Toon posts:

[BBG aanschaf] Voedingen - Deel 21 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 40.276 views

Anoniem: 144949

Topicstarter
Welkom in deel 21 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel vermogen absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.

Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC5%+4,750+5,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%+11,400+12,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250


EPS/BTX
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC4%+4,800+5,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%+11,520+12,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder hoge elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

Anoniem: 144949

Topicstarter
Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel; De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal gelijkspanningen, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze spanningslijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk spanningslijn evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, of dat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald lijn, terwijl de andere computer meer vermogen nodig heeft op een ander lijn.
Vandaar dat je niet enkel naar het vermogen van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampère de desbetreffende voeding kan leveren op elk apart spanningslijn !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is sowieso een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampère je nodig hebt op elk spanningslijn aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk spanningslijn
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en kwadratisch evenredig met spanning waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom zal het verbruik stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat meerdere spanningslijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde is altijd lager of gelijk aan de som van de vermogens die de 2 of meerdere lijnen apart kunnen leveren.

Combined power komt altijd voor als volgt:

- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

- Combined power van alle lijnen samen, bepaald wat het vermogen van de voeding is.

Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij moderne systemen is het combined power tussen +12V1 en +12V2 omdat het meeste vermogen door het systeem van de 12V-lijn wordt gehaald. Deze waarde is eigenlijk wat het +12V gedeelte kan leveren als vermogen uitgedrukt in watt of als stroomsterkte uitgedrukt in ampère. In dit geval: stroomsterkte x 12V = vermogen. Vervolgens wordt er in de voeding eventueel nog bijkomende Over Current Protections gebruikt en te voorkomen dat er te veel stroom door een bepaalde groepering van kabels gaat. Een simpel voorbeeldje:

Vele voedingen hebben hebben bijvoorbeeld de +12V connector voor de CPU op één 12V rail zitten, en de rest van de connectoren op de andere +12V rail. Dan heb je
+12V1: maximaal 20A
+12V2: maximaal 20A
Combined power tussen +12V1 en +12V2: 35A

De +12V connector voor de CPU zal dan beveiligd worden tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle andere connectoren die op +12V2 rail zitten zal ook beveiligd zijn tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle connectoren van de voeding zal niet meer dan 35A kunnen zijn, omdat dat het maximum is wat het +12V gedeelte kan leveren.


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding de spanning op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn spanning moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant de spanningen binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waarvoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekbelastingen moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge spanningen kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage spanningen mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de spanningen eens nakijken.


Meten van spanningen
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voedingsspanningen kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voedingsspanningen, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt de spanningen altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de spanningen te controleren met behulp van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van spanningen is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartenlust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of onvoldoende nauwkeurig zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is met behulp van een multimeter.

Multimeter


Dit apparaat kan spanningen en stromen uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten spanningen).

SpanningKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je de spanning zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemene regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tussen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20-pins moederbord connector - geen 4-pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24-pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4-pins 12V CPU-power connector en optioneel 2 aparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4 pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20-pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24-pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4-pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:


De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinnetjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:
http://elephant.pcinpact.com/images/bd/news/37542_mini.jpg

Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.


Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalniettemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald spanning op +5Vsb (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Eens de voeding aangaat heeft deze enige tijd nodig om de spanning op alle lijnen naar het gewenste niveau te brengen (onder andere omdat condensatoren in de voeding moeten opgeladen worden). De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de spanningen vervolgens stabiel op niveau zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de spanningsregeling van de ene voeding interfereren met de spanningsregeling van de andere voeding, met als gevolg dat de spanningen onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:Schema door Anoniem: 226688 in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom zo goed mogelijk de sinusvorm van de netspanning benadert. Dit zorgt voor minder belasting op het net wat betreft reactief vermogen (dit is het vermogen dat de energieleverancier wel moet kunnen leveren op het net en waar het net naar gedimensioneerd moet worden, maar dat niet nuttig gebruikt wordt). PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator (de capaciteit van de condensator compenseert de inductiviteit van de transformatorspoel). Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat zeer wenselijk is voor het net.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponenten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algemeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm (of groter) fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan intake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modulaire voeding versus. niet-modulaire voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel netter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.
Dit nadeel dient echter met een korreltje zout genomen te worden. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.
Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer het andere voedingselement het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met het ene element, neemt het andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/7 gebruik héél belangrijk is.
Andere feiten over voedingen
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Waar op letten bij voeding (beschouwing door theodouma)

Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Ampères welke de voeding kan leveren op de +12V lijn.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeding kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschikte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid ampères op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 ampères op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 ampères kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.


Links

Vorige delenEnkele voedingsfabrikantenLosse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
TG600-U35 Easycon XL600 WattMensionXL
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 255% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 03-05-2009 13:24]


 • Wouter Rebel
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 20-03 13:27
Anoniem: 144949 schreef op woensdag 17 december 2008 @ 17:16:

Denk dat er weinig betere voedingen te vinden zijn dan Enermax voedingen. ;)
Dus als ik jou goed begrijp kan ik beter de Enermax nemen ipv de Corsair?

 • zikje
 • Registratie: Mei 2004
 • Niet online
Dus als ik jou goed begrijp kan ik beter de Enermax nemen ipv de Corsair?
Het zijn beiden heel goeie voedingen. De Enermax is ietsje stiller dan de corsair, maar wel een stuk duurder.
http://www.silentpcreview.com/article699-page1.html
http://www.silentpcreview.com/article806-page1.html
http://www.silentpcreview.com/article813-page1.html

Anoniem: 144949

Topicstarter
Wouter Rebel schreef op woensdag 17 december 2008 @ 21:23:
[...]


Dus als ik jou goed begrijp kan ik beter de Enermax nemen ipv de Corsair?
Beiden zijn echt al de top op zowel kwaliteit (componenten en ontwerp) als stilte.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Wouter Rebel schreef op woensdag 17 december 2008 @ 21:23:
[...]


Dus als ik jou goed begrijp kan ik beter de Enermax nemen ipv de Corsair?
Van beiden zul je geen spijt krijgen. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 95166

@ -The_Mask-

Dank je info. Zodra de kast binnen is, check ik de voeding.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 95166 schreef op woensdag 17 december 2008 @ 22:23:
@ -The_Mask-

Dank je info. Zodra de kast binnen is, check ik de voeding.
Op zich kun je het gewoon wel aansluiten dan merk je zelf wel of het werkt of niet. Kapot gaat er het er toch niet van. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Wouter Rebel
 • Registratie: Juni 2005
 • Laatst online: 20-03 13:27
Ok, kwalitatief maakt het dus niks uit. Aangezien ik zowel de Corsair als de Enermax voor 90 a 95 euro kan krijgen, heb ik besloten voor de stilste te gaan; de Enermax.

Nogmaals bedankt!

 • zikje
 • Registratie: Mei 2004
 • Niet online
Wouter Rebel schreef op woensdag 17 december 2008 @ 23:48:
Ok, kwalitatief maakt het dus niks uit. Aangezien ik zowel de Corsair als de Enermax voor 90 a 95 euro kan krijgen, heb ik besloten voor de stilste te gaan; de Enermax.

Nogmaals bedankt!
Das mooi, hier in België kon ik de enermax alleen 30€duurder vinden dan de Corsair. In jouw geval zou ik dan ook voor de enermax gaan, goeie keuze.

 • Okasha
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
Heb een tijd geleden na overlijden van een andere voeding een Antec 430 watt gekocht. Voeding presteerde perfect met E6600 en 8800GT, maar de E6600 werd een E8400 en de 8800GT werd een HD4850. De 4850 vraagt meer stroom, de E8400 wat minder.

Maar nu komt er een Q6600 in, die ik ook nog flink wil gaan overclocken. Blijft mijn 430watt voldoende om een HD4850 + Q6600 G0 te draaien?

Verder heb ik er weinig bijzonders in; 1 500GB HD, Webcam, wireless kaartje en 1 DVD speler thats it. Mijn gevoel zegt dat het goed moet komen. De HD4850 schijnt zoon 160watt te trekken als hij geoc'd 3d games speelt, de Q6600 110? Dan kom ik op 270 en heb ik toch meer dan genoeg ruimte over?

Anoniem: 241032

ik zit sinds kort met een steeds uitvallende PC, zodra ik een half uurtje-uurtje een game draai valt hij gewoon uit.

op dit moment heb ik dit draaien op een 450 watt Coolermaster voeding:
A8N-E
AMD X2 3800+
2x Samsung spinpoint 250 GB
1x Samsung spinpoint 750 GB
1x WD Raptor 74 gb
Geforce 8600 GT
en een Creative audigy kaartje

vreet m'n systeempje teveel vermogen of ligt 't niet aan m'n voeding? Hoeveel watt zouden jullie anders aanraden?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Okasha schreef op donderdag 18 december 2008 @ 10:11:
Heb een tijd geleden na overlijden van een andere voeding een Antec 430 watt gekocht. Voeding presteerde perfect met E6600 en 8800GT, maar de E6600 werd een E8400 en de 8800GT werd een HD4850. De 4850 vraagt meer stroom, de E8400 wat minder.

Maar nu komt er een Q6600 in, die ik ook nog flink wil gaan overclocken. Blijft mijn 430watt voldoende om een HD4850 + Q6600 G0 te draaien?

Verder heb ik er weinig bijzonders in; 1 500GB HD, Webcam, wireless kaartje en 1 DVD speler thats it. Mijn gevoel zegt dat het goed moet komen. De HD4850 schijnt zoon 160watt te trekken als hij geoc'd 3d games speelt, de Q6600 110? Dan kom ik op 270 en heb ik toch meer dan genoeg ruimte over?
Een Intel Core 2 Quad G0 neemt max zo'n 95 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD4850 neemt max zo'n 110 Watt.
Plus nog eens 25 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 250 Watt of 21 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Dit is dus zonder overklok, met overklok zal de PC aanzienlijk meer gaan verbruiken. Hoeveel dat ligt aan de OC. Hoeveel je voeding kan leveren ligt aan welk type Antec voeding je hebt. Er zijn er namelijk wel wat meer die 430 Watt kunnen leveren. ;)


Anoniem: 241032 schreef op donderdag 18 december 2008 @ 11:27:
ik zit sinds kort met een steeds uitvallende PC, zodra ik een half uurtje-uurtje een game draai valt hij gewoon uit.

op dit moment heb ik dit draaien op een 450 watt Coolermaster voeding:
A8N-E
AMD X2 3800+
2x Samsung spinpoint 250 GB
1x Samsung spinpoint 750 GB
1x WD Raptor 74 gb
Geforce 8600 GT
en een Creative audigy kaartje

vreet m'n systeempje teveel vermogen of ligt 't niet aan m'n voeding? Hoeveel watt zouden jullie anders aanraden?
Het kan aan de voeding liggen, maar dan komt dit waarschijnlijk omdat die niet helemaal goed meer is.
Een voeding van 350 Watt is zelf al overkill voor jouw PC namelijk. ;)

[Voor 22% gewijzigd door -The_Mask- op 18-12-2008 16:16]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Rupie
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 18-03 17:45
Vanuit mijn kant ook een vraag over de voeding, mijn nieuwe bouwsel van 'oude' onderdelen wil niet opstarten en ik heb het vermoeden dat dat door de voeding komt:

Specs:
M2N-VM DVI
Athlon X2 6400+
2x 2gb GEIL 800 mhz (DDR-2)
1x Samsung 500GB hdd

momenteel zit er een 300W voeding in uit een HP kast, volgens mij LiteOn, maar aangezien alleen de processor al 125W trekt lijkt het mij vrij krap.

heb er verder geen videokaart ofzo inzitten, omdat het kast is om mee te expirimenteren wil ik voor nu de onboard video gaan gebruiken.

Desktop | Server | Laptop


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Rupie schreef op donderdag 18 december 2008 @ 19:18:
Vanuit mijn kant ook een vraag over de voeding, mijn nieuwe bouwsel van 'oude' onderdelen wil niet opstarten en ik heb het vermoeden dat dat door de voeding komt:

Specs:
M2N-VM DVI
Athlon X2 6400+
2x 2gb GEIL 800 mhz (DDR-2)
1x Samsung 500GB hdd

momenteel zit er een 300W voeding in uit een HP kast, volgens mij LiteOn, maar aangezien alleen de processor al 125W trekt lijkt het mij vrij krap.

heb er verder geen videokaart ofzo inzitten, omdat het kast is om mee te expirimenteren wil ik voor nu de onboard video gaan gebruiken.
Voeding zou in principe genoeg moeten zijn. Hoeveel ampère kan deze trouwens leveren op de 12 voltlijn.
13 ampère is ongeveer minimaal. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Rupie
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 18-03 17:45
-The_Mask- schreef op donderdag 18 december 2008 @ 19:40:
[...]

Voeding zou in principe genoeg moeten zijn. Hoeveel ampère kan deze trouwens leveren op de 12 voltlijn.
13 ampère is ongeveer minimaal. ;)
Dan moet je me alleen nog even een tip geven hoe ik dat kan achterhalen, ik zie het er zo niet op staan. Maar ik vind het toch gek, de pc gaat aan maar start verder niet op, kom niet verder dan een zwart scherm, kan niet in de BIOS. Ik had de hoop dat het de voeding zou zijn.

Desktop | Server | Laptop


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Rupie schreef op donderdag 18 december 2008 @ 19:46:
[...]


Dan moet je me alleen nog even een tip geven hoe ik dat kan achterhalen, ik zie het er zo niet op staan.
Niet iets zoals dit hieronder? http://i107.photobucket.com/albums/m319/chauffeur2/SysSpec9.jpg
Maar ik vind het toch gek, de pc gaat aan maar start verder niet op, kom niet verder dan een zwart scherm, kan niet in de BIOS. Ik had de hoop dat het de voeding zou zijn.
Kan wel de voeding zijn, de voeding zou immers half kapot kunnen zijn. Maar het kan eventueel ook een ander ding zijn. Dus tijd voor de Hangen en Opstartproblemen troubleshooter ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Rupie
 • Registratie: Augustus 2006
 • Laatst online: 18-03 17:45
Sorry, ik heb er over heen zitten kijken! komt door alle chinese tekens die overal tussendoor staan ;-) er staat 19A als max.
Maar ik was ondertussen al verder aan het zoeken, hij lijkt het geheugen niet leuk te vinden.... Met een 1gb op 667 mhz kan ik wel in de bios komen. Bedankt voor de hulp iig!

Desktop | Server | Laptop


 • Okasha
 • Registratie: November 2000
 • Niet online
-The_Mask- schreef op donderdag 18 december 2008 @ 15:11:
[...]

Een Intel Core 2 Quad G0 neemt max zo'n 95 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD4850 neemt max zo'n 110 Watt.
Plus nog eens 25 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 250 Watt of 21 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Dit is dus zonder overklok, met overklok zal de PC aanzienlijk meer gaan verbruiken. Hoeveel dat ligt aan de OC. Hoeveel je voeding kan leveren ligt aan welk type Antec voeding je hebt. Er zijn er namelijk wel wat meer die 430 Watt kunnen leveren. ;)
Ik heb de Antec NeoPower 430. OC'en ga ik wel ja, de HD4850 loopt op 700/1050 en in een beetje scenario gaat die Q6600 wel naar 3,5-3,6 ghz

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Okasha schreef op vrijdag 19 december 2008 @ 07:11:
[...]

Ik heb de Antec NeoPower 430. OC'en ga ik wel ja, de HD4850 loopt op 700/1050 en in een beetje scenario gaat die Q6600 wel naar 3,5-3,6 ghz
Een van de betere Antec voedingen, hiermee moet het wel lukken. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 224854

Ik wil een mini-ITX systeempje met passieve voeding gaan bouwen, en vraag me af of de voeding die ik op het oog heb voldoende is.

Voeding: 90W DC-DC board, 80W AC/DC adapter
Systeem:
Moederbord: Jetway NC62K (mini-ITX, Nvidia GeForce 8200 chipset)
CPU: AMD Athlon X2 5050e (45W tdp)
1x slimline dvd drive, 1x 2.5" HDD, wat geheugen, nog een fannetje

Volgens ene kross op het mp3car forum, met de Jetway NC62K, een AMD 4850e, en een M2-ATX 160W DC-DC voeding:
http://www.mp3car.com/vbu...etway-nc62k-review-2.html
I measured the current on the 12V input to the M2-ATX. This will be slightly higher than the amount of current output by the M2, since it isn't 100% efficient.

During bootup, it fluctuated between 5 and 6 Amps, with a peak at 7 A. After bootup, with the computer relatively idle, it was drawing about 3.5 - 3.9 A. Playing music with vis enabled, it fluctuated between 3.6 and 4.2 A. With a virus scan also running, which used about 70% CPU, the power consumption went up to between 5 and 6 A.

To convert those measurements to Watts, multiply by 12.

Items attached to the PSU during test:

Mobo w/4850e CPU, 2GB RAM, 2 mobo fans
1 case fan
160 GB 2.5" SATA HD
USB keyboard and mouse
Wired LAN connection (no Wi-Fi)

The monitor was using external power supply.
Gaat de voeding met het systeem dat ik in gedachten heb werken of moet ik echt wat krachtigers hebben?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Gaat de voeding met het systeem dat ik in gedachten heb werken of moet ik echt wat krachtigers hebben?
Zoals ik het lees is 100 Watt toch wel minimaal en aangezien de adapter maar 80 Watt is max denk ik toch dat het een beetje krap is. Maar misschien heeft iemand anders hier een ander idee over? ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • low_n_slow
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 05-10-2021
Het is weer eens tijd voor een nieuw systeem! Maar aangezien ik hem helemaal nieuw opbouw, heb ik werkelijk geen idee wat voor voeding ik erbij moet aanschaffen. Ben er ook namelijk een tijdje uitgeweest qua hardware (lees laptop ;) )

Het systeem wordt uit de volgende componenten samengesteld:

Mobo: Asus P5Q PRO
Graka: Club3D HD 4870 1024MB GDDR5 Overclocked Edition
Geheugen: Corsair XMS 2 TWIN2X4096-8500C5 G
CPU: Intel Core 2 Quad Q9300
Brander: Samsung SH-S223F
HD: Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB

Nu wil ik sowieso gaan overklokken en misschien in de toekomst een 2de GraKa erbij doen. Met hoeveel Watt moet ik minimaal rekening houden?

Anoniem: 95166

@ -The_Mask-

Je had het volgende gezegd: "Is samen 200 Watt of 17 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
"

Nou heb ik de voeding bekeken en zie ik niets boven de 13 op de 12V of moet je 12V1 en 12V2 optellen?Hierna haal ik wel de afbeelding weg voor thread behoud.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 95166 schreef op vrijdag 19 december 2008 @ 18:08:
@ -The_Mask-

Je had het volgende gezegd: "Is samen 200 Watt of 17 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
"

Nou heb ik de voeding bekeken en zie ik niets boven de 13 op de 12V of moet je 12V1 en 12V2 optellen?

[afbeelding]

Hierna haal ik wel de afbeelding weg voor thread behoud.
Er staat rechts boven op het plaatje dat de 12 voltlijnen samen 252 Watt kunnen leveren.
Dus als het goed verdeeld wordt moet het wel werken. :)
O en dat plaatje hoeft van mij niet weg, handig voor andere personen die hierover ook een vraag hebben. ;)

[Voor 7% gewijzigd door -The_Mask- op 19-12-2008 18:14]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 95166

-The_Mask- schreef op vrijdag 19 december 2008 @ 18:13:
Er staat rechts boven op het plaatje dat de 12 voltlijnen samen 252 Watt kunnen leveren.
Dus als het goed verdeeld wordt moet het wel werken. :)
O en dat plaatje hoeft van mij niet weg, handig voor andere personen die hierover ook een vraag hebben. ;)
Dank voor de snelle reactie. En ik zal het plaatje laten staan.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
low_n_slow schreef op vrijdag 19 december 2008 @ 14:36:
Het is weer eens tijd voor een nieuw systeem! Maar aangezien ik hem helemaal nieuw opbouw, heb ik werkelijk geen idee wat voor voeding ik erbij moet aanschaffen. Ben er ook namelijk een tijdje uitgeweest qua hardware (lees laptop ;) )

Het systeem wordt uit de volgende componenten samengesteld:

Mobo: Asus P5Q PRO
Graka: Club3D HD 4870 1024MB GDDR5 Overclocked Edition
Geheugen: Corsair XMS 2 TWIN2X4096-8500C5 G
CPU: Intel Core 2 Quad Q9300
Brander: Samsung SH-S223F
HD: Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB

Nu wil ik sowieso gaan overklokken en misschien in de toekomst een 2de GraKa erbij doen. Met hoeveel Watt moet ik minimaal rekening houden?
Een Intel Core 2 Quad Q9300 neemt max zo'n 95 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen max zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD4870 neemt max zo'n 135 Watt.
Dit is samen 250 Watt of 21 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Dit is zonder overklok en tweede grafische kaart.
Als je alleen van plan bent een over te klokken is een voeding van 450 Watt wel handig welke 350 Watt of 29 ampère kan leveren op de 12 voltlijnen.
Neem je echter hierbij nog een ATi Radeon HD4870 dan is een voeding van 600 Watt wel aan te bevelen. Hiervan moet zo'n 500 Watt of 42 ampère van de 12 voltlijnen afkomen.
Is dat ook niet genoeg en denk je zelf aan het bijplaatsen van een ATi Radeon HD4870X2 voor het draaien van drie grafische kaarten in CrossFireX Dan moet je denken aan een 750 Watt voeding welke zo'n 650 Watt kan leveren op de 12 voltlijnen.
Get it? ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • low_n_slow
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 05-10-2021
-The_Mask- schreef op vrijdag 19 december 2008 @ 19:03:
[...]

Een Intel Core 2 Quad Q9300 neemt max zo'n 95 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen max zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD4870 neemt max zo'n 135 Watt.
Dit is samen 250 Watt of 21 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Dit is zonder overklok en tweede grafische kaart.
Als je alleen van plan bent een over te klokken is een voeding van 450 Watt wel handig welke 350 Watt of 29 ampère kan leveren op de 12 voltlijnen.
Neem je echter hierbij nog een ATi Radeon HD4870 dan is een voeding van 600 Watt wel aan te bevelen. Hiervan moet zo'n 500 Watt of 42 ampère van de 12 voltlijnen afkomen.
Is dat ook niet genoeg en denk je zelf aan het bijplaatsen van een ATi Radeon HD4870X2 voor het draaien van drie grafische kaarten in CrossFireX Dan moet je denken aan een 750 Watt voeding welke zo'n 650 Watt kan leveren op de 12 voltlijnen.
Get it? ;)
Erg duidelijk waarvoor mijn dank! :)
Echter tussen de 500 en 650 Watt zitten weer een paar euro's (je moet toch ergens op besparen niet? ;) ).... maw zou ik met 2 4870 kaarten genoeg hebben aan deze voeding?

http://tweakers.net/price...ster-silent-pro-m500.html

[Voor 3% gewijzigd door low_n_slow op 20-12-2008 12:57]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
low_n_slow schreef op zaterdag 20 december 2008 @ 12:54:
[...]
Erg duidelijk waarvoor mijn dank! :)
Echter tussen de 500 en 650 Watt zitten weer een paar euro's (je moet toch ergens op besparen niet? ;) ).... maw zou ik met 2 4870 kaarten genoeg hebben aan deze voeding?

http://tweakers.net/price...ster-silent-pro-m500.html
Ben bang dat de tweede videokaart hem wat te veel wordt. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • low_n_slow
 • Registratie: Juli 2001
 • Laatst online: 05-10-2021
-The_Mask- schreef op zaterdag 20 december 2008 @ 14:17:
[...]

Ben bang dat de tweede videokaart hem wat te veel wordt. ;)
Ik was er al bang voor! Daar gaan weer een paar euro's ;(

thnx ;)

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
low_n_slow schreef op zaterdag 20 december 2008 @ 14:20:
[...]

Ik was er al bang voor! Daar gaan weer een paar euro's ;(

thnx ;)
Een tientje meer en je hebt al een pricewatch: Cooler Master Real Power M620 dat moet toch nog wel te betalen zijn. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • bloasfist
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:45

bloasfist

Slot-A Crew

Ben een tijdje 'uit de roulatie' geweest voor wat betreft hardware. Wil nu een upgrade doen naar:
-mobo: MSI K9A2
-CPU: Amd AthlonX2 4850e
-videokaart: 2* sapphire radeon hd3850 (gaat in crossfire)
-memory: 2* 1 Gb OCZ DDR2 mem pc2-8500
-hd: 1* WD 320gb Sata hd
-DVD: NEC 3500 dvd writer (uit oude config)

De rest blijft hetzelfde als nu.
Ik geloof dat mijn 5 jaar oude Enermax 350 Watt (EG365P-VE (FM)) dit niet meer aan kan (alhoewel de athlonx2 4850e en radeon hd3850 relatief zuinig zijn). Ik lees echter verschillende verhalen over wat je dan wel nodig hebt ('500 watt is genoeg zolang je voldoende Amps hebt', maar ook dat je met crossfire minimaal een 650 Watt merkvoeding nodig hebt). De verschillende PSU calculatoren laten ook een uiteenlopend beeld zien.
Zit nu te denken aan een Antec Earthwatts EA 650. Gaat dat werken? Of hebben jullie nog andere suggesties?

Je drinkt PiTT bier of je drinkt geen PiTT bier! Specs


 • sn33ky
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 06:52
Ok ik heb ook wat advies nodig op mijn voeding keuze. mischioen dat mijn 480W Tagan nog mee kan?

Mijn toekomstige upgrade specs

CPU: Core I7 920.
Mobo: Asus P6T Deluxe
GFX: 4870 1GB
Memory: 6GB
HD: 2x 80GB SATA 1x 320GB SATA
Optical: 2x DVD-R

ik heb een convertor van 2x HD power naar 1x 6pin PCI-E dus kwa connectors kom ik er. maar is 480W tagan genoeg? op sites lees ik dat het maar +-300W trekt onder load. klopt dat wel voor deze specs? ik zoek ook een beetje overklockruimte voor de proc.

Alvast bedankt voor de hulp.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
bloasfist schreef op zaterdag 20 december 2008 @ 16:04:
Ben een tijdje 'uit de roulatie' geweest voor wat betreft hardware. Wil nu een upgrade doen naar:
-mobo: MSI K9A2
-CPU: Amd AthlonX2 4850e
-videokaart: 2* sapphire radeon hd3850 (gaat in crossfire)
-memory: 2* 1 Gb OCZ DDR2 mem pc2-8500
-hd: 1* WD 320gb Sata hd
-DVD: NEC 3500 dvd writer (uit oude config)

De rest blijft hetzelfde als nu.
Ik geloof dat mijn 5 jaar oude Enermax 350 Watt (EG365P-VE (FM)) dit niet meer aan kan (alhoewel de athlonx2 4850e en radeon hd3850 relatief zuinig zijn). Ik lees echter verschillende verhalen over wat je dan wel nodig hebt ('500 watt is genoeg zolang je voldoende Amps hebt', maar ook dat je met crossfire minimaal een 650 Watt merkvoeding nodig hebt). De verschillende PSU calculatoren laten ook een uiteenlopend beeld zien.
Zit nu te denken aan een Antec Earthwatts EA 650. Gaat dat werken? Of hebben jullie nog andere suggesties?
Een AMD Athlon X2 4850e neemt max zo'n 45 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD3850 neemt max zo'n 65 Watt twee hiervan dus 130 Watt.
Plus nog eens 30 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 225 Watt of 19 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Jouw voeding kan maximaal 312 Watt of 26 ampère op de 12 voltlijnen leveren.
Meer dan genoeg dus. :)


sn33ky schreef op zaterdag 20 december 2008 @ 19:39:
Ok ik heb ook wat advies nodig op mijn voeding keuze. mischioen dat mijn 480W Tagan nog mee kan?

Mijn toekomstige upgrade specs

CPU: Core I7 920.
Mobo: Asus P6T Deluxe
GFX: 4870 1GB
Memory: 6GB
HD: 2x 80GB SATA 1x 320GB SATA
Optical: 2x DVD-R

ik heb een convertor van 2x HD power naar 1x 6pin PCI-E dus kwa connectors kom ik er. maar is 480W tagan genoeg? op sites lees ik dat het maar +-300W trekt onder load. klopt dat wel voor deze specs? ik zoek ook een beetje overklockruimte voor de proc.

Alvast bedankt voor de hulp.
Een Intel Core I7 920 neemt maximaal 130 Watt.
3 HD's en 2 DVD's nemen zo'n 50 Watt.
Een ATi Radeon HD4870 neemt max zo'n 135 Watt.
Plus nog eens 35 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 350 Watt of 29 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Moet je zelf even uitzoeken hoeveel jouw voeding kan leveren op de 12 voltlijnen, want er zijn verschillende versies van Tagan voedingen die 480 Watt kunnen leveren. ;)

[Voor 26% gewijzigd door -The_Mask- op 20-12-2008 20:17]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • sn33ky
 • Registratie: Juni 2004
 • Laatst online: 06:52
is dan 28 amp net te weinig of compenseert de overschot in watt dit?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
sn33ky schreef op zaterdag 20 december 2008 @ 20:39:
is dan 28 amp net te weinig of compenseert de overschot in watt dit?
Is het proberen waard iig. De kans dat het gaat werken is vrij groot, maar zeker niet gegarandeerd. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • bloasfist
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 12:45

bloasfist

Slot-A Crew

-The_Mask- schreef op zaterdag 20 december 2008 @ 20:10:
[...]

Een AMD Athlon X2 4850e neemt max zo'n 45 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD3850 neemt max zo'n 65 Watt twee hiervan dus 130 Watt.
Plus nog eens 30 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 225 Watt of 19 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Jouw voeding kan maximaal 312 Watt of 26 ampère op de 12 voltlijnen leveren.
Meer dan genoeg dus. :)

[...]
Thanks voor je snelle reactie! Dat scheelt weer aardig wat(t) ;). Die enermax is z'n centen zo langzamerhand wel waard geweest.
edit:

Heb nog wel even een 20-24 pins verloopstekkertje erbij besteld.

[Voor 12% gewijzigd door bloasfist op 21-12-2008 10:46]

Je drinkt PiTT bier of je drinkt geen PiTT bier! Specs


 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
Ik ben nu in het bezit van een Antec Truepower 2.0 550W. Deze heeft een 4-pins aansluiting voor de CPU, waar ik op het moment een E8400 op 4GHz mee draai. Tegenwoordig schijnt 8 pins de norm te zijn. Nou zit ik te azen op een C2Q, maar begrijp dat deze wat hongeriger zijn, vooral wanneer je ze extra OC't. Moet ik een andere voeding kopen als ik naar C2Q upgrade?

Overige hardware:
GA-EP45 DS4
E8400 @ 4GHz
HD4850 @ stock
1x WD Raptor 74GB
2x T7K250

[Voor 5% gewijzigd door Ed_L op 21-12-2008 23:36]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Die voeding kan het nog gemakkelijk aan.
En ik heb nog nooit gezien dat een 8 pins CPU connector echt nodig was.
Eigenlijk altijd was 4 pins genoeg en dat zal ook wel zo zijn bij jouw. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Phusebox
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 00:46
Ik wil gaan upgraden van een AMD X64 3500+ naar een Intel i7 920.
Momenteel heb ik een Antec Neopower 500W en vraag me af of dit voldoende is voor:

- Asus PT6 deluxe mobo
- Intel i7 920 @ stock speed (overclocken is mij nog nooit gelukt :D nep tweaker)
- 3x 2gb OCZ DDR3 1333Mhz
- Ati X700 Pro PCIe
- Soundblaster Audigy 2 ZS
- Linksys Wifi WMP54G
- 1x Sata 750gb
- 2x Sata 320 gb
- 1x DVD-RW
- 3x 8cm fan

Eventueel volgt later een upgrade naar een Ati 3850 of 4670 (geen 4870 ofzo, want ben geen pc gamer)

xbox live / psn / steam / nintendo id: phusebox | iRacing


 • remmelt
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 05-05-2022
Voor m'n nieuwe NAS systeem is mijn oog gevallen op de Chenbro ES34069 (pricewatch: Chenbro ES34069). Daar zit een externe 19V 120W voeding bij (of een 180W, maar die heb ik in NL nog niet gezien) en intern een DC-DC bord. De kast is voor de ITX form factor en heeft ruimte voor 4x 3,5" en een 2,5" hd, bovendien past een een slimline optical ook nog.

Volgens mij is die voeding niet voldoende voor zo'n berg schijven, vandaar dat ik 'm aan jullie voorleg. Ik heb de manual doorgenomen en gezocht op het net, maar over de bijgeleverde PSU is niet zo veel bekend.
Uit de manual heb ik de volgende getallen:
- efficiency: 86% (geen range aangegeven, ongespecificeerd dus)
- 6.32A output
- 19V (tussen 18,05 en 19,95)
Het DC-DC bord is volledig ongedocumenteerd, het enige wat ze erover zeggen is dat het de 19V omzet naar 3,3, 5 en 12V en dat er een 180W voeding aan past. Natuurlijk waarschuwen ze tegen het gebruiken van een voeding van een ander merk. Er zit een 4 punts (+1 shield) DIN connector tussen de PSU en het DC-DC bord.

Het systeem wilde ik als volgt samenstellen:

- pricewatch: Jetway NC81-LF
- pricewatch: AMD Athlon X2 4850e
- 3x pricewatch: Western Digital Caviar Green WD10EADS, 1TB in software RAID-5
- pricewatch: Kingston ValueRAM KVR800D2S6K2/4G
- 160GB 2,5" schijfje wat ik nog heb liggen, volgens mij een Fujitsu

De CPU staat bekend als low powered en ik ga er natuurlijk niet op gamen, maar een fijne unrar/unpar sessie moet toch kunnen werken. Ik denk dat als het systeem eenmaal is geboot, dat die 120W het wel wil trekken. Mijn zorg is eerder bij de spin up van de schijven. Ik heb geen idee of die Jetway staggered spin up support heeft, en dan zit je natuurlijk zo aan 120W.

Wat zijn jullie gedachten? Zou de 180W voeding wel passen, vooropgesteld dat ik die kan krijgen? Het probleem is natuurlijk ook dat ik niet zomaar een andere voeding kan plaatsen omdat er geen ruimte is voor iets interns. Een pico psu zou natuurlijk zonder meer passen, maar die gaan ook maar tot 120W.

[Voor 19% gewijzigd door remmelt op 22-12-2008 10:53]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Phusebox schreef op maandag 22 december 2008 @ 08:10:
Ik wil gaan upgraden van een AMD X64 3500+ naar een Intel i7 920.
Momenteel heb ik een Antec Neopower 500W en vraag me af of dit voldoende is voor:

- Asus PT6 deluxe mobo
- Intel i7 920 @ stock speed (overclocken is mij nog nooit gelukt :D nep tweaker)
- 3x 2gb OCZ DDR3 1333Mhz
- Ati X700 Pro PCIe
- Soundblaster Audigy 2 ZS
- Linksys Wifi WMP54G
- 1x Sata 750gb
- 2x Sata 320 gb
- 1x DVD-RW
- 3x 8cm fan

Eventueel volgt later een upgrade naar een Ati 3850 of 4670 (geen 4870 ofzo, want ben geen pc gamer)
Een Intel Core i7 920 neemt max zo'n 130 Watt.
3 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 40 Watt.
Een ATi Radeon HD3850 of HD4670 nemen max zo'n 70 Watt.
Plus nog eens 50 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 290 Watt of 24 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Jouw voeding kan 456 Watt of 38 ampère leveren op de 12 voltlijnen.
Dat laat dus zelf nog heel veel ruimte over om over te klokken. :>

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Phusebox
 • Registratie: Mei 2002
 • Laatst online: 00:46
-The_Mask- schreef op maandag 22 december 2008 @ 10:40:
[...]

Een Intel Core i7 920 neemt max zo'n 130 Watt.
3 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 40 Watt.
Een ATi Radeon HD3850 of HD4670 nemen max zo'n 70 Watt.
Plus nog eens 50 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 290 Watt of 24 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Jouw voeding kan 456 Watt of 38 ampère leveren op de 12 voltlijnen.
Dat laat dus zelf nog heel veel ruimte over om over te klokken. :>
Thanks, geeft me inderdaad een goed beeld van wat ik moet verwachten.
Dan hoef ik me over de voeding voorlopig nog niet druk te maken.

xbox live / psn / steam / nintendo id: phusebox | iRacing


 • Ik ben het!
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 20-03 12:58
Ik ben van plan om een GeForce GTX260 Core216 videokaart te gaan kopen :) .
Ik heb een coolermaster 460 watt (18A + 18A 12v) om hem van stroom te voorzien.
Nu lees ik op een site de volgende vereiste voor de kaart:

A Minimum or greater system power supply (with 12V current rating of 36A) with two 6pin power cords support

Nu heb ik volgens mij maar 1 zo'n 6pin power kabel uit mijn voeding komen. Is het nu echt niet mogelijk een andere kabel met een adapter hier voor te gebruiken? :/

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Nu heb ik volgens mij maar 1 zo'n 6pin power kabel uit mijn voeding komen. Is het nu echt niet mogelijk een andere kabel met een adapter hier voor te gebruiken? :/
Tuurlijk wel en de voeding die je minstens moet hebben is ook altijd heel erg overdreven.
http://lib.store.yahoo.net/lib/xoxide/molex-to-pci-express-2.jpg

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ik ben het!
 • Registratie: September 2006
 • Laatst online: 20-03 12:58
-The_Mask- schreef op maandag 22 december 2008 @ 11:09:
[...]

Tuurlijk wel en de voeding die je minstens moet hebben is ook altijd heel erg overdreven.
[afbeelding]
Thanks! Goed nieuws...

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Wat zijn jullie gedachten? Zou de 180W voeding wel passen, vooropgesteld dat ik die kan krijgen? Het probleem is natuurlijk ook dat ik niet zomaar een andere voeding kan plaatsen omdat er geen ruimte is voor iets interns. Een pico psu zou natuurlijk zonder meer passen, maar die gaan ook maar tot 120W.
Ben bang dat het opspinnen van de HD's wel wat veel is maar daarentegen is dat maar minder dan een seconde.
Dus dat moet op zich wel lukken met de 120 Watt, want als ze 1 maal draaien neemt de PC een stuk minder.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • speedydown
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 14-01 21:06

speedydown

Icter van lik-me-vestje

ik heb het volgende probleem: ik had voor mijn systeem een coolermaster realpower 850 watt voeding besteld. echter met deze voeding vallen de videokaarten telkens uit (beeld op no signal) deze voeding heb ik vervolgens germaed maar deze bleek gewoon goed te werken. ondertussen had ik al een tagan piperock 1100 watt besteld en op die voeding functioneerd mijn pc wel goed. is de coolermaster gewoon te zwak of is er iets anders mis?

Systeem:

1x q9550
4x wd raptor 36gb in raid 0
2x 500gb samsung hdd
2x Asus 9800gx2
1x Asus Striker 2 NSE
4x gb corsair 1600mhz geheugen
dvd speler
tv tuner
raid kaartje

Speedydown.nl !!!


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
speedydown schreef op maandag 22 december 2008 @ 11:23:
ik heb het volgende probleem: ik had voor mijn systeem een coolermaster realpower 850 watt voeding besteld. echter met deze voeding vallen de videokaarten telkens uit (beeld op no signal) deze voeding heb ik vervolgens germaed maar deze bleek gewoon goed te werken. ondertussen had ik al een tagan piperock 1100 watt besteld en op die voeding functioneerd mijn pc wel goed. is de coolermaster gewoon te zwak of is er iets anders mis?
Sowieso moet je de RMA procedure van elke winkel niet altijd vertrouwen sommige gaan een voeding van 850 Watt testen op een Pentium 3 en als die het daar wel doet dan zeggen ze de voeding is goed. ;)
Systeem:

1x q9550
4x wd raptor 36gb in raid 0
2x 500gb samsung hdd
2x Asus 9800gx2
1x Asus Striker 2 NSE
4x gb corsair 1600mhz geheugen
dvd speler
tv tuner
raid kaartje
Een Intel Core 2 Quad Q9550 neemt max zo'n 95 Watt.
6 HD's en een DVD nemen zo'n 70 Watt.
Een nVidia GeForce 9800GX2 neemt max zo'n 185 Watt twee hiervan dus 370 Watt.
Plus 90 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 625 Watt of 52 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Dat zou de CoolerMaster met 850 Watt in principe makkelijk moeten kunnen leveren.

Maar aangezien dat bij jouw niet zo was kan dat een paar dingen betekenen:
 • Jouw voeding heeft zes 12 voltlijnen waarvan vier 18 ampere kunnen leveren en twee 28 ampere.
  Als je de belasting nu niet goed verdeeld kan het voor komen dat van één 12 voltlijn die 18 ampère kan leveren 25 of zo gaat aftrekken. Dat zal die dus niet leuk gaan vinden en door die hoge belasting zakt het voltage helemaal in tot misschien wel onder het minimale en dan stopt de PC ermee.
 • Ook kan het zijn dat de voeding gewoon slecht is en dat die het opgegeven vermogen gewoon niet kan leveren. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Twazerty
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 17:36

Twazerty

AVCHDCoder developer

mmh weet nu echt niet of mijn huidige voeding krachtig genoeg is als ik een nieuwe videokaart aanschaf.
Huidige config:

Asus P5E
Intel Q6700 2,67GHz @ 3,2GHz
4x 2048MB ram Kingston
Asus HD3870 @ stock
Raid Controller PCI-e: RocketRaid 2300
Raid Controller PCI: goedkoop ding
2 dvd branders

10 hardeschijven:
2x 1TB Hitachi
1x 750GB Samsung
5x 500GB Hitachi
2x 250GB Hitachi

Front panel met flink display. De Aeocool Coolwatch
Cardreader
22CM fan
4x 12CM fan
2x 9,2CM fan

Huidige voeding: Zalman 600 Watt

Nu wil ik de Club 3D HD4870 Overclocked Edition bestellen. Mijn huidige HD3870 eruit en de HD4870 erin. Maar nu vroeg ik me af of mijn voeding zwaar genoeg is. Ik heb geen flauw idee hoe ik er nu voor sta. Heb geen rare problemen ofzo. Dus in huidige config lijkt hij zwaar genoeg. Of dat in de nieuwe config ook zo is. Geen idee.

Ruisende versterker: schakel je subwoofer in.


 • dimako_
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 24-03 16:56

dimako_

Vogel

ik heb problemen met computer uitval. ik weet bijna 100% zeker dat het aan de voeding ligt.
ik heb zelf een raptorx of raptoxx (weet naam niet precies) 550 watt voeding. als ik die er gewoon heb inhangen kan ik nog geen 5 min gamen. als ik andere voeding een HCK 565 watt voeding dr in heb hangen kan ik gewoon onbeperkt lang gamen. dus ik denk dan dat het aan mijn voeding ligt. HKC is een B-merk, maar wat is die raptoxx voor een voeding? A, B of zelfs nog slechter?

mijn config:

Proc: e6600 2.4 ghz
Geheugen: 2x1 gb 800 mhz twinmos
HDd: 320 WD 16mb
Graka: 8800gts 320 mb
voeding: raptoxx 550 watt
mobo: P5N-sli

ik ben dus van plan om nieuw voeding te kopen.
ik heb een coolermaster gevonden, zie link.
http://www.coolermaster.n...?cPath=82&products_id=353
zou deze voeding in mijn systeem passen?
zodat mijn pc niet weer uitvalt.

 • zikje
 • Registratie: Mei 2004
 • Niet online
zikje:
- Intel Core 2 Duo E8400
- ATi 4870 512MB + Arctic Cooling Twin Turbo
- 2 SATA HD
- X-Fi Platinum
- ASUS P5K mobo
- DVD-RW
- 2x2GB DDR RAM
- 3 Noctua 120mm fans
- Zalman ZM-MFC1

Gaat - Tagan 430W U15 - dit aankunnen?
Het antwoord is er: hij kan het aan! Net enkele spellen getest (CoD5, Rainbow 6, BF2, Trackmania) op 1600x1200 op max detail, en geen enkele instabiliteit.

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Twazerty schreef op maandag 22 december 2008 @ 19:01:
mmh weet nu echt niet of mijn huidige voeding krachtig genoeg is als ik een nieuwe videokaart aanschaf.
Huidige config:

Asus P5E
Intel Q6700 2,67GHz @ 3,2GHz
4x 2048MB ram Kingston
Asus HD3870 @ stock
Raid Controller PCI-e: RocketRaid 2300
Raid Controller PCI: goedkoop ding
2 dvd branders

10 hardeschijven:
2x 1TB Hitachi
1x 750GB Samsung
5x 500GB Hitachi
2x 250GB Hitachi

Front panel met flink display. De Aeocool Coolwatch
Cardreader
22CM fan
4x 12CM fan
2x 9,2CM fan

Huidige voeding: Zalman 600 Watt

Nu wil ik de Club 3D HD4870 Overclocked Edition bestellen. Mijn huidige HD3870 eruit en de HD4870 erin. Maar nu vroeg ik me af of mijn voeding zwaar genoeg is. Ik heb geen flauw idee hoe ik er nu voor sta. Heb geen rare problemen ofzo. Dus in huidige config lijkt hij zwaar genoeg. Of dat in de nieuwe config ook zo is. Geen idee.
Zonder videokaart en met overklok zal jouw systeem, als jij alle schijven volledig belast, zo'n 370 watt nodig hebben. De 12 volt lijn zal hiervan 24 ampères moeten leveren.

De HD3870 heeft ongeveer 80 watt nodig waarmee jouw huidige systeem 450 watt vraagt. De 4870 heeft echter 130 watt nodig. Hierdoor komt het totale maximale verbruik uit op max. 500 watt. De 12 volt lijn zal hiervan 35 ampères moeten leveren.

Ik gok dat jij de Zalman ZM600HP heb als voeding, deze heeft aan de achterkant een heatpipe zitten en kan totaal 42 ampères leveren op de 12 volt. Dit is dus voor jouw systeem voldoende. Je heb zelfs nog ruimte om de videokaart over te klokken, de cpu wat hoger te krijgen of om nog een paar schijven bij te plaatsen.

7400 Wp op het dak


 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

dimako_ schreef op dinsdag 23 december 2008 @ 11:17:
ik heb problemen met computer uitval. ik weet bijna 100% zeker dat het aan de voeding ligt.
ik heb zelf een raptorx of raptoxx (weet naam niet precies) 550 watt voeding. als ik die er gewoon heb inhangen kan ik nog geen 5 min gamen. als ik andere voeding een HCK 565 watt voeding dr in heb hangen kan ik gewoon onbeperkt lang gamen. dus ik denk dan dat het aan mijn voeding ligt. HKC is een B-merk, maar wat is die raptoxx voor een voeding? A, B of zelfs nog slechter?

mijn config:

Proc: e6600 2.4 ghz
Geheugen: 2x1 gb 800 mhz twinmos
HDd: 320 WD 16mb
Graka: 8800gts 320 mb
voeding: raptoxx 550 watt
mobo: P5N-sli

ik ben dus van plan om nieuw voeding te kopen.
ik heb een coolermaster gevonden, zie link.
http://www.coolermaster.n...?cPath=82&products_id=353
zou deze voeding in mijn systeem passen?
zodat mijn pc niet weer uitvalt.
Naar mijn weten is Raptoxx geen echt B merk. Het is ook geen A merk zoals Antec, Zalman en OCZ dat zijn maar het zit er ergens tussenin. De voeding heeft wel een groot nadeel, hij kan maar 30 ampères leveren op de 12 volt. Een beetje 550 watt voeding kan toch wel 40 ampères leveren op de 12 volt lijn.

Jouw systeem heeft absoluut niet veel nodig aan stroom, het zal maximaal maar 250 watt nodig hebben. De 12 volt lijn zal hiervan maar 17 ampères hoeven te leveren. Ondanks dat de Raptoxx voeding niet zo heel erg krachtig is op de 12 volt moet hij deze 17 ampères toch wel gemakkelijk kunnen leveren. Als hij dit niet kan lijkt het mij eerder dat de voeding stuk is, niet dat hij te licht is voor jouw systeem.

Mocht je een andere voeding aanschaffen dan moet hij voor jouw huidige systeem minimaal 300 watt zijn en minimaal 20 ampères kunnen leveren op d e12 volt. De eXtremepower430 kan totaal 29 ampères geven op de 12 volt en is daarmee echt ruim voldoende voor jouw systeem. Je heb ook een grote 'buffer' welke je kan gebruiken om goed over te klokken of om een echt zware videokaart te plaatsen (bijv de HD4870X2)

7400 Wp op het dak


 • dimako_
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 24-03 16:56

dimako_

Vogel

theodouma schreef op dinsdag 23 december 2008 @ 19:35:
[...]


Naar mijn weten is Raptoxx geen echt B merk. Het is ook geen A merk zoals Antec, Zalman en OCZ dat zijn maar het zit er ergens tussenin. De voeding heeft wel een groot nadeel, hij kan maar 30 ampères leveren op de 12 volt. Een beetje 550 watt voeding kan toch wel 40 ampères leveren op de 12 volt lijn.

Jouw systeem heeft absoluut niet veel nodig aan stroom, het zal maximaal maar 250 watt nodig hebben. De 12 volt lijn zal hiervan maar 17 ampères hoeven te leveren. Ondanks dat de Raptoxx voeding niet zo heel erg krachtig is op de 12 volt moet hij deze 17 ampères toch wel gemakkelijk kunnen leveren. Als hij dit niet kan lijkt het mij eerder dat de voeding stuk is, niet dat hij te licht is voor jouw systeem.

Mocht je een andere voeding aanschaffen dan moet hij voor jouw huidige systeem minimaal 300 watt zijn en minimaal 20 ampères kunnen leveren op d e12 volt. De eXtremepower430 kan totaal 29 ampères geven op de 12 volt en is daarmee echt ruim voldoende voor jouw systeem. Je heb ook een grote 'buffer' welke je kan gebruiken om goed over te klokken of om een echt zware videokaart te plaatsen (bijv de HD4870X2)
dankje wel. ik ben inderdaad van plan om de extremepower 430 te halen. maar 25 euro:) en toch prima voeding dus.

 • Marc Rademaker
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 16-09-2022
Realiseer je dat een extremepowe 430w niet rated is op 50c continous, dus als die warmer wordt, verliest ie capaciteit. Ik zou persoonlijk iets meer aan een voeding uitgeven, in plaats van zo rigoureus te besparen. Een beetje voeding koop je al voor 50-60 euro.

 • dimako_
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 24-03 16:56

dimako_

Vogel

mmh.. daar heb je wel een punt.. maar hoe komt het dan dat die voeding capaciteit verliest als die warmer word als 50c?

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

VeniceX2 schreef op dinsdag 23 december 2008 @ 20:21:
Realiseer je dat een extremepowe 430w niet rated is op 50c continous, dus als die warmer wordt, verliest ie capaciteit. Ik zou persoonlijk iets meer aan een voeding uitgeven, in plaats van zo rigoureus te besparen. Een beetje voeding koop je al voor 50-60 euro.
Hier ben ik het niet helemaal mee eens, de voeding kan zonder probleem 430 watt leveren, immers had het anders wel een andere naam gekregen. (bijvoorbeeld de eXtremepower 410). Als je in de voeding kijkt dan zitten daar ook onderdelen in welke stuk voor stuk minimaal 70 graden of hoger aankunnen. De vermogenselementen kunnen hogere temperaturen aan. Dat de voeindg dus maximaal 50 graden mag worden is onjuist. Misschien wordt de voeindg door zijn 120 mm fan niet warmer dan 50 graden..

Het is echter wel zo dat naarmate hij meer moet leveren aan energie hij een lager rendement heeft. Echter vinden we deze trend terug bij ongeveer alle voedingen. Het nadeel van de eXtremepower is dat deze gebruik maakt van een passieve vorm van PFC (tegengaan van de cosinus Phi) waardoor het rendement van de voeindg lager is dan één met een actieve PFC. Hierdoor is het rendement van de voeding bij volle belasting (100%) maar zo'n 70%.

De prijs van 25 euro voor een 430 watt voeding is ook zeer aan de lage kant. Ik hou altijd de vuistregel aan dat een goede voeding voor minimaal 8-9 cent per watt in de Pricewatch moet staan. Deze voeding zit met 6 cent per watt daar ver onder. Echter hebben we het hier niet over een nieuwe voeding maar over een refurbished model welke niet meer in de catalogus van Coolermaster is te vinden. Dit verklaart ook de lage prijs.


Als laatste, het systeem van Dimaco heeft momenteel nog geen 60% van de energie nodig welke de voeding kan leveren. Stel dat de voeding idd geen 430 watt kan leveren, dan kan hij nog altijd wel ruimschoots de benodigde 250 watt leveren. Het blijft immers wel een Coolermaster en geen sweex....

7400 Wp op het dak


 • dimako_
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 24-03 16:56

dimako_

Vogel

mja.. hij is 25 euro.. goedkoop.. maar dat is op de site van coolermaster zelf. maar als je kijkt elders op internet zit je overal rond de 50 euro voor de zelfde voeding. dus ja.. qua prijs op andere sites moet het dan toch wel een goeie zijn... of zie ik dat nu verkeerd

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Die op de site van CoolerMaster is gerefurbished (terug gestuurd door leverancier/klant omdat er waarschijnlijk iets mis mee was en eventueel gerepareerd) daarom is die de helft goedkoper.
En een duurdere voeding maakt het nog niet direct beter. CoolerMaster is gewoon een A-merk voeding, maar een prijs maakt je geen A-merk fabrikant ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 144949

Topicstarter
Op de site van Coolermaster staat:
Operation Temperature - 0~40℃
Dus de specs zijn enkel geldend binnen dit temperatuurbereik. Het gaat dan wel om ambient temp of omgevingstemperatuur en niet de temp van de voedingscomponenten zelf veronderstel ik.

 • Theo
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 24-03 22:52

Theo

moederbord

Anoniem: 144949 schreef op woensdag 24 december 2008 @ 12:19:
Op de site van Coolermaster staat:

[...]

Dus de specs zijn enkel geldend binnen dit temperatuurbereik. Het gaat dan wel om ambient temp of omgevingstemperatuur en niet de temp van de voedingscomponenten zelf veronderstel ik.
Het gaat ook niet op voor de temp van de intake, alleen de ruimte waarin de voeding staat. Heel veel voedingen kunnen trouwens maar een ambient temp ebben van max 40-50 graden

7400 Wp op het dak


Anoniem: 122341

Simpel vraagje:

Mijn specs:
- Moederbord: ASUS P4P800-E Deluxe
- Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.20GHz
- Totaal Geheugen: 2GB DDR-SDRAM (4 x 512)
- Videokaart: NVIDIA GeForce FX5500
- Harde Schijf: Seagate Barracuda 250 GB
- PSU: Procase 500W

Ik wil de FX5500 vervangen voor een HD3850 (of een X1950 XT). Gaat mijn voeding (soort van B-merk) dit nog trekken?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 122341 schreef op zaterdag 27 december 2008 @ 20:51:
Simpel vraagje:

Mijn specs:
- Moederbord: ASUS P4P800-E Deluxe
- Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.20GHz
- Totaal Geheugen: 2GB DDR-SDRAM (4 x 512)
- Videokaart: NVIDIA GeForce FX5500
- Harde Schijf: Seagate Barracuda 250 GB
- PSU: Procase 500W

Ik wil de FX5500 vervangen voor een HD3850 (of een X1950 XT). Gaat mijn voeding (soort van B-merk) dit nog trekken?
De ATi Radeon HD3850 is vrij zuinig met zo'n 65 Watt de X1950XT zit toch al bijna op de 100 Watt.
Maar alle twee zouden in principe moeten werken. :)
Maar bedenk wel dat de CPU vrij traag is voor een HD3850, maar dat hoort voor de rest niet in dit topic. ;)

[Voor 7% gewijzigd door -The_Mask- op 27-12-2008 21:33]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 122341

Ja, ik weet dat dat de bottleneck zal zijn, maar je moet toch wat als je GTA IV wil spelen.

Bedankt voor je hulp.

 • Marc Rademaker
 • Registratie: Juli 2007
 • Laatst online: 16-09-2022
theodouma schreef op dinsdag 23 december 2008 @ 22:15:
[...]


Hier ben ik het niet helemaal mee eens, de voeding kan zonder probleem 430 watt leveren, immers had het anders wel een andere naam gekregen. (bijvoorbeeld de eXtremepower 410). Als je in de voeding kijkt dan zitten daar ook onderdelen in welke stuk voor stuk minimaal 70 graden of hoger aankunnen. De vermogenselementen kunnen hogere temperaturen aan. Dat de voeindg dus maximaal 50 graden mag worden is onjuist. Misschien wordt de voeindg door zijn 120 mm fan niet warmer dan 50 graden..

Het is echter wel zo dat naarmate hij meer moet leveren aan energie hij een lager rendement heeft. Echter vinden we deze trend terug bij ongeveer alle voedingen. Het nadeel van de eXtremepower is dat deze gebruik maakt van een passieve vorm van PFC (tegengaan van de cosinus Phi) waardoor het rendement van de voeindg lager is dan één met een actieve PFC. Hierdoor is het rendement van de voeding bij volle belasting (100%) maar zo'n 70%.

De prijs van 25 euro voor een 430 watt voeding is ook zeer aan de lage kant. Ik hou altijd de vuistregel aan dat een goede voeding voor minimaal 8-9 cent per watt in de Pricewatch moet staan. Deze voeding zit met 6 cent per watt daar ver onder. Echter hebben we het hier niet over een nieuwe voeding maar over een refurbished model welke niet meer in de catalogus van Coolermaster is te vinden. Dit verklaart ook de lage prijs.


Als laatste, het systeem van Dimaco heeft momenteel nog geen 60% van de energie nodig welke de voeding kan leveren. Stel dat de voeding idd geen 430 watt kan leveren, dan kan hij nog altijd wel ruimschoots de benodigde 250 watt leveren. Het blijft immers wel een Coolermaster en geen sweex....
Ik pareer met deze link: http://www.hardocp.com/ar...5NywxNywsaGVudGh1c2lhc3Q= en deze link: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story5&reid=71. Even lezen en je snapt waarom ik waarschuw voor goedkope voedingen. Er is een verschil tussen een continous rating en een peak rating. Crap voedingen krijgen peak ratingen mee, waarbij 'echte' voedingen continous ratings meekrijgen, en de peakrating van die voedingen liggen vaak nog 100w hoger dan dat er op de verpakking staat.

Dit is ook wel leuk om te lezen: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=123

Nu is de coolermaster geen pure rotzooi, maar het is ook geen kwaliteit te noemen. De extreme powers iig niet, zelfs per model kan de maker ervan verschillen. Die van 500w> zijn nog wel aardig. Maar blind aannemen dat een voeding zonder probleem de power kan leven die er op het doosje staat is niet verstandig. Al met al zie ik het probleem niet om zo rond de 50-65 euro uit te geven aan een voeding, als je er een 'dure' pc van 500 euro of meer mee gaat aansturen.

Extreme Power 430W PCAR/PCAP – HiPro
Extreme Power ≥500W – Seventeam

-edit

Om er nog even aan toe te voegen, naarmate een voeding dus warmer wordt ( boven zijn continous rating komt ) zal het maximale vermogen dat de voeding kan leveren afnemen. Hetzelfde gebeurt als een voeding 'ouder' wordt, vooral goedkopere voedingen. Des te meer reden om een fatsoenlijke voeding te kopen, met 3/5 jaar garantie, want je zou niet de eerste zijn die naar een hoop vonken zit te kijken aan de achterkant van zijn kast.

[Voor 6% gewijzigd door Marc Rademaker op 28-12-2008 00:53]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 122341 schreef op zondag 28 december 2008 @ 00:05:
Ja, ik weet dat dat de bottleneck zal zijn, maar je moet toch wat als je GTA IV wil spelen.

Bedankt voor je hulp.
Om nog even offtopic te gaan. ;)
Mijn Core 2 Duo E7200 op 4GHz draaid onder GTA IV zo goed als op 100% belasting, dus denk dat je weinig kans maakt met je Pentium 4. ;)

@hierboven
Zelfs al had je gelijk dat de voeding slecht was/is. Dan nog kan die de PC gemakkelijk aan. ;)
Die voeding die hij namelijk wil nemen is nog veel te 'zwaar' voor de PC. :)

[Voor 19% gewijzigd door -The_Mask- op 28-12-2008 01:11]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 144949

Topicstarter
VeniceX2 schreef op zondag 28 december 2008 @ 00:50:

Nu is de coolermaster geen pure rotzooi, maar het is ook geen kwaliteit te noemen.
Dat is ook mijn mening over het merk wat betreft voedingen (zonder directe onderbouwing, is gevoel gebaseerd op talloze topics/posts hier op GoT zelf). Coolermaster is een merk waarvan ik de indruk heb dat het nogal vaak de rated stromen/vermogens niet haalt.
De extreme powers iig niet, zelfs per model kan de maker ervan verschillen.
Dat verschillende modellen van verschillende makers zijn, wilt per definitie niets zeggen. Is bv ook het geval bij Corsair wat toch uitstekende voedingen zijn, het ontwerp en componentkeuze is en blijft van Corsair, het bouwen wordt uitgegeven.
Uiteraard als er voor de contractor vrijheidsgraden zijn voor ontwerp en componentkeuze (of als Coolermaster hier zelf laks is) dan kan dit resulteren in mindere kwaliteit.

Anoniem: 285249

Hier ook een psu vraag, wil het volgende systeem bouwen van oude en nieuwe componenten:

Asus EAH4870 DK/HTDI/1GD5
Asus P6T Deluxe
Corsair XMS3 TR3X6G1333C9
Intel Core i7 920

2x WD Raptor 37GB
2x Samsung F1 Spinpoint 1TB
DVD brander + eventueel Blu ray drive

Nu heb ik het idee om de volgende psu te halen:

be quiet! BQT P7-PRO 650W
http://www.bit-tech.net/h...iet-dark-power-pro-650w/1

Vraag me af of 650W ruim voldoende is, of net genoeg?
Er is ook een 750W variant verkrijgbaar...

Ik heb nu een Tagan TG480-U22 maar gezien eerdere comments in deze thread is deze denk ik niet toereikend.

[Voor 5% gewijzigd door Anoniem: 285249 op 28-12-2008 12:01]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 285249 schreef op zondag 28 december 2008 @ 11:57:
Hier ook een psu vraag, wil het volgende systeem bouwen van oude en nieuwe componenten:

Asus EAH4870 DK/HTDI/1GD5
Asus P6T Deluxe
Corsair XMS3 TR3X6G1333C9
Intel Core i7 920

2x WD Raptor 73GB
2x Samsung F1 Spinpoint 1TB
DVD brander + eventueel Blu ray drive

Nu heb ik het idee om de volgende psu te halen:

be quiet! BQT P7-PRO 650W
http://www.bit-tech.net/h...iet-dark-power-pro-650w/1

Vraag me af of 650W ruim voldoende is, of net genoeg?
Er is ook een 750W variant verkrijgbaar...

Ik heb nu een Tagan TG480-U22 maar gezien eerdere comments in deze thread is deze denk ik niet toereikend.
Een Intel Core i7 920 neemt max zo'n 130 Watt.
4 HD's een DVD-RW en een Blu-Ray drive nemen zo'n 60 Watt.
Een ATi Radeon HD4870 neemt max zo'n 135 Watt.
Plus nog eens 50 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 375 Watt of 31 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen
De Be Quiet! kan dit gemakkelijk leveren.
De Tagan TG480-U22 kan 30 ampere leveren op de 12 voltlijnen samen.
Als dit gaat werken zal het ook maar net kunnen.
Maar aan deze review van HWI te zien gaat het nooit werken.
Dus de keuze is aan jouw waag je het erop, of koop je maar gewoon een nieuwe voeding. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 285249

-The_Mask- schreef op zondag 28 december 2008 @ 12:19:
[...]

Een Intel Core i7 920 neemt max zo'n 130 Watt.
4 HD's een DVD-RW en een Blu-Ray drive nemen zo'n 60 Watt.
Een ATi Radeon HD4870 neemt max zo'n 135 Watt.
Plus nog eens 50 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 375 Watt of 31 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen
De Be Quiet! kan dit gemakkelijk leveren.
De Tagan TG480-U22 kan 30 ampere leveren op de 12 voltlijnen samen.
Als dit gaat werken zal het ook maar net kunnen.
Maar aan deze review van HWI te zien gaat het nooit werken.
Dus de keuze is aan jouw waag je het erop, of koop je maar gewoon een nieuwe voeding. :)
Oké, bedankt voor je analyse! Met het oog op de toekomst (en het voorkomen van frustraties :) )ga ik dan investeren in de 650W voeding, kan ik vast weer een tijd mee vooruit.

 • frank131331
 • Registratie: Juni 2008
 • Laatst online: 24-03 20:04
Ik vraag mij af of mijn PSU(Recom 550Watt) voldoende spanning levert voor het volgende:
E6600 @ 3,4
Asus 8800GT
Asus p5k

Voor de rest:
- 1DVD rom
- 1x 320GB Seagate
- 1x 250GB Maxtor
- XPSC Dual Bay Pomp
- 4 120mm Fans
- LCD Display Sensor (Tempratuur water)
Op de voeding staat dat er 32A kan worden geleverd door de 12V lijn.
Ook staat er voor de 12V lijn een max voltage van 380Watt Load op.

Ik heb last van uitvallend beeld. Pc gaat niet uit, alleen het beeld valt uit (Niet de monitor!). Is mijn voeding de oorzaak van uitvallend beeld?(Recom staat niet bekend als een A-merk namelijk.)

 • Anoniem: 134818
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
Moet voldoende zijn. Ik denk eerder dat je videokaart aan het dood gaan is. Of misschien zelfs je beeldscherm die stuk gaat.

[Voor 24% gewijzigd door Anoniem: 134818 op 28-12-2008 19:02]


 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
Je hebt niet bepaald een A-merk voeding idd, maar uitvallend beeld terwijl de rest blijft lopen is niet echt een teken van een falende voeding.

Anoniem: 126513

Ik kan er nog wel een reviewtje over schrijven, De Recom 550W Powerengine.
380W op de 12V rail idd, 12V x 32A = 385W
Kan alvast zeggen geen slechte voeding voor de prijs. Ik heb via de Regenboog zelf 2 jaar garantie erbij. Kreeg ook uitstekende service en meteen een nieuwe voeding na het uitvallen van de eerste 450W versie.
Wrs frabricagefoutje.

Weinig minpunten, goeie prijs.
Alle kabels met kous. 4x sATA, 4x IDE, 24-pin em 4-pin motherbord, 1x PCIe 6-pin.

Nadeel, bij echte langdurige belasting bij bijv Prime95, geen games tot nu toe, gaat hij een beetje lawaai maken doordat de fan wat meer moet koelen. Dus door het stabiliseren van de lijnen lijkt het.
Lijnen blijven goed stabiel en binnen marges, 5V en 12V lijnen.
3,3V lijn ligt een beetje hoger namelijk tegen de 3,4V aan.

Als er nog vragen zijn, laat maar horen.
Offtopic,
Imk heb een hekel aan sATA aansluitingen, de kabels zijn goed maar de connectoren toch best een achteruitgang ten opzichte van IDE, IDE zat gewoon go3ed vast, some een beetje te goed mss maar dan zat het ook. :)

 • DOK
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Ik zou deze PC:

Intel E8500 (overclocken naar 4Ghz of ergens in de buurt)
Kingston 4 GB DDR2 800 geheugen
ASRock P43TWINS1600 moederbord
Sapphire ATI HD 4850 512mb videokaart
2x SATA schijf
1x DVD brander
2 PCI kaartjes
Arctic Freezer 7 Pro koeler

Graag in deze AOpen kast willen plaatsen (met eigen 400W voeding):
http://www.pcmegastore.nl...=1_24_30&products_id=3064

Zou dit voldoen? Ook als ik er later nog een quad core oid in zou willen zetten? Een dubbele videokaart zal er nooit in komen. Alvast bedankt! :)

Dein Atem kalt, das Herz in Flammen


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
DeMaartenR schreef op zondag 28 december 2008 @ 22:22:
Ik zou deze PC:

Intel E8500 (overclocken naar 4Ghz of ergens in de buurt)
Kingston 4 GB DDR2 800 geheugen
ASRock P43TWINS1600 moederbord
Sapphire ATI HD 4850 512mb videokaart
2x SATA schijf
1x DVD brander
2 PCI kaartjes
Arctic Freezer 7 Pro koeler

Graag in deze AOpen kast willen plaatsen (met eigen 400W voeding):
http://www.pcmegastore.nl...=1_24_30&products_id=3064

Zou dit voldoen? Ook als ik er later nog een quad core oid in zou willen zetten? Een dubbele videokaart zal er nooit in komen. Alvast bedankt! :)
Een Intel Core 2 Duo E8500 @ 4GHz zal zo'n 100 Watt nemen.
2 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 30 Watt.
Een ATi Radeon HD4850 neemt max zo'n 110 Watt.
Plus nog eens 35 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 275 Watt of 23 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Hoeveel jouw voeding kan leveren moet ik nog even opzoeken, als het uberhaupt te vinden is.
Maar waarschijnlijk gaat het wel werken ook wel met een Quadcore waarschijnlijk, al zal de voeding het misschien wel wat zwaar krijgen als je die ook nog flink gaat overklokken. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • DOK
 • Registratie: December 2008
 • Niet online
Bedankt voor je moeite!
Kwam wel een review tegen van dezelfde kast met een 300W voeding, maar daar stond niet heel veel info over de voeding waar ik wat mee kan..

Die staat hier: productreview: AOpen QF50D (ATX, 300W, Zilver/Zwart) review door NNF

[Voor 15% gewijzigd door DOK op 28-12-2008 22:33]

Dein Atem kalt, das Herz in Flammen


 • Saven
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 15:16

Saven

Administrator

Denk dat 400W beetje aan de erg krappe kant is

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
DeMaartenR schreef op zondag 28 december 2008 @ 22:32:
Bedankt voor je moeite!
Kwam wel een review tegen van dezelfde kast met een 300W voeding, maar daar stond niet heel veel info over de voeding waar ik wat mee kan..

Die staat hier: productreview: AOpen QF50D (ATX, 300W, Zilver/Zwart) review door NNF
Ik kwam hem ook net tegen, maar dat is dus 1 met een 300 Watt voeding wat dan wel weer wat te krap is.
Dus misschien zijn er verschillende modelen, maar dat weet je dus niet van te voren.
In ieder geval de voeding die daar in zit is een goed model, met twee 12 voltlijnen 1 van 8 ampère en 1 van 14 ampère. Als er in de van jouw dus een voeding zit van 400 Watt met net iets meer ampère voor de 12 voltlijnen. Dan moet het wel werken, maar dat is dus een beetje afwachten. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Vendrom
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 24-02 19:48
Anoniem: 285249 schreef op zondag 28 december 2008 @ 11:57:
Hier ook een psu vraag, wil het volgende systeem bouwen van oude en nieuwe componenten:

Asus P6T Deluxe
Corsair XMS3 TR3X6G1333C9
Intel Core i7 920

Nu heb ik het idee om de volgende psu te halen:
ik ben van plan net z`n systeem te gaan kopen.
alleen zit er bij mij 1 samsung spinpoint F1 in en een WD Raptor 73GB samen met een 9600GT Alphadog
is een Cooler Master Real Power M520 voldoende of moet er meer power in?

[Voor 36% gewijzigd door Vendrom op 29-12-2008 10:33]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Vendrom schreef op maandag 29 december 2008 @ 10:31:
[...]


ik ben van plan net z`n systeem te gaan kopen.
alleen zit er bij mij 1 samsung spinpoint F1 in en een WD Raptor 73GB samen met een 9600GT Alphadog
is een Cooler Master Real Power M520 voldoende of moet er meer power in?
Meer dan genoeg. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Jormungandr
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 07-03 18:50
Ik ben van plan om mijn ex desktop die nu voor NAS speelt terug als desktop te gebruiken (yep stoelendans).
Huidig systeem:
Amd Athlon X2 4000+
1Gb DDR2
M2A-VM met de onboard gfx
1x 320Gb WD sata schijf
1x 750Gb Samsung sata schijf
1x NEC dvd writer
en dat alles op een Coolermaster Realpower 450W (80+ program)

Ik zou er graag een Radeon 4870 of 4850 (gaat afhangen van psu) en 4Gb ram ingooien. De PSU trekt alles zonder problemen nu, maar ik vrees dat het met die upgrade krap kan worden en zeker bij volle load.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Jormungandr schreef op maandag 29 december 2008 @ 14:50:
Ik ben van plan om mijn ex desktop die nu voor NAS speelt terug als desktop te gebruiken (yep stoelendans).
Huidig systeem:
Amd Athlon X2 4000+
1Gb DDR2
M2A-VM met de onboard gfx
1x 320Gb WD sata schijf
1x 750Gb Samsung sata schijf
1x NEC dvd writer
en dat alles op een Coolermaster Realpower 450W (80+ program)

Ik zou er graag een Radeon 4870 of 4850 (gaat afhangen van psu) en 4Gb ram ingooien. De PSU trekt alles zonder problemen nu, maar ik vrees dat het met die upgrade krap kan worden en zeker bij volle load.
Als het gaat om deze voeding (RS-450-ALCY) dan zal het wel heel krap worden.
De kans dat het gaat werken is wel groot, maar zeker niet gegarandeerd.
Je zit namelijk op het randje.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Anoniem: 134818
 • Registratie: Januari 2005
 • Niet online
wel krap, maar moet met een 4850 wel werken.

x2~ 65watt
2x HD en dvd 35watt
HD4850 110 watt
overige en reserve 35 watt

245 watt voor de 12 volt lijn. Dat kunnen ze gecombineerd wel aan(22A).

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 134818 schreef op maandag 29 december 2008 @ 16:09:
wel krap, maar moet met een 4850 wel werken.

x2~ 65watt
2x HD en dvd 35watt
HD4850 110 watt
overige en reserve 35 watt

245 watt voor de 12 volt lijn. Dat kunnen ze gecombineerd wel aan(22A).
Je vergeet alleen 1 ding. ;)
Als de 12 voltlijnen echt los van elkaar zitten dan kan het nog wel eens krap worden.
Aangezien de videokaart het dan samen met nog wat andere dingen alles van 1 lijn moet trekken.
En als dat van de lijn is die maar 10 ampère continue kan leveren kun je het vergeten. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Jormungandr
 • Registratie: Oktober 2006
 • Laatst online: 07-03 18:50
Yup, het is inderdaad die voeding. Hij is dan ook al een aantal jaartjes oud, dus daarom twijfelde ik (en blijkbaar terecht :p).

 • Pino0o
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 02-03-2021
Hier nog een psu vraag. Heb het volgende systeem: (doe aan overklokken)

- Processor: Intel Pentium® Quad-Core Q9550 @ 3.4 ghz
- Moederbord: Gigabyte GA-EP45-DS4
- Geheugen: Corsair Twin2X 4GB 6400
- Grafische Kaart: Sapphire Radeon HD3870 (ook overgeklokt)
- Harde schijf: 500GB + 320GB
- Voeding: Antec 500 Watt

Bij dit systeem zitten ook 4 casefan's + 2 x 2ccfl's. Dit trekt die allemaal. Maar nu wil ik de grafische kaart vervangen door een HD 4870x2 en er 2 HD's van WD 640gb bij in stoppen.

Zou ik met dit systeem voldoende hebben aan de voeding van corsair, namelijk de HX620W? Of raad je het aan om een sterkere te nemen? Wil namelijk wel graag wat reserve houden voor evt. uitbreidingen. Bij voorbaat dank!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Pino0o schreef op maandag 29 december 2008 @ 19:47:
Hier nog een psu vraag. Heb het volgende systeem: (doe aan overklokken)

- Processor: Intel Pentium® Quad-Core Q9550 @ 3.4 ghz
- Moederbord: Gigabyte GA-EP45-DS4
- Geheugen: Corsair Twin2X 4GB 6400
- Grafische Kaart: Sapphire Radeon HD3870 (ook overgeklokt)
- Harde schijf: 500GB + 320GB
- Voeding: Antec 500 Watt

Bij dit systeem zitten ook 4 casefan's + 2 x 2ccfl's. Dit trekt die allemaal. Maar nu wil ik de grafische kaart vervangen door een HD 4870x2 en er 2 HD's van WD 640gb bij in stoppen.

Zou ik met dit systeem voldoende hebben aan de voeding van corsair, namelijk de HX620W? Of raad je het aan om een sterkere te nemen? Wil namelijk wel graag wat reserve houden voor evt. uitbreidingen. Bij voorbaat dank!
Een Intel Core 2 Quad Q9550 op 3,4GHz zal zo'n 150 Watt gaan verbruiken.
4 HD's en 1 DVD-RW nemen zo'n 50 Watt.
Een ATi Radeon HD4870X2 neemt max zo'n 270 Watt.
Plus nog eens 55 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 525 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
De Corsair kan zo'n 600 Watt leveren op de 12 voltlijnen. Veel uitbreidingen zitten er dus in ieder geval niet in. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Herr Flicker
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 24-03 16:36
- AMD 5200+
- MSI k9n neo v2 moederbord
- Cooler master 690 kast met een Front, zij-paneel, back en 2 gemin2 120mm fans (5 dus)
- Asus EN8600 gt magic 512mb
- 4gb DDR2 800mhz
- 4 hardeschijven ;
-160gb pata
-80gb pata
-200gb sata
-250gb sata
- DVD writer
- Firewire pci kaartje

Wat voor voeding raden jullie mij aan ?
Ik wil ooit nog overstappen naar een leukere kaart, denk aan 4870 1gb, 9800gtx iets in die richting.
en 6 of 8gb geheugen

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Herr Flicker schreef op maandag 29 december 2008 @ 23:14:
- AMD 5200+
- MSI k9n neo v2 moederbord
- Cooler master 690 kast met een Front, zij-paneel, back en 2 gemin2 120mm fans (5 dus)
- Asus EN8600 gt magic 512mb
- 4gb DDR2 800mhz
- 4 hardeschijven ;
-160gb pata
-80gb pata
-200gb sata
-250gb sata
- DVD writer
- Firewire pci kaartje

Wat voor voeding raden jullie mij aan ?
Ik wil ooit nog overstappen naar een leukere kaart, denk aan 4870 1gb, 9800gtx iets in die richting.
en 6 of 8gb geheugen
Een AMD Athlon 5200+ neemt max zo'n 89 Watt.
4 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 50 Watt.
Maximale verbruik van de videokaart is zo'n 135 Watt.
Plus nog eens 51 Watt reserve en voor ander onderdelen.
Is samen 325 Watt of 27 ampère dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een voeding van 400 Watt kan dit meestal wel leveren. Een voeding van 450 Watt laat meestal nog wat meer ruimte voor een 'zwaardere' videokaart. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Pino0o
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 02-03-2021
Bedankt voor je snelle reply The Mask!

Kun jij mij misschien een goede voeding aanraden? Iets van 700/800 watt, modulair en een A-merk (80+ certified)? Nogmaals alvast bedankt!

 • Herr Flicker
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 24-03 16:36
Bedankt voor je antwoord The Mask

Ik was gewoon even benieuwd hoeveel het allemaal vrat..
Ik heb nu een standaard Aopen voedingkje erin van 400watt peak (350watt normaal)

Dit is eigenlijk net wat te krap aan dus,
Denk dat een real power 520 van cooler master mij wat beter doen (die heeft een 600watt peak)

Bedankt.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Pino0o schreef op maandag 29 december 2008 @ 23:38:
Bedankt voor je snelle reply The Mask!

Kun jij mij misschien een goede voeding aanraden? Iets van 700/800 watt, modulair en een A-merk (80+ certified)? Nogmaals alvast bedankt!
Zijn zoveel goede voedingen. ;)
Kijk hier maar eens.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ramon.E
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 05-07-2018
Hallo allemaal,

Ik heb een nieuw systeem gebouwd maar de PC valt spontaan uit, na alle hardware intensief gecontroleerd en uitgesloten te hebben vermoed ik dat de voeding te weinig vermogen levert.

De PC valt bijvoorbeeld uit bij het starten van 3DMark Vantage en andere heftige inspanningen door de videokaart. Ook valt deze af en toe uit bij het leveren van inspanningen door de harddisk

Kunnen jullie de knoop voor mij definitief doorhakken?

Gigabyte EX58 Extreme
Intel i7 920
3 x 1 GB Corsair DDR3 1333 Mhz
1 TB Seagate Cuda
1 DVD brander
MSI GTX 280
Hauppauge WinTV PVR 150
15in1 Cardreader (middels USB)

Momenteel zit het geheel aangesloten op een Zalman ZM600-HP voeding.

Alvast hartelijk dank voor jullie tijd en moeite.

 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
Om eerlijk te zijn denk ik niet dat het aan het Wattage mag liggen. Kijk eens op de voeding, wat kunnen je 12V lijnen aan?

 • Ramon.E
 • Registratie: December 2008
 • Laatst online: 05-07-2018
Op de voeding staat:

+12V1 16A
+12V2 16A
+12V3 16A
+12V4 16A

Daar staat dan weer achter combined power 504W
Kun je hier iets mee of heb je meer informatie nodig?

Tot dusver alvast hartelijk dank voor je input.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Eigenlijk zou de voeding het makkelijk aan moeten kunnen. Maar het uitvallen van een systeem (dus niet resetten) wijst vaak toch op de voeding.
Dus het zou kunnen dat het de voeding is, maar als ik jouw was zou ik niet zomaar een nieuwe kopen. ;)
De Hangen en Opstartproblemen troubleshooter is een goed begin. Als je dat topic helemaal hebt door genomen en je komt er nog niet uit. Dan kun je wel een nieuw topic starten.
Welkom op GoT trouwens. :w

[Voor 30% gewijzigd door -The_Mask- op 30-12-2008 20:20]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Ed_L
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 10:00

Ed_L

Crew Council
Met masker: ik kom in de psu calculater op 450W (100% peak load) uit en dat ding overdrijft een beetje. Probeer eens een andere voeding van een maatje aan te sluiten ipv de jouwe, en verdre: volg de troubleshooter.

[Voor 4% gewijzigd door Ed_L op 30-12-2008 20:25]

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee