De verordening beoogd o.a. de keuzevrijheid van consumenten in betaalmogelijkheden te vergroten (overigens niet alleen voor kaartbetalingen maar ook bankoverschrijvingen e.d.). Door geen extra kosten voor betalen toe te staan ongeacht de betaalwijze.xileS schreef op donderdag 19 januari 2023 @ 16:28:
[...]
Dit heb ik wel eerder gelezen idd, maar vind ik toch wel een gekke regelgeving. Het lijkt mij niet een heel gek idee dat als de daadwerkelijke extra creditkosten worden doorberekend naar iemand die daar gebruik van wilt maken (een creditcardbetaling is in de meeste gevallen veel duurder dan een pinbetaling). Dit heb ik liever dan dat de winkel alle prijzen voor iedereen maar gaat verhogen omdat de transactiekosten hoger worden. Bij de meeste (kleine) ondernemers zal je in NL ook geen creditcardacceptatie zien.
Daarnaast wordt beoogd om de de invloed/macht van de betaalschema's te beperken door opslagen/toeslagen bij creditcard betalingen te beperken (voor consumenten is die dus nul maar de ondernemer wordt nog steeds een percentage in rekening gebracht).
Er is idd iets voor te zeggen dat specifieke kosten toch doorberekend worden om klanten te ontzien die niet met creditcard betalen, maar dan is er ook een casus te maken dat je dat ook voor cash betalingen moet gaan doen, dat is voor de meeste ondernemers namelijk nog duurder.
Online mag idd ook geen toeslag gerekend worden voor creditcardbetalingen, uitgezonderd Amex en zakelijke kaarten.Online kom ik nog wel regelmatig tegen dat voor creditcard betalingen een toeslag wordt gerekend, wat volgens mij eigenlijk ook niet mag. Ik zag dat bv Thuisbezorgd hier wel netjes aan houdt, maar rekent wel weer extra iDEAL kosten. Beetje gek, want ik zou denken dat een iDEAL betaling juist goedkoper zal zijn.
iDeal zal idd goedkoper zijn, dit lijkt me vooral voor Thuisbezorgd een extra verdienmogelijkheid, omdat vermoedelijk veel klanten alsnog met iDeal betalen.