ppl schreef op woensdag 31 december 2008 @ 17:42:
[...]
Hij had al antwoord gegeven maar een ander mogelijk antwoord zit 'm in het volgende verhaal:
Als je continu van dat soort problemen tegen komt ben je dus nogal erg druk met het insturen van TR's. Dat gaat na een x aantal keer enorm irriteren en dan krijg je het probleem dat men dan maar niks meer indient of gewoon helemaal niet meer in dat forum komt. Als ik kijk naar het niveau in het subforum van de mobiele telefoons is dat wel dramatisch laag. Als ik daar zou gaan lezen dan ben ik bang dat ik TR's kan blijven insturen en daar heb ik geen zin in omdat er nog wel meer bestaat buiten dit forum. Voor mij is dan ook de simpele oplossing om er maar gewoon niet meer te komen.
Nou, dat is wel erg overdreven, imo. Ik kom ook geregeld in TCM, en ja.. het niveau is er gemiddeld lager door vele nieuwelingen die hun plekje nog niet echt gevonden hebben, en ja... je zult er gemiddeld vaker een TR in kunnen dienen. Maar het is ook weer niet zo dat je bezig blijft. Ik lees daar in ieder geval nog met plezier.
Daarnaast vind ik de TR zoals het nu is een slecht systeem. Als je iets indient heb je namelijk geen idee wat er mee gebeurd, je bent gewoon aan de goden overgelaten en je moet zelf maar zien of het uberhaupt geholpen heeft. Met het huidige DM systeem zou het erg fijn zijn als er iets van feedback is, dat het ontvangen is, dat er iemand naar kijkt maar ook dat het ingewilligd of afgewezen wordt. Daarmee voorkom je ook het probleem dat mensen door afwezigheid van feedback gaan denken dat het niet werkt en dat ze daarom maar niks gaan insturen.
Zoals al eerder aangegeven in andere topics is het een behoorlijke belasting als mods elke TR van feedback moeten voorzien. Je kunt er in ieder geval wel vanuitgaan dat elke TR gelezen en behandeld wordt. Het is niet zo dat TR's gemakkelijk te missen zijn voor mods.
Mochten er zaken voorkomen waarbij je wél graag feedback wilt, dan kun je een SM-topic openen. Maar bij de meeste gevallen zal een simpele TR (bijvoorbeeld in het geval van een foute reply) wel volstaan. Je merkt dan ook gauw genoeg of er wat mee gedaan is, bijvoorbeeld door een modbreak.
Buiten dat mis ik een enorm groot deel in het verhaal. Het lijkt vooral gericht te zijn op de nieuwkomers. Het onderdeel van de bestaande gebruikers mis ik eigenlijk compleet. Het lijkt alsof men nu de verantwoordelijkheid van de bestaande gebruikers enorm ophoogt en er van die groep min of meer van wordt verwacht dat ze meehelpen en een ander maar voorziet van antwoorden of de persoon in kwestie op de juiste weg zet. Dat wat de verantwoordelijkheid is van een topicstarter (nieuw of bestaand) wordt nu naar de mensen die het topic lezen/erin reageren gezet. Dat is imho iets waarvoor je in dit geval moet waken, dat is dus iets wat je niet moet willen. Users zijn vaak user en niet een mod om een bepaalde reden, bijv. omdat ze geen tijd hebben of willen besteden aan al die zaken.
De enige verantwoordelijkheid die je hebt is dat je als users onderling elkaar niet op een onaardige manier bejegend. Je wordt verder niet verplicht om te reageren, of om mensen te helpen. Post dan gewoon niet, als je niets constructiefs toe te voegen hebt. Maak dan een TR en laat het aan een mod over die dan voor de nodige bijsturing zal zorgen.
Verder klinkt het allemaal nogal idealistisch en is het idee an sich best aardig en nobel. Ik mis alleen een groot aantal zaken wat komt doordat de verwoording heel erg slecht is (het is te vaag, ik had meer een duidelijk lijstje wat er te verwachten valt van mods en users willen zien omdat dat duidelijker is). Een van de dingen die ik heel erg mis in het hele verhaal zijn punten waaruit blijkt dat men indien nodig (!) ook bereid is om impopulaire maatregelen te treffen.

Het banbeleid staat nog steeds en is ook niet veranderd. Het is niet zo dat je nu meer rotzooi kan trappen dan vroeger. Het is wel zo dat onder andere nieuwelingen niet direct met de neus op de feiten gedrukt te hoeven worden door bot een topic te sluiten en naar FAQ's te verwijzen. Geef die mensen een kans, kijk of ze die kans grijpen, en dan kun je weer eens gaan kijken.
Een topic gaat bij mij gewoon dicht als een user na bijsturing weigert om initiatief te tonen. Het is en blijft hier geen helpdesk.
Bij een te slap beleid krijg je het probleem dat mensen wegblijven (bestaand en nieuw). Dat kan komen doordat heel veel reacties die op het randje zijn qua kwaliteit er dan wel doorheen komen. Als dat teveel gebeurd krijg je helaas wel een daling in het niveau hier en wordt heel GoT ineens iets als het subforum voor de mobieltjes. In dat geval kun je dan netzo goed naar een ander forum gaan, is het niveau van dezelfde hoogte als hier terwijl daar voorheen wel een verschil in zat. GoT biedt dan geen meerwaarde meer. Daarnaast kun je ongewild het idee bij bestaande gebruikers wekken dat het een pappen en nat houden gebeuren is. In beide gevallen kan het zijn dat bestaande gebruikers dan maar weg gaan. Dan heb je dus weinig tot geen nieuwe gebruikers en bestaande gebruikers die weggaan. Daalt het allemaal nog veel harder.
Ik denk dat TCM een wat aparte status heeft in dit verhaal. TCM is in het laatste jaar ge-explodeerd, en (wellicht mede door de splitsing) heeft dat een gigantische hoop nieuwe users die (dat blijkt) niet bekend zijn met de regels en normen op GoT. De mods werken daar echter wel hard aan omdat te veranderen. Users worden in TCM (merk ik op, doordat ik het gezien heb) zeer consequent bijgestuurd door de TCM-mods, ook al zie je daar wellicht niet direct iets van terug. Veel wordt dmv mail en DM gedaan.
Zet TR's, dat helpt echt.

Als ik het verhaal nu een beetje tussen de regels doorlees zie ik eigenlijk niets anders dan wat er nu al is geregeld. Flaming mag niet, loze opmerkingen mag niet, offtopic replies zijn uit den boze, men dient fatsoenlijk te reageren, etc. Wat voegt dit verhaal daar dan nog verder aan toe in de huidige verwoording?
Opzich niet gek veel, maar het is dus noodzakelijk om er wat extra nadruk op te leggen omdat het type negatieve reacties zoals beschreven door zeef toch nog wel geregeld voorkomt.
Dan heb je het, denk ik, niet helemaal begrepen. Het doel is om users die een aanwinst zouden kunnen zijn voor GoT te behouden. Het is dus niet de bedoeling om alle nieuwe users te behouden. M.a.w. je moet iets doen waardoor de huidige users blijven en waardoor nieuwe users blijven zonder dat daarmee de kwaliteit (en daarmee dus ook de reputatie) van dit forum vergaat. Het eigenlijke doel is namelijk dat men hier het voortbestaan van het forum wil veilig stellen, niet dat ze een x aantal users per maand willen binnen slepen. Misschien dat je het tekort door de bocht verwoord hebt maar erg positief vind ik je uitspraak niet, het is enigszins zorgwekkend.
Het doel is absoluut niet om maar zoveel mogelijk users binnen te halen. Het doel is om zoveel mogelijk users binnen te halen die ook bereidt zijn om zich aan de regels op GoT te houden. Lang niet elke user is er van op de hoogte van wat we op GoT van iemand verwachten alvorens hij of zij hier aanklopt.. maar wat denk je dat de bereidheid om actief en goed mee te posten op GoT verhoogt: een topic dat direct dichtgegooid wordt met de melding dat de FAQ's nog maar eens doorgelezen moeten worden... of een reply waarin wordt aangegeven wat we zoal van iemand op GoT verwachten en dde vraag om de post hier op aan te passen?
Dat kleine beetje extra vriendelijkheid ten opzichte van een user die zich verder niet als notoire helpdesker bewezen heeft zal weinig kwaad doen. En nogmaals, als het niet gaat, dan gaat het niet. Dan krijgt zo'n topic alsnog een slotje, wat mij betreft.
Misschien ouderwets maar wat dacht je van het welbekende: wie niet luisteren wil moet maar voelen ?
M.a.w. misschien dat men eens wat meer actie kan doen i.p.v. met het zachte handje overal overheen strelen en maar hopen dat alles goed komt. Als het niet werkt moet je ook een impopulaire maatregel durven nemen. Zoals ik al eerder heb gezegd zul je zowel bestaande als nieuwe users moeten behouden. Als je dingen maar op hun beloop laat en gaan daadwerkelijke straf neerzet dan vluchten zowel de bestaande als de nieuwe users weg en eindig je dus met nog minder.
Wie niet luisteren wil moet voelen wordt zeker wel toegepast. Alleen waar het dus om gaat dat je niet meteen nieuwe users een slot hoeft te laten "voelen" terwijl je op een andere manier de bereidheid van een user om zich aan de regels te houden veel effectiever en vriendelijker kunt bewerkstelligen.
Een richtlijn is niet meer dan een hulpmiddel om je te helpen om een bepaalde beslissing te maken. Het is geen strakke wet of regel. Ik denk dat je hier de verwarring maakt tussen wet/regelgeving en iets wat een richtlijn is. Als er op papier gewoon wat dingen worden neergezet als zijnde een richtlijn levert dit een stukje duidelijkheid op waar zowel mods als users zich kunnen baseren. Daarmee kun je de discussie over een bepaalde beslissing al wegnemen. Buiten dat heb je in geval van twijfelgevallen een handvest voor de mod in kwestie. Die dingen staan opzich al wel gemeld in de diverse faqs dus dat moet geen probleem zijn.
Het is misschien wat fijner als het hele verhaal in de topic start gewoon wat duidelijker wordt omschreven met gewoon een duidelijke lijst van verwachtingen/eisen/etc. Er staan inmiddels veel en veel te vragen in dit topic die puur en alleen komen omdat het verhaal allemaal te vaag is omschreven.
Een lijst met verwachtingen en eisen? Het lijkt mij opzich duidelijk genoeg. Gewoon vriendelijk reageren in een slecht topic, en niet bot of negatief andere users bejegenen. Of je reageert gewoon niet en maakt een TR.
Het principe van óf constructief reageren óf niet is toch niet zo ingewikkeld? Wat moet er verder over gezegd worden?