Gelezen, zeer interessant!zonnigtype schreef op maandag 17 maart 2008 @ 16:41:
[...]
flitspaalVoor parallel aangesloten modules met schaduw werking heb ik al uitgebreid artikel geschreven. Kwantificering van effect, qua vermogenseffect dramatisch, maar omdat dat tijdelijk is valt het uiteindelijke verlies, alleen in de wintermaanden, op jaarbasis bij ons erg mee. In de winter heb je toch vele malen minder opbrengst dan in de zeer lange "productieve" periode die het grootste stempel op de jaaropbrengst drukken. Zorg dat je nooit in zomer substantieel schaduw hebt, dat kost je teveel opbrengst, zeker in een stringopstelling:
http://www.polderpv.nl/Articles/Bode_mei_okt_2004.htm
Ik heb mijn oude goniometrie lessen maar ff afgestoft om te kijken hoe groot de invloed is van het dak van de buren op mijn dak.
Data :
Dakschuinte van mijn dak : 380cm
Dakgoot tussen mij en de buren : 58,5cm
Dak hoek : 45 %
De totale breedte van mijn nok naar de nok van de buren is ongeveer 6 meter
Wanneer ik de zonnepanelen landscape monteer op mijn dak 10cm vanaf mijn nok ( daar zit de eerste lat waar dakpannen op liggen. ).
De zonnepanelen ( Sharp ) zijn 99.4 cm hoog in landscape + 10cm vanaf de nok is 109,4 cm. Het zonnepaneel zit dus op 109.4cm gerekend vanaf de nok. Na wat creatief COS en TAN gepruts kom ik uit dat de zon 8,5 graden boven de horizon moet staan om de zonnepanelen vol in het zonlicht te laten staan.
Vergelijkbaar. Op een afstand van 518cm vanaf punt X ( richting het westen ) staat een muurtje van 78cm hoog die voor schaduw zorgt.
Zie ook mijn goede tekening skills

Als iemand nog een denkfout vind in m'n opzet dan hoor ik dat heel erg graag. Mocht namelijk blijken dat ik ergens een rekenfout maak dan kon dat wel eens een duur foutje worden . Niet alleen voor mij maar ook voor mijn buren die allemaal overwegen om mee te doen met zonnepanelen.
Duurzame nerd. Veel comfort en weinig verbruiken. Zuinig aan doen voor de toekomst.