Martin schreef op maandag 20 augustus 2012 @ 01:24:
Heeft iemand wat meer informatie over die nieuwe wetgeving? Alles wat ik vind wijst er op dat wanneer je bromfiets harder dan 45 kan dat direct je kentekenbewijs wordt ingenomen en dat je deze alleen terug krijgt wanneer je je bromfiets weer origineel maakt én de onderdelen voor het opvoeren inlevert binnen 2 weken na de inbeslagname, maar dit lijkt mij wel erg extreem
Sidenote overigens, volgens mij hoef je bij nagenoeg alle 50cc apparaten niet per definitie een onderdeel te vervangen, om bijvoorbeeld een schakelbrommer een stuk harder te laten gaan is het genoeg om de begrenzer uit de uitlaat te halen en/of de toerentalbegrenzer uit te schakelen, dus hoe ze dat dan zien met betrekking tot het inleveren van het "opvoermateriaal"
edit na wat meer onderzoek:
http://www.rijksoverheid....-opgevoerde-brommers.html
Hier geven ze ook veel te weinig informatie. 46 km/u is inbeslagname? Waar ligt die grens precies? En wat voor boete krijg je er bij? Waarom kan zo'n enorme verandering in de wetgeving zomaar direct worden ingevoerd? Of is de nieuwe regeling nog niet van kracht?
De criteria voor de nieuwe regeling zijn (in principe) hetzelfde als die voor de 'oude' regeling. Meer dan 45 per uur -> inbeslagname, voorheen gebeurde dat alleen op het bureau, nu gebeurt dat dus ook bij een rollenbankcontrole 'aan de weg'.
Nu verwacht ik niet dat ze je brommer in beslag zullen nemen als de controle 45,1 of zelfs 50 aangeeft, als je vriendelijk aan een agent uitlegt dat je toch graag met het verkeer in de bebouwde kom mee wil rijden om gevaarlijke situaties te voorkomen. Sjonnies die hun scooter ruim 70 laten rijden om als een idioot alle auto's links en rechts in te halen worden natuurlijk nog altijd in de kraag gevat.
Wettelijk is het zelfs zo dat je binnen de bebouwde kom op een bromfiets maar 30 mag rijden, alleen hebben ze het handhaven daarvan (op de rijbaan) door de vingers gezien. 30 op een stuk waar de rest van het verkeer ruim 50 rijdt is natuurlijk levensgevaarlijk, want dan gaan alle auto's proberen om je heen te stunten met idiote inhaalacties.
De Nederlandse overheid wil toch echt af van de bromfiets geloof ik

Dit totale gebrek aan informatievoorziening hebben we eerder meegemaakt met de invoering van het brommerkenteken, dat heeft heel veel mensen ook genekt omdat er bijna geen mededelingen over werden gedaan in de media.
Wat eigenlijk best een domme actie is tegenwoordig met het begrotingstekort, files en de milieuproblematiek. Om maar eens te beginnen bij de hoge brandstofprijzen
IMO is een brommer juist een prima vervoermiddel als je geen lange afstanden hoeft te rijden of veel spullen/mensen hoeft mee te nemen. Hoeveel mensen staan er niet in hun eentje in de auto in de file voor een stukje van 20km naar hun werk toe? In zo'n situatie zou ik vooral zeggen: Pak de brommer, geen gezeik meer met files, je kan praktisch overal parkeren, en per kilometer kost het je bijna geen cent. Brommers vreten nu eenmaal niet zo veel brandstof en ze zijn vrij van motorrijtuigenbelasting -- verzekeren van zo'n ding kost (vergeleken met een auto) nagenoeg niks.
De verkeersveiligheid van die dingen is altijd al een probleem geweest omdat bromfietsers altijd in de media vergeleken werden met hitsige pubers op opgevoerde scooters. Om dat te fixen moet je niet ineens alle brommerrijders aanpakken, maar alleen de kneusjes met het IQ van een pinda en genoeg testosteron in hun bloed om de tank van de brommer mee vol te pissen. Want als die geen brommerrijbewijs halen, gaan ze gewoon de weg op met een omgeknutselde Golf "GTI".
Ze moeten eigenlijk het brommerrijden keihard gaan promoten, dat zie ik vooral nog als iets voor een partij als GroenLinks. Het is fiscaal gunstig, levert veel minder belasting op het wegennet, geen parkeerproblemen, en milieuvriendelijk (CO2 uitstoot? Is dat nog te meten bij zo'n ding?), en vooral goedkoop voor de persoon die erop rijdt. Mensen stemmen toch met de portemonnee en die moet bij de pomp ook weer stevig worden getrokken.
De auto kun je dan mooi houden (of delen met anderen) als je veel mensen tegelijk moet vervoeren, veel spullen mee moet nemen of lange afstanden moet rijden. Niet als je voor één kratje bier naar de supermarkt moet.