Het heeft weinig zin om naar het verleden te kijken omdat deze consolegeneratie compleet anders is gelopen. In alle voorgaande generaties was er 1 grote winnaar die alle gamers naar zich toe trok en alle gamers iets te bieden had. Zowel de PS1 als PS2 hadden casual games, hard core game en niche titels. Omdat het overwicht van de PS1 en PS2 enorm was, kregen ze alle grote titles, het overgrote deel zelfs exclusief omdat er voor uitgevers weinig reden was om de relatief kleine userbases van de N64, Gamecube of Xbox te ondersteunen. De kosten wogen niet tegen de baten op.^^0nMe schreef op zondag 21 juni 2009 @ 20:01:
[...]
Waar Activision waarschijnlijk op doelt zijn hun (toekomstige) verkoop cijfers van games. Als je een veel grotere PS3 userbase hebt (bv door een prijsverlaging of een aantal systemsellers) en de attachment rate blijft constant dan heb je als resultaat nog steeds hogere absolute verkoopaantallen van games. Wat dan net ervoor kan zorgen dat een game naar verwachting winstgevend zal zijn waardoor er meer games op de PS3 platform zal worden uitgebracht.
Op de PS2 was door de enorme userbase voor elk type game wel een niche groep gamers die bereid was hem te kopen waardoor we een enorme aanbod van aparte/unieke/nieuwe franchises hebben gezien. Daarom vrees ik dat de PS3 op de lange termijn het niet zal gaan redden als het op deze manier doorgaat.
In deze consolegeneratie zijn die werelden gescheiden. Casual gamers en Ninendo-fans hebben een Wii, reguliere gamers hebben een Xbox 360, PS3 of PC. De laatste drie platforms worden door bijna alle ontwikkelaars evenredig ondersteund om zo de ontwikkelkosten te spreiden. Daarnaast is er niet een grote winnaar uit de strijd gekomen. De Wii is het populairst maar de console en zijn kopers verschillen zo van de PS3, 360 en PC dat het eigenlijk geen concurrentie is. Daarnaast is het marktoverwicht van de Wii ook niet zo groot als dat van de PS1 en PS2 in vorige generaties. De Xbox en Gamecube waren eigenlijk flops. De PS3 is de nummer drie van deze consolegeneratie, maar heeft in twee jaar tijd al de Gamecube qua verkoopcijfers ingehaald. De Xbox kwam in vijf jaar niet verder dan 24 miljoen verkochte exemplaren, de PS3 zal in zijn derde jaar op 30 miljoen exemplaren komen. Verder komen er voor de PS3 veel meer games uit dan voor de Gamecube en Xbox in hun dagen. Ontwikkelaars hebben de PS3 ook nodig om HD-games te kunnen blijven financieren.