Ik had het over pariteit en foutcorrectie/detectie in het algemeen. In het specifieke geval van AES/EBU (S/PDIF) gaat het inderdaad alleen maar om foutdetectie.
In theorie zou een DAC mute aan kunnen zetten bij een pariteitsfout, maar veel S/PDIF-bronnen gebruiken geen pariteit (het gebruik is optioneel) en dat zou dus tot grote problemen leiden. Zelfs het luisteren naar bit 28 (Valid Audio) is soms niet goed geimplementeerd. Als ze het kunnen hebben ze meestal een dipswitch ergens om het weer uit te zetten.
Als er een enkele sample omvalt (en dus als fout wordt gezien) dan kan een DAC toch ook de sample-and-hold niet veranderen? Het laagdoorlaat-filter aan de uitgang vangt de fout dan tot op zekere hoogte wel op, het is in ieder geval beter dan gewoon botweg '0' aannemen, dat outputten en dan hopen dat niemand het hoort.
Als een DAC niet doorheeft dat de sample die ie uit aan het voeren is foutief is, dan wordt het natuurlijk een ander verhaal en dan ga je het waarschijnlijk horen (vooral als de fout ergens bij het MSB optreedt).
Jitter op ieder individueel bitje is siwoso nooit aan de orde op de output van de SPDIF decoder. De PLL in de SPDIF decoder zorgt altijd voor dat er een soort low-pass filter plaatsvind. Je middeld dus altijd over de tijd.
Je weet wel hoe een AES signaal in elkaar steekt? Bits worden gecodeerd met Biphase Mark Code, waarbij de nullen een enkele nuldoorgang hebben en de enen een dubbele nuldoorgang. De basisfrequentie is 3MHz, en het uiteindelijke signaal heeft veel overeenkomsten met Frequency Shift Keying.
Als je jitter nu groter is dan de bit-tijd (één periode van 3MHz, dus 330ns) dan is er een behoorlijke kans dat die PLL er geen drol meer van snapt, zijn lock verliest en dus nul of een ongedefineerde waarde op de output geeft. Ga er dus maar vanuit dat er dan een fout optreedt -- alle jitter groter dan 330ns op een S/PDIF signaal is dus gewoon einde oefening.
Gelukkig moet je behoorlijk moeite doen om een kabel te maken die zoveel jitter introduceert, en dus een bandbreedte van enkele MHz heeft. Een beetje goeie antenne- of videokabel (75Ohm coax) komt tot aan de GHz, mits de kabels niet honderden meters lang zijn.