Het grote bromfietstopic
Bromfietsen bestaan al 60 jaar in Nederland, en zijn in die tijd veel veranderd. De oude 'fiets met hulpmotor' is in de basis redelijk hetzelfde gebleven, maar technologisch is er veel vooruitgang geboekt. Ook de regelgeving rond bromfietsers in Nederland heeft niet stilgestaan, en vooral de laatste 10 jaar is daar veel op veranderd.Nu verbaasde ik me erover dat er nog geen bromfietsers-topic op GoT was, er zullen toch wel meer mensen met de 50cc rondsnorren? Dus reden genoeg om een begin te maken met een bromfiets-topic....
Hoe begon het?
In de jaren twintig werd er door motorfietsfabrikanten en fietsenmakers geëxperimenteerd met fietsen met hulpmotor. De doorbraak kwam pas echt in de late jaren 40, toen de eerste bromfietsen in Nederland op de markt kwamen.In de jaren 50 werd de maximumsnelheid voor bromfietsers bepaald: 40 kilometer per uur. Toen werd ook de gele plaat ingevoerd om de langzamere bromfietsers te onderscheiden van de motorfietsers. De verzekering werd verplicht in 1964, het plaatje kwam daar in 1966 vlot achteraan.
De snorfiets, met de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur en zonder helmplicht kwam in 1974. De invoering van de bromscooters werd in de jaren 80 mogelijk toen trappers niet meer verplicht waren, en na deze periode begonnen brommers ook steeds meer op lichte motorfietsen te lijken. Met de invoering van achtereenvolgens het bromfietscertificaat, het bromfietskenteken en, meest recentelijk, het bromfietsrijbewjis Am werden de bromfietsrijders eindelijk volwaardige weggebruikers.
Waarom bromfiets rijden?
De eerste reden waarom je op een bromfiets zou willen stappen is eenvoudig: Waar je 18 moet zijn voor je autorijbewijs, mag je al brommer rijden met 16 jaar. Het enige wat je moet doen is bij het CBR een theorie-examen bromfiets afleggen, daarna ontvang je een bromfietsrijbewijs Am. Hiermee mag je op bromfietsen en snorfietsen rijden. In de toekomst is er wel een plan om aan het bromfietsexamen ook nog een praktijkexamen te koppelen, hier zijn echter nog geen details over bekend.Reden twee waarom je de brommer zou willen pakken: Een brommer of scooter rijdt in verhouding tot een auto erg zuinig. Vooral in de stad zul je het merken, waar je met de auto gauw 1 op 11 doet rijdt een moderne brommer hier makkelijk 1 op 30. Viertaktbrommers zijn zelfs nog een stukje zuiniger. Bijkomend voordeel is dat je een tweewieler hebt die makkelijker te parkeren is dan een lompe auto.
Verder is het waarschijnlijk toch een beetje een persoonlijke voorkeur, de een rijdt snorfiets omdat je dan zonder helm kan rijden, de ander rijdt brommer omdat een auto ook meer kosten met zich meebrengt.
De meest populaire bromfietsen?
Brommers zijn er in de loop der jaren in veel soorten en maten gemaakt. In Europa is Duitsland een grote bromfietsfabrikant geweest, met merken als Zündapp en Kreidler die in de jaren 70 een groot aandeel van de Nederlandse bromfietsen vertegenwoordigden. Oostenrijk draagde zijn steentje bij met Puch en Tomos, en Japan had merken als Honda, en wat later Yamaha en Suzuki die zich van de motorfietsmarkt in de bromfietsmarkt stortten. In die periode waren de schakelbrommers het populairst, en Honda was redelijk succesvol met de viertaktmodellen.Puch & Tomos

Iedereen kent ze nu ook nog wel: De Puchjes en Tomosjes van de jaren 70, 80 en 90. Voor veel brommerrijders is de Puch Maxi één van de eerste brommers waar ze op stappen, en als sleutelbrommer is het een prima projectje om mee te beginnen. Tomos is naast Puch altijd een populair merk geweest en er rijden nu nog veel van de Tomos 2-traps automaten rond. Veel van de Tomos-brommers die nu rondrijden zijn in Nederland, in de fabriek in Epe, gebouwd.
Zündapp & Kreidler

De Duitsers zijn al sinds de Eerste Wereldoorlog bouwers van motorfietsen, en de Zündapp brommers hebben in Nederland in grote getalen rondgereden. Tegenwoordig worden modellen als de 507, 517, KS50, GTS50 en Kreidler Florett door hobbyisten verzameld en opgeknapt, en er worden nog steeds onderdelen voor geproduceerd.
De Japanners

Ook de Japanse merken zoals Honda, Suzuki en Yamaha hebben niet stil gezeten op de bromfietsmarkt. Honda was er vroeg bij en bouwde als één van de weinigen viertaktbrommers. De C50, SS50, CD50 en varianten zoals de Monkey en Dax zijn zuinige en betrouwbare modellen, en ook vandaag de dag rijden er nog veel van de oude Honda's rond. Yamaha en Suzuki hebben veel tweetaktbrommers gebouwd waarvan een hoop afgeleid waren van crossmotorfietsen.
Vandaag de dag
Vandaag zijn er veel kleinere bedrijfjes die scooters en brommers produceren, veelal in China, en het viertaktblok komt vanwege de stijgende benzineprijzen weer helemaal terug. Ook het schakelen is weer een beetje in opkomst met de Monkey-replica's van onder andere Skyteam, en natuurlijk rijden er hopen Piaggio's, Gilera's en andere Italiaanse brommers rond. Voor de liefhebbers zijn er ook mini-replica's van wegrace-motorfietsen en supermotards, gemaakt door onder andere Aprilia en Derbi.Bromfietsers op GoT
DM me gerust als je ook bromt, ik denk dat er hier ook genoeg mensen zijn die naast hun auto een bromfiets houden of er eentje opknappen.Gebruiker | Model bromfiets |
Stoney3K | Tomos A5 Revival (brom) |
unclero | Peugeot XR6 (brom), Piaggio Zip (snor) |
Touchdomex | Piaggio Apecar |
TODO: update maken over regelgeving, plaatjes
[ Voor 1% gewijzigd door Stoney3K op 25-09-2008 13:54 . Reden: ff aanpassen aan nieuwe template ]
Zet het daar maar neer! -- It's time to party like it's 1984 -- Soundcloud