Anoniem: 275485 schreef op zaterdag 29 november 2008 @ 21:22:
Hoe werkt dat 'benchen'? Zit je dan echt thuis? Of moet je naar kantoor en zo ja, maakt het nog uit naar welke vestiging? Kun je dan opleidingen doen?
Benchen is wel balen voor je resultaatsbonus.
Leuk trouwens, ik las op 'MijnPagina's' dat mijn lease-auto eind januari voor zijn APK moet. Ik heb a.s. maandag pas mijn 1e introductiedag. Welke leaseauto zouden ze het over hebben? Ik dacht met een huurauto te beginnen in de proeftijd....
@Zosas: zou je me willen pm'en? Ik ben benieuwd naar jouw constructie van de 36-urige werkweek bij een 40-urig contract.
Reken er maar op dat je in de huidige periode aan de slag moet als je in de beschikbaarheid zit. Niet dat daar iets mis mee is uiteraard. Zorgen dat je opleidingsnivo up-to-date is, werkzaamheden op kantoren, en indien mogelijk zgn "stage-inzet" bij reeds lopende opdrachten indien de klant in kwestie dat goed vind. Daar leer je veel van, je besteedt je tijd nuttig (je wordt immers betaald).
Ik wordt in januari vader en ben ook bezig met een deeltijd regeling. Ik werk inmiddels 3 jaar bij Sogeti, (daarvoor 5 jaar Getronics) en weet dus inmiddels redelijk wat van het bedrijf.
Deeltijd werken (ik ga naar 32 uur) is voor mij op drie manieren in te vullen.
1) Ik ga verlof bijkopen. Met ruimte tot 400 uur is dat prima op te vullen, zeker als je bedenkt dat ik maandag als papadag heb gekozen, en er zijn nogal wat wettelijke vrije dagen op maandag.
2) Ik ga ouderschapsverlof opnemen. De regelingen worden dan (ex pensioen) gekort met 20% (Hiervoor moet je minimaal 1 jaar in dienst zijn bij een werkgever)
3) contractueel 32 uur werken.
Optie 1 is de meest simpele (alles blijft 100%), maar het nadeel is dat er niets is vastgelegd. Als je dus wordt ingezet bij een klant die jou 40 uur wil hebben, of 5 dagen aanwezigheid wenst, dan heb je dus geen recht op die extra verlofdag. Deze optie kan ik dus alleen kiezen als ik in een langlopende opdracht zit, waarbij de klant instemt met 4x8.
Optie 2 is wat ik waarschijnlijk ga doen, het staat dan immers op papier. Alle regelingen (Verlof, mobiliteit, onkostenvergoedingen) worden met 20% gekort. Uitgezonderd de pensioenopbouw.
Optie 3 is me wat definitief, hierbij vervalt tevens het recht op hogere pensioenopbouw.
Het lastigste in financiële zin is uiteraard de auto. Ik rijd een wagen van 30k, lease 829. De bijtelling blijft, de mob.vergoeding daalt. Mijn eigen bijdrage wordt dus een stuk hoger, al kan die wel geflexed. Omdat het één en ander dan wel van een lager loon afgaat, drukt het procentueel zwaarder op het loon. Al zal het wel zo zijn dat mijn vrouw op mijn vrije dag de auto meeneemt. We hebben er maar eentje, dus dan is wel zo eerlijk dat we meer gaan betalen.