sense, false in some sense, meaningless in some sense, true and false in some sense, true and meaningless in some sense, false and meaningless in some sense, and true and false and meaningless in some sense.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Vicarious
  • Registratie: Juni 2008
  • Laatst online: 24-06-2024

Vicarious

☑Rekt | ☐ Not rekt

Roamor schreef op donderdag 29 april 2010 @ 15:55:
Ieder keer dat dit topic geschopt wordt, hoop ik eigenlijk op een downloadlink voor 10.04. :P
kick :+

Ik ga gewoon voor de distro-upgrade. Geen zin in een verse installatie iedere keer dat er een nieuwe versie uitkomt.

Vicariously I live while the whole world dies


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Beuzelarij
  • Registratie: December 2004
  • Niet online
MsG schreef op donderdag 29 april 2010 @ 15:23:
Honderden features, maar usability, ho maar.
Ligt er maar net aan wat je onder "usability" verstaat. Als iemand in welk programma dan ook heel veel parameters wil/moet kunnen instellen, zal dat altijd enigszins ten koste gaan van het overzicht. Zeker voor mensen voor wie betreffend programma eigenlijk overkill is, die dus bij lange na niet al die parameters (willen) gebruiken/aanpassen. Natuurlijk is het altijd van belang om (zeker vele) keuzemogelijkheden zo logisch en overzichtelijk mogelijk te rangschikken, maar vaak heeft de gebruiker dan eigenlijk gewoon een verkeerde programmakeuze gemaakt.

Dat laatste is overigens ook niet altijd even makkelijk, omdat je om een écht goed oordeel te kunnen geven veel kennis van verschillende alternatieven moet hebben. Gebruikers die veel kennis van zaken hebben, hebben zelf dan ook vaak (maar niet altijd) een voorkeur voor programma's waarin ze veel naar eigen wens kunnen aanpassen.

Overigens is het met VLC toch niet moeilijk om gewoon een filmpje af te spelen? Zeker na het updaten van de interface een tijdje geleden zijn alle basisfuncties direct aan te klikken, en hoeft iemand die niets méér wil niet/nauwelijks in contact te komen met alle onderliggende functies en mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor KDE, dat werkt uit-de-doos ook meteen prima, maar wil je dingen aanpassen dan kan dat. Desgewenst tot in detail. Hebben mensen daar niet zo'n behoefte aan, dan moet je die bijvoorbeeld Xubuntu adviseren, maar dat werd al eerder opgemerkt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • DeNachtwacht
  • Registratie: December 2005
  • Laatst online: 30-04 18:54

DeNachtwacht

youtube.com/@hisrep

Anoniem: 65668 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 10:26:
Ik draai zelf nog Ubuntu 9.10 karmic maar ik vraag me af, moet ik een complete herinstall doen straks? Of kan ik upgraden op de een of andere manier.. of hoef ik niets te doen en download hij de updates?

Draai Ubuntu misschien 2 maandjes dus weet nog niet hoe het precies zit met nieuwe versies.. :F
Fresh installs werken echt beter; dit komt omdat de oude configuratiebestanden vaak zorgen dat nieuwe software de verkeerde dingen gaat doen. Ik ben al eerder tegen dit soort problemen aangelopen, maar was toch zo eigenwijs om op mijn netbook een update-manager -d te doen. Resultaat is dat mijn desktop (met fresh install) aanzienlijk sneller opstart, sommige icoontjes op de netbook nog in de 9.10 stijl zijn, het opstartscherm niet wordt weergegeven en meer van dat soort kleine rommeligheden. Kortom volgende week kan ik opnieuw aan de slag met een fresh install. Ik zou het zelf dus echt niet aanraden. Het lijkt misschien goed te gaan maar onder de motorkap blijven heel wat oude instellingen staan waardoor je niet 100% profiteert van de nieuwe features.

youtube.com/@hisrep


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Hero of Time
  • Registratie: Oktober 2004
  • Laatst online: 01-05 22:37

Hero of Time

Moderator LNX

There is only one Legend

26779 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 10:43:
Ik heb dit op de FP in het 10.04 release topic al geroepen, maar weet iemand of VMWare Workstation 7 werkt op deze versie? Ik heb nu nog 9.04 64bit draaien omdat Workstation 7 niet op 9.10 aan de praat te krijgen was bij uitkomen van 9.10. (werkt het nu wel op 9.10??)
Linux + VMWare is altijd al een ramp geweest. Je moest half gave kernel patches uitvoeren om de modules te kunnen laden of überhaupt compilen. Nee dank je, ik wil niet elke keer dat ik een kernel update krijg moeten kloten om VMWeer aan de praat te krijgen.
Misschien kan je kijken naar alternatieven, zoals VirtualBox. Werkt zeer goed, kan overweg met elk HD formaat van andere programma's (vmdk, vhd) en is bovendien nog gratis ook. Support voor de laatste kernel op Ubuntu wordt ook altijd aan gewerkt, het zal dus nu al op 10.04 zonder problemen werken.
rockmanz schreef op donderdag 29 april 2010 @ 11:41:
[...]

Probleem 2 zal wel aan mijn x-fi kaart liggen maar waar het probleem precies ligt weet ik niet, pulseaudio in debug starten werkt niet aangezien op het moment dat ik pulse kill hij een miliseconde later weer vrolijk wordt gestart (anders gezegd: ik krijg de mogelijkheid niet pulse met aparte commando's te starten). Overigens als iemand de oplossing weet mijn error is: pa_stream_writable_size() failed: Connection terminated
Als je Pulseaudio in system mode draait, kan hij niet meer starten als je 'm killt omdat je als gewone gebruiker er niet de rechten voor hebt (standaard draait PA onder je eigen gebruikersrechten). Je hebt wel met wat nadelen te maken, maar ook een paar voordelen (zoals niet automatisch starten als je 'm sluit en nog geluid horen als je naar een TTY gaat).

Commandline FTW | Tweakt met mate


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Klojum
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 01-05 12:17
HetWonder schreef op donderdag 29 april 2010 @ 16:43:
[...]
Fresh installs werken echt beter; dit komt omdat de oude configuratiebestanden vaak zorgen dat nieuwe software de verkeerde dingen gaat doen.
In https://bugs.launchpad.ne...urce/ubiquity/+bug/570765 is te lezen dat ze nog tot een paar uur geleden een fix moesten zien te maken voor een bug in het GRUB-installatie- en migratiedeel. Soms worden bij multi-bootomgevingen de andere OS'sen niet gezien...

Lijkt me nogal een tamelijk flinke showstopper als Ubuntu-beginnelingen na installatie hun Windowspartitie niet meer kunnen opstarten 8)7

De intentie is om Ubuntu en enkele varianten opnieuw tot re-spins om te bouwen, ze willen geen versie 10.05 uitbrengen, hooguit een 10.04.1 (zero-day fix)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

26779

Hero Of Time schreef op donderdag 29 april 2010 @ 16:46:
[...]

Linux + VMWare is altijd al een ramp geweest. Je moest half gave kernel patches uitvoeren om de modules te kunnen laden of überhaupt compilen. Nee dank je, ik wil niet elke keer dat ik een kernel update krijg moeten kloten om VMWeer aan de praat te krijgen.
Misschien kan je kijken naar alternatieven, zoals VirtualBox. Werkt zeer goed, kan overweg met elk HD formaat van andere programma's (vmdk, vhd) en is bovendien nog gratis ook. Support voor de laatste kernel op Ubuntu wordt ook altijd aan gewerkt, het zal dus nu al op 10.04 zonder problemen werken.
Ik gebruik VMWare workstation omdat ik daarmee een ESX omgeving met 2 ESX servers virtueel draai. Ik kan wel ESX direct op mijn machine installeren maar dan mis ik de 2e ESX host om de extra's van ESX te kunnen gebruiken (VMotion, DRS etc)
Ik wil ook niet een 2e ESX als VM binnen de eerste ESX draaien omdat die dan niet op hetzelfde virtualisatie niveau zit als de 1e ESX server.

[ Voor 7% gewijzigd door 26779 op 29-04-2010 17:19 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • u_nix_we_all
  • Registratie: Augustus 2002
  • Niet online
Hero Of Time schreef op donderdag 29 april 2010 @ 16:46:
[...]

Linux + VMWare is altijd al een ramp geweest. Je moest half gave kernel patches uitvoeren om de modules te kunnen laden of überhaupt compilen. Nee dank je, ik wil niet elke keer dat ik een kernel update krijg moeten kloten om VMWeer aan de praat te krijgen.
Misschien kan je kijken naar alternatieven, zoals VirtualBox. Werkt zeer goed, kan overweg met elk HD formaat van andere programma's (vmdk, vhd) en is bovendien nog gratis ook. Support voor de laatste kernel op Ubuntu wordt ook altijd aan gewerkt, het zal dus nu al op 10.04 zonder problemen werken.
[...]
QFT !

Ik draai al een poosje 10.04 (beta, RC1) en virtualbox draait daar prima op. Installeer ook dpkgDKMS, dan worden bij kernel-updates ook je modules automatisch alvast opnieuw gemaakt.
Enige puntje was dat hald niet standaard meer aanwezig is in Ubuntu 10.04, dus die moet je even apt-getten. En even zorgen dat die start voordat je vbox gaat starten (Ik heb de hald gewoon in de vboxdrv initscripts erbij geklust.)
Zonder hald werkt het wel, maar kun je geen USB devices en/of shared storage gebruiken.

Edit:
Waar ik met VMware altijd een probleem mee had, was dat ik soms verschillende netwerkinterfaces gebruik voor internet. Soms utp, soms wireless, en heel soms, als KPN even niet kijkt ;) via usb / telefoon.
En dan weigert VMware weer. Het lijkt erop dat de bridge en nat modules hardcoded erin hebben staan naar welke interface ze moeten bridgen / natten. :F
(Moet ik wel bij zeggen dat ik geen workstation gebruik, maar vmware player. Maar zover ik weet verschillen die niet op dit vlak, als je weet wat je doet qua configfile kun je met de player zo'n beetje alles wat workstation kan)

Edit2:

VV @ hieronder. Ja, dat bedoelde ik. thx.

[ Voor 21% gewijzigd door u_nix_we_all op 29-04-2010 17:32 ]

You don't need a parachute to go skydiving. You need a parachute to go skydiving twice.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • cschutijser
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 03-06-2022
u_nix_we_all schreef op donderdag 29 april 2010 @ 17:24:
[...]

QFT !

Ik draai al een poosje 10.04 (beta, RC1) en virtualbox draait daar prima op. Installeer ook dpkg, dan worden bij kernel-updates ook je modules automatisch alvast opnieuw gemaakt.
Enige puntje was dat hald niet standaard meer aanwezig is in Ubuntu 10.04, dus die moet je even apt-getten. En even zorgen dat die start voordat je vbox gaat starten (Ik heb de hald gewoon in de vboxdrv initscripts erbij geklust.)
Zonder hald werkt het wel, maar kun je geen USB devices en/of shared storage gebruiken.
Ik neem aan dat je bedoelt DKMS (Dynamic Kernel Module Support)? dpkg zal op je Ubuntusyteem al wel aanwezig zijn ;)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Donenzone
  • Registratie: Augustus 2006
  • Niet online
Net een upgrade gedaan naar Ubuntu Netbook Edition 10.04, alleen nu werkt de netbook-frontend opeens heel erg langzaam (overige programma's zoals Firefox werken wel normaal). Waar deze bij 9.10 nog soepel liep, is dat bij 10.04 helemaal niet het geval.

Het gaat om een Eee PC 900 HD. Iemand enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

De desktopupgrade is overigens wel goed gegaan.

[ Voor 7% gewijzigd door Donenzone op 29-04-2010 17:30 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MsG
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 09:11

MsG

Forumzwerver

Kan je advanced desktop effecten ook aanzetten? Welke video drivers pakt ie.

Denk om uw spatiegebruik. Dit scheelt Tweakers.net kostbare databaseruimte! | Groninger en geïnteresseerd in Domotica? Kom naar DomoticaGrunn


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ThomVis
  • Registratie: April 2004
  • Laatst online: 07-01 16:13

ThomVis

Detected rambling:

Hero Of Time schreef op donderdag 29 april 2010 @ 16:46:
[...]
Nee dank je, ik wil niet elke keer dat ik een kernel update krijg moeten kloten om VMWeer aan de praat te krijgen.
Was ik met VMplayer ook tegenaan gelopen. Voor een kernel-upgrade deed ik VMplayer deinstalleren, na de upgrade weer installeren.

You don't have to know how the computer works, just how to work the computer.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Donenzone
  • Registratie: Augustus 2006
  • Niet online
MsG schreef op donderdag 29 april 2010 @ 17:31:
Kan je advanced desktop effecten ook aanzetten? Welke video drivers pakt ie.
Staat er niet bij. Er wordt gezocht naar stuurprogramma's waarna de advanced effecten ingeschakeld worden, maar drivers worden niet geïnstalleerd. Bij Stuurprogramma's staat dat er geen niet-vrije stuurprogramma's in gebruik zijn.

edit:

Is al gefixt. Ubuntu startte standaard op in de 3D-modus wat natuurlijk niet werkt. Sessie veranderd naar 2D en alles loopt weer als vanouds.

[ Voor 17% gewijzigd door Donenzone op 29-04-2010 17:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bladion
  • Registratie: Mei 2009
  • Laatst online: 22-04 20:16
Een vriend van me heeft ubuntu 9.10 geïnstalleerd, omdat ik zei dat de nieuwste versie vandaag al uit kwam.
Afijn..

Hij installeert dus 9.10 perfect in dual boot met Windows XP. Alles in ubuntu werkt (zelfs wireless).
Ik zei dat er een nieuwe ubuntu versie was. update-manager -d. Na het updaten en alles installeren startte ubuntu op (ging best snel) alleen was ineens ze wirelesskaart niet meer herkend.

Belachelijk dat zijn kaart na een update ineens niet meer wordt ondersteund.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 140896

Ik ben van plan om vanavond de updatemanager aan te slingeren, maar nu zie ik hier verschillende posts dat ik beter een clean install kan doen vanwege de performance. Alleen ik heb in wine verschillende windows-software die ik niet opnieuw wil installeren. Als ik de /home backup en terugzet in een schone installatie, pakt wine die installatie van bijv. office 2007 gewoon weer op?

Ik zit al weken te popelen voor de nieuwe versie. Vooral het sneller opstarten lijkt me geweldig!

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MsG
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 09:11

MsG

Forumzwerver

Donenzone schreef op donderdag 29 april 2010 @ 17:37:
[...]


Staat er niet bij. Er wordt gezocht naar stuurprogramma's waarna de advanced effecten ingeschakeld worden, maar drivers worden niet geïnstalleerd. Bij Stuurprogramma's staat dat er geen niet-vrije stuurprogramma's in gebruik zijn.

edit:

Is al gefixt. Ubuntu startte standaard op in de 3D-modus wat natuurlijk niet werkt. Sessie veranderd naar 2D en alles loopt weer als vanouds.
Waar stel je zoiets überhaupt in?

Denk om uw spatiegebruik. Dit scheelt Tweakers.net kostbare databaseruimte! | Groninger en geïnteresseerd in Domotica? Kom naar DomoticaGrunn


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • X_lawl_X
  • Registratie: September 2009
  • Laatst online: 20-04 15:22
Anoniem: 140896 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 17:48:
Ik ben van plan om vanavond de updatemanager aan te slingeren, maar nu zie ik hier verschillende posts dat ik beter een clean install kan doen vanwege de performance. Alleen ik heb in wine verschillende windows-software die ik niet opnieuw wil installeren. Als ik de /home backup en terugzet in een schone installatie, pakt wine die installatie van bijv. office 2007 gewoon weer op?

Ik zit al weken te popelen voor de nieuwe versie. Vooral het sneller opstarten lijkt me geweldig!
Ik geloof dat je windows programma's dan nog werken, aangezien alle benodigde gegevens voor de windows programma's (Windows Registry enzo) zich in de home directory bevinden.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deezers
  • Registratie: Mei 2006
  • Nu online
Nog steeds officieel niet uit... ze doen er wel lang over, 't is bijna alweer Vrijdag.. :P

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Donenzone
  • Registratie: Augustus 2006
  • Niet online
MsG schreef op donderdag 29 april 2010 @ 17:51:
[...]


Waar stel je zoiets überhaupt in?
Zodra je de gebruikersnaam hebt geselecteerd bij het inloggen kun je onderaan de sessie kiezen.

(Overigens werkt de 2D-editie voor geen meter zie ik nu dus ben maar weer gewoon teruggegaan naar GNOME, gelukkig kan dat ook nog, totdat het gefixt wordt)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • letatcest
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 01-05 17:34

letatcest

Freelanceredacteur

Kidult

Anoniem: 140896 schreef op donderdag 29 april 2010 @ 17:48:
Ik ben van plan om vanavond de updatemanager aan te slingeren, maar nu zie ik hier verschillende posts dat ik beter een clean install kan doen vanwege de performance. Alleen ik heb in wine verschillende windows-software die ik niet opnieuw wil installeren. Als ik de /home backup en terugzet in een schone installatie, pakt wine die installatie van bijv. office 2007 gewoon weer op?

Ik zit al weken te popelen voor de nieuwe versie. Vooral het sneller opstarten lijkt me geweldig!
Er zijn manieren om de boel zo in te stellen dat ie alle 'oude' programma's bij een fresh install er weer opgezet worden, maar zolang je je /home niet formatteert en weer mount bij de partititionmanager, dan staat je oude wine-config er nog in. Je moet wel wine even opnieuw installeren, maar dan staat al het oude er nog in. Alleen niet meer de links.. Maar dat is ook overkomelijk. Er is vast iemand die een handiger manier weet.
Blijft dan namelijk staan in /home/[user]/.wine/

Ik heb een eee 901 en kan nooit een upgrade doen, want twee SSD's waarvan de OS ssd 4 gb is... Wat onhandig is, is als je in /home niet de configfiles weghaalt. Compiz zit er namelijk niet meer standaard in bij de UNR en dan snapt ie het niet meer (ik vind compiz heerlijk op dat kleine scherm, kan inzoomen en zo toch nog de boel blijven lezen in de trein). En het blijft soepel draaien, zelfs flash (komt vast omdat het de 32 bit versie is....). Maar compiz is natuurlijk gewoon weer makkelijk te apt-getten + de compiz-plugins extra, anders zit die advanced desktop zoom er nog steeds niet in...

[ Voor 23% gewijzigd door letatcest op 29-04-2010 18:12 ]

Schreef Cryptovaluta voor dummies, 3de druk in print | eBook-versie


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • user109731
  • Registratie: Maart 2004
  • Niet online
Ik krijg net een mail datie nu officieel uit is :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • RetroTycoon
  • Registratie: Juli 2008
  • Nu online
Torrent?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Compizfox
  • Registratie: Januari 2009
  • Laatst online: 10:42

Compizfox

Bait for wenchmarks

Kan hem nog niet downloaden in de links die in dat mailtje staan. Weet iemand hoe laat ie online komt?

Gewoon een heel grote verzameling snoertjes


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Firestone
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 02-05-2022

Firestone

$ su - vuursteen

Is dat de gebiedende vorm tegenwoordig?
Anyway... torrents

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mar2zz
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 05-04 16:33
Ai verdikkeme... Het kan dan wel een LTS zijn, ik heb nu de upgradereden in mijn hoofd: doe maar wel het is een LTS... daar heb je wat aan... Maar over een half jaar vast weer een andere reden om naar de volgende not so long supported te gaan...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Compizfox
  • Registratie: Januari 2009
  • Laatst online: 10:42

Compizfox

Bait for wenchmarks

Heb hem al gevonden:
http://releases.ubuntu.com/

Hier staan alle releases; Ubuntu/Xubuntu/Kubuntu, x86/x86_64, Desktop/Alternate.
Ook torrents.

Gewoon een heel grote verzameling snoertjes


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deezers
  • Registratie: Mei 2006
  • Nu online
Zal ik dan maar weer Ubtunu gaan proberen?
Het is zo verleidelijk...

Met het risico dat ik tegen dezelfde problemen als de vorige keer aan loop en uiteindelijk toch weer bij Windows 7 beland? (lees: HDMI output werkt niet mee, NZB files downloaden nog altijd een ramp)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 65668

Vaag k heb geprobeerd een bootable USB stick te maken maar krijg telkesn BOOTMGR is missing :( zo maar eens op andere pc proberen :p

-edit- foutje door mezelf. stick was NTFS ipv FAT32 :$

[ Voor 18% gewijzigd door Anoniem: 65668 op 29-04-2010 20:21 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deezers
  • Registratie: Mei 2006
  • Nu online
*zwaait*
Is nu vanaf de Live CD van Ubuntu 10.04 op Tweakers!
Alleen waar ik al bang voor was is nu nog steeds. Laptop via HDMI op TV is echt lelijk. Hele groene zijkant en uitgerekt weet ik wat allemaal..... kan ook zijn omdat de drivers nog niet geinstalleerd zijn op de Live CD, laten we dat dan maar hopen... ;) (ATI Radeon Mobility 4500)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • letatcest
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 01-05 17:34

letatcest

Freelanceredacteur

Kidult

Spannend, mijn tante's vorige lts upgraden naar deze... Oud bakkie, wilde er eigenlijk lubuntu opzetten, maar je moet geen bèta's aan leken geven he...

Schreef Cryptovaluta voor dummies, 3de druk in print | eBook-versie


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mar2zz
  • Registratie: September 2007
  • Laatst online: 05-04 16:33
Dennis Lammers schreef op donderdag 29 april 2010 @ 19:49:
Zal ik dan maar weer Ubtunu gaan proberen?
Het is zo verleidelijk...

Met het risico dat ik tegen dezelfde problemen als de vorige keer aan loop en uiteindelijk toch weer bij Windows 7 beland? (lees: HDMI output werkt niet mee, NZB files downloaden nog altijd een ramp)
dan doe je een dualboot. nzbfiles downloaden kan nooit een ramp zijn. als je Het grote SABnzbd topic deel 1 nog niet gebruikt dan mis je ontzettend veel, en kan zowel vanuit windows als ubuntu met jouw zelfde cache en tempfolders werken en is naast dat de geniaalste nzbdowner met de lekkerste features (tvshow automation enzo).

Hoe het met je hdmi gaat kan ik niet zeggen, geen ervaring mee.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • xpc
  • Registratie: Augustus 2009
  • Laatst online: 09:44

xpc

Als iemand een dual boot van plan is zou ik nog even wachten met installeren vanwege deze bug, er wordt op dit moment nog een respin gemaakt van de ISO´s. Het had niet veel gescheeld of het was versie 10.05 geworden :P

edit: spuit elf, was al gemeld :D

[ Voor 6% gewijzigd door xpc op 29-04-2010 21:44 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Klojum
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 01-05 12:17
Hoe zit het met TRIM-ondersteuning voor SSD's in de nieuwste versie? Ik heb vooralsnog geen klachten over m'n OCZ Vertex met garbage collection (dualboot XP/Ub9.10), maar ik vermoed dat het nog steeds geen onderdeel is van de default Ubuntu-installatie.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Roamor
  • Registratie: Mei 2004
  • Niet online
Net even in de live-omgeving gespeeld (nadat ik tientallen Nautilus schermen had afgeschoten.....??) En het voelt gewoon als vanouds maar toch heel fris en (relatief) snel. Top. :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ravw
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 10:12
wel even wennen die nieuwe zooi , maar alles weer vers en goed werkend..

Dus van de week maar weer eens wat gaan stoeien er mee..

Systeem: Ryzen 7 7800X3D,RTX 4070Ti ,64GB,ASUS TUF GAMING X670E , Windows 11 Pro 64bits


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • letatcest
  • Registratie: Oktober 2000
  • Laatst online: 01-05 17:34

letatcest

Freelanceredacteur

Kidult

Helaas... Upgrade van 8.04 is niet gelukt. Iets met een jre openoffice ding. Nou ja. Dan ga ik er binnenkort wel lubuntu opzetten.

Schreef Cryptovaluta voor dummies, 3de druk in print | eBook-versie


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deezers
  • Registratie: Mei 2006
  • Nu online
Heb 10.04 ook draaien... Vooral de Twitter client is erg handig! :)
Ik heb de Linux versie van Google Chrome (Chromium) gedownload, alleen hij is in het Engels, terwijl mijn systeemtaal Nederlands is. Ik kan de taal niet aanpassen naar het Nederlands, maar andere hebben hem wel in het Nederlands... hoe kan ik hem ook Nederlandstalig krijgen?

Enne is XBMC ook op Linux het beste voor .mkv files e.d. af te spelen? (met ondertiteling)

[ Voor 12% gewijzigd door Deezers op 29-04-2010 23:44 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Vicarious
  • Registratie: Juni 2008
  • Laatst online: 24-06-2024

Vicarious

☑Rekt | ☐ Not rekt

Google Chrome bestaat voor Linux ook gewoon als google chrome trouwens, die staat alleen niet in de repositories. Verder is Google Chrome nog in beta-status, maar als je die liever hebt kun je hem van de site dus wel downloaden.

Verder: zelf ook een upgrade gedaan naar 10.04. Wat ik o.a. tegenkwam:
- Door moonlight plugin startte firefox niet meer. Deze verwijderd en het lukte weer
- OpenJDK werd geinstalleerd. Deze gelijk er weer afgetieft aangezien ik Sun Java al heb
- Likewise (voor AD authenticatie) die ik al geinstalleerd had staan is volgens mij nu volledig gesloopt. Zal op mn werk kijken of ik het ooit weer aan de praat krijg. Door dat likewise-gezeik ging ook mn package manager steeds over de zeik
- Volume control is nu in indicator paneeltje waardoor ik hem kwijt was. Weer toegevoegd maar nu heb ik dat stomme mailicoontje ook weer
- Upgrade duurde vreselijk lang. Ben van 9.10 naar 10.04 gegaan maar het kostte mij bijna 3 uur.

Vicariously I live while the whole world dies


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Stefanovic45
  • Registratie: Juni 2008
  • Laatst online: 01-05 11:32
Ik heb vanmiddag maar eens Kubuntu geinstalleerd (fijn, puntjes op de i werkt niet :) ), naast mijn Windows 7, ik heb nu dual boot. Maar ik krijg Wine niet aan de praat...

Als ik naar de C: schijf wil gaan via Wine, dan krijg ik de melding: Unable to run the command specified. The file or folder fille:///home/stefan/Documents/.wine/dosdevices/c: does not exist.

Nu heb ik al wel gevonden dat het pad anders moet zijn, die Documents moet eruit. Maar hoe krijg ik die eruit? :? Ik heb al in Configure Wine gekeken, daarin staat niets met Documents erin. Onder het tabblad drives kun je de locatie van letter C: niet eens aanpassen, die staat nu naar ../drive_c...

home/stefan/.wine/dosdevices/c: is gewoon benaderbaar. Ik heb het geinstalleerd via sudo apt-get install wine.

Door bovenstaand probleem kan ik natuurlijk ook niets installeren.

Op Google verder wel erg weinig hits, hier iemand ideeen?

Tesla Model Y RWD / 8.4 kWp PV installatie / WPB / lucht/lucht WP


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dirk
  • Registratie: November 2004
  • Laatst online: 09:48

Dirk

Coördinator frontpagemoderatie
Waarom open je hier geen apart topic voor? Dit topic gaat over ubuntu, niet over wine...
Maar zoek eens op 'WINEPREFIX' ...

All statements are true in some sense, false in some sense, meaningless in some sense, true and false in some sense, true and meaningless in some sense, false and meaningless in some sense, and true and false and meaningless in some sense.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Deezers
  • Registratie: Mei 2006
  • Nu online
Oke, Google Chrome is nu Nederlands.
Weet iemand een theme voor Chrome die aansluit op het nieuwe Ubuntu thema? (paars/zwart)

NZB files downloaden gaat goed.
Morgen OpenFTD installeren... en dan alleen nog een goede player die .mkv files kan afspelen (XBMC had ik op Windows, Linux versie dan ook maar gebruiken?) Ik zag dat de standaard player bij Ubuntu (na de niet vrije multimedia extra's geïnstalleerd te hebben) de .mkv files schokkerig afspeelt.

En dan ben ik een overstag tevreden Ubuntu gebruiker.
Met name het envelop icoontje (chat,mail en Twitter in een) is erg handig en eenvoudig in gebruik! :)

Zat nog te overwegen om Kubuntu te draaien, maar daar kon ik dat Twitter programma nergens vinden... :P

[ Voor 32% gewijzigd door Deezers op 30-04-2010 00:19 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • MsG
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 09:11

MsG

Forumzwerver

Is er al iets voor multitouch in 10.04? Ik kan in Windows:

Back & forward met 3 vingers opzij
Inzoomen met 2 vingers uit elkaar
Uitzoomen met 2 vingers naar elkaar toe
Rechtermuisknop met 2 vingers tappen
etc

Maar onder Linux alleen maar tweevingerig scrollen -O-.

Denk om uw spatiegebruik. Dit scheelt Tweakers.net kostbare databaseruimte! | Groninger en geïnteresseerd in Domotica? Kom naar DomoticaGrunn


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • STIMPPYYY
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 08:41
Fijn die upgrade naar 10.04, eerst werkt je toetsenbord en muis niet meer en nu werkt me draadloze adapter niet meer, maakt dus geen verbinding met het netwerk. Wat een zooitje, zou toch denken dat ze dit beter hadden getest.

Betreft dus de WUSB600N met RT2870, zonder code werkt het wel, maar met WPA2 niet gvd.

Blijkbaar kan 10.04 opeens niet meer omgaan met TKIP+AES, in 9.10 prima, maar in 10.04 no go. Enkel WPA2 en AES geen probleem, bug lijkt me.

[ Voor 34% gewijzigd door STIMPPYYY op 30-04-2010 02:18 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

26779

Ik heb net de upgrade van 9.04 via 9.10 naar 10.04 gedaan.
Heb nog niet echt rondgekeken maar wel de maximize/minimiz/close button METEEN naar rechts verplaatst

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Theimon
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 07:25

Theimon

Snapte!?

StefanvanGelder schreef op donderdag 29 april 2010 @ 23:55:
Ik heb vanmiddag maar eens Kubuntu geinstalleerd (fijn, puntjes op de i werkt niet :) ), naast mijn Windows 7, ik heb nu dual boot. Maar ik krijg Wine niet aan de praat...

Als ik naar de C: schijf wil gaan via Wine, dan krijg ik de melding: Unable to run the command specified. The file or folder fille:///home/stefan/Documents/.wine/dosdevices/c: does not exist.

Nu heb ik al wel gevonden dat het pad anders moet zijn, die Documents moet eruit. Maar hoe krijg ik die eruit? :? Ik heb al in Configure Wine gekeken, daarin staat niets met Documents erin. Onder het tabblad drives kun je de locatie van letter C: niet eens aanpassen, die staat nu naar ../drive_c...

home/stefan/.wine/dosdevices/c: is gewoon benaderbaar. Ik heb het geinstalleerd via sudo apt-get install wine.

Door bovenstaand probleem kan ik natuurlijk ook niets installeren.

Op Google verder wel erg weinig hits, hier iemand ideeen?
~/.wine/drive_c/

Wat ik onbegrijpelijk vind is dat apps breken bij jullie als er een nieuwe release komt. M'n unstable Gentoo bak blijft ook gewoon door draaien bij iedere update. Hell, half jaartje geleden heb ik m'n x86 install omgebouwd naar een x86_64 systeem waarbij ik de ouwe /etc en /home heb overgezet. Geen vuiltje aan de lucht.

Waar gaat het bij jullie Ubuntu systemen mis denken jullie?

[ Voor 15% gewijzigd door Theimon op 30-04-2010 07:00 ]

Evil in general does not sleep, and therefore doesn't see why anyone else should. | There is no "i" in denial. | There is no "i" in TEAM, but there is ME!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Cave_Boy
  • Registratie: Augustus 2005
  • Laatst online: 01-05 15:38
Inmiddels Ubuntu 10.04 op een Dell GX280 (Celeron 2,5GHz, 1GB RAM, 40GB Sata schijf) en op een Via Epia SN18000G (Via Epia C7 1,8GHz, 4GB RAM, 120GB Sata, Ati 4550 512MB).

Mijn 1e gedachtes.

Ik dacht dat de installatie niet simpeler kon vanaf versie 9... Ik had het fout...
Geheugengebruik is verbeterd. Na verse standaard installatie op de Via pc is er een verbruikverschil van 77MB! (versie 9.04 en 10.04)
Processorbelasting is standaard wel 1 a 2 procent hoger

Als ik via een wifi usb stick verbinding wil maken dan vraagt deze om een WPA/ WPA2 sleutel. Deze kopieer en plak ik erin. Hij maakt 1 seconde verbinding en daarna is de verbinding verbroken. Krijg ik te zien.

Doe ik echter een nieuw draadloos netwerk aanmaken en vul ik hierbij het SSID etc van in (dus niet aanklikken) dan gaat alles wel goed.

Zowel op de Dell als op de Via kan ik volledige effecten gewoon soepel draaien. :) Dit had ik eigenlijk niet verwacht van de Dell. Dit omdat daar een onboard kaartje inzit en ja een Celeron 2,5GHz is niet echt modern meer. De Via is weliswaar trager maar zit een aparte video kaart op. HDMI gaf in begin wat groen beeld maar na het installeren van de restricted drivers van Ati was dit opgelost.

[ Voor 43% gewijzigd door Cave_Boy op 30-04-2010 07:55 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Mexel
  • Registratie: Juni 2009
  • Laatst online: 03-03 19:20

Mexel

↓ volgende bericht hieronder ↓

ubuntu-10.04-desktop-i386 nu aan het fikken, straks even installen op een P4 2.6 met 2g mem.

↓ volgende bericht hieronder ↓


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • knakworst
  • Registratie: November 1999
  • Laatst online: 10:07

knakworst

Get more sats!

Vicarious schreef op donderdag 29 april 2010 @ 23:41:
Google Chrome bestaat voor Linux ook gewoon als google chrome trouwens, die staat alleen niet in de repositories. Verder is Google Chrome nog in beta-status, maar als je die liever hebt kun je hem van de site dus wel downloaden.
Wat je beter kunt installeren is chromium. Die staat in de software store van ubuntu, dat is de opensource versie zonder de google spyware. De juiste extensie voor het default thema vind je hier:

https://chrome.google.com...gphdphdncoogpbfmlbp?hl=en

Om chromium in het Nederlands te krijgen moet je in synaptic deze ook nog even installeren: chromium-browser-l10n

Het is echt een fijne browser voor netbooks!

[ Voor 7% gewijzigd door knakworst op 30-04-2010 10:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Klojum
  • Registratie: Augustus 2006
  • Laatst online: 01-05 12:17
Eerst een update gedaan vanaf 9.04 op een HP6720s (Core2duo 1.6Mhz), en dat was een verschrikking. Iconen van o.a. Firefox verdwenen (?!), en andere systeemvertragende zaken die plots naar voren kwamen. Misschien dat 9.04 niet helemaal lekker liep, maar de upgrade verbeterde daar weinig aan.

Nu een verse installatie gedaan (dat heeft altijd de voorkeur), en alles is nu vooralsnog naar wens. De IGP van Intel wordt prima ondersteund bij 3D-effects en bij het tonen van .MKV bestanden (geen hickups), Alleen die buttons nog even naar rechts verschuiven.

Iemand die Ubuntu-Tweak al met 10.04 gebruikt heeft?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 122960

Ik had al een tijdje geleden mijn 9.10 geupgrade naar de beta van 10.4 en dat liep al erg fijn. Heb gisteren een clean install gedaan en dat gaat tot nu toe als de brandweer. Het systeem is sneller en responsiever dan met 9.10. Ik heb eigenlijk maar twee probleempjes:
- Het regelen van de brightness van mijn scherm met de Fn+f5/f6 werkt niet meer. Deed het met Karmic wel prima. Schijnt iets bekends te zijn met Vaio's (in mijn geval een VGN-SR39VN), maar het is wel raar dat het met Karmic wel werkte en nu niet meer. Er zijn meer mensen met het probleem en ik heb nog geen fix kunnen vinden.
- Presentaties in OpenOffice Presentation doen het fullscreen niet meer helemaal goed. Het Gnome panel blijft namelijk zichtbaar. Schijnt een Gnome dingetje te zijn en is voor mij minder vervelend als de brightness instellingen.

Verder ben ik een tevreden man. Zodra ik er in slaag mijn Endnote database te converteren en werkzaam te krijgen in een Open Source variant en PSPP een meer waardig alternatief wordt voor SPSS ben ik helemaal over. Voorlopig hou ik het op een dual boot systeem.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 122960

Klojum schreef op vrijdag 30 april 2010 @ 09:30:
Iemand die Ubuntu-Tweak al met 10.04 gebruikt heeft?
Ja, werkt probleemloos. Nog specifieke vragen?
Pagina: 1 2 ... 59 Laatste

Let op:
NEE ! ook hier geen vragen neergooien, open een nieuw topic !!