Toon posts:

Welke voeding heb ik nodig? Deel 22 Vorige deelOverzichtVolgende deelLaatste deel

Dit topic is onderdeel van een reeks. Ga naar het meest recente topic in deze reeks.

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste
Acties:
 • 35.623 views

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Welkom in deel 22 van dit topic.
Het doel van dit topic, is om een brede waaier aan informatie en ervaringen te bieden, zodat je gewapend met de juiste kennis een goede en passende voeding kan kiezen voor je geliefde computer.

In eerste instantie ga ik zoveel mogelijk aspecten van een voeding proberen aan te halen, en er informatie over te verschaffen zodat de wereld van technische-voedingstermen wat duidelijker wordt voor je zoektocht naar een voeding.

Daarnaast is het de bedoeling dat in dit topic ervaringen worden gedeeld over voedingen zodat we ook iets te weten komen over hoe een voeding het in praktijk doet i.p.v het enkel te moeten stellen met de theoretische gegevens.

Verder is dit topic er ook om je verder te helpen, als je nog met een vraag zit i.v.m voedingen. Let wel: het concept van de vorige delen waarin je gewoon je systeem kan posten zonder meer, waarop dan iemand zegt hoeveel watt je je voeding moet kiezen, is in dit deel niet meer van toepassing. Met een beetje opzoekwerk en gezond verstand, kan je zelf wel uitmaken hoeveel watt je nodig hebt. Daarbij is het zo dat enkel vermogen absoluut niet veelzeggend is. Er zijn tal van andere factoren die een rol spelen in de prestaties van een voeding en waar je dus ook rekening mee moet houden. Als je zelf al een beetje moeite hebt gedaan, en je zit dan nog met een vraag, zal er zeker iemand zijn die hierop een antwoord wil geven.


Form factors
Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met de standaarden. Dit is één van de redenen dat ik hieronder eens uitleg welke form factors er zijn en wat deze allemaal inhouden.
Hierna volgt een overzicht in de vorm van twee tabellen met allerlei informatie.

Form Factors (PC/XT, AT, Baby AT, LPX)
PC/XTATBaby ATLPX
Typische afmetingen222 x 142 x 120213 x 150 x 150165 x 150 x 150150 x 140 x 86
Moederbord aansluitingATATATAT
Bijbehorende standaard behuizingPC/XTATBaby AT, AT, AT/ATX Comb.LPX, sommige Baby AT, AT/ATX Comb.
Bijbehorende standaard moederbordPC/XTAT, Baby ATAT, Baby AT, AT/ATX Comb.LPX, AT, Baby AT, AT/ATX Comb.


Form Factors (ATX/NLX, SFX, WTX)
ATX/NLXSFXWTX
Typische afmetingen150 x 140 x 86100 x 125 x 63,5150 x 230 x 86 (single fan) 224 x 230 x 86 (dual fan)
Moederbord aansluitingATXATXWTX
Bijbehorende standaard behuizingATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, AT/ATX Comb.MicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX
Bijbehorende standaard moederbordATX, Mini-ATX, Extended ATX, NLX, MicroATX, FlexATXMicroATX, FlexATX, ATX, Mini-ATX, NLXWTX

Aan deze standaarden zitten verschillende afwijkingen vast. Aangezien de ATX/NLX/SFX en EPS/BTX standaarden het meeste voorkomen, heb ik hieronder twee overzichten met de afwijkingen gezet. Meer informatie over onder andere meer standaarden is te vinden op FormFactors.org (zie links).

ATX/NLX/SFX
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC5%+4,750+5,250
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC5%+11,400+12,600
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250


EPS/BTX
Nominale spanningToegelaten afwijkingMinimale spanningMaximale spanning
+5VDC4%+4,800+5,200
-5VDC10%-4,500-5,500
+12VDC4%+11,520+12,480
-12VDC10%-10,800-13,200
+3.3VDC4%+3,168+3,432
+5VSB5%+4,750+5,250Vermogen van een voeding
De belangrijkste indicatie om 'het kunnen' van een voeding, aan te weerspiegelen, is het vermogen van de voeding. Dit wordt uitgedrukt in een hoeveelheid Watt. Er zijn verschillende soorten vermogens waar je mee kan rekenen:
1) Het totale vermogen dat een voeding verbruikt, of m.a.w hoeveel vermogen de voeding van het stroomnet nodig heeft.
2) Het netto vermogen van een voeding. Het netto vermogen van een voeding is een gedeelte van het totale vermogen, met name het gedeelte dat wordt geleverd als elektrische energie, en waar de computer dus nuttig gebruik van kan maken.
3) Het gedissipeerde vermogen. Dit is het gedeelte van het totale vermogen dat wordt omgezet in warmte-energie en waarvan geen gebruik gemaakt kan worden. Dit is dan ook een ongewenst neveneffect van een voeding wat we zoveel mogelijk proberen in te perken.

Totale vermogen (elektrisch) = netto vermogen (elektrisch) + gedissipeerd vermogen (warmte)

Elke voeding krijgt een quotering van hoeveel Watt deze kan produceren. Het betreft dan het netto vermogen dat de voeding maximaal kan leveren als hij voor 100% belast wordt. Dit is ook met enige nuance, zie verder.


Efficiëntie en rendement
De efficiëntie van een voeding is al een goede indicatie voor de kwaliteit. De efficiëntie betekent, zoals het woord zelf zegt, hoe efficiënt een voeding de spanninsomzetting uitvoert. Dit houdt concreet in: hoeveel van het totale vermogen wordt omgezet naar het nettovermogen. De algemene regel is hier dus: hoe meer, hoe efficiënter, hoe beter. Beter omdat:

- minder warmte moet afgevoerd worden
- minder energie verloren gaat
- financieel aantrekkelijker: minder hoge elektriciteitsrekening
- gezonder voor de voeding zelf: langere levensduur
- minder verhoging van de omgevingstemperatuur
- ...

De eenheid van efficiëntie is rendement. Dit is de mate waarin een voeding efficiënt is, en concreet is dit de verhouding van het netto vermogen over het totale vermogen, uitgedrukt in procenten.

Rendement = ( netto vermogen / totaal vermogen ) X 100%

Een hoog percentage nettovermogen (kortom een hoog rendement) is dus een streefdoel. Een beetje een goede voeding zou toch een rendement van zeker 80% moeten halen bij een redelijke belasting.

Tegenwoordig is ook de trend waarneembaar dat voedingsfabrikanten ook bij lagere belastingen een zo hoog mogelijk rendement proberen te bekomen. Bijvoorbeeld het 80 Plus Program omvat de eis dat een voeding binnen de belastingsrange van 20% t.e.m. 100% een rendement haalt van minstens 80%. Het is dan ook geen onlogische trend, daar de meeste systemen 95% van de tijd "niets" staan te doen (ze staan te idlen) waarbij de voeding dan ook in werking is met een lage belastingspercentage. Ook dan willen we zo efficiënt mogelijk zijn.

[Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 24-05-2009 00:01]


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Output van een voeding
De taak van een voeding is eigenlijk heel simpel. De voeding moet gewoon netstroom (wisselspanning) transformeren naar lagere spanningen (gelijkspanning). Een voeding biedt een aantal gelijkspanningen, waar de computer zijn ding mee mag doen, deze zijn +3.3V, +5V, +12V, -5V en -12V. (zie ook tabelletje hierboven). Elke voeding, kan op elk van deze spanningslijnen een bepaalde stroom leveren uitgedrukt in ampère (A). Het is dan ook zo, dat hoe meer vermogen een voeding heeft, hoe meer ampère hij zal kunnen leveren. Immers geldt:

Vermogen = Spanning X Stroomsterkte

Nu, een computer heeft niet op elk spanningslijn evenveel stroom nodig! De hoeveelheid stroom die een computer nodig heeft, hangt af van welke onderdelen er in de computer zitten, hoe intensief de computer 'aan het werken' is, of dat er een/meerdere onderdelen overklokt worden,...
Het kan dus goed zijn dat de ene computer wat meer vermogen nodig heeft op een bepaald lijn, terwijl de andere computer meer vermogen nodig heeft op een ander lijn.
Vandaar dat je niet enkel naar het vermogen van een voeding mag kijken, maar ook hoeveel ampère de desbetreffende voeding kan leveren op elk apart spanningslijn !!!
Een minimum van stroomsterkte op elke voeding is sowieso een vereiste. Daarnaast kan je zelf proberen in te schatten hoeveel ampère je nodig hebt op elk spanningslijn aan de hand van jou computer specifiek, met behulp van ervaringen die hier (en in de vorige delen)gepost zullen worden. Algemeen kan je met deze puntjes rekening houden:

- Een moederbord verbruikt relatief weinig van elk spanningslijn
- Een processor verbruikt veel van de +12V lijn. Als je de CPU gaat overklokken, gaat die nog een pak meer verbruiken. Het verbruik van een CPU is recht evenredig met de frequentie en kwadratisch evenredig met spanning waarop hij werkt (de Vcore).
- Een videokaart verbruikt van alles wel een beetje, maar wel veel van de +12V lijn (zeker de high-end videokaarten die een extra power-connector moeten hebben). Bij intensief gebruik en overklokken: wederom zal het verbruik stijgen.
- Harde schijven en optische stations verbruiken stroom van de +5V en de +12V lijnen. Vooral tijdens spin-ups kunnen ze nogal wat verbruiken van de +12V lijn (tot meer dan 2A per harde schijf). Optische stations verbruiken meer dan harde schijven, floppy drives minder...

Combined power : Dit is het vermogen dat meerdere spanningslijnen samen in het totaal kunnen leveren. De combined power waarde is altijd lager of gelijk aan de som van de vermogens die de 2 of meerdere lijnen apart kunnen leveren.

Combined power komt altijd voor als volgt:

- Combined power tussen +3.3V en +5V
- Combined power tussen +3.3V en +5V en +12V
- Combined power tussen +12V1 en +12V2

- Combined power van alle lijnen samen, bepaald wat het vermogen van de voeding is.

Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij moderne systemen is het combined power tussen +12V1 en +12V2 omdat het meeste vermogen door het systeem van de 12V-lijn wordt gehaald. Deze waarde is eigenlijk wat het +12V gedeelte kan leveren als vermogen uitgedrukt in watt of als stroomsterkte uitgedrukt in ampère. In dit geval: stroomsterkte x 12V = vermogen. Vervolgens wordt er in de voeding eventueel nog bijkomende Over Current Protections gebruikt en te voorkomen dat er te veel stroom door een bepaalde groepering van kabels gaat. Een simpel voorbeeldje:

Vele voedingen hebben hebben bijvoorbeeld de +12V connector voor de CPU op één 12V rail zitten, en de rest van de connectoren op de andere +12V rail. Dan heb je
+12V1: maximaal 20A
+12V2: maximaal 20A
Combined power tussen +12V1 en +12V2: 35A

De +12V connector voor de CPU zal dan beveiligd worden tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle andere connectoren die op +12V2 rail zitten zal ook beveiligd zijn tot 20A. De som van de stromen door de +12V pinnen van alle connectoren van de voeding zal niet meer dan 35A kunnen zijn, omdat dat het maximum is wat het +12V gedeelte kan leveren.


Stabiliteit van de voeding
Ook heel belangrijk is, hoe stabiel de voeding de spanning op elke lijn kan houden. In het tabelletje hierboven onder het stukje van Form Factors, zie je dat een voeding zijn spanning moet kunnen behouden binnen de marges van bepaalde procentuele afwijkingen. Voor de meeste voedingen niet echt een probleem, behalve onder zware belasting natuurlijk. Een voeding moet constant de spanningen binnen de marges kunnen houden bij een belasting van 100% op elke lijn van het aantal ampères waarvoor hij gequoteerd is. Zelfs bij piekbelastingen moet een voeding binnen de marges kunnen blijven gedurende een korte tijdsspanne. Als een voeding dit niet kan aanhouden kan dit leiden tot:

- algemeen instabiel gedrag
- slechtere game-prestaties
- slechtere prestaties van de hardware die eraan hangt
- errors
- falen, dienst weigeren van schijven, gegevensverlies
- uitvallen van de pc
- in het ergste geval (bij minder kwalitatieve voedingen zonder overload beveiliging): schade aan voeding en daarbij mogelijk aan andere hardware

Te hoge spanningen kunnen inderdaad ook schadelijk zijn. Dit gaat eerder leiden tot schade dan te lage spanningen mits hier de pc niet zo snel gaat uitvallen als omgekeerd:

- oververhitting van alle componenten mogelijk
- doorbranden, smelten van kabels en connectoren
- schade mogelijk aan alle apparatuur, inclusief randapparatuur
- laat je fantasie maar werken...

Zo zie je dat het belangrijk is om ook voor deze reden een goede en kwalitatieve voeding te hebben. A-merk voedingen hebben ingebouwde beveiligingen die de voeding automatisch uitschakelen wanneer zich risico's voordoen. Verder gaat dit probleem zich ook eerder voordoen bij voedingen die vaak op 100% van hun kracht moeten draaien dan bij voedingen die wat reserve hebben. Als je twijfelt aan de stabiliteit van je voeding, kan je altijd de spanningen eens nakijken.


Meten van spanningen
Aangezien er nogal regelmatig mensen zijn die niet weten hoe zij hun voedingsspanningen kunnen meten, heb ik hieronder uitgelegd hoe het werkt.

Iedere computer heeft de beschikking tot het controleren van voedingsspanningen, ook al is hij al 5 jaar oud. Je kunt de spanningen altijd bekijken in de BIOS. Vaak staan ze daar onder het kopje 'Health Status', 'Health Monitor' of iets dergelijks.

Makkelijker is om de spanningen te controleren met behulp van speciaal geschreven programma's. Een eenvoudig programma is Speedfan, dat na het installeren zelf alle sensoren en dergelijke vindt. Ook SiSoft Sandra is zo'n programma, maar het is vele malen uitgebreider. Nog een uitgebreid programma voor het controleren van spanningen is Motherboard Monitor, een leuk programma dat je naar hartenlust in kan stellen zoals jij dat wilt.

Maar met deze uitleesmogelijkheden ben je nooit 100% zeker van een zuivere aflezing. Het probleem zit hem vaak in de chips die verkeerd afgesteld of onvoldoende nauwkeurig zijn. De enige manier om een dergelijke chip te omzeilen is met behulp van een multimeter.

Multimeter


Dit apparaat kan spanningen en stromen uiterst nauwkeurig meten, mits je natuurlijk een goed merk hebt. Ook hier bestaat namelijk slechte apparatuur.

De zwarte draad van de multimeter laat je contact maken met de zwarte draad van een vrije molex of andere connector (de zwarte kabels komen toch bij elkaar uit). De rode draad van de multimeter laat je vervolgens contact maken met één van de volgende kleuren (afhankelijk van het te meten spanningen).

SpanningKleur
+5VDCRood
-5VDCWit
+12VDCGeel
-12VDCBlauw
+3.3VDCOranje
+5VSBPaars

De kleuren zijn verspreid over een aantal type connectoren te vinden, dus zoek even goed. :) Als je multimeter goed ingesteld is, kun je de spanning zo aflezen en opschrijven. Uiteraard moet je computer aan staan.

Stel dat je geen vrije molex of connector hebt, dan kun je er eentje vrij maken waarvan je zeker weet dat die weinig verbruikt. Een voorbeeld van een dergelijk onderdeel is een casefan.


ATX1.x - ATX1.3 - ATX2.x
Dit zijn de ATX-specificatie tot welke een voeding kan behoren. De algemene regel is: neem een voeding die aan de hoogste ATX-specificatie voldoet, maar toch nog volledig met jou huidige pc compatibel is. De belangrijkste verschillen tussen deze 3 specificaties zijn:

- ATX1.x (lager dan 1.3) : 20-pins moederbord connector - geen 4-pins 12V CPU-power connector
- ATX1.3 : zelfde als ATX1.x maar daarbij nog een 4pins 12V CPU-power connector
- ATX2.x : 24-pins moederbord connector (of 20+4pins) met 4-pins 12V CPU-power connector en optioneel 2 aparte +12V rails, LET WEL: -5V lijn niet meer verplicht

Welke specificatie moet ik nu nemen?
Om zeker te zijn, controleer je best gewoon of de voeding alle connectoren heeft die jij nodig hebt voor je moederbord, en kies je dan de voeding uit met de hoogste specificatie. Controleer zeker of je moederbord een -5V lijn nodig heeft (meestal is dit ISA sloten), en zo ja, kies dan een voeding die dan ook een -5V heeft!!!
Normalerwijze hebben moderne moederborden met 24 pins ATX connector geen -5V meer nodig (de -5V lijn is dan ook niet meer opgenomen in de ATX form factor waarbij de 24pins connector is gespecifieerd). Echter zijn er enkele uitzonderingen met 24 pins connectoren, die wel nog een -5V lijn nodig hebben bijvoorbeeld voor hun onboard sound chip. Dit staat dan gewoonlijk ook op de site van de fabrikant bij de specs vermeld.
Als je moederbord -5V niet nodig heeft, ga dan zeker voor een ATX2.x voeding met een 20+4 pins moederbord connector. Deze kan je zowel op een moederbord pluggen met een oude 20-pins moederbord connector als op een nieuw moederbord dat al een 24-pins moederbord connector nodig heeft. Verder heeft deze ook een 4-pins 12V CPU-power connector. Controleer ook of de voeding een AUX power connector heeft indien je dit nodig hebt...


Connectoren
Welke connectoren moet de voeding hebben?
Hier zie je een overzicht van welke connectoren er doorgaans zijn op voedingen:


De 20pins (voor oude mobos) of 24pins (voor nieuwere mobos) moederbordconnector. Vele voedingen hebben een 20+4pins connector om zowel compatibel met de oude als met de nieuwe moederborden te blijven.

De 4pins 12V cpu-voeding. Krachtige EPS compatibele voedingen hebben ook een 8pins (met eventueel 8pins -> 4pins verloopstukje) of 4+4pins (zoals op deze foto) connector voor dual cpu systemen te voeden. 8pins is ook op sommige DFI planken nodig ook al hebben ze maar 1 cpu.

De PCI-E 6pins connector voor krachtigere PCI-E videokaarten te voeden. Als je 2 van deze grafische kaarten in CF of SLI zet, kan je uitkijken naar voedingen met 2 zo'n connectoren (zoals op deze foto).

Naast de "oude" 6 pins PCI-E connector is er nu ook een 8 pins versie uitgebracht (backwards compatibel met de 6pins versie) waarbij de extra pinnetjes dienen om nog meer vermogen te kunnen transporteren naar de nieuwe grafische kaarten waarvoor de 6 pins variant niet volstaat:


Bij oude moederborden werd ook gebruik gemaakt van een Auxiliary Power connector, dewelke is ingevoerd ten gevolge van een stijgende vraag naar stroom op de 3.3V lijn, bij de introductie van geheugen dat op deze spanning werkt.


Van rechtsboven naar linksonder zie je respectievelijk: zwart-zwart-zwart-oranje-oranje-rood. Zwart is ground, oranje 3.3V en rood is 5V.
Deze connector werd niet al te vaak gebruikt, en vind je ook niet meer op de huidige voedingen. Desalniettemin, kan het altijd voorkomen dat je een oud moederbord tegenkomt dat nood heeft aan deze connector. Verloopstukjes/adapters zijn hiervoor te vinden.

Hier ook nog een overzicht van allerhande atx-adapters die bestaan (*klik).


Turn-on delay
Heel soms valt het voor, dat sommige moederborden in combinatie met sommige voedingen niet werken hoewel er niets mis is met de voeding, noch het moederbord. Ook zou de voeding met een dikke marge het systeem moeten kunnen trekken.
Wat is dan de oorzaak van het probleem?
De oorzaak van het probleem is dan te wijten aan een compatibiliteitsprobleem tussen het moederbord en de voeding met betrekking tot de 'Turn-on delay' van de voeding.

Wanneer voedingen niet ingeschakeld zijn, leveren ze toch een bepaald spanning op +5Vsb (hier kan echter geen hoog vermogen uitgetrokken worden zolang de voeding niet aangeschakeld wordt), dit is nodig om bijvoorbeeld een signaal naar het moederbord te geven dat het moederbord op zich weer nodig heeft om het "schakel jezelf nu aan"-signaal te kunnen teruggeven aan de voeding wanneer de gebruiker de powerknop van de pc induwt. Eens de voeding aangaat heeft deze enige tijd nodig om de spanning op alle lijnen naar het gewenste niveau te brengen (onder andere omdat condensatoren in de voeding moeten opgeladen worden). De tijd die hiervoor nodig is, noemt men de 'Turn-on delay'. Wanneer de spanningen vervolgens stabiel op niveau zijn, geeft de voeding een 'POWER GOOD' signaal naar het moederbord waardoor het ganse opstartproces van de computer kan beginnen.

Sommige voedingen hebben een nogal afwijkende Turn-on delay, of sommige moederborden zij hierin nogal kieskeurig en veeleisend. Als je dan net een verkeerde combinatie hebt van moederbord en voeding, kan dit dus leiden tot compatibiliteitsproblemen waardoor je pc niet meer wil opstarten. Dit betekent dus dat er niets mis is met de voeding en niets mis met het moederbord. Ze werken gewoon nu eenmaal niet met elkaar.

Er is niet echt iets wat je kan doen om dit te verhelpen. De enige optie is dus gewoon een andere voeding voorzien voor dit moederbord. Met een beetje commerciële goodwill van de winkel waar je de voeding hebt gekocht kan je dit probleem misschien aan de verkoper uitleggen, en willen ze misschien de voeding onder bijkomende kosten omruilen voor een andere. Anders heb je pech...


Dual PSU setup
Als je voeding te zwak wordt, en je hebt geen budget voor een nieuwe krachtigere maar ook duurdere voeding, kan je altijd een Dual PSU Setup overwegen. Hierbij verdeel je de belasting over 2 voedingen. 1 van de 2 voedingen is dan de master voeding en de andere is dan de slave voeding. De master is het exemplaar waar je de moederbordconnector van gebruikt. Sluit op de slave de schijven, fans, UV-verlichting, peltiers, fancontrollers of wat dan ook aan.
De enige regel die je niet uit het oog mag verliezen is: zorg ervoor dat de voedingslijnen van de ene voeding NOOIT in verbinding komen met de voedingslijnen van de andere voeding. Als je dit wel doet, gaat de spanningsregeling van de ene voeding interfereren met de spanningsregeling van de andere voeding, met als gevolg dat de spanningen onvoorspelbaar worden met mogelijke schade als gevolg...
Hoe ga ik concreet te werk?
Sluit de master-voeding gewoon aan op je pc zoals je normaal zou doen. Op de slave-voeding sluit je de hierboven opgenoemde zaken aan. De moederbordconnector van de slave-voeding moet je nergens inpluggen, maar wat je wel moet doen, is ervoor zorgen dat pin 14 en pin 15 van de slave voeding worden doorverbonden wanneer de mastervoeding aan staat (de doorverbinding moet verbroken worden wanneer de mastervoeding uit gaat). Door deze doorverbinding zal de slave voeding ook aan/uit gaan simultaan met de mastervoeding. Zie het schema hieronder als verduidelijking:Schema door Anoniem: 226688 in "Welke voeding heb ik nodig? Deel 17"

Zorg ervoor dat er een stevig elektrisch contact wordt gemaakt, dat niet kan losschieten.

Indien de slave voeding niet mee wil werken kan dit zijn omdat hij te weinig belast wordt. Een dummy-load (weerstand) op 3.3V, 5V en/of 12V lijn kan dat verhelpen (afhankelijk van welke lijn onderbelast is).


Kabelmanagement en meshing
Dit gaat over de afwerking van een voeding en heeft niets met prestaties te maken. Desalniettemin vinden sommigen dit een heel belangrijk aspect van voedingen, vandaar dat ik het ook vermeld. De meeste kwaliteitsvoedingen hebben een mesh rond de voedingskabels. Dit is een soort van netje dat alle kabeltjes die naar 1 connector bij elkaar houdt.Deze mesh komt dan ook in verschillende uitvoering voor: verschillende kleurtjes, UV-reactief, mesh met afscherming voor elektromagnetische velden, ...
Als je hier belang aan hecht, kijk dan vooral na hoever de mesh doorloopt tot aan de connector, mits bij sommige gemeshede kabels, de mesh al in het midden ophoudt!


PFC of Power Factor Correction
Dit is een soort van extra technologie die in de meeste goede en krachtigere voedingen is ingebouwd. In Europa is dit zelfs verplicht. PFC is een technologie die er voor zorgt dat de golfvorm van de netstroom zo goed mogelijk de sinusvorm van de netspanning benadert. Dit zorgt voor minder belasting op het net wat betreft reactief vermogen (dit is het vermogen dat de energieleverancier wel moet kunnen leveren op het net en waar het net naar gedimensioneerd moet worden, maar dat niet nuttig gebruikt wordt). PFC met een waarde van 1 (=100%) is het streefdoel. Er zijn 2 soorten van PFC: passieve en actieve. Passieve is eigenlijk een gewone condensator (de capaciteit van de condensator compenseert de inductiviteit van de transformatorspoel). Dit levert PFC waardes tot 0.90 op (=90%). Actieve PFC is onder de vorm van een extra IC'tje in de voeding wat op zich wel een beetje extra stroom verbruikt. Echter levert PFC bijna altijd een waarde van 0.99 (=99%) wat zeer wenselijk is voor het net.

Je zou kunnen stellen dat een voeding met actieve PFC langer gaat kunnen werken op een UPS dan een voeding zonder PFC.

Verder zijn met PFC uitgeruste apparaten die hoge vermogens hebben, minder belastend voor het stroomnet en stroomleveranciers.


Warmte - Koeling - Stilte
Het gedissipeerde vermogen van voedingen uit zich onder de vorm van warmte. Warmte heeft dan ook een nadelig effect op de levensduur van de voedingscomponenten en er wordt dan ook getracht zoveel mogelijk deze warmte naar buiten te jagen.
Een paar zaken die nogal een grote impact hebben op de warmte van een voeding zijn:

- de mate van belasting van de voeding
- de efficiëntie van de voeding
- de airflow van de voeding en de airflow van de computer in het algemeen
- de casetemperatuur (mits de voeding vandaar de lucht aanzuigt om te koelen)

Koeling is dan ook een belangrijk aspect van de voeding. Er zijn verscheidene technieken om voedingen te koelen:

- Fanless: zonder fan, en dus ook heel stil. In deze categorie vind je niet echt hoge vermogen-voedingen omdat deze ook te veel warmte produceren. Fanless voedingen hebben meer de neiging dan gewone voedingen om te gaan zoemen. Deze voedingen zijn over het algemeen ook heel duur.
- Semi-fanless: dit zijn voedingen met een ingebouwde fan, maar onder normale omstandigheden draait deze fan niet. Wanneer echter deze voedingen zwaar belast worden en het hoofd niet meer koel kunnen houden, gaat de fan in werking treden en dus ook geluid produceren.
- Voedingen met fan: dit zijn dus de gewone voedingen met fan en dus ook geluid produceren, hier heb je nog een paar soorten in:
- 1 kleine fan outtake (80mm of 92mm)
- 1 grote 120mm (of groter) fan intake
- 1 kleine fan outtake en 1 kleine fan intake (80mm of 92mm)
De laatste 2 zijn aanzienlijk stiller dan de eerste.

Stille voedingen. Dit zijn voedingen ontworpen met het oog op zo weinig mogelijk lawaai te produceren. Deze voedingen hebben goede stille fan ingebouwd die traag draaien. Dit heeft dan ook als gevolg dat er maar weinig lucht wordt verplaatst en dat deze voedingen niet in staat zijn om de warmte van je CPU af te voeren. Extra casefans zijn dus hierbij raadzaam. De meeste van deze stille voedingen hebben fans die hun snelheid aanpassen aan, ofwel de mate van belasting van de voeding, ofwel de temperatuur van de voeding. De tweede soort is eigenlijk de beste, mits daar het probleem rechtstreeks wordt aangepakt. Bij een zware belasting hoort natuurlijk een hogere temperatuur, maar dit loopt niet perse met elkaar lineair op, dus echt ideaal is deze situatie niet.


Modulaire voeding versus. niet-modulaire voeding
Een modulaire voeding is een voeding waarvan je de kabels kan loskoppelen van de voeding zelf. De voeding is dus gewoon los zonder bekabeling en met alleen stekkertjes in de wand van de behuizing. In deze stekkertjes kan je dan de kabels inpluggen die je nodig hebt. Het andere uiteinde van de kabel plug je vervolgens dan gewoon in bijvoorbeeld de harde schijf (bij een molex-connector).

Voordeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
Heel simpel: De voeding is modulair of m.a.w je hoeft alleen de kabels in te pluggen die je echt nodig hebt, en de rest plug je niet in. Dit resulteert natuurlijk in minder kabel-rommel in je computer! Uiteraard heeft dit als gevolg dat de pc veel netter oogt en dat dit vervorderlijk is voor de airflow omdat er veel minder kabelbomen in de weg zitten.

Nadeel van een modulaire tegenover een niet-modulaire voeding:
De extra connectie vormt een zwak punt, zowel mechanisch (als er per ongeluk tegen gestoten wordt of te hard aan getrokken wordt) als elektrisch: de connectie is geen ideale geleider, en gaat zich als ohmse weerstand gedragen. Dit heeft als gevolg dat de connectie een bepaalde spanningsval op zich gaat nemen. Ook zijn zulke connecties voor grote stromen minder betrouwbaar dan een massieve gesoldeerde connectie...
Op zich komt het erop neer dat als je een modulaire voeding wilt kopen, je er vooral op moet letten, dat de connectie tussen de voeding en de kabels zelf er een beetje degelijk uitziet.
Wees gerust, deze voedingen zijn volledig getest en veilig gekeurd, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur er toch zeker niet naar uit... Dit moet je natuurlijk voor jezelf uitmaken.
Dit nadeel dient echter met een korreltje zout genomen te worden. Indien de voeding goed gefabriceerd is, zal het extra contactpunt tussen voeding en kabels kwalitatief genoeg zijn en kan je dit nadeel in feite verwaarlozen.
Redundant voedingen
Dit zijn voedingen die eigenlijk uit 2 elementen zijn opgebouwd die redundant werken of m.a.w.: beide elementen kunnen elk de pc voeden in een noodsituatie. Onder 'een noodsituatie' kan je verstaan: wanneer het andere voedingselement het begeeft. Dus wanneer er iets scheelt met het ene element, neemt het andere alle werk voor zich, en omgekeerd. Dit is om te kunnen garanderen dat je pc 24/7 kan blijven draaien en is dan ook niet voor de normale tweaker bestemd, maar voor belangrijke servers waar dit 24/7 gebruik héél belangrijk is.
Andere feiten over voedingen
Stof
Dit is de grootste boosdoener van voedingen. Door de elektrische velden (dewelke veel stof aantrekken) en de constante luchtdoorstroming van voedingen (dewelke constant stof aanvoeren) stapelt er zich in voedingen enorme hoeveelheden stof op. Niet alleen gaat dit de voeding isoleren waardoor ze oververhit gaat geraken, ook zorgt dit ervoor dat de fan gaat aanlopen, minder lucht gaat verplaatsen en lawaaieriger gaat worden. Verder kan stof ook voor geleiding gaan zorgen tussen 2 soldeerpunten. :( Het beste is dus om van zodra de voeding uit garantie is, ze onmiddellijk eens te openen en grondig stofvrij te maken. Vanaf dan elk jaar herhalen.

Voeding uitstoffen
hoe te werk gaan:

- Open de voeding.
- Gebruik een compressor om het stof 'op te spuiten'.
- Terwijl je dit doet hou je de slang van een draaiende stofzuiger in de buurt om het neerdwarrelende stof af te zuigen.
- Vergeet zeker de fan niet te ontstoffen, evenals de plekjes achter de fan waar je op het eerste zicht niet direct aankan.
- Monteer alles terug op de originele plek en sluit de behuizing van de voeding terug.

Fan vervangen
Je kan de fan van een voeding vervangen als je vind dat die te veel lawaai maakt door een nieuwe stille fan. (Doe dit niet in het geval van temperatuursgeregelde fans) Kies een fan uit die stiller is, maar die wel nog genoeg lucht verplaatst om de voeding nog gekoeld te krijgen.

- Open de voeding.
- Demonteer de oude voeding. Knip indien nodig de kabeltjes (die de fan zelf voeden) die naar de fan gaan over met nog genoeg overschot aan kabel aan beide zijden.
- Soldeer indien nodig de nieuwe fan aan de kabeltjes.
- Monteer de nieuwe fan stevig.
Sluit de behuizing van de voeding.

Als je een voeding opent om ze uit te stoffen, een fan te vervangen, of gewoon een kijkje te nemen hou dan rekening met de volgende puntjes.

- De garantie vervalt normalerwijze bij het verbreken van de verzegelingssticker.
- Ga altijd voorzichtig te werk.
- Breng jezelf en de voedingsbehuizing regelmatig in contact met de aardingspin van het stopcontact.
- Probeer geen componenten op de printplaat aan te raken. Deze kunnen nog hoge ladingen hebben, en dat kan lelijke stroomstootjes geven.
- Gebruik je gezond verstand !!!

Zorg ervoor dat een voeding altijd goed geaard is. Zowel de voedingsbehuizing als de computercase moeten goed contact maken met elkaar en met een aarding.


Waar op letten bij voeding (beschouwing door theodouma)

Bij een voeding zijn drie dingen heel belangrijk, namelijk het Merk, het Vermogen en de Ampères welke de voeding kan leveren op de +12V lijn.

Het merk is belangrijk om te voorkomen dat je troep koop. Er zijn grofweg gezien twee soorten voedingen, bagger en goede voedingen. Merken als Sweex, Qtec, Trust en "No-Name zijn voedingen welke echt bagger zijn, deze wil je echt niet in je pc hebben zitten. Een richtlijn is dat een goede voeding minimaal 9-10 cent per watt is. (een 650 watt voeding van 35 euro is dus in 99% bagger terwijl een 350 watt voeding van 35 euro best goed kan zijn)

Het vermogen van de voeding is belangrijk, ik denk dat dit wel duidelijk is waarom. Belangrijk is ook om te weten hoe de fabrikant aan dat vermogen is gekomen. Voedingen welke ik hierboven ook noemde geven het vermogen altijd in piekvermogen, dus wat de voeding in het gunstigste geval voor enkele milisecondes kan leveren. Een Sweex 450 watt voeding kan een piek leveren van 450 watt, maar continu mag je zeer blij zijn met 250 watt welke de voeding echt kan leveren. Een goede 450 watt voeding kan continu 450 watt leveren.

In iedere pc zitten een aantal onderdelen welke verweg het meeste nodig hebben van wat de voeding kan leveren. De cpu en de gpu, samen met de HD's hebben vaak ongeveer 75-80% nodig van al het vermogen welke de voeding kan leveren. Deze drie onderdelen werken volledig op 12 volt (bij de cpu en gpu zitten er speciale schakelingen welke van 12 volt geschikte spanningen maken) Het is dus zeer belangrijk dat de voeding een sterke, stabiele 12 volt lijn heeft, immers werkt de cpu en de gpu op deze lijn. Is de 12 volt lijn zwak of instabiel dan is de rest van de pc dat ook.
Oudere voedingen hebben stabiele 12 volt lijnen welke niet zo heel krachtig zijn, deze kunnen niet zo heel veel vermogen leveren. Voedingen van bijvoorbeeld Sweex hebben een onstabiele en zwakke 12 volt lijn. Recente goede voedingen hebben een sterke en stabiele 12 volt lijn.

Wil je weten of een voeding goed is dan is het dus zeer belangrijk om het merk, het vermogen en de hoeveelheid ampères op 12 volt te weten. Een 350 watt voeding kan een Sweex voeding zijn welke, maar 8 ampères op de 12 volt kan leveren. Het kan echter ook een Antec voeding zijn welke 25 ampères kan leveren op de 12 volt, en dit is een enorm verschil.


Links

Vorige delenEnkele voedingsmerkenLosse linksLosse reviewsAls je een link hebt die volgens jou hier thuishoort, meldt dat dan even via een post of de mail.


Reviews op GoT
MerkTypeVermogenReviewer
AntecSmartPower400 WattDude
TrueControl550 Wattsn0x0r
TruePower550 WattDude
TruePower430 WattBreepee
AOpenAO300-12APNF300 WattAttiX.SkategoaT
AO350-12AHNF350 Wattmartijn_tje
AsusAtlas 36H w/P PFC360 WattAttiX.SkategoaT
Atlas 450w (A-45GA)450 WattMarkuzi
ChieftecHPC-360-202
360 Wattnaps
CobaAP 400X370 WattToink
CodegenCodegen 400w400 WattTrippleSix
CoolerMasterRS-450-ACLY Real450 Wattcatscit
CPVLCB400ATX400 WattCyberblizzard
CWT480ADP 480 WattExigence
EnermaxEG365P-VE(FC)350 WattGhostrider(NL)
Liberty ELT620AWT620 WattGhostrider(NL)
EG651P-VE-FM(24P)550 WattWolfboy
Noisetaker EG425AX-VE(G)SFMA420 Wattsadar
EnhanceATX1136H360 WattB_FORCE
ATX1140H400 WattZeonBMX
Enlight420 Watt420 Watttherat10430
FSP/Fortron300-60Pn300 Wattdjolaff
Blue Storm
500 Wattwwillem
HiperHPU-4k580-MU580 WattDaOverclocker
Huntkey400 Watt400 Wattjeroen-v
LW-6400H400 WattSilentgooz
500 Watt500 WattJC Ken
LW-6500H-3500 WattHilco
LevicomX-Alien500 Wattaramdin
Blackpower (blue LED)450 WattRaceEend
NexusNX4090400 WattToink
OCZPowerStream470 Watt_Ernst_
Modstream450 WattGaming247
Q-Tec450 Watt Dual Fan Gold450 WattRaceEend
500 Watt Big Fan Low Noise PFC500 Watttimdeh
SeasonicS12-430W430 WattMarcelDamhuis
TaganTG380-UO1380 WattAttiX.SkategoaT
TG380-UO1380 Wattmr_a
480 Watt480 WattEraser
TG480-U01480 Wattx86-based
480 Watt480 Wattaramdin
480 Watt480 WattYofresh_750
TG480-U01480 Wattwwillem
TG430-U15 (EASYCON)430 Wattdev icey
TG600-U35 Easycon XL600 WattMensionXL
ThermaltakeSilent PurePower480 Watttimdeh
PurePower560 Wattamd187
ToPower520 Watt520 WattSluuut
Yakuda[url=url=http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/21943968#21943968]560 Watt Silent[/url]560 WattTutti-frutti
ZalmanZM300B-APS300 WattBurning_acid
ZM400A-APF400 Watt_ferry_
ZM400B-APF400 WattArjan B
ZM400B-APS400 WattMikeyman
Heb jij ook een voeding waarvan je een review wilt maken? Post deze dan gewoon in dit topic. Iedere mening is tenslotte van belang. :)

Opmerkingen over de topicstart? Eender wat, laat maar weten! Met dank aan iedereen die meewerkt aan dit topic. Dank aan Eraser voor de basis waarop ik de topicstart heb kunnen uitbreiden en voor de vorige 11 delen. _/-\o_

[Voor 199% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 12-06-2009 19:11]


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Mensen,

ik ben van plan om deze upgrade set te kopen:

http://www.alternate.nl/h...DWARE&l1=Upgrade+kits

Bij deze kit wil ik nog 2 reepjes van 1024MB totaal kopen.

Daarbij heb ik nog:

* Dvd rw/Cd rw combo
* Externe HD
* Nvidia 7600GT overclocked
* CPU: Arctic-Cooling Freezer 7 Pro en GPU: Zalman VF700-CU + Fanmate 2
* Wireless PCI-card

Ook heb ik nog een 350WATT FSP Group ( Fortron Source ) voeding in mijn huidige pc (die ik wil upgraden). Is dit wel genoeg voor deze opstelling? Ik twijfel namelijk. De PSU calculators op internet zeggen dat het net aan is, maar de commenters zeggen dan dat het soms in de praktijk heel veel kan schelen en deze calculators niet erg accuraat zijn.

Alvast bedankt all !
Welke voeding heb je van FSP zijn er zo veel. ;)
Als de voeding minimaal 14 ampere kan leveren op de 12 voltlijn dan moet het wel goed komen.


Beste,

Binnen een aantal weken ben ik van plan de volgende PC te bestellen (alleen relevante onderdelen):
- Asus Radeon HD4870 512mb
- Phenom II 720 BE
- GigaByte GA-MA790XT-UD4P
- Western Digital Caviar Black 640gb
- OCZ Memory Platinum 4 GB, PC3-10666, 1333 MHz, 7, Non-ECC, Kit Of 2
- Arctic Freezer XTREME

Dit wil ik allemaal in een Antec Three Hundred zetten met in totaal 4 fans. Tevens was ik van plan een flink overklokje te doen (waar mogelijk) ;). Om dit allemaal te kunnen bekrachtigen zat ik te denken aan een Corsair voeding uit de TX serie. De mogelijkheden zijn dan de 650w en de 750w. Nu vroeg ik mij af welke van deze twee voor mij de meest ideale zou zijn. Ik ben mij er van bewust dat de 650w in principe genoeg is. Omdat ik echter toch wel een enigszins stil/koel systeem wil hebben zit ik echter aan een 750w te denken. De reden hiervoor is dat een 750w een relatief lagere load heeft, daardoor minder warm wordt en waarbij de fan dus minder hard hoeft te draaien. Is dit een goede redenatie en zou dit een verschil van ruim 20 euro waard zijn?

Nu ik hier toch zit stel ik gelijk nog maar even een vraag. Aangezien de voeding bij een Three Hundred case onderaan zit vroeg ik mij af of de fan van de voeding naar boven of beneden moet wijzen. Het idee is dat de case lucht van voren trekt en dat dit er aan de bovenkant/achterkant weer uitgedrukt wordt. Het lijkt mij dat als de voeding naar boven gericht staat deze de airflow flink verstoort. Heb ik hier gelijk in?
Als je niet gaat overklokken is een 350/400 Watt voeding genoeg. Als je wel gaat overklokken is een 450/500 Watt voeding wel genoeg. Een voeding van 750 Watt is gewoon zwaar overkill.
En wat stilte betreft dat zegt meestal meer over de voeding dan over de load. ;) Als je de CPU en GPU overklokt is zelf een 500 Watt voeding die minimaal 34 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen meer dan genoeg en als je een stille voeding koopt zoals Be Quiet of Corsiar is die ook wel still met deze PC met overklok want je gaat hem echt niet meer dan 75% belasten waarschijnlijk.


Beste tweakers,

Dit is mijn systeempje.

Phenom II x3 710
TWIN2X2048-6400
Club 3D Radeon 3650
Club 3D Theatron Agrippa
Pioneer DVDROM SATA (type nummer weet ik niet)
GigaByte MA790X-UD4

Dit alles in een Antec Perfomance One P193.

Op dit moment zit er een Zalman ZM360B-APS in. Alleen mijn Zalman heeft niet genoeg plugs om de standaard fans aan te sturen (voor de rest werkt het prima). Er zitten standaard 4 fans erin dus 4 Molex plugs is het absolute minimum voor mij. De zomer komt eraan en in mijn kamer wordt het dan wel snel 30 graden. Ik zit te kijken naar een Corsair HX450W, aangezien deze voldoende Molex plugs (8 dus) heeft. De OCZ 400W Fatal1ty ziet er ook wel interessant uit, alleen ik zit dan wel krap (5 Molex plugs), als ik eventueel extra fans erin wil zetten.

Is dit een goede keuze, of is er nog een (goedkoper :+ ) alternatief die ik kan halen?
De huidige voeding is meer dan genoeg dus een andere voeding is misschien wel wat overdreven. ;)
Is een molex splitter geen optie?Hey

Ik ben een nieuwe pc aan het samenstellen en na het zoeken+vergelijken van de verschillende voedingen, denk ik tot een voeding met een goede prijs/kwaliteit verhouding te zijn gekomen. Klopt mijn redenering:

AMD Phenom II X4 955 BE > 95W
Sapphire HD4890 > 140W (liefst met marge om er later 2 kunnen in te proppen, dus 280W)
1x HD, 1x DVD-brander > 20W
Voor andere onderdelen > 50W

Totaal nodig: 475W op 12V, dus 40A.

De CoolerMaster Real Power M620 levert 43A met een efficientie van 80%.
En de CoolerMaster Silent Pro 600W levert 40A met een efficiëntie van 85%.

Ik denk dat ik dus best voor de Real Power ga, maar is 43A niet te nipt, zeker als ik nog wat wil overclocken?

Thanks!
Als je wilt overklokken is het misschien wel handig om een iets zwaardere voeding te nemen idd. ;)
Een voeding die minimaal 48 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen lijkt me wat veiliger. :)

[Voor 25% gewijzigd door -The_Mask- op 07-05-2009 09:20]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Hallo,
Ik ben ook een pc aan het samen stellen, maar ik kan totaal niet vinden hoeveel watt de onderdelen verbruiken.

Ik heb nu iig in gedachte:
Asus M2N68-CM moederbord
AMD Athlon 64 X2 5200+ 2.7GHz processor
Asus Radeon HD4670 512MB videokaart
Samsung 500GB SATA300 16MB hd
Kingston 2GB DDR2 SDRAM geheugen

Alles is gewoon 1 keer, maar hoe groot zou mijn voeding moeten worden dan? Zelf zat ik aan een behuizing te denken die al een 350W heeft, waar ook geen grotere in past. Zou dit wel voldoende zijn?

Alvast bedankt!
Een AMD Athlon 64 X2 5200+ neemt max zo'n 89 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD 4670 neemt max zo'n 50 Watt.
Plus nog eens 41 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 200 Watt of 17 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een voeding van 300/350 Watt kan dit vaak wel leveren. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 301182

Oke, dat zal dan wel moeten lukken denk ik :D
Bedankt!

 • Rennie-M
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 18-01 10:17
Hallo,

Ik heb een Coolermaster M520W voeding:
en ik was van plan dit in mijn pc te zetten:

AMD Athlon 7750 X2 Black Edition, ik wil overklokken
Ati Radeon 4870
Corsair 4 GB XMS2 TWIN2X4096-8500C7
Asus M3a78-VM
2 dvd spelers/branders
1 floppy drive
1 HDD's
4 12CM Fans

Trekt mijn voeding dit?

M.V.GR.

Sjoerd

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Goodrenzon schreef op donderdag 07 mei 2009 @ 17:47:
Hallo,

Ik heb een Coolermaster M520W voeding:

[afbeelding]


en ik was van plan dit in mijn pc te zetten:

AMD Athlon 7750 X2 Black Edition, ik wil overklokken
Ati Radeon 4870
Corsair 4 GB XMS2 TWIN2X4096-8500C7
Asus M3a78-VM
2 dvd spelers/branders
1 floppy drive
1 HDD's
4 12CM Fans

Trekt mijn voeding dit?

M.V.GR.

Sjoerd
Een AMD Athlon 64 X2 7750 BE neemt zo'n 95 Watt.
Een HD en 2 DVD's nemen zo'n 30 Watt.
Een ATi Radeon HD 4870 neemt max zo'n 135 Watt.
Plus nog eens 40 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 300 Watt of 25 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Je hebt dus meer dan genoeg ruimt om over te klokken. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Rennie-M
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 18-01 10:17
Erg bedankt, Nu kan ik mijn nieuwe pc bouwe.

Thanx voor de hulp en Snelle reactie.

 • YaYo86
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 24-03 21:37
-The_Mask- schreef op donderdag 07 mei 2009 @ 08:52:
[...]

Welke voeding heb je van FSP zijn er zo veel. ;)
Als de voeding minimaal 14 ampere kan leveren op de 12 voltlijn dan moet het wel goed komen.
Het gaat om de FSP350-60MDN REV A. Op de voeding zelf staat dit:

+3.3v= 28.0A org
+5v= 30.0 A Red
+12v=19.5 A Yellow
+5v=2.0 A purg
-5= 0.3 A white
-12= 0.5A blue

Dus het moet wel goed komen lijkt me.

Anoniem: 277669

niet meer van toepassing

[Voor 85% gewijzigd door Anoniem: 277669 op 07-05-2009 21:55]


 • Slapstick
 • Registratie: Januari 2008
 • Laatst online: 24-03 13:32

Slapstick

Me, myself or I

zou 300 Watt volstaan voor dit systeem :?

1 8600 GT
1 Celeron D 360
Kingston 2GB DDR2
cheapass moederbord van acer
1 HDD
1 DVD
1 12MM Fan

:TweakBlog:


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Slapstick schreef op donderdag 07 mei 2009 @ 22:16:
zou 300 Watt volstaan voor dit systeem :?

1 8600 GT
1 Celeron D 360
Kingston 2GB DDR2
cheapass moederbord van acer
1 HDD
1 DVD
1 12MM Fan
Een Intel Celeron D 360 neemt zo'n 65 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een nVidia GeForce 8600GT neemt max zo'n 55 Watt.
Plus nog eens 35 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 175 Watt of 15 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Dus even controleren of de voeding dat kan leveren, grote kans van wel iig. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • SoundWave729
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 29-07-2021
-The_Mask- schreef op donderdag 07 mei 2009 @ 08:52:
De huidige voeding is meer dan genoeg dus een andere voeding is misschien wel wat overdreven. ;)
Is een molex splitter geen optie?
Niet eens aan zo'n splitter gedacht. Scheelt me wel weer wat centjes :D.

[Voor 17% gewijzigd door SoundWave729 op 08-05-2009 01:29]


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 296748

Ik wil een pico psu met dit systeempje:

intel d945glf2
Samsung SpinPoint EcoGreen F1 DT 1TB
<wat oudere hdd>
een 12 cm fan

moet ik een 90 watt of een 120 watt voeding?
alvast bedankt!

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 296748

mooi, bedankt

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • S_Chief
 • Registratie: Mei 2007
 • Niet online
Ik ben nu druk bezig om zelf een nieuw systeem te gaan samenstellen. Het is m'n eerste keer, en waarover ik het meest twijfel is de voeding. De configuratie waar ik naar keek is:

1Gigabyte GA-EX58-UD5€ 233,30€ 233,30
1Intel Core i7 920€ 235,-€ 235,-
1OCZ ModXStream Pro 700W€ 88,04€ 88,04
1OCZ Reaper OCZ3RPR1600LV6GK€ 99,-€ 99,-
1Sapphire HD4890 OC 1024 MB€ 211,30€ 211,30
1Western Digital Caviar Black WD6401AALS, 640GB€ 63,17€ 63,17


Ik had de RML nog, is wat makkelijker. :)

Hierbij komt nog 2x een drive (DVD-brander, CD-brander).

Nou is mijn vraag eigenlijk, is deze voeding een dikke overkill, of zal ik juist te kort gaan komen? :)

[Voor 15% gewijzigd door S_Chief op 10-05-2009 19:21]

You save everyone, but who saves you?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
SChief schreef op zondag 10 mei 2009 @ 19:20:
Ik ben nu druk bezig om zelf een nieuw systeem te gaan samenstellen. Het is m'n eerste keer, en waarover ik het meest twijfel is de voeding. De configuratie waar ik naar keek is:

Gigabyte GA-EX58-UD5[/url][/td]
Intel Core i7 920
OCZ ModXStream Pro 700W
OCZ Reaper OCZ3RPR1600LV6GK
Sapphire HD4890 OC 1024 MB
Western Digital Caviar Black WD6401AALS, 640GB
Hierbij komt nog 2x een drive (DVD-brander, CD-brander).

Nou is mijn vraag eigenlijk, is deze voeding een dikke overkill, of zal ik juist te kort gaan komen? :)
Een Intel Core i7 920 neemt max 130 Watt.
Een HD en 2 DVD's nemen zo'n 30 Watt.
Een ATi Radeon HD 4890 OC neemt max zo'n 160 Watt.
Plus nog eens 30 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 350 Watt of 29 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een A-merk voeding van zo'n 450 Watt kan dit vaak wel leveren.
Ga je de CPU en of GPU overklokken dan is een voeding die minimaal 40 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen wel handig.
De OCZ voeding is dus dikke overkill. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Neodymium
 • Registratie: Juli 2007
 • Niet online

Neodymium

De Baron van 't Westen

Asus P5K
Samsung T166 500GB 16MB "7200rpm"
Samsung F1 750GB 32MB "7200rpm"
Creative X-Fi Xtrememusic
Pinnacle Dual Hybrid Pro Pci-e1 (2 tuner tv kaart)
Ati Radeon HD4870 512MB (@800Mhz / 1000Mhz) (15% overclock)
4GB DDR2 667Mhz
3 DVD branders
1 Floppy drive
1 Cardreader 10 in 1
Q6600 @ 3,0 Ghz (25% overclock)

Ik heb er nu een Cooler Master Real Power Pro 700W inzitten, kan ik er nog een HD4870 bijprikken?
PS. De link "Nog een PSU Calculator met beschouwing van de belasting op de 12V lijn." in de start post werkt niet

[Voor 15% gewijzigd door Neodymium op 10-05-2009 21:48]

N00dlesoup alleen op afhalen (4,29EUR)


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • S_Chief
 • Registratie: Mei 2007
 • Niet online
-The_Mask- schreef op zondag 10 mei 2009 @ 19:37:
[...]

Een Intel Core i7 920 neemt max 130 Watt.
Een HD en 2 DVD's nemen zo'n 30 Watt.
Een ATi Radeon HD 4890 OC neemt max zo'n 160 Watt.
Plus nog eens 30 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 350 Watt of 29 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een A-merk voeding van zo'n 450 Watt kan dit vaak wel leveren.
Ga je de CPU en of GPU overklokken dan is een voeding die minimaal 40 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen wel handig.
De OCZ voeding is dus dikke overkill. ;)
Goed om te weten. Bedankt voor alle moeite en hulp, -The_Mask-. :)

[Voor 83% gewijzigd door S_Chief op 10-05-2009 21:49]

You save everyone, but who saves you?


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Luukland schreef op zondag 10 mei 2009 @ 21:46:
Asus P5K
Samsung T166 500GB 16MB "7200rpm"
Samsung F1 750GB 32MB "7200rpm"
Creative X-Fi Xtrememusic
Pinnacle Dual Hybrid Pro Pci-e1 (2 tuner tv kaart)
Ati Radeon HD4870 512MB (@800Mhz / 1000Mhz) (15% overclock)
4GB DDR2 667Mhz
3 DVD branders
1 Floppy drive
1 Cardreader 10 in 1
Q6600 @ 3,0 Ghz (25% overclock)

Ik heb er nu een Cooler Master Real Power Pro 700W inzitten, kan ik er nog een HD4870 bijprikken?
Een Intel Core 2 Quad Q6600 neemt zo'n 95 Watt.
2 HD's en 3 DVD's nemen zo'n 50 Watt.
Een ATi Radeon HD 4870 neemt zo'n 135 Watt twee hiervan dus zo'n 270 Watt.
Plus nog eens 110 Watt reserve en voor overklokken.
Is samen 525 Watt of 44 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Jouw voeding kan 100 Watt meer leveren op de 12 voltlijnen dus dat moet wel goed komen. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Luukland schreef op zondag 10 mei 2009 @ 21:46:
PS. De link "Nog een PSU Calculator met beschouwing van de belasting op de 12V lijn." in de start post werkt niet
Inderdaad, pas ik z.s.m. aan.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • YaYo86
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 24-03 21:37
Zou 350Watt met 19,5A op de 12V lijn voldoende zijn voor dit systeem:

Klikkk!

Verder:
1x 7600GT ietwat overclocked
1x HDD
1x CD/DVD-brander/speler (combo)
CPU: Arctic-Cooling Freezer 7 Pro en GPU: Zalman VF700-CU + Fanmate 2

Ik wil dit systeem verder niet overclocken..

[Voor 16% gewijzigd door YaYo86 op 11-05-2009 17:51]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
YaYo86 schreef op maandag 11 mei 2009 @ 17:45:
Zou 350Watt met 19,5A op de 12V lijn voldoende zijn voor dit systeem:

http://www.alternate.nl/h...wRatings&page=1#tabberBox

Verder:
1x 7600GT ietwat overclocked
1x HDD
1x CD/DVD-brander/speler (combo)

Ik wil dit systeem verder niet overclocken..
Wat is het merk van de voeding?

Dat upgrade setje zou ik trouwens niet kopen. ;)
Kijk eerst maar eens in [UG] Upgrade Guide topicoverzicht.
Ik zou eerder gaan voor een AMD Phenom II 720BE of 920, 4GB geheugen en AM2+ moederbord.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • YaYo86
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 24-03 21:37
-The_Mask- schreef op maandag 11 mei 2009 @ 17:58:
[...]

Wat is het merk van de voeding?

Dat upgrade setje zou ik trouwens niet kopen. ;)
Kijk eerst maar eens in [UG] Upgrade Guide topicoverzicht.
Ik zou eerder gaan voor een AMD Phenom II 720BE of 920, 4GB geheugen en AM2+ moederbord.
Het is een FSP 350-60MDN REV A

Dat is een handige link zeg ! Stom dat ik die niet ben tegen gekomen, ik zal er zeker even naar kijken !

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
YaYo86 schreef op maandag 11 mei 2009 @ 18:12:
[...]

Het is een FSP 350-60MDN REV A

Dat is een handige link zeg ! Stom dat ik die niet ben tegen gekomen, ik zal er zeker even naar kijken !
Geef je een gil als je zeker weet wat je wilt nemen? :+

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • YaYo86
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 24-03 21:37
-The_Mask- schreef op maandag 11 mei 2009 @ 18:16:
[...]

Geef je een gil als je zeker weet wat je wilt nemen? :+
Ik wil denk toch echt voor die Intel set gaan, ben niet zo'n fan van AMD. Maar die 350 Watter gaat die het trekken of niet?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
YaYo86 schreef op maandag 11 mei 2009 @ 18:36:
[...]

Ik wil denk toch echt voor die Intel set gaan, ben niet zo'n fan van AMD. Maar die 350 Watter gaat die het trekken of niet?
Nou een CPU gaat toch echt zo goed als nooit kapot dus een AMD of Intel maakt vrij weinig verschil, maar je moet het zelf weten die CPU neem je IMHO alleen als je beslist een quadcore wilt hebben. Want hij is zo laag geklokt en heeft eigenlijk te weinig L2 cache. ;)
Mar de voeding moet het net aan kunnen. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 296748

Anoniem: 296748 schreef op zondag 10 mei 2009 @ 16:57:
Ik wil een pico psu met dit systeempje:

intel d945glf2
Samsung SpinPoint EcoGreen F1 DT 1TB
<wat oudere hdd>
een 12 cm fan

moet ik een 90 watt of een 120 watt voeding?
alvast bedankt!
nieuw vraagje: kan het ook met 80 W, ik kan namelijk deze psu kopen in de buurt?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Ik vroeg mij af welke voeding ik nodig had, ik heb nu een 550 W van een Bmerk, vgapowers (ja ik weet het...)
Mijn specs:
Intel C2Q Q6600 @3,6 ghz, 1,4 V
1x seagate 320 GB SATA HDD
1x DVD-DL schrijver
MSI NX8600GT 256 MB-OC
4x 1GB PQI DDR2-800 @870 mhz
Asus P5K (P35)
1x 250mm LED fan, 1x 120mm LED fan, 2x 120mm fan, 1x 80mm fan

Ik wil dus mijn gpu (8600gt) vervangen door ofwel een HD4870 1GB ofwel een GTS250 1GB. Nu vroeg ik mij af gaat mijn 550W Vgapower (B-merk dus) dit nog trekken? Voor de afbeelding te zien -->

Als ik een psu calculator op het net mag geloven wel. Wat denken jullie?

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
freddyronny schreef op maandag 11 mei 2009 @ 18:55:
Ik vroeg mij af welke voeding ik nodig had, ik heb nu een 550 W van een Bmerk, vgapowers (ja ik weet het...)
Mijn specs:
Intel C2Q Q6600 @3,6 ghz, 1,4 V
1x seagate 320 GB SATA HDD
1x DVD-DL schrijver
MSI NX8600GT 256 MB-OC
4x 1GB PQI DDR2-800 @870 mhz
Asus P5K (P35)
1x 250mm LED fan, 1x 120mm LED fan, 2x 120mm fan, 1x 80mm fan

Ik wil dus mijn gpu (8600gt) vervangen door ofwel een HD4870 1GB ofwel een GTS250 1GB. Nu vroeg ik mij af gaat mijn 550W Vgapower (B-merk dus) dit nog trekken? Voor de afbeelding te zien -->
[afbeelding]
Als ik een psu calculator op het net mag geloven wel. Wat denken jullie?
Wow je hebt wel de meest slechte 550 Watt voeding die ik ooit heb gezien, no offence trouwens. ;)
Er zijn 300 Watt voedingen die nog meer kunnen leveren.

Een Intel Core 2 Quad Q6600 op 3,6GHz neemt max zo'n 130 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD 4870 neemt max zo'n 135 Watt.
Een nVidia GeForce GTS 250 neemt max zo'n 85 Watt.
Plus nog eens 40 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 325 Watt of 27 ampere met de HD 4870 en 275 of 23 ampere met de GTS 250.
Dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Jouw voeding kan 22 ampere leveren op de 12 voltlijn, dus je hebt eens kans dat de GTS250 gaat werken.
Maar met jouw voeding zou ik het er niet op wagen, want hij kan dan wel eens *plof* zeggen. ;)
En met een beetje pech sterf die dan niet alleen.
Dus als je van plan bent een nieuwe voeding te kopen. Koop dan een A-merk voeding van zo'n 450 Watt die minimaal 27 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen voor de HD 4870.
En als je de GTS 250 koopt dan heb je genoeg aan een voeding van 350 Watt die minimaal 23 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
-The_Mask- schreef op maandag 11 mei 2009 @ 19:14:
[...]

Wow je hebt wel de meest slechte 550 Watt voeding die ik ooit heb gezien, no offence trouwens. ;)
Er zijn 300 Watt voedingen die nog meer kunnen leveren.

Een Intel Core 2 Quad Q6600 op 3,6GHz neemt max zo'n 130 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD 4870 neemt max zo'n 135 Watt.
Een nVidia GeForce GTS 250 neemt max zo'n 85 Watt.
Plus nog eens 40 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 325 Watt of 27 ampere met de HD 4870 en 275 of 23 ampere met de GTS 250.
Dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Jouw voeding kan 22 ampere leveren op de 12 voltlijn, dus je hebt eens kans dat de GTS250 gaat werken.
Maar met jouw voeding zou ik het er niet op wagen, want hij kan dan wel eens *plof* zeggen. ;)
En met een beetje pech sterf die dan niet alleen.
Dus als je van plan bent een nieuwe voeding te kopen. Koop dan een A-merk voeding van zo'n 450 Watt die minimaal 27 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen voor de HD 4870.
En als je de GTS 250 koopt dan heb je genoeg aan een voeding van 350 Watt die minimaal 23 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen. :)
Ik weet nu idd wel dat ik beter een A merk voeding koop... Maar toen ik mijn pc kocht, heb ik die laten samenstellen door de pcwinkel en die heeft mij die er ingestoken. Dus een 4870 zal zeker niet gaan, maar een gts 250 kan ik wel eens proberen, als ik het goed begrepen heb? Ik weet dat die voeding nogal krap is, maar heb nu nog niet genoeg geld om beide te kopen maar ik ben de geluidproductie en de prestaties van mijn 8600gt MEER dan beu! Ik zou het er graag op willen wagen, en als het misloopt, tja. Wat zou hij dan bvb mee kunnen nemen? De gpu, of kan hij de cpu ook meenemen? Ik neem aan dat er geen garantie daarop is?

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
freddyronny schreef op maandag 11 mei 2009 @ 19:22:
[...]


Ik weet nu idd wel dat ik beter een A merk voeding koop... Maar toen ik mijn pc kocht, heb ik die laten samenstellen door de pcwinkel en die heeft mij die er ingestoken. Dus een 4870 zal zeker niet gaan, maar een gts 250 kan ik wel eens proberen, als ik het goed begrepen heb? Ik weet dat die voeding nogal krap is, maar heb nu nog niet genoeg geld om beide te kopen maar ik ben de geluidproductie en de prestaties van mijn 8600gt MEER dan beu! Ik zou het er graag op willen wagen, en als het misloopt, tja. Wat zou hij dan bvb mee kunnen nemen? De gpu, of kan hij de cpu ook meenemen? Ik neem aan dat er geen garantie daarop is?
Geluidsproductie van de 8600GT is wel wat aan te doen zonder dat het geld gaat kosten, prestaties helaas maar een klein beetje door overklokken. ;)
Wat betreft de GTS250 ik zou het niet doen, omdat de kans bestaat dat de voeding het helemaal niet leuk vind en kapot gaat. En een B-merk voeding vindt het vaak leuk onderdelen mee te nemen in z'n dood. Een A-merk voeding sterft alleen. :P
Wat kan er kapot kan gaan is meestal het moederbord, videokaart en/of HD.

[Voor 3% gewijzigd door -The_Mask- op 11-05-2009 19:30]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Oei blijkbaar, heeft mijn voeding gehoord dat ik haar er uit ga gooien, want mijn pc start niet meer op...
Als ik de startknop indruk, start hij niet op. Ik heb hem dan achteraan uitgezet, gewacht tot wanneer het lampje op het mobo uitging, dan heb ik hem terug proberen aan te zetten. De fans startten een fractie van een seconde en stoppen onmiddelijk nadien.
Als ik hem dan terug uitzet met de schakelaar en hem opnieuw hetzelfde doe, springt hij weer een fractie van een seconde aan en direct terug uit, zonder foutmelding via de speaker.
HELP, wat is er aan de hand???

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 296748 schreef op maandag 11 mei 2009 @ 18:47:
[...]


nieuw vraagje: kan het ook met 80 W, ik kan namelijk deze psu kopen in de buurt?
Moet ook wel kunnen, maar zit er wel een adapter voor in het stopcontact bij?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
freddyronny schreef op maandag 11 mei 2009 @ 19:41:
Oei blijkbaar, heeft mijn voeding gehoord dat ik haar er uit ga gooien, want mijn pc start niet meer op...
Als ik de startknop indruk, start hij niet op. Ik heb hem dan achteraan uitgezet, gewacht tot wanneer het lampje op het mobo uitging, dan heb ik hem terug proberen aan te zetten. De fans startten een fractie van een seconde en stoppen onmiddelijk nadien.
Als ik hem dan terug uitzet met de schakelaar en hem opnieuw hetzelfde doe, springt hij weer een fractie van een seconde aan en direct terug uit, zonder foutmelding via de speaker.
HELP, wat is er aan de hand???
Lijkt op kortsluiting ergens. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
En hoe lossen we dit op?

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 296748

-The_Mask- schreef op maandag 11 mei 2009 @ 19:42:
[...]

Moet ook wel kunnen, maar zit er wel een adapter voor in het stopcontact bij?
nee, die heb ik al.

nog een vraagje: mijn pico psu kan 6 tot 32 volt slikken, maar maakt het voor het maximale vermogen nog wat uit of ik er 6, 19.5 of 32 volt op zet?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 296748 schreef op maandag 11 mei 2009 @ 19:52:
[...]


nee, die heb ik al.

nog een vraagje: mijn pico psu kan 6 tot 32 volt slikken, maar maakt het voor het maximale vermogen nog wat uit of ik er 6, 19.5 of 32 volt op zet?
Dat zag ik ook staan, maar geloof het echter niet. Want volgens mij zitten er geen onderdelen in die de spanning dan kunnen verhogen van 6 naar het minimale 12 volt dat van de gele draad van een voeding komt.
Volgens mij zitten er alleen maar spanningsstabilisators in die het voltage kunnen verlagen.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 296748

ik er 19.5 V op aansluiten (adapter), dus 6V moet niet voorkomen, kan dat wel?

[Voor 10% gewijzigd door Anoniem: 296748 op 11-05-2009 20:12]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 296748 schreef op maandag 11 mei 2009 @ 20:08:
ik er 19.5 V op aansluiten (adapter), dus 6V moet niet voorkomen, kan dat wel?
Moet volgens mij wel kunnen.
Als je hier kijkt: http://www.mini-box.com/P...38Rb3r0?sc=8&category=981
Zie je een ingangsspanning van 14 t/m 32 Volt en dat lijkt me veel logischer. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 301949

hey

ik heb is een vraag ik heb een computer staan met een voeding in van 550W (steken 2 koelers in)

nu zou ik willen weten of dit wel genoeg is voor wat dat ik in mijn computer heb zitten hier steek namelijk
het volgende in

moederbord: gigabyte S-serie ultra durable 2
processor: AMD athlon 64x2 dual core een 6000+
grafische kaart: nvidea 8800GT (staat 1 koeler op)
ramlatjes: 4 keer 2GB 667Mhz
kaartlezer: 10 in 1
dvdstation: brander/speler combo
hardeschijf: 2 een van een 1000GB een van 360GB
koelers: 4 koelers van 120mm met led verlichting
1 koeler van 100mm met led verlichting
1 koeler van 100mm zonder licht
degene op de processor en grafische kaart staan hier niet mee onder koelers dit zijn degene die op mijn kast hangen er blijzen er 3 uit en 3 in
kan iemand mij zeggen of ik een zwaar genoeg voeding heb en wat alles ongeveer op zijn eigen weg pakt

mvg
didier

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 301949 schreef op maandag 11 mei 2009 @ 21:40:
hey

ik heb is een vraag ik heb een computer staan met een voeding in van 550W (steken 2 koelers in)
Dat zegt natuurlijk niet zoveel. Heb je geen Merk, type en vermogen op de 12 voltlijn.
Of een foto van de zijkant van de voeding, dat zou het mooiste zijn. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 301949

voeding is een vgapower
+12v is 22A
-12v is 0.8A

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 301949 schreef op maandag 11 mei 2009 @ 21:40:
hey

ik heb is een vraag ik heb een computer staan met een voeding in van 550W (steken 2 koelers in)

nu zou ik willen weten of dit wel genoeg is voor wat dat ik in mijn computer heb zitten hier steek namelijk
het volgende in

moederbord: gigabyte S-serie ultra durable 2
processor: AMD athlon 64x2 dual core een 6000+
grafische kaart: nvidea 8800GT (staat 1 koeler op)
ramlatjes: 4 keer 2GB 667Mhz
kaartlezer: 10 in 1
dvdstation: brander/speler combo
hardeschijf: 2 een van een 1000GB een van 360GB
koelers: 4 koelers van 120mm met led verlichting
1 koeler van 100mm met led verlichting
1 koeler van 100mm zonder licht
degene op de processor en grafische kaart staan hier niet mee onder koelers dit zijn degene die op mijn kast hangen er blijzen er 3 uit en 3 in
kan iemand mij zeggen of ik een zwaar genoeg voeding heb en wat alles ongeveer op zijn eigen weg pakt

mvg
didier
Anoniem: 301949 schreef op maandag 11 mei 2009 @ 23:01:
voeding is een vgapower
+12v is 22A
-12v is 0.8A
Ook al persoon boven je ook. ;)
Een AMD Athlon 64 X2 6000+ neemt zo'n 89 Watt.
2 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 30 Watt.
Een nVidia GeForce 8800GT neemt max zo'n 80 Watt.
Plus nog eens 51 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 250 Watt of 21 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Jouw voeding kan 22 ampere leveren op de 12 voltlijnen, al is dit waarschijnlijk het piek vermogen.
Het zal waarschijnlijk net gaan, maar het kan ook zo maar zijn dat de voeding plof zegt.
Je had er iig beter aan gedaan een A-merk 350 Watt te kopen die minimaal 22 ampere kon leveren op de 12 voltlijnen. Die zou geen moeite hebben met de PC. Maar dat is natuurlijk mosterd na de maaltijd. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Hielke-
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 11-09-2019
Ik ben nu sinds twee weken weer serieus aan het kijken om een nieuw systeem in elkaar te zetten, maar twijfel wat voor voeding ik er precies voor nodig heb (ondanks de berekeningen e.d.). Het systeem wat ik in gedachten had is het volgende:

Behuizing: Thermaltake Armor VA 8000 BWS
Voeding: ?
Moederbord: ASUS P5Q-pro
Processor: Intel C2D E8400 3.0 ghz (wil ik OC naar 4.0ghz, of iets eronder)
GPU: Ati radeon 4870hd 1 GB (wil ik er later nog 1 van bij doen en in crossfire laten runnen + ik wil ze beiden wat OC, niet tot de max).
Ram: Kingston HyperX KHX8500D2K2 4GB (2x 2GB)
Harde schijf: Seagate 500gb sata300 16mb st3500418AS (zit nog te denken over 1TB miss)
Dvd-brander: Samsung SH S223F

Nu vulde ik dit in bij de geleverde calculator, en kwam ik uit op zon 800w. Nu vond ik dit wel een ietsje beetje over the top :| ) Ik heb daarna zelf ook nog lopen rekenen (naar jullie voorbeeld, of iig iets wat er op lijkt) en kwam ongeveer op het volgende uit:

E8400 4.0ghz: 120 watt
1 HD + 1 dvdbrander: 20 watt
Grafische kaart: 4870hd 1GB (x2) en beide OC = 320 watt
reserve + andere onderdelen: 50 watt

Nu komt dit op een grande totale van 510 watt (een voeding draait ongeveer op 80% efficiency)
510 / 80 * 100 = 640 watt wat ik ongeveer nodig ga hebben. Nu weet ik dat mn schattingen niet altijd even precies zijn, maar volgens mij heb ik geen 800w nodig. Vandaar dat ik dit aan jullie vraag, omdat ik nu een beetje in dubio zit. Vervolgens weet ik dat er veel goede voedingmerken zijn zoals Cooler Master, Enermax maar hebben jullie zelf nog bijzonder goede ervaringen met bepaalde modellen / merken? Bij voorbaat al bedankt mensen!!

P.S. : Tel daar waarschijnlijk ook nog iets extra aan koeling bij op als ik het nu zo bekijk. :P

Groetjes,

Hielke

Acties:
 • 0Henk 'm!

Anoniem: 144949

Topicstarter
Is het een single +12V rail voeding en is dit dan de combined waarde, of gaat hij combined meer kunnen leveren?
-Hielke- schreef op dinsdag 12 mei 2009 @ 00:30:
Nu komt dit op een grande totale van 510 watt (een voeding draait ongeveer op 80% efficiency)
510 / 80 * 100 = 640 watt wat ik ongeveer nodig ga hebben.
510 watt = 510 watt
Het vermelde vermogen op een voeding is het nettovermogen, dus hetgeen wat hij kan leveren aan de componenten, niet hetgeen hij uit het stopcontact trekt. Die 80% rendement dus niet mee rekenen.

[Voor 50% gewijzigd door Anoniem: 144949 op 12-05-2009 01:03]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Hielke-
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 11-09-2019
Thanks, ben ik sowieso op dat front fout gegaan. Voor de rest zijn de berekeningen accuraat of? :?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 144949 schreef op dinsdag 12 mei 2009 @ 00:59:
[...]

Is het een single +12V rail voeding en is dit dan de combined waarde, of gaat hij combined meer kunnen leveren?
Het is dezelfde voeding als iemand boven hem dus single. ;)
-Hielke- schreef op dinsdag 12 mei 2009 @ 08:18:
Thanks, ben ik sowieso op dat front fout gegaan. Voor de rest zijn de berekeningen accuraat of? :?
Ja wel aardig. :)
Je hebt dus ongeveer een 600 Watt voeding nodig die minimaal 42 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen.

Heb je misschien bij de PSU calculator dual socket ingevult? ;)

[Voor 40% gewijzigd door -The_Mask- op 12-05-2009 12:43]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Timstone
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 01-02 03:27
Ik heb een hypothetische vraag over het kiezen van een juiste voeding. Zoals gezegd, een puur denkbeeldige vraagstelling.
Ik heb de volgende onderdelen:
 • 1 maal i7 920, 150 W (overgeklokt)
 • 2 maal oude HDD's, 20 W
 • 2 maal optische drives, 20 W
 • 4 maal DDR3 geheugen, 20 W
 • 1 maal mobo, 50 W
 • 1 maal verschillende onderdelen, 50 W
 • 2 maal GTX295, 600 W
Dit alles tesamen komt neer op 910 W.
Aangezien je de voeding nooit voor 100% mag belasten, delen we door 0,7 (70% belasting), dan komen we op 1,3 kW. Het getal doet mij zo gigantisch aan. Is dit correct, is dit niet teveel?
Wellicht ook een suggestie voor een leuke voeding in dit segment?

Paperclip Maximizer!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Herr Flicker
 • Registratie: Januari 2007
 • Laatst online: 24-03 16:36
@Timsstone,
Ik zou voor een 1250 tot 1500 watt voeding gaan.
Het kost wel even wat maar is wel nodig.

Klikkerdeklik

Die lijkt me wel de geschikte.

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Timstone
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 01-02 03:27
@Heer Flicker:
Wow! 1250W tot 1500W?! Tjees, das een hoop. Maar goed, ben blij dat m'n berekening goed was.
Bedankt voor het advies en de snelle service! 8)

Paperclip Maximizer!


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • Twanjo
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 04-11-2019
AMD X3 720
2x 1tb Samsung spinpoint
1x dvd
1X Radeon 4650
1x Externe hardeschijf

Coolermaster M620 of M520?

Die 500 watt zal meer als voldoende zijn denk ik. Er worden ook absoluut nooit geen games opgespeeld. Maar misschien met he oog op de toekomst toch een m620?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Timstone schreef op dinsdag 12 mei 2009 @ 12:39:
@Heer Flicker:
Wow! 1250W tot 1500W?! Tjees, das een hoop. Maar goed, ben blij dat m'n berekening goed was.
Bedankt voor het advies en de snelle service! 8)
Nou goed? Verre van goed, een beetje erg overdreven zeg maar. ;)
Een voeding van 800 Watt die minimaal 58 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen heb je nodig.
Aangezien je de voeding nooit voor 100% mag belasten, delen we door 0,7 (70% belasting),
Een Trust, Sweex, Qtec voeding mag je max 70% belasten. Een echt goede A-merk voeding heeft geen probleem met een belasting van 120%. ;) Daar ben ik trouwens bij de berekening niet van uit gegaan. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Twanjo schreef op dinsdag 12 mei 2009 @ 13:07:
AMD X3 720
2x 1tb Samsung spinpoint
1x dvd
1X Radeon 4650
1x Externe hardeschijf

Coolermaster M620 of M520?

Die 500 watt zal meer als voldoende zijn denk ik. Er worden ook absoluut nooit geen games opgespeeld. Maar misschien met he oog op de toekomst toch een m620?
Een AMD Phenom II X3 720BE neemt zo'n 95 Watt.
2 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 30 Watt.
Een ATi Radeon HD 4650 neemt zo'n 35 Watt.
Plus nog eens 40 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 200 Watt of 17 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een A-merk voeding van 300 Watt kan dit vaak wel leveren.
Dus als er nooit op gegamed gaat worden en er dus ook niet een snelle videokaart in komt. Lijkt me een 400 Watt A-merk voeding ook wel meer dan genoeg kun je nog heel veel upgraden.
Een Intel Core i7 met 10 HD's bijvoorbeeld is met een goede 400 Watt voeding ook wel te doen. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Hielke-
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 11-09-2019
-The_Mask- schreef op dinsdag 12 mei 2009 @ 09:38:
[...]

Het is dezelfde voeding als iemand boven hem dus single. ;)


[...]

Ja wel aardig. :)
Je hebt dus ongeveer een 600 Watt voeding nodig die minimaal 42 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen.

Heb je misschien bij de PSU calculator dual socket ingevult? ;)
Ja klopt! Ben af en toe ook zon pannekoek :p, hardstikke bedankt voor de hulp -The_Mask_
Ben nu enthousiast opzoek naar de juiste voeding :D

*Edit*: Denk dat ik voor de Cooler Master Real Power M620 ga. Levert per voltlijn 19a (x3 = 57a). Zit net iets boven de 600 watt en heeft ook de juiste aansluitingen om een 2e videokaart aan te sluiten (lang leve verloopjes :P). Ook omdat ik er zeer positieve reviews over heb gelezen. Cheers!

[Voor 21% gewijzigd door -Hielke- op 12-05-2009 14:13]


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
-Hielke- schreef op dinsdag 12 mei 2009 @ 13:56:

*Edit*: Denk dat ik voor de Cooler Master Real Power M620 ga. Levert per voltlijn 19a (x3 = 57a).
Helaas optellen gaat niet op. Want dat zou betekenen dat de voeding 57A x 12 V = 684 Watt op de 12 volt kan leveren en dat is meer dan dat de voeding totaal op alle voltages kan leveren. ;)
Kijk maar op de site van CoolerMaster daar staat maximaal 516 Watt voor de 12 voltlijnen.
Er is trouwens niks mis met de voeding dus je kunt hem wel nemen. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Hielke-
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 11-09-2019
Wat is dan het grote verschil met een voeding die wel 43+ ampere per 12 voltlijn haalt? Dan vind ik het misschien de moeite waard om een andere voeding te nemen (als er echt verbetering uit komt).

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Snap niet echt wat je precies bedoelt.
De voeding die je nu hebt is 1 van de betere/beste modulaire voeding voor zijn prijs. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -Hielke-
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 11-09-2019
Laat maar, nu ik het zelf voor een tweede keer teruglees komt het idd niet helemaal logisch over. In ieder geval top dat je er even naar hebt willen kijken (ik ga hem zeker nemen, leuk prijsje voor dat ding ook).

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • pm1
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 03-12-2021

pm1

SoLiD-Killer

heeft er iemand ervaringen met de gigabyte voedingen ? zoals de odin versie.
Is sit ook een A-merk voeding ?

(\ _ /)
(='.'=)
(")_(")This is Bunny.
Copy and paste Bunny into your signature to help him gain world domination.


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • LaurentS
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 09-01 13:51
Ik heb besloten (sinds mijn 8600gt overleden is) om een nieuwe grafische kaart te kopen: 512MB GTS250 PoV EXO Arctic Cooler (= een PoV 512MB GTS250 met een Arctic Cooling Accelero Twin Turbo er standaard op gemonteerd). Ik dacht eraan om ofwel een Be Quiet Straightpower 650W ofwel 700W te kopen. Zijn die voldoende? Allebei? Ik ben wel van plan deze GTS250 flink te overklokken... :)

Specs:
Intel C2Q Q6600 @ 3,2 ghz 1,3V
Asus P5K
4x 1GB PQI DDR2-800
1x 320 Gb Seagate Barracuda
1x DVD-DL brander
1x 250mm LED fan, 1x 120mm LED fan, 2x 120mm fan, 1x 80mm fan
En dus nu erbij 512MB GTS250 PoV EXO Arctic Cooler

Canon 70D + Signon 10-600 f1.8 IS OS HSM + 430EXII Flickr 500px lsfotografie.webs.com


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
freddyronny schreef op dinsdag 12 mei 2009 @ 18:13:
Ik heb besloten (sinds mijn 8600gt overleden is) om een nieuwe grafische kaart te kopen: 512MB GTS250 PoV EXO Arctic Cooler (= een PoV 512MB GTS250 met een Arctic Cooling Accelero Twin Turbo er standaard op gemonteerd). Ik dacht eraan om ofwel een Be Quiet Straightpower 650W ofwel 700W te kopen. Zijn die voldoende? Allebei? Ik ben wel van plan deze GTS250 flink te overklokken... :)

Specs:
Intel C2Q Q6600 @ 3,2 ghz 1,3V
Asus P5K
4x 1GB PQI DDR2-800
1x 320 Gb Seagate Barracuda
1x DVD-DL brander
1x 250mm LED fan, 1x 120mm LED fan, 2x 120mm fan, 1x 80mm fan
En dus nu erbij 512MB GTS250 PoV EXO Arctic Cooler
Een Intel Core 2 Quad Q6600 neemt 95 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een nVidia GeForce GTS 250 1GB neemt max zo'n 85 Watt.
Plus nog eens 110 Watt reserve en voor overklokken.
Is samen 300 Watt of 25 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een A-merk voeding van zo'n 400/450 Watt kan dit vaak wel leveren.
Dus een 650/700 Watt voeding is gewoon weggegooit geld of je moet nog iets bijzonders willen doen met de PC. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Acties:
 • 0Henk 'm!

 • 3Stone
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 12:05
Beste mede-tweaker,

Graag wil ik jullie het volgende voorleggen. Het volgende systeem heb ik op het oog±

Intel DG45FC
Transcend 16gb SSD of Samsung Spinpoint F2 EcoGreen 1TB SATA2
Scythe Shuriken
2GB DDR2-800
DVD/RW Combo
80mm casefan

= +- 35 watt

Intel C2D E7400 = 65 watt

om XBMC met VDPAU te kunnen gebruiken MSI N9400GT-MD512H = 50 watt

Bij elkaar opgeteld precies een TDP van 150 watt. Als psu wil ik graag gebruik maken van een picopsu. Gelukkig bestaat hier ook een 150 watt variant van. Is dit verstandig? Of moet ik opzoek naar een zuinigere Gforce videokaart? Of deze helemaal laten vervallen?

Voornamelijk zal deze pc als mediacenter gebruikt worden, waarbij de content van mijn nas gestreamd wordt. Gebruik geen floppy DTV oid.

Wat vinden jullie?

Acties:
 • 0Henk 'm!

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
TDP ligt altijd wat hoger E7400 zit op zo'n 28 Watt en de 9400GT op 33 Watt.
Dus denk dat wel mogelijk is. :)

En als je het echt van plan bent en het werkt zou je het dan nog kunnen melden, vindt ik wel leuk. ;)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • bis0n
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 02-01 19:44
Beste mensen, ik ben nieuw op dit forum, maar na enige tijd topics doorgelezen te hebben wil ik toch graag weten of ik wellicht iets omlaag kan met mijn voeding. De energierekening viel wat hoog uit ;)

Ik gebruik:
Quad core 6600
4 GB geheugen
3 HD en 1 DVD branden
Asus p5k moederboard
nvidia geforce 8800 GTS

Mijn voeding is op dit moment 650 watt. Dat is ruim voldoende volgens mij, mijn vraag is dus, kan ik omlaag en welke voeding (zo energie zuinig als het maar kan & STIL) zou ik aan moeten schaffen

Bedankt mensen!

 • Quacka
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 03-09-2020
Het is niet zo dat een 650W altijd 650W uit de muur trekt. Sterker nog: bij maximaal verbruik (puur theoretisch) wordt er nog meer uit de muur getrokken.
Een voeding verbruikt alleen maar wat de componenten nodig hebben. Dat zal bij jou nog lang geen 650W zijn. Eerder de helft.

Wat je kan doen is een zuinigere voeding kopen. Efficientie is dan het toverwoord.
Heb jij een 70% efficiente voeding en je gaat naar 85%, dan bspaar je zo al veel energie.

verbruik je 300W op de 1e voeding, dan wordt er 428W uit de muur getrokken
verbruik je 300W op de 2e voeding, dan wordt er 353W uit de muur getrokken.

Das toch zo'n 80W besparing.

Misschien heb je de computer te vaak aan staan terwijl je niets doet. Sneller uitzetten.
Staat cool 'n quiet aan in de bios?

Tip: Koop een energiemetertje bij bijv de gamma. Sluit die aan en je kan meten hoeveel je computer echt uit de muur trekt. En hoeveel in rust en hoeveel tijdens gamen.

[Voor 18% gewijzigd door Quacka op 13-05-2009 08:34]

Hulp wordt niet gewaardeerd. Zoek het dus zelf uit


 • karstjan
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 11-06-2021
Hoi,

ik ben een upgrade voor mijn computer aan het plannen, en ben benieuwd of de voeding dit setje trekt, of dat er een nieuwe voeding moet komen.

Dit is de upgrade:
#ProductPrijsSubtotaal
1AMD Athlon 64 X2 7750 Black Edition€ 51,93€ 51,93
1Asrock ALiveNF6G-GLAN€ 38,87€ 38,87
1Asus EN9400GT SILENT/HTP/512M€ 53,65€ 53,65
1Kingston ValueRAM KVR800D2N5K2/4G€ 42,49€ 42,49
ImporterenTotaal€ 186,94

Verder zit er een DVD-speler/brander in, en 2 HDD's.

Dit is een foto van de voeding (via google opgezocht):


Alvast bedankt.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
karstjan schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 11:38:
Hoi,

ik ben een upgrade voor mijn computer aan het plannen, en ben benieuwd of de voeding dit setje trekt, of dat er een nieuwe voeding moet komen.

Dit is de upgrade:

AMD Athlon 64 X2 7750 Black Edition
Asrock ALiveNF6G-GLAN
Asus EN9400GT SILENT/HTP/512M
Kingston ValueRAM KVR800D2N5K2/4G

Verder zit er een DVD-speler/brander in, en 2 HDD's.

Dit is een foto van de voeding (via google opgezocht):
[afbeelding]

Alvast bedankt.
Waarschijnlijk net, maar de voeding zal wel aardig op zijn tenen lopen.
Je kunt het eerst proberen als het al niet werkt koop je een nieuwe voeding van zo'n 350 Watt die minimaal zo'n 21 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen.
Heeft de voeding trouwens wel de juiste aansluitingen?

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • bis0n
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 02-01 19:44
@ Quacka

Thanks voor je uitleg, alleen ben ik gewoon benieuwd hoeveel watt ik min. nodig heb om mijn systeem flexibel te draaien..

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
bis0n schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 00:51:
Beste mensen, ik ben nieuw op dit forum, maar na enige tijd topics doorgelezen te hebben wil ik toch graag weten of ik wellicht iets omlaag kan met mijn voeding. De energierekening viel wat hoog uit ;)

Ik gebruik:
Quad core 6600
4 GB geheugen
3 HD en 1 DVD branden
Asus p5k moederboard
nvidia geforce 8800 GTS

Mijn voeding is op dit moment 650 watt. Dat is ruim voldoende volgens mij, mijn vraag is dus, kan ik omlaag en welke voeding (zo energie zuinig als het maar kan & STIL) zou ik aan moeten schaffen

Bedankt mensen!
Een Intel Core 2 Quad Q6600 neemt zo'n 95 Watt.
3 HD's en een DVD-RW nemen zo'n 40 Watt.
Een nVidia GeForce 8800GTS 512MB of 320/640MB nemen allemaal max zo'n 110 Watt.
Plus nog eens 55 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 300 Watt of 25 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een A-merk voeding van 400/450 Watt kan dit meestal wel leveren. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • karstjan
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 11-06-2021
-The_Mask- schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 11:54:
[...]

Waarschijnlijk net, maar de voeding zal wel aardig op zijn tenen lopen.
Je kunt het eerst proberen als het al niet werkt koop je een nieuwe voeding van zo'n 350 Watt die minimaal zo'n 21 ampere kan leveren op de 12 voltlijnen.
Heeft de voeding trouwens wel de juiste aansluitingen?
Zoals deze?
http://tweakers.net/aanbo...wer-sl350-350w-(atx).html

Ik zal als ik thuis ben eens naar de aansluitingen kijken, ging er vanuit dat die wel zouden passen, blijkbaar is het niet zo vanzelfsprekend :)
Is het overigens een probleem als het niet werkt, als in ontploffen, of valt dat ook wel mee?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
karstjan schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 13:16:
[...]


Zoals deze?
http://tweakers.net/aanbo...wer-sl350-350w-(atx).html

Ik zal als ik thuis ben eens naar de aansluitingen kijken, ging er vanuit dat die wel zouden passen, blijkbaar is het niet zo vanzelfsprekend :)
Is het overigens een probleem als het niet werkt, als in ontploffen, of valt dat ook wel mee?
Die voeding kan 21 ampere leveren op de 12 voltlijnen, dus dat zou net kunnen.
Maar de Smartpower serie van Antec was inmens slecht veel ontploffende/lekkende condensators.

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • bis0n
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 02-01 19:44
dus een Antec Earthwatts EA 430 zou goed genoeg moeten zijn voor me?

 • bis0n
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 02-01 19:44
welke raad jij aan dan?

 • bis0n
 • Registratie: Mei 2009
 • Laatst online: 02-01 19:44
Ja ben altijd benieuwd naar andermans mening. Nieuw, prijs maakt niet uit. Als mijn energierekening maar omlaag gaat :)

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
bis0n schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 13:49:
Ja ben altijd benieuwd naar andermans mening. Nieuw, prijs maakt niet uit. Als mijn energierekening maar omlaag gaat :)
Modulair: pricewatch: OCZ ModXStream Pro 400W
Niet modulair: pricewatch: Corsair CX400W

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Rennie-M
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 18-01 10:17
Ik heb een Coolermaster M520W voeding:
en ik was van plan dit in mijn pc te zetten:

AMD Athlon 7750 X2 Black Edition, ik wil overklokken
ASUS EAH3870X2/G/3DHTI/1G
Corsair 4 GB XMS2 TWIN2X4096-8500C7
Asus M3a78-VM
2 dvd spelers/branders
1 floppy drive
1 HDD's
4 12CM Fans

Trekt mijn voeding dit?

M.V.GR.

Sjoerd

 • Quacka
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 03-09-2020
welke voeding heb je precies, bis0n?

Je kan beter die 8800GT dumpen en een moederbord nemen met onboard vga. Moet jij eens zien hoe je stroomrekening naar beneden gaat.

Hulp wordt niet gewaardeerd. Zoek het dus zelf uit


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Goodrenzon schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 14:22:
Ik heb een Coolermaster M520W voeding:

[afbeelding]


en ik was van plan dit in mijn pc te zetten:

AMD Athlon 7750 X2 Black Edition, ik wil overklokken
ASUS EAH3870X2/G/3DHTI/1G
Corsair 4 GB XMS2 TWIN2X4096-8500C7
Asus M3a78-VM
2 dvd spelers/branders
1 floppy drive
1 HDD's
4 12CM Fans

Trekt mijn voeding dit?

M.V.GR.

Sjoerd
Een AMD Athlon 64 X2 7750BE neemt max zo'n 95 Watt.
1 HD en 2 DVD-RW's nemen zo'n 30 Watt.
Een ATi Radeon HD 3870X2 neemt max zo'n 180 Watt.
Is samen 305 Watt en dat laat dus nog een dikke 100 Watt over om over te klokken.
Genoeg dus. :)

Ben je er trouwens wel van bewust dat een AMD Athlon 64 X2 7750BE heel erg slecht overklokt. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Rennie-M
 • Registratie: Maart 2009
 • Laatst online: 18-01 10:17
-The_Mask- schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 14:29:
[...]
Ben je er trouwens wel van bewust dat een AMD Athlon 64 X2 7750BE heel erg slecht overklokt. :)
Ja, maar hij draait al op 3,2 GHZ stabiel dus dat vind ik wel genoeg. maar nu weet iig dat de videokaart in me pc kan. KOPEN MAAR!! :P >:)

Tnax voor de snelle reactie GA ZO DOOR! _/-\o_ ;)

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Goodrenzon schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 14:33:
[...]


Ja, maar hij draait al op 3,2 GHZ stabiel dus dat vind ik wel genoeg. maar nu weet iig dat de videokaart in me pc kan. KOPEN MAAR!! :P >:)
Veel verder gaat die ook niet. ;)
Tnax voor de snelle reactie GA ZO DOOR! _/-\o_ ;)
Graag gedaan. :D

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • EXX
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-03 16:26

EXX

EXtended eXchange

Onderdelen:

Asus P6T Mobo
Core i7 920 CPU
3 GB mem
Asus ENGTS250 DK
1 x Velociraptor HDD
2 x Samsung Spinpoint HDD
1 x DVD brander
1 x CD brander
USB cardreader
FDD


PSU: BEQUIET 500W STRAIGHT BQTE6
Specification: +3,3V: 30A, +5V: 30A, +12V1: 25A, +12V2: 18A, -12V: 0,5A, +5VSB: 3A
12V Combined Power: 480W

Voeding sterk genoeg? Zo ja, is er nog ruimte voor wat overclocking?

For it is the doom of men that they forget...           Huidige en vroegere hardware specs         The Z80 is still alive!


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
EXX schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 14:42:
Onderdelen:

Asus P6T Mobo
Core i7 920 CPU
3 GB mem
Asus ENGTS250 DK
1 x Velociraptor HDD
2 x Samsung Spinpoint HDD
1 x DVD brander
1 x CD brander
USB cardreader
FDD


PSU: BEQUIET 500W STRAIGHT BQTE6
Specification: +3,3V: 30A, +5V: 30A, +12V1: 25A, +12V2: 18A, -12V: 0,5A, +5VSB: 3A
12V Combined Power: 480W

Voeding sterk genoeg? Zo ja, is er nog ruimte voor wat overclocking?
Een Intel Core i7 920 neemt max zo'n 130 Watt.
2 HD's en 2 DVD's nemen zo'n 40 Watt.
Een nVidia GeForce GTS 250 neemt max zo'n 90 Watt.
Plus nog eens 40 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 300 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
De Be Quiet! kan 480 Watt leveren op de 12 voltlijnen, meer dan genoeg dus als je gaat overklokken. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • Randal
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 20-02 16:59
Een kort vraagje:
Verbruikt een 'zwaardere' voeding meer stroom dan een 'lichtere' voeding (in een zelfde systeem)?

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Randal schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 15:44:
Een kort vraagje:
Verbruikt een 'zwaardere' voeding meer stroom dan een 'lichtere' voeding (in een zelfde systeem)?
Het enige wat zorgt voor een hoger verbruik bij een andere voeding is het rendement. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • EXX
 • Registratie: Juni 2001
 • Laatst online: 23-03 16:26

EXX

EXtended eXchange

-The_Mask- schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 14:50:
[...]

Een Intel Core i7 920 neemt max zo'n 130 Watt.
2 HD's en 2 DVD's nemen zo'n 40 Watt.
Een nVidia GeForce GTS 250 neemt max zo'n 90 Watt.
Plus nog eens 40 Watt reserve en voor andere onderdelen.
Is samen 300 Watt dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
De Be Quiet! kan 480 Watt leveren op de 12 voltlijnen, meer dan genoeg dus als je gaat overklokken. :)
Thankx. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat de GTS250 een stuk meer zou verbruiken.

For it is the doom of men that they forget...           Huidige en vroegere hardware specs         The Z80 is still alive!


 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
EXX schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 16:09:
[...]
Thankx. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat de GTS250 een stuk meer zou verbruiken.
Een GTS250 is gewoon een op 55nm gebakken 9800GTX+. Dit zie je ook terug in verbruik een 55nm 9800GTX+ verbruikt evenveel als een GTS250. De 9800GTX+ is er alleen ook in 65nm en die verbruikt aanzienlijk meer. Namelijk zo'n 130 Watt onder load. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


Anoniem: 144949

Topicstarter
bis0n schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 13:49:
Ja ben altijd benieuwd naar andermans mening. Nieuw, prijs maakt niet uit. Als mijn energierekening maar omlaag gaat :)
Dan is een voeding met een 'hoog rendement' hetgeen je wilt hebben! Kijk dus naar voedingen met een hoog 80-plus certificaat (gewone 80-plus, bronze, silver en gold, hier hoger de rating, hoe efficiënter de voeding). Maar je gaat inderdaad meer winnen door energiezuinigere componenten in je pc te steken.

 • Jelte12345
 • Registratie: Februari 2009
 • Laatst online: 20-10-2022
Hey

Ik moet een voeding voor mijn nieuwe systeem gaan uitzoeken.
dit wordt ongeveer mijn systeem:
AMD Phenom II X4 955 Black Edition
BenQ G2400WD
Cooler Master CM 690 Zwart
Gigabyte GA-MA790XT-UD4P
OCZ Platinum OCZ3P16004GK
Samsung SH-S223F
Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB
Sapphire HD 4870 X2 2G GDDR5 PCI-E
Scythe Mugen 2 - SCMG-2000
ik ben van plan om hem wat te gaan overclocken dus het moet niet al te krap zitten.
welke voeding raden jullie mij aan?
een die geen al te zware overkill is en hij moet ook niet een al te laag rendement hebben.

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Jelte12345 schreef op woensdag 13 mei 2009 @ 17:46:
Hey

Ik moet een voeding voor mijn nieuwe systeem gaan uitzoeken.
dit wordt ongeveer mijn systeem:
AMD Phenom II X4 955 Black Edition
BenQ G2400WD
Cooler Master CM 690 Zwart
Gigabyte GA-MA790XT-UD4P
OCZ Platinum OCZ3P16004GK
Samsung SH-S223F
Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB
Sapphire HD 4870 X2 2G GDDR5 PCI-E
Scythe Mugen 2 - SCMG-2000
ik ben van plan om hem wat te gaan overclocken dus het moet niet al te krap zitten.
welke voeding raden jullie mij aan?
een die geen al te zware overkill is en hij moet ook niet een al te laag rendement hebben.
Een AMD Phenom II X4 955 neemt zo'n 125 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD 4870 X2 neemt max zo'n 275 Watt.
Plus nog eens 105 Watt reserve en voor overklokken.
Is samen 525 Watt of 44 ampere dit moet worden geleverd door de 12 voltlijnen.
Een voeding van zo'n 650 Watt kan dit vaak wel leveren. :)

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic


 • 3Stone
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 12:05
-The_Mask- schreef op dinsdag 12 mei 2009 @ 21:54:
TDP ligt altijd wat hoger E7400 zit op zo'n 28 Watt en de 9400GT op 33 Watt.
Dus denk dat wel mogelijk is. :)

En als je het echt van plan bent en het werkt zou je het dan nog kunnen melden, vindt ik wel leuk. ;)
Dank voor je snelle reactie!

Ben er nog niet uit welke kast ik wil... ondanks alle negatieve verhalen blijft de Nexus Psile favoriet.....maar die prijs he.... Twijfel nog of ik alles koel genoeg ga krijgen, zonder de hele kast te verbouwen...

Nog even het salaris deze maand afwachten en dan aan de slag :)

Anoniem: 300498

Dit is het systeem wat ik wil kopen,

1 GA-MA790XT-U... GA-MA790XT-UD4P/ATX AM3 DDR3
1 HDZ720WFGIBOX PHENOM II X3 720 2.8GHZ BLACK
1 HD753LJ/KIT SPINPOINT F1 RETAIL
1 CA-FT05-BLK HPC CARDREADER INCL. USB ZWART INTERN 3.5 ...
1 11132-35-20R Sapphire ATI HD4850.512MB
1 KVR1333D3N9K... Valueram/4GB 1333MHz DDR3 CL9 DIMM KIT
1 SH-S223F/BESE SAMSUNG 22xDVDRW SATA Bulk Silver
1 HPC ASS/INST HPC ASSEMBLAGE/INSTALLATIE
1 CS5608BK-H HPC ZIRCO ATX MIDITOWER BLACK NO PSU
1 HPC PSU 400 HPC PSU 400 WATT

hierbij wil ik de voeding vervangen met de
pricewatch: Corsair CX400W
Is dit voldoende? Volgens de website is het 30A op de +12V lijn. Als leek lijkt me dit voldoende.

Ik kwam er dus achter dat de voeding die mij werd aangeraden door de shop troep was, geldt dit ook voor de behuizing? Of kan daar weinig mis aan gaan? http://www.databyte.nl/CS5608BK-H is de kast in kwestie?

 • Quacka
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 03-09-2020
Capoeira1:
Ik zou je aanraden om de prijzen eens te vergelijken met bijv Azerty, of 4launch.
Databyte is nu niet de goedkoopste.
Je hebt grote kans dat je bij azerty geld zat hebt om ook een mooie kast te kopen.
De corsair-voeding is inderdaad zeker zwaar genoeg.

Hulp wordt niet gewaardeerd. Zoek het dus zelf uit


Anoniem: 302222

Ik heb een voeding van 430 watt met een 17a 12v lijn.

Kan deze setup daarop?:
Dual Core E5200 2,5ghz
Gigabyte g31m-es2l
2x1gb ddr2 800
Radeon 4670 512 gddr3 (asus)
1x dvd brander
1x 7200rpm hardeschijf sata

Heb ik ook nog een beetje ruimte over voor overclocken?

Alvast bedankt

 • -The_Mask-
 • Registratie: November 2007
 • Niet online
Anoniem: 302222 schreef op donderdag 14 mei 2009 @ 10:41:
Ik heb een voeding van 430 watt met een 17a 12v lijn.

Kan deze setup daarop?:
Dual Core E5200 2,5ghz
Gigabyte g31m-es2l
2x1gb ddr2 800
Radeon 4670 512 gddr3 (asus)
1x dvd brander
1x 7200rpm hardeschijf sata
Een Intel Core 2 Duo E5200 neemt zo'n 65 Watt.
Een HD en een DVD-RW nemen zo'n 20 Watt.
Een ATi Radeon HD 4670 neemt max zo'n 50 Watt.
Plus nog eens 15 Watt voor andere onderdelen.
Is samen 150 Watt of 12,5 ampere, dus dat laat nog wel ruimte over voor overklokken.
Tenminste als je een voeding hebt van een beetje degelijke kwaliteit. Je hebt er geen merk bij staan. ;)

[Voor 5% gewijzigd door -The_Mask- op 14-05-2009 10:51]

Bitfenix Whisper 450W review
[PSU] Voeding advies en info
AMD Nieuwsdiscussie
AMD Radeon Info en Nieuwsdiscussietopic

Pagina: 1 2 3 ... 11 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee