Nee, dit is geen dwalingsomstandigheid. Bol.com zegt dat met een kennelijke vergissing dat de wil ontbrak en niet dat de wil door een onjuiste voorstelling van zaken is gevormd. Dwaling is hier dus niet aan de orde.
dennisk. schreef op dinsdag 29 september 2015 @ 12:27:
[...]
Dit lijkt me niet helemaal een juiste benadering.
Je vergeet het stukje dat Bol.com het aanbod ook heeft aanvaard, daar zij de order dient te bevestigen alvorens zij deze verzend. Bol.com had voorafgaand aan de verzending contact op moeten nemen met TS met het bericht dat het e.e.a. niet juist was weergegeven.
De juridische grondslag die Bol.com heeft om een procedure te starten is erg zwak. Juist een professionele verkoper als Bol.com zou beter moeten weten dan een simpele consument, toch? Uiteraard is er een onderzoeksplicht, maar in dit geval is de prijs niet kennelijk onredelijk.
[..]
Al met al is het mijn mening dat de TS sterk staat en vol moet houden dat er een koopovereenkomst tot stand is gekomen en dat deze niet zomaar kan worden vernietigd.
Dat hele proces van order plaatsen, bevestigingsmail versturen tot aan het verzenden is volledig geautomatiseerd. Een ordeprikker ziet op een pakbon niet eens de prijs vermeld staan. Dat de fout dus achteraf wordt geconstateerd, is in een bedrijf als Bol.com dus niet ondenkbaar. Dat het niet netjes is, daar ben ik het volledig mee eens. Bedrijven lijken zich steeds weer te branden aan het dossier "de kennelijke vergissing" en daar (naar mijn idee) telkens op een andere/verkeerde manier mee omspringen.
Maar dat ter zijde, in dit geval kan Bol.com alsnog een beroep doen op het ontbreken van de wil. De bal ligt nu echter bij Bol.com (starten van juridische procedure bij onwillige klant) en niet bij consument (gelijk halen om koopovereenkomst gestand te doen houden). Als Bol.com de tv terug wil halen, dan zullen ze naar de rechter moeten stappen. Of ze dat voor 850 euro gaan doen.... in het licht van een Bulk10daagse aktie.... 50% korting waar wordt geadverteerd met "tot 60%"... tja... aan de ander kant, de tv is pas net op de markt en dan is een 50% korting wel erg veel. De KS is daarnaast 24/7 bereikbaar.
Fly-guy schreef op dinsdag 29 september 2015 @ 12:35:
[...]
Heeft het feit dat de winkel op de site adverteert met korting tot 60% nog invloed?
Als ik op de site kom staat het groot aangegeven en dan vind ik een korting van praktisch 50% op de TV niet zo heel gek, laat staan dat ik vermoed dat er een fout gemaakt is.
Natuurlijk. De omstandigheden van het geval bepalen of TS op het moment van de aankoop gerechtvaardigd mocht vertrouwen op de juistheid van het aanbod. Een hoge korting tijdens een uitverkoop is dan aannemelijk.
Maar bekijk het van de andere kant? Een tv koop je niet 'zomaar'. Je zoekt specificaties op. Je vergelijkt de prijs. In dit geval had je al snel gezien dat de tv pas een maand in de prijsvergelijker staat. Zo snel een product met 50% aanbieden zet elk mens aan het denken, toch? Een belletje naar de KS was imho dan wel op zijn plaats geweest.
Aikon schreef op dinsdag 29 september 2015 @ 14:07:
Je hebt betaald en er is geleverd. De tv is inmiddels jouw eigendom. Ik vind 50% korting absoluut binnen een kortingsweek met kortingen tot 60% passen, dus je hebt ter goeder trouw gehandeld. Ik zou ze veel succes wensen met de volgende kortingsweek en het daar bij laten. Denk niet dat je er nog veel van hoort.
Als je nou 5% had betaald, dan zou het een ander verhaal zijn.
Bol.com doet een beroep op een wilsontbreken. Daarmee tast zij de koopovereenkomst aan en dus de titel. Als dat beroep wordt gehonoreerd is er geen eigendom overgegaan. Maar goed, dat kan enkel middels een gang naar de rechter als blijkt dat de klant niet akkoord gaat en partijen onderling niet tot een andere oplossing kunnen komen.
50% korting op een product dat nog geen maand op de markt is... dat zet jou niet aan het denken? Ik denk dat men hier te gemakkelijk voorbij gaat aan (ja nogmaals) de omstandigheden van het geval. Ik weet niet hoe de prijs is gecommuniceerd, hoe de pagina eruit zag en welk onderzoek er door TS is verricht, maar als ik heel eerlijk ben... de prijs was hier gewoon te mooi om waar te zijn. Op een gegeven moment is de redelijkheid zoek en in dit geval denk ik dat daar sprake van is.
Brent schreef op dinsdag 29 september 2015 @ 14:35:
[...]
Staat dit in de wet? Dat een koper de verantwoordelijkheid heeft de redelijkheid van de prijs te toetsen? Vziw niet, maar daarom vraag ik het. Lijkt me ook erg lastig handhaven en toetsen: het gebeurd wel vaker dat wegens magazijnopruiming onwaarschijnlijk lage prijzen gerekend worden, dat zou dan niet eens kunnen.
3:11 BW
Goede trouw van een persoon, vereist voor enig rechtsgevolg, ontbreekt niet alleen, indien hij de feiten of het recht, waarop zijn goede trouw betrekking moet hebben, kende, maar ook indien hij ze in de gegeven omstandigheden behoorde te kennen. Onmogelijkheid van onderzoek belet niet dat degene die goede reden tot twijfel had, aangemerkt wordt als iemand die de feiten of het recht behoorde te kennen.
Hieruit volgt een onderzoeksplicht aan de zijde van de consument in dit geval.
Ik probeer hier niet Bol.com te verdedigen. De manier waarop ze dit oppakken is (weer eens) bizar. Maar om hier te verkondigen dat Bol.com geen poot heeft om op te staan is onjuist. TS is niet (helemaal) kansloos, maar zal dus wel moeten onderbouwen hoe hij tot de conclusie kwam dat deze prijs juist was, indien Bol.com besluit hier een zaak van te maken.
Voor nu zou ik TS aanraden om je standpunt duidelijk over te brengen naar Bol.com waarbij je duidelijk jouw kant van het verhaal (waarom je dus volgens jou mocht vertrouwen op de juistheid van het aanbod) en dan afwachten wat Bol.com zegt.