Dr. Strangelove schreef op zondag 19 februari 2006 @ 15:36:
Ik denk dat iedereen die nu roept dat hij zijn muziek zonder sub wil horen toch eens bij zijn hifidealer langs moet gaan en vragen of hij een goede, muzikale sub een paar dagen op zicht mag hebben; gegarandeerd dat je hem niet meer terug brengt

Je mag ze van mij allemaal houden; ik hoef ze niet.
Ok, dus mijn CDM7NTs die tot 30Hz gaan zijn volgens jou geen volwaardige speakers? En jouw zelfbouw speakers wel?
Ik weet dat de heersende gedachte is dat een paar ubergeile pianolak-finish B&W's ownen en dat zelfbouw rommel leuk gehobby is voor mensen die geen B&W kunnen betalen, maar misschien moeten sommige mensen hun mening wat dat betreft toch eens bijstellen. Kijk eens rond op verschillende fora waar massa's mensen zijn die niet bekoord worden door peperdure speakers uit de winkel maar hetzelfde bedrag liever in een zelfbouw project stoppen. Zou dat allemaal onzin zijn?
Ik ben benieuwd waar jij de grens legt in dat geval, want met dit criterium zijn alle standmounts ook geen volwaardige speakers, en het merendeel van de zuilen ook niet, waaronder de B&W Nautilus range

Ik ken de Nautilus serie van B&W alleen van naam dus daar doe ik geen uitspraken over. Maar ik ken wel andere speakers van 2000 euro per stuk die me qua laagweergave niet kunnen bekoren omdat het vaak nogsteeds (matig afgestemde) bass-reflex ontwerpen zijn.
Ik waag ook te betwijfelen of je die 20Hz wel haalt, de 801D met zijn 38cm driver haalt slechts 23Hz...
Dat is een kwestie van afstemming en je vergelijkt appels met peren. De 801D is wederom een bass-reflex systeem. Bass-reflex heeft rond de resonantiefrequentie een bult zitten en valt daaronder heel snel af. Wat dat betreft gaat een bass-reflex zonder elektronische correctie ook niet super laag. Goh, zou dat verklaren waarom massa's mensen een sub nodig menen te hebben? Maar de conusoppvalkte van die 801D's maakt een behoorlijke geluidsdruk bij lage frequenties mogelijk.
Een transmissionline of daline systeem werkt anders. Je kunt de resonantiefrequentie verder omlaag trekken. Het nadaal is echter dat het rendement minder is, dat je een complexer ontwerp hebt, en dat je meer kastvolume nodig hebt. Dit alles maakt zo'n speakers duur qua ontwerp en duur qua bouw. Bovendien heeft niet iedereen ruimte voor die grote kasten. Een bass-reflex is simpeler, goedkoper en heeft een hoog rendement. Nadaal is dat ze zelden echt helemaal strak klinken. Helemaal als de fabrikant zich laat verleiden tot een wat hoger bultje in het laag om het geluid lekker "punchy" (om maar weer 's een populaire term te gebruiken) te maken.
Overigens ken ik iemand met een paar Elipson 1303 speakers die volgens de specs door zouden lopen tot 20Hz bij -3dB. Kosten: 3600 euro een paartje, en je mag zelf eens gaan bekijken wat voor units erin zitten. Dat zijn ook TL-achtige ontwerpen. De units die er bij mij in zitten zijn een stukje ruimer.
Zelfs mijn kleine MJ Acoustics Pro 50 gaat tot 15Hz. Daarbij vergeet je dat een goede sub in de lage regionen heel wat strakkere bas neer kan zetten dan een speaker die dat 'erbij' doet.
Mag ik even lachen?
Die subjes zijn voor het geld heel erg leuk, maar 15Hz haal je uit zo'n kastje alleen met electronische correctie en daarmee wordt de belastbaarheid erg beperkt (er zit ook een electronische begrenzing oftewel een compressor/limiter in die dingen). Verder wil je denk ik de poortruis niet horen als dat ding flink op z'n staart wordt getrapt.
Als dat ding serieus mijn eigen speakers overtreft, met z'n 600 euro en beperkte formaat, dan zou de fabrikant steenrijk worden als ie zuilen van pak weg 3500 euro per paar overtreft
En laten we nu even naar feiten gaan kijken. Mensen doen alsof een subwoofer iets magisch is. Iets wat per definitie iets toevoegt aan je set (nog een kast hout erbij). Maar het is en blijft gewoon een klankkast met een bass-speaker erin. Neem een paar grote fronts met voldoende volume en je hebt met gemak meer volume dan je in een REL hebt. Met goeie units en een goed ontwerp is er NIKS wat je in de weg staat om de laagweergave van een REL van 2000 euro te overtreffen. Het is niet ineens iets anders "omdat het geen sub is" omdat "het geen hoekig kastje in de hoek van de kamer is" ofzo.
De sub is een toevoeging voor speakers die in het laag tekort schieten, en dat hoeven ze bij goeie fronts alleen te doen bij extreem lage frequenties (<20Hz) die in muziek niet of nauwelijks voorkomen.
Uiteraard heeft laag gaan met vrij gemiddelde conusafmetingen z'n beperkingen: belastbaarheid. Ik kan in m'n huidige kamer de muren en ramen (en m'n maag) lekker laten rammelen, maar in een grotere ruimte heeft het zijn grenzen. En dat is nou precies waarom ik voor films een sub erbij wil. Maar dat wordt dan wel iets waar menig REL een puntje aan kan zuigen (helaas ook qua afmetingen).