Hartelijk dank...

en betaald dus ook geen inkomsten belasting maar wel weer BTW. Het hele stelsel van belasting gericht op arbeid en personen moet eigenlijk op de schop. Een belasting voor gebruik van grondstoffen, de ecotax, zou veel beter en eerlijker werken.
Komt vaak terug in discussies over "basisinkomen", in Duitsland wordt ook bijv. door SFV gelobbied voor dramatische verschuiving van belasting op arbeid (feitelijk moderne vorm van slavernij) naar forse belasting op grondstoffen en energieverbruik. Met daarbij de creatieve oplossing (moderne samenleving geeft gewoon een zeker "basis verbruik" per huishouden, anders moet je op de hei gaan wonen zonder elektra aansluiting) een maandelijks "energiegeld" waar iedereen recht op heeft (zeg maar: soort van "basisinkomen"). Verspil je als een beest en verbruik je dus veel meer dan die basis, moet je dik gaan betalen.
Laten we proberen niet te verzanden in een discussie "ik doe het beter dan jij".
Mee eensch. Ik zou het eerder iets noemen van "ik doe het anders dan jij"... (let op het standaard onderschrift onder mijn posts, ik heb ook [naturellemente] "de waarheid" niet in pacht)
Maar je hebt gelijk als er geen belasting wordt betaald dan is er ook geen subsidie mogelijk in NL. Maar als je goed hebt gelezen is dat ook niet het systeem wat mij voor ogen staat. De vervuiler/gebruiker en niet degene die "toevallig" geld verdient moet opdraaien voor de kosten.
Wat hernieuwbare elektriciteit betreft (beslist NIET het bijfikken van biomassa in fossiele centrales, is verboden in BRD, maar wordt gewoon getolereerd in NL om de grote energieconcerns te paaien): iedereen betaalt mee aan die Umlage*. Inclusief de half miljoen huishoudens met dakvullende PV systemen die invoeden via de separate "Einspeise Meter". En die afnemen via hun klassieke (ook nog steeds meestal analoge, al lang afgeschreven, doch nog steeds perfect werkende) "afname meter". En die over de afname op die meter geregistreerd dus ook gewoon meebetalen aan de inkomsten voor het EEG (begrijpt vrijwel niemand in Nederland).
*behalve grootste elektra zuipende concerns, die zijn vrijgesteld maar moeten aan andere zware maatregelen voldoen
In die zin kan ik ook heel erg met je meegaan in de discussie rondom de auto en moet de auto veel duurder worden omdat de totale maatschappelijk kosten van de auto op dit moment niet door de autoijder wordt opgebracht. Kosten van files en ongevallen, maar ook de kosten van isolatie ten behoeve van geluidsoverlast, de grondkosten van parkeerplaatsen en aantasting van leefbaarheid. Dit in tegenstelling tot mensen die beweren dat dat wel zo is en dat met het overschot bijvoorbeeld subsidie op zonnepanelen wordt gegeven.
Ik onderschrijf de gedachtegang, auto verbruik is nog steeds "te goedkoop". Hoe hoog "te" is, is echter verduiveld lastig om te bepalen, omdat "ge-externaliseerde kosten" nu eenmaal zeer moeilijk zijn hard te maken en bomvol aannames zitten.
Maar om nou de auto af te schaffen.
Heb je mij niet horen zeggen. Ik heb gewoon niks met die dingen. Ben vorige week desondanks nog met Floris meegereden voor een "delicate" afspraak in Noord Holland, vrij ver weg van OV mogelijkheden. Ik had het ook niet kunnen doen, maar dan had ik iemand die in een zeer lastig parket zat heel verdrietig gemaakt. Ik beperk dat soort ritjes tot het minimale (hoogstens paar keer per jaar, ik blijf kritisch en wimpel soms een aanbod tot meerijden af, doch niet 100% dogmatisch).
Ik heb de vraag al eens eerder gesteld; waar komt toch die enorme drang van mensen vandaan om mobiel te willen zijn?
The eye is in the beholder? Ik zou hem anders willen formuleren: "Waar komt toch die enorme drang van mensen vandaan om
gemotoriseerd mobiel te willen zijn?" Want DAT is waar het probleem daadwerkelijk om draait, omdat daar enorme hoeveelheden vervuiling, ruimteclaims, veel groter en problematischer grondstoffen verbruik (vergelijk auto met fiets alleen al qua verbruik van grondstoffen voor de hardware, laat staan bij het verbruik en ecological & social footprint van fossielen) en (bij massaal elektrisch rijden) mogelijk gigantische hoeveelheid extra fossiele en nucleaire opwek voor ingezet gaat worden, wat echt the limit zou zijn.
Om ZonnigType er nog even een keer bij te halen. Ook zijn behoefte aan mobiel zijn is enorm. Dat hij dat vervolgens oplost met fietsen, wandelen en openbaar vervoer doet aan de behoefte niets af.
Pardon? Ik zit het grootste deel van de tijd thuis. Zo "mobiel" ben ik nou ook weer niet, hoor, ZEKER weten niet in vergelijking met de gemotoriseerd forensende en shoppende burger. JA, ik fiets naar het centrum van de stad (geen natuurvoedingswinkels of wereldwinkel hier in de buurt, supermarkten zijn voor mij no-going areas), JA, ik wil graag honderden/paar duizend km. fietsen tijdens vakanties of een paar honderd km. wandelen, maar dat is het punt helemaal niet, omdat die "niet gemotoriseerde activiteiten" een extreem veel lagere ecologische voetafdruk hebben dan alle gemotoriseerde alternatieven. Het gaat niet om "mobiliteit
sec". Het gaat, zoals hierboven geschetst, om gemotoriseerde mobiliteit, that's the issue here. Dat ik dan 1 of een paar keer per jaar met behulp van het gemotoriseerde treinverkeer (een van de minst milieubelastende, let op formulering, modi voor die afstanden) naar zuid Duitsland of de Alpen of Pyreneeën beweeg, is inderdaad "mijn milieuzonde". Maar nog steeds vallen die paar ritjes compleet in het niet bij het gemiddelde autoverbruik, en dan hebben we het nog niet over het rampzalige vliegverkeer gehad. Ik betaal overigens vet voor een zo'n treinritje. Schofterig veel meer dan voor die bezopen cheap flyers die hun milieubelasting op de samenleving afwentelen [en die nu super hypocriet steen en been lopen te klagen dat ze het zo "slecht" zouden hebben]. Trein retour noord Duitsland voor ons Denemarken fiets rondje was 267 Euri voor twee personen. Voor retour Utrecht-Bergamo in Noord Italië was het al 413 Euro voor 2 pp. Zal vast veel goedkoper zijn om effe cheap te flyeren die kant op, zelfs met afkoop van niet of slecht controleerbare CO2 aflaten.
Als vervolgens in de behoefte voorzien wordt door autos en snelwegen en onvoldoende door trein, bus, taxi's en leenautos dan hebben we het nog steeds over hetzelfde; behoefte aan mobiliteit.
"Behoefte" is een door economen permanent opgerekt begrip (want die willen altijd "groei", en dat is een extreem gevaarlijk uitgangspunt op een in grondstoffen en fossiel/nucleaire energievoorraden begrensde wereld). De mens heeft in essentie erg weinig "nodig" (gedenk Ghandi). Veel (zo niet de meeste) "behoeftes" zijn gecreërd. Niet dat dat per definitie een probleem hoeft te zijn, ook wij hebben een laptop en zaken waarvan je achteraf zou kunnen denken "had dat nou echt nodig geweest"? Maar je daarvan bewust worden is al de eerste slok op een borrel. Er vervolgens "iets" ten positieve mee doen, zoals JeroenH, flitspaal, en steeds meer Tweakerts (

) reeds in rap tempo aantoonbaar mee hebben gedaan, is goud waard. Iedereen mag zelf invullen hoe hij/zij daar mee omgaat. Maar bewustwording en vervolgens piketpaaltjes verzetten in duurzame richting "moet" beslist bevorderd worden. Zeker door een regering die de mond vol heeft van duurzaamheid en er vervolgens stront van maakt/laat maken door belanghebbende partijen die nix met duurzaam hebben.
Sag nicht: "Ich habe die Wahrheit gefunden", sondern: "Ich habe eine Wahrheit gefunden" (Kahlil Gibran, 1883 - 1931)