Toon posts:

Welke voeding heb ik nodig? Deel 19 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 74.489 views sinds 30-01-2008

Anoniem: 144949

Topicstarter
Welkom in deel 19 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel wattage absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.

Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC5%4,7505,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%11,40012,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,168
+5VSB5%4,7505,250


EPS/BTX
VoltageAfwijkingMinimale voltageMaximale voltage
+5VDC4%4,8005,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%11,52012,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%3,1683,432
+5VSB5%4,7505,250Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder kostelijke elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

Anoniem: 144949

Topicstarter
Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel; De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal voltages gelijkspanning, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze voltlijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk voltage evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, ofdat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald voltage, terwijl de andere computer meer vemogen nodig heeft op een ander voltage.
Vandaar dat je niet enkel naar het wattage van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampere de desbetreffende voeding kan leveren op elk appart voltage !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is zowiezo een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampere je nodig hebt op elk voltage aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk voltage
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en met het voltage waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom het verbruik zal stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat 2 verschillende voltage lijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde, is altijd lager, dan de som van de 2 (3) vermogens die de desbetreffende voltlijnen appart kunnen leveren.
Dit is dus eigenlijk een nadeel, en je moet dan ook oppassen wanneer deze combined power waarde een héél pak lager ligt dan de som van het vemogen van de apparte voltlijnen. Het streefdoel is dan ook, dat de combined power waarde zo fel mogelijk deze som-waarde benaderd
Combined power komt altijd voor als volgt:
- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

Voorbeeldje hiervan a.d.h. van de Enermax Noisetaker 600W:

+12V1 = 18A
+12V2 = 18A
De som is dus 18A + 18A = 36A
De combined power tussen +12V1 en +12V2 = 34A
-> zoals je kan zien, bevindt de combined power waarde zich amper onder de som-waarde. Dit is dus een heel wenselijke situatie. Minder wenselijk was bijvoorbeeld geweest: 28A...


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding het voltage op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn voltage moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant zijn voltages binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waavoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekvermogens moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge voltages kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage voltages mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de voltages eens nakijken.


Meten van voltages
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voltages kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voltages, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt voltages altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de voltages te controleren doormiddel van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van voltages is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartelust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of brak zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is doormiddel van een multimeter.

Multimeter
http://www.dansdata.com/images/caselight/multimeter220.jpg


Dit apparaat kan voltages en ampèrages uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten voltage).

VoltageKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je het voltage zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemen regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tuusen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20pins moederbord connector - geen 4pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4pins 12V CPU-power connector en optineel 2 apparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:
http://www.enermaxusa.com/catalog/images/ps_701ax2_4_big.jpg

De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinntjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:
http://elephant.pcinpact.com/images/bd/news/37542_mini.jpg

Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.
http://images.devshed.com/dh/stories/BYO%20Gamers%20ch%201/fig.%2010-10.jpg

Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalnietemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald voltage op sommige van de voltlijnen (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Zolang de voeding niet aangeschakeld wordt, kunnen deze voltages onstabiel zijn en nogal fel afwijken. Wanneer de voeding aangeschakeld wordt, heeft hij enige tijd nodig om de voltages te kunnen stabiliseren. De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de voltages vervolgens stabiel zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de voltage-bijsturing van de ene voeding interfereren met de voltage-bijsturing van de andere voeding, met als gevolg dat de voltages onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:

http://img406.imageshack.us/img406/6720/dualpsucd1.jpg

Schema door Anoniem: 226688 in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.

http://www.lc-power.com/pics/scorpio_kabel_web.jpg

Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom terug zo goed mogelijk wordt benadert naar het theoretische model. Dit zorgt ervoor dat voedingen op een of andere manier zuiniger gaan werken. PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator. Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat een hoop zuiniger gaat werken.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponeneten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algmeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan inttake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modulaire voeding vs. niet-modulaire voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel nettter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.
Dit nadeel dient echter met een korreltje zout genomen te worden. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.

http://www.bytesizedreviews.com/ben/liberty/DSCN2959.jpg


Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer de andere voeding het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met de ene voeding, neemt de andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/24 gebruik héél belangrijk is.

http://www.icp-deutschland.de/produkte/Produktbilder/bild_600_103854.jpg


Andere feiten over voedingen
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Waar op letten bij voeding (beschouwing door Theoduma)

Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Amperres welke de voeding kan leveren op de 12 volt.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeidng kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschiklte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid amperres op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 amperres op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 amperres kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.


Links

Vorige delenVoedingen (A-merken)Losse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
TG600-U35 Easycon XL600 WattMensionXL
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 20-12-2007 12:42]


Anoniem: 202979

Deeltje 19 alweer. Nou laten ik dan maar meteen goed beginnen.

Systeem specs :

mobo: X38-DQ6
cpu: E6850 @ 3.6 ghz @ 1.34 vc
cpu-cooler : Scythe Infinity
videokaart : Ati HD3870 (standaard)
DDR2 : Team Xtreme 2x PC9600 1024mb @ 2.00
HDD : 3x Samsung Spinpoint T166 500Gig 7500 rpm @ Raid 0 (onboard)
Sata drives : 1 dvd-r / 1 dvd-rw
soundkaart : Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Champion
Casefans : 3 x 120 mm fan / 2 x 80 mm / Crossflow fan
Voeding : Tagan TG600-U35 (600W)

Nu wil ik er nog een HD3870 bij gaan halen zodat ze lekker in CF kunnen knallen :D
Ik heb ff z'n progje gebruikt waarbij je invult wat je hebt en dan rekend het programma uit wat voor een voeding je nodig hebt. Ik kwam uit op 613W :( Maar nu zag ik in het vorige deel iemand die ook een extra HD3870 erbij wilde hebben en hij had "slechts" een 500W voeding... er werd gezegd dat dit geen probleem was. Ben nu dus een beetje confused. Kloppen die programma's niet ofsow?!?

Moet echt niet hebben dat mijn voeding op zijn tenen loopt. Wil gewoon dat er nog een ruime marge over is.....

Alvast bedankt !

 • TheDeeGee
 • Registratie: Oktober 2005
 • Niet online
Hallo allemaal,

Ik heb onlangs een nieuwe PC gekocht. Hieronder de Specs:

Intel Core2 Duo E6850
Asus EN8800GTS 640MB (in SLI)
OCZ 2 GB DDR2-800 Kit (OCZ2T800C32GK, XTC Titanium)
Asus P5N32-E SLI Plus
WD Caviar SE 320GB Sata2 (2x)
Asus DVD Player (Sata)
Asus DVD Writer (Sata)
Case Antec P182
Zalman ZM750-HP

Het probleem wil nu zijn....de Voeding

Ik had eerst bij deze PC een OCZ 700 Watt GameStream...maar de fan maakte erg veel lawaai. Dus ben ik opzoek gegaan naar een stille Voeding... Ik kwam bij Zalman uit, ik Voeding erin en draaien...SUPER!..maar na een paar uur begon ie een vreemd geluid te vertonen wat ik al eens eerder bij een kapot gaande Voeding had. Een best vervelende Coil Buzz die boven het fan geluid uitkomt...dus ik met die voeding terug naar de shop en kreeg een nieuwe mee....zelfde probleem.

Het vervelende is ook dat het erger is als ik in een spel zit en ie zwaarder belast word. Dus ik neem aan dat je aan die Coil Buzz niks kan doen...maar het geluid ervan zit me behoorlijk dwars en ik erger me er kapot aan.

Dus nu is mij vraag...weet iemand een Voeding voor mijn PC Configuratie die geen vervelende geluiden maakt.

Alvast bedankt!

-Rampage


PS. Mijn kast de Antec P182 zit de voeding onderin en niet boven de CPU.

V/A: LEGO 8157 Ferrari F1 1:9


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 232205 schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 14:17:
Beste tweakers,

Aangezien ik mij steeds meer zit te ergeren aan de mogelijkheden van mijn huidige computer (4/5 jaar oud) ben ik van plan om een nieuwe computer te bestellen.
Een oud collega van mij had veel ervaring met het in elkaar zetten van configuraties en vooral voor computers met een beperkt budget werkte hij veel met barebones. Zelf heb ik erg weinig ervaring met de technische kant van computers.

Nu heb ik een computer voor mij zelf geconfigureerd en ben ik benieuwd of de voeding dit gaat trekken aangezien de processor al 125 Watt gebruikt. De voeding van de barebone is 300 watt.

Dit is mijn configuratie:

MSI VGA Radeon RX2600 Pro Passive 256 MB
Samsung SH-S203P S-ATA, Bulk, Zwart
Kingston ValueRam Dual Channel 2048 MB, PC6400, 800 MHz, 5, Non-ECC, Kit Of 2
Samsung SpinPoint T166 500 GB, 7200 Rpm, 16 MB, S-ATA II/300
Asus Barebone V3-M2A690G
AMD CPU Athlon 64 X2 6000+ 3.00 GHz, 1000 MHz, 2x 1MB , Boxed

Wellicht dat iemand tips voor mij heeft.

Bij voorbaat dank!
De cpu heeft inderdaad 125 watt nodig. Dit wordt echter ruim gecompenseerd door de videokaart welke maar 30 watt nodig heeft. Totaal heeft jouw systeem ook maar 230 watt nodig waarvan er 15 amperres van de 12 volt moet komen. Een voeindg van 260 watt met 18 amperres op de 12 volt is dan al voldoende.

Of de voeidng in de barebone voldoende is durf ik niet te zeggen. Hij kan meer dan 260 watt leveren maar of hij ook meer dan 18 amperres op de 12 volt kan leveren durf ik niet te zeggen, dit zal je zelf even op moeten zoeken. Mocht de barebone nieuw zijn (max 1.5 jaar op de markt) dan zal hij ongeveer 19-22 amperres kunnen leveren op de 12 volt en is daarmee geschikt voor jouw systeem, ondanks de zware cpu..
RampageNL schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 16:14:
Hallo allemaal,

Ik heb onlangs een nieuwe PC gekocht. Hieronder de Specs:

Intel Core2 Duo E6850
Asus EN8800GTS 640MB (in SLI)
OCZ 2 GB DDR2-800 Kit (OCZ2T800C32GK, XTC Titanium)
Asus P5N32-E SLI Plus
WD Caviar SE 320GB Sata2 (2x)
Asus DVD Player (Sata)
Asus DVD Writer (Sata)
Case Antec P182
Zalman ZM750-HP

Het probleem wil nu zijn....de Voeding :)

Ik had eerst bij deze PC een OCZ 700 Watt GameStream...maar de fan maakte erg veel lawaai. Dus ben ik opzoek gegaan naar een stille Voeding... Ik kwam bij Zalman uit, ik Voeding erin en draaien...SUPER!..maar na een paar uur begon ie een vreemd geluid te vertonen wat ik al eens eerder bij een kapot gaande Voeding had. Een best vervelende Coil Buzz die boven het fan geluid uitkomt...dus ik met die voeding terug naar de shop en kreeg een nieuwe mee....zelfde probleem.

Het vervelende is ook dat het erger is als ik in een spel zit en ie zwaarder belast word. Dus ik neem aan dat je aan die Coil Buzz niks kan doen...maar het geluid ervan zit me behoorlijk dwars en ik erger me er kapot aan.

Dus nu is mij vraag...weet iemand een Voeding voor mijn PC Configuratie die geen vervelende geluiden maakt.

Alvast bedankt!

-Rampage


PS. Mijn kast de Antec P182 zit de voeding onderin en niet boven de CPU.
Als jij de cpu 50% overklokt zal jouw totale systeem (inc sli) 420 watt nodig hebben. Klok jij ook de videokaarten 10% over is dit nogever 440 watt. hiervan zal er 31 amperres van de 12 volt moeten komen waarmee een 500 watt voeding met 35 amperres op de 12 volt al voldoende is. Voor jouw videokaarten zijn er verder twee 6 pins stekkers nodig.

Als jij een erg stille voeindg zoekt dan kun je naar de Antec NeoHE500 kijken. Deze 500 watt voeding heeft 38 amperres op de 12 volt en heeft twee 6 pins stekkers. Voglens deze test is de NeoHE zeer stil te noemen. De voeindg is bovendien ook modulair (en met 80 euro niet de allergoedkoopste, wel één van de betere)


rest volgt later vandaag, eerst ff hapje eten

7400 Wp op het dak


 • KoudeAardbei
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 14:39

KoudeAardbei

Moderator

Welke heb ik nodig?

E4300 @ ongeveer 3.2 ghz (hoop ik :) )
GA-965P-DS3
2048 MB Geil geheugen
X1600XT
40GB HDD
5x120 MM casefan

Budget = 40 euro oid, geen cent meer :P

 • gambieter
 • Registratie: Oktober 2006
 • Niet online

gambieter

Just me & my cat.

KoudeAardbei schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 18:36:
Welke heb ik nodig?

E4300 @ ongeveer 3.2 ghz (hoop ik :) )
GA-965P-DS3
2048 MB Geil geheugen
X1600XT
40GB HDD
5x120 MM casefan

Budget = 40 euro oid, geen cent meer :P
Welke denk je zelf aan? Begin met de Pricwatch en 40 euro, en kijk dan naar reviews :) . Zie het starttopic:
Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing.

++?????++ Out of Cheese. Narf! Poit! Egad! Zort! Error. Redo From Start.


 • KoudeAardbei
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 14:39

KoudeAardbei

Moderator

Chieftec GPS-450AA-101A, 450W

^beetje goed voor 40 euro?

Anoniem: 220263

Nu er toch een nieuwe topic is: Corsair staat niet tussen de A-merken lijst terwijl het wel degelijk een top-A-merk is :P

 • Sp33dFr34k
 • Registratie: Juni 2006
 • Niet online

Sp33dFr34k

Retro-Geek

Antec Neo HE is zeker een erg goede, stille voeding! Hij komt bij lange na niet boven mijn casefans uit en levert flink wat amperes op de 12v lijnen.

i7 9700k + Be-Quiet Dark Rock 4 Pro | Gigabyte Z390 Aorus Ultra | Gigabyte Aorus GTX1080TI | Samsung 970 Pro 512GB + 860 EVO 1TB | 2x8GB DDR4 3000Mhz | Seasonic Platinum 660W | Fractal Design R6 | Acer Predator X34P | M-Audio AV40


Anoniem: 144949

Topicstarter
KoudeAardbei schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 18:53:
Chieftec GPS-450AA-101A, 450W

^beetje goed voor 40 euro?
http://tweakers.net/produ...01a-450w-(atx12v-20).html
Ziet er toch deftig uit voor zijn prijs. Voor dat budget zou ik bij de merken coolermaster of inderdaad chieftec gaan kijken.

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 202979 schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 17:44:
Deeltje 19 alweer. Nou laten ik dan maar meteen goed beginnen.

Systeem specs :

mobo: X38-DQ6
cpu: E6850 @ 3.6 ghz @ 1.34 vc
cpu-cooler : Scythe Infinity
videokaart : Ati HD3870 (standaard)
DDR2 : Team Xtreme 2x PC9600 1024mb @ 2.00
HDD : 3x Samsung Spinpoint T166 500Gig 7500 rpm @ Raid 0 (onboard)
Sata drives : 1 dvd-r / 1 dvd-rw
soundkaart : Creative X-Fi Platinum Fatal1ty Champion
Casefans : 3 x 120 mm fan / 2 x 80 mm / Crossflow fan
Voeding : Tagan TG600-U35 (600W)

Nu wil ik er nog een HD3870 bij gaan halen zodat ze lekker in CF kunnen knallen :D
Ik heb ff z'n progje gebruikt waarbij je invult wat je hebt en dan rekend het programma uit wat voor een voeding je nodig hebt. Ik kwam uit op 613W :( Maar nu zag ik in het vorige deel iemand die ook een extra HD3870 erbij wilde hebben en hij had "slechts" een 500W voeding... er werd gezegd dat dit geen probleem was. Ben nu dus een beetje confused. Kloppen die programma's niet ofsow?!?

Moet echt niet hebben dat mijn voeding op zijn tenen loopt. Wil gewoon dat er nog een ruime marge over is.....

Alvast bedankt !
Met jouw overklok heeft jouw systeem op het moment maar 270 watt nodig (de cpu heeft 90 en de gpu 65 watt nodig, en dit zijn de twee grootste energieslurpers in jouw systeem). Met een estra videokaart zal er totaal 340 watt nodig zijn. Hiervan zal er 23 amperres van de 12 volt moeten komen. Klok jij de cpu verder over (4.5 Ghz) en laat jij de videokaarten ook 15% sneller lopen zal dit totaal 390 watt en 27 amperres zijn. Een 430 watt voeindg met 31 amperres is dan eigelijk al voldoende. Verder zijn er twee 6 pins connectoren nodig voor de videokaarten.

Je kan dit erg weinig vinden, maar als je in jouw systeem de componenten vervang voor mid end componenten (ipv high end) hmet hetzelfde verbruik dan kom je op onderstaand systeem uit:
E4300 met 50% OC
2 x 6800ULTA in SLI
3 x 120 GB

Dit systeem zal qua verbruik gelijk zitten op jouw systeem, en 'voor het gevoel' kan dat systeem makkelijk een 420 watt voeindg hebben.

Jouw systeem dan weer, deze heeft 430 watt/ 31 / twee 6 pins stekkers nodig. Jouw Tagan EasyCon 600 watt voeindg kan totaal 48 amperres leveren op de 12 volt en heeft twee 6 pins stekkers. Daarmee voldoet hij ruim aan de eisen voor een voeindg voor jouw systeem.

Hoe komt het dan dat ik zo onder het advies zit van een calculator? Dat komt omdat deze tooltjes vaak te uitgebreid worden ingevuld of niet goed worden begrepen. Pak ik de calculator op eXtreme outervision dan kan ik jouw videokaart niet eens kiezen. Neem ik de X1950PRo (welke ook 65 watt nodig heeft), zet ik hem in crossfire en selecteer ik drie HD's en stel jouw overklok in dan komt hij uit op 335 watt, en dat zit wel akelig dicht in de buurt van mijn 340 watt waar ik op uitkom..
KoudeAardbei schreef op zaterdag 15 december 2007 @ 18:36:
Welke heb ik nodig?

E4300 @ ongeveer 3.2 ghz (hoop ik :) )
GA-965P-DS3
2048 MB Geil geheugen
X1600XT
40GB HDD
5x120 MM casefan

Budget = 40 euro oid, geen cent meer :P
Om je toch een beetj eop weg te helpen, de voeindg moet minimaal 300 watt zijn en mininaal 19 amperres kunnen leveren op de 12 volt :) (een tip is de Antec BasiQ350 met 23 amperres voor 30-35 euro en de Coolermaster eXtremepower430 met 29 amperres voor 40-45 euro.

[Voor 8% gewijzigd door Theo op 15-12-2007 19:24]

7400 Wp op het dak


Anoniem: 202979

Oké dat is allemaal erg duidelijk. Fijn dat je ff de tijd hebt genomen voor me, super !
Bedankt !

 • Anoniem: 241763
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Omdat m'n huidige nas toch wat aan de krappe kant begint te worden, m'n nieuwe setup:
48x Samsung SpinPoint HD401LJ, 400GB (7200rpm, SATA II, 16MB)
3x HighPoint RocketRAID 2340 (16x SATA300 RAID PCI-E x8, mSAS)
1x MSI K9A2 Platinum
1x AMD Athlon 64 X2 4800+ (AM2, 2x2.4GHz, 1MB, 400MHz Bus, 89W, Boxed)
20x Antec TriCool 120
2x Dane-Elec Dimm 1024MB DDR2/667

Hoeveel watt-jes zou ik +/- rekening mee moeten houden?

Huidige NAS draaid op 4 gelinkte voedingen van elk 750w (voor 48x320gb seagates, 2 3ware 24 poorts sata controlers)

Anoniem: 144949

Topicstarter
@Dirk-Jan Eising
Ook benodigde info: hoe ga je de staggered spin-up regelen (in hoeveel stages de boel opstarten en hoeveel hd's in elke stage)? Wat is de piekstroom bij de spin-up en de nominale stroom tijdens normaal bedrijf van de harde schijven?

Edit>
Spin-up Current (Max.) 0.8/2.0 A
Seek (typical) 10.5 W
Read/Write (typical) 10.0 W
Idle (typical) 8.6 W
Standby (typical) 1.30 W
Sleep (typical) 1.30 W

[Voor 28% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 16-12-2007 14:10]


 • Pap3rclip
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 17:51
Ik heb een nieuw moederbord, proc, geheugen en grafische kaart besteld. (8800gt, MSI P31-Neo-F, DDR2 800 2x1GB van OCZ en een E6750). Nu heb ik wat dingen gelezen en blijkt dat de 8800gt minstens 25A op de 12V lijn moet hebben. Ik heb overlaatst een nieuwe voeding bij de plaatselijke pc winkel gekocht van 450W maar hierop staat niet het totaal aantal A op de 2 12v lijnen vermeldt... De lijntjes leveren respectievelijk 15A en 17A. Het gaat hier om een voeding van Eminent, hier valt _niets_ over te vinden op google. Wat er wel op de sticker staat: +5V, +3.3V = 145W. De voeding kostte 50 euro. Ik heb ook ff met speedfan de Voltages op de 12V gemeten en deze schommelen constant tussen de 12.5 en 12.6V. Gaat deze voeding mijn nieuw systeem kunnen trekken?

 • Anoniem: 241763
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 144949 schreef op zondag 16 december 2007 @ 13:34:
@Dirk-Jan Eising
Ook benodigde info: hoe ga je de staggered spin-up regelen (in hoeveel stages de boel opstarten en hoeveel hd's in elke stage)? Wat is de piekstroom bij de spin-up en de nominale stroom tijdens normaal bedrijf van de harde schijven?

Edit>

[...]
48 seagates knal ik in 1x aan, de stoppen kast trekt het altijd nog (en hijs maar 3x uit geweest in de afgelopen tijd). Er hangt ook nog een 2kva ups achter om de stroompieken op te vangen.

 • shappie
 • Registratie: December 2007
 • Niet online
Hallo,

ik ben nieuw hier op tweakers, ik volg de site (en het forum) al bijna een jaar en had een vraagje dus heb me maar eens geregistreerd.

Hier mijn vraag: Ik heb mijn pc geupgrade en er komt volgende week ook een nieuwe videokaart in. Nu vraag ik me af of mijn voeding dit wel trekt. Hieronder mijn specs:

mobo: Asus P5KPL (G31 Chipset)
cpu: E6750 (niet overgeklokt en niet van plan ook)
cpu-cooler : Boxed intel
videokaart : Nvidia MX440 PCI (dit is voor het weekje zonder videokaart. Er komt een 3850 in op normale speeds van Club3D)
DDR2 : TakeMS 2GB 800 Mhz Dual Channel (2 keer 1 GB)
HDD : 1x 80 GB sata1 schijf. 1x 250 gb sata2 schijf.
IDE drives : 1 keer DVD brander (combo ding)
soundkaart : Soundblaster Live 5.1
Casefans : 1 x 140 mm fan. 1 x 250 mm fan. (standaard in de kast, Sharkoon Revenge Value)
Voeding : Rhombutech 420 Watt voeding (tijd geleden op HCC beurs gekocht als extra voeding)

Ik ben NIET van plan iets te gaan overklokken dus alles zal op standaard speeds blijven. Nu is mijn vraag kan mijn voeding dit aan? Mijn voeding heeft een PCIe 6-pins connector dus ik kan de HD3850 erop aansluiten.

Alvast bedankt, Shappie
edit: volgens mij is dit hem: http://www.hardware-rogge...-Netzteil-420W::3059.html

[Voor 5% gewijzigd door shappie op 16-12-2007 18:02]


Anoniem: 144949

Topicstarter
Pap3rclip schreef op zondag 16 december 2007 @ 15:23:
De lijntjes leveren respectievelijk 15A en 17A. Het gaat hier om een voeding van Eminent, hier valt _niets_ over te vinden op google. Wat er wel op de sticker staat: +5V, +3.3V = 145W.
Staat er ook niets op in de aard van:
12V1 + 12V2 = xxxW
(met xxx een getalletje)?
Overigens een riskante gok:
450W - 145W = 305W
305W / 12V = 25.4A
Anoniem: 241763 schreef op zondag 16 december 2007 @ 15:58:
48 seagates knal ik in 1x aan, de stoppen kast trekt het altijd nog (en hijs maar 3x uit geweest in de afgelopen tijd). Er hangt ook nog een 2kva ups achter om de stroompieken op te vangen.
Met een ideale opstartsequentie zou je het stroomverbruik @12V lijn (louter voor de hd's) onder de 40A kunnen houden, gaan we uit van een niet-ideale opstartsequentie: 50A. Alles in 1x aanknallen vraagt een (slordige) 50A (is 600W dus) nog eens extra daarbovenop. Vind het een beetje dom om 600W extra aan vermogen te voorzien en dit terwijl je het maar 3x of 4X in de levensduur van het systeem benut (enkel voor het opstarten dus).
Nuja je komt sowieso wel toe met 4*750W voedingen en dan nog veel overschot hebt.

[Voor 46% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 16-12-2007 17:47]


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Pap3rclip schreef op zondag 16 december 2007 @ 15:23:
Ik heb een nieuw moederbord, proc, geheugen en grafische kaart besteld. (8800gt, MSI P31-Neo-F, DDR2 800 2x1GB van OCZ en een E6750). Nu heb ik wat dingen gelezen en blijkt dat de 8800gt minstens 25A op de 12V lijn moet hebben. Ik heb overlaatst een nieuwe voeding bij de plaatselijke pc winkel gekocht van 450W maar hierop staat niet het totaal aantal A op de 2 12v lijnen vermeldt... De lijntjes leveren respectievelijk 15A en 17A. Het gaat hier om een voeding van Eminent, hier valt _niets_ over te vinden op google. Wat er wel op de sticker staat: +5V, +3.3V = 145W. De voeding kostte 50 euro. Ik heb ook ff met speedfan de Voltages op de 12V gemeten en deze schommelen constant tussen de 12.5 en 12.6V. Gaat deze voeding mijn nieuw systeem kunnen trekken?
Dart advies van 25 amperres is voor een geheel systeem, niet voor de videokaart zelf. Jouw totale systeem met één HD en zonder overklok maar 230 watt nodig hebben. De 12 volt lijn hoeft maar 15 amperres te leveren waarmee een voeindg van 260 watt met 18 amperres op de 12 volt lijn al voldoende is. Voor de videokaart moet de voeindg ook één 6 pins stekker hebben.

Als jouw voeindg zo'n stekker heeft dan is hij vrij nieuw (het model is max 1.5 jaar op de markt) Hij zal dan ongeveer 30 amperres kunnen levren op de twee 12 volt lijnen samen, en dit is ruim voldoende voor jouw systeem.
Klok jij de boel over (cpu 50% en gpu 20%) dan zal jouw systeem 290 watt nodig hebben. Hiervan zal er 21 amperres van de 12 volt moeten komen. Als jouw voeindg 27 amperres of meer kan leveren dan it je goed.
Zoals Disco Stu ook al opmerkt zal er meer op de voeindg staan over de 12 volt. Als er staat dat hij meer dan 27 amperres of meer dan 324 watt op de 12 volt kan leveren zit je goed. Staat er niets op dan kan hij 15+17=32 amperres leveren en dan zit je ook goed.


Edit:

In de PW staat maar één Eminent 450 watt voeindg, de EM3901. Deze zwarte voeindg met 120 mm fan kan totaal 32 amperres leveren op de12 volt.
Anoniem: 144949 schreef op zondag 16 december 2007 @ 17:39:
[...]

Staat er ook niets op in de aard van:
12V1 + 12V2 = xxxW
(met xxx een getalletje)?
Overigens een riskante gok:
450W - 145W = 305W
305W / 12V = 25.4A
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de Corsairt HX620 dan is daar het volgende van bekend:
http://upload.fkees.net/img/3937/naamloos.PNG

Volgens jouw beredenatie kan de voieindg maar (620-170=) 450 watt leveren op de12 volt. De voeindg kan echter 600 watt leveren op de 12 volt..

Je houdt er ook niet echt rekening mee dat fabrikanten in die 450 watt ook de -12 volt en de 5vsb hebben gepropt. Dit is vaak toch wel zo'n 20 watt. In het ergste geval kan de voeindg dus maar (450-20-145=) 285 watt = 23.8A leveren op de 12 volt lijn.
offtopic:
Dat ik jouw nog eens moet verbeteren op dit gebied :D
Anoniem: 241763 schreef op zondag 16 december 2007 @ 15:58:
[...]


48 seagates knal ik in 1x aan, de stoppen kast trekt het altijd nog (en hijs maar 3x uit geweest in de afgelopen tijd). Er hangt ook nog een 2kva ups achter om de stroompieken op te vangen.
het is niet de stoppenkast welke in gevaar komt, met het opstarten vragen alle schijvijven 2 amperres, dit is 96 amperres, ofwel 1152 watt. Als ze opgestart zijn hebben ze maar 1 amperre nodig van de 12 volt, totaal maar 48 amperres, 576 watt.

Jouw voeindg moet deze piek van 96 amperres op de 12 volt dus wel kunnen leveren, en daar komt het gevaar want er zijn maar akelig weinig voeingen welke dat kunnen. Gebruik je een Staggered Spinup of een Boot Delay en je laat de schijven in drie groepen opstarten (eerst 16 schijven, halve seconde wachten, tweede 16 schijven, halve seconde wachten en dan de laatste 16 schijven) is er maar 64 amperres als piek nodig, ofwel 768 watt. Dit is dus even een besparing van 32 amperres op de 12 volt, een voeindg hoeft nu dus maar 64 amperres als piek te leveren. Maak jij gebruik van zes groepen scijven dan is deze piek zelfs nog maar 56 amperres als iek tijdens het opstarten.

Van een Staggered Spinup merk je niets. In het ergste geval zal de computer één seconde langzamwer opstarten. Daarom is voor jouw systeem zo'n staggered spinup ook geen optie maar eigelijk wel een eis, anders zit er niets anders op dan jouw twee 850 watt voedingen blijven gebruiken.

De rest van jouw systeem zal ongeveer 160 watt nodig hebben (zonder HD's). Hiervoor zal er maar 10 amperres van de 12 volt moeten komen. Zonder Staggered spinup is er dus totaal 106 amperres nodig op de 12 volt waarmee een voedingmet 115 amperres als piek aan te raden is. Met Staggered spinup (6 groepen van 8 schijven) hoeft de voeindg maar 66 amperres te leveren waarme een voeindg welke een piek van 72 amperres kan leveren al voldoende is. (een voeindg met 115A als piek bestaat ook niet....) Eénmaal opgestart is er maar 58 amperres van de 12 volt nodig waarmee de voeindg continu toch wel 65 amperers moet kunnen leveren.

Eis voor jouw systeem is dus dat jij van Staggered spinup gebruik gaat maken, het liefst minimaal 6 groepen. Met dit is een 850 watt voeding met 65 amperres op de 12volt lijn eigelijk wel voldoende....
shappie schreef op zondag 16 december 2007 @ 17:17:
Hallo,

ik ben nieuw hier op tweakers, ik volg de site (en het forum) al bijna een jaar en had een vraagje dus heb me maar eens geregistreerd.

Hier mijn vraag: Ik heb mijn pc geupgrade en er komt volgende week ook een nieuwe videokaart in. Nu vraag ik me af of mijn voeding dit wel trekt. Hieronder mijn specs:

mobo: Asus P5KPL (G31 Chipset)
cpu: E6750 (niet overgeklokt en niet van plan ook)
cpu-cooler : Boxed intel
videokaart : Nvidia MX440 PCI (dit is voor het weekje zonder videokaart. Er komt een 3850 in op normale speeds van Club3D)
DDR2 : TakeMS 2GB 800 Mhz Dual Channel (2 keer 1 GB)
HDD : 1x 80 GB sata1 schijf. 1x 250 gb sata2 schijf.
IDE drives : 1 keer DVD brander (combo ding)
soundkaart : Soundblaster Live 5.1
Casefans : 1 x 140 mm fan. 1 x 250 mm fan. (standaard in de kast, Sharkoon Revenge Value)
Voeding : Rhombutech 420 Watt voeding (tijd geleden op HCC beurs gekocht als extra voeding)

Ik ben NIET van plan iets te gaan overklokken dus alles zal op standaard speeds blijven. Nu is mijn vraag kan mijn voeding dit aan? Mijn voeding heeft een PCIe 6-pins connector dus ik kan de HD3850 erop aansluiten.

Alvast bedankt, Shappie
edit: volgens mij is dit hem: http://www.hardware-rogge...-Netzteil-420W::3059.html
Ik kan niet mer dan 200 watt maklen welke jouw systeem nodig heeft. De cpu is met 65 watt redelijk zuinig en ook de videokaart heeft met 40 watt niet echt veel nodig... De 12 volt lijn hoeft ook maar 11 amperres te leveren waarmee een 240 watt voeindg met 14 anmperres echt al voldoende is. Jouw 450 watt voeindg kan 29 amperres leveren. Dit is ruim voldoende voor jouw systeem :)

Trouwens ook wel leuk om te weten, jouw nieuwe videokaar thefet ongeveer 15 watt meer nodig dan jouw oude kaartje...

7400 Wp op het dak


 • Pap3rclip
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 17:51
theodouma schreef op zondag 16 december 2007 @ 19:18:
[...]

Edit:

In de PW staat maar één Eminent 450 watt voeindg, de EM3901. Deze zwarte voeindg met 120 mm fan kan totaal 32 amperres leveren op de12 volt.

[...]
Dit is idd mijn voeding maar waar baseer je je op dat er 32A geleverd kan worden? Je mag toch niet gewoon 15+17 doen?

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Pap3rclip schreef op zondag 16 december 2007 @ 19:24:
[...]

Dit is idd mijn voeding maar waar baseer je je op dat er 32A geleverd kan worden? Je mag toch niet gewoon 15+17 doen?
Je mag inderdaad niet zomaar optellen. uitzondering is als er op de voeindg of in de specs niets staat over combined power. In dat geval zitten er gewoon echt twee 12 volt lijnen is welke 15 en 17 amperres kunnen maken en dus bij elkaar opgeteld kunnen worden. Dit zie je ook bij bijvoorbeeld. de Coolermaster eXtremepower430

7400 Wp op het dak


 • shappie
 • Registratie: December 2007
 • Niet online
theodouma schreef op zondag 16 december 2007 @ 19:18:
[...]

Ik kan niet mer dan 200 watt maklen welke jouw systeem nodig heeft. De cpu is met 65 watt redelijk zuinig en ook de videokaart heeft met 40 watt niet echt veel nodig... De 12 volt lijn hoeft ook maar 11 amperres te leveren waarmee een 240 watt voeindg met 14 anmperres echt al voldoende is. Jouw 450 watt voeindg kan 29 amperres leveren. Dit is ruim voldoende voor jouw systeem :)

Trouwens ook wel leuk om te weten, jouw nieuwe videokaar thefet ongeveer 15 watt meer nodig dan jouw oude kaartje...
Gebruikt een MX440 PCI 64MB kaart echt maar 15 watt minder dan een nieuwe Club3D 3850?
Ik heb wat rond gekeken en kwam toch al snel op zon 100 watt uit voor de 3850? Maar 29 Amperes op de 12V line is toch zowiezo wel genoeg?

Super bedankt alvast, ik ga eerst de kaart maar halen en als het echt nodig is later een voeding. Ik heb niet zoveel geld meer (ben ook pas 15) dus hoop dat het gaat lukken. Desnoods wissel ik mijn voeding met een 420 watt Tagan van mijn vader om te testen.

Shappie

Anoniem: 144949

Topicstarter
theodouma schreef op zondag 16 december 2007 @ 19:18:
Hier ben ik het niet helemaal mee eens. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de Corsairt HX620 dan is daar het volgende van bekend:
[afbeelding]

Volgens jouw beredenatie kan de voieindg maar (620-170=) 450 watt leveren op de12 volt. De voeindg kan echter 600 watt leveren op de 12 volt..

Je houdt er ook niet echt rekening mee dat fabrikanten in die 450 watt ook de -12 volt en de 5vsb hebben gepropt. Dit is vaak toch wel zo'n 20 watt. In het ergste geval kan de voeindg dus maar (450-20-145=) 285 watt = 23.8A leveren op de 12 volt lijn.
offtopic:
Dat ik jouw nog eens moet verbeteren op dit gebied :D
Daarmee dat ik er ook bij gezet heb: "riskante gok"
;)
Het door jouw omschreven "vermogenverdelingsmodel" a.d.h. van de Corsair voeding kan ik me volledig achter scharen, echter vergelijk je wel een top A-merk voeding met een voeding waarvan ik veronderstel dat het no-name is. Mijn ervaring met oinkytoinky voedingen is dat ze spijtig genoeg vaak in de buurt komen van het regeltje 450W-145W=305W -> 305/12= 25A itt wat betreft A-merk voedingen. (inderdaad -12V en 5Vsb verwaarlozend). Als hij wel degelijk 32A kan leveren is het des te beter :)
Nu wordt ik overigens wel benieuwd, Pap3rclip, kan je eens kijken of er geen vermelding is van hoeveel watt de 2 12V lijne samen kunnen?

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

shappie schreef op zondag 16 december 2007 @ 22:37:
[...]

Gebruikt een MX440 PCI 64MB kaart echt maar 15 watt minder dan een nieuwe Club3D 3850?
Ik heb wat rond gekeken en kwam toch al snel op zon 100 watt uit voor de 3850? Maar 29 Amperes op de 12V line is toch zowiezo wel genoeg?

Super bedankt alvast, ik ga eerst de kaart maar halen en als het echt nodig is later een voeding. Ik heb niet zoveel geld meer (ben ook pas 15) dus hoop dat het gaat lukken. Desnoods wissel ik mijn voeding met een 420 watt Tagan van mijn vader om te testen.

Shappie
Jouw pci kaartje heeft ongeveer 20 tot 25watt nodig , en de HD3950 heeft maar 38 watt nodig zoals blijkt uit deze grafiek. Het verschil is dus maar ongeveer 15 watt.
Anoniem: 144949 schreef op zondag 16 december 2007 @ 23:21:
[...]

Daarmee dat ik er ook bij gezet heb: "riskante gok"
;)
Het door jouw omschreven "vermogenverdelingsmodel" a.d.h. van de Corsair voeding kan ik me volledig achter scharen, echter vergelijk je wel een top A-merk voeding met een voeding waarvan ik veronderstel dat het no-name is. Mijn ervaring met oinkytoinky voedingen is dat ze spijtig genoeg vaak in de buurt komen van het regeltje 450W-145W=305W -> 305/12= 25A itt wat betreft A-merk voedingen. (inderdaad -12V en 5Vsb verwaarlozend). Als hij wel degelijk 32A kan leveren is het des te beter :)
Nu wordt ik overigens wel benieuwd, Pap3rclip, kan je eens kijken of er geen vermelding is van hoeveel watt de 2 12V lijne samen kunnen?
Daar heb je ook gelijk in, het merk is inderdaad twijfelachtig. Al is het met een voeindg van met merk Goedkoopie vaak zo dat ze helaas nog minder kunnen leveren (in noem een sweex 450, deze kan nooit op enige manier 450 watt leveren :P )

Echter heeft de Rhombutech voeding één 6 pins aansluiting en twee 12 volt lijnen, en een Goedkoopie voeindg heeft geen van beide. Dit zorgt er toch wel voor dat de voeding een beetje tussen de Goedkoopie en (bijv) een Corsair voeding geplaatst kan worden, een beetje op het nivieau van een Antec BasiQ, Coolermaster eXtremepower of een simpele Asus voeindg.


Dat laatste ben ik ook beniuwd naar, mede omdat bij de specs van de voeding dit niet staat (net zoals dat is bij de eXtremepower430)

7400 Wp op het dak


 • Kortfragje
 • Registratie: December 2000
 • Laatst online: 14:51
Hey wat leuk, het voeding topic is terug (of misschien ben ik te lang weg geweest...)


Nu heb ik me redelijk ingelezen, maar ben bang dat mijn PSU'tje het net wel of net niet gaat trekken ...

Ik heb nu een
Athlon64 X2 3800+ @ stock
X1900 XT @ 641/1602 MHz
4 * HDD Sata
2 * DVD brander
4 * 512 MB Ram
2*80+1*120 mm Fan
1 * Floppy
Gigabyte K8N SLI

Het geheel draait nu heel stabiel op een coolermaster real power 450 ACLY met 12 en 10 A op de 12 V (continuity) en 18 en 16 A (peak)

Nu wil ik aanschaffen:

Core 2 Duo E6750
G92 GTS 512
Asus P5K
2*1 G Ram
+
4 HDDs
2* DVD
2*80 mm + 1 120 mm
en de flop

Ik denk dat ik zowieso een nieuwe PSU aan ga schaffen (met het oog op OC en eventueel quadcore). Ik twijfel nu tussen een Thermaltake toughpower (dure voeding)
OCZ GameXstream (goedkoper, zelfde specificaties als thermaltake)
En een coolermaster M520 en RP650 (duidelijk minder vermogen in het 12 V gebied...)

Het is uiteindelijk de M620 geworden door modulair, goede ervaringen met coolermaster (2 450's gehad) en dat ie op voorraad was...

[Voor 31% gewijzigd door Kortfragje op 17-12-2007 16:47]

http://www.gjpvanwesten.nl


 • MensionXL
 • Registratie: Juni 2004
 • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

Tagan TG600-U35 Easycon XL series


http://www.univendi.com/shop/images/TG600-U35.jpg

Pricewatch.

Inleiding

Deze PSU gebruik ik nu zo'n 3 á 4 maanden en hij bevalt me prima. Zoals de rest ook doet, heb ik wat tijd genomen om de voeding te testen alvorens een review te schrijven, en hij bevalt nog steeds erg goed. :)

Specificaties voeding

Stroomsterktes:

+3,3V 28 A
+5Vsb 3 A
+5V 28 A
-5V 0.5 A
+12V1 20 A
+12V2 20 A
+12V3 20 A
+12V4 20 A
+12V totaal 48 A
-12V 0.5 A


1 (20+4) main power lijn
1 EPS 4+4 pin 12V lijn
2 PCI-E 6 pins lijnen
6 Peripherals
8 sata aansluitingen
1 VGA aansluiting
1 Y-cable
1 Ground Cable

What's in the box

Allerlei leuke dingen. :)

Hier wat plaatjes met de inhoud van het pakketje:
http://www.pc-experience....ws/Maxpoint14/tagan.2.jpg
http://www.pc-experience....ws/Maxpoint14/tagan.3.jpg
http://www.pc-experience....ws/Maxpoint14/tagan.4.jpg

Specificaties computer

CPU: Intel Q6600 @ 3.0GHz
Moederbord: Gigabyte P35-DS4
Videokaart: Club3d HD2900XT
Geheugen: 4x 1GB OCZ meuk @ 2.0V
Harde schijven: 2 Seagates @ 320GB per stuk
Optische drives: 1 fikkertje

Gemeten voltages

+12V: 12.0V~12.1V
+3.3V: 3.3V
+5V: 5.0V~5.1V

Mijn mening

Tja, het is gewoon een goede PSU, ik heb er totaal niks op aan te merken. Hij maakt geen herrie, wordt niet al te warm, en heeft nog nooit afgedaan :P Maar dat mag ook wel voor dat geld. :z

Dat deze PSU modulair is, is helemaal mooi. Extra airflow en niet van die irritante kabels die in je kast hangen en geen nut hebben. :)

Alle kabels zijn mooi gesleeved, en zelfs de power kabel die je in het stopcontact moet doen, ziet er duurzaam uit. :)

Ik vind deze PSU z'n geld dik waard, ik zou hem zo weer kopen. :)

Goedkoop bellen via VoIP


 • Boagriuz
 • Registratie: Juni 2007
 • Laatst online: 23-02 10:55
Hallo allemaal,

Ik heb sinds een maand of 2 nu een nieuwe pc staan. Ik heb hem lichtelijk overgeklokt, maar wil graag verder overklokken en ben benieuwd of hij dit trekt qua voeding. (zit nu nog op stock koeler, ga overstappen op een betere zodra ik verder ga overklokken)

Betreft:

cpu: Q6600 G0 op 2,8 Ghz (400x7)
cpu koeler: stock
mobo: GA-P35C-DS3R
geheugen: 2x 2*1Gb Kingston HyperX PC6400 Dual Channel 4-4-4-12 @ 2,0v (dus in totaal 4gb)
videokaart:MSI NX8800GTS-2TD640E-HD-OC @ 680/2100
HDD:
Seagate Barracuda 7200.10 250 GB,
Seagate Barracuda 7200.10 200 GB,
2x Seagate Barracuda 7200.10 320 GB
S-ata drives: 1 Samsung SH-S183L (dvd-rw)
1 x floppydrive
Casefans: 2 x 120 mm
Voeding: Zalman ZM500-HP

Ik heb via een of andere link die ik vond op GoT een week geleden uitgerekend op hoeveel watt ik zou zitten als ik mijn onderdelen ong. invulde en die gaf 714 Watt aan, terwijl hij dit gewoon trekt op mijn 500 Watt voeding, beetje raar dus >:)

Zou iemand mij kunnen vertellen of mijn voeding dit alles nog trekt wanneer ik mijn CPU op 3.6 Ghz wil laten lopen en evt. ooit nog een extra S-ata HDD aanschaf?

Alvast bedankt!

 • shappie
 • Registratie: December 2007
 • Niet online
theodouma schreef op maandag 17 december 2007 @ 09:37:
[...]

Jouw pci kaartje heeft ongeveer 20 tot 25watt nodig , en de HD3950 heeft maar 38 watt nodig zoals blijkt uit deze grafiek. Het verschil is dus maar ongeveer 15 watt.
Is dit niet het idle verbruik? Ik vind via die pagina het verbruik 38 watt. Via het teken erachter kom ik op de anandtech site waar ze het vandaan hebben. Nou staat hier 128 (ong.), nu is het meestal het verbruik van de hele pc als ze zoiets meten, want anders is het wel erg veel.

Maar mijn vader heeft een nieuwe kast besteld (mATX) dus is straks zijn Tagan 420 Watt voeding niet meer in gebruik. Ik wissel dan even mijn voeding om met die van hem, als ik dit doe moet ik zowiezo meer dan genoeg vermogen hebben.

 • MensionXL
 • Registratie: Juni 2004
 • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

theodouma schreef op maandag 17 december 2007 @ 09:37:
[...]


Jouw pci kaartje heeft ongeveer 20 tot 25watt nodig , en de HD3950 heeft maar 38 watt nodig zoals blijkt uit deze grafiek. Het verschil is dus maar ongeveer 15 watt.
Je bedoelt de HD3850 ;) De HD3950 bestaat niet.

Goedkoop bellen via VoIP


 • Pap3rclip
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 17:51
Jammer genoeg wordt nergens het totaal aantal Ampères op de 12V lijnen vermeldt, ook niet op internet. Gisteren vroeg ik aan mijn vader of hij het merk Eminent kende en hij dacht dat het vroeger een 'onderbedrijf' van qtek was 8)7. Nou laten we maar hopen dat dat laatste niet waar is dan.

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Boagriuz schreef op maandag 17 december 2007 @ 17:48:
Hallo allemaal,

Ik heb sinds een maand of 2 nu een nieuwe pc staan. Ik heb hem lichtelijk overgeklokt, maar wil graag verder overklokken en ben benieuwd of hij dit trekt qua voeding. (zit nu nog op stock koeler, ga overstappen op een betere zodra ik verder ga overklokken)

Betreft:

cpu: Q6600 G0 op 2,8 Ghz (400x7)
cpu koeler: stock
mobo: GA-P35C-DS3R
geheugen: 2x 2*1Gb Kingston HyperX PC6400 Dual Channel 4-4-4-12 @ 2,0v (dus in totaal 4gb)
videokaart:MSI NX8800GTS-2TD640E-HD-OC @ 680/2100
HDD:
Seagate Barracuda 7200.10 250 GB,
Seagate Barracuda 7200.10 200 GB,
2x Seagate Barracuda 7200.10 320 GB
S-ata drives: 1 Samsung SH-S183L (dvd-rw)
1 x floppydrive
Casefans: 2 x 120 mm
Voeding: Zalman ZM500-HP

Ik heb via een of andere link die ik vond op GoT een week geleden uitgerekend op hoeveel watt ik zou zitten als ik mijn onderdelen ong. invulde en die gaf 714 Watt aan, terwijl hij dit gewoon trekt op mijn 500 Watt voeding, beetje raar dus >:)

Zou iemand mij kunnen vertellen of mijn voeding dit alles nog trekt wanneer ik mijn CPU op 3.6 Ghz wil laten lopen en evt. ooit nog een extra S-ata HDD aanschaf?

Alvast bedankt!
Met jouw geplande overklok , een extra schijf en een gpu overklok van 20% kom ik uit op ongeveer 440 watt welke nodig is (430 als je de G0 stepping heb). Hiervan zal er 31 amperres van de 12 volt moeten komen waarmee een 480 watt voeindg met 35 amperes toch wel aan t eraden is. Jouw voeindg kan totaal 36 amperres leveren o de 12 volt en is dus gecshikt voor jouw systeem, ook met een extra schijf en ook met een zware overklok.
shappie schreef op maandag 17 december 2007 @ 18:03:
[...]

Is dit niet het idle verbruik? Ik vind via die pagina het verbruik 38 watt. Via het teken erachter kom ik op de anandtech site waar ze het vandaan hebben. Nou staat hier 128 (ong.), nu is het meestal het verbruik van de hele pc als ze zoiets meten, want anders is het wel erg veel.

Maar mijn vader heeft een nieuwe kast besteld (mATX) dus is straks zijn Tagan 420 Watt voeding niet meer in gebruik. Ik wissel dan even mijn voeding om met die van hem, als ik dit doe moet ik zowiezo meer dan genoeg vermogen hebben.
het is echt het verbruik als hij belast wordt. Ik quote even van de bron:
--------------------------------------------------
GFX Card Comparison Table
--------------------------------------------------

This table shows GFX cards power consumption, not what the recommended PSU requirements are, but rather the actual draw of the card. These are the full load power consumption figures for the GFX card only.


Ik ga het niet voor je vertalen naar NL, maar er staat echt dat het onder full load is, niet onder idle.

De waarde 128 watt kan ik bij AnandTech niet terug vinden, echter is het opgegeven verbruik aldaar het verbruik van de gehele computer en niet alleen van de videokaart.
MensionXL schreef op maandag 17 december 2007 @ 18:45:
[...]


Je bedoelt de HD3850 ;) De HD3950 bestaat niet.
Die bedoel ik inderdaad :)
Pap3rclip schreef op maandag 17 december 2007 @ 18:53:
Jammer genoeg wordt nergens het totaal aantal Ampères op de 12V lijnen vermeldt, ook niet op internet. Gisteren vroeg ik aan mijn vader of hij het merk Eminent kende en hij dacht dat het vroeger een 'onderbedrijf' van qtek was 8)7. Nou laten we maar hopen dat dat laatste niet waar is dan.
Vergelijk niet de troep van Qtec met die van Eminent, die Eminent is echt zoveel malen beter! Waar hij deze info vandaan heft weet ik niet, beide merken zitten op een totaal ander segment in de markt.

7400 Wp op het dak


 • Pap3rclip
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 17:51
Hmm kan ook zijn dat ie ipaq ofzoiets zei... het was iets van PDA's iig maar goed.
Woensdag heb ik hem binnen en zal laten weten of het draait.

Anoniem: 97684

Ik wil rond februari mijn systeempje upgraden naar ongeveer de volgende specs:

AMD Phenom 9900
AM2+ moederbord met een 780G chipset (DirectX 10, HyperTransport 3.0, pci-express 2.0 x16)
2*1GB DDR2 800 Mhz
1 CD-rom drive 52x
1 DVD Brander
2x sata II hardeschijf
1x IDE 133 hardeschijf
1x floppy

Nou heb ik momenteel een systeempje draaien gebaseerd op een Athlon 2400+ waarvan de voeding is gaan ratelen. Hiervan moet ik dus nu de fan gaan vervangen of alvast een nieuwe voeding te kopen. Met bovenstaande in het vooruitzicht dacht ik dat het verstandig was om alvast een nieuwe voeding te kopen, een Chieftec 550W (GPS 550 ABA)

Waarom deze? Deze Chieftec heeft voor een redelijke prijs een 8 pin 12v CPU- en een 4 pin 12v CPU-connector zodat ik naar mijn menig alle kanten op kan wat toekomstige AM2+ bordjes maar is deze voeding toereikend?

 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 08:22
Ik zoek geen PC-voeding, maar een betere voeding voor m'n externe hardeschijfbehuizing ( http://tweakers.net/produ...sb-20-zwart-voeding).html ). Hij moet 12V en 5V leveren, maar met meer amperes dan mijn huidige voeding leverd (die doet op beide lijnen 2A). Ik denk dat 5A per lijn ongeveer is wat ik wil hebben.

Hij moet dus zo'n plug hebben:
http://lib.store.yahoo.net/lib/laptopupgrade/AC-Connector-4Pin.jpg

Om in zo'n gat (van mn behuizing) te stoppen:
http://www.lacie.com/imgstore/more/d2_bigger_connector.jpg

Weet iemand of zoiets los te koop is en zoja waar? Ben zelf even wezen kijken en heb nog niets gezien.

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


Anoniem: 144949

Topicstarter
@Brent

Ik vrees ervoor dat er kant en klare oplossingen zijn voor jouw. Heb even rondgekeken en dual rail adaptertjes gaan doorgaans idd net tot 12V - 2A en 5V - 2A. (wat bij mijn externe schijf overigens net hetgeen is voor 1 harde schijf, voor 2 stuks op te starten is dit idd te weinig, rare kwestie van AC Ryan).
Het gaat sowieso moeilijk zijn zulk product te vinden (en dan nog met de juiste connector, grote kans dat je zelf moet gaan knutselen als de connector vd voeding van ac ryan gebruikt mag worden), laat staan een verkooppunt ervoor en dan spreken we ook nog niet over de prijs.

Andere opties zijn:
- een 2de dual rail adapter (wat op zijn beurt genoeg is voor 1 hd) erbij nemen en beide hd's elk laten voeden door 1 adapter
- ervoor zorgen dat de schijven met een tussentijd opstarten -> zelf opstartvertragingkje ineenknutselen
- oude pc voeding gebruiken als grootte geen bezwaar is

[Voor 3% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 18-12-2007 16:27]


 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 08:22
Anoniem: 144949 schreef op dinsdag 18 december 2007 @ 16:22:
- ervoor zorgen dat de schijven met een tussentijd opstarten -> zelf opstartvertragingkje ineenknutselen
Enig idee hoe dat moet, of waar je die moet kopen? Klinkt wel slim idd.

[Voor 4% gewijzigd door Brent op 18-12-2007 17:38]

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 97684 schreef op dinsdag 18 december 2007 @ 10:11:
Ik wil rond februari mijn systeempje upgraden naar ongeveer de volgende specs:

AMD Phenom 9900
AM2+ moederbord met een 780G chipset (DirectX 10, HyperTransport 3.0, pci-express 2.0 x16)
2*1GB DDR2 800 Mhz
1 CD-rom drive 52x
1 DVD Brander
2x sata II hardeschijf
1x IDE 133 hardeschijf
1x floppy

Nou heb ik momenteel een systeempje draaien gebaseerd op een Athlon 2400+ waarvan de voeding is gaan ratelen. Hiervan moet ik dus nu de fan gaan vervangen of alvast een nieuwe voeding te kopen. Met bovenstaande in het vooruitzicht dacht ik dat het verstandig was om alvast een nieuwe voeding te kopen, een Chieftec 550W (GPS 550 ABA)

Waarom deze? Deze Chieftec heeft voor een redelijke prijs een 8 pin 12v CPU- en een 4 pin 12v CPU-connector zodat ik naar mijn menig alle kanten op kan wat toekomstige AM2+ bordjes maar is deze voeding toereikend?
De voeindg is ruim voldoende voor jouw systeem. De AMD Phenom 9900 zal onegveer 140 watt nodig hebben (en dat is heel erg veel voor een cpu) waarmee er totaal 250 watt nodig is voor jouw systeemn
Van deze 250 watt zal er 16 amperres van de 12 volt moeten komen.

Jouw voeindg kan dit zeer makkelijk leveren, hij kan totaal zelfs 30 amperres leveren op de 12 volt.

Mocht je op het idee komen om een videokaart in jouw systeem te zetten dan moet dan ook kunnen,. het maximum ligt ongeveer op 120 watt voor een videokaart wat er op neerkomt dat iedere videokaart met []b één[/b] 6 pins aansluiting op de voeindg kan worden aangesloten. Voorbeeld is de 8800GT of GTS met 320/640MB
De reden voor één 6 pins connector is dat in de PCI-e specificaties is vastgelegd dat een moederbord ongeveer 50 watt aan een videokaart mag leveren. Een 6 pins stekker mag 75 watt leveren waarmee ze samen maximaal 125 watt kunnen leveren aan een videokaart, en dat is oko het maximale wil je niet de voeindg te zwaar belasten. (met een kaart van 120 watt zit je op 26 van de 30 amperres, die 4 amperres kun je beter niet belasten ivm reserve en piekstromen)
Videokaarten met een 8 pins stekker zitten boven de 125 watt en dat is niet echt verantwoord met jouw voeding.

De voeindg is trouwens niet slecht, maar de 12 volt lijn is niet gigantisch sterk. Om even een vergelijking te geven, de Antec NeoHE550 is ook een 550watt voeding, alleen kan deze 42 amperres leveren op de 12 volt. Ook de Corsair 520 kan 40 amperres leveren. Jouw 550 watt voeindg kan "maar" 30 amperres leveren, en dat is net zoveel als een beetje 400-450 watt voeindg ook kan.
De Antec NeoHE430 is een 430 watt voeindg met 32 amperres op de 12 volt. Mocht jij een videokaart van 140 watt in jouw systeem zetten dan kan jouw 550 watt voeindg dat eigelijk niet aan. De NeoHE430 kan dat wel, puur omdat de 12 volt meer kan leveren, en dat is echt verweg de meest belangrijke voedingslijn in de computer.

Jouw 550 watt voeindg is daarmee eigelijk te vergelijken met een 400-450 watt voeding. Die 550 watt is meer marketing dan prestatie.


Conclusie: jouw voeindg is goed, je kan een videokaart bijplaatsen met maximaal 1 6 pins stekker
Brent schreef op dinsdag 18 december 2007 @ 17:18:
[...]

Enig idee hoe dat moet, of waar je die moet kopen? Klinkt wel slim idd.
maak van een 555 timer IC een one shot schakeling welke een NC relais schakelt (normaly closed). Optie is ook om een delay te maken met een RC circuit welke het relais schakelt. (evt via een schmitt trigger)

7400 Wp op het dak


 • Forcepoint
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 01:34
Ergens in februari/maart wil ik een paar componenten van m'n huidige pc (zie beneden) vervangen.
M'n pc op dit moment:

Intel Core 2 Duo E6300 @ 1.86GHz
Club3D GeForce 7950GT 512MB @ Stock speeds
Asus P5B (vanilla dus)
2 * 1GB Nanya DDR2 Geheugen
1 DVD Speler
1 DVD Brander (rw, + -)
1 SATA HD 320GB,
1 Apacher 15 in 1 Card Reader
En dan het belangrijkste: CoolerMaster Extreme Power 430 Watt (RS-430-PCAP)
Ik heb even m'n kast opengemaakt en de waardes ervan genoteerd:
12V1 @ 14A
12V2 @ 15A
+5V @ 28A
+3.3V @ 30A
+5Vsb @ 2A
-12V @ 0.8A

De componenten die ik wil veranderen:
C2D E6300 -> C2Q Q9450
GF 7950GT -> GF 8800GTS 512MB

Via http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp heb ik het een en ander ingevuld
(De 8800GTS 512 stond er nog niet tussen, dus heb de 640 genomen, en de Q9650 voor de Q9450 ) en er kwam 318Watt uit.
Voor de rest ben ik niet van plan te gaan overklokken.
Gaat dit werken op mijn huidige voeding?? Bedankt alvast _/-\o_
(Heb toch altijd het gevoel dat ik wat vergeten ben bij m'n specs 8)7, ik hoop van niet...)

Anoniem: 144949

Topicstarter
Brent schreef op dinsdag 18 december 2007 @ 17:18:
Enig idee hoe dat moet, of waar je die moet kopen? Klinkt wel slim idd.
theodouma schreef op dinsdag 18 december 2007 @ 19:42:
maak van een 555 timer IC een one shot schakeling welke een NC relais schakelt (normaly closed). Optie is ook om een delay te maken met een RC circuit welke het relais schakelt. (evt via een schmitt trigger)
Van zowel de timer als de analoge (RC-optie) zijn op GoT wel voorbeeldjes te vinden. Is al gepasseerd in 1 vd vorige paar delen van dit topic en ook al een aantal keer in het elektronica subforum. :)

 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 08:22
Anoniem: 144949 schreef op dinsdag 18 december 2007 @ 22:05:
[...]


[...]

Van zowel de timer als de analoge (RC-optie) zijn op GoT wel voorbeeldjes te vinden. Is al gepasseerd in 1 vd vorige paar delen van dit topic en ook al een aantal keer in het elektronica subforum. :)
Die 555 had ik gevonden, maar steeds in het kader van knipperende lampje, wat ik natuurlijk niet zoek. Heb je misschien een linkje of een sleutelwoord, want '555', 'vertrager' en/of 'delay' levert niets nuttigs op.

Ook heb ik maar een paar kubieke cm ruimte, kun je zeggen of het daarin gaat passen?

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


 • nogeeninlog
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 18:52
Ik ga een multimedia PC bouwen met de volgende specs:

- Asrock K7S41GX
- AMD Geode 1750+
- Spire Whisperrock IV
- 1x1024 PC3200
- Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB
- Philips SPD6000 DVD RW brander
- Apacer interne kaartlezer
- Diamond Viper II Z200 32MB videokaart, passief gekoeld
- TV capture kaart, type nog onbekend

Wat voor voeding heb ik hiervoor nodig?
Maakt het voor het energieverbruik uit of ik een hardware capture kaart gebruik of een software capture kaart?
Als ik een software capture kaart gebruik, maakt het dan wat uit of ik een PCI tv-kaart samen met deze AGP kaart gebruik, of alleen een ATI All-in Wonder?

Heeft het voor het energieverbruik zin om de processor te onderklokken?

Anoniem: 97684

theodouma schreef op dinsdag 18 december 2007 @ 19:42:
De voeindg is trouwens niet slecht, maar de 12 volt lijn is niet gigantisch sterk. Om even een vergelijking te geven, de Antec NeoHE550 is ook een 550watt voeding, alleen kan deze 42 amperres leveren op de 12 volt. Ook de Corsair 520 kan 40 amperres leveren. Jouw 550 watt voeindg kan "maar" 30 amperres leveren, en dat is net zoveel als een beetje 400-450 watt voeindg ook kan.
De Antec NeoHE430 is een 430 watt voeindg met 32 amperres op de 12 volt. Mocht jij een videokaart van 140 watt in jouw systeem zetten dan kan jouw 550 watt voeindg dat eigelijk niet aan. De NeoHE430 kan dat wel, puur omdat de 12 volt meer kan leveren, en dat is echt verweg de meest belangrijke voedingslijn in de computer.
Ik snap het niet helemaal, volgens mij heeft die voeding drie 12v rails met elk 18A. Dan blijf je toch rond de 40A totaal zitten?

 • MensionXL
 • Registratie: Juni 2004
 • Niet online

MensionXL

Optimaliseren!

Misschien is het een idee om mijn review te linken in de TS? :)

[Voor 19% gewijzigd door MensionXL op 19-12-2007 19:51]

Goedkoop bellen via VoIP


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
nogeeninlog schreef op woensdag 19 december 2007 @ 09:36:
Ik ga een multimedia PC bouwen met de volgende specs:

- Asrock K7S41GX
- AMD Geode 1750+
- Spire Whisperrock IV
- 1x1024 PC3200
- Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB
- Philips SPD6000 DVD RW brander
- Apacer interne kaartlezer
- Diamond Viper II Z200 32MB videokaart, passief gekoeld
- TV capture kaart, type nog onbekend

Wat voor voeding heb ik hiervoor nodig?
Maakt het voor het energieverbruik uit of ik een hardware capture kaart gebruik of een software capture kaart?
Als ik een software capture kaart gebruik, maakt het dan wat uit of ik een PCI tv-kaart samen met deze AGP kaart gebruik, of alleen een ATI All-in Wonder?

Heeft het voor het energieverbruik zin om de processor te onderklokken?
250 of 300 Watt is wel genoeg

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • nogeeninlog
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 18:52
-The_Mask- schreef op woensdag 19 december 2007 @ 20:23:
[...]


250 of 300 Watt is wel genoeg
Laat ik de vraag anders stellen:
Wat voor voeding heb ik hiervoor minimaal nodig?

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Forcepoint schreef op dinsdag 18 december 2007 @ 21:56:
Ergens in februari/maart wil ik een paar componenten van m'n huidige pc (zie beneden) vervangen.
M'n pc op dit moment:

Intel Core 2 Duo E6300 @ 1.86GHz
Club3D GeForce 7950GT 512MB @ Stock speeds
Asus P5B (vanilla dus)
2 * 1GB Nanya DDR2 Geheugen
1 DVD Speler
1 DVD Brander (rw, + -)
1 SATA HD 320GB,
1 Apacher 15 in 1 Card Reader
En dan het belangrijkste: CoolerMaster Extreme Power 430 Watt (RS-430-PCAP)
Ik heb even m'n kast opengemaakt en de waardes ervan genoteerd:
12V1 @ 14A
12V2 @ 15A
+5V @ 28A
+3.3V @ 30A
+5Vsb @ 2A
-12V @ 0.8A

De componenten die ik wil veranderen:
C2D E6300 -> C2Q Q9450
GF 7950GT -> GF 8800GTS 512MB

Via http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp heb ik het een en ander ingevuld
(De 8800GTS 512 stond er nog niet tussen, dus heb de 640 genomen, en de Q9650 voor de Q9450 ) en er kwam 318Watt uit.
Voor de rest ben ik niet van plan te gaan overklokken.
Gaat dit werken op mijn huidige voeding?? Bedankt alvast _/-\o_
(Heb toch altijd het gevoel dat ik wat vergeten ben bij m'n specs 8)7, ik hoop van niet...)
Ik kom uit op exact 200 watt welke jouw systeem nodig heeft. Met de upgrade is dit 340 watt. Hiervan zal er 23 amperres van de 12 volt moeten komen waarmee een voeindg met 27 amperres op de 12 volt al voldoende is. Jouw voeindg kan 29 amperres leveren op de 12 volt en is daarmee voldoende voor jouw systeem.
Brent schreef op woensdag 19 december 2007 @ 01:04:
[...]

Die 555 had ik gevonden, maar steeds in het kader van knipperende lampje, wat ik natuurlijk niet zoek. Heb je misschien een linkje of een sleutelwoord, want '555', 'vertrager' en/of 'delay' levert niets nuttigs op.

Ook heb ik maar een paar kubieke cm ruimte, kun je zeggen of het daarin gaat passen?
een paar cm3 is ruim voldoende. Als je de datasheet doorkijk van de 555 dan kom je vanzelf de schakeling tegen met componentwaardes voor een One Shot. Relais er achter (een kleintje nemen ivm de ruimte en je bent er al.
Googlen op zo'n schakeling is niet te doen, de datasheet is zoveel makkelijker en duidelijker.
Anoniem: 97684 schreef op woensdag 19 december 2007 @ 11:09:
[...]


Ik snap het niet helemaal, volgens mij heeft die voeding drie 12v rails met elk 18A. Dan blijf je toch rond de 40A totaal zitten?
De voeindg heeft 3 rails welke ieder maximaal 18 amperres kunnen leveren. Ze kunnen samen maar 30 amperres leveren.
Stel je een koekjestrommel voor met 10 koekjes. Je bent met vijf man en jullie kunnnen allemaal maxinmaal 4 koekjes eten voordat je vol zit. Jullie kunnen echter geen 20 koekjes eten want er zijn er maar tien. je kan daarom zeggen dat iedereen maximaal 4 koekjes kan eten (dan zit je immers vol) met een maximum van 10 koekjes totaal met z'n allen.
Bij jouw voeding is dit ook zo, iedere lijn kan maximaal 18 amperres leveren. Echter kun je er nooit meer dan 30 amperres uit krijgen

7400 Wp op het dak


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

nogeeninlog schreef op woensdag 19 december 2007 @ 09:36:
Ik ga een multimedia PC bouwen met de volgende specs:

- Asrock K7S41GX
- AMD Geode 1750+
- Spire Whisperrock IV
- 1x1024 PC3200
- Maxtor DiamondMax Plus 9 80GB
- Philips SPD6000 DVD RW brander
- Apacer interne kaartlezer
- Diamond Viper II Z200 32MB videokaart, passief gekoeld
- TV capture kaart, type nog onbekend

Wat voor voeding heb ik hiervoor nodig?
Maakt het voor het energieverbruik uit of ik een hardware capture kaart gebruik of een software capture kaart?
Als ik een software capture kaart gebruik, maakt het dan wat uit of ik een PCI tv-kaart samen met deze AGP kaart gebruik, of alleen een ATI All-in Wonder?

Heeft het voor het energieverbruik zin om de processor te onderklokken?
De cpu kan je underklokken/uindervolten, echter zal je er niet veel mee opschieten, hij heeft maar 14 watt nodig maximaal. je kan dus misschien 4 watt besparen.

Jouw systeem is gigantisch zuinig, het zal echt onder de 100 watt zitten. Hiermee kun je eigelijk al een voeindg van 150 watt gebruiken.

Wil je een simpele en goedekope voeindg dan kun je de Antec BasiQ350 overwegen, een simpel 350 watt voeidng van 30 euro.

7400 Wp op het dak


Anoniem: 205448

Het volgende wil ik gaan aanschaffen:

- c2duo E6750 processor + boxed koeling
- OCZ el gamer gold 800 mhz pc6400 * 2x 1024mb
- Asus P5K mainboard
- nvidia 8800GTS 512mb
- 1 schijf sata (2?) a 250gig
- 2x 80mm kastkoelers + 1x 120mm koeler

Ik ben in het bezit van:

- OCZ Modstream 450watt * 450W: +3.3V(28A), +5V(45A), +12V(26A)
- CM kast

1. De kast en de voeding wil ik nog even houden, upgraden heeft haast, een nieuwe kast en voeding komen later. Kan ik het bovengenoemde systeem optimaal draaien?

2. mijn OCZ Modstream bevat 1x 6pins connector, voor de nieuwe GTS 512mb is 1 voldoende?

ps. niets van bovenstaand systeem zal worden overclockt, at first, koeling blijft tevens standaard.

 • nogeeninlog
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 18:52
Allereerst hartelijk bedankt voor je antwoord.
theodouma schreef op woensdag 19 december 2007 @ 21:36:
[...]
De cpu kan je underklokken/undervolten, echter zal je er niet veel mee opschieten, hij heeft maar 14 watt nodig maximaal. je kan dus misschien 4 watt besparen.
Zoiets vermoedde ik al.Hoef ik me daar niet druk om te maken.
theodouma schreef op woensdag 19 december 2007 @ 21:36:
[...]Jouw systeem is gigantisch zuinig, het zal echt onder de 100 watt zitten. Hiermee kun je eigelijk al een voeding van 150 watt gebruiken.
Nu kan ik aan een voeding van 120 watt komen, uit een HP Vectra VL400. Is dat te weinig?
theodouma schreef op woensdag 19 december 2007 @ 21:36:
[...]Wil je een simpele en goedkope voeding dan kun je de Antec BasiQ350 overwegen, een simpel 350 watt voeding van 30 euro.
De kast die ik wil gaan gebruiken is daar te krap voor. Als die voeding van 120 watt niet kan of past, dan koop ik waarschijnlijk deze Fortron/FSP 180W.

En maakt het voor het MPEG-2 encoden nog uit of ik dat door de capture kaart laat doen of door de processor?

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 205448 schreef op woensdag 19 december 2007 @ 23:24:
Het volgende wil ik gaan aanschaffen:

- c2duo E6750 processor + boxed koeling
- OCZ el gamer gold 800 mhz pc6400 * 2x 1024mb
- Asus P5K mainboard
- nvidia 8800GTS 512mb
- 1 schijf sata (2?) a 250gig
- 2x 80mm kastkoelers + 1x 120mm koeler

Ik ben in het bezit van:

- OCZ Modstream 450watt * 450W: +3.3V(28A), +5V(45A), +12V(26A)
- CM kast

1. De kast en de voeding wil ik nog even houden, upgraden heeft haast, een nieuwe kast en voeding komen later. Kan ik het bovengenoemde systeem optimaal draaien?

2. mijn OCZ Modstream bevat 1x 6pins connector, voor de nieuwe GTS 512mb is 1 voldoende?

ps. niets van bovenstaand systeem zal worden overclockt, at first, koeling blijft tevens standaard.
1
Zonder overklok ne met twee HD's is er 300 watt nodig. Hiervan zal er 21 amperres van de 12 volt komen. Omdat een voeding met 24 amperres voldoende is moet jouw voeindg dit ook aankunen. Er is ook nog een beetje ruimte om over te klokken, al zal een zware overklok er niet inzittten, dit zal we erg (misschien zelfs te) zwaar worden voor jouw voeidng.

2
Nee, de 8800GTS 512 MB (G92 core) heeft twee stekkers nodig. Echter willen sommige kaarten ook gewoon werken met één stekker aangesloten. Ook kun je voor een (paar) euro een verloopje halen om van een molex een 6 pins stekker te maken. Zo'n verloopje wordt ook wel eens meegeleverd met een videokaart. Of dat bij die van jou ook zo is durf ik niet te zeggen..
nogeeninlog schreef op donderdag 20 december 2007 @ 09:19:
Allereerst hartelijk bedankt voor je antwoord.


[...]


Zoiets vermoedde ik al.Hoef ik me daar niet druk om te maken.


[...]


Nu kan ik aan een voeding van 120 watt komen, uit een HP Vectra VL400. Is dat te weinig?


[...]


De kast die ik wil gaan gebruiken is daar te krap voor. Als die voeding van 120 watt niet kan of past, dan koop ik waarschijnlijk deze Fortron/FSP 180W.

En maakt het voor het MPEG-2 encoden nog uit of ik dat door de capture kaart laat doen of door de processor?
Die 120 watt voeding zal ook gewoon kunnen werken. Als je echt een erg zuinige voeindg wilt hebben dan kun je zo'n DC-DC voedingprint overwegen van Picco. Deze zijn wat duurder dat een gewone voeindg, echter hebben ze er erg hoog rendement en zijn daarmee zuiniger dan een gewone voeidng.

Het tweede kan ik echt geen antwoord op geven, dit is iets dat je echt zelf uit moet zoeken (elders op het forum), dit is namelijk ook afhanekelijk van de grootte van de Mpeg...

7400 Wp op het dak


Anoniem: 144949

Topicstarter
MensionXL schreef op woensdag 19 december 2007 @ 19:50:
Misschien is het een idee om mijn review te linken in de TS? :)
Done :)
sorry voor de vertraging.

Anoniem: 245499

- al opgelost -

[Voor 98% gewijzigd door Anoniem: 245499 op 21-12-2007 14:05]


Anoniem: 237789

Ik ben net als velen hier opzoek naar een voeding. Ik heb een nieuw systeem aangeschaft, en wil dit ook gaan overklocken.. ik zat te denken aan een Corsair 520watt, maar is dit voldoende of te veel?
specs:
Asus p5n32-e Sli 680i
E6850 3.0ghz
2X asus 8800gt (stock&sli)
Corsair 2048mb twin xms6400C4 dhx,headspreader
Case; Nemesis Elite
Cpufan Zalman CNPS9500-AT
3x 120 mm side fans led
Vista 64Bitt

Volgens mij is dit wel een mooi game systeempje dacht ik zo, aan of opmerkingen ?
en zit ik goed met me gedachten 520watt ?
wil dus wel het nodige gaan overklocken maar wel of safe blijven.

thnx alvast :)

 • profweirdo
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 10-03 19:43
Zelf heb ik wat onderdelen liggen die ik wil gaan gebruiken als test pc maar ik wou even weten of de voeding die ik heb liggen wel kan.

AMD s939 Opteron 146 @ stock speed
Maxtor s-ata 80 gb
Noname cd reader
(nog onbekend, welk merk) 250 W

E6750 @ 3,2 Ghz | MSI P35 | OCZ SpecOps 2Gb | Sparkle 7900GT


Anoniem: 245808

Hallo allemaal,

Ik ga in Januari een nieuwe comp kopen. Ik weet verder weinig van pc's, ik wil gewoon een bak hebben staan die goed werkt en verder blijf ik er vanaf :). Ben niet van plan em zelf in elkaar te zetten, dit laat ik bij de shop doen. Ik vraag me alleen af of wat ik heb uitgekozen samen kan en wat voor voeding ik nodig heb.

Betreft:

GigaByte iSolo 210,Zwart
GigaByte GeForce 8800GT 512 Mb
Intel Core 2 Duo,Boxed, E6850, Socket 775
2 x Samsung Spinpoint T166, 500 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Samsung SyncMaster 226BW,Zwart, 22inch
Scythe Mugen “Infinity”
2 x Kingston KVR667D2N5/2G, 2048 MB, DDR2, PC5300, 667 MHz
GigaByte GA-P35-DS3R, Retail
Samsung SH-S203B,OEM, Zwart, Serial ATA150

Ik zit te twijfelen tussen een zalman 460 en een 600. De meeste info heb ik gewoon uit de best buy guide gepikt. Waar ik alleen nog niet zo zeker van ben is de voeding en of het geheugen/harde schijven/moederbord/processor goed samen gaan en of er deze maand veranderingen zijn geweest waardoor ik beter met een andere combinatie kan werken. Misschien dat ik even jullie kennis mag lenen, om te voorkomen dat ik een miskoop maak?

 • Bartjuh
 • Registratie: Oktober 2001
 • Niet online
Ik zoek een voeding die erg stil, goedkoop en zuinig is. Vermogen is van ondergeschikt belang.

De voeding moet in een htpc komen, die nu al klaar is, op de voeding na. De htpc heeft een socket-m moederbordje met een t5500 processor, 1 harde schijf en 1 dvd-brander. Zeer zuinig dus, zal max niet boven de 100w uitkomen.

Een voeding van 400w is al 3x overkill. Ik wil niet betalen voor vermogen dat ik toch niet gebruik.

Welke voeding is dus goedkoop, stil en zuinig. Ik zat te denken aan max. 50 euro.

Ik zat aan zoiets te denken;
pricewatch: Zalman ZM360B-APS, 360W (ATX12V 2.2)
pricewatch: Seasonic S12-380, 380W (ATX12V 2.0)
pricewatch: Antec iLuminate EA-380

 • hetesaus
 • Registratie: Augustus 2003
 • Laatst online: 11-01 14:49

hetesaus

hetesaus

Beste tweakers,

wil z.s.m. het volgende systeem bestellen, maar twijvel nog over de voeding (doh wat doe ik hier anders :+)

Asus P5E
Intel Core 2 Quad Q6600 (Wilde w88 op de Q9450 maar tot min. Maart duurt mij echt te lang)
Zalman CNPS9700 LED
Corsair TWIN2X2048-6400C4 (2X dus in totaal 4 reepjes van 1024 MB)
Club3D Radeon HD387 (2X om gebruik te maken van crossfire)
500 GB Sata schijf
DVD Brander
USB-Cardreader

Alles komt in deze kast Gigabyte 3D Mars (Big Tower) (link)

Nu twijfel ik tussen deze 2 600 Watt voedingen (moet genoeg zijn neem ik aan):

Super Flower Aurora SF600R14A (link)
(review via de pricewatch (kan geen andere review vinden))

Zalman ZM600-HP (link)
(review)
(review via de pricewatch)

Super Flower zegt mij niets, maar staat hier wel in de A-merken lijst vermeld, dus dat zal wel goed zitten. Echter wordt in de review vermeld dat de kabels aan de korte kant zijn en dat er een lelijke garantie sticker op zit. Helaas wordt er niet vermeld hoe kort de kabels zijn en waar de sticker zich precies bevindt. Heeft iemand hier ervaring met deze voeding, zodat deze onduidelijkheden kunnen worden opgelost?

De Zalman schijnt ook erg goed te zijn, alleen komt uit de review naar voren dat er niet echt hoogwaardige condensatoren zijn gebruikt. Ook zou het led lampje wel iets feller mogen. Ik lees echter nergens iets over te korte kabels.

Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar de Super Flower, vanwege de mooie led lampjes, die ook een stuk feller zijn dan die in de fan van de zalman. Deze staan denk ik zeer mooi in mijn nieuwe gigabyte kast, vanwege het raam wat daar in zit, maar als de kabels niet lang genoeg zijn heb ik niets aan de voeding (PSU zit zeg maar helemaal links boven en m'n HDD helemaal rechts onder).

Dus als iemand mijn onduidelijkheden over de Super Flower kan wegnemen is mijn dank groot _/-\o_

hetesaus


 • NoLiMiTSoLDieR
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 17-03 01:11
Goedenmorgen, ;)

Ik heb zojuist een nieuw pc samengesteld,
en het loopt niet echt stabiel.
zo krijg ik soms spontane vastlopers, meestal tijdens het game.
Zou dit aan mn voeding kunnen liggen,
& is deze wel goed genoeg?

Het gaat hier om een chieftec hpc-360-202
Hier een screenshot met de waardes,
http://www.benchmark.pl/a...C360202/360_tabliczka.gif

Mijn systeem bestaat uit,

*E6600
*Asrock 4CoreDual Sata 2
*Geforce 7800 GS 256MB AGP
*2 reepjes geheugen
*2x 110GB , IDE HD.
*1x 160GB, SATA HD
*1 Asus DVD Brander
*Soundblaster Audigy 2 Platinum, met een frontbay.
*een casefan


en misschien nog handig om toe te voegen,
Waardes vanuit speedvan?

Vcore / 1,31V
+3.3V / 3,38V
+5V / 5,08V
+12V / 11,25V
-12V / 0,39V
-5 / 1,69V
+5VSB / 5,51

Hoop dat dit genoeg info is om mn vraag te kunnen beantwoorden.
Alvast bedankt! O-) _/-\o_

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 237789 schreef op vrijdag 21 december 2007 @ 13:01:
Ik ben net als velen hier opzoek naar een voeding. Ik heb een nieuw systeem aangeschaft, en wil dit ook gaan overklocken.. ik zat te denken aan een Corsair 520watt, maar is dit voldoende of te veel?
specs:
Asus p5n32-e Sli 680i
E6850 3.0ghz
2X asus 8800gt (stock&sli)
Corsair 2048mb twin xms6400C4 dhx,headspreader
Case; Nemesis Elite
Cpufan Zalman CNPS9500-AT
3x 120 mm side fans led
Vista 64Bitt

Volgens mij is dit wel een mooi game systeempje dacht ik zo, aan of opmerkingen ?
en zit ik goed met me gedachten 520watt ?
wil dus wel het nodige gaan overklocken maar wel of safe blijven.

thnx alvast :)
Met 2 HD's en zonder overklok is er maar 310 watt echt nodig voor jouw systeem. Klok jji de cpu 50% en de gpu's 20% over dan is dit 400 watt. Hiervan zal er 29 amperres van de 12 volt moeten komen waarmee een 450 watt voeding met 33 amperres aan te raden is als minimum.

Jouw voeding kan meer leveren dan 450 watt en meer dan 33 amperres. Hij is daarmee geschikt voor jouw systeem.
De keuze van een 520 watt voeindg is ook niet verkeerd omdat je een voeindg heb welkje eje reeel belast, jen heb niet erg veel ongebruikt vermogen (als je een 1.000 watt voeindg had dan gebruikte je hem nog niet eens voor de helft, en dat is toch zonde van het geld en de voeding)
profweirdo schreef op vrijdag 21 december 2007 @ 14:43:
Zelf heb ik wat onderdelen liggen die ik wil gaan gebruiken als test pc maar ik wou even weten of de voeding die ik heb liggen wel kan.

AMD s939 Opteron 146 @ stock speed
Maxtor s-ata 80 gb
Noname cd reader
(nog onbekend, welk merk) 250 W
Ik kan hier vrij weinig mee. heb je een moederbord, videokaart en iets van gegevens van de voeding (en dan met name van de 12 volt lijnen van deze voeindg)

(vergelijk je vraag maar met onderdstaande: "ik heb een auto met een 2 liter blok en een tankinhoud van 50 liter. Kan ik zonder tanken Parijs bereiken?" Je weet hier ook te weinig om een onderbouwd antwoord te geven. hetzelfde geld voor jouw vraag.
Anoniem: 245808 schreef op vrijdag 21 december 2007 @ 16:13:
Hallo allemaal,

Ik ga in Januari een nieuwe comp kopen. Ik weet verder weinig van pc's, ik wil gewoon een bak hebben staan die goed werkt en verder blijf ik er vanaf :). Ben niet van plan em zelf in elkaar te zetten, dit laat ik bij de shop doen. Ik vraag me alleen af of wat ik heb uitgekozen samen kan en wat voor voeding ik nodig heb.

Betreft:

GigaByte iSolo 210,Zwart
GigaByte GeForce 8800GT 512 Mb
Intel Core 2 Duo,Boxed, E6850, Socket 775
2 x Samsung Spinpoint T166, 500 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II
Samsung SyncMaster 226BW,Zwart, 22inch
Scythe Mugen “Infinity”
2 x Kingston KVR667D2N5/2G, 2048 MB, DDR2, PC5300, 667 MHz
GigaByte GA-P35-DS3R, Retail
Samsung SH-S203B,OEM, Zwart, Serial ATA150

Ik zit te twijfelen tussen een zalman 460 en een 600. De meeste info heb ik gewoon uit de best buy guide gepikt. Waar ik alleen nog niet zo zeker van ben is de voeding en of het geheugen/harde schijven/moederbord/processor goed samen gaan en of er deze maand veranderingen zijn geweest waardoor ik beter met een andere combinatie kan werken. Misschien dat ik even jullie kennis mag lenen, om te voorkomen dat ik een miskoop maak?
Jouw systeem zal maar 260 watt echt nodig hebben en daarmee eigelijk ook voldoende hebben aan een voeindg van 300 watt of meer. Voor jouw systeem raad ik dan ook de 460 watt versie aan als je aan het twijfelen bent tussen 600 en 460 watt

Let er wel op dat je een voeindg neemt met een 6 pins aansluiting voor de videokaart. Sommige voeindgen hebben deze aansluiting niet, en jouw videokaart heeft deze aansluiting echt nodig.Rest volgt later

7400 Wp op het dak


Anoniem: 205448

theodouma schreef op donderdag 20 december 2007 @ 12:41:
2
Nee, de 8800GTS 512 MB (G92 core) heeft twee stekkers nodig. Echter willen sommige kaarten ook gewoon werken met één stekker aangesloten. Ook kun je voor een (paar) euro een verloopje halen om van een molex een 6 pins stekker te maken. Zo'n verloopje wordt ook wel eens meegeleverd met een videokaart. Of dat bij die van jou ook zo is durf ik niet te zeggen..
Ter info:
Het lijkt er op alsof de 8800GTS 512 MB toch gewoon 1 6pins PCI-Express connector behoeft. Tweetal foto's en specs gezien en die geven aan 1 PCI 6pins connector benodigt.

Thanks voor de hulp, me mobo,cpu,hdd en geheugen zijn inmiddels besteld.

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

NoLiMiTSoLDieR schreef op zaterdag 22 december 2007 @ 11:19:
Goedenmorgen, ;)

Ik heb zojuist een nieuw pc samengesteld,
en het loopt niet echt stabiel.
zo krijg ik soms spontane vastlopers, meestal tijdens het game.
Zou dit aan mn voeding kunnen liggen,
& is deze wel goed genoeg?

Het gaat hier om een chieftec hpc-360-202
Hier een screenshot met de waardes,
http://www.benchmark.pl/a...C360202/360_tabliczka.gif

Mijn systeem bestaat uit,

*E6600
*Asrock 4CoreDual Sata 2
*Geforce 7800 GS 256MB AGP
*2 reepjes geheugen
*2x 110GB , IDE HD.
*1x 160GB, SATA HD
*1 Asus DVD Brander
*Soundblaster Audigy 2 Platinum, met een frontbay.
*een casefan


en misschien nog handig om toe te voegen,
Waardes vanuit speedvan?

Vcore / 1,31V
+3.3V / 3,38V
+5V / 5,08V
+12V / 11,25V
-12V / 0,39V
-5 / 1,69V
+5VSB / 5,51

Hoop dat dit genoeg info is om mn vraag te kunnen beantwoorden.
Alvast bedankt! O-) _/-\o_
Jouw systeem is best wel energiezuinig, het zal maximaal 230 watt uit de voeding trekken. Hiervan zal er 15 amperres van de 12 volt moeten komen. (15A op 12 volt is 180 watt)

Jouw voeindg kan maar 17amperres leveren op de 12 volt en dit wel erg weinig voor een 360 watt voeding. Even ter vergelijking, een Coolermaster eXtremepower380 kan totaal 25 amperres leveren en een Antec NeoHE380 kan zelfs 28 amperres leveren op de12 volt.
Jouw voeindg is aan de oude kant en komt uit een tijdperk dat de 12 volt nog niet zeer belangrijk was (lees, hij is een paar jar oud). Bij nieuwe systemen is de 12 volt zeer belangrijk omdat hiervan 80 tot 95 procent van al het vermogen van de 12 volt moet komen. Jouw voeindg kan niet zoveel leveren op de 12 volt en zal daamee te vergelijken zijn met ongeveer een 260-290 watt voeindg van "nu" puur modat de 12 volt zijn niet zoveel kan leveren.

Jouw probkleem kan dus veroorzaakt worden door een te lichte 12 volt lijn of natuurlij kdoor een andere fout (software, kanpotte kaart enz). Om de voeindg uit te sluiten probeer je de 12 volt lijn zo min mogleijk te belasten tijdens het gamen. Koppel de HD's af welke je niet nodig heb voor het OS of voor een game. Koppel ook alle dvd spelers/branders los welke niet echt nodig zijn voor een game. Ook dingen als verlichting (neon) zet je uit en als de bios er de mogelijkheid voor bied dan onderklok je de cpu zodt hij minder snel (en zuiniger) wordt. Op deze manier zal er behoorlijk minder amperres van de 12 volt moeten komen. Mocht je nu wel kunnen gamen zonder reboots of andere problemen dan kun je met grote zekerheid zeggen dat de voeindg aan vervanging toe is. Mocht je nog steeds dezelfde problemen hebben dan zal het niet aan de voeding liggen, deze zal namelijk tijdens het gamen (zonder dvd's , met één HD en met de cpu op een fsb van 200 Mhz) een besparing opleveren van 4 amperres waarmee er maar 11 amperres van de 12 volt hoeft te komen, en dit zal de voeindg toch echt wel kunnen leveren.

7400 Wp op het dak


Anoniem: 183424

Hallo,

In het begin van 2008 ben ik van plan om het volgende systeem aan te schaffen,
en was mijn vraag als mijn voeding het wel zou trekken, ik kwam zelf via enkele
calculators zelf op de 400 watt. Maar liever heb ik een second opinion van mensen
die er wat meer verstand van hebben dan mij...

Mijn systeem,

Antec Neo HE 430watt
Antec P180B (Met 3x 120mm TriCool fans)

Asus P5N32-E-SLI
Intel Core 2 Duo E6750 (Zalman CNPS9700 NT)
XFX GeForce 8800GT Extreme 512MB (Zalman ZM-RHS88 + VF1000-LED)
G.E.I.L 2x 1024MB, PC6200, C4 (Overclock modules)

Samsung Spinpoint T166, 500 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II (Wellicht x2)
Plextor PX-810SA, Serial ATA150
Creative X-Fi XtremeGamer


Op het moment zal ik nog even draaien op twee IDE HDD's, verder heb ik op het moment
ook een (nutteloze) fancontroller, en twee CD-ROM stations aangesloten, maar deze zullen
verdwijnen bij het nieuwe systeem.

Verder behang ik de binnenkant van me kast met dempend materiaal.

Ik wacht op jullie mening :)

PS. (Als er nog opmerkingen zijn over hoe ik mijn stiller/koeler ZOU kunnen maken, zijn deze ook welkom in de vorm van privé-berichten.)

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 183424 schreef op zondag 23 december 2007 @ 02:34:
Hallo,

In het begin van 2008 ben ik van plan om het volgende systeem aan te schaffen,
en was mijn vraag als mijn voeding het wel zou trekken, ik kwam zelf via enkele
calculators zelf op de 400 watt. Maar liever heb ik een second opinion van mensen
die er wat meer verstand van hebben dan mij...

Mijn systeem,

Antec Neo HE 430watt
Antec P180B (Met 3x 120mm TriCool fans)

Asus P5N32-E-SLI
Intel Core 2 Duo E6750 (Zalman CNPS9700 NT)
XFX GeForce 8800GT Extreme 512MB (Zalman ZM-RHS88 + VF1000-LED)
G.E.I.L 2x 1024MB, PC6200, C4 (Overclock modules)

Samsung Spinpoint T166, 500 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II (Wellicht x2)
Plextor PX-810SA, Serial ATA150
Creative X-Fi XtremeGamer


Op het moment zal ik nog even draaien op twee IDE HDD's, verder heb ik op het moment
ook een (nutteloze) fancontroller, en twee CD-ROM stations aangesloten, maar deze zullen
verdwijnen bij het nieuwe systeem.

Verder behang ik de binnenkant van me kast met dempend materiaal.

Ik wacht op jullie mening :)

PS. (Als er nog opmerkingen zijn over hoe ik mijn stiller/koeler ZOU kunnen maken, zijn deze ook welkom in de vorm van privé-berichten.)
Als jij de cpu 50% en de gpu 20% overklokt dan heeft jouw systeem met vier HD's 360 watt nodig maximaal. De 12 volt zal hiervan 26 amperres moeten leveren waarmee ik een voeindg aan zou raden welke minimaal 400 watt is en minumaal 30 amperres kan leveren. De NeoHE430 kan 430 watt leveren en 32 amperres en is dus een zeer goede keuze voor jouw systeem. De voeindg hefet één 6 pins connector voor de videokaart, en de videokaart heeft er één nodig.


Betreft de cooler, ik denk dat je deze erg stil krijg door hem gewoon zachtjes te laten draaien. Ik heb de 9500LED op mijn cpu zitten (welke net zoveel watt nodig heeft als jouw cpu) welke een overklok heeft van 40% en passief kan de 9500 hem onder de 45 graden houden. Ik heb de fan standaard draaien op 800 rpm (op 12 volt is dit 2700 rpm) waarmee de cpu niet boven de 38 graden komt.
De 9700 is groter dan de 9500 dus deze fan zal ook zeer weinig hoeven te draaien om goed te coolen. Voordeel is uiteraard ook dat jouw cpu niet erg veel watt nodig heeft, ook niet met overklok. De oudere Pentium D800 series en de D900 en de nieuwe Amd X2 5600+ hebben allemaal meer nodig op stock speeds dan jouw cpu met een overklok van 50%

7400 Wp op het dak


Anoniem: 112223

Ben zelf al een tijdje bezig met het samenstellen van mijn pc. Begon op vrijwel 0 aangaande de kennis op dit gebied maar langzaamaan wordt dit wat beter ;). Tot nu toe heb ik het volgende wat vrijwel zeker is samengesteld. Mijn probleem is op dit moment nog de voeding aangezien ik geen best-buy of iets dergelijks ben tegen gekomen waar voedingen worden getest. Nu is mijn vraag welke voeding ik hierbij het beste kan nemen, en of een behuizing en voeding in 1 wellicht voordeliger is en of die ook voldoende is voor dit systeem. Overigens ben ik alleen van plan om de videokaart te gaan overclocken de rest niet.

Processor
Intel Core 2 Duo E6750

Processor Koeler

Scythe Infinity

Moederbord

Gigabyte P35-DS3R

Geheugen

G.E.I.L GX2 2048 MB 800 MHz


Harde schijven

Hitachi Deskstar T7K500 500 GB (RAID 0 of 1)


Dvd rewriter

Lite-On LH-20A1H


Videokaart
Grafische Kaart: XFX GeForce 8800GT 512MB

Voeding

Opties:

behuizing&Voeding
Antec Sonata III inclusief 500 watt voeding
OF
Cooler Master Centurion 5 (52 euro)&
Corsair CM 550vx, 550Watt (75 euro)

Zijn uiteraard gigantisch veel opties..

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 112223 schreef op zondag 23 december 2007 @ 14:33:
Ben zelf al een tijdje bezig met het samenstellen van mijn pc. Begon op vrijwel 0 aangaande de kennis op dit gebied maar langzaamaan wordt dit wat beter ;). Tot nu toe heb ik het volgende wat vrijwel zeker is samengesteld. Mijn probleem is op dit moment nog de voeding aangezien ik geen best-buy of iets dergelijks ben tegen gekomen waar voedingen worden getest. Nu is mijn vraag welke voeding ik hierbij het beste kan nemen, en of een behuizing en voeding in 1 wellicht voordeliger is en of die ook voldoende is voor dit systeem. Overigens ben ik alleen van plan om de videokaart te gaan overclocken de rest niet.

Processor
Intel Core 2 Duo E6750

Processor Koeler

Scythe Infinity

Moederbord

Gigabyte P35-DS3R

Geheugen

G.E.I.L GX2 2048 MB 800 MHz


Harde schijven

Hitachi Deskstar T7K500 500 GB (RAID 0 of 1)


Dvd rewriter

Lite-On LH-20A1H


Videokaart
Grafische Kaart: XFX GeForce 8800GT 512MB

Voeding

Opties:

behuizing&Voeding
Antec Sonata III inclusief 500 watt voeding
OF
Cooler Master Centurion 5 (52 euro)&
Corsair CM 550vx, 550Watt (75 euro)

Zijn uiteraard gigantisch veel opties..
Wel apart dat jij de videokaart wel over wil klokken en de cpu niet. Het overklokken van de cpu kan ook erg voordelig zijn voor de prestaties. Ik ga er ook gewoon vanuit dat jij de cpu gewoon 50% gaat overklokken en dat jij de videokaart 20% sneller gaat maken, dit zijn omgeveer de maximlae grenzen welke je kan hebben voor een standaardoverklok.

Jouw systeem zal dan ongever 320 watt nodig hebben. Hiervan zal er 22 amperres van d e12 volt moeten komen waarmee een voeindg voor jouw systeem minmaal 360 watt moet zijn en minimaal 26 amperres op de 12 volt moet kunnen leveren. Verder moet er één 6 pins stekker zijn voor de videokaart.


Een kast met een voeindg is goedkoper dan een losse kast met een losse voeindg. Voordeel van een losse kast is dat je veel meer keus heb in welke kast en welke voeindg je wilt.

Mocht je willen weten of de voeindg in de Sonata voldoende is, op de site van Antec staat wat info over de kast, ook welke voeindg erin zit. Als je dan bij de productgroep voedingen kijk zie je de voeindg staan. Je heb op de productpagina van de voeindg een link staan naar de specs van de voeindg waar staat hoeveel hij kan leveren. Ook staat er een link naar alle connectoren op de voeindg; hier kun je zien of er een 6 pins stekker aanwezig is.
Een kleine tip als je naar de specificaties gaat kijekn, dit wordt ook vaak uitgedrukt in watt. De spanning maal de hoeveelheid amperres is het aantal watts Als een voeindg op de 12 volt lijnen totaal (bijvoorbeedl) 360 watt kan leveren dan kan de voeindg totaal (360 watt / 12 volt = ) 30 amperres leveren op de 12 volt lijnen.

(ik kauw het niet helemaal voor, als je het zelf op en uitzoekt heb je er veel meer aan, je weet dan ook wat je uitzoekt)

7400 Wp op het dak


Anoniem: 112223

Mooie uitgebreide uitleg, de reden waarom ik alleen de videokaart wil overclocken is omdat ik geen ervaring ermee heb. Wat ik heb begrepen is dat het overclocken van de pc lastiger is dan de videokaart. De videokaar overclocken heb ik een tutorial over gelezen en dat moet wel lukken. Overigens wil ik wel een voeding die stil is, maar 320W is ook op dat punt voldoende begrijp ik? Zal Vanavond of eventueel morgen goed op zoek gaan naar de punten die jij aangeeft, en de voeding die ik dan vind hier ook posten, kijken of die bij jullie in de smaak valt :).

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 112223 schreef op zondag 23 december 2007 @ 17:28:
Mooie uitgebreide uitleg, de reden waarom ik alleen de videokaart wil overclocken is omdat ik geen ervaring ermee heb. Wat ik heb begrepen is dat het overclocken van de pc lastiger is dan de videokaart. De videokaar overclocken heb ik een tutorial over gelezen en dat moet wel lukken. Overigens wil ik wel een voeding die stil is, maar 320W is ook op dat punt voldoende begrijp ik? Zal Vanavond of eventueel morgen goed op zoek gaan naar de punten die jij aangeeft, en de voeding die ik dan vind hier ook posten, kijken of die bij jullie in de smaak valt :).
Zoals ik eerder al schreef heeft jouw systeem 320 watt nodig. Daarom adviseer ik een voeding van 360 watt of meer. Minder dan dat is niet aan te raden.

het overklokken van de cpu is net zo gemakkelijk (zoniet makkelijker) dan de gpu. Hier op GoT zijn meerdere howto's te vinden over het overklokken van de cpu.

7400 Wp op het dak


 • NoLiMiTSoLDieR
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 17-03 01:11
theodouma schreef op zaterdag 22 december 2007 @ 22:34:
[...]


Jouw systeem is best wel energiezuinig, het zal maximaal 230 watt uit de voeding trekken. Hiervan zal er 15 amperres van de 12 volt moeten komen. (15A op 12 volt is 180 watt)

Jouw voeindg kan maar 17amperres leveren op de 12 volt en dit wel erg weinig voor een 360 watt voeding. Even ter vergelijking, een Coolermaster eXtremepower380 kan totaal 25 amperres leveren en een Antec NeoHE380 kan zelfs 28 amperres leveren op de12 volt.
Jouw voeindg is aan de oude kant en komt uit een tijdperk dat de 12 volt nog niet zeer belangrijk was (lees, hij is een paar jar oud). Bij nieuwe systemen is de 12 volt zeer belangrijk omdat hiervan 80 tot 95 procent van al het vermogen van de 12 volt moet komen. Jouw voeindg kan niet zoveel leveren op de 12 volt en zal daamee te vergelijken zijn met ongeveer een 260-290 watt voeindg van "nu" puur modat de 12 volt zijn niet zoveel kan leveren.

Jouw probkleem kan dus veroorzaakt worden door een te lichte 12 volt lijn of natuurlij kdoor een andere fout (software, kanpotte kaart enz). Om de voeindg uit te sluiten probeer je de 12 volt lijn zo min mogleijk te belasten tijdens het gamen. Koppel de HD's af welke je niet nodig heb voor het OS of voor een game. Koppel ook alle dvd spelers/branders los welke niet echt nodig zijn voor een game. Ook dingen als verlichting (neon) zet je uit en als de bios er de mogelijkheid voor bied dan onderklok je de cpu zodt hij minder snel (en zuiniger) wordt. Op deze manier zal er behoorlijk minder amperres van de 12 volt moeten komen. Mocht je nu wel kunnen gamen zonder reboots of andere problemen dan kun je met grote zekerheid zeggen dat de voeindg aan vervanging toe is. Mocht je nog steeds dezelfde problemen hebben dan zal het niet aan de voeding liggen, deze zal namelijk tijdens het gamen (zonder dvd's , met één HD en met de cpu op een fsb van 200 Mhz) een besparing opleveren van 4 amperres waarmee er maar 11 amperres van de 12 volt hoeft te komen, en dit zal de voeindg toch echt wel kunnen leveren.
Inderdaad een energie zuinige pc :)

Ik heb zojuist mijn CPU terug gelockt naar 200 FSB,
en twee HD's & DVD losgekoppeld.
En nu krijg ik zover ik weet inderdaad geen freezes meer.
Dit na wat uurtjes NFS Pro street.

Dus dan zou het inderdaad aan mn voeding liggen neem ik aan :)

PS, ik ben van plan binnekort te upgrade naar een ATI 3870 videokaart.
En dan wil ik natuurlijk ook meteen een nieuwe voeding er bij gaan halen.

Hoeveel WATT zou ik dan ongeveer nodig moeten hebben,
en nog belangrijker nu ik dit weet,
Hoeveel Amperes moeten er dan van de 12V afkomen?
ik denk 20 of hoger?

Ik zoek en niet al te dure voeding,
Prijsklasse rond de 40/60 euro.
Zal dat voldoende zijn?

Terimah Kasih! (Bedankt in het indisch) _/-\o_

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

NoLiMiTSoLDieR schreef op maandag 24 december 2007 @ 03:01:
[...]


Inderdaad een energie zuinige pc :)

Ik heb zojuist mijn CPU terug gelockt naar 200 FSB,
en twee HD's & DVD losgekoppeld.
En nu krijg ik zover ik weet inderdaad geen freezes meer.
Dit na wat uurtjes NFS Pro street.

Dus dan zou het inderdaad aan mn voeding liggen neem ik aan :)

PS, ik ben van plan binnekort te upgrade naar een ATI 3870 videokaart.
En dan wil ik natuurlijk ook meteen een nieuwe voeding er bij gaan halen.

Hoeveel WATT zou ik dan ongeveer nodig moeten hebben,
en nog belangrijker nu ik dit weet,
Hoeveel Amperes moeten er dan van de 12V afkomen?
ik denk 20 of hoger?

Ik zoek en niet al te dure voeding,
Prijsklasse rond de 40/60 euro.
Zal dat voldoende zijn?

Terimah Kasih! (Bedankt in het indisch) _/-\o_
Het lijkt er inderdaad op dat de voeindg niet voldoende kan leveren (jouw systeem heeft meer dan 17 amperres nodig en/of de voeibndg kan niet continu de 17 amperres leveren (t is een oude voeindg, misschien kan hij er nog maar 15 leveren)

De 7800GS heeft 50 watt nodig, de HD3870 heeft er 65 nodig. Hierdoor zal jouw syteem 15 watt meer nodig hebben wat neerkomt op ongeveer één amperre meer o de 12 volt. Een voeindg me t20 amperres of meer op de 12 volt is dan geen slechte keuze. Het wattage maakt eigelijk niet uit voor de voeding, als hij die 20 amperres kan leveern dan kan hij ook voldoende watt leveren voor jouw systeem.
De HD3870 hefet een 6 pins connectr nodig voor de videokaart waarmee een geschikte voeindg voor jouw systeem dus minimaal 20 amperres moet kunnen leveren en één 6 pins connector moet hebben.
De Coolermaster eXtremepower380 PCAP kan totaal 25 amperres leveren en heeft één 6 pins connector. De voeindg kost ongeveer 35 euro. Wil je wat meer ruimte hebben dan is de eXtremepower430 aan te raden, deze voeindg is ongeveer 40 euro en kan 29 amperres leveren. Of hij een 6 pins connector heeft kan ik zo snel even niet vinden op de site van Coolermaster, dus dit zal je evt moeten navragen bij een webwinkel voordat je hem koopt, het staat namelijk wel op de doos.

7400 Wp op het dak


Anoniem: 112223

theodouma schreef op zondag 23 december 2007 @ 22:28:
[...]


Zoals ik eerder al schreef heeft jouw systeem 320 watt nodig. Daarom adviseer ik een voeding van 360 watt of meer. Minder dan dat is niet aan te raden.

het overklokken van de cpu is net zo gemakkelijk (zoniet makkelijker) dan de gpu. Hier op GoT zijn meerdere howto's te vinden over het overklokken van de cpu.
Ok, ben ook voor de voeding voor goede kwaliteit gegaan, eb deAntec NeoHe 430 is em geworden uitgaande van deze link[url]http://http://www.hardware.info/nl-NL/productdb/bGNkZ5iWmJrK/viewproduct/Antec_NeoHE_430_Watt/[/url]
Heeft die als ik het goed zie ook een 6 pin aansluiting, en een 24 pin voor het moederboard. Vermoed dus dat deze aan alle vereisten voldoet. Uiteindelijk zal de voeding in het volgende (heb wat dingen aangepast) systeem worden geplaatst.

VOEDING
Antec NeoHE, 430 Watt, Retail € 72,85

PROCESSOR
Core 2 Duo,Boxed, E6750, Socket 775 € 159,82 € 159,82

GEHEUGEN
G.E.I.L GX22GB6400UDC, 2048 MB, DDR2, PC6400, 800 MHz, 2 x € 49,99

HARDESCHIJF
Hitachi Deskstar T7K500, 500 GB, 7200 RPM, 16 MB, SATA II € 92,56 € 92,56

DVD-REWRITER
Lite-On DVD-RW LH-20A1H retail € 26,12 € 26,12

VIDEOKAART
XFX GeForce 8800GT,512MB, GDDR3, PCI Express x16 € 221,19

MOEDERBOARD
GigaByte GA-P35-DS3R € 107,84

BEHUIZING
Chieftec GX-01B-OP, Zwart € 69,09

KOELER
Scythe Mugen “Infinity”. € 38,56

 • xs4me
 • Registratie: Maart 2002
 • Laatst online: 16-12-2022
Hi all,

Na het installeren van wat extra HD's en m'n nieuwe geluidskaart gaf Asus Probe aan dat m'n voeding het nog maar net/niet trok... Nu wil ik nog een 2e VGA kaart en 2e DELL 24 2407wfp op m'n PC gaan aansluiten en de 2e VGA kaart (7600GT oid) is voor m'n Plasma (voor HT gebruikt).

Dit is wat ik nu op m'n voeding (Zalman 460 ZM460-APS) heb aangesloten:

- E6600
- Asus P5B Deluxe
- 1x WD Raptor 74 GB
- 2x Seagate 320 GB
- 2x Samsung 500 GB
- 7900 GTO (GTX)
- 2x 1 GB RAM
- PCI Geluidskaart (Audiotrak Prodigiy 7.1 HiFi)
- NEC DVD Brander
- 1x ( dalijk dus 2x Dell 24" 2400 2407wfp)
- Scythe Ninja (met 120mm fan)
- Case Antec P182 met 3x 120mm Fans
- Iets van 6 usb devices.

En dan m'n 2e grafische kaart er nog bij ...

Ik denk dat een upgrade noodzaak is geworden? Ook heb ik hier een check gedaan:
http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine

En kwam ik uit op 471W. Teveel dus voor m'n voeding.

Ik heb sinds kort een Antec P182 en heb met moeite al m'n voeding kabels kunnen aansluiten, want ze waren aan de korte kant. Wat zijn voedingen met lange kabels? Ik zoek bij voorkeur een modulaire voeding. Ik weet dat Tagan, Seasonic etc goeie merken zijn, maar welke heeft lange kabels?

Alvast bedankt!

Xs.

 • NoLiMiTSoLDieR
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 17-03 01:11
theodouma schreef op maandag 24 december 2007 @ 09:40:
[...]


Het lijkt er inderdaad op dat de voeindg niet voldoende kan leveren (jouw systeem heeft meer dan 17 amperres nodig en/of de voeibndg kan niet continu de 17 amperres leveren (t is een oude voeindg, misschien kan hij er nog maar 15 leveren)

De 7800GS heeft 50 watt nodig, de HD3870 heeft er 65 nodig. Hierdoor zal jouw syteem 15 watt meer nodig hebben wat neerkomt op ongeveer één amperre meer o de 12 volt. Een voeindg me t20 amperres of meer op de 12 volt is dan geen slechte keuze. Het wattage maakt eigelijk niet uit voor de voeding, als hij die 20 amperres kan leveern dan kan hij ook voldoende watt leveren voor jouw systeem.
De HD3870 hefet een 6 pins connectr nodig voor de videokaart waarmee een geschikte voeindg voor jouw systeem dus minimaal 20 amperres moet kunnen leveren en één 6 pins connector moet hebben.
De Coolermaster eXtremepower380 PCAP kan totaal 25 amperres leveren en heeft één 6 pins connector. De voeindg kost ongeveer 35 euro. Wil je wat meer ruimte hebben dan is de eXtremepower430 aan te raden, deze voeindg is ongeveer 40 euro en kan 29 amperres leveren. Of hij een 6 pins connector heeft kan ik zo snel even niet vinden op de site van Coolermaster, dus dit zal je evt moeten navragen bij een webwinkel voordat je hem koopt, het staat namelijk wel op de doos.
Die coolermaster xtremepower ziet er goed uit, kost ook niks :)
En bedankt voor het vermelden van de "6 Pins" connector,
daar was ik niet op de hoogte van :)

Ik heb trouwens nog steeds last van freezes (bij bepaalde games),
maar het is 50% minder als eerst.
ik zal maar even niet meer gaan game met deze voeding,
voordat de boel daarlijk misschien kapot gaat.

Bedankt voor je tijd theodouma _/-\o_

En prettige feestdagen <- ;)

 • Fatal Mind
 • Registratie: September 2007
 • Niet online
En daar was ik weer, nu met een systeem van een vriend,

Het gaat om de volgende pc :
Processor Intel Pentium 4 2.40 GHz
Moederbord Intel D845EBG2
Geheugen SpecTek 512MB 133MHz
Videokaart Club3D Radeon 9200 ViVo
Harde schijf Maxtor 6Y080L0
Optische drives Samsung, Lite-on
Voeding: Huntkey 350 watt... ... ...


Nu is er een plan om deze ouwe bak een laatste zucht leven in te blazen, dit gaat dan gedaan worden door de videokaart te vervangen, er komt dan ipv een 9200 een Ati 1650 in de pc, de vraag is alleen, trekt die 350 voeding dat ( ik heb m'n twijfels )

De pc wordt gebruikt voor het dagelijkse internet verkeer, maar ook wel voor wat gegame, op zich niks bijzonders dus, maar het moet wel goed werken :P

In afwachting van jullie slimheden :P en natuurlijk happy xmas etc

[Voor 8% gewijzigd door Fatal Mind op 25-12-2007 22:24]


 • Brent
 • Registratie: September 2001
 • Laatst online: 08:22
Anoniem: 144949 schreef op dinsdag 18 december 2007 @ 16:22:
Ik vrees ervoor dat er kant en klare oplossingen zijn voor jouw. Heb even rondgekeken en dual rail adaptertjes gaan doorgaans idd net tot 12V - 2A en 5V - 2A. (wat bij mijn externe schijf overigens net hetgeen is voor 1 harde schijf, voor 2 stuks op te starten is dit idd te weinig, rare kwestie van AC Ryan).
Het gaat sowieso moeilijk zijn zulk product te vinden (en dan nog met de juiste connector, grote kans dat je zelf moet gaan knutselen als de connector vd voeding van ac ryan gebruikt mag worden), laat staan een verkooppunt ervoor en dan spreken we ook nog niet over de prijs.

Andere opties zijn:
- een 2de dual rail adapter (wat op zijn beurt genoeg is voor 1 hd) erbij nemen en beide hd's elk laten voeden door 1 adapter
- ervoor zorgen dat de schijven met een tussentijd opstarten -> zelf opstartvertragingkje ineenknutselen
- oude pc voeding gebruiken als grootte geen bezwaar is
Als ik hier nog even op door mag vragen, ka ik twee van zulke 5V/2A 12V/2A voedingen gewoon parallel aan elkaar schakelen en ervanuit gaan dat het goedkomt?

Humanist | Kernpower! | Determinist | Verken uw geest | Politiek dakloos


Anoniem: 144949

Topicstarter
Brent schreef op dinsdag 25 december 2007 @ 23:31:
Als ik hier nog even op door mag vragen, ka ik twee van zulke 5V/2A 12V/2A voedingen gewoon parallel aan elkaar schakelen en ervanuit gaan dat het goedkomt?
Nee, deze voedingen hebben een feedback die de spanning bijregelt, en het aan elkaar schakelen kan de zaak ontregelen.
Wat wel mag is de ene gebruiken voor de voeding van hd1 + printplaat (zoals nu het geval is) en de andere gebruiken voor de voeding van hd2 (zolang de "spanningen niet in contact komen met elkaar").

 • HydroDiOxide
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 17-11-2022
Ik heb een Enermax EG425AX-VE(G)SFMA NoiseTaker 420 watt ActivePFC. Nu ben ik nodig aan een nieuwe behuizing toe en ik zit te twijfelen tussen de Antec Solo (zonder PSU) en de Sonata Plus 550 (nagenoeg dezelfde behuizing, maar met een Neopower 550). De vraag is even of mijn huidige PSU genoeg vermogen levert voor mijn huidige setup met de vervanging van mijn huidige graka (Leadtek Geforce 6800) door een Geforce 8800gt (of eventueel een Radeon 3870).

Overige componenten:
Athlon x2 3800 (s939 25% overclock)
3 hdd's waarvan 1 SATA (3x 7200rpm)
2 optische drives (wordt 1 bij aanschaf nieuwe behuizing)
2x ddr sdram pc3200
Dit alles geserveerd op een Asrock 939Dual-SATA2

Gaat mijn Noisetaker dit trekken met de toevoeging van één van de bovengenoemde graka's? Ik heb een berekening gedaan mbv http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp en dat lijkt gunstig uit te pakken, maar ik wil graag jullie mening.

"Overspecialize and you breed in weakness..." Major Motoko Kusanagi


 • NoLiMiTSoLDieR
 • Registratie: Februari 2003
 • Laatst online: 17-03 01:11
theodouma schreef op maandag 24 december 2007 @ 09:40:
[...]


Het lijkt er inderdaad op dat de voeindg niet voldoende kan leveren (jouw systeem heeft meer dan 17 amperres nodig en/of de voeibndg kan niet continu de 17 amperres leveren (t is een oude voeindg, misschien kan hij er nog maar 15 leveren)

De 7800GS heeft 50 watt nodig, de HD3870 heeft er 65 nodig. Hierdoor zal jouw syteem 15 watt meer nodig hebben wat neerkomt op ongeveer één amperre meer o de 12 volt. Een voeindg me t20 amperres of meer op de 12 volt is dan geen slechte keuze. Het wattage maakt eigelijk niet uit voor de voeding, als hij die 20 amperres kan leveern dan kan hij ook voldoende watt leveren voor jouw systeem.
De HD3870 hefet een 6 pins connectr nodig voor de videokaart waarmee een geschikte voeindg voor jouw systeem dus minimaal 20 amperres moet kunnen leveren en één 6 pins connector moet hebben.
De Coolermaster eXtremepower380 PCAP kan totaal 25 amperres leveren en heeft één 6 pins connector. De voeindg kost ongeveer 35 euro. Wil je wat meer ruimte hebben dan is de eXtremepower430 aan te raden, deze voeindg is ongeveer 40 euro en kan 29 amperres leveren. Of hij een 6 pins connector heeft kan ik zo snel even niet vinden op de site van Coolermaster, dus dit zal je evt moeten navragen bij een webwinkel voordat je hem koopt, het staat namelijk wel op de doos.
Ik heb zojuist de eXtremepower380 PCAP aangeschaft,
maar krijg nog steeds vastlopers,
direct wanneer ik COD4 & PES 2008 opstart.

Ik zal eerst maar even andere VGA drivers proberen,
anders weet ik ook niet wat het kan zijn?

Edit,

Ben er nog steeds niet uit,
Dit zijn me waardes met deze voeding.

+12V geeft nu +/- 11.780 aan in de bios,
in windows +12V 11.126 (met nextsensor)

Nu weet ik dat er afwijkingen zijn met het meten,
maar deze waardes zijn nog minder dan mn vorige voeding.
Blijkbaar een NOG zwaardere nodig?

[Voor 7% gewijzigd door NoLiMiTSoLDieR op 28-12-2007 09:46]


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

xs4me schreef op dinsdag 25 december 2007 @ 13:58:
Hi all,

Na het installeren van wat extra HD's en m'n nieuwe geluidskaart gaf Asus Probe aan dat m'n voeding het nog maar net/niet trok... Nu wil ik nog een 2e VGA kaart en 2e DELL 24 2407wfp op m'n PC gaan aansluiten en de 2e VGA kaart (7600GT oid) is voor m'n Plasma (voor HT gebruikt).

Dit is wat ik nu op m'n voeding (Zalman 460 ZM460-APS) heb aangesloten:

- E6600
- Asus P5B Deluxe
- 1x WD Raptor 74 GB
- 2x Seagate 320 GB
- 2x Samsung 500 GB
- 7900 GTO (GTX)
- 2x 1 GB RAM
- PCI Geluidskaart (Audiotrak Prodigiy 7.1 HiFi)
- NEC DVD Brander
- 1x ( dalijk dus 2x Dell 24" 2400 2407wfp)
- Scythe Ninja (met 120mm fan)
- Case Antec P182 met 3x 120mm Fans
- Iets van 6 usb devices.

En dan m'n 2e grafische kaart er nog bij ...

Ik denk dat een upgrade noodzaak is geworden? Ook heb ik hier een check gedaan:
http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine

En kwam ik uit op 471W. Teveel dus voor m'n voeding.

Ik heb sinds kort een Antec P182 en heb met moeite al m'n voeding kabels kunnen aansluiten, want ze waren aan de korte kant. Wat zijn voedingen met lange kabels? Ik zoek bij voorkeur een modulaire voeding. Ik weet dat Tagan, Seasonic etc goeie merken zijn, maar welke heeft lange kabels?

Alvast bedankt!

Xs.
Je heb het zelf niet over dus neem ik aan dat jouw systeem geen overklok heeft. Jouw systeem heeft daarmee momenteel 290 watt nodig. Heb jij wel een overklok (cpu 50% en gpu 20%) dan is dit zelfs 360 watt. Hiervan zal er 25 amperres van de 12 volt moeten komen.
Jouw voeindg kan 34 amperres leveren en is daarmee echt ruim voldoende voor jouw systeem op moment, zelfs als jij alles overgeklokt heb.

Een extra videokaart zoals de 7600 heeft ongeveer 40 watt nodig. Hiermee zal er totaal 400 watt van de voeindg moeten komen mocht jij alles over hebben geklokt. De 12 volt zal 28 amperres moeten leveren waarmee ik een voeidng zal aanraden van minimaal 450 watt welke minimaal 32 amperres kan leveren. Jouw voeindg voldoet aan beide eisen en je kan daarmee dus gerust een "simpele" videokaart bijplaatsen in jouw systeem. Een maximum wat je bij kan plaatsen is ongeveer een 7900GT, 8600GTS, X2600XT, X1650, deze kaarten hebben 50-60 watt nodig, en meer raad ik ook niet aan (ik hou rekening met een goede overklok)

Hoe komt het dan dat ik zeg dat het allenmaal gemakkelijk kan op de voeindg terwijl de calculator zegt van niet? Dat komt omdat de calculator iets te uitgebreid is en niet gemaakt is om door een n00b te worden gebruikt (sorry dat ik jou voor een voedingn00b uitmaak :P ) Als ik jouw systeem inklop zonder de extra videokaart dan kom ik uit op 316 watt zonder overklok en zonder extyra videokaart, en dat komt aardit dicht in de buurt. De calculator is erg uitgebreid en wordt (helaasch te) vaak verkeerd ingevuld en/of begrepen.
Fatal Mind schreef op dinsdag 25 december 2007 @ 22:22:
En daar was ik weer, nu met een systeem van een vriend,

Het gaat om de volgende pc :
Processor Intel Pentium 4 2.40 GHz
Moederbord Intel D845EBG2
Geheugen SpecTek 512MB 133MHz
Videokaart Club3D Radeon 9200 ViVo
Harde schijf Maxtor 6Y080L0
Optische drives Samsung, Lite-on
Voeding: Huntkey 350 watt... ... ...


Nu is er een plan om deze ouwe bak een laatste zucht leven in te blazen, dit gaat dan gedaan worden door de videokaart te vervangen, er komt dan ipv een 9200 een Ati 1650 in de pc, de vraag is alleen, trekt die 350 voeding dat ( ik heb m'n twijfels )

De pc wordt gebruikt voor het dagelijkse internet verkeer, maar ook wel voor wat gegame, op zich niks bijzonders dus, maar het moet wel goed werken :P

In afwachting van jullie slimheden :P en natuurlijk happy xmas etc
De S478 P4 is er in twee smaken. de Northwood en de Presscot. De eerste is wat zuiniger (60 vs 90 watt). Naar mijn weten is de 2.4 Ghz P4 alleen te krijgen met een Northwood core, ik ga er daarom ook vanuit dat jij deze versie heb.

Zonder overklok en met de X1650 heeft jouw (vriend zijn) systeem nog geen 200 watt nodig. hiervan zal er ongeveer 12 amperres van de 12 volt moeten komen. Als de Huntkey voeding 15 amperres of meer kan leveren op de 12 volt dan moet hij zijn systeem gewoon aankunnen.

Of de voeding de 15 amperres kan leveren zul je zelf even op moeten zoeken, dit staat aan de zijkant van de voeindg in een tabel of in een stukje tekst.
Brent schreef op dinsdag 25 december 2007 @ 23:31:
[...]

Als ik hier nog even op door mag vragen, ka ik twee van zulke 5V/2A 12V/2A voedingen gewoon parallel aan elkaar schakelen en ervanuit gaan dat het goedkomt?
Zoals Disco Stu al aangaf mag dit niet Een optie is echter wel om een losse 5 en een losse 12 voeding te gebruiken. Voor jouw schijven is een stevige 12 volt voeindg nodig en een minder krachtige 5 volt voeindg. Een 12 volt 4 amperre voeindg is zo te vinden, net zoals een 5 volt voeding van minimaa 1.5 amperre. Als je de twee uitgangen van de twee voedingen aan de powerstekker van de HDcase maak dan heb je een goede voeindg.
HydroDiOxide schreef op donderdag 27 december 2007 @ 11:59:
Ik heb een Enermax EG425AX-VE(G)SFMA NoiseTaker 420 watt ActivePFC. Nu ben ik nodig aan een nieuwe behuizing toe en ik zit te twijfelen tussen de Antec Solo (zonder PSU) en de Sonata Plus 550 (nagenoeg dezelfde behuizing, maar met een Neopower 550). De vraag is even of mijn huidige PSU genoeg vermogen levert voor mijn huidige setup met de vervanging van mijn huidige graka (Leadtek Geforce 6800) door een Geforce 8800gt (of eventueel een Radeon 3870).

Overige componenten:
Athlon x2 3800 (s939 25% overclock)
3 hdd's waarvan 1 SATA (3x 7200rpm)
2 optische drives (wordt 1 bij aanschaf nieuwe behuizing)
2x ddr sdram pc3200
Dit alles geserveerd op een Asrock 939Dual-SATA2

Gaat mijn Noisetaker dit trekken met de toevoeging van één van de bovengenoemde graka's? Ik heb een berekening gedaan mbv http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp en dat lijkt gunstig uit te pakken, maar ik wil graag jullie mening.
Als jij voor de 8800GT gaat (deze gpu heeft meer stroom nodig dan de 6800 of de 3870) dan zal jouw systeem met overklok van de cpu ongeveer 320 watt nodig zijn. Klok jij de videokaart ook 20% over dan is dit 340 watt. Hiervan zal er 24 amperres van de 12 volt moeten komen. Een voeindg welke 27 amperres kan leveren is dan wel aan te raden. Ook moet de voeindg een 6 pins stekker hebben voor de voeindg van de videokaart, een molex (zoals bij jouw 6800) is verleden tijd.

Jouw voeindg kan totaal 29 amperres leveren op de 12 volt en heeft zo'n mooie 6 pins stekker voor de videokaart en is dus voldoende voor jouw systeem. Een nieuwe voeindg lijkt mij dus niet echt nodig, of je moet echt geld te veel hebben en van gekkigheid niet weten wat je er mee moet doen (in dat geval moet je me even een DM sturen voor mijn banknr :P )

7400 Wp op het dak


 • Fatal Mind
 • Registratie: September 2007
 • Niet online
Theodouma, ik ben je weer mijn dank verschuldigd, bedankt !

 • player-x
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 24-03 15:22

player-x

Disruptive by design

@disco stu
Heb thuis een zware file/media server (33HD's / 9.5TB) staan en na verschillende PSU problemen e n het lezen van verschilende FAQ's, waar onder die van dit topic, ben ik me echter wat dieper in de materie gaan verdiepen en heb ik het een en ander opgeschreven dat je misschien je FAQ van de topic start zou kunnen plaatsen voor mensen die tegen het zelfde probleem aan lopen als ik had.

Zo bij deze hoop dat je er wat aan hebt, je zal alleen de layout wel wat aan willen passen en je zal het ook even moeten na moeten kijken op "spaling" en grama "vouten" want dat is niet mijn sterkste punt :+

ps. de tabellen zijn bij imageshack ge hoste, en kunen dus verdwijnen, ze kunnen misschien beter op de GOT server ge hoste worden.Stroomverbruik / PSU voor een zwaardere (thuis) server met meer dan 8~12 HD's.
En uitleg over het verschil van singel en dual/multiple rail voedingen


Bij meerdere HD’s meer dan 8~12 HD’s kan de PSU problemen op gaan leveren.
In theorie is het makkelijk uit te rekenen in de praktijk is het een stuk moeilijker vanwege.
 • starten alle HD's gelijk op of zit er een vertraging(1) in het opstarten van de HD's.
 • de eene PSU kan grotere piekspanningen verwerken dan de andere ten opzichte van zijn officiële waardes.
Deze variabelen maakt het moeilijk om precies uitrekenen hoe groot je voeding moet zijn.

Een ding is zeker zolang hij geen problemen heeft met de opstart, heb je in principe geen problemen meer tijdens gebruik idle/load is +/- 35~65% van start piek.

Het belangrijkste bij het kiezen van een voeding voor een grote HD aray’s, is een zware 12V lijn, en in alle berekeningen hier word dan ook alleen naar de 12V lijn gekeken, de 5V lijn is in principe bij geen enkele goede PSU een probleem.

De formule is: (**W X aantal-drives) X 0.12 = **A

De gemiddelde 7200rpm drive verbruikt ongeveer 15W tijdens de opstart piek.
Maar dat kan verschillen per type drive die men gebruikt, een 10 of 15.000RPM SCSI/SAS drives kunnen bv 20+W verbruiken.

Dus als men 10 HD in een systeem zou plaatsen, zou de formule er zo uit zien.

Formule: (15W X 10 drives) X 0.12 = 18A

Er zijn 2 groepen voedingen, dual/multie rail en singel rail, maar wat is het verschil:
Het makkelijkst is het te vergelijken met de werking van een groepenkast.

Dual/multie rail
Dual/multie rail voeding bestaat uit 2 of meerde rails (groepen), en dit type word gebruikt in meer dan 95% van de grotere (400W+) PSU ontwerpen.
Met de komst van steeds zwaarder voedingen, kwam er een probleem van als er kortsluiting zou plaatsvinden, er brand kon ontstaan, vanwege het grote vermogen dat deze voedingen hebben,
de oplossing was meerdere rails met een max. verbruik van 20A per rail.

Net zo als je groepen kast thuis, als je bv je wasmachine en droger op een groep zet kan de 16A stop er uit springen, vandaar dat je zware verbruikers op verschillende groepen moet plaatsen.
Net zo als bij je stoppen kast thuis, als je een groep overbelast dan sluit hij de stroom af, alleen word in dit geval de hele voeding uitgeschakeld.
Dus als je teveel HD's op een rail aansluit, kan de hele voeding uitschakelen, en het maakt niet uit hoe groot de voeding is, want elke rail heeft max. 15~20A verbruik.

Singel rail
Singel rail voeding bestaat uit 1 rail (groep), dit type voeding word dan ook in minder dan 5% van de grotere PSU ontwerpen gebruikt, en het vergt dan ook een hoop speur werk om de juiste PSU voor jou zelf te vinden.

Als men het vergelijk weer trekt met een groepen kast, dan is deze het zelfde, alleen heeft men alle groepen verwijderd, en gebruikt men alleen een hoofd stop, dus zolang men niet over het maximum gebruik van de hoofd stop gaat, kan men net zoveel wasmachines aan sluiten als men wild, alleen men moet wel opletten dat men niet over de maximum van de bedrading gaat.

Voor de voeding geld het zelfde, men kan nu net zoveel HD's aan sluiten als men wild, zo lang men maar oppast dat men niet de bedrading beschadigt, of alle HD's op een stekker aansluit.

Een singel rail gaat dan ook veel efficiënter om met het totaal vermogen, dan een dual/multie rail voeding, omdat de voeding er niet mee uitscheid als een rail word overbelast.

In theorie is er wel een grotere mogelijkheid van brandgevaar, maar als men een beetje oplet met bouwen is het gevaar nagenoeg verwaarloosbaar, anders zouden deze voedingen ook geen CE keurmerk krijgen.

En als men in de praktijk als men de volgende regels in acht neemt zijn er totaal geen problemen.
 • Een 700W PSU levert 60A bij 12V, en dat is genoeg om de draad van een goedkope dunne pruts splitter of een fan draadje om te toveren in een gloeidraad!
 • Het gebruik van goedkope splitters is dus sterk af te raadden,
 • En gebruik alle voedingskabels die uit de PSU komen.
 • verdeel alle HD's netjes over alle die kabels uit de voeding.
 • En pas op scherpe randen voor beschadigingen van de stroom aders.
Het probleem van een multipel versus een singel rail voedingen is goed te zien in het volgende voorbeeld van twee kwalitatief gelijke PSUs, met nagenoeg het zelfde vermogen:

De Antec NeoPower 650 Blue & Corsair TX650W

Hoewel de "Antec NeoPower 650 Blue" het zelfde totaal vermogen kan lever ten opzichte "Corsair TX650W", moet hij toch zwaar het onderspit delven bij het gebruik voor een grote HD aray.

Want bij de "Antec NeoPower 650 Blue" zijn de eerste 2 rails (+12V1 & +12V2), allen bruikbaar voor het moederbord en VGA kaartenen, en is alleen rail 3 (+12V3) bruikbaar is voor HD’s, en blijft er van de totale 57A nog maar 19A over voor gebruik om HD’s aan te sluiten.

Terwijl de "Corsair TX650W" bijna het zelfde vermogen heeft met 52A, en daar van +/- 12A(1) gebruikt word voor het systeem, blijft er nog steeds 40A over voor HD’s.

Op de "NeoPower 650 Blue" kan men 11 HD’s aan sluiten terwijl,
Op de "TX650W" men er wel 22 HD’s kan aansluiten!

http://img179.imageshack.us/img179/1959/psuuw8.jpg

Al deze waardes zijn theoretisch waardes, en in de praktijk zal je waarschijnlijk meer HD’s aan kunnen sluiten op je PSU, maar een gezonde marge kan nooit kwaad.
Als men een RAID controller gebruikt die staggered spinup(2) ondersteund, zal men zelf heel wat meer HD’s kunnen aansluiten op de zelfde voeding. (+/- 30~75% meer)

De Corsair TX lijn (650 & 750W), PC Power & Cooling Silencer 750 Quad, Silverstone DA of OP lijn (650 to 1200W), zijn allemaal goede keuzen onder de zwaardere voedingen, waar van de iets duurdere "Silencer 750 Quad" is als een van de allerbeste is getest, op verschillende website's.

En met staggered spinup(2) kan men best 15 HD’s aansluiten op een goede singel rail 450W voeding, maar dan zit je wel heel dicht op de grens van de PSU.

Paar tips bij de keuze van een nieuwe PSU
 • De keuze van een PSU is natuurlijk afhankelijk van je budget, maar houd er rekening mee dat een goede PSU hergebruikt kan worden in toekomstige PC’s, en het waard is/kan zijn om hier wat extra geld uit te geven.
 • Een goede PSU kan heel wat vage problemen voorkomen, die moeilijk zijn te herlijden.
 • Ook is het slim om naar het rendement te kijken, de nieuwere voedingen hebben 80%+ rendement sommige zelfs 85%, en de PSU markt is de laste tijd weer in een stroomversnelling gekomen, dus een beetje onderzoek kan nooit kwaad.
 • Het hoogste rendement word tussen de 30 en 70% behaalt, houw hier dus ook rekening mee als men een PSU uitzoekt.
http://img207.imageshack.us/img207/6551/curvexk4.jpg

(1) er van uitgaan dat er een redelijk zuinig systeem is gebouwd voor de server
(2) staggered spinup laat de HD’s een voor een opstarten zodat start piek verdeeld word

[dislectie] hoeveel forum deelnemers heb je nodig om een peertje te vervangen ?


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

player-x schreef op vrijdag 28 december 2007 @ 11:35:Het belangrijkste bij het kiezen van een voeding voor een grote HD aray’s, is een zware 12V lijn, en in alle berekeningen hier word dan ook alleen naar de 12V lijn gekeken, de 5V lijn is in principe bij geen enkele goede PSU een probleem.

De formule is: (**W X aantal-drives) X 0.12 = **A

De gemiddelde 7200rpm drive verbruikt ongeveer 15W tijdens de opstart piek.
Maar dat kan verschillen per type drive die men gebruikt, een 10 of 15.000RPM SCSI/SAS drives kunnen bv 20+W verbruiken.

Dus als men 10 HD in een systeem zou plaatsen, zou de formule er zo uit zien.

Formule: (15W X 10 drives) X 0.12 = 18A
Bij deze formule zet ik mijn vraagtekens, zowel om de berekenmethode als de uitkomst. Als je in de datasheets kijkt van verschillende (consumenten) HD's dan zie je dat de piek met opstarten vab één HD ligt om ongeveer 2.5 amperres (verschilt per merk, veelal tussen de 2 en 2.8). Met 10 HD's is dat echt ongeveer 25 amperres en geen 18 Als je 2.5 amperres heb en 12 volt geeft dat een elektrisch vernmogen van 30 watt en geen 15. In dezelfde sheet zul je trouwens ook zien dat een HD ongeveer mog geen 15 watt nodig heeft éénmaal opgestart.

PDF hier de datasheet van de Baracuda reeks. Te zien is de stroompiek van 2.8 amperres op de 12 volt (=33.6 watt) en het continu verbruik (van maximaal 13.0 watt)

Een tweede is de formule zelf. De natuurkunde heeft ons de formule P= U x I gegeven welke andersgeschreven I = P x (1/U) geeft. In jouw bovengenoemde formule heb jij (1/U) vervangen door de contande 0.12 waarmee jij U een waarde geeft van 8.3 terwijl de spanning op de 12 volt lijn echt 12 volt is.(anders had de rail ook wel de 8.3 volt lijn geheten :P ) Hiermee zal U 12 nmoeten zijn en (1/U) zal 0.083 moeten zijn. Ik ben erg beniuwd hoe jij bij deze formule kom, want echt kloppen doet hij volgens mij niet.


Verder echt een erg nette Howto! :D _/-\o_

[Voor 6% gewijzigd door Theo op 28-12-2007 21:59]

7400 Wp op het dak


 • player-x
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 24-03 15:22

player-x

Disruptive by design

Ik kan het verkeerd hebben maar dit was de manier het was uitgelegt door een elektricien aan mij en heb deze formule door de jaren heen gebruikt en werkt prima bij mijn berekeningen van PSUs.

Maar als het niet klopt dan klopt het niet maar het werkt wel en als ik deze PSU calculator gebruik kom ik ongeveer op dezelfde totaal waardes uit als met mijn berekening

Maar als iemand de juiste formule heeft, plaats hem hier dan aub

[dislectie] hoeveel forum deelnemers heb je nodig om een peertje te vervangen ?


Anoniem: 144949

Topicstarter
Je zoekt gewoon op wat de opstartpiek is van de harde schijven in kwestie en maakt de som. Dus als je 3 stuks hebt met een piek van 2.8A en 5 stuks met een piek van 2.3A:
(3 * 2.8) + (5 * 2.3) = 19.9A
Als je wilt weten hoeveel watt dit is, gewoon maal 12V doen (zoals theoduma zegt: P=U*I)
dus 19.9A * 12V = 238.8W

 • Scoop_Scoop
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 23-03 16:12

Scoop_Scoop

me -> n00b

misschien een vraag die al eerder is gesteld.
Heb een Antec Neopower 650W (SLI ready). Maar kan hij ook in een CF opstelling gebruikt worden (2x HD3870 kaart?)

Weet dus niet of die stekkers voor SLI en Crossfire hetzelfde zijn.


dit stond dan wel in de topicstart:
De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).
Maar omdat er op de voeding en site van hun staat Nvidea SLI ready, begin ik dus te twijfelen. Het is toch eigenlijk gewoon zoals in de startpost staat een PCI-e extra voeding?

[Voor 48% gewijzigd door Scoop_Scoop op 29-12-2007 16:14]

X38-DQ6, Q6600, 2x 1GB Kingston CL2, 1x Jetway HD3870 X2


 • Fatal Mind
 • Registratie: September 2007
 • Niet online
je heb toch voor ati kaarten 2 x 8 pins nodig ?

Misschien moet je de vraag ook even in een ati topic stellen ?

 • JM83
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 16:07
ik heb de volgende configuratie, en aangezien ik (vermoed) dat ik problemen heb met de voeding, wil ik graag weten wat ik ongeveer nodig heb:

CPU: AMD Athlon 64 X2 5200+ (65W)
Moederbord: Gigabyte MA59G-S3H
Geheugen: 4x 1Gig Kingston 677Mhz
HDD: Seagate 500GB SATA II
HDD2: Samsung 500GB SATA II
HDD3: WD 120GB PATA schijf
DVD1: Nec 7551 SATA Brander
DVD2: Toshiba DVD-Rom Speler

kaarten:
* ASUS Geforce EN8800GT/512MB
* Creativelabs Soundblaster X-FI Xtreme Gamer
* Linksys WMP54G PCI WiFi kaart

dan nog:
1) USB Muis
2) USB Toetsenbord
3) USB Ati Remote Wonder

nu heb ik er dus een 430W CoolerMaster voeding in zitten, maar heb het idee dat dit onvoldoende is. Kan iemand me helpen hiermee en me duidelijk maken wat qua voeding nodig is/wat ik beter kan "deinstalleren"

update: Ik vermoed dat het wat met twee nieuwe geheugenbankjes te maken heeft. Bij 3D Mark loopt de benchmark vast voordat deze kan beginnen (waardoor monitor op standby springt, herstart: BSOD). En krijg soms rare strepen (witte) in beeld als ik dat extra geheugen gebruik.

Dus OF de 4x 1GB Geheugen + ASUS EN8800GT vragen teveel stroom van het moederbord, OF er is iets mis met het geheugen.

Kan iemand mij mogelijk vertellen dan hoe ik kan uitvinden of het moederbord te weinig stroom levert?

[Voor 24% gewijzigd door JM83 op 30-12-2007 12:59]


 • AustinRivers
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 24-03 23:41
Ik heb

- K9N-Neo-F motherboard (socket AM2)
- Amd Athlon 64 3500+ (welke core weet ik niet, de temperatuur is altijd rond 30c idle)
- 2*512 MB DDR2 Ram
- 1 DVD+RW/CD-RW drive
- 1 SATA Hitachi HDD of 160 GB
- 1 Casefan van 3W 12v en de stock AMD CPU fan.
- 1 PCI wifi card
- Geforce 6200tc 256 MB DDR2

------------------------------------------------------
350watt Allied ATX12v 2.2

Voltage / wattage

12v1: 10A / 120 W
12v2: 13A / 156 W

3.3V+5V = 126 W
3.3V+5V+12V = 335 W

335W-126W=209W
209W / 12V = 17.4167 A

Ik vroeg me af of het wel verstandig is om een extra HDD en een extra stick ram erbij te stoppen of zou mijn 12v rail dat niet aankunnen?

EDIT: De opstartpiek van de Hitachi HDD is 2.0A en ik ben van plan om er een tweede van Hitachi bij te stoppen als het mogelijk is.

[Voor 9% gewijzigd door AustinRivers op 30-12-2007 14:49]


Anoniem: 197152

Dat zou vlot moeten werken patkick.
Ook dat rekensommetje, dat klopt niet helemaal. :)
Jouw 12V-lijnen zouden meer dan 17.4A aan moeten kunnen normaal.
En zelfs dat zou meer dan genoeg moeten zijn.


Nu, een vraagje naar theodouma:
Ik heb zelfs pas ontdekt, dat de medion-pc thuis, amper 8A heeft op zijn 12V-lijn (250Watt voeding). P4 2.66Ghz, 768MB, Geforce 4Ti4200, 120GB HD, cd-schrijver, dvd-lezer, diskettestation. (voor de volledigheid?)
Nu wou mijn broertje dat hij wat meer spelletjes hier op zou kunnen spelen.
Nu is mijn vraag, zou deze voeding een 9800pro aankunnen?
Ik denk zelf van niet, omdat 8A wel zeer weinig is, maar je weet maar nooit he. ;)

Edit:
Volgens Extreme Power Supply Calculator:
Standaard: 224Watt:
Met 9800 pro: 224Watt
Met 9800 pro (440/760): 230Watt.

Dus dat zou dan toch moeten lukken?

[Voor 11% gewijzigd door Anoniem: 197152 op 30-12-2007 17:57]


 • AustinRivers
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 24-03 23:41
Anoniem: 197152 schreef op zondag 30 december 2007 @ 16:36:
Dat zou vlot moeten werken patkick.
Ook dat rekensommetje, dat klopt niet helemaal. :)
Jouw 12V-lijnen zouden meer dan 17.4A aan moeten kunnen normaal.
En zelfs dat zou meer dan genoeg moeten zijn.


Nu, een vraagje naar theodouma:
Ik heb zelfs pas ontdekt, dat de medion-pc thuis, amper 8A heeft op zijn 12V-lijn (250Watt voeding). P4 2.66Ghz, 768MB, Geforce 4Ti4200, 120GB HD, cd-schrijver, dvd-lezer, diskettestation. (voor de volledigheid?)
Nu wou mijn broertje dat hij wat meer spelletjes hier op zou kunnen spelen.
Nu is mijn vraag, zou deze voeding een 9800pro aankunnen?
Ik denk zelf van niet, omdat 8A wel zeer weinig is, maar je weet maar nooit he. ;)
Bedoel je dan dat ik de 12v lijnen bij elkaar kan optellen. Dat is raar, want ik had namelijk gelezen dat dat meestal niet zo is. Maar het is ook best een low-end voeding. Allied is nogal mixed qua reviews. De één vindt het betrouwbaar en de ander weer niet. Ik heb er nooit problemen mee gehad maar dat komt ook doordat ik bijna nooit de PC intensief gebruik.

Volgens mij is mijn AMD athlon 64 3500+ een Orleans core. Net gekeken bij de ondersteunende AM2 processoren bij de K9N Neo-F specificaties.

[Voor 9% gewijzigd door AustinRivers op 30-12-2007 17:56]


Anoniem: 197152

patkick schreef op zondag 30 december 2007 @ 17:50:
[...]

Bedoel je dan dat ik de 12v lijnen bij elkaar kan optellen. Dat is raar, want ik had namelijk gelezen dat dat meestal niet zo is.

Volgens mij is mijn AMD athlon 64 3500+ een Orleans core. Net gekeken bij de ondersteunende AM2 processoren bij de K9N Neo-F specificaties.
Dat zeg ik ook weer niet. ;)

3.3V+5V+12V = 335 W
Als dat het enige wat er bij staat, dan kun je in theorie, als er geen belasting zou zijn op de 3.3V en de 5V-lijn, 335W over je 12V lijn trekken. ;)

Over je 12V-lijnen kunnen max 276 W lopen ((10A+13A) *12V).
En je kunt dit ook effectief halen als je niet meer dan 56W (335W - 276W = 56W) over je 3.3V+5V-lijnen hebt lopen.

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Scoop_Scoop schreef op zaterdag 29 december 2007 @ 16:10:
misschien een vraag die al eerder is gesteld.
Heb een Antec Neopower 650W (SLI ready). Maar kan hij ook in een CF opstelling gebruikt worden (2x HD3870 kaart?)

Weet dus niet of die stekkers voor SLI en Crossfire hetzelfde zijn.


dit stond dan wel in de topicstart:

[...]


Maar omdat er op de voeding en site van hun staat Nvidea SLI ready, begin ik dus te twijfelen. Het is toch eigenlijk gewoon zoals in de startpost staat een PCI-e extra voeding?
DE 3870 heeft één 6 pins aansluiing voor voeding. Ook zondere hogere wiskunde kan daarom worden gezegd dat twee van deze kaarten twee 6 pins connectoren nodig hebben B)

De NeoPower650 heeft (maar) twee 6 pins stekkers en is geschikt voor jouw CF opstelling.

men heeft het vaak over een "SLI Ready" voeindg en niet over een CF ready voeidng omdat om de zwaarste CF opstelling (twee maal een X2900XTX) totaal vier 8 pins connectoren vereist. Ook moet de voeindg dan minimaal 400watt kunnen geven aan de videokaarten, en dat is voor veel voeingen toch wel erg veel. Bij een SLI ready voeindg hoeft een voeindg "maar" twee 6 pins connectoren te hebben en ook maar 250 watt kunnen leveren voor de kaarten. De eisen voor een SLI ready voeindg zijn dus lager dan voor een CF ready systeem.
boemboem schreef op zondag 30 december 2007 @ 03:02:
ik heb de volgende configuratie, en aangezien ik (vermoed) dat ik problemen heb met de voeding, wil ik graag weten wat ik ongeveer nodig heb:

CPU: AMD Athlon 64 X2 5200+ (65W)
Moederbord: Gigabyte MA59G-S3H
Geheugen: 4x 1Gig Kingston 677Mhz
HDD: Seagate 500GB SATA II
HDD2: Samsung 500GB SATA II
HDD3: WD 120GB PATA schijf
DVD1: Nec 7551 SATA Brander
DVD2: Toshiba DVD-Rom Speler

kaarten:
* ASUS Geforce EN8800GT/512MB
* Creativelabs Soundblaster X-FI Xtreme Gamer
* Linksys WMP54G PCI WiFi kaart

dan nog:
1) USB Muis
2) USB Toetsenbord
3) USB Ati Remote Wonder

nu heb ik er dus een 430W CoolerMaster voeding in zitten, maar heb het idee dat dit onvoldoende is. Kan iemand me helpen hiermee en me duidelijk maken wat qua voeding nodig is/wat ik beter kan "deinstalleren"

update: Ik vermoed dat het wat met twee nieuwe geheugenbankjes te maken heeft. Bij 3D Mark loopt de benchmark vast voordat deze kan beginnen (waardoor monitor op standby springt, herstart: BSOD). En krijg soms rare strepen (witte) in beeld als ik dat extra geheugen gebruik.

Dus OF de 4x 1GB Geheugen + ASUS EN8800GT vragen teveel stroom van het moederbord, OF er is iets mis met het geheugen.

Kan iemand mij mogelijk vertellen dan hoe ik kan uitvinden of het moederbord te weinig stroom levert?
Zonder overklok heeft jouw systeem net geen 300 watt nodig. De 12 volt moet hiervan 18 amperres leveren maximaal.
De eXtremepower is er in twee versies, één met een 80 mm fan aan de achterkant en één met een 120 mm fan aan de onderkant. De versie met de 80 mm fan kan maar 17-18 amperres leveren op de 12 volt en is echt niet geschikt voor jouw systeem. De versie met de 120 mm fan kan totaal 25-29 amperres leveren en is ruim voldoende voor jouw systeem.

Er vanuitgaand dat jij de versie heb met de 120 mm fan dan zul je verder moeten kijken naar de oorzaak van het probleem. Het werkgeheugen valt erg makkelijk te testen met memtest86. Als de computer een nacht lang deze test overleeft dan kun je met 100% zekerheid het werkgeheugen uitsluiten. Heb je errors dan is het werkgeheugen niet goed. (of niet compatible met jouw mobo, maar dat mag je eigelijk wel uitsluiten)
Is ook het werkgeheugen goed dan kan de videokaart stuk zijn. Draai ATiTool een paar uur en zoek naar artifacts. Mocht je niets vinden en de compuer is nog steeds stabiel dan mag ook de videokaart uitgesloten worden. het enige dat dan overblijft is een software of driverprobleem
patkick schreef op zondag 30 december 2007 @ 14:34:
Ik heb

- K9N-Neo-F motherboard (socket AM2)
- Amd Athlon 64 3500+ (welke core weet ik niet, de temperatuur is altijd rond 30c idle)
- 2*512 MB DDR2 Ram
- 1 DVD+RW/CD-RW drive
- 1 SATA Hitachi HDD of 160 GB
- 1 Casefan van 3W 12v en de stock AMD CPU fan.
- 1 PCI wifi card
- Geforce 6200tc 256 MB DDR2

------------------------------------------------------
350watt Allied ATX12v 2.2

Voltage / wattage

12v1: 10A / 120 W
12v2: 13A / 156 W

3.3V+5V = 126 W
3.3V+5V+12V = 335 W

335W-126W=209W
209W / 12V = 17.4167 A

Ik vroeg me af of het wel verstandig is om een extra HDD en een extra stick ram erbij te stoppen of zou mijn 12v rail dat niet aankunnen?

EDIT: De opstartpiek van de Hitachi HDD is 2.0A en ik ben van plan om er een tweede van Hitachi bij te stoppen als het mogelijk is.
Jouw systeem heeft 180 watt nodig maximaal waarvan er 10 amperres van de 12 volt moet komen. Met een extra HD en werkgeheugen is dit 200 watt en 11 amperres. Jouw voeindg moet dit echt makkelijk kunnen trekken.
Anoniem: 197152 schreef op zondag 30 december 2007 @ 16:36:

Nu, een vraagje naar theodouma:
Ik heb zelfs pas ontdekt, dat de medion-pc thuis, amper 8A heeft op zijn 12V-lijn (250Watt voeding). P4 2.66Ghz, 768MB, Geforce 4Ti4200, 120GB HD, cd-schrijver, dvd-lezer, diskettestation. (voor de volledigheid?)
Nu wou mijn broertje dat hij wat meer spelletjes hier op zou kunnen spelen.
Nu is mijn vraag, zou deze voeding een 9800pro aankunnen?
Ik denk zelf van niet, omdat 8A wel zeer weinig is, maar je weet maar nooit he. ;)
De TI4200 kaart haalt zijn voeindg uit de agp poort en is verdeeld over meerdere voeindglijnen, de 12 volt lijn wordt niet echt zwaar belast door deze videokaart (maximaal 1 amperre afgerond naar boven). De 9800PRO haalt zowat zijn volledige energie van de 12 volt (daarom zit er ook een extra molex op de kaart). De 9800PRO heef tongeveer 50 watt nodig waarvan er zeker 40 van de 12 volt moet komen. De 12 volt lijn moet hiermee 2.5 amperres meer leveren dan met de huidige kaart.

Jouw systeem zonder videkaart heeft ongeveer 6.5 amperres nodig. Met de Ti4200 is dit 7.5 amperres welke echt nodig zijn. De 8 amperers van de voeindg is dan eigelijk al iets te licht (of eigelijk, ik vind hem te licht omdat ik liever een marge van 15% zie)
Met de 9800 zal jouw systeem 10 amperres nodig hebben en dat kan jouw voeding echt niet ophoesten, hij komt immers niet verder dan 8 amperres.

Je heb met de 9800 dus echt een andere voeindg nodig. Gelukkig hoeft deze niet duur te zijn,. Voor 30 euro heb je de Antec BasiQ350 (welke eigelijk maar een 300 watt voeding is) en voor rond de 35 euro heb je de Coolermaster eXtremepower380. Deze twee voeindgen zijn absoluut geen slechte voeding voor jouw systeem en beide kunnen ze ruim voldoende leveren op de 12 volt. De Antec kan totaal 18 amperres leveren en de Coolermaster kan er 25 leveren.
.

7400 Wp op het dak


 • JM83
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 16:07
theodouma schreef op zondag 30 december 2007 @ 17:56:

[...]


Zonder overklok heeft jouw systeem net geen 300 watt nodig. De 12 volt moet hiervan 18 amperres leveren maximaal.
De eXtremepower is er in twee versies, één met een 80 mm fan aan de achterkant en één met een 120 mm fan aan de onderkant. De versie met de 80 mm fan kan maar 17-18 amperres leveren op de 12 volt en is echt niet geschikt voor jouw systeem. De versie met de 120 mm fan kan totaal 25-29 amperres leveren en is ruim voldoende voor jouw systeem.

Er vanuitgaand dat jij de versie heb met de 120 mm fan dan zul je verder moeten kijken naar de oorzaak van het probleem. Het werkgeheugen valt erg makkelijk te testen met memtest86. Als de computer een nacht lang deze test overleeft dan kun je met 100% zekerheid het werkgeheugen uitsluiten. Heb je errors dan is het werkgeheugen niet goed. (of niet compatible met jouw mobo, maar dat mag je eigelijk wel uitsluiten)
Is ook het werkgeheugen goed dan kan de videokaart stuk zijn. Draai ATiTool een paar uur en zoek naar artifacts. Mocht je niets vinden en de compuer is nog steeds stabiel dan mag ook de videokaart uitgesloten worden. het enige dat dan overblijft is een software of driverprobleem
Heb het even nagekeken: het is inderdaad de versie met de 120mm fan. Memtest86 heb ik nu vanmiddag 5u laten draaien, heeft geen errors opgeleverd. Ik vermoed het ook niet echt, want zolang ik een van de 2 setjes maar gebruik geeft het geen problemen. Wel als ik ze allebei gebruik (zal zo eens even checken of het niet aan het moederbord/de geheugen"slots" zelf ligt (het zijn overigens 2 sets van hetzelfde type geheugen van Kingston).

ATiTool, werkt die ook op Nvidia kaarten? Dan zal ik dat eens proberen. Heb gister wel een aantal uren lang 3D mark laten draaien (dus vrij hevige belasting), maar het gaf geen problemen, bleef gewoon stabiel draaien.

Anoniem: 201981

volgende pc over de proc twijfel ik nog :

e6750 @ 3ghz of een e8400
samsung spinpoint t166 320gb
GA-P35-DS3
asus 8800GT 512mb
2 x 2 gig Geil pc6400 800mhz
IDE dvd brander
en max 3 usb apparaten ( telefoon, stickie, blauwe tand)

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

boemboem schreef op zondag 30 december 2007 @ 18:26:
[...]


Heb het even nagekeken: het is inderdaad de versie met de 120mm fan. Memtest86 heb ik nu vanmiddag 5u laten draaien, heeft geen errors opgeleverd. Ik vermoed het ook niet echt, want zolang ik een van de 2 setjes maar gebruik geeft het geen problemen. Wel als ik ze allebei gebruik (zal zo eens even checken of het niet aan het moederbord/de geheugen"slots" zelf ligt (het zijn overigens 2 sets van hetzelfde type geheugen van Kingston).

ATiTool, werkt die ook op Nvidia kaarten? Dan zal ik dat eens proberen. Heb gister wel een aantal uren lang 3D mark laten draaien (dus vrij hevige belasting), maar het gaf geen problemen, bleef gewoon stabiel draaien.
ATiTool werkt ook met Nvidia kaarten, al zal je sommige delen van het programma niet kunnen gebruiken (overkloken bijv). Als je urenlang 3D mark heb kunnen draaien dan kun je ook gerust de videokaart uitsluiten. ATiTool belast de videokaart net zo als 3Dmark dat doen.

Maar je kan nu iig met zekerheid de voeindg uitsluiten (het is immers stuk geheugen of een combinatie van mobo en mem welke niet compatibel zijn met elkaar)
Anoniem: 201981 schreef op zondag 30 december 2007 @ 18:44:
volgende pc over de proc twijfel ik nog :

e6750 @ 3ghz of een e8400
samsung spinpoint t166 320gb
GA-P35-DS3
asus 8800GT 512mb
2 x 2 gig Geil pc6400 800mhz
IDE dvd brander
en max 3 usb apparaten ( telefoon, stickie, blauwe tand)
Jouw systeem heeft .... watt nodig warmee er ... amperres van de 12 volt moet komen. Een ... watt voeding met ... amperres op de 12 volt lijn is al voldoende. Voorbeeld is de Antec ..... en de Coolermaster.... van beide .... en .... euro.

Lees even de TS door, en dan voornamelijk het eerste gedeelte :z

7400 Wp op het dak


 • JM83
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 16:07
theodouma schreef op zondag 30 december 2007 @ 18:54:
[...]


ATiTool werkt ook met Nvidia kaarten, al zal je sommige delen van het programma niet kunnen gebruiken (overkloken bijv). Als je urenlang 3D mark heb kunnen draaien dan kun je ook gerust de videokaart uitsluiten. ATiTool belast de videokaart net zo als 3Dmark dat doen.

Maar je kan nu iig met zekerheid de voeindg uitsluiten (het is immers stuk geheugen of een combinatie van mobo en mem welke niet compatibel zijn met elkaar)
OK. Heb maar even een ander topic geopend, omdat dit teveel van dit topic af ging.

Anoniem: 144949

Topicstarter
theodouma schreef op zondag 30 december 2007 @ 17:56:
men heeft het vaak over een "SLI Ready" voeindg en niet over een CF ready voeidng omdat om de zwaarste CF opstelling (twee maal een X2900XTX) totaal vier 8 pins connectoren vereist. Ook moet de voeindg dan minimaal 400watt kunnen geven aan de videokaarten, en dat is voor veel voeingen toch wel erg veel. Bij een SLI ready voeindg hoeft een voeindg "maar" twee 6 pins connectoren te hebben en ook maar 250 watt kunnen leveren voor de kaarten. De eisen voor een SLI ready voeindg zijn dus lager dan voor een CF ready systeem.
Ik vraag me af wat nu eigenlijk het systeem is dat gehanteerd wordt om het label "CF certified" of het label "SLI ready" te krijgen.
Zo moet je voor een SLI ready systeem maar twee 6 pins connectoren hebben, dit terwijl 2*8800GTX vier 6 pins connectoren vereist.
Er zijn ook de Enermax Liberty Crossfire voedingen met één 6 pins en één 6+2 pins connector die toch ook het CF label draagt.

-> ok nog wat verder gezocht:

Op deze pagina van ATI blijkt dat het CF Certified label wordt toegekend aan een PSU die CF kan draaien van een bepaalde configuratie van kaarten met hierbij de vermelding van welke kaarten het betreft. Dus bijvoorbeeld voor de HD3850/HD3870 is er een lijst met CF certified voedingen, voor CF met een lagere kaart is er een lijst met CF certified voedingen etc.
Zelfde principe wordt denk ik ook bij nVidia toegepast. Afhankelijk van welke kaarten je net in SLI wil draaien is de voeding al dan niet "SLI Ready". Uiteraard maken de voedingsfabrikanten hier geen onderscheid in en plaatsen ze het "SLI Ready" of "CF Certified" logo op hun voeding, want dit is natuurlijk een goed verkoopsargument. Als hij twee 6 pins connectoren heeft en aldus 2*6600GT kan draaien is de voeding in principe SLI Ready.

Kortom een voeding kan jouw CF-config of SLI-config draaien indien hij alle connectoren heeft die de kaarten samen gaan nodig hebben en indien hij voldoende stroom op de 12V lijn kan leveren voor elke connector. Dit dus best verifieren en niet enkel naar het labeltje kijken.

 • Pino112
 • Registratie: November 2007
 • Laatst online: 18:21
Hallo
dit word mijn systeem, ik ben er alleen nog niet uit welke voeding ik neem. hoeveel watt heeft deze pc nodig en welke voeding raden jullie mij aan. het liefst onder de 50 euro.

Arctic Freezer 64 Pro
Seagate Barracuda 7200.10, 250 GB, 7200 RPM,
Corsair TWIN2X2048-5400C4, 2048 MB,
MSI K9AGM3-FD
AMD Athlon 64 X2,5000+ (65W), Socket AM2, Boxed
XFX GeForce 7900GS, 256 MB, DDR3, PCI Express x16.

ga proberen over te klokken. als kast heb ik de cm 690. er komt ook nog een dvd brander in.

grtz pino112

[Voor 8% gewijzigd door Pino112 op 30-12-2007 19:52. Reden: toevoeging]


 • AustinRivers
 • Registratie: December 2007
 • Laatst online: 24-03 23:41
[b][message=29339744,noline]
[...]Jouw systeem heeft 180 watt nodig maximaal waarvan er 10 amperres van de 12 volt moet komen. Met een extra HD en werkgeheugen is dit 200 watt en 11 amperres. Jouw voeindg moet dit echt makkelijk kunnen trekken.
Hoe kom je op 10 amperes? Nog bedankt voor het rekenen. Ik kwam op 12.03 amperes uit met een Nederlandse online calculator.

Die 10 amperes zijn dus de opstartpieken van alle apparaten?
Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee