Toon posts:

Wat zijn goede oordopjes? Deel 7

Pagina: 1 2 3 ... 13 Laatste
Acties:
 • 17.828 views sinds 30-01-2008

 • DeeD2k2
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21-01 17:21
Oordopjes zijn het belangrijkste deel van een portable audio speler. Als je geen oordopjes of koptelefoon hebt, kan je onderweg namelijk niet van je muziek genieten. Bij iedere speler worden ze dan ook geleverd. De kwaliteit ervan is alleen vaak om van te huilen. Dat is de reden dat itsontoday eind mei 2003 het topic Wat zijn goede oordopjes opent. zes delen, 6000 reacties en tientallen dopjes later heeft hij echter nog steeds geen echt antwoord op deze vraag. De prijskwaliteit afwegingen zullen namelijk voort blijven duren. Ook dit topic.
Nieuws
Gaming
In eersten instantie een wat vreemde kop in een topic over oordopjes. Als je je bedenkt dat met de PlayStation Portable (PSP) en de Nintendo DS de portable gaming markt een grote boost heeft gekregen, valt het toch weer mee. De eerste grote naam die hier op inspeelde was Logitech. Met hun speakersystemen hebben ze al heel wat ervaring op kunnen doen op het gebied van geluid. Dit zien we terug in hun in-ear oordopjes de PlayGear Stealth.
Waar Shure haar E4 met de iPod wilde laten matchen, doet Logitech dit met de PSP. Gelukkig zijn zwart en zilver geen schokkende kleuren. Echt kritisch op het gebied van geluid zijn de meeste reviews nog niet. De meeste zijn namelijk afkomstig van gamers die blijkbaar nog niet veel kaas hebben gegeten van oordopjes. Wat ze vaak wel opviel was de korte kabel van slechts één meter.
Het geluid wordt oké genoemd. Het is in ieder geval beter dan de standaarddopjes van de PSP of de iPod. Al met al lijkt het erop dat ze met iets meer dan 20 euro een goede concurrent zijn van the Plug’s van Koss.

http://crew.tweakers.net/DeeD2k2/deel7/pgs.jpghttp://crew.tweakers.net/DeeD2k2/deel7/SHE9500.jpg

Waar ze meer verstand hebben van kwaliteitsgeluid, is bij Shure. Het Amerikaanse bedrijf lijkt haar markt nog niet breed genoeg te vinden en introduceerd de Gaming Edition. Wederom blijkt dus dat ook die markt serieus genomen wordt.
De dopjes zijn varianten in de bekende E serie. Onder de motorkap zijn ze gelijk aan de E2, E3 of E4. Naast de toevoeging van een “g” achter de naam zijn ze te herkennen aan hun volledig zwarte kleur. Een betere inspectie leert ons dat het snoer met 5 inch is ingekort en voorzien lijkt te zijn van een licht aangepaste plug die beter in de portable game consoles past.
In de V.S. zijn ze al verkrijgbaar en waarschijnlijk volgt Nederland eind deze maand (januari).

Shure lijkt zelfs nog verder te willen gaan. In de I-serie worden de high-end oordopjes gecombineerd met een microfoontje om zo een headset van hoge kwaliteit te vormen. Binnenkort kunnen we dus ook genieten van topgeluid uit onze telefoons.

http://crew.tweakers.net/DeeD2k2/deel7/I3.jpghttp://crew.tweakers.net/DeeD2k2/deel7/I4.jpg

iPod
Wederom een vreemde kop. Toch kan ik er niet omheen: beginnend bij de Shuffle heeft Apple de geluidskwaliteit van de iPod naar een hoger niveau getild. De vijfde generatie van de spelers is namelijk voorzien van een verbetering in de laagweergave. De ze bassboost zorgt ervoor dat het voor de vele eigenaren van de speler niet meer uitmaakt dat ze voor deze, en niet voor een andere, speler oordopjes zoeken. Helaas laat de ingebouwde equalizer nog wel te wensen over waardoor het geluid niet optimaal naar eigen smaak aan te passen blijft.
Modellen overzicht
Gedurende alle topics zijn natuurlijk vele modellen naar voren gekomen. De populairste uit de drie (prijs)klassen vind je in het onderstaande overzicht.
Naam:Sennheiser MX400Sharp HP-MD33Shure E4
 http://stereophones.ru/img/mx400-rc.gifhttp://www.watch.impress.co.jp/av/docs/20030905/sharp6.gifhttp://www.mp3shop.nl/images/product/image.php?id=10150
Frequentoebereik:18-20.000 Hz20-20.000 Hz?
Impendantie:32 Ohm16 Ohm29 Ohm
Maximale
geluidsdruk:
125 dB/mW105 dB/mW109 dB/mW
Kabellengte:1 m0,65 + 1 m1,42-1,55 m
Gewicht6 g3 g31 g
Bijzonderheden:'Normale' dopjes.
Foam om 'speakers'
In-Ear, 4-pole
(incl. verlengstuk)
Geen goede combie met oude iPods
Reviews:---
Homepage:Sennheiser Sharp Shure
Kopen:Algemeen verkrijgbaar
v.a. 15 euro
Onder de naam Creative EP-630 bij diverse webshops. Origineel niet in NL. Evt. via persoonlijke (inkoop)acties.
v.a. 30 euro
Online verkrijgbaar (vooral in VS) of bij audio speciaal zaken
v.a. ~200 dollar
In het bovenstaande overzicht staan natuurlijk slechts drie van de vele dopjes. Daarom vind je hieronder een beknopte samenvatting van wat er nog meer te krijgen is.

De oplettende lezer ziet dat ik de Sony EX71 vervangen heb door de Sharp MD33. Dit heb ik gedaan omdat de strakkere geluidsweergave meer mensen aan lijkt te spreken en ze daarmee enorm populair zijn. Alternatieven voor deze twee modellen zijn de Panasonic RP-HJE50 die, qua geluid, tussen de Sharp’s en de Sony's in zitten maar uitblinken wat de pasvorm betreft. Tenslotte is er nog de Philips SHE9500. Dit is het goedkoopste model en blinkt eigenlijk alleen uit als het om de hoeveelheid bas gaat. Als niet in-ear alternatief kan je de Sony MDR-E888 proberen op de kop te tikken. Dit kan je Sony's beste dopje noemen.
Op low-end gebeid kan je ook voor de Sony MDR-E931 kiezen. Ze zijn wat duurder dan de MX400, maar zitten wel beter. Goedkoper kan je ze ook bij Sony vinden. Net als bij Philips. De dopjes die de laatste producent blinken vooral uit in bas weergave. Helaas vind de kritische luisteraar dit vaak te veel. Het oudste in-ear model in deze categorie zin The Plug's van Koss. Helaas is de kwaliteit van zowel de draad als de schuimpjes ondermaats. Ook is het niet onverstandig eens naar de Logitech, die eerder in deze post genoemd is, te zoeken.

In het high-end kolommetje heb ik de Shure E3 inmiddels vervangen door de E4. Dit komt voornamelijk doordat ze ook heel goed lijken te combineren met de laatste generatie iPods.
De E3’s blijven echter goede allrounders. Er is vele malen meer (positieve) ervaring mee dan met de Ultimate-Ears super.fi 3Studio en ze geven een toegankelijker geluid dan de Etymotic ER-6i. Die laatste heeft de beste seal en is uitstekend in het midden en hoog, maar voor de gemiddelde luisteraar is de bas ondermaats. Alle drie zijn goede instap-high-end modellen.
Als alternatief voor de E4 kan je bij Ultimate Ears de super.fi 5Pro’s vinden. Deze zijn uitgerust met twee drivers waarmee ze ook uit laag uit de oudere iPods kunnen toveren. Voor de bassliefhebbers is er de super.fi 5EB. Met hun 13,5 mm diafragma’s zijn het subwoofertjes in je oor.
Als je daar nog niet teverden mee bent, kan je een prijsklasse hoger de Shure E5, de Etymotic ER-4 of een model van Westone opzoeken. Zij die over een ultieme monitor met persoonlijke pasvorm van Ultimate Ears (zoals de EU-10 Pro) willen beschikken moeten diep in de buidel tasten dankzij enorme prijzen van 600 dollar en meer.
FAQ
Wat voor dopjes zijn er?
Natuurlijk is ieder dopje anders. Toch zijn er twee verschillende typen te onderscheiden: De gewone en de in-ear dopjes. De eerste zijn het bekendst en worden bij de meest portable audio apparatuur geleverd. Deze hangen in de oorschelp en de opening (waar het geluid uit komt) licht als het ware tegen de gehoorgang aan. De wat duurdere dopjes zijn vaak voorzien van een uitstulpsel dat een stukje in de gehoorgang steekt. Dit zorgt er vaak voor dat de dopjes steviger blijven zitten en de lage (bas) tonen beter overkomen.
Het tweede type, de in-ear dopjes, wordt in de gehoorgang gedrukt. Het voordeel hiervan is dat de meest tonen beter overkomen omdat ze directer op het trommelvlies geprojecteerd worden. Ook hoor je de omgeving veel minder. Er zit namelijk als het ware een prop in je oren. Omdat de omgeving minder hinder geeft, zal je het volume lager kunnen laten en je oren ontlasten.

http://crew.tweakers.net/DeeD2k2/deel6/eks2.jpg

Sennheiser maakt ook MX500 dopjes. Een hoger nummer en duurder, maar niet beter?
Er zijn twee verschillen met de MX400: De MX500 heeft een volumeregelaar een groter frequentiebereik. Zo'n volumeregelaar is een simpele potentiometer en slijt daarom bij regelmatig gebruik erg snel. Ook het maximum volume wordt iets omlaag gebracht.
Het frequentiebereik van de MX400 is 18-20000Hz en die van de MX500 is 18-22000Hz. De gemiddelde mens kan tonen horen men een frequentie tussen 20 en 20000 Hz, dus de toevoeging is vrij nutteloos. (Tenzij de frequentie karakteristiek van de MX500 veel beter is.)

Sony heeft naast EX71 (= MDR-EX71SL) ook EX51 dopjes. Deze zijn een stuk goedkoper, maar verschillen volgens de site niet van elkaar...
Ze verschillen wel degelijk van elkaar. Aan her uiteinde van het snoer van de EX71 zit een rechte mini jack en aan de EX51 een L-vormige. De EX71 is dus makkelijker te gebruiken met een afstandsbediening.
Het belangrijkste verschil is het draagcomfort. Waardoor dit veroorzaakt wordt is onduidelijk. Volgens Sony zelf zouden net als bij de EX71 ook bij de EX51 siliconen dopjes geleverd worden, maar sommige bronnen beweren dat ze van rubber zijn.

Ik heb een mooie witte iPod, en daar staan die zwarte Sony EX71 dopjes niet bij. Wat nu?
Geen nood. Je kan ze ook in het wit krijgen! Kijk eens op i-shopping4u of Audiocubes . Zij sturen ze ook naar Nederland. (Je moet alleen wel betalen via PayPal of creditcard.) Voor iets meer geld kan ej ze tegenwoordig ook in Nederland krijgen. Stap eens een Dixons binnen of kijk eens op mp3man.nl

http://crew.tweakers.net/DeeD2k2/sonys.jpg


Mijn dopjes zitten verwerkt in het koord van mijn MP3speler maar ik moet/wil nieuwe dopjes. Moet ik het nu zonder koord doen?
Tot voorkort was dat wel het geval, maar het hoeft niet meer. Sony heeft inmiddels de MDR-NX1 Neck Strap Earphone uitgebracht. Deze hebben, net als de dopjes van je speler, een draagkoord. Je moet ze alleen wel uit Amerika laten komen en met creditcard betalen via Audiocubes .
Inmiddels zijn er ook goedkopere varianten van verschenen. Deze dopjes lijken sterk op die van de betrefende MP3 spelers en zij te krijgen bij de grotere elektronica ketens en diverse webwinkels (zoals bij mmport.nl).

Mijn speler heeft een afstandsbediening, zit ik dan sowieso aan al die snoeren vast?
Nee. Zoals hierboven staat worden de Sony MDR-EX71 dopjes met een rechte mini jack geleverd. Daarnaast maakt Sennheiser MX400RC Reduced Cord/Remote Control) dopjes. Deze zijn het zelfde al de gewone MX400, maar hebben een korter snoer een rechte mini jack. Deze zijn bijvoorbeeld te krijgen bij Mp3man.NL.

Die Sharp HP-MD33's lijken me wel wat, maar geeft die 4-pole plug nou echt zoveel problemen?
Dat valt gelukkig erg mee. In sommige 3-pole busjes, zoals die van de iPod G4, werken ze zelfs direct. In de andere gevallen kan je het beste de verlengkabel gebruiken. Deze is overigens niets langer dan die ven de EX71, en zorgt voor een totale lengte van ongeveer 1.30m. Dit eind kan je natuurlijk oprollen en vastzetten met een elastiekje of sluitklipje.
Als je dit echt niet wilt, kan je ervoor kiezen de twee polen met elkaar te verbinden. Dit kan om keerbaar met aluminiumtape en onomkeerbaar met behulp van een soldeerbout. In dat laatste geval moet je ervoor zorgen dat je de plug niet te heet maakt, anders smelt de isolatie. Ook moet je ervoor oppassen dat je niet teveel tin gebruikt om te zorgen dat de plug nog wel in de bus past.

http://sharp-world.com/products/1-bit/common/fcut_4pole.gif http://sharp-world.com/products/1-bit/common/fcut_3pole.gif
3-Pole Earphone Plug - 4-Pole Earphone Plug


Al die Creative dopjes en hoofdtelefoons lijken erg veel op modellen van ander merken, wat is het verschil.
Het inmiddels bekendste model van Creative is de EP-630. Deze is technisch identiek aan de Sharp HP-MD33. Het grote voordeel is dat het model in Nederland vrij makkelijk verkrijgbaar is. Daarnaast hebben ze geen onderbroken draad en is deze voorzien van een 3-pole plug. Dit model kopen is dus ook een oplossing van het bovenstaand probleem. Tenslotte zijn de draadjes van de splitsing naar de twee dopjes even lang. Door deze Y-vorm hoef je niet een draadje door je nek te leggen.
Uit het bovenstaande kunnen we (waarschijnlijk) opmaken dat de andere modellen van Creative ook gelijk zijn aan de modellen van de ander merken waar ze op lijken.

Ik ben het oorstukje van mijn dopjes kwijt. Kan ik deze vervangen?
In de meeste gevallen niet. De veelal rubberen delen, zoals Sony en Philips ze maken, zijn niet los verkrijgbaar. Je zult dus nieuwe dopjes aan moeten schaffen.
De schuimrubberen stukjes, van bijvoorbeeld Sennheiser en Apple (iPod), zijn wel los te krijgen. De schuimpjes met een diameter van 15 mm zijn bij veel elektronica zaken te krijgen. Anders zijn ze nog on-line te bestellen.
Dan zijn er nog de opzetstukjes van de Sony en Sharp in-ear dopjes. Deze kan je los uit Amerika laten komen of direct bij Sony bestellen, maar zijn dan erg duur. Daarom is het maar goed dat beide merken verschillende maten bij de dopjes zelf leveren. Zo kan je de maten die je niet gebruikt ruilen met anderen. Als eerste stap voor een ruil, kan je oude posts doorlezen of een verzoek posten in dit topic. Ook kan je die van een ander merk, zoals Shure, proberen. Welke stukjes waarop passen, kan je terugvinden in het onderstaande deel over In-ear dopjes.
Tenslotte zijn de dopjes van Shure bij de meeste Shure leveranciers te krijgen. Zij hebben vaak verschillende varianten. Ervaringen met de verschillende typen zijn in de delen van dit topic te vinden. Zo blijken de Triple Flanges het beste te zitten als je het uiteinde (na de laatste flange) eraf knipt.

http://crew.tweakers.net/DeeD2k2/eue888.jpg

Tips

Bij het kopen en in gebruik nemen van dopjes zijn er een aantal dingen handig om in het achterhoofd te houden:

Frequentie karakteristiek
Over het algemeen staat tussen de specificaties van dopjes het frequentiebereik gegeven. Zo kan je vinden dat de Sennheiser MX500 een bereik heeft van 18 tot 22.000 Hz en bijvoorbeeld de UE-10 Pro van 20 tot 16.000 Hz. Nou zou je verwachten dat de Sennheisers lekkerder klinken, ze kunnen immers meer tonen weergeven. Toch zullen de UE's beter klinken (en dat mag ook wel voor 45 maal duurdere dopjes). Hoe kan dat?

Het zit als volgt: Een toon (frequentie) kan met een bepaalde sterkte (in dB) weergegeven worden. Dit hoeft natuurlijk niet voor iedere frequentie dat een dopjes (maar ook een hoofdtelefoon of speaker) weer kan geven het zelfde te zijn. Sterker nog, dat is in de meeste gevallen niet eens het geval. Dit zorgt voor een zogenaamde frequentie karakteristiek.
Zo zie je in de onderstaande grafiek voor iedere (voor de mens) hoorbare frequentie hoe hard het, bij gelijke input, weergegeven wordt.

http://crew.tweakers.net/DeeD2k2/graphCompare.php.png


Je ziet dat de grafiek van de E3 veel stabieler rond één niveau ligt dan die van de MX500. Kortom, de weergave van de eerste lijkt meer op de input. Hier moet ik wel bij zeggen dat een gemiddeld mens pas verschillen kan horen bij stappen groter dan 3 dB. Zo kan het dus dat de MX500 meer tonen weer kan geven maar toch minder klinkt.

Hieronder zie je de karakteristiek van de UE-10 Pro. Als het goed is kan jij zeggen waarom deze, met een veel kleiner bereik, toch veel beter is dan bijv. de MX500.

http://crew.tweakers.net/DeeD2k2/UE-10_PRO_chart.gif


Inspelen
Je haalt je dopjes van een alom geprezen type uit de verpakking, gaat luisteren maar wat een bagger! Productiefoutje? Ik denk het niet. De driver (het ding dat voor de geluidsgolven zorgt) zal nog zal nog wat soepeler in de ophanging moeten komen te zitten. Dit gaat normaal gesproken vanzelf, maar als je zo snel mogelijk plezier wilt hebben van de juiste kwaliteit, kan je gaan inspelen.
Inspelen doe je door je dopjes continu te laten spelen en, om het proces sneller te laten gaan, het liefst met een verhoogd volume. Over hoe lang je dit dan moet doen zijn de meningen verdeeld. Ik heb zelf bijvoorbeeld het idee dat 24 uur genoeg is, maar er zijn ook mensen die beweren dat de dopjes pas na 200 uur volledig ingespeeld zijn. Hier moet je dus zelf achter zien te komen. Stop als jij ze goed genoeg vind klinken. Dan kan het alleen nog maar beter worden.
Ik heb het overigens niet voor niets over verhoogd volume. Maximaal volume zal in veel gevallen namelijk schadelijk zijn voor je dopjes. Ik houd het volume aan dat je nog net naar de dopjes kan luisteren (ongeveer stand 30 met een iRiver H120 i.c.m. Sony EX71). Je weet in ieder geval zeker dat je te ver gaat als de dopjes gaan kraken en/of vervormen.
Om er voor te zorgen dan het inspelen voor alle frequenties optimaal gebeurd, moet je op alle frequenties inspelen. Dit kan je doen door een grote diversiteit aan muziekstijlen te gebruiken (ook stijlen waar je normaal niet naar luistert) of enkel ruis te spelen. Ruis bestaat namelijk uit erg veel verschillende frequenties die, ongeordend, door elkaar gespeeld worden.

Wanneer er nou ingespeeld moet worden is ook een punt van discussie. Terwijl ik erbij zweer, zijn er ook mensen die zeggen dat inspelen onzin is. Wat ik vooral merkte is dat de tonen vooral levendiger zijn geworden en dat het hoog beter vertegenwoordigd is. Voor het inspelen klonken ze eerst erg star. De bas rolde niet, maar waren tikken en het hoog was schel.

Bron
Een beter dopje kan het geluid alleen beter weergeven, (helaas) niet beter maken. Zorg daarom, helemaal bij het gebruik van high-end dopjes, voor een goede bron. Bij CD, Radio of Cassette(?) is dat niet zo'n probleem, dat is altijd het zelfde. Sinds de opkomst van de MP3 speler is dit echter veranderd. De kwaliteit van een MP3 heb je namelijk zelf in de hand. Bij het gebruik van oordopjes zal je al snel het verschil horen tussen een MP3@128kbps en één met een bitrate van 192kbps. Het geluid wordt directer op je trommelvlies geprojecteerd en er worden vaak meer omgevingsgeluiden afgeschermd. Helemaal dopjes van een hogere kwaliteit laten je duidelijke verschillen horen. Hier zal je dus rekening mee moeten (gaan) houden bij het rippen van je CD's. Ik gebruik bijvoorbeeld minimaal LAME Alt Preset of OGG q5.
Shures kopen
Uit de vorige twee delen van dit topic is gebleken dat de oordopjes van Shure erg populair zijn. Er zit echter een klein nadeel aan de dopjes: mede dankzij de prijs, zijn ze niet zo ruim verkrijgbaar als de meest andere dopjes. Daarom geef ik hieronder een overzichtje van vertrouwde (online) verkooppunten:

New-Line - NL
- E2c: €89,-
- E3c: €179,-
- E4c: €289,-
- E5: €549,-
Piens MusicPlanet - BE
- E2: €99,79 (verz. €23,00)
- E3: €211,68 (verz. €23,00)
- E5: €559.44 (verz. €23,00)
TMAudio - NL
- E2: €111,86
- E3: €238,-
- E5: €684,25
- Foam Tips E3 (5 paar): €23,80
- Flex sleeves E3 (5 paar): €15.47
feedback - NL
Hebben geen webshop, maar zijn wel Shure leverancier. Vestigingen in Rotterdan, Utrecht en Apeldoorn
Mp3man.NL - NL
- E2c: €89,-
- E3c: €179,-
- E4c: €289,-
The Ear Plug Store - US (Versturen NIET als gift )
- E2c: $63,95
- E3(c): $110,95
- E4: $184,95
- E5: $339.95
iDealsound - US (Versturen als gift )
- E2: $99,-
- E3: $179,-
- E5: $499,-
- Shure Eartips: $8,- tot $19,-

Wat ook zeker het vermelden waard is, zijn de For Sale / Trade Forums van Head-Fi. Met een beetje zoekwerk kan je hier 2e hands, z.g.a.n. Shure's vinden, voor soms zelfs de helft van de prijs!
In ear dopjes door Hoedje
Voor de meeste mensen is het een hele investering. Alhoewel de in-ear (en semi in-ear) dopjes er zijn vanaf 20 euro tot 1000 euro, zijn ze sowieso duurder dan de “normale” oordopjes. En dan is ook nog eens lastiger om ze goed te gebruiken. Maar lukt het, dan heb je fantastisch geluid. Het magische woord is seal.

Seal houdt in dat je oordopjes zo in je oor zitten, dat ze optimaal geluid weergeven omdat ze je gehoorgang goed afsluiten. Het geluid wordt tinnig (bassloos) als je geen goede seal hebt. Een goede seal bereiken bestaat eigenlijk uit 2 stappen, de eerste stap is het kiezen van een goed opzetstukje, de volgende stap is om het de dopjes zo goed mogelijk in te doen.

Stap 1: De sleeves


http://home.planet.nl/%7Epiet2081/OD/Shuresoft.jpg

De opzetstukjes zijn er in veel soorten. Bij de semi in-ears, o.a. de Sharp, Sony en Panasonics, worden meestal 3 maten van een zachte rubber of siliconen sleeves meegeleverd. Deze zijn comfortabel, geven gebalanceerd geluid. Nadeel is dat ze niet zo goed blijven zitten, sommige mensen hebben last dat ze uit het oor kruipen. Dit kun je voorkomen door wat foam in de sleeve te doen (meer info. Daardoor zitten ze steviger in de gehoorgang. Een andere oplossing is om ze te bevochtigen voor het indoen, waardoor ze makkelijker een betere seal vormen, en ze dus beter blijven zitten.

http://home.planet.nl/%7Epiet2081/OD/Shurehardclear.jpg

Dan heeft Shure ook nog een variant hierop. Dat zijn de doorzichtige sleeves. Deze zijn hard. Het voordeel is dat ze daardoor beter blijven zitten, het nadeel is dat het heel oncomfortabel is om ze gedurende langere tijd in te houden.

http://home.planet.nl/%7Epiet2081/OD/Shuretriple.jpg

De bi en triple flange sleeves zijn ook min of meer afgeleid van de zachte sleeves. Ze zijn heel flexibel. Het principe werkt heel simpel. Je kan het zien als twee of drie sleeves die achter elkaar zitten, en dat levert een betere seal op. Hij blijf ook veel beter zitten, omdat er ineens op meerdere punten weerstand zit. Over het comfort zijn de meningen verdeeld, omdat ze verder in je oor gaan, kan het oncomfortabel zitten. Etymotics en Super.fi leveren allebei bi flanges. Een tri flange is heel eenvoudig te modden naar een bi flange door de voorste of achterste flange af te knippen. De bi flanges gaan niet zo ver in je oor en combineren daarom (in theorie) de voordelen van single en triple flanges. Over het algemeen wordt met deze sleeves de treble versterkt.

http://home.planet.nl/%7Epiet2081/OD/foamorange.jpg http://home.planet.nl/%7Epiet2081/OD/foamyellow.jpg

Tot slot zijn er de foamies. Vrijwel iedereen is positief over foamies. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en maten, je kunt ze zelf zelfs maken. Het grote voordeel is dat je met deze opzetstukjes veruit het makkelijkst een goede seal krijgt. Ze vormen zich namelijk naar je gehoorgang. Je duwt ze eerst inelkaar en bij het uitzetten in de gehoorgang vormen ze zich ernaar. Ze geven het geluid goed door, ze worden geroemd om de goede bassweergave, wat ook te maken zal hebben met de seal en ze onderdrukken de hele hoge treble. Nadeel, ze gaan maar beperkt mee. Je kunt dit verlengen door ze te wassen in een sok (ja gewoon in de wasmachine) en ze dan meteen (!) te drogen met een föhn. Ze worden dan niet als nieuw, maar ze kunnen weer even mee.


Het stukje waar je de sleeves opzet (nozzle) verschilt per fabrikant en meestal ook nog per type dopje, daarom is het dus zaak om goed op te letten voordat je de sleeves koopt. Daarnaast is het natuurlijk wel leuk om eens andere sleeves uit te proberen. Let er daarnaast op, dat de foam sleeves totaal niet elastisch zijn (het past of niet)!

• Etymotic ER6(i) / Shure E2 / Sony EX 81 / Sony EX 71 / Sony EX 51 / Sharp MD 33 / Creative EP 630 / Apple in-ears
• Etymotic ER4 / Shure E1 / Shure E3 / Shure E4 / Shure E5
Helaas weet ik niets van de UE Super.fi’s. Dus wellicht heeft iemand daar nog info over?

Stap 2: Indoen

De tweede stap is het indoen. Verwacht niet dat het in één keer goed gaat. Je zult je verbazen, maar zelfs als je veel luistert zal het je waarschijnlijk een maand kosten voordat je het helemaal goed onder de knie hebt. Dus geduld is een schone zaak.

Eerst over het indoen, het verschilt per oordopje hoever ze in je oor moeten. De EP630’s en EX71’s moeten er helemaal niet ver in. De Super.fi’s gaan ook niet echt ver. De Shures moeten al een stukje verder in je gehoorgang en vooral de Etymotics gaan diep. Houdt er rekening mee dat de gehoorgang na een tijdje omhoog loopt. Daarnaast zit je trommelvlies vrij ver weg, dus je hoeft niet snel bang te zijn dat je ze er te ver in doet. Klik hier als je meer wilt weten over het oor.


Indoen van de soft en clear sleeves en de bi en tri flanges gaat op dezelfde wijze. Zorg dat de sleeve goed op het dopje zit. Niets is zo vervelend als later de sleeve eruit te moeten pulken. Doe één dopje per keer! Bevochtig de sleeve een beetje. Bij foamies moet je ze eerst even zachtjes tussen je vingers “plat” draaien. Daarna stop je ze in je oor en is het belangrijk ze even vast te houden, zodat ze goed blijven zitten.


Stel dat je je rechter dopje wilt indoen. Ga dan met je linkerarm/hand achter het hoofd langs. Pak je rechteroor vast bij het achterste bovenste puntje en trek het zachtjes naar achteren. Hierdoor zorg je dat de gehoorgang recht komt te liggen. Stop dan met je rechterhand voorzichtig het dopje in je oor, eerst recht en dan iets naar boven wijzend. Dit is veruit de beste techniek. Maar het zegt nog weinig over hoever het dopje je oor in moet. Kijk daarvoor naar de aanwijzingen van de fabrikant, zoals Etymotic ER4 (pdf) ER6 (pdf), Shure, Ultimate Ears (pdf).

http://home.planet.nl/%7Epiet2081/OD/er6-er20-insert.gif


Doe ze ook weer voorzichtig uit. Je kunt dit doen door ze zachtjes heen en weer te draaien en ze langzaam uit je oor te halen.


Tot slot

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Mocht je nog iets te vragen hebben, dan kan dat in het topic. Ik wil ook nog even wat waarschuwingen geven:

Schoonmaken – voorkom oorinfecties, door je sleeves regelmatig goed schoon te maken. Ga ook niet je nieuwe oordopjes even aan al je vrienden laten horen, dat is niet hygiënisch.

Oorwas – het kan best zijn dat je gedurende korte tijd wat meer oorwas aanmaakt als gevolg van je nieuwe dopjes. Dat is een volkomen natuurlijke reactie. Ga dit niet weghalen, het beschermt je gehoor namelijk voor infecties etc. Pas wel op, als het gedurende langere tijd aanhoudt, kun je een oorwaspropje krijgen. Dit is keihard en zorgt voor (tijdelijk) gehoorverlies. Dit moet verwijderd worden door een arts, denk je dat je ergens last van hebt, ga dan ook op tijd naar een arts.

Verder geniet, maar met mate. Het is zonde om gehoorverlies op te lopen doordat je oordopjes te hard staan.

Links
Topics
Wat zijn goede oordopjes?
Wat zijn goede oordopjes? Deel 2
Wat zijn goede oordopjes? Deel 3
Wat zijn goede oordopjes? Deel 4
Wat zijn goede oordopjes? Deel 5
Wat zijn goede oordopjes? Deel 6

Informatie
Head-Fi Forums - Engelstalig forum over voornamelijk koptelefoons. Voor de echte audiofiel.
HeadRoom - Veel informatie en kooptips over koptelefoons.
Hydrogenaudio - Audio gerelateerd forum. Ook hier komen dopjes aan bod.

Webwinkels
i-Shopping4U - Hong Kong
Audio Cubes - VS
iDealSound - VS
The Ear Plug *Super* Store - VS
VOF New Line licht en geluid - Nederland
Bluetin.com - Singapore en Japan

Reviews
boekhour - Etymotic er4p vs Westone um2
jvvv- Shure E2
jude (Head-Fi) - Shure E4
Playlist - Ultimate Ears super.fi 5 preview
Shiverzz - Shure E5
w4s4 cr4ft - Sharp HP-MD33-s vs Sony MDR-EX71
DeeD2k2 met update - Sharp HP-MD33-s vs Sony MDR-EX71
Lucien Immink (LightYears) - Westone ES2
Omega (Head-Fi) - Super.fi 3 Studio
warpdriver (Head-Fi) - Shure E3C vs Etymotic Research ER-6i
gshan (Head-Fi) - Panasonic RP-HJE50
Jasper994 (Head-Fi) - Shure E4/E5, UE Super.Fi 5 Pro/EB, Etymotic ER4s
Afspraken
Sommige voorgaande van wat zijn goede oordopjes? zijn erg snel gegaan. Dit komt helaas niet puur door een levendige discussie. Daarom ben ik, helaas, van mening dat er een paar afspraken moeten worden gemaakt:

Men kan zelf bepalen welke oordopjes hij wil of kan kopen
Aan high-end dopjes hangt een behoorlijk prijskaartje. Als jij dat er niet voor over hebt, maar een ander wel, moet je je daarbij neerleggen. Dat hoef je niet te laten weten. Sta er bij stil dat jij misschien 500 euro voor een videokaart neer wilt leggen, maar die ander niet...
Andersom is iemand die genoegen neemt met low-end dopjes niet "minderwaardig". Laat staan dat hij, per definitie, een slechter gehoor zou hebben.
Nuanceer dus je mening. Een ander model is niet meteen "ronduit k*t" of "om uit te kosten" als jij wat nieuwers hebt. Dat vind jij, maar een ander misschien niet. Bedenk je ook dat jij eerder waarschijnlijk ook met veel plezier naar dat andere model hebt geluisterd.

Een dagboek mag je elders bijhouden
Ik vind het fijn voor je als je dopje x bij winkel y besteld hebt. Het is nog leuker als het, 3 dagen later, aankomt en je, 4 dagen later, weet te vertellen hoe fantastisch ze zijn, maar dat kan ook in één keer. Maak er dus één post van. Dat is voor de lezers ook een stuk prettiger.

Dit topic gaat over oordopjes
Het lijkt vanzelfsprekend, maar er worden tegenwoordig ook neckband- en clip-onheaphones verkocht. Deze zijn, net als (de meeste) dopjes en in tegenstelling tot normale hoofdtelefoons, gemaakt voor portable gebruikt. Aan de andere kant maken ze, net als hoofdtelefoons, gebruik van een speaker die op de oorschelp rust en er niet (zoals bij oordopjes) in zit. Het is dus moeilijk te bepalen waartussen ze thuishoren. Daarom kunnen we het hier het beste bij de oorspronkelijke vraag houden en het enkel over oordopjes hebben.

De GoT Policy is ook hier van kracht.
Het vragen naar koopadvies wordt dus enkel op prijs gesteld als je er zelf ook wat voor doet. Lees dus in ieder geval bovenstaande FAQ. Ook GoT search en Google kunnen je een eind op weg helpen.
Heb je offtopic vragen of opmerkingen over deze openingspost? Stuur ze naar mij (zie profiel). Ook (links naar) reviews zijn van harte welkom. Met dank aan iedereen die zich in de afgelopen delen nuttig heeft gemaakt.

[Voor 104% gewijzigd door DeeD2k2 op 07-03-2006 10:49]

Only Irish coffee provides in a single glass all four essential food groups: alcohol, caffeine, sugar, and fat. - Alex Levine


 • DeeD2k2
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21-01 17:21
Met dank aan Hoedje.

POSTZE! :)

Only Irish coffee provides in a single glass all four essential food groups: alcohol, caffeine, sugar, and fat. - Alex Levine


Anoniem: 110035

heb nog een paar ongebruikte large en medium Flex Sleeves voor de shure E2.. Iemand die ze wil ruilen voor ongebruikte Small flex sleeves?

 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Hij is mooi _/-\o_

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


 • Globkul
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 13-01 20:59
Mooie startpost 8)

 • k5052
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 05-02 16:50
zeer goede startpost , maar misschien heb ik nog wel een tip voor een q&a. want er werd volgens mij in het vorige topic vermeld dat sommige sleeves (shures) passen op de sony/sharps. (moet de bron even zoeken) dat is wel handig aangezien de sharp/sony sleeves niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn als de shure sleeves

 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Heb ik gemeld in het sleeves gedeelte:
Etymotic ER6(i) / Shure E2 / Sony EX 81 / Sony EX 71 / Sony EX 51 / Sharp MD 33 / Creative EP 630 / Apple in-ears

Etymotic ER4 / Shure E1 / Shure E3 / Shure E4 / Shure E5
Helaas weet ik niets van de UE Super.fi’s. Dus wellicht heeft iemand daar nog info over?

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


Anoniem: 157478

Hulde aan de startposter en hoedje _/-\o_

 • Zamorano
 • Registratie: September 2001
 • Niet online
Eigenlijk vind ik de stappen in de drie prijsklasses een beetje vreemd: 15, 30 en dan ineens >200 euro. Terwijl ik vermoed dat een hoop mensen zich een beetje tussen stap 2 en 3 bevinden.
Een 4e klasse misschien, en anders de eerste schrappen?

En misschien de Sharps vervangen door de identieke, maar beter verkrijgbare, Creative EP-630.

 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Zamorano schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 12:07:
Eigenlijk vind ik de stappen in de drie prijsklasses een beetje vreemd: 15, 30 en dan ineens >200 euro. Terwijl ik vermoed dat een hoop mensen zich een beetje tussen stap 2 en 3 bevinden.
Een 4e klasse misschien, en anders de eerste schrappen?
Daar hadden we het ook over in het einde van het vorige topic. Maar dat valt eigenlijk wel mee. Het zwaartepunt van het topic ligt toch in de lagere prijsklasse.
En misschien de Sharps vervangen door de identieke, maar beter verkrijgbare, Creative EP-630.
Daar zie ik ook wel wat in, maar ze staan er onder genoemd, dus...

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


 • DeeD2k2
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21-01 17:21
Zamorano schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 12:07:
Eigenlijk vind ik de stappen in de drie prijsklasses een beetje vreemd: 15, 30 en dan ineens >200 euro. Terwijl ik vermoed dat een hoop mensen zich een beetje tussen stap 2 en 3 bevinden.
Een 4e klasse misschien, en anders de eerste schrappen?
Toch wordt die stap vrijwel altijd genomen. Het gaat mij om stappen in kwaliteit, niet in prijs. En het dopje van 30 euro (EP-630) ligt nou eenmaal dicht in de buurt bij een dopje van 80 euro (Shure E2). Hierdoor vind ik het zonde om mijn geld aan zo'n dopje uit te geven. Dan komen we bij de E3, super.fi3 en ER-6i. Alle drie de dopjes zijn erg goed, maar ze hebben allemaal hun minpuntjes. Voorheen waren er echter geen (betaalbare) alternatieven. Dankzij de populariteit van de E3 heeft deze er daarom heel lang in gestaan.
Met de E4 is dit veranderd. Deze is betaalbaar en lijkt dusdanig beter dan de E3 dan de meeste mensen direct voor dit dopje kiezen als ze toch veel geld uit geven. Vandaar dat die in het rijtje van populaire dopjes staat.

Only Irish coffee provides in a single glass all four essential food groups: alcohol, caffeine, sugar, and fat. - Alex Levine


 • Freak187
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 05-02 14:03
In de hoop dat mijn vragen door meerdere mensen beantwoord kunnen worden, post ik hier nog een keer mijn vragen. Alvast bedankt :)
Goede middag,

Ik ben geïnteresseerd in het kopen van de Creative EP-630 oordopjes. Ik wil normaal niet meer dan 15 euro besteden aan oordopjes, maar ik vind het bass-geluid op mijn MP3-speler niet optimaal en wil dus voor deze ene keer € 23,27 besteden aan de EP-630 oordopjes bij OBCS. Nu heb ik alleen wat vragen:

Zijn de oordopjes breekbaar?

Op de OBCS-site staan de oordopjes 2 keer vermeld, het enige verschil dat ik zie zit in de naam:

- Earbud Backphone EP-630
- EARBUD BACKPHONE EP-630 IN (NMS)

De eerste is ook een paar cent duurder (:P) en nu vraag ik dus, waarom?

 • BHQ
 • Registratie: November 2003
 • Laatst online: 07-02 17:17
Freak187 schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 12:39:
In de hoop dat mijn vragen door meerdere mensen beantwoord kunnen worden, post ik hier nog een keer mijn vragen. Alvast bedankt :)


[...]
Verschillende leveranciers enzo :)

 • Freak187
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 05-02 14:03
Yapser schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 12:47:
[...]

Verschillende leveranciers enzo :)
Ja ok, eigenlijk zijn me de bedragen wel duidelijk. Maar de breekbaarheid van de dopjes? Ik kan namelijk nogal slordig omgaan met oordopjes. Vallen deze doppen zo uit elkaar of valt het wel mee?

 • monnick
 • Registratie: December 2005
 • Niet online
Mijn vader heeft is Sony MDR-E828LP oordopjes voor me meegenomen als cadeau. Zijn dit goede oordopjes? Ik gebruik ze icm mijn Zen Touch.

 • DeeD2k2
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21-01 17:21
Dat kan je toch horen? Je hebt ze tenslotte in huis. Er zijn zeker betere dopjes te vinden en ongetwijfeld ook mindere. Bepaal dus zelf of je er tevreden mee bent. Als dat zo is: Veel luisterplezier! En anders koop je nieuwe...

Only Irish coffee provides in a single glass all four essential food groups: alcohol, caffeine, sugar, and fat. - Alex Levine


 • monnick
 • Registratie: December 2005
 • Niet online
naja ik vraag aan jullie of dit een beetje goede oordopjes zijn, natuurlijk kan ik ook zelf beoordele maar ik weet niet wat er verder voor dopjes op de markt zijn, dus ik kan niet egt vergelijken. dus nogmaals zijn dit een beetje goede dopjes of niet?

 • Gumball
 • Registratie: December 2003
 • Nu online
Gister zijn m'n o zo fantastische Philips oordopjes kapot gegaan... Nou ja, kapot: ben het rubberen in-ear dopje kwijt geraakt :( Was al m'n 3de paar, 4de gaat er na vandaag aankomen :)

 • DeeD2k2
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21-01 17:21
monnick schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 13:53:
naja ik vraag aan jullie of dit een beetje goede oordopjes zijn, natuurlijk kan ik ook zelf beoordele maar ik weet niet wat er verder voor dopjes op de markt zijn, dus ik kan niet egt vergelijken. dus nogmaals zijn dit een beetje goede dopjes of niet?
Dan zeg ik nee, er zijn (vele malen) beter dopjes te krijgen. Nu zie je meteen dat dit een belachelijk antwoord is. Het zijn namelijk goede dopjes in hun prijsklasse, maar die is vrij laag. Als je op het punt stond ze te kopen had ik aangeraden de MX400 mee te nemen. Zo denderend zijn Sony dopjes in deze prijsklasse namelijk niet...
Jij hebt ze echter al in huis. Voor niets zelfs! Ik kan dan wel zeggen dat je dit gegeven paard in de bek moet kijken, maar je kan er ook je veel plezier van hebben. Je weet niet hoe de andere dopjes die ik kan noemen klinken, waarom zou je dan niet het geld in je portemonnee houden als je hier tevreden mee bent? Als dat niet zo is, kan je inderdaad verder kijken, maar dat blijkt niet uit je vraag. Vandaar het (misschien wat botte) antwoord. :)

Only Irish coffee provides in a single glass all four essential food groups: alcohol, caffeine, sugar, and fat. - Alex Levine


 • Freak187
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 05-02 14:03
DeeD2k2 schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 14:09:
[...]
Dan zeg ik nee, er zijn (vele malen) beter dopjes te krijgen. Nu zie je meteen dat dit een belachelijk antwoord is. Het zijn namelijk goede dopjes in hun prijsklasse, maar die is vrij laag. Als je op het punt stond ze te kopen had ik aangeraden de MX400 mee te nemen. Zo denderend zijn Sony dopjes in deze prijsklasse namelijk niet...
Jij hebt ze echter al in huis. Voor niets zelfs! Ik kan dan wel zeggen dat je dit gegeven paard in de bek moet kijken, maar je kan er ook je veel plezier van hebben. Je weet niet hoe de andere dopjes die ik kan noemen klinken, waarom zou je dan niet het geld in je portemonnee houden als je hier tevreden mee bent? Als dat niet zo is, kan je inderdaad verder kijken, maar dat blijkt niet uit je vraag. Vandaar het (misschien wat botte) antwoord. :)
Mee eens. Ik weet niks van de oordopjes af, maar als jij zelf denkt dat de kwaliteit "wel goed zit" en je ze gratis heb gekregen, waarom zou je ze niet gebruiken? :)

 • monnick
 • Registratie: December 2005
 • Niet online
bedankt voor het antwoord, ik denk er misshien over op goede Sehnseizers te kopen, zijn er goede oortjes van dat merk te koop in de prijsklasse 20-30 euro? Iemand een goed idee voor mij of een aanrader?

Anoniem: 35890

Binnenkort komt Sennheiser met de CX300 in-ear earphones:
http://www.mobilewhack.co..._ear-canal_headphone.html

Zo te zien de volgende kopie van de Sharp MD-33 dopjes...

 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Freak187 schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 13:11:
[...]


Ja ok, eigenlijk zijn me de bedragen wel duidelijk. Maar de breekbaarheid van de dopjes? Ik kan namelijk nogal slordig omgaan met oordopjes. Vallen deze doppen zo uit elkaar of valt het wel mee?
monnick schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 14:28:
bedankt voor het antwoord, ik denk er misshien over op goede Sehnseizers te kopen, zijn er goede oortjes van dat merk te koop in de prijsklasse 20-30 euro? Iemand een goed idee voor mij of een aanrader?
Daarom heeft DeeD2K2 die mooie startpost. Koop dan de EP630 of MD33's. Dan krijg je echt bang-for-buck.
Anoniem: 35890 schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 14:46:
Binnenkort komt Sennheiser met de CX300 in-ear earphones:
http://www.mobilewhack.co..._ear-canal_headphone.html

Zo te zien de volgende kopie van de Sharp MD-33 dopjes...
/me Hoedje denkt aan aandelen Sharp :*)

[Voor 21% gewijzigd door Hoedje op 05-01-2006 14:52]

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


 • Dragonslaughter
 • Registratie: April 2005
 • Laatst online: 04-02 09:31
Ik begrijp dat je de opzetstukjes tussen deze verschillende oordopjes kan verwisselen?

# Etymotic ER6(i) / Shure E2 / Sony EX 81 / Sony EX 71 / Sony EX 51 / Sharp MD 33 / Creative EP 630 / Apple in-ears

Zoja, zijn er dan opzetstukjes te koop voor mijn EP-630 oordopjes die groter zijn als de large opzetstukjes van de Sony EX 71 die ik nu heb?

Ik gebruik op het moment al naar redelijke tevredenheid deze opzetstukjes, maar ik heb altijd nog last dat ik de wind hoor. Dit heb ik ooit ook al eens in de vorige topic gepost overigens.

Blijkbaar zijn mijn oren een paar grote rioolbuizen dus dan moet ik ook een paar grote putdeksels hebben om ze af te sluiten. :+

 • Freak187
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 05-02 14:03
Ik ben op nog een vraagje gekomen op de oordopjes EP-630 van Creative, namelijk:

Het "plugje" (ik ben niet zo technisch, weet de precieze term niet), is die gewoon recht omhoog, of is het er 1tje die een hoek van 90 graden heeft? Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel. Mijn ervaringen met de plugjes die recht omhoog staan zijn namelijk niet zo goed.

 • Paradise
 • Registratie: Juni 2000
 • Niet online
Freak187 schreef op donderdag 05 januari 2006 @ 18:51:
Ik ben op nog een vraagje gekomen op de oordopjes EP-630 van Creative, namelijk:

Het "plugje" (ik ben niet zo technisch, weet de precieze term niet), is die gewoon recht omhoog, of is het er 1tje die een hoek van 90 graden heeft? Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel. Mijn ervaringen met de plugjes die recht omhoog staan zijn namelijk niet zo goed.
Recht omhoog. Overigens heb ik 't idee dat ie sterker is dan bijvb de plug van de EX-71.

 • 13art
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 09:45

13art

Moderator Mobile
Mooie TS weer, toch netjes dat er elke keer weer een nieuwe up to date inbreng is _/-\o_

Enjoy the silence


 • Exphy
 • Registratie: Augustus 2004
 • Laatst online: 29-01 16:15
Etymotic ER6(i) / Shure E2 / Sony EX 81 / Sony EX 71 / Sony EX 51 / Sharp MD 33 / Creative EP 630 / Apple in-ears
De sleeves van de sharps pasen niet op die van de ety's De ety's hebben een smalle doorgang.

"If I drive fast enough at the red light, it'll appear green."


 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Exphy schreef op vrijdag 06 januari 2006 @ 10:37:
[...]


De sleeves van de sharps pasen niet op die van de ety's De ety's hebben een smalle doorgang.
Tenzij de ER6 anders zijn, maar de ER6i hebben een brede nozzle.

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


Anoniem: 94768

Ik heb de Creative EP-630. Maar ik krijg er nog geen mooi geluid uit, en ik krijg ze nog niet in m'n oor. Moeten ze nou helemaal in je oor? Want als ik dat doe, gaan ze direct weer iets uit m'n oor zeg maar.

Anoniem: 76342

Anoniem: 94768 schreef op vrijdag 06 januari 2006 @ 15:09:
Ik heb de Creative EP-630. Maar ik krijg er nog geen mooi geluid uit, en ik krijg ze nog niet in m'n oor. Moeten ze nou helemaal in je oor? Want als ik dat doe, gaan ze direct weer iets uit m'n oor zeg maar.
Ze moeten helemaal in je oor zitten ja ! Misschien dat de sleeves te groot of te klein zijn, probeer ze allemaal en kijk even wat het fijnst zit :) Ik ben helaas mijn in-ear oordopjes kwijt, had vandaag even gewone oordoppen op, die passen niet eens meer in mijn oor, haha !! Wat een verschil is dat zeg !

 • 13art
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 09:45

13art

Moderator Mobile
Anoniem: 94768 schreef op vrijdag 06 januari 2006 @ 15:09:
Ik heb de Creative EP-630. Maar ik krijg er nog geen mooi geluid uit, en ik krijg ze nog niet in m'n oor. Moeten ze nou helemaal in je oor? Want als ik dat doe, gaan ze direct weer iets uit m'n oor zeg maar.
Het lijkt me dat als je ze in je oor doet en ze komen er dan weer uit dat de sleeves dan of veel te groot zijn of juist te klein zodat ze geen 'grip' hebben in je oren en weer naar buiten zakken. Gewoon een beetje spelen met de verschillde maten sleeves die erbij zitten.

Enjoy the silence


 • Shapeshifter
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 12:23

Shapeshifter

Get it over with

Omdat mijn Zen Xtra kapot ging vorig jaar en ik een tijdje heb gezocht naar een nieuwe MP3-speler heb ik mijn EX-71's een beetje links laten liggen vanwege draadbreuk.

Maar nu ik een nieuwe MP3-speler heb gevonden lijkt het me toch wel lonend om die dingen nieuw leven in te blazen. Nu stond er in Deel 6 van deze reeks het volgende:
De 'truc' is eigenlijk je soldeerverbinding verbergen in het lange staartje van het dopje. Zo hoef je dus niet alles open te breken. Je plooit de rubberen behuizing iets open, zodanig dat het zilveren gedeelte helemaal te zien is, vervolgens knip je de draad van de oortjes, en trek je hem door het staartje naar het zilveren gedeelte toe. Je stript de kabel, houdt de adertjes in een vlammetje, en veegt het roet eraf.
Daarna steek je je nieuwe draad door het staartje, zelfde brand-handeling. Je soldeert de draadjes aan elkaar, en ik heb er met een hotglue pistool een lijmjasje rondgemaakt als isolatie. Vervolgens trek je de nieuwe draad voorzichtig terug, zodanig dat de soldeerverbindingen in het staartje komen te zitten. Al bij al een minuutje of 20 werk.
Maar ik snap niet helemaal wat de schrijver nu precies bedoeld. Zou iemand, die dit ook gedaan heeft, het anders kunnen verwoorden en/of willen visualiseren. Dan begrijp ik het misschien :P

[Voor 1% gewijzigd door Shapeshifter op 07-01-2006 20:45. Reden: typo]

HP ZBook Studio G3 - Hyundai Ioniq EV Classic - Opel Vivaro-e 75kWh - 22x Prusa i3 MK3S - 8x Prusa MINI+ - Ooznest Workbee 1,5m x 1,5m


 • M@cer
 • Registratie: Augustus 2000
 • Laatst online: 12:17
Sony heeft gisteren de opvolger van de EX-71 laten zien, de EX-90

http://www.atraclife.com/...90lp-sony-ces-2006-day-3/

Shut up Legs, keep moving...... - https://www.strava.com/athletes/505504 / www.eigenwijzetriathlon.nl
Lane assist uit op je VAG EV? Purmerend Stuur een DM.


 • BaT
 • Registratie: December 2003
 • Laatst online: 15-01 08:32
Macer schreef op zondag 08 januari 2006 @ 14:04:
Sony heeft gisteren de opvolger van de EX-71 laten zien, de EX-90

http://www.atraclife.com/...90lp-sony-ces-2006-day-3/
Ik vind ze er niet uit zien ... raar design, lijkt totaal niet op de EX-71, behalve de kleuren dan :)

Creative Director - Connec2


Anoniem: 76342

Ik heb deel 7 en de vorige delen goed gelezen over de voor/na-delen van de Sony EX-71 en de Creative's. Maar toch zit ik nog erg te twijfelen welke ik zal gaan kopen ! Ik heb voor het DJ'en een Sony V-700 en hiervoor had ik voor m'n K-750i die in-ear dopjes die van SE te koop waren ( ben ze helaas kwijt :( ) ! Het geluid uit de V-700 en die uit de in-ear dopjes van SE beviel me super goed !
Ik ben wel een man die van een beetje extra bass houd. Daarom zou ik voor de EX-71 gaan, MAAR ik ben van plan de oordopjes te gaan gebruiken als ik op de fiets zit en met het openbaar vervoer.
Het snoer moet hierdoor goed zijn, en dat was bij allebei de dopjes niet zo super goed. Nu is mijn vraag dus aan jullie welke oordopjes jullie me aanraden ? Qua geluid ga ik voor de EX-71, maar is dat snoer zo ontzettend slecht, en die van Creative toch beter ?

 • Vyo
 • Registratie: November 2003
 • Niet online
Het snoer van de EX-71 valt op zich nog mee, het is itt tot de meeste crapdingetjes een soort van getwijnd, in elkaar gewonden koper. Het probleem is dat het rubber dat erom heen zit, ongelovelijk zacht is en belachelijk snel eraf valt :(

 • k5052
 • Registratie: April 2002
 • Laatst online: 05-02 16:50
Macer schreef op zondag 08 januari 2006 @ 14:04:
Sony heeft gisteren de opvolger van de EX-71 laten zien, de EX-90

http://www.atraclife.com/...90lp-sony-ces-2006-day-3/
deze dopjes lijken wel een klein beetje op de logitechs (achterkant) maar dan luxer uitgevoerd _/-\o_ (design ziet er niet slecht uit moet ik zeggen )

 • KappeNou
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 04-12-2022
Ik heb dit topic een beetje doorgelezen maar ik kan niet echt veel meningen vinden over de Sennheiser MX400..
Ik wil voor mijn I-pod betere oordoppen dan de standaard bijgeleverde :P zo goedkoop mogelijk omdat ik voor high end audio zoizo geen oordoppen neem.
Ik zie hier ook alleen maar de Sennheiser MX400 en de MX500, maar als ik op hun website kijk zie ik ook de MX200, MX300, MX250, MX350, MX450, MX550 en de CX300

Dus mijn vraag is wat kan ik het beste nemen, de Sennheiser MX400 of de Sharp HP-MD33.. of zijn er nog andere goedkope en goede alternatieven?

[Voor 20% gewijzigd door KappeNou op 08-01-2006 21:54]

>PC specs<


 • Jazco2nd
 • Registratie: Augustus 2002
 • Laatst online: 12:01
Very stupid maar ik was mijn Creatives een poosje kwijt... drama gewoon want ik had niks anders... niks wat bleef zitten dan (kapotte Koss ksc35 paar keer gebruikt maarja die is echt stuk)..
uiteindelijk de Panasonic gekocht (wilde niet 2x zelfde dopjes kopen), die komen hopelijk komende week binnen..
vond ik eergister mn Creatives :D ontzettend blij :D twas bijna een tweede 1e kennismaking met het mooie geluid... ben wel erg benieuwd naar de Panasonics... ze kosten me slechts 26 euro (nieuw) via Ebay.... na de dure maand maakt dat me weinig meer uit..

edit: @Kappenou, ga eerst even na of je in-ears wil of niet, want de Sennheisers zijn geen in-ears... de Sharp (ik neem aan dat je dan de Creative neemt) is wel in-ear en klinkt zeker beter dan de Sennheisers.
Als je heb besloten dat je in-ears wil, moet je zoeken of je de Creatives goedkoop kan krijgen, dan neem je die natuurlijk.
Zoek anders ook naar de Panasonic (op Ebay vind je ze nieuw voor 17,50 Britse pond = ~ 25 euro), zoals in de startpost staat kun je deze als de nr2 beschouwen (in het betaalbare segment) en ze zouden fantastisch zitten.

Een supergoedkoop alternatief zijn de Koss The Plug (in-ear)... ik vind ze niet lekker zitten... geluid is wel erg mooi, vergelijkbaar met de Sennheiser 500? Zelfde prijs ook denk ik.

[Voor 43% gewijzigd door Jazco2nd op 08-01-2006 22:09]


 • KappeNou
 • Registratie: Oktober 2005
 • Laatst online: 04-12-2022
Jazco2nd schreef op zondag 08 januari 2006 @ 22:02:
Very stupid maar ik was mijn Creatives een poosje kwijt... drama gewoon want ik had niks anders... niks wat bleef zitten dan (kapotte Koss ksc35 paar keer gebruikt maarja die is echt stuk)..
uiteindelijk de Panasonic gekocht (wilde niet 2x zelfde dopjes kopen), die komen hopelijk komende week binnen..
vond ik eergister mn Creatives :D ontzettend blij :D twas bijna een tweede 1e kennismaking met het mooie geluid... ben wel erg benieuwd naar de Panasonics... ze kosten me slechts 26 euro (nieuw) via Ebay.... na de dure maand maakt dat me weinig meer uit..

edit: @Kappenou, ga eerst even na of je in-ears wil of niet, want de Sennheisers zijn geen in-ears... de Sharp (ik neem aan dat je dan de Creative neemt) is wel in-ear en klinkt zeker beter dan de Sennheisers.
Als je heb besloten dat je in-ears wil, moet je zoeken of je de Creatives goedkoop kan krijgen, dan neem je die natuurlijk.
Zoek anders ook naar de Panasonic (op Ebay vind je ze nieuw voor 17,50 Britse pond = ~ 25 euro), zoals in de startpost staat kun je deze als de nr2 beschouwen (in het betaalbare segment) en ze zouden fantastisch zitten.

Een supergoedkoop alternatief zijn de Koss The Plug (in-ear)... ik vind ze niet lekker zitten... geluid is wel erg mooi, vergelijkbaar met de Sennheiser 500? Zelfde prijs ook denk ik.
Weet je misschien ook wat een goede shop is om de creative's of sennheisers te kopen?
Iedergeval bedankt voor de info :P

>PC specs<


 • 13art
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 09:45

13art

Moderator Mobile
Info vanaf CES over shure:

Shure Introduces a New Paradigm in Personal Listening with the E500 Sound IsolatingTM Earphones


Triple Drivers and New "Push-To-Hear" (PTH) Control Create a New Flagship for E Series


Shure Incorporated raises the bar in the CE market with the launch of the E500 Sound IsolatingTM Earphones, the new flagship for the award-winning E Series product line. Setting a new standard for sound isolating and noise-canceling headphones, the E500 Earphones are precision-engineered for audiophiles and include an innovative "Push-to-Hear" option that lets you alternate between complete isolation and your connection with the outside world.

What HDTV has done to the experience of watching television, the E500's Triple Hi-Definition Drivers will do for audio. Utilizing three miniature speakers-one tweeter and two woofers-the E500 lets you experience precise highs and the richest lows that are true to live performance. Delivered in a tiny "in-ear" package with a sleek and comfortable new bronze metallic design, these earphones represent the ultimate audio experience at home or on the go.

An industry first for sound-isolating earphones, the E500 is available packaged with Shure's new modular Push-to-Hear (PTH) accessory. Designed to allow consumers to alternate between complete immersion in their music or a connection with outside ambient sounds, the Push-to-Hear Control activates an external microphone and mutes the music. Perfect for brief conversations at work or when traveling, Shure's PTH is also sold separately and can be used with any sound isolating earphones.

"IDC forecasts that the portable compressed audio (MP3) player market will grow from over 105 million units shipped worldwide in 2005 to nearly 182 million in 2009," said Susan Kevorkian, Program Manager, IDC Consumer Markets: Audio, "The audio accessories best positioned to capitalize on this trend will be those that not only enhance the listening experience, but also complement the inspired design that is a hallmark of the portable MP3 player category."*

Leveraging personal monitor technology previously available only to professional musicians, the E500 offers the following features and benefits:

* Unparalleled Acoustic Accuracy: The E500 is the first in Shure's earphone line to utilize 3 miniature precision-engineered drivers -- one tweeter and two woofers -- to offer the most accurate audio reproduction for the ultimate in precision highs and the richest lows.
* Sound Isolating Design/Personalized Fit and Comfort: Proven more effective than noise-cancellation, Shure's sound isolating earphones block 30-37dB of outside noise with a good seal. Leveraging soft, flexible sleeves that contour to the inside of the ear for the best possible fit and maximum comfort during wear, the E500 blocks outside noise to prevent it from interfering with the audio experience.
* Low-Profile Industrial Design: This is miniature technology at its best with sleek styling, bronze metallic casing, and a unique over-the-ear design to keep cables out of the way.
* Premium Accessories Kit: With 8 pair of sleeve options for a personalized fit, the E500 also offers modular cables for portable and home stereo listening.

"Shure has always been focused on using technology and design to deliver the best possible listening experience to our earphone customers," said Mark Karnes, general manager of Shure's Personal Audio Business Unit. "Building upon our rich professional heritage, Shure recognizes the qualities needed to create the ultimate refined audio product - innovative technology combined with cutting-edge design and maximum comfort. In the E500 and the PTH, we've delivered products that provide the purest of sound within a package that's personalized for consumers' lifestyles."

Pricing and Availability
Priced at $499.00 USD, the E500-PTH will begin shipping in May and carries a two-year limited warranty.

Shure's PTH accessory will also be sold separately for $59.00 and is compatible with Shure's E500 or any other standard earphone.

Both products will be available for purchase on the Shure Web site, www.shure.com, as well as through select retail partners.

For more information about any of Shure's current consumer offerings, please visit www.shure.com or call 1-888-88-SHURE.

http://www.engadget.com/media/2006/01/shure_e500.jpg

bron: engadget.com

[Voor 3% gewijzigd door 13art op 09-01-2006 17:23]

Enjoy the silence


 • digitalmind
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 13:14
Zo, heb net een paar Shure E4c's besteld, dus verwacht een review in de komende weken. :)

Rik


 • Freak187
 • Registratie: November 2000
 • Laatst online: 05-02 14:03
De reden dat ik eerder vroeg of het "plugje" recht-omhoog zat of dat het een bochtje had, is omdat ik een tijdje de Sennheisers MX450 heb gehad (ik vond ze eerlijk gezegd de prijs niet waard), waarvan het kabeltje heel snel brak en dus 1 van mijn oordopjes deffect was. Is dit bij de EP-630 niet het geval?

Anoniem: 149371

digitalmind schreef op maandag 09 januari 2006 @ 18:02:
Zo, heb net een paar Shure E4c's besteld, dus verwacht een review in de komende weken. :)
Heb ze ook, en ik vind ze echt lekker klinken. Naar mijn mening hebben ze veel detail en een goede balans tussen hoog/mid/laag.

 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Dit is wel heel leuk, dit is eigenlijk het eerste antwoord op de UE10. Maar toch niet, want de prijs klopt voor geen meter. Toch is het gezien de drie drivers een waardig alternatief, immers het is pas de tweede in ear koptelefoon die dat heeft. Daarnaast is de naam ook heel vreemd. Toch om aan te geven dat het wat speciaals is. Maar wat gaat er met de E5 gebeuren, vragen vragen...

De push-to-talk accessoire lijkt mij overigens ideaal! Maar het is wel een beetje duur.

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


 • Globkul
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 13-01 20:59
Ik heb zojuist met succes een nieuwe kabel aan m'n EX71's gezet, volgens de MMach-way natuurlijk :) .

Eerst probeerde ik het met krimpkous wat niet echt bleek te werken, puur omdat de oude buitenmantel(wat kapot gaat), steeds loslaat als je de krimpkous er omheen hebt gedaan. als dit gebeurd, dan scheurt de buitenmantel nog veel sneller dan normaal.

Paar tips bij het modden van het snoertje:
 • Als je de draadjes in een vlam hebt gehouden, veeg dan een paar keer met je vingers er overheen, haal de draadjes niet helemaal uitelkaar!
 • Breng eerst een laagje tin aan over de te solderen draadjes, voordat je de draadjes aan elkaar zet.
 • Lijm elke soldering vast, met heel weinig lijm, maar wel zo dat de hele soldering bedekt is. Ga hierna pas het tweede draadje van het eerste dopje doen.
 • Na ovenstaande herhaald te hebben, trek je alles voorzichtig naar binnen en zet je alles vast met Hot Glue.
 • Op naar het volgende dopje ;)

Anoniem: 142955

De Sony EX71 heb ik nu ruim een half jaar. Vanwege de slechte kwaliteit van de beschermlaag van de draden, ben ik er über voorzichtig mee geweest en heb ik de draadjes altijd in de gaten gehouden. Maar helaas het mocht niet helpen, een paar weken geleden begon het met een scheur, zodat je de koperdraadjes zag.
Omdat ik niet zo handig ben om een mod uit te voeren zoals MMach en Globkul, heb ik er voordat de scheur zich zou uitbreiden wat rubberlijm op gesmeerd. Het was een pure gok, maar voorlopig houdt het al een paar weken vol. En nu maar duimen... ;)

 • Sourcey
 • Registratie: Januari 2005
 • Laatst online: 30-12-2022
Ik vraag me af of er misschien ook in-ear dopjes zijn met een prijs van onder de 20 euro die toch aardig goed geluid geven - een budget-achtig model à la mx400. Kan iemand me verder helpen?

 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Sourcey schreef op dinsdag 10 januari 2006 @ 15:19:
Ik vraag me af of er misschien ook in-ear dopjes zijn met een prijs van onder de 20 euro die toch aardig goed geluid geven - een budget-achtig model à la mx400. Kan iemand me verder helpen?
Dan moet je gaan voor de Logitechs, http://www.logitech.com/i...CRID=2362,CONTENTID=10184. Maar ik zou er een tientje bij leggen en gaan voor de EP630's/MD33's. Die bieden gewoon heel veel waar voor het geld.

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


Anoniem: 157093

Hoedje schreef op maandag 09 januari 2006 @ 23:45:
[...]


Dit is wel heel leuk, dit is eigenlijk het eerste antwoord op de UE10. Maar toch niet, want de prijs klopt voor geen meter. Toch is het gezien de drie drivers een waardig alternatief, immers het is pas de tweede in ear koptelefoon die dat heeft. Daarnaast is de naam ook heel vreemd. Toch om aan te geven dat het wat speciaals is. Maar wat gaat er met de E5 gebeuren, vragen vragen...

De push-to-talk accessoire lijkt mij overigens ideaal! Maar het is wel een beetje duur.
Nou, er zijn al wat meer IEM's met drie drivers: UE-10 Pro, UE-7 Pro en de Westone ES3 hadden het ook al.

 • monnick
 • Registratie: December 2005
 • Niet online
ik overweeg om nieuwe oordopjes te kopen, namelijk de in-ear Creative EP-630. Alleen nog wat vraagjes over die oortjes, hoeveel setjes sleeves krijg je erbij en kan je er andere bij kopen? En hoe zit het met de bass met deze oortjes. Mijn vader heeft de in-ear Sony 71 (ofzo, die witte) en daarop vind ik de bass een beetje te hard. Als ik te lang naar veel bass luister krijg ik hoofdpijn dus dat vind ik niet echt prettig.

En kan je de sleeves van de Sony 71 ook op de EP-630 plaatsen of gaat dat niet?

Anoniem: 76342

Zo ik heb vandaag m'n Creative's EP-630 ontvangen !
Na een tijdje naar de oordopjes te hebben geluisterd moet ik zeggen dat ze me erg goed bevallen !
De samenhang van high / mid en low vind ik perfect. Je hoort erg zuiver geluid ! Voor de bassliefhebbers, de bass wat erin zit is erg lekker ! Niet te erg aanwezig, maar het knalt goed door en het is voornamelijk aangenaam om naar te luisteren ! ( Zo klonk The Prophet @ QrimeTime erg lekker :D ) Soms klinkt het geluid nog een beetje schel ( bij gezang ) maar dit zal vast wel veranderen wanneer ze volledig zijn ingespeeld :) Voorlopig ben ik dus erg tevreden !
Het enigste nadeel vind ik zelf dat het pootje van rubber is, hier moet je even aan wennen wanneer je de dopjes in wil doen !

@ Monnick : je krijgt 3 sleeves erbij ! Zie hierboven hoe het zit met de bass :)
Ik heb zelf geen idee of je de sleeves van de EX-71 er ook op kunt plaatsen !

[Voor 11% gewijzigd door Anoniem: 76342 op 11-01-2006 12:42]


Anoniem: 165482

Hey allemaal...

Ik heb een vraagje... Ik ben op zoek (zoals velen hier) naar DE perfecte oordopjes voor mij...
Ben een 20-jarige studente met een Creative Zen Micro (hopelijk binnenkort een nieuwe Apple iPod); waar ik elke dag enkele uren naar luister op de trein. Typische pendelaar dus! Wat belangrijk is voor mij: goeie bass (niet al te kil geluid), makkelijk draagbaar en goede 'isolatie' (m.a.w.: ik vind het behoorlijk genant als ik merk dat mijn medereizigers kunnen 'meegenieten' van mijn muziek). Momenteel heb ik budget-oordopjes om 't zo te zeggen; kostten amper 10 euro denk ik.
Ik ben dan wel studente, maar bereid om voor 'mijn' muziek wat meer euro's neer te tellen. (lees: ik wil niet meer dan 100 à 130 euro betalen, minder is natuurlijk beter!)

Wie kan me helpen bij mijn zoektocht?

Mijn oog was gevallen op de Shure E2, maar had ergens al gelezen dat de E3's een pak beter klinken. Of zijn er nog vergelijkbare varianten? Nu heb ik ook geen idee hoeveel beter die E3's zijn...

Help please?

Alvast bedankt...

Je kan je reacties altijd mailen naar fientje_grasmachientje@hotmail.com

 • DeeD2k2
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21-01 17:21
Anoniem: 165482 schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 12:45:
Wie kan me helpen bij mijn zoektocht?

Mijn oog was gevallen op de Shure E2, maar had ergens al gelezen dat de E3's een pak beter klinken. Of zijn er nog vergelijkbare varianten? Nu heb ik ook geen idee hoeveel beter die E3's zijn...

Help please?
Met de startpost kom je al een heel eind. gezien je budget, raad ik je sowieso de Shure E3 aan. Die kan je via een inkoopactie voor precies 130 euro krijgen.
De Shure E2 zou ik ien ieder geval overslaan. Wat geluidskwaliteit schijnen de Sharp MD33/Creative EP-630 heel dicht in de buurt te komen. In ieder geval zo dicht dat de E2 geen 30 euro meerwaarde hebben. Of je moet isolatie enorm belangrijk vinden; die is bij de E2 namelijk wel beter.
Je kan je reacties altijd mailen naar fientje_grasmachientje@hotmail.com
Mag niet iedereen het advies weten? :+

Only Irish coffee provides in a single glass all four essential food groups: alcohol, caffeine, sugar, and fat. - Alex Levine


Anoniem: 165482

Tuurlijk mag iedereen de reacties weten :D
was gewoon ff ter informatie...

Ja idd, de beginpost hielp enorm (ook die van deel 6), maar 'k had gewoon nog graag even m'n situatie voorgelegd :)

enneuh... klinkt waarschijnlijk enorm stom... wat is een inkoopactie precies?! :s en waarin verschilt E3c van E3? gewoon kleur? (EDIT: never mind, net de FAQ gelezen :) )

En is de E3 even goed geïsoleerd als de E2 ?

[Voor 27% gewijzigd door Anoniem: 165482 op 11-01-2006 15:49]


 • DeeD2k2
 • Registratie: Februari 2004
 • Laatst online: 21-01 17:21
Zo stom is het niet, maar als je het weet klinkt het eigenlijk heel logisch. Inkoopactie.net heeft zelf al een redelijke uitleg gegeven...
Anoniem: 165482 schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 15:42:
En is de E3 even goed geïsoleerd als de E2 ?
Het gaat om de isolatie van jou voor de buitenwereld... ;) Met vergelijkbare sleeves zullen de E2 en de E3 elkaar niet veel onlopen.

[Voor 45% gewijzigd door DeeD2k2 op 11-01-2006 15:52]

Only Irish coffee provides in a single glass all four essential food groups: alcohol, caffeine, sugar, and fat. - Alex Levine


Anoniem: 165482

OK in orde ;-) dacht wel zoiets hoor, maar had er nog nooit van gehoord!

Als iemand anders nog advies heeft; laat maar komen!

Anoniem: 157478

yo, ik heb een vraagje:
zijn de creative ep-630 ook in een bepaalde winkel te koop en hoe duur? Want ik wil ze graag in een winkel kopen en ik heb ze nog niet echt in een winkel gezien.

Anoniem: 143941

Anoniem: 165482 schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 16:04:
...
Als iemand anders nog advies heeft; laat maar komen!
Als je budget het toelaat en je MP3-speler over een goede EQ (is wel het geval bij de Zen Micro) beschikt zal ik ook voor de Shure E3 gaan. Waarom een goede EQ dan? (zal je misschien roepen :o ) Simpelweg omdat bij de Shure E3 de middentonen een beetje nadrukkelijk aanwezig zijn en hoge tonen hebben te maken met een sterk roll-off waardoor deze oordopjes een beetje “zwanger” klinken zonder EQ (dus geen compensatie). Met een goed werkende EQ kan je dit heel goed compenseren :)
(zonder ellendige vervorming zoals bij sommige "trendy spelers" het geval is).

Ik heb de Shure E3 al een tijdje en heb ze op mijn beide spelers uitgeprobeerd (Rio Carbon en Kenwood HD20GA7, uiteraard met uitstekende EQ), deze oordopjes zullen je oren flink gaan verwennen en zijn zeker waard voor het geld! :9

Echter wanneer deze oordopjes op een speler zonder een goed werkende EQ aangesloten worden, kan het geluid behoorlijk tegen vallen. In het vorige deel van dit topic is deze ellende regelmatig aan de orde geweest.

[Voor 4% gewijzigd door Anoniem: 143941 op 11-01-2006 20:16]


 • Piggen
 • Registratie: December 2002
 • Laatst online: 13:52

Piggen

Lekker bakkie

Anoniem: 157478 schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 16:26:
yo, ik heb een vraagje:
zijn de creative ep-630 ook in een bepaalde winkel te koop en hoe duur? Want ik wil ze graag in een winkel kopen en ik heb ze nog niet echt in een winkel gezien.
pricewatch: Creative EP-630

En hier, die een winkel in Rotterdam hebben. Verder zijn ze geloof ik niet verkrijgbaar in gewone winkels.

 • Marco
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 07-02 17:35
Ik heb vanmiddag mijn Shure E2G's mogen ontvangen. :)
Via eBay besteld in Amerika, en binnen 5 dagen in huis (voor de helft van de prijs van wat ze hier kosten).
Ik had eerst de Apple earbuds (in-ear), maar als ik daarmee mijn hoofd bewoog dan viel de bass gelijk weg.
Deze dopjes blijven perfect zitten, en je hoort helemaal geen omgevingsgeluid meer.
De E2G heeft meer bass dan de E2C, dus als er mensen zijn die de E2C's te weinig bass vinden hebben, dan is dit mischien een optie.
En ze zijn een stuk mooier, want deze zijn gewoon zwart.

 • MarcoC
 • Registratie: September 2003
 • Laatst online: 13:15
Ik heb de Logitechs, en ze worden nu al kaal na 3 weken. Wel jammer. Verder pas sinds eergisteren ontdekt dat er toch wél aanduidingen op de dopjes voor links en rechts staan :P.

 • Casteloni
 • Registratie: November 2001
 • Laatst online: 06-02 07:33
Ik sta op het punt om nieuwe oordopjes te kopen omdat mijniPod voor m'n shuffle dopjes kapot aan het gaan zijn. Naast de iPod dopjes heb ik ook nog een uitvoering van Sony, en ik moet eerlijk zeggen dat ze veel beter en voller klinken. Maar er zit toch wel een enorm nadeel aan, de snoertjes raken altijd in de knoop en ben dan altijd even bezig om het uit elkaar te halen.

De iPod dopjes hebben zo'n handig schuif dingetje die er voor zorgt dat het nooit in de war raakt! Zijn er nog andere merken die ook zo'n systeem hebben?

Anoniem: 165482

Aspa, heel erg bedankt voor je uitleg en je raad!!!
Het was heel 'verhelderend', dankjewel...
En DeeD2k2, jij natuurlijk ook heel erg bedankt!
Toch zijn nieuwe reacties nog steeds enorm welkom...

Anoniem: 157093

suspect schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 19:39:
Ik heb vanmiddag mijn Shure E2G's mogen ontvangen. :)
Via eBay besteld in Amerika, en binnen 5 dagen in huis (voor de helft van de prijs van wat ze hier kosten).
Ik had eerst de Apple earbuds (in-ear), maar als ik daarmee mijn hoofd bewoog dan viel de bass gelijk weg.
Deze dopjes blijven perfect zitten, en je hoort helemaal geen omgevingsgeluid meer.
De E2G heeft meer bass dan de E2C, dus als er mensen zijn die de E2C's te weinig bass vinden hebben, dan is dit mischien een optie.
En ze zijn een stuk mooier, want deze zijn gewoon zwart.
Meer bass? Ik dacht altijd dat alle E2* technisch hetzelfde waren.

 • Globkul
 • Registratie: Oktober 2004
 • Laatst online: 13-01 20:59
Om even een loze opmerking te maken, wat ik hier niet heb kunnen vinden een tijd geleden, toen ik er naar aan het zoeken was.

Stel je hebt Apple In-ear's en ze vallen steeds uit je oren (bij mij het geval, geprobeerd bij setje van een vriend) en je vraagt je af of er ook andere sleeves op de Apple's passen. Heel toevallig ;) was dat bij mij ook het geval en had ik dus een setje gemodde Sony EX-71SL's bij me.

Hier het resultaat van een kleine wisseltruc (excuses voor de slechte kwaliteit v/d foto's):

http://x12.putfile.com/1/1013141429.jpg

http://x12.putfile.com/1/1013135521.jpg


Zoals goed, of minder :Y) goed, zichtbaar is, is dat de sleeves er goed op blijven zitten. Ze passen hierdoor nu wel in mijn oren. Het enige nadeel van dit alles is dat de dopjes niet zo mooi eruit zien aan de bovenkant, omdat de originele Apple sleeves veel groter zijn aan de achterkant.

Veel succes met kiezen :)

 • Marco
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 07-02 17:35
Anoniem: 157093 schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 20:03:
[...]

Meer bass? Ik dacht altijd dat alle E2* technisch hetzelfde waren.
Nee, want de E2G is de 'gamers edition', en die heeft meer bass.
En als alle types hetzelfde zouden zijn, dan heeft het ook geen zin om meerdere types te maken. ;)

 • FrenkyFal7
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 27-07-2016
VampireSlayer schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 19:48:
Ik sta op het punt om nieuwe oordopjes te kopen omdat mijniPod voor m'n shuffle dopjes kapot aan het gaan zijn. Naast de iPod dopjes heb ik ook nog een uitvoering van Sony, en ik moet eerlijk zeggen dat ze veel beter en voller klinken. Maar er zit toch wel een enorm nadeel aan, de snoertjes raken altijd in de knoop en ben dan altijd even bezig om het uit elkaar te halen.

De iPod dopjes hebben zo'n handig schuif dingetje die er voor zorgt dat het nooit in de war raakt! Zijn er nog andere merken die ook zo'n systeem hebben?
Zo ver ik weet uit eigen ervaring(Shure E4C), heeft Shure zo'n schuifplasticje.

 • digitalmind
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 13:14
suspect schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 20:25:
[...]

Nee, want de E2G is de 'gamers edition', en die heeft meer bass.
En als alle types hetzelfde zouden zijn, dan heeft het ook geen zin om meerdere types te maken. ;)
Alle E2's zijn gelijk aan elkaar, net als alle E3's gelijk aan elkaar zijn, en alle E4's zijn ook gelijk aan elkaar. Maakt niets uit of het nou geen achterhangsel heeft, of een "c", of een "g" voor geluid. Het enigste verschil is de kleur. (C = wit, G = zwart, geen = grijs/zwart). Ook een verschil is de iets kortere kabel, wat het wat makkelijker maakt in gebruik met een psp/gameboy. :)

Alle types zijn dus hetzelfde, de "zin" is het stijl gevoel, C voor de iPod gebruikers, G voor de gamers, en de andere voor de rest.

edit:
tikfauden

[Voor 19% gewijzigd door digitalmind op 11-01-2006 22:57]

Rik


Anoniem: 157093

suspect schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 20:25:
[...]

Nee, want de E2G is de 'gamers edition', en die heeft meer bass.
En als alle types hetzelfde zouden zijn, dan heeft het ook geen zin om meerdere types te maken. ;)
Wat digitalmind hierboven zegt dacht ik ook ja. Extra bass voor gamers kan ik ook niet logisch verklaren. Alleen de "g" voor gamers, de "c" voor consumenten en zonder een letter voor professionele doeleinden..

 • Marco
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 07-02 17:35
digitalmind schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 22:43:
Het enigste verschil is de kleur. (C = wit, G = zwart, geen = grijs/zwart). Ook een verschil is de iets kortere kabel, wat het wat makkelijker maakt in gebruik met een psp/gameboy. :)
Niet helemaal, want de C is tegenwoordig ook in het zwart verkrijgbaar. :?
En de E2C is niet wit, maar bruin/doorzichtig..

[Voor 7% gewijzigd door Marco op 11-01-2006 23:45]


 • digitalmind
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 13:14
suspect schreef op woensdag 11 januari 2006 @ 23:43:
[...]

Niet helemaal, want de C is tegenwoordig ook in het zwart verkrijgbaar. :?
En de E2C is niet wit, maar bruin/doorzichtig..
Ja, gek genoeg heet de zwarte versie soms ook weer "c", echter op meeste sites word deze dan toch aangeduid als E3 of E4 wanneer het de zwarte versie betreft. Klopt, de E2c is inderdaad niet wit, weer een vreemd iets, misschien omdat C dan voor Consumer staat, en kleur er niet van afhankelijk is?

Rik


Anoniem: 83626

Even een tip voor Sony EX71 eigenaars:

Ik heb een truukje om meer en beter hoog uit de doppen te krijgen!


Nadat ik de rubbertjes van de shure 2c had gemonteerd (via een IA, want ik was 1 sony-rubbertje kwijt) viel me op dat door de nieuwe rubbertjes de dopjes nog iets doffer werden :'(
Dit komt omdat het kanaaltje door het rubbertje van de 2c iets dunner en langer is dan bij de originele rubbers.. ook zijn de shure rubbers van een iets dikker rubber.
Ik had eerder al gelezen dat je iets uit het tuutje moest halen van de doppen en dat het hoog dan beter zou worden..

Omdat de doppen me nu al helemaal tegenstonden heb ik het dus gedurfd en het vliesje met het hele kleine gaatje dat op het tuutje zit (zie je pas als je het rubbertje eraftrekt) met een passer weggehaald.

Gevolg: het hoog kan nu veel makkelijker uit het dopje, mn oren in 8) _/-\o_
De doppen klinken een stuk helderder.. waardoor de losse bassen minder opvallen.

credits gaan uit naar degene die dit eerder al meldde ergens in een eerder deeltje van dit topic

Edit: let wel op! Doordat het vliesje weg is, is de weg vrij voor vuil om het dopje in te gaan. Je zal dus extra voorzichtig hiermee om moeten springen.
Voor mij maakt het iets minder uit, omdat de shure-rubbertjes al een iets lastigere doorgang bieden voor vuil dan de originele.

[Voor 13% gewijzigd door Anoniem: 83626 op 12-01-2006 00:47]


 • digitalmind
 • Registratie: Mei 2003
 • Laatst online: 13:14
Anoniem: 83626 schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 00:45:
Even een tip voor Sony EX71 eigenaars:

Ik heb een truukje om meer en beter hoog uit de doppen te krijgen!
Heb hier even hetzelfde gedaan, aangezien ik morgen of overmorgen me E4's verwacht. Hoge tonen zijn minder schel, wat zeker een verbetering is. Bij zang is het echter nogsteeds te schel. :( Omdat de hoge tonen iets losser komen door deze "mod" valt de bas inderdaad ook wat minder op, wat ook wel een verbetering is. Waarom Sony nooit een meer doorlatend filter heeft gebruikt snap ik echt niet, dat kleine gaatje raakte altijd verstopt.

Volgend plan:
Kleine gaatjes aan de buitenkant van de doppen dichtmaken in de hoop om de bas wat minder modderig te maken.

Rik


 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Even over de E2C en E2g discussie:

Bijv. bij deze review zeggen ze dat de *c en *g versies ander geluid geven, http://reviews.designtechnica.com/review3355.html.

Echter dat klopt gewoon niet, in dit draadje zie je de reactie van Sugarfried, dat is een werknemer van Shure. Daarom staat ook op de officiele Shure pagina het volgende:
"utilize the same technology as the original E Series, the E2g combines sound isolating sleeves with high-performance Dynamic MicroDriver technology to deliver full-range audio while blocking outside noise. Lightweight and compact, the E2g is optimized for compatibility with your Sony PSP and is also the ideal upgrade for other portable entertainment devices, including MP3, DVD and CD players."
Tot slot quote ik nog iemand van head-fi:
"The difference between the new Shure gamer line, eg., E4g, is just a shorter cord, smaller plug, and shiny black color, they sound exactly the same."
Aangezien Shure de gewone E lijn heeft geschrapt, heb je alleen nog de volgende modellen:

E2c
E2c (zwart)
E2g

E3c
E3c (zwart)
E3g

E4c
E4c (zwart)
E4g

E5c

E500 (moet nog uitkomen)

Bij de g versies is de plug anders en de kabel korter, verder zijn de oordopjes zelf 100% hetzelfde en klinken ze dus ook hetzelfde ;) .

[Voor 3% gewijzigd door Hoedje op 12-01-2006 10:39]

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


 • Marco
 • Registratie: April 2004
 • Laatst online: 07-02 17:35
Ok, dan is dat ook weer duidelijk. :)

 • LVGH
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 06-02 18:52
Ik ga binnenkort zeer waarschijnlijk de X5L aanschaffen en daarbij wil ik wel graag iets betere oordopjes. Nu heb ik nog geen ervaring met in-ears en eerlijk gezegd ben ik er een beetje huiverig voor. Ik ken de argumenten van de voorstanders (beter geluid (bij goede seal), minder omgevingsgeluid, lagere totale belasting omdat het omgevingsgeluid niet hoeft te worden overstemd), maar het lijkt me niet fijn om oordopjes echt in de gehoorgang te duwen. Daarnaast wil ik mijn X5L veel gaan gebruiken tijdens het wielrennen en je als dove door het verkeer manoevreren is niet zo verstandig ;) Ook gaan in-ears eerder los als je zweet toch? Ik heb dus sowieso een setje standaard-doppen nodig.
Nu is mijn vraag: is het verstandig om voor een Sennheiser te gaan (MX450 of 750, maakt dat nou nog veel uit?)? Ik heb goede dingen over full size AKG hoofdtelefoons gehoord, maar zijn de oordoppen van dit merk (bijv K14P) goed?
Ik luister veel naar trance/progressive maar ook wel pop/rock en zelfs metal, dus ik denk dat de oordoppen aardig allround zullen moeten zijn. Over de AKG's kan ik erg weinig vinden in de topics, misschien kan iemand daar meer over vertellen? (prijs-kwaliteit) Bij een bekende online shop kosten de K14P-doppen 27 euro, maar zijn ze 'binnenkort leverbaar' - maar t is niet een heel nieuw model toch, of wel?

 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
LVGH schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 14:37:
Ik ga binnenkort zeer waarschijnlijk de X5L aanschaffen en daarbij wil ik wel graag iets betere oordopjes. Nu heb ik nog geen ervaring met in-ears en eerlijk gezegd ben ik er een beetje huiverig voor. Ik ken de argumenten van de voorstanders (beter geluid (bij goede seal), minder omgevingsgeluid, lagere totale belasting omdat het omgevingsgeluid niet hoeft te worden overstemd), maar het lijkt me niet fijn om oordopjes echt in de gehoorgang te duwen. Daarnaast wil ik mijn X5L veel gaan gebruiken tijdens het wielrennen en je als dove door het verkeer manoevreren is niet zo verstandig ;) Ook gaan in-ears eerder los als je zweet toch? Ik heb dus sowieso een setje standaard-doppen nodig.
Ik ben het met je eens, maar ik zweet niet zo snel in m'n oor...
Nu is mijn vraag: is het verstandig om voor een Sennheiser te gaan (MX450 of 750, maakt dat nou nog veel uit?)? Ik heb goede dingen over full size AKG hoofdtelefoons gehoord, maar zijn de oordoppen van dit merk (bijv K14P) goed?
Nou eigenlijk niet echt.
Ik luister veel naar trance/progressive maar ook wel pop/rock en zelfs metal, dus ik denk dat de oordoppen aardig allround zullen moeten zijn. Over de AKG's kan ik erg weinig vinden in de topics, misschien kan iemand daar meer over vertellen? (prijs-kwaliteit) Bij een bekende online shop kosten de K14P-doppen 27 euro, maar zijn ze 'binnenkort leverbaar' - maar t is niet een heel nieuw model toch, of wel?
Het hangt er helemaal vanaf wat je wilt. De AKG K14P scoren goed op threble, maar bass is veel minder sterk aanwezig (waarschijnlijk daarom het eerste punt) en minder diep dan de sennheiser's. De E888 is veel beter dan beide die jij noemt, maar ook weer een stuk prijziger (40-50 euro incl. verzending).

Maar anders kun je gaan voor een setje Koss KSC35 of 75. Ze zijn stukken beter dan alle oordopjes die jij noemt. Dat zijn streetstyle (of clipons), mocht dat gaan in combinatie met wielrenhelm.

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


Anoniem: 157093

Hoedje schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 10:38:
Aangezien Shure de gewone E lijn heeft geschrapt
Is dat zo? :? Op de site staan ze nog wel

 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Anoniem: 157093 schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 17:08:
[...]

Is dat zo? :? Op de site staan ze nog wel
Waar zie jij dan de niet E en niet G modellen? Oftewel de pro lijn? Ik zie ze echt niet: http://www.shurestore.com/earphones/index.html#eseries

[Voor 14% gewijzigd door Hoedje op 12-01-2006 17:13]

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


 • DaBARDmaN
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 21-01 09:34

DaBARDmaN

- slide -

Ik zou vandaag een setje Creative EP 630 oordopjes kopen op Ebay, maar de verkoper vertelde me na even navragen dat er alleen maar 1 paar Medium sleeves bij zit. Is dit een groot probleem? Kun je deze sleeves gemakkelijk nog hier in Nederland kopen, of is Medium bij dit soort redelijk eenvoudige oordopjes meestal wel de juiste maat?

| Dell XPS M1710 |


Anoniem: 143941

De Shure pro-line bestaat nog als de gewone E-serie, zonder "C" of "G".
Die grijze E3 gebruik ik :)

 • ExNomenDei
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 07-02 16:38
Anoniem: 83626 schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 00:45:
credits gaan uit naar degene die dit eerder al meldde ergens in een eerder deeltje van dit topic
Ik heb dit tig keer gemeld, dus grote kans dat ik dit was ;)

Als je trouwens het hoog iets te veel vindt worden, kan je er nog stofjes van gewone oordopjes gedeeltelijk in doen. Het kon me niet schelen, na een tidjje weer er uit gehaald.

Kan je op de Sony's ook Shure opzetstukjes gebruiken?

HP Brio - Pentium iii 733 MHz - 128 MB SDRAM - 20 GB Ultra-ATA/66 - 3.5" 1.44MB FDD - S3 ProSavage 8MB graphics - 1024x768 - Windows Me


 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
Anoniem: 143941 schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 18:09:
De Shure pro-line bestaat nog als de gewone E-serie, zonder "C" of "G".
Die grijze E3 gebruik ik :)
Volgens mij wordt ie niet meer gemaakt. Punt is namelijk dat in de shop die lijn is vervangen door de zwarte c lijn. Ik had alleen ergens een nieuwsitem hierover gelezen, maar die kan ik nergens meer vinden |:( . Maar het maakt iig op de korte termijn niets uit, want dan zal de (kale) E serie gewoon nog beschikbaar zijn.
phantom_Dream schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 18:58:
[...]


Ik heb dit tig keer gemeld, dus grote kans dat ik dit was ;)

Als je trouwens het hoog iets te veel vindt worden, kan je er nog stofjes van gewone oordopjes gedeeltelijk in doen. Het kon me niet schelen, na een tidjje weer er uit gehaald.

Kan je op de Sony's ook Shure opzetstukjes gebruiken?
Jep, de sleeves/foames die geschikt zijn voor de Shure E2...

[Voor 34% gewijzigd door Hoedje op 12-01-2006 19:05]

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


 • LVGH
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 06-02 18:52
Hoedje schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 14:57:
[...]

Ik ben het met je eens, maar ik zweet niet zo snel in m'n oor...

[...]

Nou eigenlijk niet echt.

[...]

Het hangt er helemaal vanaf wat je wilt. De AKG K14P scoren goed op threble, maar bass is veel minder sterk aanwezig (waarschijnlijk daarom het eerste punt) en minder diep dan de sennheiser's. De E888 is veel beter dan beide die jij noemt, maar ook weer een stuk prijziger (40-50 euro incl. verzending).

Maar anders kun je gaan voor een setje Koss KSC35 of 75. Ze zijn stukken beter dan alle oordopjes die jij noemt. Dat zijn streetstyle (of clipons), mocht dat gaan in combinatie met wielrenhelm.
Bedankt voor je antwoord. Als die Sony's zo goed zijn, is dat wel een optie - 40 euro is nog wel te doen (ik moet ze alleen nog even vinden voor die prijs). Ze zijn er al een flink aantal jaren, maar desondanks is de kwaliteit nog bijzonder goed? Heeft de ontwikkeling ze dan niet al lang ingehaald?
De Koss streetstyles zijn niks voor mij denk ik; ze lijken me lastig icm een wielrenhelm, waarvan de bevestigingsriemen vlak langs (half/schuin over) de oren lopen en ik vind het esthetische aspect ook nog van enig belang... ;)

Met zo'n 40 euro kom je ook in de range van dopjes die in dit topic geprezen worden, zoals de Creative EP630. Ik vind geluidskwaliteit het belangrijkst, dus misschien ben ik toch over te halen naar de in-ears...Ik zou dan in-ears kunnen nemen en daarnaast m'n oude dopjes (of de standaarddoppen van de X5L) blijven gebruiken op de (race)fiets. Maar een paar dingen zou ik nog wel graag weten: zijn er ook in-ear dopjes die niet zo ver erin gaan? Als je te maken hebt met 'opzetstukjes' van schuim, lijkt me dat lastig schoon te maken. Die 'sleeves' van bijv. de EP630 lijken me van rubber, dus die kun je dan makkelijk schoon houden (afvegen), of niet? Als je de dopjes eruit haalt, wordt je gehoorgang dan niet vacuüm getrokken en krijg je zo'n 'plopeffect'? Lijkt me heel irritant namelijk. Ook ben ik erg bang om m'n gehoor te beschadigen; niet dat ik m'n muziek zo hard zet, maar zo dicht bij het trommelvlies... zijn hier geen onderzoeken naar gedaan? Met in-ears kan de muziek wel zachter natuurlijk, maar met gewone doppen verdwijnt er ook veel geluid naar de omgeving en zit de bron ook iets verder van de gehoororganen af. Misschien heft dit elkaar wel op...?

Hoe verhouden die EP630's zich kwalitatief tot de Sony E888 en de Shure E2? Die Shure's zijn nog wel iets duurder, maar als ze echt veel beter zijn wil ik die ook nog niet uitsluiten. Ik vind lage tonen wel belangrijk (progressive, minimal, (dubble-)bass in metal), dus ik houd niet van die schelle hoge treble-herrie, maar natuurlijk hoor ik graag alle tonen goed en niet alleen een zompig gebonk.

Hopelijk kunnen jullie me nog wat verder helpen :) (en hebben eventuele andere lezers er ook iets aan, al projecteer ik de vragen natuurlijk op mijn situatie)

 • monnick
 • Registratie: December 2005
 • Niet online
Wat zijn volgens jullie betere dopjes, de SONY 71 (nog wat) of de CREATIVE EP-630? En op welke oordopjes is de bass, sterker / harder / beter hoorbaar?

 • Paradise
 • Registratie: Juni 2000
 • Niet online
monnick schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 19:35:
Wat zijn volgens jullie betere dopjes, de SONY 71 (nog wat) of de CREATIVE EP-630? En op welke oordopjes is de bass, sterker / harder / beter hoorbaar?
Ik heb voorheen de Sony EX71SL gehad, momenteel heb ik de Creative EP-630. De Sony heeft een 'vettere' bas, die door velen (ook door mij) op den duur als overdreven gehoord wordt. In het begin klinkt dat wel lekker, maar later merk je dat de bas te overheersend is. Bovendien laat ie qua midden- en hoge tonen nogal wat liggen.

De Creative's hebben ook een duidelijke bas, maar is scherper in de hoge tonen, bovendien hoor je meer middentonen. In het begin is dat wennen als je de Sony's gewend bent, maar na een tijdje wil je niet meer terug. Uiteindelijk komt uit de Creative ook een flinke bas en bovendien zijn midden en hoog beter. Ik zie geen reden om op dit moment de Sony's te kopen. Al is 'goed geluid' natuurlijk altijd een kwestie van smaak.

 • Hoedje
 • Registratie: April 2003
 • Laatst online: 13:58

Hoedje

Moderator Apple Talk
LVGH schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 19:18:
[...]


Bedankt voor je antwoord. Als die Sony's zo goed zijn, is dat wel een optie - 40 euro is nog wel te doen (ik moet ze alleen nog even vinden voor die prijs). Ze zijn er al een flink aantal jaren, maar desondanks is de kwaliteit nog bijzonder goed? Heeft de ontwikkeling ze dan niet al lang ingehaald?
De Koss streetstyles zijn niks voor mij denk ik; ze lijken me lastig icm een wielrenhelm, waarvan de bevestigingsriemen vlak langs (half/schuin over) de oren lopen en ik vind het esthetische aspect ook nog van enig belang... ;)

Met zo'n 40 euro kom je ook in de range van dopjes die in dit topic geprezen worden, zoals de Creative EP630. Ik vind geluidskwaliteit het belangrijkst, dus misschien ben ik toch over te halen naar de in-ears...Ik zou dan in-ears kunnen nemen en daarnaast m'n oude dopjes (of de standaarddoppen van de X5L) blijven gebruiken op de (race)fiets. Maar een paar dingen zou ik nog wel graag weten: zijn er ook in-ear dopjes die niet zo ver erin gaan? Als je te maken hebt met 'opzetstukjes' van schuim, lijkt me dat lastig schoon te maken. Die 'sleeves' van bijv. de EP630 lijken me van rubber, dus die kun je dan makkelijk schoon houden (afvegen), of niet? Als je de dopjes eruit haalt, wordt je gehoorgang dan niet vacuüm getrokken en krijg je zo'n 'plopeffect'? Lijkt me heel irritant namelijk. Ook ben ik erg bang om m'n gehoor te beschadigen; niet dat ik m'n muziek zo hard zet, maar zo dicht bij het trommelvlies... zijn hier geen onderzoeken naar gedaan? Met in-ears kan de muziek wel zachter natuurlijk, maar met gewone doppen verdwijnt er ook veel geluid naar de omgeving en zit de bron ook iets verder van de gehoororganen af. Misschien heft dit elkaar wel op...?

Hoe verhouden die EP630's zich kwalitatief tot de Sony E888 en de Shure E2? Die Shure's zijn nog wel iets duurder, maar als ze echt veel beter zijn wil ik die ook nog niet uitsluiten. Ik vind lage tonen wel belangrijk (progressive, minimal, (dubble-)bass in metal), dus ik houd niet van die schelle hoge treble-herrie, maar natuurlijk hoor ik graag alle tonen goed en niet alleen een zompig gebonk.

Hopelijk kunnen jullie me nog wat verder helpen :) (en hebben eventuele andere lezers er ook iets aan, al projecteer ik de vragen natuurlijk op mijn situatie)
Ik ga hier niet heel uitgebreid op in, aangezien je zo'n beetje alle oordopjes naar boven haalt :P. Het is vrij simpel, wil je weinig geld uitgeven koop de MX400. Als je liever geen in-ears wilt, dan moet je gaan voor de E888. Die presteren superieur, maar t.o.v. in-ears kunnen ze alleen concurreren als je ze in een absoluut stille omgeving gebruikt. De EP630 zijn gewoon erg goed voor het geld en gaan niet zo ver je oor in. De Shures gaan verder in je oor, maar isoleren ook beter het omgevingsgeluid. Foam sleeves zijn overigens niet herbruikbaar, die gebruik je een week tot een paar weken, totdat ze "op" zijn.

[Voor 4% gewijzigd door Hoedje op 12-01-2006 20:25]

"If you get up in the morning and think the future is going to be better, it is a bright day. Otherwise, it's not."


 • LightYears
 • Registratie: September 2000
 • Laatst online: 13-01 13:53

LightYears

wilt geen iPod

of tot je ze in de was pleur ;) altijd gedaan met mn comply tips, tot ik "custom" ging natuurlijk.

EAC > Ogg vorbis -q6 > Cowon S9 > Westone ES3X > Oor


 • LVGH
 • Registratie: Januari 2006
 • Laatst online: 06-02 18:52
Hoedje schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 20:23:
[...]


Ik ga hier niet heel uitgebreid op in, aangezien je zo'n beetje alle oordopjes naar boven haalt :P. Het is vrij simpel, wil je weinig geld uitgeven koop de MX400. Als je liever geen in-ears wilt, dan moet je gaan voor de E888. Die presteren superieur, maar t.o.v. in-ears kunnen ze alleen concurreren als je ze in een absoluut stille omgeving gebruikt. De EP630 zijn gewoon erg goed voor het geld en gaan niet zo ver je oor in. De Shures gaan verder in je oor, maar isoleren ook beter het omgevingsgeluid. Foam sleeves zijn overigens niet herbruikbaar, die gebruik je een week tot een paar weken, totdat ze "op" zijn.
Hehe...doe je een beetje vooronderzoek, is het nog niet goed ;) Als ik had gevraagd "ik wil doppen, welke moet ik kopen?" had ik te horen gekregen "gaan we niet op in, zoek het eerst zelf maar eens uit"! Nee geintje, eigenlijk ben ik heel tevreden met dit antwoord.:) Ik heb best 40 E over voor goede doppen en moet voor mezelf dus eigenlijk alleen de afweging maken of ik 'klassieke' (Sony) koop of de (niet zo diepe) in-ear (Creative) ga proberen. :) Bedankt :)
Mocht iemand nog aanvullingen willen doen, zal ik ze uiteraard met open armen ontvangen.

 • Wormaap
 • Registratie: Oktober 2003
 • Nu online

Wormaap

Moderator Foto & Video
Zeuh, m'n Shure E3 vandaag binnengekregen. Was even wat gekloot om'n goede seal te krijgen, maar even de durf opbrengen om ze dieper in te duwen 'did the trick'
Eerste indruk van de sound: Een beetje koud, maar ENORM gedetailleerd. Het koude zal waarschijnlijk door inspelen nog wel voor een deel verdwijnen (toch?)
Met de small flex-sleeves zijn ze lekker comfortabel, en hoor ik werkelijk geen fuck meer van de wereld om me heen als ik muziek luister (dus ook niet meer die irritante mobieltjes in de trein :) )
Binnenkort eens proberen hoe ze bevallen tijdens bandrepetities, en dan eens kijken of doppen ervoor laten gieten niet té achterlijk duur is :)

Ticking away, the moments that make up a dull day


 • DaBARDmaN
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 21-01 09:34

DaBARDmaN

- slide -

DaBARDmaN schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 17:40:
Ik zou vandaag een setje Creative EP 630 oordopjes kopen op Ebay, maar de verkoper vertelde me na even navragen dat er alleen maar 1 paar Medium sleeves bij zit. Is dit een groot probleem? Kun je deze sleeves gemakkelijk nog hier in Nederland kopen, of is Medium bij dit soort redelijk eenvoudige oordopjes meestal wel de juiste maat?
Ik wil niet zeuren, maar heeft niemand hier een antwoord op?

| Dell XPS M1710 |


Anoniem: 83626

DaBARDmaN schreef op vrijdag 13 januari 2006 @ 03:11:
[...]

Ik wil niet zeuren, maar heeft niemand hier een antwoord op?
Je kan via een IA "Wat is je gehoor je waard?" ofzo nieuwe sleeves bestellen.
Deze kosten incl verzending 3,02 Euro. Hij heeft ze voor de Sharps, maar die passen zeer waarschijnlijk ok goed op jouw doppies.

 • DaBARDmaN
 • Registratie: Januari 2001
 • Laatst online: 21-01 09:34

DaBARDmaN

- slide -

Thanks, ik heb het al gevonden. Die winkel op Ebay heeft er nog veel meer liggen, dus mocht iemand ze ook goedkoop nieuw willen hebben: 20 Euro + 10 dollar verzendkosten op Ebay.

| Dell XPS M1710 |


 • Oyster
 • Registratie: Januari 2003
 • Niet online
Wormaap schreef op donderdag 12 januari 2006 @ 23:29:
Eerste indruk van de sound: Een beetje koud, maar ENORM gedetailleerd. Het koude zal waarschijnlijk door inspelen nog wel voor een deel verdwijnen (toch?)
Klopt, de lage tonen zullen meer aanwezig worden. :)

 • phreako
 • Registratie: Maart 2003
 • Laatst online: 12:28
Gisteren heb ik mijn nieuwe Creative EP-630's opgehaald, en ik moet zeggen dat daar toch echt wel een heel goed geluid uitkomt! Ik heb ze vergeleken meet mijn oude Sennheiser MX450's, de standaard iAudio dopjes van mijn mp3-speler en een Sennheiser HD-414 koptelefoon.

De EP-630's geven VEEL meer laag dan de MX-450's, en het hoog is wat minder schel. Het laag is wel veel gedoseerder dan bij de iAudio dopjes. Op zich is de klankkleur redelijk met de HD-414 te vergelijken, alhoewel de EP-630's natuurlijk veel directer zijn en de bas iets meer 'rolt'.

Topdopjes!

 • andyy
 • Registratie: Augustus 2005
 • Laatst online: 27-01 23:58
@ TS
quote: TS
De bi en triple flange sleeves zijn ook min of meer afgeleid van de zachte sleeves. Ze zijn heel flexibel. Het principe werkt heel simpel. Je kan het zien als twee of drie sleeves die achter elkaar zitten, en dat levert een betere seal op. Hij blijf ook veel beter zitten, omdat er ineens op meerdere punten weerstand zit. Over het comfort zijn de meningen verdeeld, omdat ze verder in je oor gaan, kan het oncomfortabel zitten. Etymotics en Super.fi leveren allebei bi flanges. Een tri flange is heel eenvoudig te modden naar een bi flange door de voorste of achterste flange af te knippen. De bi flanges gaan niet zo ver in je oor en combineren daarom (in theorie) de voordelen van single en triple flanges. Over het algemeen wordt met deze sleeves de threble versterkt.
er staat 2x threble in maar het moet toch echt treble zijn hoor ;)
en over die EX51's ik heb er laatst ook 1 gekocht en er zitten wel siliconen "dingetjes"(ik weet niet hoe dat heet :P ) bij ;)
miss kan je het editten ?

 • Wormaap
 • Registratie: Oktober 2003
 • Nu online

Wormaap

Moderator Foto & Video
Nog even een vraag: Als ik de small flex-sleeves gebruik, irriteert mijn linker oor nogal. Nu heb ik gisteren de doppen waarschijnlijk veel te ver doorgeduwd (het hele stuk na de hoek verdween in m'n oor) dus zou het kunnen zijn dat m'n oor daar nog wat van geïrriteerd is. Op dit moment zit ik met de foamies te luisteren, die op dit moment comfortabeler zijn. Alleen mis ik hiermee weer een beetje van het detail. Iemand hier ook ervaring mee?
Overigens bleken ze bij de 2e check toch in m'n custom-doppen te passen, maar daar lijkt de seal niet helemaal goed te zijn, ik hoor namelijk nauwelijks bas dan.

Ticking away, the moments that make up a dull day


 • Bob
 • Registratie: Mei 2005
 • Laatst online: 13:33
Niet veel te vinden over the plug van koss in deze thread, dus zal ik maar even mn zegje doen :)

Ik heb ze nu een bijna een maand, en mijn tevredenheid stijgt evenredig met de vordering van mijn inbrengtechniek. Het geluid is dik in orde, het enige nadeel van deze goedkope in-ear is dus het inbrengen. Eens ze erin zitten is er geen probleem meer, dan sealen ze even goed of beter dan de duurdere in-ears. Maar dat gaat niet altijd van een leien dak... Ik denk erover om een van de extra seals een beetje te aan te passen om van deze oortjes de perfecte prijs kwaliteit oortjes te maken, want ik denk niet dat er veel in-ears zijn in deze prijsklasse. (indien wel, toch niet gemakkelijk te vinden dan)
Pagina: 1 2 3 ... 13 Laatste

Dit topic is gesloten.


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee