Toon posts:

Welke voeding heb ik nodig? Deel 20 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 51.371 views

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Welkom in deel 20 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel wattage absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.

Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC5%4,7505,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%11,40012,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,168
+5VSB5%4,7505,250


EPS/BTX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC4%4,8005,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%11,52012,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder kostelijke elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel; De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal voltages gelijkspanning, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze voltlijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk voltage evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, ofdat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald voltage, terwijl de andere computer meer vemogen nodig heeft op een ander voltage.
Vandaar dat je niet enkel naar het wattage van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampere de desbetreffende voeding kan leveren op elk appart voltage !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is zowiezo een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampere je nodig hebt op elk voltage aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk voltage
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en met het voltage waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom het verbruik zal stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat 2 verschillende voltage lijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde, is altijd lager, dan de som van de 2 (3) vermogens die de desbetreffende voltlijnen appart kunnen leveren.
Dit is dus eigenlijk een nadeel, en je moet dan ook oppassen wanneer deze combined power waarde een héél pak lager ligt dan de som van het vemogen van de apparte voltlijnen. Het streefdoel is dan ook, dat de combined power waarde zo fel mogelijk deze som-waarde benaderd
Combined power komt altijd voor als volgt:
- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

Voorbeeldje hiervan a.d.h. van de Enermax Noisetaker 600W:

+12V1 = 18A
+12V2 = 18A
De som is dus 18A + 18A = 36A
De combined power tussen +12V1 en +12V2 = 34A
-> zoals je kan zien, bevindt de combined power waarde zich amper onder de som-waarde. Dit is dus een heel wenselijke situatie. Minder wenselijk was bijvoorbeeld geweest: 28A...


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding het voltage op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn voltage moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant zijn voltages binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waavoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekvermogens moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge voltages kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage voltages mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de voltages eens nakijken.


Meten van voltages
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voltages kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voltages, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt voltages altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de voltages te controleren doormiddel van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van voltages is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartelust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of brak zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is doormiddel van een multimeter.

Multimeter
http://www.dansdata.com/images/caselight/multimeter220.jpg


Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten voltage).

VoltageKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je het voltage zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemen regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tuusen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20pins moederbord connector - geen 4pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4pins 12V CPU-power connector en optineel 2 apparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:
http://www.enermaxusa.com/catalog/images/ps_701ax2_4_big.jpg

De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinntjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:
http://elephant.pcinpact.com/images/bd/news/37542_mini.jpg

Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.
http://images.devshed.com/dh/stories/BYO%20Gamers%20ch%201/fig.%2010-10.jpg

Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalnietemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald voltage op sommige van de voltlijnen (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Zolang de voeding niet aangeschakeld wordt, kunnen deze voltages onstabiel zijn en nogal fel afwijken. Wanneer de voeding aangeschakeld wordt, heeft hij enige tijd nodig om de voltages te kunnen stabiliseren. De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de voltages vervolgens stabiel zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de voltage-bijsturing van de ene voeding interfereren met de voltage-bijsturing van de andere voeding, met als gevolg dat de voltages onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:

http://img406.imageshack.us/img406/6720/dualpsucd1.jpg

Schema door Rsdraisma in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.

http://www.lc-power.com/pics/scorpio_kabel_web.jpg

Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom terug zo goed mogelijk wordt benadert naar het theoretische model. Dit zorgt ervoor dat voedingen op een of andere manier zuiniger gaan werken. PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator. Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat een hoop zuiniger gaat werken.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponeneten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algmeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan inttake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modulaire voeding vs. niet-modulaire voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel nettter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.
Dit nadeel dient echter met een korreltje zout genomen te worden. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.

http://www.bytesizedreviews.com/ben/liberty/DSCN2959.jpg


Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer de andere voeding het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met de ene voeding, neemt de andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/24 gebruik héél belangrijk is.

http://www.icp-deutschland.de/produkte/Produktbilder/bild_600_103854.jpg


Andere feiten over voedingen
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Waar op letten bij voeding (beschouwing door theodouma)

Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Amperres welke de voeding kan leveren op de 12 volt.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeidng kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschiklte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid amperres op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 amperres op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 amperres kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.


Links

Vorige delenVoedingen (A-merken)Losse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
TG600-U35 Easycon XL600 WattMensionXL
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Deel 20 :)
We beginnen maar weer waar we in het andere topic zijn gestopt. :p
Kijoki schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 14:03:
Hoi,

net een nieuwe systeem gebouwd en wil alleen even weten of ik wel genoeg heb aan wattage met mijn huiding voeding:

CPU: Intel C2D E7200
Mobo: Abit IP35 Pro
VGA: Powercolor 3850 Pro 512mb
RAM: 2x1GB Kingston ValueRam
HDD: Samsung SpinPoint T166 HD501LJ 500GB
DVD: Huidige 16x DVD/DL brander

De voeding die ik nu gebruik is een Coolermaster iGreen Power 430W (RS-430-ASAA).

Ik geloof dat dit voldoende is als ik zo rond kijk naar hoe andere mensen hun opstelling hebben, alleen ik geloof dat ik een nieuwe PSU zou moeten kopen als ik nog een videokaart wil koppelen aan mijn systeem.
De Intel C2D E7200 heeft een TDP van 65 Watt.
Een ATI Radeon HD3850Pro 512MB zal zo'n 90 Watt max verbruiken.
Een HD en de DVD-RW nemen samen zo'n 20 Watt.
Plus nog 25 Watt reserve is samen 200 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Hoeveel jouw voeding combined kan leveren op de 12 voltlijnen kan ik niet vinden, maar dit is zeer waarschijnlijk meer dan genoeg. :)


GuusB schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 17:11:
M'n nieuwe systeem wordt: :P

Arctic Cooling Freezer 7 Pro
Intel Core 2 Duo E8400
MSI P35 NEO-FIR
1x Samsung 750GB HD753LJ
Kingston 4GB DDR2 (2x2GB)
Internal Card Reader
1x Sapphire ATI HD3870 PCI-E
1x dvd-brander
1x 80 GB IDE HD (oud :) )
maximaal 2 casefans.

Voeding: Spire Rocketeer 380W (http://www.cool-prices.nl/Producten/Componenten/Voeding/9956)

De vraag is dus, of deze voeding dit gaat trekken of ik iets met meer vermogen moet nemen...
Ik ga mogelijk nog wel wat overklokken, maar niet extreem.
De Intel Core 2 Duo E8400 heeft een TDP van 65 Watt.
Een ATI Radeon HD3870 verbruikt ongeveer 100 Watt max.
2 HD's en een DVD-RW nemen samen ongeveer 30 Watt.
Plus nog 30 Watt reserve en andere onderdelen.
Is samen 225 Watt of 19 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijn.
Ik kan alleen niet vinden hoeveel jouw voeding kan leveren. ;)


Little_captain schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 18:42:
Mijn oude PC die nu als servertje gaat dienen.
Asrock k7s41GX
AMD Sempron 2400+
2x 512MB DDR I
320GB 7200RPM Seagate hardeschijf
Cd-rom speler
2x 120 mm fan
Realtek 10/100MB lan kaartje

Mogelijk wil ik later nog uitbreiden naar nog een hardeschijf 750GB oid.
Alles draait @ stock en denk erover om de boel te underclocken om zuiniger te zijn.
Ik dacht zelf dat een 200 watter dit wel lukt.


/edit
ff de pricewatch gechecked en zie dat de enige voeding onder 200 watt over de 200 eurie kost :S
Jouw PC neemt inderdaad niet heel veel. ;)
Maar aangezien er geen 200 Watt voedingen meer te krijgen zijn voor een normale prijs kun je beter iets nemen in de richting van wat hieronder staat. ;)
pricewatch: Spire SP-ATX-380WB&P4 Jewel, 380W (ATX 2.01)
pricewatch: Chieftec GPS-350EB-101A
pricewatch: Recom Power Engine 450 RC-PE450, 450W (ATX12V 2.0)


Jazzle schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 19:22:
Ik zal het in het nieuwe deel nog maar eens posten want dit is de laatste post van dit topic, maar toch :

Ik heb een dell systeem met een (underrated) 300w voeding erin, deze pc heeft de volgende specs:
- Intel c2d e4500 (stock)
- 2 x 1GB ddr2
- Sata dvd+-rw
- Sata 500GB Seagate (7200.10)
- G33 mobo
- asus w138g wifi pci
- 1x120mm (case) + 1x90mm (cpu)

Hier wil ik ook nog een Nvidia 9600gt bij zetten, een psu calculator op internet zegt dat ik inclusief de 9600gt rond de 230 watt nodig heb.

Welke voeding kan ik het best nemen? ik heb een redelijk strak budget en geef liever niet meer uit dan nodig, mijn pc lijkt me ook geen enorme energie verbuiker.
De Intel C2D E4500 heeft een TDP van 65 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen samen ongeveer 20 Watt.
De nVidia Geforce 9600GT neemt max zo'n 80 Watt.
Plus nog 35 Watt reserve en andere onderdelen.
Is samen 200 Watt of 17 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijn.
Waarschijnlijk kan jouw voeding dit dus net aan. :)
Al heb ik geen idee hoeveel ampère jouw voeding kan leveren op de 12 voltlijn, maar Dell voedingen zijn meestal van uitstekende kwaliteit. ;)

[Voor 63% gewijzigd door -The_Mask- op 12-06-2008 20:50]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • GuusB
 • Registratie: januari 2000
 • Laatst online: 27-11 19:23
-The_Mask- schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 20:24:
[...]


De Intel Core 2 Duo E8400 heeft een TDP van 65 Watt.
Een ATI Radeon HD3870 verbruikt ongeveer 100 Watt max.
2 HD's en een DVD-RW nemen samen ongeveer 30 Watt.
Plus nog 30 Watt reserve en andere onderdelen.
Is samen 225 Watt of 19 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijn.
Ik kan alleen niet vinden hoeveel jouw voeding kan leveren. ;)
Ik heb m gevonden: http://power.spire.nl/product_detail.asp?ProdID=613

Blijkbaar dus maar 14A op de 12V? :?

Misschien is de Recom 450W dan een betere keus... Just to be safe.
productreview: Recom Power Engine 450 RC-PE450, 450W (ATX12V 2.0) review door Thandor

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
GuusB schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 20:53:
[...]


Ik heb m gevonden: http://power.spire.nl/product_detail.asp?ProdID=613

Blijkbaar dus maar 14A op de 12V? :?

Misschien is de Recom 450W dan een betere keus... Just to be safe.
productreview: Recom Power Engine 450 RC-PE450, 450W (ATX12V 2.0) review door Thandor
De Recom is waarschijnlijk beter, maar de link die je geeft gaat naar een Jewel en niet een Rockteer. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • GuusB
 • Registratie: januari 2000
 • Laatst online: 27-11 19:23
Ja, dat klopt. Die andere is niet te vinden. Ik ga gewoon voor de Recom.. kan er geen buil aan vallen. :)

 • DefLite
 • Registratie: september 2005
 • Laatst online: 28-11 23:37

DefLite

Why so serious?

-The_Mask- schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 20:24:
Deel 20 :)
[...]
Jouw PC neemt inderdaad niet heel veel. ;)
Maar aangezien er geen 200 Watt voedingen meer te krijgen zijn voor een normale prijs kun je beter iets nemen in de richting van wat hieronder staat. ;)
Maar een FlexATX(deze bijv: Aopen FSP200-60SAV) kan toch ook gewoon op een miniATX mobo worden aangesloten of niet?
Alle aansluitingen die ik nodig heb lijken erop te zitten.

[Voor 40% gewijzigd door DefLite op 12-06-2008 23:11]


 • Jazzle
 • Registratie: november 2004
 • Niet online
-The_Mask- schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 20:24:
[...]

De Intel C2D E4500 heeft een TDP van 65 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen samen ongeveer 20 Watt.
De nVidia Geforce 9600GT neemt max zo'n 80 Watt.
Plus nog 35 Watt reserve en andere onderdelen.
Is samen 200 Watt of 17 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijn.
Waarschijnlijk kan jouw voeding dit dus net aan. :)
Al heb ik geen idee hoeveel ampère jouw voeding kan leveren op de 12 voltlijn, maar Dell voedingen zijn meestal van uitstekende kwaliteit. ;)
Mijn voeding kan 18A leveren op de 12 voltlijn, is dat dan niet erg krap?
Ik zal overigens ook ergens een sata --> pci-e stekker moeten vinden dan, maar dat lijkt me geen al te groot probleem :) (voeding heeft alleen maar sata, geen molex, geen pci-e)

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Little_captain schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 23:06:
[...]

Maar een FlexATX(deze bijv: Aopen FSP200-60SAV) kan toch ook gewoon op een miniATX mobo worden aangesloten of niet?
Alle aansluitingen die ik nodig heb lijken erop te zitten.
Zou prima moeten werken. :)


Jazzle schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 23:19:
[...]

Mijn voeding kan 18A leveren op de 12 voltlijn, is dat dan niet erg krap?
Ik zal overigens ook ergens een sata --> pci-e stekker moeten vinden dan, maar dat lijkt me geen al te groot probleem :) (voeding heeft alleen maar sata, geen molex, geen pci-e)
Voeding zou het gewoon moeten kunnen leveren, maar je zult wel even opzoek moeten naar een sata power connector na molex en dan kun je van molex naar PCI-e. ;)

[Voor 31% gewijzigd door -The_Mask- op 12-06-2008 23:34]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Mortyr89
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 16-08-2019

Mortyr89

Forum geheugen :P

Goeie dag,

Ik ben van plan om een nieuwe videokaart te kopen zit te twijfelen tussen de 8800GTX en de 9800GTX. Ik heb nu een Enermax voeding van 400Watt.
Nu kan ik nergens het stroom verbruik vinden van de 2 videokaarten. Kan de voeding die 2 aan?

Processor: Intel Core 2 Duo 6400
Moederbord: P5K-VM
Geheugen: 2 GB DDR2-800
Twee harde schijven
DvD-brander
Te vervangen videokaart 7600GT

Met de toekomst op een nieuwe processor en geheugen.

[Voor 4% gewijzigd door Mortyr89 op 13-06-2008 09:31]

AMD Phenom II X4 955 @CM Hyper TX3 @3,5GHz | Asus M4A79XTD EVO | Kingston KVR1333D3N9K2/4G | MSI 6950 | Creative X-Fi Titanium | Samsung F1 HD103UJ | be quiet! BQT P7-PRO 650W | Lian Li Armorsuit PC-P50


 • CdD
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 24-11 20:49
Deze week bestel ik het volgende:
 • Asus P5Q Deluxe
 • 4GB Corsair Twin2X
 • C2D E8400
 • XFX 9600 GT (misschien een 8800GTS 512)
Als voeding wil ik een Corsair HX 520. Is wel voldoende neem ik aan voor een 8800GTS 512 oid?

Ik zag dat Corsair nog twee andere series heeft, nl. VX en TX. Deze zijn beiden veel goedkoper dan de HX serie (HX is als enige modulair). Zit er veel verschil tussen de HX, VX en TX? Ik heb verschillende reviews gelezen en opzich worden alledrie de series goed beoordeeld, maar de TX schijnt het minste geluid te maken?

99pixels.nl


 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Mortyr89 schreef op vrijdag 13 juni 2008 @ 09:24:
Goeie dag,

Ik ben van plan om een nieuwe videokaart te kopen zit te twijfelen tussen de 8800GTX en de 9800GTX. Ik heb nu een Enermax voeding van 400Watt.
Nu kan ik nergens het stroom verbruik vinden van de 2 videokaarten. Kan de voeding die 2 aan?

Processor: Intel Core 2 Duo 6400
Moederbord: P5K-VM
Geheugen: 2 GB DDR2-800
Twee harde schijven
DvD-brander
Te vervangen videokaart 7600GT

Met de toekomst op een nieuwe processor en geheugen.
De Intel Core 2 Duo 6400 heeft een TDP van 65 Watt.
2 HD's en een DVD-RW nemen samen ongeveer 30 Watt.
De nVidia Geforce 9800GTX neemt zo'n 130 Watt bij volledige belasting.
Plus nog 25 Watt reserve en andere onderdelen.
Is samen 250 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Ik weet alleen niet hoeveel jouw voeding kan leveren, omdat er waarschijnlijk wel wat meer voedingen zijn van 400 Watt van het merk Enermax. ;)

Ik heb de 8800GTX maar niet in de berekening gezet, omdat dit een nogal 'oude' videokaart is en al lang is opgevolgd door nieuwere modellen. ;)
Persoonlijk zou ik ook geen 9800GTX meer kopen als je weet dat de nieuwe videokaarten van ATi en nVidia binnen een maand komen. ;)


CdD schreef op vrijdag 13 juni 2008 @ 13:03:
Deze week bestel ik het volgende:
 • Asus P5Q Deluxe
 • 4GB Corsair Twin2X
 • C2D E8400
 • XFX 9600 GT (misschien een 8800GTS 512)
Als voeding wil ik een Corsair HX 520. Is wel voldoende neem ik aan voor een 8800GTS 512 oid?

Ik zag dat Corsair nog twee andere series heeft, nl. VX en TX. Deze zijn beiden veel goedkoper dan de HX serie (HX is als enige modulair). Zit er veel verschil tussen de HX, VX en TX? Ik heb verschillende reviews gelezen en opzich worden alledrie de series goed beoordeeld, maar de TX schijnt het minste geluid te maken?
De Intel C2D E8400 heeft een TDP van 65 Watt.
Je zal ook wel een HD en DVD-RW hebben, want na een bios staren is ook niet alles :+ 20 Watt dus.
De nVidia Geforce 8800GTS 512MB neemt 115 Watt, de 9600GT 80 Watt.
Plus nog 25 Watt reserve en andere onderdelen.
Is met de 8800GTS 512MB samen 225 Watt en met de 9600GT samen 190 Watt, dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Opzich is een 520 Watt voeding dus zwaar overdreven een 350 Watt voeding is namelijk al voldoende. ;)

[Voor 31% gewijzigd door -The_Mask- op 13-06-2008 14:19]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Mortyr89
 • Registratie: november 2006
 • Laatst online: 16-08-2019

Mortyr89

Forum geheugen :P

-The_Mask- schreef op vrijdag 13 juni 2008 @ 14:07:
Ik weet alleen niet hoeveel jouw voeding kan leveren, omdat er waarschijnlijk wel wat meer voedingen zijn van 400 Watt van het merk Enermax. ;)
Het is de Enermax Liberty 400Watt
Hier is een linkje van de voeding.
http://www.alternate.nl/h...1046097&showTechData=true

AMD Phenom II X4 955 @CM Hyper TX3 @3,5GHz | Asus M4A79XTD EVO | Kingston KVR1333D3N9K2/4G | MSI 6950 | Creative X-Fi Titanium | Samsung F1 HD103UJ | be quiet! BQT P7-PRO 650W | Lian Li Armorsuit PC-P50


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • UgotHeinzzd
 • Registratie: juli 2006
 • Niet online

UgotHeinzzd

Wat kèk je nâh!

Zie onderstaande voor specs:
Intel® Core™ 2 Quad Q9450
Asus Striker II NSE.
OCZ 4 GB DDR3 ReaperX.
Asus EN9800GX2.
WD VelociRaptor.
Pioneer DVR-212D DVDRW writer (SATA).

Ik wil van me huidige Enermax Galaxy DXX voeding naar een zuinigere bv 1 van deze voedingen:
SilverStone SST-OP800 800 Watt ActivePFC
of
SilverStone Decathlon 750 Watt

De huidige voeding heb ik eigenlijk als een blindpaard gekocht en moet volgens mij veel lichter kunnen, maar ik heb geen idee wat het echte totale stroom verbruik is. Er zijn wel van die calculators te vinden alleen krijg je dan waardes die echt de plank mis slaan,lijkt me of het moet idd echt een zuipert zijn :|

[Voor 36% gewijzigd door UgotHeinzzd op 15-06-2008 17:43]

[CiP] Aqueum initium TJ09 [CM] Fortress FT03


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
UgotHeinzzd schreef op zondag 15 juni 2008 @ 17:31:
Zie onderstaande voor specs:
Intel® Core™ 2 Quad Q9450
Asus Striker II NSE.
OCZ 4 GB DDR3 ReaperX.
Asus EN9800GX2.
WD VelociRaptor.
Pioneer DVR-212D DVDRW writer (SATA).

Ik wil van me huidige Enermax Galaxy DXX voeding naar een zuinigere bv 1 van deze voedingen:
SilverStone SST-OP800 800 Watt ActivePFC
of
SilverStone Decathlon 750 Watt

De huidige voeding heb ik eigenlijk als een blindpaard gekocht en moet volgens mij veel lichter kunnen, maar ik heb geen idee wat het echte totale stroom verbruik is. Er zijn wel van die calculators te vinden alleen krijg je dan waardes die echt de plank mis slaan,lijkt me of het moet idd echt een zuipert zijn :|
Zuinig is je PC inderdaad niet, maar de voeding is inderdaad wat overdreven. ;)
Er zijn trouwens twee versies van die voeding een 850 en 1000 Watt voeding.

De Intel Core 2 Quad Q9450 heeft een TDP van 95 Watt.
Een nVidia Geforce 9800GX2 verbruikt max zo'n 190 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen samen zo'n 20 Watt.
Plus nog 45 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Zit je samen op 350 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een voeding van 450/500 Watt kan dit vermogen al leveren op de 12 voltlijnen.
Al die andere voedingen die meer vermogen kunnen leveren zijn overdreven. Een voeding is trouwens ook het efficiëntst bij zo'n 80% belasting. Neem daarom een 450/500 Watt voeding die ook nog eens erg efficiënt is. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • UgotHeinzzd
 • Registratie: juli 2006
 • Niet online

UgotHeinzzd

Wat kèk je nâh!

-The_Mask- schreef op zondag 15 juni 2008 @ 18:10:
[...]


Zuinig is je PC inderdaad niet, maar de voeding is inderdaad wat overdreven. ;)
Er zijn trouwens twee versies van die voeding een 850 en 1000 Watt voeding.

De Intel Core 2 Quad Q9450 heeft een TDP van 95 Watt.
Een nVidia Geforce 9800GX2 verbruikt max zo'n 190 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen samen zo'n 20 Watt.
Plus nog 45 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Zit je samen op 350 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een voeding van 450/500 Watt kan dit vermogen al leveren op de 12 voltlijnen.
Al die andere voedingen die meer vermogen kunnen leveren zijn overdreven. Een voeding is trouwens ook het efficiëntst bij zo'n 80% belasting. Neem daarom een 450/500 Watt voeding die ook nog eens erg efficiënt is. :)
Dat is dus aanzienlijk lager dan die calculators laten zien. Het idee voor de zwaardere voeding was een WC set dit is echter altijd bij een hersenspinsel gebleven, omdat ik het teveel gedoe vind.
Als je dan de keuze zou moeten maken uit een Enermax MODU82+ 525 Watt of Cooler Master Real Power M 520? Met Enermax heb ik goede ervaringen, maar mogelijk dat andere bij iets anders zweren, hij moet gewoon stil zijn. Iets met een Active PFC nog aan te raden?

Niet geheel onbelangrijk er draaien natuurlijk ook fans in me kast, vijf om precies te zijn waarvan 2 verlicht. Daarbij nog een handje vol high power leds waarvan ik het verbruik niet precies weet (12v) :$ Ook is de kans groot dat 1 van me oude schijven een WD Raptor 150 GB erbij komt te hangen.

ps. het betreft de 1000 Watt versie,..lol.

[CiP] Aqueum initium TJ09 [CM] Fortress FT03


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
UgotHeinzzd schreef op zondag 15 juni 2008 @ 19:03:
[...]


Dat is dus aanzienlijk lager dan die calculators laten zien. Het idee voor de zwaardere voeding was een WC set dit is echter altijd bij een hersenspinsel gebleven, omdat ik het teveel gedoe vind.
Als je dan de keuze zou moeten maken uit een Enermax MODU82+ 525 Watt of Cooler Master Real Power M 520? Met Enermax heb ik goede ervaringen, maar mogelijk dat andere bij iets anders zweren, hij moet gewoon stil zijn. Iets met een Active PFC nog aan te raden?
Zijn alle twee goede voedingen, maar als je toch maar 1 wilt hebben zou ik voor de Enermax gaan. ;)
Niet geheel onbelangrijk er draaien natuurlijk ook fans in me kast, vijf om precies te zijn waarvan 2 verlicht. Daarbij nog een handje vol high power leds waarvan ik het verbruik niet precies weet (12v) :$ Ook is de kans groot dat 1 van me oude schijven een WD Raptor 150 GB erbij komt te hangen.
Fans nemen niet veel en 1 HD erbij is ook maar 10 Watt ongeveer. Dus alle twee voeding kunnen het makkelijk aan. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • UgotHeinzzd
 • Registratie: juli 2006
 • Niet online

UgotHeinzzd

Wat kèk je nâh!

-The_Mask- schreef op zondag 15 juni 2008 @ 19:46:
[...]

Zijn alle twee goede voedingen, maar als je toch maar 1 wilt hebben zou ik voor de Enermax gaan. ;)


[...]


Fans nemen niet veel en 1 HD erbij is ook maar 10 Watt ongeveer. Dus alle twee voeding kunnen het makkelijk aan. :)
Enermax it is then, thnx for your input.

[CiP] Aqueum initium TJ09 [CM] Fortress FT03


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • PirE
 • Registratie: april 2004
 • Laatst online: 26-11 12:26
Heb net wat nieuwe PC-spullen in mijn winkelmandje gegooid, maar ik vraag me nog af of mijn voeding dit alles wel trekt en natuurkunde is niet echt mijn sterkste punt.

k heb nu deze voeding, een ZM400B-APS 400W van 4 jaar oud ofzo en die wil ik ook weer in deze pc gebruiken.

Na de upgrade hangt dit er allemaal aan:
Intel Core 2 Duo E8400
MSI P35 NEO-FIR
2x Corsair TWIN2X2048-8500C5D (4GB totaal dus)
1x Samsung Spinpoint F1 750GB
1x Samsung 500 GB
1x Seagate Barracuda 7200 160 GB
1x Seagate Barracuda 7200 200 GB
1x SoundBlaster Audigy II (optioneel)
1x Sapphire ATI HD3870
1x DVD-Brander (NEC)
2x Casefan (120mm)

Overklokken doe ik niet ^)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
PirE schreef op zondag 15 juni 2008 @ 20:15:
Heb net wat nieuwe PC-spullen in mijn winkelmandje gegooid, maar ik vraag me nog af of mijn voeding dit alles wel trekt en natuurkunde is niet echt mijn sterkste punt.

k heb nu deze voeding, een ZM400B-APS 400W van 4 jaar oud ofzo en die wil ik ook weer in deze pc gebruiken.

Na de upgrade hangt dit er allemaal aan:
Intel Core 2 Duo E8400
MSI P35 NEO-FIR
2x Corsair TWIN2X2048-8500C5D (4GB totaal dus)
1x Samsung Spinpoint F1 750GB
1x Samsung 500 GB
1x Seagate Barracuda 7200 160 GB
1x Seagate Barracuda 7200 200 GB
1x SoundBlaster Audigy II (optioneel)
1x Sapphire ATI HD3870
1x DVD-Brander (NEC)
2x Casefan (120mm)

Overklokken doe ik niet ^)
De Intel Core 2 Duo E8400 heeft een TDP van 65 Watt.
4 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 50 Watt samen.
Een ATi Radeon HD3870 neemt max zo'n 100 Watt.
Nu zit je samen op 215 Watt, jouw voeding kan 216 Watt leveren op de 12 voltlijn.
Jouw voeding kan dus net genoeg leveren voor jouw PC. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • PirE
 • Registratie: april 2004
 • Laatst online: 26-11 12:26
-The_Mask- schreef op zondag 15 juni 2008 @ 20:29:
[...]


De Intel Core 2 Duo E8400 heeft een TDP van 65 Watt.
4 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 50 Watt samen.
Een ATi Radeon HD3870 neemt max zo'n 100 Watt.
Nu zit je samen op 215 Watt, jouw voeding kan 216 Watt leveren op de 12 voltlijn.
Jouw voeding kan dus net genoeg leveren voor jouw PC. ;)
Bedankt, maar is het ook verstandig om die oude voeding eraan te hangen? Ik snap trouwens niet waarom ze met 400W adverteren als er maar 216W overblijft 8)7

nogmaals, natuurkunde is niet mijn cup of tea ;)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
PirE schreef op zondag 15 juni 2008 @ 20:34:
[...]


Bedankt, maar is het ook verstandig om die oude voeding eraan te hangen? Ik snap trouwens niet waarom ze met 400W adverteren als er maar 216W overblijft 8)7

nogmaals, natuurkunde is niet mijn cup of tea ;)
Er blijft geen 216 Watt over. ;)
Die 216 Watt kan worden geleverd op de 12 voltlijn, deze levert dus 12 volt. :P
Hiervan maakt de CPU, HD, DVD en videokaart vooral gebruik van. De overige onderdelen zoals moederbord en andere onderdelen nemen stroom af van de 3,3 volt en 5 volt. Tegenwoordig wordt hier alleen niet meer zo veel stroom uit getrokken.
Eigenlijk wordt dus de 12 voltlijn alleen veel belast, daarom doe ik ook de berekening hiermee.
Hoop dat je het nu wat meer snapt. :>

Maar de voeding zou het wel aan moeten kunnen aangezien ik van het theoretische maximale verbruik uitging. Het verbruik van de componenten zal in reallife lager liggen. ;)
Als de voeding het toch niet aan kan is dit ook niet schadelijk. De PC zal dan uitvallen onder hoge grafische belastingen of je krijgt een rare foutmelding. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • PirE
 • Registratie: april 2004
 • Laatst online: 26-11 12:26
-The_Mask- schreef op zondag 15 juni 2008 @ 20:52:
[...]


Er blijft geen 216 Watt over. ;)
Die 216 Watt kan worden geleverd op de 12 voltlijn, deze levert dus 12 volt. :P
Hiervan maakt de CPU, HD, DVD en videokaart vooral gebruik van. De overige onderdelen zoals moederbord en andere onderdelen nemen stroom af van de 3,3 volt en 5 volt. Tegenwoordig wordt hier alleen niet meer zo veel stroom uit getrokken.
Eigenlijk wordt dus de 12 voltlijn alleen veel belast, daarom doe ik ook de berekening hiermee.
Hoop dat je het nu wat meer snapt. :>

Maar de voeding zou het wel aan moeten kunnen aangezien ik van het theoretische maximale verbruik uitging. Het verbruik van de componenten zal in reallife lager liggen. ;)
Als de voeding het toch niet aan kan is dit ook niet schadelijk. De PC zal dan uitvallen onder hoge grafische belastingen of je krijgt een rare foutmelding. :)
Duidelijk _/-\o_. We gaan het gewoon proberen :).

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Themba
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 10-02 09:37
Beste TS'er,

Het lijkt me een goed idee om onderaan de TS een paar watt-calculatorlinks te plaatsen. Zo krijg je waarschijnlijk minder: hoe sterk moet mijn voeding zijn-vragen.

Beste Tweakers,

Is het in veel gevallen niet beter om een sterkere voeding te kopen dan echt nodig? Dan zorg je er toch voor dat er de hele tijd maar een deel van de voedingskrachten worden gebruikt en dus kan de voeding stiller draaien. De voeding trekt toch niet meer stroom uit het stopcontact dan ie nodig heeft?(warmteverlies daargelaten)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CdD
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 24-11 20:49
-The_Mask- schreef op vrijdag 13 juni 2008 @ 14:07:
[...]

Opzich is een 520 Watt voeding dus zwaar overdreven een 350 Watt voeding is namelijk al voldoende. ;)
Oke, duidelijk. Ik weet nu dat 520 Watt genoeg is, maar ik twijfel nog steeds, namelijk tussen deze twee:
 • Corsair HX520
 • CoolerMaster M520
Allebei 520 Watt, allebei 80 Plus, allebei modulair, allebei stil. Maar wél een prijsverschil van 20 Euro! Is die Corsair echt zoveel beter, of heb ik aan die CoolerMaster ook voldoende kwaliteit?

99pixels.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
CdD schreef op zondag 15 juni 2008 @ 22:29:
[...]

Oke, duidelijk. Ik weet nu dat 520 Watt genoeg is, maar ik twijfel nog steeds, namelijk tussen deze twee:
 • Corsair HX520
 • CoolerMaster M520
Allebei 520 Watt, allebei 80 Plus, allebei modulair, allebei stil. Maar wél een prijsverschil van 20 Euro! Is die Corsair echt zoveel beter, of heb ik aan die CoolerMaster ook voldoende kwaliteit?
Zou gewoon de goedkoopste nemen aangezien het alle twee goede voedingen zijn en alle twee kunnen ze het gemakkelijk aan. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Themba
 • Registratie: mei 2007
 • Laatst online: 10-02 09:37
Beste Tweakers,

Ik heb een vraagje omtrent de Cooler Master Real Power M850. Dit is een modulaire 850W voeding. Nu wilde ik graag weten of deze wel in een Antec P182 past. Hij lijkt namelijk groter dan meeste voedingen, maar Azerty geeft als Form-factor toch ATX. de Antec P182 is een ATX kast en dan ook nog een relatief grote.

Bij voorbaat dank

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • CdD
 • Registratie: februari 2006
 • Laatst online: 24-11 20:49
Parapluvanhylco schreef op zondag 15 juni 2008 @ 23:10:
Beste Tweakers,

Ik heb een vraagje omtrent de Cooler Master Real Power M850. Dit is een modulaire 850W voeding. Nu wilde ik graag weten of deze wel in een Antec P182 past. Hij lijkt namelijk groter dan meeste voedingen, maar Azerty geeft als Form-factor toch ATX. de Antec P182 is een ATX kast en dan ook nog een relatief grote.

Bij voorbaat dank
Ik ga ook een P182 kopen aankomende week met mijn nieuwe systeem daarin. Als het goed is moet ie gewoon passen, want in die P182 heb je een soort kooitje waar die voeding in kán, maar die hoef je niet te gebruiken. Check deze foto en zie de voeding. ;)

99pixels.nl


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • needless to say
 • Registratie: juni 2004
 • Laatst online: 01-12 11:56
Momenteel heb ik:

AMD S939 X2 4600+ Manchester
MSI nForce 4 SLI FI moederbord
2x 1GB DDR 400MHz G.Skill 2-3-2-5
XFX 7900GT VIVO 470M
Samsung T166 500GiB harde schijf
Maxtor DiamondMax 10 160 GiB SATA
Seagate 160 GiB SATA (ik weet het model nu niet direct exact)
Creative X-fi XtremGamer
PCI Wifi kaartje
DVD-RW
DVD-lezer
Fan Controller
3x80mm fan
Zalman vf900 op de videokaart
Arctic Freezer 64 Pro

Mijn voeding is:
Antec TruePower II 480W
http://www.antec.com/specs/TPII480_spe.html

Ik heb goedkoop (40€) een andere 7900GT op de kop kunnen tikken. Ik ben van plan om die mee in SLI te zetten. Is de voeding dan nog voldoende? Indien nodig kan ik die Maxtor en seagate harde schijf eruit halen. Is het mogelijk om de CPU en eventueel de videokaarten hiermee over te klokken?

 • disco stu
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 04-08-2016
Parapluvanhylco schreef op zondag 15 juni 2008 @ 21:05:
Beste TS'er,

Het lijkt me een goed idee om onderaan de TS een paar watt-calculatorlinks te plaatsen. Zo krijg je waarschijnlijk minder: hoe sterk moet mijn voeding zijn-vragen.
Die staan er reeds in hoor ;)

 • 92946
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 19-01-2018
Ik heb de volgende systeemspecs:

- Asrock 4core1333 moederbord
- Intel Core 2 Duo 2,6GHz processor (E6750)
- 2GB ram
- 2 Sata-II HD's (1x WD, 1x Maxtor)
- Samsung Dvd brander 20x
- Asus Dvd-rom speler
- nVidia GeForce 8400 GS
- 2 fans (1x in, 1x out).
- Floppydrive

Dit draait in een 6 jaar oude midi-Chieftec tower met de oorspronkelijke 350 watt Chieftec voeding.

Nu wil ik de processor updaten naar een Quad-Core (waarschijnlijk de Q9300) en de huidige videokaart vervangen door een GeForce GT 8800. Ga ik dat redden met die 350 watt Chieftec voeding? Volgens mij wordt het krap.

 • alexvkan
 • Registratie: maart 2003
 • Laatst online: 28-11 23:45
Ik wil dit systeem samenstellen, ik zit een beetje over mijn budget dus ik wil niet onnodig veel geld uitgeven aan een voeding met teveel vermogen.

Asus P5Q-E
2GB DDR2-1200(PC9600)
Q9300 met zalman cnps8700led koeler
ATI HD 4850
Samsung Spinpoint F1 500GB
1x DVD Drive

Ik zat zelf te denken aan een coolermaster met 460 W. Is dat voldoende?

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
alexvkan schreef op maandag 16 juni 2008 @ 18:34:
Ik wil dit systeem samenstellen, ik zit een beetje over mijn budget dus ik wil niet onnodig veel geld uitgeven aan een voeding met teveel vermogen.

Asus P5Q-E
2GB DDR2-1200(PC9600)
Q9300 met zalman cnps8700led koeler
ATI HD 4850
Samsung Spinpoint F1 500GB
1x DVD Drive

Ik zat zelf te denken aan een coolermaster met 460 W. Is dat voldoende?
De Q9300 heeft een TDP van 95 Watt.
De ATi Radeon HD4850 verbruikt waarschijnlijk 120 Watt max.
Een HD en een DVD-RW nemen samen 20 Watt.
Plus nog zo'n 15 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 250 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Zoek dus een voeding die dit kan leveren, meestal is 350/400 Watt al genoeg. :)


Demonfreak schreef op maandag 16 juni 2008 @ 00:13:
Ik heb de volgende systeemspecs:

- Asrock 4core1333 moederbord
- Intel Core 2 Duo 2,6GHz processor (E6750)
- 2GB ram
- 2 Sata-II HD's (1x WD, 1x Maxtor)
- Samsung Dvd brander 20x
- Asus Dvd-rom speler
- nVidia GeForce 8400 GS
- 2 fans (1x in, 1x out).
- Floppydrive

Dit draait in een 6 jaar oude midi-Chieftec tower met de oorspronkelijke 350 watt Chieftec voeding.

Nu wil ik de processor updaten naar een Quad-Core (waarschijnlijk de Q9300) en de huidige videokaart vervangen door een GeForce GT 8800. Ga ik dat redden met die 350 watt Chieftec voeding? Volgens mij wordt het krap.
De Intel Core 2 Duo Q9300 heeft een TDP van 95 Watt.
De nVidia GeForce 8800GT neemt zo'n 100 Watt bij volledige belasting.
2 HD's en 2 DVD's nemen samen ongeveer 40 Watt.
Plus nog 15 Watt reserve zit je samen op 250 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Wat jouw voeding kan leveren weet ik niet want er zijn uit mijn hoofd tenminste 2 verschillende voedingen van 350 Watt misschien ook nog wel meer. ;)
Maar als je voeding de 250 Watt kan leveren op de 12 voltlijnen zit je goed. Met iets minder moet het trouwens ook nog wel lukken. :)


needless to say schreef op zondag 15 juni 2008 @ 23:58:
Momenteel heb ik:

AMD S939 X2 4600+ Manchester
MSI nForce 4 SLI FI moederbord
2x 1GB DDR 400MHz G.Skill 2-3-2-5
XFX 7900GT VIVO 470M
Samsung T166 500GiB harde schijf
Maxtor DiamondMax 10 160 GiB SATA
Seagate 160 GiB SATA (ik weet het model nu niet direct exact)
Creative X-fi XtremGamer
PCI Wifi kaartje
DVD-RW
DVD-lezer
Fan Controller
3x80mm fan
Zalman vf900 op de videokaart
Arctic Freezer 64 Pro

Mijn voeding is:
Antec TruePower II 480W
http://www.antec.com/specs/TPII480_spe.html

Ik heb goedkoop (40€) een andere 7900GT op de kop kunnen tikken. Ik ben van plan om die mee in SLI te zetten. Is de voeding dan nog voldoende? Indien nodig kan ik die Maxtor en seagate harde schijf eruit halen. Is het mogelijk om de CPU en eventueel de videokaarten hiermee over te klokken?
De AMD Athlon 64 X2 4600+ Manchester heeft een TDP van 110 Watt.
Een nVidia GeForce 7900GT neemt max zo'n 60 Watt twee hiervan dus 120 Watt.
3 HD's en 2 DVD's nemen samen ongeveer 50 Watt.
Plus nog 20 Watt reserve en andere onderdelen.
Is samen 300 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
En dit zou jouw voeding toch wel moeten kunnen leveren. ;)

[Voor 67% gewijzigd door -The_Mask- op 16-06-2008 20:31]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Kijoki
 • Registratie: juli 2003
 • Laatst online: 29-11-2016
Hoi,

ik heb mijn opstelling een beetje veranderd en wil alleen nog ff helder maken of het nog allemaal wel wil werken:

Intel Q6600
Abit IP35
nVidia 8800GT 512mb
2gb ram
HDD + DVD

Van wat ik hier heb gelezen en op het internet zou ik op het volgenden uitkomen:
Q6600 TDP van 95W
8800GT ong 100W op max belasting
HDD + DVD op rond 20W

Als ik dan rond 20W reserve mag geven dan geeft dit 235W

Ik wil een CM 460W eXtreme power gebruiken.

Volgens mij moet dit meer dan zat zijn maar sommige gebruikers op het internet duiden deze voeding aan als voor een matige systeem en ik geloof dat wat ik heb beetje rond de wat hogere specs ligt.

Plz tell me I'm right :-)

Tnx

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Kijoki schreef op dinsdag 17 juni 2008 @ 00:24:
Hoi,

ik heb mijn opstelling een beetje veranderd en wil alleen nog ff helder maken of het nog allemaal wel wil werken:

Intel Q6600
Abit IP35
nVidia 8800GT 512mb
2gb ram
HDD + DVD

Van wat ik hier heb gelezen en op het internet zou ik op het volgenden uitkomen:
Q6600 TDP van 95W
8800GT ong 100W op max belasting
HDD + DVD op rond 20W

Als ik dan rond 20W reserve mag geven dan geeft dit 235W

Ik wil een CM 460W eXtreme power gebruiken.

Volgens mij moet dit meer dan zat zijn maar sommige gebruikers op het internet duiden deze voeding aan als voor een matige systeem en ik geloof dat wat ik heb beetje rond de wat hogere specs ligt.

Plz tell me I'm right :-)

Tnx
Op de site van CoolerMaster: http://www.coolermaster.c...N&tbcate=22&cateid=000027 staan 4 voedingen van 460 Watt met het eXtreme label, maar al deze voedingen kunnen 312 Watt leveren op de 12 voltlijnen wat meer dan genoeg moet zijn. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • 92946
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 19-01-2018
-The_Mask- schreef op maandag 16 juni 2008 @ 19:39:
De Intel Core 2 Duo Q9300 heeft een TDP van 95 Watt.
De nVidia GeForce 8800GT neemt zo'n 100 Watt bij volledige belasting.
2 HD's en 2 DVD's nemen samen ongeveer 40 Watt.
Plus nog 15 Watt reserve zit je samen op 250 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Wat jouw voeding kan leveren weet ik niet want er zijn uit mijn hoofd tenminste 2 verschillende voedingen van 350 Watt misschien ook nog wel meer. ;)
Maar als je voeding de 250 Watt kan leveren op de 12 voltlijnen zit je goed. Met iets minder moet het trouwens ook nog wel lukken. :)
Je vermeldt de Core 2 Duo Q9300, uiteindelijk is het de Core to Quad Q6700 geworden. Volgens de specs een verbruik van een paar watt meer. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een zwaardere voeding, voor alle zekerheid, de Chieftec PFC ATX 550 watt, kost € 50,- (EMPC). Net een fractie beneden het wattage/prijs verhouding, maar omdat Chieftec toch een A-merk is gaat dit denk ik wel goedkomen.

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Demonfreak schreef op dinsdag 17 juni 2008 @ 14:33:
[...]

Je vermeldt de Core 2 Duo Q9300, uiteindelijk is het de Core to Quad Q6700 geworden. Volgens de specs een verbruik van een paar watt meer. Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor een zwaardere voeding, voor alle zekerheid, de Chieftec PFC ATX 550 watt, kost € 50,- (EMPC). Net een fractie beneden het wattage/prijs verhouding, maar omdat Chieftec toch een A-merk is gaat dit denk ik wel goedkomen.
Had de CPU verwisseld met degene boven je. ;) Maar een Q6700 heeft een TDP van 95 Watt dus berekening klopt nu wel weer. :P
Maar opzich denk ik wel dat je het zou halen met de oude als je voeding tenminste een Chieftec 350FB-101A was. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Byte_Me
 • Registratie: juni 2001
 • Laatst online: 27-11 21:26
GuusB schreef op donderdag 12 juni 2008 @ 20:53:
Ik heb m gevonden: http://power.spire.nl/product_detail.asp?ProdID=613

Blijkbaar dus maar 14A op de 12V? :?

Misschien is de Recom 450W dan een betere keus... Just to be safe.
productreview: Recom Power Engine 450 RC-PE450, 450W (ATX12V 2.0) review door Thandor
heeft die 450W recom nou een 24pins connector, zoals in de pricewatch en in de review staat, of een 20+4 connector, zoals op hun website staat, voor een 450W model met een subtiel andere naam.

edit: al gezien op een van de foto's bij de review: 20+4

[Voor 59% gewijzigd door Byte_Me op 18-06-2008 12:57]


 • Krentenbol
 • Registratie: oktober 2007
 • Laatst online: 15:02

Krentenbol

Prutz0r

Mijn vorige voeding is hemelen en nu heb ik er tijdelijk een oude 300W in hangen, maar ik wil gaan upgraden en dan zal het niet voldoende zijn.
Ik heb momenteel:
AMD X2 3800+
ASUS M2N-SLI Deluxe
Geforce 7600GS
4*512MB RAM
1 HDD, 1 DVD RW en 1 DVD Speler
1 120mm casefan

Mijn upgrade gaat er (ongeveer en in stukjes) zo uitzien:
AMD X4 Phenom
2x 9600GT
4*HDD
2*80mm casefan erbij.

Wat raden jullie aan voor mij? :)

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
TKing schreef op woensdag 18 juni 2008 @ 16:25:
Mijn vorige voeding is hemelen en nu heb ik er tijdelijk een oude 300W in hangen, maar ik wil gaan upgraden en dan zal het niet voldoende zijn.
Ik heb momenteel:
AMD X2 3800+
ASUS M2N-SLI Deluxe
Geforce 7600GS
4*512MB RAM
1 HDD, 1 DVD RW en 1 DVD Speler
1 120mm casefan

Mijn upgrade gaat er (ongeveer en in stukjes) zo uitzien:
AMD X4 Phenom
2x 9600GT
4*HDD
2*80mm casefan erbij.

Wat raden jullie aan voor mij? :)
Laten we voor de CPU maar een verbruik van 100 Watt doen. ;)
Een nVidia GeForce 9600GT neemt zo'n 80 Watt max twee hiervan dus 160 Watt.
4 HD's en 2 DVD's nemen ongeveer 60 Watt.
Plus nog 30 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Zit je samen op 350 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een 450/500 Watt voeding is meestal genoeg voor deze PC, mits die het vermogen op de 12 voltlijnen kan leveren ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • 92946
 • Registratie: september 2003
 • Laatst online: 19-01-2018
-The_Mask- schreef op dinsdag 17 juni 2008 @ 14:54:
Had de CPU verwisseld met degene boven je. ;) Maar een Q6700 heeft een TDP van 95 Watt dus berekening klopt nu wel weer. :P
Maar opzich denk ik wel dat je het zou halen met de oude als je voeding tenminste een Chieftec 350FB-101A was. ;)
De oude voeding (inmiddels al verwijderd) heeft model nummer HPC-360-202. Deze is trouwens 360 watt maximaal zie ik nu (ipv 350).

Op de label staan de volgende gegevens:

DC - OUTPUT
+5V - +3.3V - +12V - -5V - -12V - +5VSB
35A - 28A - 17A - 0.3A - 0.8A - 2A
220W - 204W - 1.5W - 9.6W - 10W
340W Max

Freq 50-60 Hz
Max. Load : 360W.

Waarbij de 220W in dezelfde kolom staat als +5V en +3.3V
en de 204W in dezelfde kolom staat als +12V.

Als de processor en de videokaart (beide de grootste energie slurpers) enkel stroom krijgen via de 12V lijn, dan zou 204W maximaal aardig krap worden.

[Voor 13% gewijzigd door 92946 op 18-06-2008 20:57]


 • Forcepoint
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 16:36
Ik heb al 2 keer eerder gepost hier, maar m'n plannen zijn toch weer veranderd :P Maar na dit zijn m'n plannen definitief. Hier komt 'ie:

Mijn huidige systeem:
 • Intel C2D E8400
 • Club3D GeForce 7950GT 512MB @ Stock speeds
 • Asus P5B (vanilla dus)
 • 2 * 2GB PC6400 DDR2 Apacher
 • 1 DVD Brander (rw, + -)
 • 1 SATA HD 320GB,
 • 1 Apacher 15 in 1 Card Reader
Onder leiding van: CoolerMaster Extreme Power 430 Watt (RS-430-PCAP)
12V1 @ 14A
12V2 @ 15A
+5V @ 28A
+3.3V @ 30A
+5Vsb @ 2A
-12V @ 0.8A

Nu wil ik de videokaart vervangen voor een ATi HD4850 óf HD4870. De keuze hangt af van mijn voeding. Als hij de 4870 aan kan, doe ik die, anders de 4850.

En áls de 4870 dan gaat werken, kan er ook nog een hd'tje bij? :P Zo niet, wel bij de 4850?

Bedankt _/-\o_

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Forcepoint schreef op woensdag 18 juni 2008 @ 21:53:
Ik heb al 2 keer eerder gepost hier, maar m'n plannen zijn toch weer veranderd :P Maar na dit zijn m'n plannen definitief. Hier komt 'ie:

Mijn huidige systeem:
 • Intel C2D E8400
 • Club3D GeForce 7950GT 512MB @ Stock speeds
 • Asus P5B (vanilla dus)
 • 2 * 2GB PC6400 DDR2 Apacher
 • 1 DVD Brander (rw, + -)
 • 1 SATA HD 320GB,
 • 1 Apacher 15 in 1 Card Reader
Onder leiding van: CoolerMaster Extreme Power 430 Watt (RS-430-PCAP)
12V1 @ 14A
12V2 @ 15A
+5V @ 28A
+3.3V @ 30A
+5Vsb @ 2A
-12V @ 0.8A

Nu wil ik de videokaart vervangen voor een ATi HD4850 óf HD4870. De keuze hangt af van mijn voeding. Als hij de 4870 aan kan, doe ik die, anders de 4850.

En áls de 4870 dan gaat werken, kan er ook nog een hd'tje bij? :P Zo niet, wel bij de 4850?

Bedankt _/-\o_
De E8400 heeft een TDP van 65 Watt.
De HD4850 verbruikt max 120 Watt de HD4870 max 150 Watt.
2 HD's en een DVD-RW nemen samen ongeveer 30 Watt.
Nu zit je samen op 245 Watt dit is net iets meer dan 20 ampere.
Dus opzich moet het werken met een HD4870 en nog een extra HD. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Gonadan
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 14:08

Gonadan

Admin Foto & Video
Ik ben bezig met het samenstellen van een nieuwe PC, deze wil ik echter ook gaan overclocken.
Het is nog niet helemaal duidelijk wat de nieuw ATI kaarten gaan doen dus heb ik de 3870X2 gebruikt.
Volgens de eXtreme tool heb ik dan zo'n 539Watt nodig, dat zou goed uitkomen want ik heb de Zalman ZM600-HP in gedachten.
Nu vraag ik mij alleen af of het niet te krap wordt, geen idee of die tool betrouwbaar is. ;)

Mijn lijstje tot nu toe:
• X38 moederbord (waarschijnlijk, maar boeit niet zoveel)
• Q9450 (OC wil ik doen tot 3,2 à 3,6)
• twee reepjes DDR2
• 1 harde schijf
• 1 dvd/cd rw
• HD4870
De HD4870 wordt later eventueel aangevuld met een HD4870X2 in CFX, dan wil ik natuurlijk wel dat ik nog genoeg vermogen heb. Heeft iemand een idee?

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Gonadan schreef op donderdag 19 juni 2008 @ 17:35:
Ik ben bezig met het samenstellen van een nieuwe PC, deze wil ik echter ook gaan overclocken.
Het is nog niet helemaal duidelijk wat de nieuw ATI kaarten gaan doen dus heb ik de 3870X2 gebruikt.
Volgens de eXtreme tool heb ik dan zo'n 539Watt nodig, dat zou goed uitkomen want ik heb de Zalman ZM600-HP in gedachten.
Nu vraag ik mij alleen af of het niet te krap wordt, geen idee of die tool betrouwbaar is. ;)

Mijn lijstje tot nu toe:
• X38 moederbord (waarschijnlijk, maar boeit niet zoveel)
• Q9450 (OC wil ik doen tot 3,2 à 3,6)
• twee reepjes DDR2
• 1 harde schijf
• 1 dvd/cd rw
• HD4870
De HD4870 wordt later eventueel aangevuld met een HD4870X2 in CFX, dan wil ik natuurlijk wel dat ik nog genoeg vermogen heb. Heeft iemand een idee?
De Q9450 heeft een TDP van 95 Watt OC naar 3,2 à 3,6 zal die niet zo veel meer gaan verbruiken 120 Watt max denk ik.
De ATI Radeon HD4870 zal zo'n 150 Watt gaan verbruiken max.
De ATI Radeon HD4870 zal zo'n 250 Watt max gaan verbruiken.
Een HD en DVD-RW nemen nog 20 Watt.
Zit je samen op 540 Watt dit moet geleverd worden door de 12 voltlijnen.
Dit is wat meer dan de 504 Watt die jouw voeding maximaal kan leveren combined op de 12 voltlijnen, maar misschien klopt het verbruik van de videokaart ook wel niet en alles samen zal waarschijnlijk ook wat minder gaan verbruiken.
Opzich denk ik wel dat het gaat werken en als het dan toch niet werkt kun je de HD4870X2 altijd terug brengen binnen 7 dagen ofzo bij een webshop. ;)

[Voor 22% gewijzigd door -The_Mask- op 19-06-2008 19:34]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Krentenbol
 • Registratie: oktober 2007
 • Laatst online: 15:02

Krentenbol

Prutz0r

-The_Mask- schreef op woensdag 18 juni 2008 @ 20:35:
[...]


Laten we voor de CPU maar een verbruik van 100 Watt doen. ;)
Een nVidia GeForce 9600GT neemt zo'n 80 Watt max twee hiervan dus 160 Watt.
4 HD's en 2 DVD's nemen ongeveer 60 Watt.
Plus nog 30 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Zit je samen op 350 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een 450/500 Watt voeding is meestal genoeg voor deze PC, mits die het vermogen op de 12 voltlijnen kan leveren ;)
Ik heb wat rondgekeken en ben op deze voeding uitgekomen: pricewatch: OCZ StealthXStream OCZ500SXS-EU
Is er misschien een goedkopere oplossing of eentje die minimaal duurder is maar wél modulair of stiller oid? :)

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
TKing schreef op donderdag 19 juni 2008 @ 21:04:
[...]

Ik heb wat rondgekeken en ben op deze voeding uitgekomen: pricewatch: OCZ StealthXStream OCZ500SXS-EU
Is er misschien een goedkopere oplossing of eentje die minimaal duurder is maar wél modulair of stiller oid? :)
Ik vind die al heel goedkoop, goedkoper zul je (bijna) niet vinden. ;)
Als je modulair wilt dan komt er toch al zo'n 50% van de prijs bij. Anders moet je voor tweedehands gaan. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Gonadan
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 14:08

Gonadan

Admin Foto & Video
-The_Mask- schreef op donderdag 19 juni 2008 @ 19:25:
De Q9450 heeft een TDP van 95 Watt OC naar 3,2 à 3,6 zal die niet zo veel meer gaan verbruiken 120 Watt max denk ik.
Volgens eXtreme was dat 175 geloof ik. :?
De ATI Radeon HD4870 zal zo'n 150 Watt gaan verbruiken max.
De ATI Radeon HD4870 zal zo'n 250 Watt max gaan verbruiken.
Een HD en DVD-RW nemen nog 20 Watt.
Zit je samen op 540 Watt dit moet geleverd worden door de 12 voltlijnen.
Dit is wat meer dan de 504 Watt die jouw voeding maximaal kan leveren combined op de 12 voltlijnen, maar misschien klopt het verbruik van de videokaart ook wel niet en alles samen zal waarschijnlijk ook wat minder gaan verbruiken.
Opzich denk ik wel dat het gaat werken en als het dan toch niet werkt kun je de HD4870X2 altijd terug brengen binnen 7 dagen ofzo bij een webshop. ;)
Terugbrengen? Nieuwe voeding halen zal je bedoelen :P

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Gonadan schreef op vrijdag 20 juni 2008 @ 10:12:
[...]

Volgens eXtreme was dat 175 geloof ik. :?
Dat is wat overdreven misschien wel wat Watt meer maar geen 175 Watt een QX9770 op 3,2GHz heeft een TDP van 136 Watt. Dus als jij de Q9450 op 3,2GHz laat lopen zal die waarschijnlijk nog minder gaan verbruiken, omdat het voltage meestal lager kan dan de standaard Vcore. ;)
Terugbrengen? Nieuwe voeding halen zal je bedoelen :P
Nog beter natuurlijk. :P

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Gonadan
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 14:08

Gonadan

Admin Foto & Video
-The_Mask- schreef op vrijdag 20 juni 2008 @ 11:13:
Dat is wat overdreven misschien wel wat Watt meer maar geen 175 Watt een QX9770 op 3,2GHz heeft een TDP van 136 Watt. Dus als jij de Q9450 op 3,2GHz laat lopen zal die waarschijnlijk nog minder gaan verbruiken, omdat het voltage meestal lager kan dan de standaard Vcore. ;)
Ok, duidelijk. Maar dan kom ik in het ergste geval nog wel 36Watt te kort.
Nog beter natuurlijk. :P
Maar even 'for the record'. Jij denkt dus dat het wel kan?
Ik wil er wel flink mee gaan gamen op z'n tijd, dat zal er waarschijnlijk niet voor zorgen dat de processor het maximum gaat trekken maar ik verwacht wel dat de videokaarten hun best moeten doen.
Ik wil er wel zo'n 3 à 4 jaar mee gaan doen, dus als het nu al zo krap lijkt te worden dan houdt dat in dat eventuele uitbreiding in de toekomst een no-go is.
De vraag is of ik dan misschien nu al naar een beter voeding moet kijken, of zal het wel los lopen? :)

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • HumanX
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 17-09-2009
Ik ben een nieuw systeem aan het samenstellen en ik twijfel ook een beetje over de voeding..

Wat erin moet gaan komen:

1x Q9450
1x PC8500 Corsair dominator 4gb (2x2)
1x Samsung spinpoint F1 500GB
1x Samsung spinpoint F1 1000GB
1x Asus GTX280
1x EVGA nForce 750i FTW
1x Zalman CNPS9700 NT

Ik ben niet van plan over te klokken, misschien in de toekomst nog ooit.

Nu twijfel ik dus of een CoolerMaster Real Power M700 modulaire voeding genoeg is voor dit systeem, met name door de videokaart. Op een afbeelding die rond gaat op het internet, staat dat het minimum een 550Watt voeding is met 40A. Ik kan nergens vinden of de genoemde voeding die 40A heeft..

[Voor 16% gewijzigd door HumanX op 20-06-2008 14:01]


 • loyske
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 14:35
Ik heb zojuist het volgende systeem gebouwd

Intel Q9450
Asus P5K-E Wifi
2x OCZ 2GB RAM
Zalman 9700 koeler
Asus 8600GT 512MB silent
2x Samsung 500GB HD
1x DVD-fikker
1x DVD-speler
PVR-150 TV-kaart
2x 120mm fan
500w Enermax Liberty voeding

Ik zie nu dat de 12volt zo rond de 10volt blijft hangen.
Weet niet zeker of dit komt nadat ik de bios naar laatste versie heb geupgrade.
Trekt de voeding het niet of is er wat anders aan de hand ?

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
loyske schreef op vrijdag 20 juni 2008 @ 20:36:
Ik heb zojuist het volgende systeem gebouwd

Intel Q9450
Asus P5K-E Wifi
2x OCZ 2GB RAM
Zalman 9700 koeler
Asus 8600GT 512MB silent
2x Samsung 500GB HD
1x DVD-fikker
1x DVD-speler
PVR-150 TV-kaart
2x 120mm fan
500w Enermax Liberty voeding

Ik zie nu dat de 12volt zo rond de 10volt blijft hangen.
Weet niet zeker of dit komt nadat ik de bios naar laatste versie heb geupgrade.
Trekt de voeding het niet of is er wat anders aan de hand ?
Als van de 12 Voltlijn werkelijk 10 Volt zou komen, had je PC niet gedaan wat die nu doet. ;)


Gonadan schreef op vrijdag 20 juni 2008 @ 11:22:
[...]

Ok, duidelijk. Maar dan kom ik in het ergste geval nog wel 36Watt te kort.

[...]

Maar even 'for the record'. Jij denkt dus dat het wel kan?
Ik wil er wel flink mee gaan gamen op z'n tijd, dat zal er waarschijnlijk niet voor zorgen dat de processor het maximum gaat trekken maar ik verwacht wel dat de videokaarten hun best moeten doen.
Ik wil er wel zo'n 3 à 4 jaar mee gaan doen, dus als het nu al zo krap lijkt te worden dan houdt dat in dat eventuele uitbreiding in de toekomst een no-go is.
De vraag is of ik dan misschien nu al naar een beter voeding moet kijken, of zal het wel los lopen? :)
Ik denk dat je zo'n 95% kans hebt dat het goed gaat werken. ;)

[Voor 37% gewijzigd door -The_Mask- op 20-06-2008 20:57]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • loyske
 • Registratie: januari 2004
 • Laatst online: 14:35
-The_Mask- schreef op vrijdag 20 juni 2008 @ 20:53:
[...]


Als van de 12 Voltlijn werkelijk 10 Volt zou komen, had je PC niet gedaan wat die nu doet. ;)
Ik kan het dus houden op een brakke sensor op mijn MB ?
Gisteren was de waarde volgens mij ok, vandaag bios update en nu issie niet ok.
Naja volgens mij is 500w wel genoeg voor mijn systeempje he ?

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
loyske schreef op vrijdag 20 juni 2008 @ 20:56:
[...]


Ik kan het dus houden op een brakke sensor op mijn MB ?
Gisteren was de waarde volgens mij ok, vandaag bios update en nu issie niet ok.
Naja volgens mij is 500w wel genoeg voor mijn systeempje he ?
Meer dan genoeg en het bios leest het gewoon verkeerd uit dan. De echte waarde lees je uit met een multimeter, maar dat lijkt me voor jouw niet nodig. ;)


HumanX schreef op vrijdag 20 juni 2008 @ 13:45:
Ik ben een nieuw systeem aan het samenstellen en ik twijfel ook een beetje over de voeding..

Wat erin moet gaan komen:

1x Q9450
1x PC8500 Corsair dominator 4gb (2x2)
1x Samsung spinpoint F1 500GB
1x Samsung spinpoint F1 1000GB
1x Asus GTX280
1x EVGA nForce 750i FTW
1x Zalman CNPS9700 NT

Ik ben niet van plan over te klokken, misschien in de toekomst nog ooit.

Nu twijfel ik dus of een CoolerMaster Real Power M700 modulaire voeding genoeg is voor dit systeem, met name door de videokaart. Op een afbeelding die rond gaat op het internet, staat dat het minimum een 550Watt voeding is met 40A. Ik kan nergens vinden of de genoemde voeding die 40A heeft..
De Intel Core 2 Quad Q9450 heeft een TDP van 95 Watt.
2 HD's en waarschijnlijk ook wel een DVD-RW nemen 30 Watt.
Een nVidia Geforce GTX280 zal max zo'n 236 Watt gaan verbruiken.
Plus nog 39 Watt reserve en voor andere onderdelen en nog wat ruimte voor overklokken.
Kom je samen uit op 400 Watt dit moet worden geleverd worden door de 12 voltlijnen.
Een 500/550 Watt voeding kan dit meestal al leveren.
De CoolerMaster Real Power M700 kan 624 Watt leveren op de 12 voltlijnen wat misschien wat overdreven is. ;)

[Voor 59% gewijzigd door -The_Mask- op 20-06-2008 21:14]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • CoiEola2
 • Registratie: juni 2008
 • Laatst online: 23-07-2008
Ik wil een nieuw systeem in elkaar gaan bouwen, dit is wat de voeding aan moet kunnen.

MOBO: Asus P5K
CPU: Intel Core 2 Duo E8400
Graka: Sapphire Radeon HD3650 512MB
Geheugen: Kingston ValueRAM PC6400 ddr2-800 2x2GB
HDD: Samsung Spinpoint T166 320GB,16MB 7200Rpm, SATA2, NCQ
External HDD: Lacie 500GB USB 2.0
DVD Brander: Lite-on 20x DVD/CD writer & rewriter
Kast: Lian Li PC-A09B of Coolermaster Mystique 632s (keuze gaat naar stilste kast)

Verder gebruik ik veel randapparatuur aan mijn computer (digitale fotocamera, ipod, en videocamera).
De computer is meer bedoeld als media/office pc, maar er zal ongetwijfeld ook op ge-gamed worden.

Voor mij is het van groot belang dat het systeem stil moet zijn.

De voeding dat ik nu op oog heb is: Cooler Master Real Power M520

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
CoiEola2 schreef op zaterdag 21 juni 2008 @ 13:20:
Ik wil een nieuw systeem in elkaar gaan bouwen, dit is wat de voeding aan moet kunnen.

MOBO: Asus P5K
CPU: Intel Core 2 Duo E8400
Graka: Sapphire Radeon HD3650 512MB
Geheugen: Kingston ValueRAM PC6400 ddr2-800 2x2GB
HDD: Samsung Spinpoint T166 320GB,16MB 7200Rpm, SATA2, NCQ
External HDD: Lacie 500GB USB 2.0
DVD Brander: Lite-on 20x DVD/CD writer & rewriter
Kast: Lian Li PC-A09B of Coolermaster Mystique 632s (keuze gaat naar stilste kast)

Verder gebruik ik veel randapparatuur aan mijn computer (digitale fotocamera, ipod, en videocamera).
De computer is meer bedoeld als media/office pc, maar er zal ongetwijfeld ook op ge-gamed worden.
De Intel Core 2 Duo E8400 heeft een TDP van 65 Watt.
Een ATi Radeon HD3650 512MB neemt zo'n 50 Watt bij volledige belasting.
1 HD en een DVD-RW nemen samen ongeveer 20 Watt.
Plus nog 40 Watt reserve en wat ruimte zodat de voeding niet op zijn max gaat draaien en luidruchtiger wordt. ;)
Is samen 175 Watt dit moet geleverd worden door de 12 voltlijnen.
De Cooler Master Real Power M520 is daarom zwaar overkil kijk eens naar onderstaande voedingen, dezen zijn stil en kunnen ook meer dan genoeg leveren.
pricewatch: Be Quiet! Straight Power BQT E5-350W, 350W (ATX12V 2.2)
pricewatch: Zalman ZM360B-APS, 360W (ATX12V 2.2)
Voor mij is het van groot belang dat het systeem stil moet zijn.
Misschien eens kijken naar een andere CPU koeler. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • bassguitar
 • Registratie: december 2007
 • Laatst online: 25-09-2009

bassguitar

Dream theater

Ik ben van plan een upgrade te doen en dan wordt dit de configuratie:

Q6600
MSI Neo2-FIR
2x 1gb 1066Mhz ocz geheugen
6fans waaronder 1 200mm(antec nine hundred)
2 hdd's
XFX 8800GT alpha dog
1 dvd drive
fan controller

Wat heb ik ongeveer nodig?

Ik heb nu een 550watt HKC voeding met 24A en 288watt op de 12 volt lijn redt ik het daarmee?

[Voor 5% gewijzigd door bassguitar op 21-06-2008 14:51]

Antec nine hundred, E8500, 4GB 800Mhz, XFX 8800GT XXX


 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
bassguitar schreef op zaterdag 21 juni 2008 @ 14:15:
Ik ben van plan een upgrade te doen en dan wordt dit de configuratie:

Q6600
MSI Neo2-FIR
2x 1gb 1066Mhz ocz geheugen
6fans waaronder 1 200mm(antec nine hundred)
2 hdd's
XFX 8800GT alpha dog
1 dvd drive
fan controller

Wat heb ik ongeveer nodig?

Ik heb nu een 550watt HKC voeding met 24A en 288watt op de 12 volt lijn redt ik het daarmee?
De Intel Core 2 Quad Q6600 heeft een TDP van 95 Watt.
De nVidia GeForce 8800GT zal zo'n 100 Watt gaan verbruiken bij volledige belasting.
2 HD's en een DVD-RW nemen samen ongeveer 20 Watt.
Plus nog 35 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 250 Watt dit moet worden geleverd door de 12 Voltlijn.
HKC voedingen behoren zeker niet tot de beste voedingen, maar denk dat het wel gaat werken. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • bassguitar
 • Registratie: december 2007
 • Laatst online: 25-09-2009

bassguitar

Dream theater

nee ik weet dat HKC geen topmerk is maar het was bedoelt als een tussen stop maar hij houdt het nog goed uit dus totdat ie ermee stopt vervang ik hem nog niet.

Antec nine hundred, E8500, 4GB 800Mhz, XFX 8800GT XXX


 • CoiEola2
 • Registratie: juni 2008
 • Laatst online: 23-07-2008
--------- Misschien eens kijken naar een andere CPU koeler.

Ik ben vergeten om dat erbij te vermelden, maar sowieso wil ik een andere CPU koeler, niet het allerduurste maar een degelijke dat stil genoeg is.

Ik heb naar beide PSU gekeken en wat mij opvalt is dat Zalman meer bekendheid geniet en ook goedkoper is dan Be Quiet. Zelf ben ik niet bekend met het laatste merk, hoe zit het kwa degelijkheid en kwaliteit :/

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
CoiEola2 schreef op zaterdag 21 juni 2008 @ 19:04:
--------- Misschien eens kijken naar een andere CPU koeler.

Ik ben vergeten om dat erbij te vermelden, maar sowieso wil ik een andere CPU koeler, niet het allerduurste maar een degelijke dat stil genoeg is.

Ik heb naar beide PSU gekeken en wat mij opvalt is dat Zalman meer bekendheid geniet en ook goedkoper is dan Be Quiet. Zelf ben ik niet bekend met het laatste merk, hoe zit het kwa degelijkheid en kwaliteit :/
Zijn alle twee prima merken anders had ik ze niet aangeraden. ;)
Welke je neemt moet je zelf weten misschien eens een review van bijde voedingen lezen en kijken welke je nu de beste vind. Anders zou ik gewoon de goedkoopste nemen, zijn alle twee toch goede voedingen. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Garaddon
 • Registratie: december 2004
 • Laatst online: 23-11 01:39
Ik wilde mijn videokaart upgraden van een sapphire 850XT naar een sapphire 4850 en vroeg me af of mijn voeding (Tagan 480W)dat gaat trekken, anders moet er even eentje bijbestellen.

Mijn systeem:

Mobo: Abit AT8 32X
Processor: Amd X2 4800+
Geheugen: 2x 1gb kingston ddr
PCI: Soundblaster audigy 2 ZS

3x hdd (2x sata + 1x ide)
1x usb hd
2x casefans 120mm
dvd-rom
dvd-brander
muis+toetsenbord

Dat was het wel volgens mij. Bij voorbaat dank!

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Da_Vince
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 13:11
Intel core 2 duo E6600 (3600Mhz)
4 Gb ram geheugen Corsair 6400cl4 ddr2
4 hardeschijven
1 dvd brander
Zalman 9500
3 Coolers
MSI 8800GT OC

Heb nou een Coolermaster Real power 450 watt.

Nadat ik een 8800gt erin deed, starte het systeem niet meer volledig op

Na 2 hardeschijven eruit gehaald te hebben en processor terug geklokt te hebben, werkte alles weer.

Zoek nou een goeie voeding, waarmee ik weer vooruit kan. En het liefst niet zo dure en eentje waar ik niet teveel kabels in me kast heb hangen.

Iemand een aanrader?

Edit: http://azerty.nl/producte...eal-powerpro-modular.html

[Voor 7% gewijzigd door Da_Vince op 22-06-2008 14:16]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Althwen schreef op zondag 22 juni 2008 @ 01:39:
Ik wilde mijn videokaart upgraden van een sapphire 850XT naar een sapphire 4850 en vroeg me af of mijn voeding (Tagan 480W)dat gaat trekken, anders moet er even eentje bijbestellen.

Mijn systeem:

Mobo: Abit AT8 32X
Processor: Amd X2 4800+
Geheugen: 2x 1gb kingston ddr
PCI: Soundblaster audigy 2 ZS

3x hdd (2x sata + 1x ide)
1x usb hd
2x casefans 120mm
dvd-rom
dvd-brander
muis+toetsenbord

Dat was het wel volgens mij. Bij voorbaat dank!
De Athlon 64 X2 4800+ heeft een TDP van 110 Watt.
3 HD's en 2 DVD's nemen samen ongeveer 50 Watt.
De ATi Radeon HD4850 neemt zo'n 120 Watt bij volledige belasting.
Plus nog zo'n 20 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 300 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Moet je zelf even opzoeken hoeveel jouw voeding kan leveren want er zijn nogal wat verschillende voedingen van Tagan die 480 Watt kunnen leveren. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Saturnus
 • Registratie: februari 2005
 • Niet online
Weet iemand toevallig een PSU met een eigenlijk weinig Wattage. (<450W) maar wel voorzien van 4 SATA power connectors?

(Ja ik heb al gezocht en ben nog bezig. ;) )


Tot nu toe gevonden:
http://azerty.nl/8-52-13823/earthwatts.html
http://azerty.nl/8-52-53590/usp-5565.html

Aanraders? Of afraders?
De bedoeling is dat er een PSU in een homeserver komt. Wattage zo laag mogelijk, verbruik zo laag mogelijk en efficiëntie zo hoog mogelijk natuurlijk, maar wel 4x SATA.

[Voor 64% gewijzigd door Saturnus op 22-06-2008 17:08]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jeronimo
 • Registratie: september 2003
 • Nu online
Saturnus schreef op zondag 22 juni 2008 @ 16:58:
Weet iemand toevallig een PSU met een eigenlijk weinig Wattage. (<450W) maar wel voorzien van 4 SATA power connectors?

(Ja ik heb al gezocht en ben nog bezig. ;) )
De Tagan TG400-U33 zou een goede keus kunnen zijn.
http://www.alternate.nl/h...Details.html?artno=TN4GA3

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Saturnus
 • Registratie: februari 2005
 • Niet online
Ziet er goed uit, maar wel iets aan de dure kant. :$
Het liefst onder de ~45 euro.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • jeronimo
 • Registratie: september 2003
 • Nu online
Saturnus schreef op zondag 22 juni 2008 @ 17:09:
[...]

Ziet er goed uit, maar wel iets aan de dure kant. :$
Het liefst onder de ~45 euro.
Van de twee links die je zelf geeft is de Antec een A merk, de HKC op z'n best een B. Waarmee ik wil zeggen dat, zeker voor een server achtige opstelling, je absoluut voor een A merk moet kiezen. Besparen op je voeding is gewoon verkeerde zuinigheid.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Saturnus
 • Registratie: februari 2005
 • Niet online
jeronimo schreef op zondag 22 juni 2008 @ 17:47:
[...]

Van de twee links die je zelf geeft is de Antec een A merk, de HKC op z'n best een B. Waarmee ik wil zeggen dat, zeker voor een server achtige opstelling, je absoluut voor een A merk moet kiezen. Besparen op je voeding is gewoon verkeerde zuinigheid.
HKC vond ik ook al wat raar. Eerste keer dat ik zo één tegen kwam.
Ze hebben ook nog een http://azerty.nl/8-52-71529/lw-6500hgp.html Zelf heb ik de LW-6500H-3. Die 6500HGP zal zeker werken in die home server, maar ik twijfel nogal over zo'n hoog wattage in een bak stoppen die het ook prima met 300W kan doen denk ik. Moet ik mij hier 'zorgen' over maken? (Want het idee is dat die bak zo weinig mogelijk moet verbruiken.)

Voorlopige specs zijn:
AMD Athlon X2 4050e
MSI K9AGM3-FD
Kingston KVR800D2N5K2/2G
2x Samsung SpinPoint F1 750GB

4x SATA is dus om toekomst voorbereid te zijn.

[Voor 3% gewijzigd door Saturnus op 22-06-2008 17:57]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • TERW_DAN
 • Registratie: juni 2001
 • Niet online

TERW_DAN

Met een hamer past alles.

Saturnus schreef op zondag 22 juni 2008 @ 16:58:
Weet iemand toevallig een PSU met een eigenlijk weinig Wattage. (<450W) maar wel voorzien van 4 SATA power connectors?
Is het gebruik van molex -> S-ATA converters niet ene makkelijkere oplossing? Op die manier ben je minder beperkt tot voedingen en het werkt natuurlijk even goed.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Saturnus
 • Registratie: februari 2005
 • Niet online
Daar had ik ook al even aangedacht, maar dan moet dat er ook weer bij gekocht worden. Het zal niet veel zijn, maar toch. Liever gewoon lekker prof. 4x SATA. :)

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • BlackWhizz
 • Registratie: september 2004
 • Laatst online: 18-11 16:35
Oke, niet zo zeer een vraag over een voeding, maar over de vraag naar prik van een voeding.

Het zit zo. Hier heb ik een server:
Celeron 433mhz
128mb ram
4gig bootschijf
10gig dataschijf (ja, het is voor schoolbestanden)

Nu ben ik van plan om een casemod te maken:
Dus 3 120mm fans,
Minimaal 4 Harde schijven
2x CCFL

De voeding is een Power Man 250 w (dus ik denk dat het een no-name is).

Dus het systeem wordt:
Celeron Mendocino 433mhz
192/256 (in 3 bankjes) mb ram
4gig bootschijf
4x 500Gig SATA schijven
3x 120mm fan
1x Fan controller (met daaraan die 3 fans)
1x CCFL

Heeft dit voedingetje genoeg prik om die hele meuk (vooral bij het starten) aan te drijven? Normaal freet de CPU uit zijn neus, net zoals de bootschijf.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • bnbaz
 • Registratie: september 2005
 • Niet online
Ollah :w

Vanwege een 'grote doorschuifronde' hier thuis ben ik eigenlijk op zoek naar een nieuwe PSU voor mijn systeem:

Cooler Master Cosmos 1000
GigaByte GA-965P-DS3
2GB (1*2GB)
2 HDD's
1 optical
Intel C2D E6320 @ 2,8GHz @ 1,275v
nVidia GeForce 9600GT @ 775/1730/1100
Een bergje fans, een fancontroller en een USB-device of vier.

Op het moment hangt de boel aan een Antec SmartPower 500W. De redenen dat ik deze door wil schuiven zijn:

- Geen intake aan de onderkant, wat niet handig is voor m'n airflow.
- Het kan stiller.
- Efficiency van 70% minimaal. Kan beter dus.
- Er moet toch een nieuwe komen, dan het liefst voor mij :P


Aangezien stilte en een fan onderin belangrijk voor me zijn, en een modulaire voeding eigenlijk ook wel een eis is, leek een HX520 me wel wat. Nadeel is alleen dat deze voeding meer vermogen kan leveren dan ik ooit nodig zal hebben (een enorm stroomslurpende setup zal ik nooit willen, al kan een beetje marge nooit kwaad), en daardoor duurder is dan nodig en minder efficiënt is dan nodig.

Een Corsair CMPSU-450VX lijkt me dan wel een goede keuze, alleen die is dan weer niet modulair :/

Waar ik ook kijk, de voedingen zijn óf niet modulair, óf zo achterlijk duur dat ik beter een HX520 kan kopen. Heeft iemand nog een suggestie wat wat wel een goede optie is misschien?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Saturnus
 • Registratie: februari 2005
 • Niet online
Ik wilde eerst Be-Quiet Dark Power Pro gaan roepen totdat ik naar de prijs keek.

Enermax ELT400AWT-01 misschien?
Al scheelt dat ook niet veel met die Corsair. Hoe het met het geluid van een Enermax zit weet ik niet.
Qua wattage zal het dan ook wat krap zitten. Moeilijke keuze ja...

[Voor 13% gewijzigd door Saturnus op 22-06-2008 20:07]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Da_Vince
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 13:11
Da_Vince schreef op zondag 22 juni 2008 @ 14:12:
Intel core 2 duo E6600 (3600Mhz)
4 Gb ram geheugen Corsair 6400cl4 ddr2
4 hardeschijven
1 dvd brander
Zalman 9500
3 Coolers
MSI 8800GT OC

Heb nou een Coolermaster Real power 450 watt.

Nadat ik een 8800gt erin deed, starte het systeem niet meer volledig op

Na 2 hardeschijven eruit gehaald te hebben en processor terug geklokt te hebben, werkte alles weer.

Zoek nou een goeie voeding, waarmee ik weer vooruit kan. En het liefst niet zo dure en eentje waar ik niet teveel kabels in me kast heb hangen.

Iemand een aanrader?

Edit: http://azerty.nl/producte...eal-powerpro-modular.html
Iemand

dan kan ik overgaan tot bestellen, want zo werken is niet bepaald handig :P

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • ThinkPad
 • Registratie: juni 2005
 • Laatst online: 15:53

ThinkPad

Moderator Wonen & Mobiliteit
 • P4 3Ghz Northwood
 • 4 stripjes DDR1 RAM
 • 160GB IDE HDD
 • 250GB IDE HDD
 • TV Kaart
 • Kaartlezer
 • DVD lezer
 • DVD Brander
 • Floppydrive
 • Nvidia 6800LE AGP
 • Geluid e.d onboard
Er zit nu een voeding in van 350Watt maar die is volgens mij nogal krap, of niet?
Modbreak:Het feit dat dit een 'grote' topic is wil niet zeggen dat je helemaal geen eigen inzet mag tonen. Je hebt hier een waslijst dat al tig keer voorbij gekomen is. Doe even in-topic searchen op elk onderdeel, dan kom je snel genoeg meer te weten :o

[Voor 58% gewijzigd door dion_b op 23-06-2008 00:40]

Gas besparen door CV-tuning | Elektriciteit besparen
Geen vragen via privébericht die ook via het forum kunnen a.u.b.


 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Da_Vince schreef op zondag 22 juni 2008 @ 14:12:
Intel core 2 duo E6600 (3600Mhz)
4 Gb ram geheugen Corsair 6400cl4 ddr2
4 hardeschijven
1 dvd brander
Zalman 9500
3 Coolers
MSI 8800GT OC

Heb nou een Coolermaster Real power 450 watt.

Nadat ik een 8800gt erin deed, starte het systeem niet meer volledig op

Na 2 hardeschijven eruit gehaald te hebben en processor terug geklokt te hebben, werkte alles weer.

Zoek nou een goeie voeding, waarmee ik weer vooruit kan. En het liefst niet zo dure en eentje waar ik niet teveel kabels in me kast heb hangen.

Iemand een aanrader?

Edit: http://azerty.nl/producte...eal-powerpro-modular.html
De Intel core 2 duo E6600 heeft een TDP van 65 Watt op 3,6GHz zal die max zo'n 85 Watt gaan verbruiken denk ik. ;)
4 HD's en een DVD-RW nemen ongeveer 50 Watt.
Een nVidia GeForce 8800GT neemt onder volledige belasting zo'n 100 Watt.
Plus nog zo'n 35 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 270 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een goede 350/400 Watt voeding zal al genoeg zijn voor deze setup.

De onderstaande voeding heeft niet al te veel kabels is niet zo duur, maar kan wel jouw PC wel van genoeg stroom voorzien.
pricewatch: Chieftec GPS-400AA-101A, 400W (ATX12V 2.0)

En nu :z

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Da_Vince
 • Registratie: januari 2007
 • Laatst online: 13:11
Zoals je aan het begin van mijn post las, zag je dat ik een 450watt voeding had. Die kon het systeem niet volledig laten opstarten, hij kon dat pas nadat ik 2 harddisk eruit had gehaald.

 • Gonadan
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 14:08

Gonadan

Admin Foto & Video
-The_Mask- schreef op vrijdag 20 juni 2008 @ 20:53:
Ik denk dat je zo'n 95% kans hebt dat het goed gaat werken. ;)
Hmmm, voor 25 euro extra heb ik de ZM750-HP, dat zou 100% werking garanderen lijkt me.
Deze levert 720W op de 12V lijnen.
Die maar doen denk ik. ;)

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Da_Vince schreef op maandag 23 juni 2008 @ 10:15:
Zoals je aan het begin van mijn post las, zag je dat ik een 450watt voeding had. Die kon het systeem niet volledig laten opstarten, hij kon dat pas nadat ik 2 harddisk eruit had gehaald.
Ik had ook wel gelezen dat jij een Coolermaster Real Power 450 Watt hebt, maar dat wil nog niet zeggen dat het op elke voeding van 450 Watt of minder niet gaat werken. :?
Ik heb ongeveer zo'n PC laatst in elkaar gezet op een 350 Watt voeding en dat draait prima.
Was ook een Chieftec voeding. :)
Jouw voeding kan gewoon wat minder worden naar mate die wat ouder wordt. Misschien was het al gewoon een minder exemplaar.
Jouw voeding kan overigens maar 264 Watt leveren op de 12 voltlijnen, als de voeding wat minder is dan zal dat nog minder vermogen zijn. Er zijn van elk product mindere exemplaren immers.
Als je dan de specs van de Chieftec bekijkt zie je dat op de eerste 12 voltlijn 168 Watt kan worden geleverd en op de tweede 12 voltlijn 180 Watt kan worden geleverd, mits er niet te veel vermogen van de andere lijnen wordt getrokken.
Dus ik blijf erbij die voeding zou jouw PC van genoeg stroom kunnen voorzien, maar als jij liever een 600 Watt voeding wilt kopen zal niemand je tegen houden. ;)


Gonadan schreef op maandag 23 juni 2008 @ 12:07:
[...]

Hmmm, voor 25 euro extra heb ik de ZM750-HP, dat zou 100% werking garanderen lijkt me.
Deze levert 720W op de 12V lijnen.
Die maar doen denk ik. ;)
Is jouw geld, dus jouw keuze. ;)


ThinkPad schreef op zondag 22 juni 2008 @ 21:17:
 • P4 3Ghz Northwood
 • 4 stripjes DDR1 RAM
 • 160GB IDE HDD
 • 250GB IDE HDD
 • TV Kaart
 • Kaartlezer
 • DVD lezer
 • DVD Brander
 • Floppydrive
 • Nvidia 6800LE AGP
 • Geluid e.d onboard
Er zit nu een voeding in van 350Watt maar die is volgens mij nogal krap, of niet?
Geen idee als je wat info over je voeding kon geven zou ik kunnen zeggen als het krap is of niet, zo wordt het een beetje moeilijk niet. ;)

[Voor 24% gewijzigd door -The_Mask- op 23-06-2008 13:21]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • greatchampion
 • Registratie: maart 2004
 • Laatst online: 08:58
Wil de volgende dingen aanpassen in m'n systeem en wil kijken welke voeding ik moet nemen. De huidige specs:

Intel Q6600
Asus P5B-e
2 latjes 1024 MB
ATI x1600 PRO

Maxtor 300 gb
Maxtor 200 gb

Wireless lan
Geluidskaart
DVD writer

met de volgende voeding: nexus nx-3500 (350 watt)

wil naar:

Intel Q6600
Asus P5B-e
2 latjes 1024 MB
ATI hd 4850

Maxtor 300 gb
Maxtor 200 gb

-> naar 1 hd

Wireless lan
Geluidskaart
DVD writer

hoeveel watt heb ik nodig? ik twijfel tussen een nexus nx-8050 (500 watt) en een nx-8060 (600 watt)

[Voor 4% gewijzigd door greatchampion op 23-06-2008 14:14]


 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
greatchampion schreef op maandag 23 juni 2008 @ 14:12:
Wil de volgende dingen aanpassen in m'n systeem en wil kijken welke voeding ik moet nemen. De huidige specs:

Intel Q6600
Asus P5B-e
2 latjes 1024 MB
ATI x1600 PRO

Maxtor 300 gb
Maxtor 200 gb

Wireless lan
Geluidskaart
DVD writer

met de volgende voeding: nexus nx-3500 (350 watt)

wil naar:

Intel Q6600
Asus P5B-e
2 latjes 1024 MB
ATI hd 4850

Maxtor 300 gb
Maxtor 200 gb

-> naar 1 hd

Wireless lan
Geluidskaart
DVD writer

hoeveel watt heb ik nodig? ik twijfel tussen een nexus nx-8050 (500 watt) en een nx-8060 (600 watt)
De Intel Core 2 Quad Q6600 heeft een TDP van 95 Watt (G0 versie)
Een HD en DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
De ATi Radeon HD4850 neemt zo'n 120 Watt bij volledige belasting.
Plus nog 25 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Zit je samen op 260 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijn.
Een goede 350/400 Watt voeding is al genoeg voor deze setup.
Jouw huidige voeding zal waarschijnlijk net niet sterk genoeg zijn, omdat deze maar 1 12 voltlijn heeft van 16 ampère. Een nieuwe 350 Watt A-merk voeding zou jouw PC wel aankunnen.
Maar een 400 Watt Nexus is ook genoeg. Deze dus: http://www.nexustek.nl/NX...luspowersupply400watt.htm :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • GoldenBatt
 • Registratie: januari 2006
 • Laatst online: 14:52
Aangezien mijn pc de laatste tijd wat uitgebreid is, en ik nu ook aan een nieuwe videokaart zit te denken, zit ik te kijken of mijn voeding dit wel leuk vindt.

Huidige voeding: Tagan TG480-U15 Easycon
Continu vermogen 480 W
Amperage 12 V - Rail 1 20 A
Amperage 12 V - Rail 2 20 A
Amperage 5 V 30 A
Amperage 3,3 V 26 A

Nu heb ik de volgende configuratie:
AMD X2 4200+ Windsor, geclockt naar 2,6Ghz, standaart 2,2Ghz
Asus M2N32-SLI Deluxe Wifi
OCZ 2x 1GB Platinum DDR2 800Mhz PC 6400 (2,1 Volt)
7900GT

2X Seagate 7200.9 160GB
1X Maxtor DiamondMax 10 200GB
2X Seagate 7200.10 500GB
3X Seagate ES 500GB
DVD-RW van Nec

Intel Pro 1000PT netwerk kaart op PCI-E 1X
Highpoint RocketRaid 2320 op PCI-E 4X
Creative Audigy 4 op PCI

Nu zit ik er aan te denken om de 7900GT te vervangen. Een 8800GTX/9800GTX in het "ergste" geval, of iets als een 8800GT.
Stel ik pak een 8800GTX of 9800GTX, trekt de voeding dit dan nog? Of kan ik wat dat betreft beter een 8800GT(s) pakken?

Ik zit namelijk te twijfelen wat ik dan wil, of iets mindere kaart, of nieuwe voeding. Maar ik zou graag weten of mijn voeding dit nog zou trekken. Anders denk ik dat het een nieuwe Tagan wordt.

Specs!


 • Magic78
 • Registratie: juni 2008
 • Laatst online: 17-11 17:00
Hallo allemaal,

Ik hoop dat ik jullie expertise even aan mag boren. Ik twijfel een beetje of de volgende setup mogelijk is. Ik heb een Zalman ZM360B-APS maar begrijp het hele combined power verhaaltje niet helemaal.

Mijn setup is als volgt:

Moederbord: Asus P5Q Pro
CPU: Intel Core2Duo E8400
RAM: Kingston HyperX DDR2 4GB 800 Kit2
GPU: XFX GeForce 8600GT (Professional Series Fatal1ty)
HDU: 2x Samsung Spinpoint F1 750GB
DVD: 1x Samsung DVD brander
USB: Logitech G15, Microsoft Muis, Webcam

Volgens Zalman heb ik, als ik het goed begrijp, 2 12V lijnen die respectievelijk 11 en 15A leveren met een max van 312W, 1 3.3V lijn met 22A en 1 5v lijn met 21A die samen 150w leveren. Combined geeft dat 360W. Ik zal wel niet kunnen rekenen maar ik snap niets van dat alles hier boven.

Kunnen jullie zeggen of dit gaat werken? Volgens mijn leken kennis moet dit wel lukken maar jullie experts zullen mij vast wel uitsluitsel kunnen geven.

Bedankt alvast!

 • Gonadan
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 14:08

Gonadan

Admin Foto & Video
@ -TheMask- FYI:
De HD4870 wordt onderhand al geschaald op 160W ipv 150W. :)

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • triesto88
 • Registratie: mei 2008
 • Laatst online: 01-09-2008
Weet iemand of je voor een HD4870 2 pci stroomaansluitingen moet hebben? Ik heb het verschillende mensen horen roepen maar ik kan het nergens terug vinden.

 • Gonadan
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 14:08

Gonadan

Admin Foto & Video
triesto88 schreef op dinsdag 24 juni 2008 @ 13:05:
Weet iemand of je voor een HD4870 2 pci stroomaansluitingen moet hebben? Ik heb het verschillende mensen horen roepen maar ik kan het nergens terug vinden.
Daar heb je inderdaad twee aansluitingen voor nodig. Ook voor de HD4850 volgens mij, ik zal even een plaatje zoeken.

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • triesto88
 • Registratie: mei 2008
 • Laatst online: 01-09-2008
Ik heb het nog eens nagevraagd aan een kennis en die vertelde mij dat er wel 2 aansluitingen zitten op de 4870 maar dat wanneer je een pci2.0 aansluiting op je mobo hebt, dat je er dan maar 1 nodig hebt omdat hij dan voldoende stroom krijgt via je mobo. En die tweede aansluiting dat die alleen maar nodig is wanneer je mobo een pci1.1 aansluiting heeft. Ik weet niet of dit waar is ofdat hij een fout maakt?

 • Gonadan
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 14:08

Gonadan

Admin Foto & Video
triesto88 schreef op dinsdag 24 juni 2008 @ 13:49:
Ik heb het nog eens nagevraagd aan een kennis en die vertelde mij dat er wel 2 aansluitingen zitten op de 4870 maar dat wanneer je een pci2.0 aansluiting op je mobo hebt, dat je er dan maar 1 nodig hebt omdat hij dan voldoende stroom krijgt via je mobo. En die tweede aansluiting dat die alleen maar nodig is wanneer je mobo een pci1.1 aansluiting heeft. Ik weet niet of dit waar is ofdat hij een fout maakt?
Dat zou ik niet weten.

De 4850 heeft er trouwens maar 1 nodig, mijn fout.

Hier kan je alle informatie vinden, waarschijnlijk ook het antwoord op je vraag:
[Algemeen] ATi Nieuwsdiscussie Topic - Deel 87

[Voor 13% gewijzigd door Gonadan op 24-06-2008 14:00]

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
triesto88 schreef op dinsdag 24 juni 2008 @ 13:49:
Ik heb het nog eens nagevraagd aan een kennis en die vertelde mij dat er wel 2 aansluitingen zitten op de 4870 maar dat wanneer je een pci2.0 aansluiting op je mobo hebt, dat je er dan maar 1 nodig hebt omdat hij dan voldoende stroom krijgt via je mobo. En die tweede aansluiting dat die alleen maar nodig is wanneer je mobo een pci1.1 aansluiting heeft. Ik weet niet of dit waar is ofdat hij een fout maakt?
Denk niet dat het gaat werken met 1 PCI-e stroom connector dat het mobo met een PCI-e 2.0 aansluiting meer kan leveren is inderdaad waar. Maar een mobo met PCI-e 1.1 aansluiting en 1 PCI-e stoom connector kan ook wel genoeg leveren, omdat het draadje er echt niet voor gaat zorgen dat er maar zoveel stroom door heen mag. De videokaart is zo gemaakt dat de twee PCI-e connectors op aangesloten moeten worden anders werkt die maar op halve kracht. ;)
Hoop dat je mijn uitleg een beetje snapt. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • triesto88
 • Registratie: mei 2008
 • Laatst online: 01-09-2008
nou dat wordt dus een voeding kopen met 4 pci stroomaansluitingen aangezien ik er 2 hd4870 kaarten in wil zetten iemand nog tips behalve die zalman ZM850-HP?

 • Gonadan
 • Registratie: februari 2004
 • Laatst online: 14:08

Gonadan

Admin Foto & Video
triesto88 schreef op dinsdag 24 juni 2008 @ 14:13:
nou dat wordt dus een voeding kopen met 4 pci stroomaansluitingen aangezien ik er 2 hd4870 kaarten in wil zetten iemand nog tips behalve die zalman ZM850-HP?
Je hebt ook gewoon van die molex->pci-e verloopstekkers hoor. :)

Look for the signal in your life, not the noise.

Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8


 • Krentenbol
 • Registratie: oktober 2007
 • Laatst online: 15:02

Krentenbol

Prutz0r

Gonadan schreef op dinsdag 24 juni 2008 @ 14:14:
[...]

Je hebt ook gewoon van die molex->pci-e verloopstekkers hoor. :)
Sterker nog, waarschijnlijk krijg je die bij je kaart :) (bij mijn HD3870 iig wel :) )

 • -The_Mask-
 • Registratie: november 2007
 • Niet online
Gonadan schreef op dinsdag 24 juni 2008 @ 12:58:
@ -TheMask- FYI:
De HD4870 wordt onderhand al geschaald op 160W ipv 150W. :)
Heb het even opgezocht en het zit inderdaad ergens tussen de 157 en de 160 Watt, volgens de meeste sites. ;)


Magic78 schreef op maandag 23 juni 2008 @ 22:47:
Hallo allemaal,

Ik hoop dat ik jullie expertise even aan mag boren. Ik twijfel een beetje of de volgende setup mogelijk is. Ik heb een Zalman ZM360B-APS maar begrijp het hele combined power verhaaltje niet helemaal.

Mijn setup is als volgt:

Moederbord: Asus P5Q Pro
CPU: Intel Core2Duo E8400
RAM: Kingston HyperX DDR2 4GB 800 Kit2
GPU: XFX GeForce 8600GT (Professional Series Fatal1ty)
HDU: 2x Samsung Spinpoint F1 750GB
DVD: 1x Samsung DVD brander
USB: Logitech G15, Microsoft Muis, Webcam

Volgens Zalman heb ik, als ik het goed begrijp, 2 12V lijnen die respectievelijk 11 en 15A leveren met een max van 312W, 1 3.3V lijn met 22A en 1 5v lijn met 21A die samen 150w leveren. Combined geeft dat 360W. Ik zal wel niet kunnen rekenen maar ik snap niets van dat alles hier boven.

Kunnen jullie zeggen of dit gaat werken? Volgens mijn leken kennis moet dit wel lukken maar jullie experts zullen mij vast wel uitsluitsel kunnen geven.

Bedankt alvast!
Combined power is gewoon het vermogen wat samen kan worden geleverd.
Bijvoorbeeld van jouw voeding kan 312 Watt maximaal van de 12 voltlijnen worden getrokken, maar dit lukt niet als je ook nog veel vermogen van de 5 en 3,3 volt aan het halen bent. ;)
Maar tegenwoordig worden 3,3 en 5 volt niet meer zo veel belast als vroeger.
De Intel Core 2 Duo E8400 heeft een TDP van 65 Watt.
Een nVidia GeForce 8600GT neemt max zo'n 50 Watt.
2 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 30 Watt.
Plus nog 35 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 180 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen en zou geen probleem mogen zijn voor de voeding. :)


GoldenBatt schreef op maandag 23 juni 2008 @ 21:14:
Aangezien mijn pc de laatste tijd wat uitgebreid is, en ik nu ook aan een nieuwe videokaart zit te denken, zit ik te kijken of mijn voeding dit wel leuk vindt.

Huidige voeding: Tagan TG480-U15 Easycon
Continu vermogen 480 W
Amperage 12 V - Rail 1 20 A
Amperage 12 V - Rail 2 20 A
Amperage 5 V 30 A
Amperage 3,3 V 26 A

Nu heb ik de volgende configuratie:
AMD X2 4200+ Windsor, geclockt naar 2,6Ghz, standaart 2,2Ghz
Asus M2N32-SLI Deluxe Wifi
OCZ 2x 1GB Platinum DDR2 800Mhz PC 6400 (2,1 Volt)
7900GT

2X Seagate 7200.9 160GB
1X Maxtor DiamondMax 10 200GB
2X Seagate 7200.10 500GB
3X Seagate ES 500GB
DVD-RW van Nec

Intel Pro 1000PT netwerk kaart op PCI-E 1X
Highpoint RocketRaid 2320 op PCI-E 4X
Creative Audigy 4 op PCI

Nu zit ik er aan te denken om de 7900GT te vervangen. Een 8800GTX/9800GTX in het "ergste" geval, of iets als een 8800GT.
Stel ik pak een 8800GTX of 9800GTX, trekt de voeding dit dan nog? Of kan ik wat dat betreft beter een 8800GT(s) pakken?

Ik zit namelijk te twijfelen wat ik dan wil, of iets mindere kaart, of nieuwe voeding. Maar ik zou graag weten of mijn voeding dit nog zou trekken. Anders denk ik dat het een nieuwe Tagan wordt.
De AMD Athlon 64 X2 4200+ Windsor kan een TDP van 65/ 89 Watt hebben maar laten we maar van 100 Watt uit gaan door OC. ;)
8 HD's en een DVD-RW nemen samen zo'n 90 Watt.
De nVidia GeForce 9800GTX verbruikt max ongeveer 130 Watt, de 8800GTX trekt trouwens het meeste vermogen, maar ik neem aan dat je die niet meer neemt omdat die al EOL is. ;)
Dit is samen 320 Watt of 26,7 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen en dat lijkt me geen probleem voor de voeding. :)

[Voor 104% gewijzigd door -The_Mask- op 24-06-2008 21:07]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • J_star
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 07:27
Mijn pc bestaat op dit moment uit een;
 • AMD 3500+
 • 2 HDD (1sata en 1ATA)
 • X800GT
 • DVD brander (pioneer)
 • geluidskaart
Nu is mijn voeding (antec 350W) overleden, en ik kan nu 2 dingen doen, nieuwe 350 basic van 4launch krijgen, hem laten repareren, of geld terug naar de dag waarden,

Nu is het probleem alleen dat ik binnenkort een Hd4850 of 4870 wil gaan aanschaffen, deze vraagt denk ik iets meer stroom als een x800GT en vraag me dus af of een Basic antec 350W voldoet, en anders, wat moet ik kopen om beetje op de toekomst voorbereid te zijn, ik zat namelijk te denken aan de volgende 2;
 • Corsair Powersupply CMPSU-550VXEU 550W
 • Antec Powersupply Basiq Power 550W
Iemand enigesinds een idee, aangezien deze 2 redelijke merken zijn, en schappelijke prijzen.

[Voor 3% gewijzigd door J_star op 25-06-2008 14:12]


 • bnbaz
 • Registratie: september 2005
 • Niet online
TheZeroorez schreef op zondag 22 juni 2008 @ 19:32:
Ollah :w

Vanwege een 'grote doorschuifronde' hier thuis ben ik eigenlijk op zoek naar een nieuwe PSU voor mijn systeem:

Cooler Master Cosmos 1000
GigaByte GA-965P-DS3
2GB (1*2GB)
2 HDD's
1 optical
Intel C2D E6320 @ 2,8GHz @ 1,275v
nVidia GeForce 9600GT @ 775/1730/1100
Een bergje fans, een fancontroller en een USB-device of vier.

Op het moment hangt de boel aan een Antec SmartPower 500W. De redenen dat ik deze door wil schuiven zijn:

- Geen intake aan de onderkant, wat niet handig is voor m'n airflow.
- Het kan stiller.
- Efficiency van 70% minimaal. Kan beter dus.
- Er moet toch een nieuwe komen, dan het liefst voor mij :P


Aangezien stilte en een fan onderin belangrijk voor me zijn, en een modulaire voeding eigenlijk ook wel een eis is, leek een HX520 me wel wat. Nadeel is alleen dat deze voeding meer vermogen kan leveren dan ik ooit nodig zal hebben (een enorm stroomslurpende setup zal ik nooit willen, al kan een beetje marge nooit kwaad), en daardoor duurder is dan nodig en minder efficiënt is dan nodig.

Een Corsair CMPSU-450VX lijkt me dan wel een goede keuze, alleen die is dan weer niet modulair :/

Waar ik ook kijk, de voedingen zijn óf niet modulair, óf zo achterlijk duur dat ik beter een HX520 kan kopen. Heeft iemand nog een suggestie wat wat wel een goede optie is misschien?
Kick :$

 • ThaHandy
 • Registratie: juli 2001
 • Laatst online: 01-12 18:25

ThaHandy

Discovery Channel

ik heb hier een homemade server waar nu 8 HDD's in zitten

ik wil de ruimte gaan uitbreiden door meer (~8) HDD's erbij op aan te sluiten

asus P5MT
Pentium D 3Ghz
Tagan 560Watt
8 Seagate Barracuda 7200.10
1 raptor voor boot

kan ik met deze voeding verder of kan ik beter een andere nemen?

waar moet ik op letten met voeding en veel hardeschijven?

 • J_star
 • Registratie: mei 2005
 • Laatst online: 07:27
Ik heb me wat meer verdiept, reviews beetje bekeken en nu is mijn keuze toch gewijzigd, waarom? Omdat de prijs van een basic antec voeding wel erg hoog vindt;

Mijn keuze is nu tussen deze 2;
 • Cooler Master Powersupply Real Power M520 520W Modular, € 60.5
 • Corsair Powersupply CMPSU-550VX/BULK 550W, € 64.5
Nu zijn ze alle 2 goed, en voldoen aan hedendaagse specificaties, maar Crosair geeft 5 jaar garantie, en deze is via de leverancier te krijgen, ideaal dus, echter bij Cooler Master, is dit 3 jaar waarvan 1 jaar bij de leverancier.

Nu is die garantie wel handig, heb ik nu wel gemerkt, maar een modulaire voeding is wel handig. Zijn er mensen die toevallig met 1 of allebij hebben en die mijn keuze wat kunnen helpen?
Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Bij het bezoeken van het forum plaatst Tweakers alleen functionele en analytische cookies voor optimalisatie en analyse om de website-ervaring te verbeteren. Op het forum worden geen trackingcookies geplaatst. Voor het bekijken van video's en grafieken van derden vragen we je toestemming, we gebruiken daarvoor externe tooling die mogelijk cookies kunnen plaatsen.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Forum cookie-instellingen

Bekijk de onderstaande instellingen en maak je keuze. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functionele en analytische cookies

Deze cookies helpen de website zijn functies uit te voeren en zijn verplicht. Meer details

janee

  Cookies van derden

  Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen via ingesloten content en om de gebruikerservaring van de website te verbeteren. Meer details

  janee