Beste Manfred,man_rot schreef op woensdag 5 maart 2025 @ 11:57:toon volledige bericht
Hoi ik ben ook nog steeds geinteresseerd in de Sigenergy batterij oplossing, en heb een paar vragenbij voorbaat dank voor alle input
- Ik lees op veel fora / YT discussies over RTE (Round Trip Efficiency), mn Homewizard speelt hier commercieel op in door te stellen dan hun batterij een relatief kleine omvormer heeft (800W) en daardoor een relatief hoge RTE heeft. Exacte % weet ik niet maar > 80% wordt als goed gezien.
Met name standby verbruik in de nacht wordt door deze batterijen opgevangen.
Stel je nachtelijk verbruik is 400 Watt, dan kan de HW batterij van 2,7 KWh dit opvangen gedurende bijna 7 uur (2700/400).
Marstek / Zendure / Evapower hebben allemaal 'plugin' batterijen met een relatief lage omvormer. Sommige kunnen vermogen verhogen wanneer de batterijen op aparte groep zitten.
Door meerdere batterijen te plaatsen, die allen een eigen omvormer hebben zou je dan wel bijvb een piek van 2400 watt kunnen opvangen.
Hoe is de RTE van deze batterij wanneer je een omvormer van 12KW hebt, die 's nachts alleen de 400 W moet opvangen? Iemand dit al gecheckt?- Daarnaast zie ik ook veel discussie over vermogen van de omvormer tov het gebruik en de grootte van de batterij. Dit is van belang voor de levensduur van de batterij. Hierbij wordt gesteld dat een verhouding van 2:1 het beste zou zijn.
Dit zou betekenen dat een batterij van 24 KWH als beste een omvormer van 12 KW kan hebben.
Heeft iemand ervaring met de efficiency van een "op de groei gekocht systeem", waarbij de omvormer al wel 12 KW is, maar de batterij nu nog relatief klein (bijvb 8 KW),- Veel van de andere oplossingen werken met een P1-meter (of Shelly CT meter) om nul op de meter te krijgen (NOM). Vooral de p1-meter van HW is erg populair (ik heb deze zelf ook, geintegreerd in Home Assistent)
Werkt dit systeem ook met een p1-meter of moet je een aparte KWH meter in de meterkast installeren?- Inmiddels zie ik in dit topic diverse mensen die ook een batterij hebben aangeschaft. Ik heb geen enkel voorkeur voor een leverancier, dus ik ben erg benieuwd naar jullie ervaring met je leverancier/ installateur. Vooral over het meedenken met aansluiten in de meterkast, dikte kabels van meterkast naar de batterij (afh van de lengte), direct aansluiten zonnepanelen, nakomen afspraken, onverwacht meerwerk, etc
Goede vragen! Hier wat inzichten uit mijn ervaring en eerdere discussies in dit topic.
🔹 1. RTE (Round Trip Efficiency) & standby-verbruik
De RTE van de SigEnergy-batterij wordt geschat op 80-85%, vergelijkbaar met andere thuisbatterijen in deze klasse. Het standby-verbruik ligt rond 180W per uur, en de batterij schakelt ’s nachts over op een energiebesparende modus.
🔹 2. Omvormervermogen & batterijgrootte
De 2:1-verhouding (bijvoorbeeld 24 kWh batterij → 12 kW omvormer) is een aanbevolen richtlijn voor een langere levensduur. Als je nu een kleinere batterij hebt (bijvoorbeeld 8 kWh) met een grotere omvormer, kan een te hoge ontlaadsnelheid nadelig zijn. Misschien kunnen gebruikers met zo’n setup hun ervaringen delen?
🔹 3. P1-meter vs. betere alternatieven
Een P1-meter meet alleen netto afname of teruglevering, maar registreert niet de werkelijke zonne-opbrengst, omdat deze eerst door de batterij wordt verwerkt, ongeacht het merk thuisbatterij.
👉 Voor betere inzichten kun je beter Sigen Plant PV Power of de gegevens van je eigen zonnepanelen-omvormer gebruiken.
🔹 4. Installatie & meterkast
Mijn ervaring: de groepenkast moest worden vervangen vanwege de huidige veiligheidsnormen, wat extra kosten met zich meebracht. Verwacht dat installateurs zich aan deze normen houden.
Tip: Vraag vóór installatie of:
✔️ Modbus wordt geactiveerd voor koppeling met Home Assistant.
✔️ De juiste kabeldikte wordt gebruikt voor jouw batterijcapaciteit & toekomstplannen.
Benieuwd of andere gebruikers jouw vragen nog verder kunnen aanvullen!