Nog even mijn ervaringen en tips:
Woensdag huis bekeken;
Donderdagochtend via aankoop/verkoopmakelaar onderhandeld;
Donderdagmiddag accoord, onder voorbehoud van financiering en bouwtechnische keuring tot 2500 euro (dus als er meer dan 2500 euro aan directe kosten zijn, volgens een technische keuring, dan zou ik het recht tot ontbinden hebben).
Vrijdagmiddag koopcontract getekent.
Dat laatste vond ik wel heel erg snel. Ik kreeg de avond ervoor het koopcontract in digitale vorm en da's soms best pittig leesvoer. Lees vooraf eens het model-contract wat je op internet wel kan vinden, dan ben je er al een beetje in thuis en weet je t.z.t. of het contract dat je voorgeschoteld krijgt OK is.
Daarna had ik drie dagen (waarvan twee dagen werkdagen moesten zijn) bedenktijd en in die tijd moest ik ook een notaris uitzoeken. Gelukkig kan je bij de meeste via e-mail of website een offerte aanvragen, maar ook dat was dus een beetje een haastklus. Uiteindelijk voor 1080 euro een notaris gevonden, was redelijk goedkoop en ook redelijk in de buurt (je wilt geen notaris in Friesland als je zelf in Utrecht woont). Mijn tip: kijk vooraf alsvast een beetje waar een voordelige notaris te vinden is. Prijzen op
http://www.goedkoopstenotaris.nl kloppen niet echt, maar de bovenste in het rijtje is vaak wel goedkoop.
(let ook op dat je een offerte van een notaris krijgt waar alle kosten in zitten: transport- en hypotheekakte, maar ook kadasterkosten en belasting)
Bouwtechnische keuring kan je ook maar beter zo snel mogelijk doen. Als daar iets uit komt heb je dan nog tijd om extra te onderhandelen (je
mag ontbinden als het boven je ingestelde limiet komt, maar je kan natuurlijk ook wat extra geld van de verkopende partij vragen). Ik heb het via vereniging eigen huis gedaan: maandag aangevraagd, vrijdag de keuring.
Let ook op dat als je een hypotheek met NHG wil, je daar blijkbaar een ander soort keuring voor nodig hebt.
Taxatie ben ik nu mee bezig. Best wel veel prijsverschil tussen de aanbieders! Ik laat het nu doen door een collega van mijn makelaar, maar heb wel de prijs wat omlaag kunnen praten door met andere aanbieders te schermen. Ik hoop in elk geval dat dat donderdag gedaan is en ik het rapport heb (ook hier stelt NHG nog eisen aan, niet iedereen mag van hun taxeren): vrijdag ga ik de hypotheekofferte tekenen en dan zou ik het rapport misschien nodig kunnen hebben.
Makelaar: de courtage is bespreekbaar. Ik heb als tarief afgesproken: 0,65% van de vraagprijs plus 10% van het verschil tussen vraag- en verkoopprijs. De vraagprijs was 249500, verkoopprijs 243500, dus ik mag hem 2183 euro (ex BTW!) betalen. Theoretisch zorgt zo'n tarief er voor dat het hem motiveert om de prijs omlaag te praten, maar ik denk dat het voor hem rendabeler is om de koop snel rond te maken (weinig uren maken) dan om het uiterste eruit te slepen.
Hypotheek: ik had vier weken de tijd (da's standaard, denk ik) om de financiering rond te krijgen en de bankgarantie bij de notaris te krijgen. Moet je niet denken dat je dus ruim de tijd hebt: je kan meestal niet binnen een dag bij zo'n hypotheker terecht. En als je dan een accoord hebt, moet de uiteindelijke hypotheekakte nog aangevraagd worden, gaat ook weer tijd overheen. Belangrijk is dat de bankgarantie op tijd bij de notaris is en die krijg je volgens mij pas als de hypotheek helemaal rond is, inclusief medische goedkeuring voor de ingebouwde verzekering. Het liefst ga je voor de koop van een huis alvast met een paar hypothekers praten, scoor vast een paar offertes dat je zodra het er op aan komt weet wat je wil.
Waar valt op te winnen:
- Afsluitprovisie. Bij ABN en Rabo-bank had ik meteen 0,5% afsluitprovisie terwijl ING en Obvion (via de Hypotheker) 1% wilden. Bij ING en Obvion heb ik dat omlaag kunnen krijgen naar 0,5%.
- Bij ING (via een hypotheek-adviesbureau) had ik eerst ook nog 0,5% 'intermediaircommissie'. Na dreigen met andere hypotheken is die komen te vervallen.
- Rentepercentages. Valt soms wel wat van af te krijgen, maar levert niet altijd heel veel op. Zeker bij een spaarhypotheek niet: als je schuld-rente omlaag gaat, gaat de rente op het spaar-deel ook omlaag (zijn immers gekoppeld) maar de spaarpremie daardoor omhoog (je moet uiteindelijk hetzelfde bedrag bij elkaar sparen).
- Bij de Rabo-bank hebben ze voor starters een leuke actie: notariskosten en taxatie (of technische keuring, weet ik even niet zeker) voor 1000 euro. Moet je wel van tevoren weten dat je voor de Rabo-hypotheek gaat, want de notaris moet je al snel gekozen hebben. Scheelt wel een paar honderd euro, denk ik.
- Bankgarantie: als je de tijd hebt kan je die denk ik wel wegonderhandelen. Praat je over 100 euro of zo.
Nationale hypotheek garantie (NHG): daar zijn behoorlijk wat eisen voor:
- Maximale hypotheek 265.000 euro;
- Maximale prijs van het huis zelf: 236.607 euro
- BKR toetsing
- Taxatierapport
- Bouwkundig rapport
- Inkomenseis (maar geen idee wat die eis precies is)
- Aflossen (tenminste 50% moet je aflossen, in de praktijk wordt het 55%)
- en nog wat andere eisen...
Let met name op die prijs van het huis zelf. Als je daar net overheen gaat kan je misschien regelen dat je bepaalde onderdelen (zonwering, parket) 'los' overkoopt en daarmee de prijs van het huis verlaagt.
Als je vooraf al met een hypotheekadviseur gaat praten, laat hem dan meteen een check doen of je met je inkomen voor NHG in aanmerking komt.
Maar goed, het loopt hier allemaal nog. Zal blij zijn als de hypotheek helemaal geregeld is. Algemene tip: als het er op aan komt gaat het sneller dan je denkt en heb je veel te weinig tijd om het helemaal goed te regelen. Goed voorbereid zijn helpt.
[
Voor 4% gewijzigd door
vanaalten op 10-04-2007 14:19
]