
Welkom
JAAAA HOOOOOR DAAAR istie weeeeeerr! /me ahum deel vier van het 805 OC topic. Steeds meer GoTters ontdekken deze processor en z`n kwaliteiten. Er is echter nog veel te vragen en daarom is dit topic gemaakt, om alle onbeantwoorde vragen te beantwoorden.
Vorige topics:
De Pentium D 805, de nieuwe overklokkining? (was eerst: De Pentium D 805, waar zit het addertje?)
De Pentium D 805, de nieuwe overklokkoning? Deel 2
De Pentium D 805, de nieuwe overklokkoning? Deel 3
Pentium D, wasda??
De pentium D met de Smithfield kern is Intels visie op dualcore processing. Eigenlijk zou je moeten zeggen, het is het begin, want Intel heeft van de eerste serie DualCore processors een haastklus gemaakt om AMD voor te zijn. Dit is Intel inderdaad gelukt, maar er zitten dan ook wat schoonheidsfoutjes in de chip. Voorbeelden hiervan zijn de grote warmteafgifte en vooral de slechte implementatie van de 64bit instructies. Hier staan de volledige specs vanaf www.intel.com
sSpec Number: SL8ZH
Processor Frequency: 2.66 GHz
Bus Speed: 533 MHz
Bus/Core Ratio: 20
L2 Cache Size: 2 MB
L2 Cache Speed: 2.66 GHz
Core Voltage: 1.25V-1.400V
Thermal Guideline: 95.0W
Thermal Spec: 64.1°C
Package Type: 775 pin
Manufacturing Technology: 90 nm
Core Stepping: B0
CPUID String: 0F47h
De tweede serie Intel Dualcore processoren, de zogenaamde 9xx serie is een stuk beter ontworpen dan de 8xx serie. De 9xx beschikt over de Presler core. Dit houd onder andere in dat de CPU op 65nm is gemaakt in plaats van op 90nm en dat de cache is vergroot van 2x1MB naar 2x2MB. Eigenlijk kan je stellen dat de 8xx serie is opgebouwd uit twee 5xx serie processoren en de 9xx serie uit twee 6x1 serie processoren. Praktische voordelen van de 9xx tov de 8xx serie is dat de latere veel koeler blijft en ook minder stroom verbruikt.
Hieronder een quote uit een ander topic hier op tweakers waar het principe van Intel`s dualcore techniek in detail staat uitgelegd. Dit verhaal geld voor de 8xx serie.
Maar waarom dan een 805 kopen?Wat is dual-core:
'HyperThreading' zodat de processoren 4 onafhankelijke 'threads' kunnen verwerken. (Twee 'threads' op de fysieke 'execution units' en 'threads' op de 2 logische 'execution units'.)
[afbeelding] Het schema hiernaast laat de 'Smithfield' zien.
Het zijn in feite 2 processoren in één behuizing.
Elke core bevat een 1MB L2 cache en heeft z'n eigen onafhankelijke 'bus interface'. Beide cores hebben een verbinding naar de front side bus (FSB).
De FSB draait op 800MHz en moet 2 cores voorzien van een verbinding met de chipset.
Er zijn ook dual-core processoren met HyperThreading.
Een 'HyperThreading processor' heeft maar één fysieke 'execution unit' maar kan wel 2 threads draaien omdat er een 2e logische execution unit in zit. Sommige dual-core processoren zullen ook 'HyperThreading' bevatten, elke core heeft dan
Men kan een interessant artikel vinden op Tweakers.net, genaamd Vergelijking dual-coretechnologie Intel en AMD
Omdat hij goedkoop is! De drempel om met twee cores te pjoeteren wordt zo wel behoorlijk laag gelegd. Zeker nu de D 930 ook is gekelderd in prijs!. Wat voor ons tweakers echter vooral meespeeld, is dat deze processor hartstikke goed overklokt. Kloksnelheden van 3,6GHz (dus 1GHz overklok) zijn eerder regel dan uitzondering. Sterker nog, ik durf te beweren dat elke 805 3,4GHz kan draaien!
En waarom dan geen 930???
De 9xx serie (waar de 930 deel van uitmaakt) mag dan wel koeler zijn, hij draait wel op een hogere FSB snelheid van 800MHz. Dit betekend voor de CPU niet zoveel, maar voor het moederbord dat je gebruikt des te meer. Als je moederbord al moeite heeft om een 805 (533FSB) over te clocken, zal het zeker moeite hebben om een 800MHz CPU als de 930 over te klokken. Een heel goed voorbeeld hiervan is de hieronder beschreven Asus P5ND2-SLI. Voor 533FSB CPU`s is dit bord hartstikke geschikt, maar CPU`s met een 800MHz FSB willen in dit bord bijna niet stabiel draaien, zeker met een overclock.
Cool! Maar wat heb ik nou dan eigenlijk nodig?
Nou een moederbord, geheugen en natuurlijk de P-D 805
Goed overclockende moederborden:
[url=ttp://www.asus.com/products4.aspx?l1=3&l2=11&l3=227&model=558&modelmenu=1]P5ND2-SLI[/url]

De Asus P5ND2-SLI is gebaseerd op de nVidia nForce4 SLI Intel Edition chipset. Deze chipset, ook wel C19 genoemd, ondersteund alle dualcore processoren als ook alle single core processoren. Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit bord SLI ondersteuning dus kan je twee nVidia videokaarten met SLI technology aan elkaar knopen om zo jezelf een graphics boost te geven. Dit bord wordt door een aantal GoT`ters gebruikt en hiermee is zelfs de respectabele snelheid van 4GHz gehaald door user VCS. Het bord ondersteund verder Dual Channel DDR2 tot een snelheid van PC5300 (sneller kan er uiteraard ook in, maar het wordt dan terug geklokt) en de deluxe versie heeft zelfs firewire. Standaard is er een Gigabit ethernet aansluiting en de Deluxe versie heeft er zelfs twee. Dit bord is dan ook zeker aan te raden.

Wederom een Asus bord. Met dit bordje is ook goed over te klokken. Dit ligt hem niet aan het feit dat het de P5LD2 is, maar aan het feit dat dit bord is uitgerust met de i945P/G chipset. Het MSI bord uit het vorige deel kan dus theoretisch even ver overclocken. De 945P/G chipset is samen met de dualcore processoren uitgebracht en ze voelen zich op deze chipset echt thuis. Alles wordt ondersteund en fabrikanten hoeven geen foefjes uit te halen om het werkend te krijgen. Borden met een i945P/G chipset staan garant voor moeiteloos dualcore computerplezier en kunnen ook allemaal heel behoorlijk overgeklokt worden.
matig overclockende moederborden
Met matig overclockend bedoel ik dat overclocken heel goed mogelijk is, maar dat dit niet zonder slag of stoot gaat en dat modden meestal nodig is om een stabiele pc te krijgen.

Dit moederbord is behoorlijk geliefd door tweakers die van een socket 478 of socket A system afkomen en nog bulten DDR1 en een high-end AGP kaart hebben. Dit moederbord maakt gebruikt van de Intel 865pe chipset. Er zijn echter wel een aantal problemen mee. GoT user eXoDuS heeft het zelfs voor elkaar gekregen zwarte vlekken op het PCB te genereren door 'alleen maar' de proc zonder voltage verhogingen op 3,4GHz te draaien. Dit komt onder andere doordat de stroomvoorziening voor de processor maar 3 van de 4 fasen gebruikt. Hierdoor worden een aantal condensatoren enorm heet. Dit komt natuurlijk de stabiliteit niet ten goede. Dit bord ondersteunt AGP en DDR1
Dit moederbord heb ik en maakt gebruik van de intel 955x. De op een na beste chipset van Intel. Veel tweakers kennen Abit als overklok fabrikant. Nou ze hebben zich behoorlijk op dit moederbord uitgeleefd. Het BIOS puilt uit van de overklok functies en ik kan uit eigen ervaring melden dat dit bord geen moeite heeft met een 805 @ 3,6GHz op stock voltage. Lage VCore of zwarte vlekken op het moederbord zoals bij eXoDuS` P5P800SE zijn met dit bord niet in te denken. Het probleem bij dit bord schuilt hem in een BIOS bug. De door mij behaalde 3,6GHz is ook het absolute maximum wat dit bord met een 533FSB CPU zal presteren. Bij een FSB hoger dan 170MHz (680MHz) boot het bord niet. Hier is tot nu toe geen oplossing voor gevonden. Ik raad jullie dan ook aan alleen dit bord aan te schaffen met een 800FSB CPU, want dan ga je ECHT als de brandweer
Slecht overklokkende moederborden
De wall of shame van moederborden. Borden in deze categorie klokken voor geen meter over. Ze zijn instabiel en hebben weinig tot geen mogelijkheden om voltages aan te passen.
[center]

Dit moederbord wordt niet veel gebruikt (ik heb het iig nog niet veel gezien hier op GoT). Het maakt gebruik van de VIA PT880 Ultra chipset. Deze chipset heeft evenveel functionaliteit als de 865pe chip met daarbij ook nog een PCIe x4 slot. Hier passen x16 videokaarten in en ondanks dat 4x weinig lijkt, is dit ruim genoeg voor hedendaagse videokaarten. Dit slot geeft echter met bepaalde PCIe kaarten problemen. Kijk dus van tevoren wel of jou videokaart ondersteund wordt voor je een bord met een PT880 pro of ultra chipset koopt. De voornaamste reden waarom dit bord in dit lijstje staat is omdat het absoluut nul komma nul moigelijkheden heeft om het voltage aan te passen. Op de Asus site staat van wel, maar het zit er niet in. Dit is echter niet het enige probleem. Ook met een volt mod blijkt dit bord niet verder te klokken dan 166MHz FSB (666MHz). Afradertje dus.
Meer ervaringen zijn tot nu toe niet aan het licht gekomen. Er kan dus vanuit gegaan worden dat bordjes met VIA chipsets leuk zijn voor stock draaien, maar overclocken zit er jammer genoeg niet in. Verder is de AW8 af te raden door de FSB Lock-up. Een beter alternatief is de Asus P5WD2, dit bord is in de vorige TS beschreven.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe presteerd dat ding dan?
Renderen
Mensen die de 805 @ stock gebruiken om bijvoorbeeld te renderen zullen een enorme boost merken tov. singlecore CPU`s. Hieronder een grafiekje waar het single - dualcore verschil tijdens renderen duidelijk wordt

Zoals je ziet presteerd de CPU ondermaats als je `m vergelijkt met een X2 3800+. Daarom moet je zo`n CPU ook OVERCLOCKEN

Ja jullie zien het goed, de 130 euro kostende 805 rendert hier bijna een 1000E kostende FX60 eruit! Dat zijn nog eens getallen
Gamen
Er zijn mensen die natuurlijk ook anders renderen, namelijk tijdens een heftig potje fraggen! Voor gamers is deze CPU @ stock wederom niet echt interessant:

Wordt echter de CPU op z`n staart getrapt, dan verschijnt het volgende plaatje (wederom te groot voor het forum dus weer een link)

Ook hier moet alleen de FX60 voorgelaten worden. Bedenk ook hier weer het prijskaartje van beide processoren!
Wow Mike, wat een geweldige uitvinding, zit er dan ECHT geen addertje onder het gras??
Nou tom, dat zal ik je vertellen. Ergens bovenaan heb ik je verteld over de warmteafgifte van de eerste generatie Pentiums D (Pentia D
Wil je wel echter kietelen, dan moet je rekening houden met het stroomverbruik. Dit begint dan namelijk ernstige proporties aan te nemen. Een Pentium D 805 op 4,10GHz verbruikt 125 Ampére op 1.7Volt wat neerkomt op 210 WATT Als je je geen beeld bij dit stroomverbruik kan maken zal ik een voorbeeldje geven. Een Sempron64 3000+ systeem met 6600GT en 1 hardeschijf en 1 dvd drive verbruikt @ load ongeveer 210 Watt. Dit bereikt een Pentium D dus in z`n eentje! Je gehele systeemwattage komt ongeveer rond de 400Watt uit als je mid-end videokaarten en 2 hardeschijven gebruikt. Gebruik je een X1900XT of iets dergelijks, dan loopt het aardig richting de 500Watt. Dat is voor de energiekenners een HALVE KILOWATT!!!
Wat moet ik verder nog weten?
Om de processor deze enorme stroom van 125A te leveren krijgen de stroomcircuits op het moederbord het aardig te verduren. 'nieuwe' moederborden zijn hier aardig op voorbereid maar 'oude' moederborden als de P5P800SE trekken dit niet helemaal lekker. Als gevolg hiervan kan het moederbord behoorlijk verkleuren:

Mini RAM FAQ
In het vorige deel werden heel veel vragen gesteld over wat voor geheugen men nu moest gaan gebruiken. Dit wordt prima uitgelegd in de RAM FAQ van PMG, maar mensen zijn van nature lui, dus zal jullie favoriete topicstarter hier even een hele korte samenvatting neerplempen die je in je achterkamer moet stampen en
NOOIT WEER MOET VERGETEN |
Om te beginnen heeft de PD 805 een FSB van 133MHz. Dit wordt door Intel gequadpumped (
(133 * 4) * 8 = 4256 MB/s)
Zoals je ziet is lijktdie 4256MB/s verdacht veel op PC4200 -> 533MHz geheugen. Dit klopt ook, want PC4200 geheugen kan genoeg bandbreedte leveren voor een PD @ STOCK (533FSB) snelheden. Om ons sommetje te testen passen we het ook toe op een 800MHz FSB P4.
(200 * 4) * 8 = 6400MB/s.
JAJA mensen, nu komt de aap uit de mouw! Een P4 met een 800MHz FSB heeft dus 6400MB/s aan bandbreedte nodig. Omdat DDR geheugen officieel niet sneller gaat dan 400MHz (PC3200) is Dual Channel uitgevonden. Neme je namelijk twee latjes PC3200 geheugen dan krijg je:
3200 * 2 = 6400!!!
EurekA!! Als het goed is snappen jullie nu hoe geheugenbandbreedte wordt 'gemaakt' en hoe dual channel werkt. Van het eerste rekensommetje is alleen de FSB snelheid variabel. Om je benodigde geheugenbandbreedte te berekenen gebruik je de volgende stappen:
Zoek uit wat je echter frontside bus snelheid is. Voor P4`s is dit 133MHz (533) of 200MHz (800). EE processoren hebben een 266MHz (1066) bus. De pentium D 805 heeft een 133MHz (533) bus en alle andere dualcore processoren een 200MHz (800) bus. Gebruik vervolgens het volgende sommetje:
( je echte kloksnelheid * 4 ) * 8 = xxxx => benodige geheugenbandbreedte.
Met een Pentium D zit je dus met DDR2 800 (PC6400) redelijk safe. Je kan dan met single channel een CPU tot 800MHz van bandbreedte voorzien. Je kan uiteraard ook DDR2 533 (PC4200) of DDR2 667 (PC5300) gebruiken, maar het is wel aan te raden dit dan in dual channel te gebruiken omdat al bij een CPU clock van 3320MHz single channel DDR2 667MHz al niet meer genoeg is.
Moraal van het verhaal:
DDR2 800 (PC6400) -> voor de PD805 is 1 latje, dus single channel genoeg tot een FSB van 800MHz
DDR2 667 (PC5300) -> voor de PD805 zijn twee latjes, dus dual channel vereist vanaf een FSB van 667MHz
DDR2 533 (PC4200) -> als je je PD 805 ook maar 1 MHz overclockt heeft PC4200 geheugen al niet meer genoeg bandbreedte. Het is dan ook aan te raden dit altijd in dual channel te gebruiken.
DDR1/2 400 (PC3200) -> Hetzelfde verhaal als hierboven, altijd dual channel, want zelfs @ stock heeft PD805 niet genoeg aan single channel PC3200 geheugen.
Voedingseisen
Om je CPU van voldoende prik te voorzien moet je een degelijke voeding in huis halen. Zoals hierboven gezegd verbruikt een 805 @ 4.10GHz 210W. Dit is op 1,7V. Deel je volgens de formule
P = U * I
210 = 1.7 * 125
Deze 125Ampere wordt door het spanningscircuit aan je CPU geleverd. Dit spanningscircuit (de beruchte mosfets van eXoDuS) wordt weer gevoed door de 12V lijn van je voeding. Je 12V lijn is (grofweg) 7x zo hoog als de 1,7V (VCore). Je kan die 125A benodigt voor je CPU dus ook door 7 delen.
125 / 7 = 18A
Je hebt dus een voeding nodig met 18A op de 12V lijn. Voedingen van Sweex of QTec hebben dit NIET!! en zullen dus ook nooit en te nimmer een fatsoenlijk overgeclockte 805 kunnen voorzien van prik.Voor meer uitleg over voedingen, zie dit topic
Koeling
210 Watt. Hoeveel is Watt dat eigenlijk?? Nou behoorlijk wat Watt!! (

Zoals gezegd heeft deze koeler een 5000RPM koeler en het geluid van een 80MM fan op 5000RPM is goed te vergelijken met een straaljager! Daarom hebben producenten als Zalman en Arctic Cooling andere coolers op de markt gebracht die het kunstje flikken op veel minder toeren en dus veel minder herrie. Hieronder zie je de Zalman CNPS 9500 die VCS oa. gebruikt en daaronder de Arctic Cooling Freezer 7 pro.


Naast conventionele luchtkoelers zoals de CNPS9500 of de Freezer zijn er ook waterkoel setjes op de markt. Thermaltake heeft een heel goedkoop en goed presterend setje te koop, namelijk de Bigwater

Verder leveren bedrijven als Asetek, DangerDen, Innovatek en anderen ook setjes van hogere kwaliteit, maar uiteraard ook met een hoger prijskaartje.
Wanneer mag ik hier eigenlijk posten??
Dit topic is er vooral om mensen die twijfelen over de aanschaf van de P-D 805 over de streep te trekken
je core clock vermelden (liefst met CPU-z verificatie) |
vermelden welk moederbord je gebruikt |
je geheugenbandbreedte (uit everest |
Stabiel of SS (suicide shot) |
Koeling (Je koeler vermelden bv: Zalman CNPS9500 |
Voltage |
gemaild kan worden naar: got AT ehoekstra DOT speedlinq DOT nl
En wanneer mag ik niet posten?
Iedereen mag hier posten! Er zijn echter een paar dingen die hier echt niet horen of gewenst zijn, hieronder vallen: Flamen op Intel, Flamen op AMD, schelden, meer Offtopic blaaten dan Ontopic, zoekvragen stellen, enz
/me OC resultaten
# | Clock | Moederbord | geheugenBB | Stabiel/SS | Koeling | Voltage | Door | |||||||
1 | 4069 | Asus P5W DH | 5600MB/s | Stabiel | Swiftech 6002 | 1.57V | MMMMM | |||||||
2 | 4000 | Asus P5ND2-SLI | 6128MB/s | Stabiel | CNPS9500 | 1,425V | VCS 2 | |||||||
3 | 3900 | Asus P5ND2-SLI | 6179MB/s | Stabiel | CNPS9500 | 1.44V | Bapemania | |||||||
4 | 3900 | Asus P5ND2 SLI | 5234MB/s | Stabiel | ??? | 1.46V | mad-dog | |||||||
5 | 3850 | Asus P5ND2-SLI | 5841MB/s | Stabiel | CNPS 9500 LED | 1.475V | VCS1 |
Veel plezier in dit topic en zoals ze bij intel zeggen:

C&C over de topicstart of over iets dat ik blaat hier of elders op GoT kan uiteraard ook gemaild worden naar bovenstaand adres
@ de moderators: Doordat ik op vakantie ga en het vorige topic zo ongeveer vol zit, heb ik dit topic reeds gemaakt. Gelieve de vorige dus te sluiten (of te laten verdwijnen) en deze open te laten
[right]/me © P43000[/right
[ Voor 9% gewijzigd door -ErikE- op 14-08-2006 17:34 ]