RetroMan schreef op donderdag 1 augustus 2024 @ 18:42:
[...]
Ik ga nog één keer melden dat ik van te voren al wist dat het langer kon duren, dat ik me geen zorgen maak over dat het goed komt met mijn geld etc. etc. Waar al die aannames vandaan komen snap ik niet, en ik heb ze tot 4 x toe getracht te ontkrachten, maar het is kennelijk een nogal hardnekkige gedachte.
Ik vind het erg raar dat de common sense in deze community lijkt te zijn dat het normaal is om te wachten. Ik lees net "een dagje of 2 wachten" en dan "zal het allemaal wel los lopen". Waarom? Omdat ik zou verwachten dat 1) we hier weten dat dit technisch nagenoeg onverklaarbaar is en 2) dat het wachten ons geld kost.
Maar goed. Had ik trouwens al gemeld dat ik niet in paniek ben?

Ok je wilt een technische verklaring:
Het verschil in snelheid bij betalingen van en naar Duitse bankrekeningen kan te maken hebben met verschillende factoren, zoals het type betaling, de betrokken banken, en het tijdstip van de transactie.
1. **SEPA-overschrijvingen**: De meeste betalingen binnen Europa verlopen via het SEPA (Single Euro Payments Area) netwerk. Standaard SEPA-overschrijvingen worden meestal binnen één werkdag verwerkt, maar afhankelijk van de bank kan dit soms langer duren, vooral als de transactie later op de dag wordt ingediend of als er sprake is van een weekend of feestdag.
2. **Instant Payments**: Dit is een vorm van SEPA-overschrijving die veel sneller is. Bij Instant Payments worden betalingen vrijwel onmiddellijk verwerkt, vaak binnen enkele seconden tot een paar minuten, ongeacht het tijdstip van de dag. Niet alle banken bieden echter deze dienst aan, en het kan zijn dat de bank van de ontvanger of de verzender niet is aangesloten op het Instant Payments-netwerk, wat betekent dat de betaling terugvalt op de standaard verwerkingstijd.
3. **Interne verwerkingstijden van banken**: Banken hebben interne processen die betalingen verwerken. Sommige banken verwerken betalingen meerdere keren per dag, terwijl andere slechts een paar vaste momenten hebben. Dit kan betekenen dat als je een betaling vlak voor een verwerkingstijd indient, deze snel wordt verwerkt, maar als je net na een verwerkingstijd indient, het langer kan duren.
4. **Weekenden en feestdagen**: Tijdens weekenden en feestdagen worden standaardbetalingen vaak vertraagd omdat de meeste banken betalingen alleen op werkdagen verwerken. Instant Payments daarentegen worden vaak 24/7 verwerkt, zelfs tijdens weekenden en feestdagen, mits beide banken in het netwerk zitten.
5. **Bank-specifieke factoren**: Elke bank heeft zijn eigen beleid en technische infrastructuur, wat betekent dat er variatie kan zijn in de snelheid van betalingen. Sommige banken hebben een snellere verwerking dan andere.
Samenvattend, de snelheid van betalingen hangt af van het type betaling (standaard of instant), de betrokken banken en het tijdstip waarop de transactie wordt uitgevoerd. Als je regelmatig snellere betalingen wilt, kan het nuttig zijn om te kijken of je bank Instant Payments aanbiedt en of dit actief is bij zowel de verzender als de ontvanger.
Don't drive faster than your guardian angel can fly.