Beste mensen,
Naar aanleiding van mijn topics over projectie en hometheatre krijg ik een hoop vragen per email van mensen die erover zitten te denken een projector te gaan kopen (ik spreek niet over beamer, omdat de mensen die serieus met projectie bezig zijn een "hekel" aan dit woord hebben gekregen).
Ik dacht dat het misschien wel nuttig zou zijn om een topic te starten waar ik mijn ervaringen in vermeld, om andere mensen enigsinds op weg te helpen. Ik ga me richten op digitale projectoren, en niet op CRT projectoren, omdat deze simpel weg voor de meeste onder ons niet tot de mogelijkheden behoren door hun geavanceerde werking en vaak enorme afmetingen en gewicht.
De punten die ik wil gaan behandelen:
1. Wil je 16:9 of 4:3 ?
Alle argumenten die opgaan voor de keuze tussen een 16:9 en een 4:3 televisie gelden in principe ook voor projectoren, maar een keuze voor 16:9 of 4:3 bij een projector heeft veel meer consequenties voor het beeld dan bij een televisie. Zo werken alle digitale projectoren met een vast aantal pixels. Als je voornamelijk 16:9 materiaal kijkt, en dus ook een 16:9 scherm neemt, verlies je resolutie als je 4:3 materiaal gaat kijken. En precies hetzelfde geldt als je een 4:3 projector neemt en er alleen 16:9 op gaat kijken. Denk hier dus goed over na !
2. Lichtopbrengst.
In de regel kan je het volgende aanhouden, 1000 lumen is meer dan genoeg voor een ruimte die niet volledig te verduisteren is, maar er mag dus geen grote hoeveelheid direct licht op je scherm komen. Er is goed te kijken met een beetje omgevingslicht. Als je een ruimte hebt die volledig donker is, is 1000 lumen weer te veel in mijn optiek, omdat bij lichte scenes de ruimte bijna volledig oplicht ! Wat ik persoonlijk als heel negatief ervaar voor het beeld. Dit in verband met contrast, en restlicht wat ik verderop wat zal toelichten. In een volledig verduisterde ruimte is het prettig kijken met een lichtopbrengst tussen de 500-700 lumen.
3. Paneelresolutie en "screendoor".
Omdat digitale projectoren met panelen met pixels werken en dus een vaste resolutie hebben, (deze noemen we de "native panel-resolution") kan een projector met een resolutie van 640x480 dus max. horizontaal 480 videolijnen weergeven. En dan ook nog eens in 4:3 aspect. Dus een 16:9 film zal onzettend weinig resolutie opleveren voor formaten die afwijken van de paneelresolutie. Het aantal pixels dat een projector gebruikt om het beeld weer te geven is dus sterk afhankelijk van de resolutie. Tegenwoordig werken alle LCD projectoren met 3 lcd panelen die alle 3 een aparte kleur weergeven, en deze projectoren hebben dan bijv. een res. van 800x600x3=1.440.000 pixels om een 4:3 beeld neer te zetten. Afhankelijk van hoever je van je scherm zit, en hoe groot je gaat projecteren kan je het zgn. "screendoor-effect" gaan krijgen, je gaat zien dat het beeld uit pixels is opgebouwd. Doordat het beeld opgebouwd is uit pixels, lijkt het alsof je door een soort van kippengaas naar het beeld zit te kijken, vandaar de naam "screendoor". Sommige mensen kunnen zich hier verschrikkelijk aan storen en kiezen voor een projector met meer pixels, of een andere techniek van digitaal projecteren de DLP waar ik nog verder op terug zal komen. Het is dus zaak om te gaan bekijken hoe groot je wilt gaan projecteren, en of je last hebt van het feit dat je pixels zult zien.
4. Contrast ratio
Dit is wat mij betreft het allerbelangrijkste als we het hebben over digitale projectoren, en is ook 1 van de minder goede kanten van projecteren met een digitale projector. Heel simpel gezegd bestaat een projector uit een paneel dat licht doorlaat of licht blokkeert. Omdat projectoren tegenwoordig steeds meer licht geven, is het heel moeilijk voor een paneel om licht te blokkeren, vandaar dat digitale projectoren nooit echt zwart weer zullen geven, maar in het best geval zeer donker grijs. Dat is 1 nadeel, het zwart niveau. Maar nu naar het contrast. Contrast is eigenlijk niets meer of minder dan het verschil tussen het meest lichte en meest donkere beeld dat een weergever kan weergeven. Weergevers met een slechte contrast ratio zullen een uitgevlakt en "plat" beeld geven, wat niet "echt" lijkt, maar meer een soort van waas. Het is dus heel erg belangrijk om te controleren of een projector een goede contrast waarde heeft, wat mij betreft is een contrast ratio van 600:1 (lichte gedeelte is 600x lichter dan het donkerste gedeelte). een min. vereiste, waarbij niet vergeten moet worden dat een contrast ratio van 600:1 bij een lichtopbrengst van 500 lumen een veel contrastrijker plaatje zal geven dan een projector met 2000 lumen een een c/r van 600:1. Puur omdat donkere beelden niet donker weergegeven kunnen worden. Vandaar dat ik voor HT zeker prefereer om een projector met ca. 700 lumen te nemen met een zo hoog mogelijk C/R.
5. Verschillende technieken.
De hoofdmoot van de markt wordt gedomineerd door 2 soorten digitale projectoren met ieder hun eigen voor en nadelen.
We hebben LCD en DLP, de meeste zullen bekend zijn met LCD, en daarom zal ik verder uitleggen wat DLP precies is. DLP staat voor Digital Ligt Proccessing, en is een door Texas Instruments uitgebrachte techniek. Heel simpel gezegd werkt het met een heleboel hele kleine spiegeltjes (pixels !!!) die kunnen draaien, ze kunnen naar het licht toe draaien en het zo weerkaatsen of ze kunnen van het licht afdraaien waardoor ze dus geen licht door laten. Om kleur weer te kunnen geven wordt een wieltje gebruikt met een transparante laag erop waar de primaire kleuren op zitten, doordat dit wieltje hard draait worden er op het juiste moment lichtstraaltjes door de juiste kleur gestraald, hiermee krijg je dus kleur. Een beter uitleg van DLP is te vinden op www.dlp.com. Over het algemeen heb je bij DLP minder last van pixels, en de contrast waarde is over het algemeen stukken beter dan bij LCD. De nadelen van DLP zijn: de kleuren zijn over het algemeen minder, omdat er vaak maar 1 paneel gebruikt wordt en de kleuren gemaakt moeten worden dmv. het kleuren wiel. Bij snelle bewegingen van voornamelijk lichte voorwerpen over een donkere achtergrond krijg je het zgn. "regenboog-effect", wat zich vertaald in een kleurenwaas die zich achter het lichte object aanbeweegt. Sommige mensen ervaren dit als ontzettend vervelend, en er zijn zelfs een heleboel mensen die er hoofdpijn van krijgen ! Nieuwere DLP projectoren werken met kleurenwielen die harder draaien over meer kleuren bevatten waardoor het regenboog-effect geminimaliseerd wordt. Over het algemeen is LCD ook wat scherper dan DLP omdat de pixels wat duidelijker zichtbaar zijn. Het is dus een kwestie van persoonlijke smaak.
6. throw-distance, lensshift, keystone en zoomlensen.
Iedere projector werkt met een lens, sommige lensen zijn vaste lensen, en dus is de grote van het scherm afhankelijk van hoever je de projector van het scherm afzet. Hier zijn geen vaste getallen voor te vinden, maar vaak staan er wel tabellen in de manual of zijn deze terug te vinden op internet. Om een projector wat makkelijker te plaatsen te maken zijn er ook projectoren met een zoomlens, deze zijn wat veelzijdiger kwa plaatsing, en het beeld kan dmv de lens groter of kleiner gemaakt worden. Dit is ook niet zonder limitaties en weer zijn tabellen nodig om afstanden te berekenen. Maar je bent wel wat veelzijdiger dan met een vaste lens. Er is meer dan alleen de afstand tussen projector en scherm, de hoogte, parallel plaatsen met het scherm, horizontale centrering. In veel ruimte is 1 van deze factoren wel een beperkende voor 100% goed plaatsing. Er zijn veel truukjes bedacht om het beeld weer goed te krijgen, een daarvan is keystone als je projector verticaal getilt moet worden om de hoogte goed te krijgen, krijg je vaak vervorming in je beeld wat lijkt op het volgende: /.......\ of als je te laag zit met je projector en omhoog schijnt dan krijg je \...../ een truukje om dit probleem op te lossen zit in veel projectoren en heet, digitale keystonecorrectie. Je kunt het beeld dan digitaal weer rechtzetten, je verliest hiermee wel resolutie, omdat je je beeld kleiner gaat maken en dus pixels onbenut gaat laten. Een in mijn optiek veel betere methode, die de projector die ik heb ook bezit is de zgn. lensshift. Waar dmv. het verplaatsen van de lens horizontaal en/of verticaal het licht optisch afgebogen wordt. Ook hier zitten grensen aanvast, maar als gebruik gemaakt wordt van goede lensen kan een zeer bevredigend resultaat geboekt worden.
7. scalers, HTPC en progressive
Zoals ik eerder vermeld heb werken digitale projectoren met vaste panelen, met een vaste resolutie. Er zijn vaak meerder methoden om een signaal aan de projector te “voeren”.
De meest gangbare ingangen op een projector zijn: composite, s-video en VGA-RGB.
Omdat een videosignaal over het algemeen hele andere afmetingen heeft dan de resolutie van het paneel, moet dit signaal, vergroot of verkleint worden om op het paneel te passen, dit noemen we “scalen”. Omdat digitale projectoren zoals het woord al zegt digitale panelen hebben, en de videosignalen die wij tot onze beschikking hebben analoog zijn is er dus een conversie nodig om de lijnen van de video naar de pixels van het paneel te mappen, hiervoor zit allerlei hardware in de projector die de signalen verwerkt en mapped naar de juiste pixels. Een ander belangrijke taak van de hardware is het interlaced signaal naar een progressive signaal converteren, dit wordt gedaan door de-interlacing. Het probleem is alleen, dat hardware die dit erg goed doet, ontzettend duur is, en meestal wordt er nogal bespaard op scalers wat zwaar ten kostte van het beeld gaat. En zijn wel merken die scalers en de-interlacers van Faroudija gebruiken, en deze zijn wel erg goed. Maar over het algemeen zijn de scalers dus niet echt om over naar huis te schrijven. Dan krijg je de volgende oplossing waar veel HT enthausiasten op over gaan, de Home Theatre PC. Je laat dan je videokaart iedere pixel los aansturen en je sluit dus gewoon de VGA uitgang van je computer aan op de VGA ingang van je projector. HTPC’s doen veel betere scaling en de-interlacing dan de meeste hardware scalers, bovendien ben je veelzijdig doordat je drivers kunt updaten en timings aan kunt passen met bijv. powerstrip.
Gebruik van goede VGA-kabels (als je tenminste een behoorlijke lengte nodig hebt) is een vereiste om ghosting, en andere nare problemen in je beeld te voorkomen.
8. Schermen en verduistering
Voor digitale projectoren vind ik het aan te raden om een mat-wit-scherm te nemen met een reflectiefactor van 1.0 of als je wat licht over hebt.. (vanaf 800 lumen) een grijs scherm, om zwartwaardes en contrast wat te verbeteren. Wat ook erg aan te raden is, om een scherm te nemen met een zwart randje, hierdoor lijkt het contrast groter van het beeld op het scherm. Wat ook helpt is om je ruimte zo donker mogelijk te schilderen, zodat er geen licht via muren of andere objecten terug kaatst op het scherm, dit gaat nl. zwaar ten kostte van je contrast.
9. Handige links voor meer info:
www.avsforum.com is een Amerikaans board waar ontzettend veel info te vinden is.
www.pricejapan.com is een Japanse site waar je goedkoop projectoren kunt bestellen, en naar nederland laten versturen. (wel eerst ergens in de buurt kijken naar de projector waar je keuze op gevallen is !! )
www.dvdforum.nl heeft ook een projectoren gedeelte, waar mensen zitten met veel kennis, voornamelijk van CRT, enige probleem vind ik., dat je niet serieus genomen wordt met een digitale projector, omdat CRT nog steeds tot de top projectoren beschouwd worden (en dit is natuurlijk ook zo).. helaas behoor ook ik tot de mensen die wel een CRT projector hebben staan, maar het bakbeest gewoon niet kwijt kunnen.
www.htforum.nl is ook een goede bron van info over alles wat met HT te maken heeft.
Vragen staat uiteraard nog vrij, ik hoop dat jullie wat aan deze mini-FAQ hebben.
Naar aanleiding van mijn topics over projectie en hometheatre krijg ik een hoop vragen per email van mensen die erover zitten te denken een projector te gaan kopen (ik spreek niet over beamer, omdat de mensen die serieus met projectie bezig zijn een "hekel" aan dit woord hebben gekregen).
Ik dacht dat het misschien wel nuttig zou zijn om een topic te starten waar ik mijn ervaringen in vermeld, om andere mensen enigsinds op weg te helpen. Ik ga me richten op digitale projectoren, en niet op CRT projectoren, omdat deze simpel weg voor de meeste onder ons niet tot de mogelijkheden behoren door hun geavanceerde werking en vaak enorme afmetingen en gewicht.
De punten die ik wil gaan behandelen:
1. Wil je 16:9 of 4:3 ?
Alle argumenten die opgaan voor de keuze tussen een 16:9 en een 4:3 televisie gelden in principe ook voor projectoren, maar een keuze voor 16:9 of 4:3 bij een projector heeft veel meer consequenties voor het beeld dan bij een televisie. Zo werken alle digitale projectoren met een vast aantal pixels. Als je voornamelijk 16:9 materiaal kijkt, en dus ook een 16:9 scherm neemt, verlies je resolutie als je 4:3 materiaal gaat kijken. En precies hetzelfde geldt als je een 4:3 projector neemt en er alleen 16:9 op gaat kijken. Denk hier dus goed over na !
2. Lichtopbrengst.
In de regel kan je het volgende aanhouden, 1000 lumen is meer dan genoeg voor een ruimte die niet volledig te verduisteren is, maar er mag dus geen grote hoeveelheid direct licht op je scherm komen. Er is goed te kijken met een beetje omgevingslicht. Als je een ruimte hebt die volledig donker is, is 1000 lumen weer te veel in mijn optiek, omdat bij lichte scenes de ruimte bijna volledig oplicht ! Wat ik persoonlijk als heel negatief ervaar voor het beeld. Dit in verband met contrast, en restlicht wat ik verderop wat zal toelichten. In een volledig verduisterde ruimte is het prettig kijken met een lichtopbrengst tussen de 500-700 lumen.
3. Paneelresolutie en "screendoor".
Omdat digitale projectoren met panelen met pixels werken en dus een vaste resolutie hebben, (deze noemen we de "native panel-resolution") kan een projector met een resolutie van 640x480 dus max. horizontaal 480 videolijnen weergeven. En dan ook nog eens in 4:3 aspect. Dus een 16:9 film zal onzettend weinig resolutie opleveren voor formaten die afwijken van de paneelresolutie. Het aantal pixels dat een projector gebruikt om het beeld weer te geven is dus sterk afhankelijk van de resolutie. Tegenwoordig werken alle LCD projectoren met 3 lcd panelen die alle 3 een aparte kleur weergeven, en deze projectoren hebben dan bijv. een res. van 800x600x3=1.440.000 pixels om een 4:3 beeld neer te zetten. Afhankelijk van hoever je van je scherm zit, en hoe groot je gaat projecteren kan je het zgn. "screendoor-effect" gaan krijgen, je gaat zien dat het beeld uit pixels is opgebouwd. Doordat het beeld opgebouwd is uit pixels, lijkt het alsof je door een soort van kippengaas naar het beeld zit te kijken, vandaar de naam "screendoor". Sommige mensen kunnen zich hier verschrikkelijk aan storen en kiezen voor een projector met meer pixels, of een andere techniek van digitaal projecteren de DLP waar ik nog verder op terug zal komen. Het is dus zaak om te gaan bekijken hoe groot je wilt gaan projecteren, en of je last hebt van het feit dat je pixels zult zien.
4. Contrast ratio
Dit is wat mij betreft het allerbelangrijkste als we het hebben over digitale projectoren, en is ook 1 van de minder goede kanten van projecteren met een digitale projector. Heel simpel gezegd bestaat een projector uit een paneel dat licht doorlaat of licht blokkeert. Omdat projectoren tegenwoordig steeds meer licht geven, is het heel moeilijk voor een paneel om licht te blokkeren, vandaar dat digitale projectoren nooit echt zwart weer zullen geven, maar in het best geval zeer donker grijs. Dat is 1 nadeel, het zwart niveau. Maar nu naar het contrast. Contrast is eigenlijk niets meer of minder dan het verschil tussen het meest lichte en meest donkere beeld dat een weergever kan weergeven. Weergevers met een slechte contrast ratio zullen een uitgevlakt en "plat" beeld geven, wat niet "echt" lijkt, maar meer een soort van waas. Het is dus heel erg belangrijk om te controleren of een projector een goede contrast waarde heeft, wat mij betreft is een contrast ratio van 600:1 (lichte gedeelte is 600x lichter dan het donkerste gedeelte). een min. vereiste, waarbij niet vergeten moet worden dat een contrast ratio van 600:1 bij een lichtopbrengst van 500 lumen een veel contrastrijker plaatje zal geven dan een projector met 2000 lumen een een c/r van 600:1. Puur omdat donkere beelden niet donker weergegeven kunnen worden. Vandaar dat ik voor HT zeker prefereer om een projector met ca. 700 lumen te nemen met een zo hoog mogelijk C/R.
5. Verschillende technieken.
De hoofdmoot van de markt wordt gedomineerd door 2 soorten digitale projectoren met ieder hun eigen voor en nadelen.
We hebben LCD en DLP, de meeste zullen bekend zijn met LCD, en daarom zal ik verder uitleggen wat DLP precies is. DLP staat voor Digital Ligt Proccessing, en is een door Texas Instruments uitgebrachte techniek. Heel simpel gezegd werkt het met een heleboel hele kleine spiegeltjes (pixels !!!) die kunnen draaien, ze kunnen naar het licht toe draaien en het zo weerkaatsen of ze kunnen van het licht afdraaien waardoor ze dus geen licht door laten. Om kleur weer te kunnen geven wordt een wieltje gebruikt met een transparante laag erop waar de primaire kleuren op zitten, doordat dit wieltje hard draait worden er op het juiste moment lichtstraaltjes door de juiste kleur gestraald, hiermee krijg je dus kleur. Een beter uitleg van DLP is te vinden op www.dlp.com. Over het algemeen heb je bij DLP minder last van pixels, en de contrast waarde is over het algemeen stukken beter dan bij LCD. De nadelen van DLP zijn: de kleuren zijn over het algemeen minder, omdat er vaak maar 1 paneel gebruikt wordt en de kleuren gemaakt moeten worden dmv. het kleuren wiel. Bij snelle bewegingen van voornamelijk lichte voorwerpen over een donkere achtergrond krijg je het zgn. "regenboog-effect", wat zich vertaald in een kleurenwaas die zich achter het lichte object aanbeweegt. Sommige mensen ervaren dit als ontzettend vervelend, en er zijn zelfs een heleboel mensen die er hoofdpijn van krijgen ! Nieuwere DLP projectoren werken met kleurenwielen die harder draaien over meer kleuren bevatten waardoor het regenboog-effect geminimaliseerd wordt. Over het algemeen is LCD ook wat scherper dan DLP omdat de pixels wat duidelijker zichtbaar zijn. Het is dus een kwestie van persoonlijke smaak.
6. throw-distance, lensshift, keystone en zoomlensen.
Iedere projector werkt met een lens, sommige lensen zijn vaste lensen, en dus is de grote van het scherm afhankelijk van hoever je de projector van het scherm afzet. Hier zijn geen vaste getallen voor te vinden, maar vaak staan er wel tabellen in de manual of zijn deze terug te vinden op internet. Om een projector wat makkelijker te plaatsen te maken zijn er ook projectoren met een zoomlens, deze zijn wat veelzijdiger kwa plaatsing, en het beeld kan dmv de lens groter of kleiner gemaakt worden. Dit is ook niet zonder limitaties en weer zijn tabellen nodig om afstanden te berekenen. Maar je bent wel wat veelzijdiger dan met een vaste lens. Er is meer dan alleen de afstand tussen projector en scherm, de hoogte, parallel plaatsen met het scherm, horizontale centrering. In veel ruimte is 1 van deze factoren wel een beperkende voor 100% goed plaatsing. Er zijn veel truukjes bedacht om het beeld weer goed te krijgen, een daarvan is keystone als je projector verticaal getilt moet worden om de hoogte goed te krijgen, krijg je vaak vervorming in je beeld wat lijkt op het volgende: /.......\ of als je te laag zit met je projector en omhoog schijnt dan krijg je \...../ een truukje om dit probleem op te lossen zit in veel projectoren en heet, digitale keystonecorrectie. Je kunt het beeld dan digitaal weer rechtzetten, je verliest hiermee wel resolutie, omdat je je beeld kleiner gaat maken en dus pixels onbenut gaat laten. Een in mijn optiek veel betere methode, die de projector die ik heb ook bezit is de zgn. lensshift. Waar dmv. het verplaatsen van de lens horizontaal en/of verticaal het licht optisch afgebogen wordt. Ook hier zitten grensen aanvast, maar als gebruik gemaakt wordt van goede lensen kan een zeer bevredigend resultaat geboekt worden.
7. scalers, HTPC en progressive
Zoals ik eerder vermeld heb werken digitale projectoren met vaste panelen, met een vaste resolutie. Er zijn vaak meerder methoden om een signaal aan de projector te “voeren”.
De meest gangbare ingangen op een projector zijn: composite, s-video en VGA-RGB.
Omdat een videosignaal over het algemeen hele andere afmetingen heeft dan de resolutie van het paneel, moet dit signaal, vergroot of verkleint worden om op het paneel te passen, dit noemen we “scalen”. Omdat digitale projectoren zoals het woord al zegt digitale panelen hebben, en de videosignalen die wij tot onze beschikking hebben analoog zijn is er dus een conversie nodig om de lijnen van de video naar de pixels van het paneel te mappen, hiervoor zit allerlei hardware in de projector die de signalen verwerkt en mapped naar de juiste pixels. Een ander belangrijke taak van de hardware is het interlaced signaal naar een progressive signaal converteren, dit wordt gedaan door de-interlacing. Het probleem is alleen, dat hardware die dit erg goed doet, ontzettend duur is, en meestal wordt er nogal bespaard op scalers wat zwaar ten kostte van het beeld gaat. En zijn wel merken die scalers en de-interlacers van Faroudija gebruiken, en deze zijn wel erg goed. Maar over het algemeen zijn de scalers dus niet echt om over naar huis te schrijven. Dan krijg je de volgende oplossing waar veel HT enthausiasten op over gaan, de Home Theatre PC. Je laat dan je videokaart iedere pixel los aansturen en je sluit dus gewoon de VGA uitgang van je computer aan op de VGA ingang van je projector. HTPC’s doen veel betere scaling en de-interlacing dan de meeste hardware scalers, bovendien ben je veelzijdig doordat je drivers kunt updaten en timings aan kunt passen met bijv. powerstrip.
Gebruik van goede VGA-kabels (als je tenminste een behoorlijke lengte nodig hebt) is een vereiste om ghosting, en andere nare problemen in je beeld te voorkomen.
8. Schermen en verduistering
Voor digitale projectoren vind ik het aan te raden om een mat-wit-scherm te nemen met een reflectiefactor van 1.0 of als je wat licht over hebt.. (vanaf 800 lumen) een grijs scherm, om zwartwaardes en contrast wat te verbeteren. Wat ook erg aan te raden is, om een scherm te nemen met een zwart randje, hierdoor lijkt het contrast groter van het beeld op het scherm. Wat ook helpt is om je ruimte zo donker mogelijk te schilderen, zodat er geen licht via muren of andere objecten terug kaatst op het scherm, dit gaat nl. zwaar ten kostte van je contrast.
9. Handige links voor meer info:
www.avsforum.com is een Amerikaans board waar ontzettend veel info te vinden is.
www.pricejapan.com is een Japanse site waar je goedkoop projectoren kunt bestellen, en naar nederland laten versturen. (wel eerst ergens in de buurt kijken naar de projector waar je keuze op gevallen is !! )
www.dvdforum.nl heeft ook een projectoren gedeelte, waar mensen zitten met veel kennis, voornamelijk van CRT, enige probleem vind ik., dat je niet serieus genomen wordt met een digitale projector, omdat CRT nog steeds tot de top projectoren beschouwd worden (en dit is natuurlijk ook zo).. helaas behoor ook ik tot de mensen die wel een CRT projector hebben staan, maar het bakbeest gewoon niet kwijt kunnen.
www.htforum.nl is ook een goede bron van info over alles wat met HT te maken heeft.
Vragen staat uiteraard nog vrij, ik hoop dat jullie wat aan deze mini-FAQ hebben.
[ Voor 16% gewijzigd door tbusquet op 26-11-2002 12:50 ]
"What are you doing ?" "Filming this dead bird." "Why ?" "Because it's beautiful." Gratis mij quoten is verleden tijd, iedere quote van mij kost vanaf nu €1,79 excl. 19% btw ©