FirePuma142 schreef op vrijdag 01 augustus 2008 @ 14:48:
Salaris is niet de enige factor die meespeelt. De basisopleiding in Ohio, het grote gratis cursusaanbod zonder amortisatie, de platte organisatiestructuur, de non-jasje-dasje-sfeer, onbeperkt aantal privekilometers met de leaseauto zonder bijbetaling. En het startsalaris ligt dan misschien wat lager, maar als je goed werkt, trekt dat zich wel weer recht hoor.
Wat zeker mag meetellen is het subjectieve: in het algemeen waren de Sogetisten die ik ben tegengekomen tevreden met Sogeti als werkgever.
Als ik echter als Logicaan naar Sogeti kijk, heb ik niet het gevoel dat het gras daar zoveel groener is.
Die opleiding in Ohio vind ik een vrij sterke pre, tenminste voor een YP.
Op sommige andere zaken moet je je niet verkijken. Een groot cursusaanbod (zonder amortisatie) is een algemeen voordeel van de grote IT-dienstverleners en niet specifiek van Sogeti. Cap behoort natuurlijk tot dezelfde groep als Sogeti dus dat zal vergelijkbaar zijn. Logica is m.i. ook vergelijkbaar met een eigen academy en een aktief scholingsbeleid. Van Ordina weet ik wat minder, maar die kunnen natuurlijk ook niet achterblijven.
Een platte organisatie heeft het voordeel korte en vaak informele lijnen. Het kan voor sommige werknemers ook een nadeel zijn: er zijn in platte organisaties betrekkelijk weinig management posities dus weinig promotiekansen in die richting.
Ik vraag me trouwens af of er nog IT-bedrijven zijn zonder korte lijnen en informele cultuur.
Wat betreft de leaseauto, een onbeperkt aantal prive-kilometers is vooral van belang als je heel veel prive rijdt. Voor de rest van de werknemers maakt het niets uit of ze 12.000 prive mogen rijden, of 15.000 of 20.000 of onbeperkt. Wat wel voor iedereen uitmaakt is bijvoorbeeld de grondslag voor de leasenorm. Stel dat je moet rekenen met 45.000 kilometer/jaar, dan is dezelfde auto veel duurder (en dus een hogere eigen bijdrage) dan als je met 30.000 kilometer/jaar mag rekenen. Plus wat andere zaken zoals de mate waarin je de auto mag kiezen die je wilt, vrije keuze van brandstof, 3 of 4 jarig contract etc. Als je het hele plaatje bekijkt zitten de grote namen volgens mij dicht bij elkaar.
En dat rechttrekken van salaris met de jaren: in mijn ervaring heb je gewoon bedrijven die beter betalen en bedrijven die minder goed betalen. De kans is groot dat een bedrijf met een hoog startsalaris tot de "goede betalers" behoort en dat verschil verdwijnt niet ineens als de werknemers een paar jaar ervaring hebben.
Een jaar of twee geleden heb ik samengewerkt met een Sogetist. Zijn profiel: software engineer, HBO + 4 jaar ervaring, functieniveau op de wip tussen medior en senior engineer en naar mijn inschatting een redelijk potentieel. Desondanks verdiende hij slechts 2400 euro. Op grond van deze ene onbetrouwbare meting zou mijn (zeer voorbarige) conclusie zijn dat het gat van 300 euro er na 4 jaar nog steeds zit.