Ray schreef op vrijdag 28 maart 2008 @ 13:51:
[...]
ik heb dit al eerder uitgelegd maar ik zal mezelf nog maals herhalen:
Ik heb geen enkel probleem met een dergelijke test en sta daar ook voor open. Ik heb ook de set waar het op zou kunnen maar praktisch gezien is het bij mij vrijwel onmogelijk om simpel van kabels te wisselen omdat het ingebouwd / speciaal op maat gebogen is.
............
Duidelijk Ray. Die uitleg waarom het niet kon heb ik gemist, dit topic loopt ook al zo lang dat ik niet alles meer weet.Helaas ben jij in deze discussie geloof ik de enige die een verschil beweert te kunnen waarnemen (niet als flame bedoeld). De rest zijn allemaal non-believers. We zoeken dus nog een audiofiel die mee wil werken.
Maar opnieuw worden er weer moeilijkheden toegevoegd als alternatief en dit is niet nodig volgens mij. Met de alternatieven van Ray, introduceren we teveel variabelen zoals onbekende installatie, acoustiek enz. Mijn , misschien te simpele, gedachtengang:
- Audiofiele fabrikanten, audiofielen en testers\reviewers beweren dat er tussen een interlink van een tientje en die van hunzelf een WERELD van verschil zit. Beide kabels zijn geluidskwalitatief op geen front te vergelijken. Een verschil als een Fiat Panda en een Rolls-Royce.
- Een interlink is in de meeste gevallen eenvoudig te switchen, zonder enorme halsbrekende toeren.
- Blind testen is makkelijk. Blinddoek de luisteraar\tester.
- Gebruik de installatie en luisterruimte van de tester\believer
- Laat niet meer als 2 mensen in die kamer. De luisteraar\tester en de switcher.
- Ga een uurtje of 2 switchen en luisteren. Voila!
Als de verschillen namelijk werkelijk zo ontzettend groot zijn, dan moeten die eenvoudig voor de geoefende luisteraar\tester te detecteren zijn. Het enige wat aan de luisterruimte veranderd is dat er een extra persoon in de ruimte aanwezig is, te weten de switcher. Als dat invloed op het verschil zou hebben , dan is het verschil op zijn zachts gezegd niet enorm. Voor de rest zijn alle omstandigheden identiek voor die luisteraar\tester.
Vervolgens zijn er twee scenario's:
1. De tester pikt feilloos de mindere kabel eruit. Resultaat; Er is aangetoond dat er wel degelijk detecteerbare verschillen zijn tussen goedkope en dure kabels. Kunnen we daarna doorneuzelen over hoe dat te meten zou moeten zijn en waar het aan ligt.
2. De tester kan geen afdoende onderscheid maken tussen de kabels. Resultaat: Er is aangetoond dat verschil niet hoorbaar is of in ieder geval niet zo schokkend als wordt beweerd.
Eigenlijk is er nog een scenario 3, waarbij de uitkomst min of meer 50/50 is, maar het resultaat is dan gelijk aan scenario 2.
Wat missen we dan nog? Als de verschillen groot zijn, zoals vaak beweerd, zijn uitgebreide testen niet noodzakelijk. Die komen pas om de hoek kijken bij subtiele nauwelijks waarneembare of hele kleine verschillen. Voor het verschil tussen een drum en een viool hoef je maar een keer te luisteren. Voor het verschil tussen twee violen, zul je beter je best moeten doen (als voorbeeld).
Met andere woorden: Waarom beginnen we niet simpel en zetten een eerste stap. Welke audiofiel bied zich aan?