Wij wonen in Frankrijk en rijden met enige regelmaat naar Nederland. Dit doen wij normaliter met onze 11 jaar jonge Tesla. We weten dus wat het is om met een EV lange afstanden af te leggen.
Nu de Inster erbij is gekomen, wilden we wel eens proberen om hiermee naar NL (vv) te rijden. Hierbij mijn recente ervaring van een 4daags tripje.
Wij rijden weg met een 100% geladen accu, het eerste laadpunt is 352 km verderop. Uit eerder gedane test zou dit moeten lukken.
Na nog geen 20 minuten rijden krijg ik al de eerste melding dat ik moet pauzeren? Tot aan het laadpunt kwam deze melding 17 keer voorbij........
Ik ken de route uit mijn hoofd maar heb deze toch ingegeven in het Hyundai navigatie systeem. Deze wil mij regelmatig over allerlei kleine weggetjes sturen omdat dit dan meer economisch is. Voor nu negeer ik het omdat de hoofdroute comfortabeler is en gemakkelijker doorrijdt.
Bij het laadpunt aangekomen, met nog 11% lading in de accu, laad ik de Inster in 24 minuten met 31 kWh tot aan 69%. Het is een Ionity laadstation. Het laden gaat snel en de laadcurve is nagenoeg vlak. In vergelijking met de Tesla is deze vlakke laadcurve super mooi, de tesla begint snel, 125 kW maar bij 50% lading is deze al ingezakt tot 50 kW.
Inmiddels heb ik wel door dat de navigatie van Hyundai niet mijn vriend aan het worden is....... Ik weet naar welk (Tesla) laadpunt ik wil navigeren maar kan het niet als zodanig ingeven en al helemaal niet over de route die ik wil rijden. Ik weet dus ook niet hoe vol ik de Inster moet laden. Ik gok dus dat 69% genoeg moet zijn en rijd vervolgens verder met de Android auto koppeling via Waze.
Een fijn alternatief zou de ABRP zijn, gekoppeld met enode voor live data, zij het niet dat de livekoppeling te inaccuraat is en geen data of heel sporadisch data, doorgeeft. Onbruikbaar, behalve voor het plannen.
Tijdens de rit naar het 2e laadpunt geen koffiemeldingen meer gehad. Bij het Tesla laadpunt nog 25 kW geladen in 26 minuten. De laadcurve zakte hier al bij 60% in tot een snelheid van 40 kW. Dit deed Ionity beter.
Vervolgens het laatste gedeelte. Aangekomen op de plaats van bestemming hadden we 750 km afgelegd, 50 minuten geladen en totaal 10,5 uur onderweg geweest. Tot het eerste laadpunt is geheel over 80 en 90 km wegen gereden, daarna snelweg.
De terugweg ging nagenoeg hetzelfde. Onderweg kregen we nog wel een hele flinke regenbui over ons heen, dit duurde wel 50 km. Erg opmerkelijk, bij de Tesla zie je het verbruik in de regen oplopen van 155 Wh/km naar 220, de gestroomlijnde Blokkendoos van een Inster deed er weinig op uit. Ik ben dan ook erg benieuwd wat een fietsendrager (op trekhaak) met fiets voor een invloed gaat hebben op het verbruik. Heeft iemand al ervaring hiermee?
De koffiebreakmelding kwam op de terugweg ook weer op de raarste momenten voorbij (10 minuten na 30 minuten laadpauze en stopt ook niet meer tot we weer pauzeerden).
De auto rijdt prettig en ik stapte niet vermoeider of minder vermoeid uit de Inster dan uit de Tesla.
Het navigatiesysteem is voor lange stukken m.i. onbruikbaar. Je kan niet goed vooruit plannen, een route er in zetten met meer dan 2 stops gaat ook niet, je verwachte accupercentage wordt niet aangegeven, ABRP, wat een goed alternatief zou zijn mits de data gesynchroniseerd wordt, werkt ook niet.
Hier kan Hyundai nog heeeeeel veeeeel leren van Tesla. Dat systeem is wat mij betreft nog steeds onovertroffen (heb ook wat lange ritten in een E-Megane gedaan, ook slechte software maar daar werkt ABRP wel zonder problemen).
Het 'keep your lane' en 'bijsturen' werkt zo zo. Ik krijg constant de melding dat ik mijn handen aan het stuur moet houden, wat ik dus ook doe. Het systeem verwacht dat je tegenstuurt want anders denkt ie dat je met losse handen rijdt. De auto zwalkt ook licht van links naar rechts als je niet tegenstuurt. Ik ervaar dit nog niet als prettig maar heb het op de snelweg en goed belijnde binnenwegen, niet uitgezet. Ik hoop dat ik er aan ga wennen. Mijn vrouw daarentegen kreeg geen enkele keer de melding 'houd uw handen aan het stuur'.
Ik zet de auto altijd in ECO stand, jammer dat dat niet onthouden wordt, en moet dan ook altijd de airco weer in ecostand zetten, Vreemd.
Als je de Ipadel inschakelt in de normale rij modus en je klikt door naar de ECO modus dan gaat de Ipadel weer uit, is dit omdat rijden met de Ipadel minder zuinig is?
Wat mij ook opviel en ik niet weet hoe ik dit uit kan schakelen zodat het automatisch gaat, is dat als je in de file rijdt met ACC en je komt tot stilstand, dat de auto dan niet weer vanzelf gaat rijden als je voorganger weer gaat rijden, je moet dan of het elektrapedaal of een knopje op je stuur bedienen. Heeft iemand een idee of dit kan?
Voorlopige conclusie is dat de Inster een prima reisgezel is en niet onderdoet voor de Tesla qua rijden en beter/sneller is in laadprestaties (de Tesla heeft wel een 2x zo grote accu...). De (navigatie) software is echt bagger, het bluelink is wat mij betreft overbodig (ik heb gratis de pro versie voor 6 maanden maar kan er niets nuttigs mee). De veiligheidsystemen zijn zo-zo.
Gemiddeld verbruik over deze rit, van ca. 2000 km (in NL ook nog 500 km gereden) 14,2 kWh/100 km (33% binnenweg, overig snelweg met max 105 km/h).
[
Voor 1% gewijzigd door
CEdS op 21-07-2025 05:04
. Reden: correctie, aanvulling ]