The Third Man schreef op woensdag 5 maart 2025 @ 13:55:
[...]
Het gaat ook om het besparen van nutteloos warmteverlies uit het systeem. Warmteoverdracht is een functie van deltaT, dus hoe heter het water in de leiding, hoe meer er verdwijnt naar vloeren, plafonds, gangkasten etc waar de leiding langs loopt maar niet hoeft te verwarmen. Dat speelt minder een rol als alles geisoleerd is, maar dat is in veel huizen, zelfs met moderne installaties, niet het geval. Bij mij bijvoorbeeld is de gangkast het warmst van het hele huis omdat daar de verdeler zit. En als ik in de badkamer de handdoekradiator open draai wordt de vloer ook prettig, maar nutteloos, verwarmd.
Ik ben het er wel mee eens dat nog lager gaan snel het nut verliest omdat je radiatoren dan een kleinere delta T krijgen en dat alleen maar de inefficientie verhoogt.
Door het vermogen van de ketel te verlagen krijg je vanzelf een lagere retourtemperatuur.
De modulerende thermostaat bepaalt de aanvoertemperatuur.
YouTube: Verlaag NOOIT je aanvoertemperatuur van je cv-ketel...(deel 1)
YouTube: Verlaag NOOIT je aanvoertemperatuur van je cv-ketel.. (deel 2)
YouTube: Hoe kan je zien of jouw Hr-ketel wel een hoogrendementsketel is..🧐
Door (ook) de aanvoertemperatuur te beperken en (veel) radiatoren af te sluiten verklein je het bereik van de modulerende thermostaat waardoor de ketel mogelijk z'n warmte niet kwijt kan, kan gaan pendelen en in het uiterste geval in storing schiet.
De hoogte van het maximum vermogen van de ketel kan je uitrekenen met de Koevlaas-formule.
Het zal dan iets langer duren voordat de woning op temperatuur is maar het rendement gaat door een lagere retour omhoog en het verbruik omlaag.
Indien de woning op een echt koude dag helemaal niet op temperatuur komt dan kan het vermogen in stapjes worden verhoogd, maar veel hoger dan de uitkomst van de Koevlaas-formule zou ik niet aanraden.
Leuker kan ik het echt niet maken.
[...]
Ja en nee. Bij sommige ketels regel je met pomp of toerental het vermogen van de ketel als geheel.
Daarnaast helpt de pompsnelheid hoog houden niet als de radiatoren geknepen zijn, dan is het juist slechter dan beter (en de ketel raakt er niet sneller de warmte mee kwijt). Daarmij kom je al op waar het wel om gaat: de stroomsnelheid. Die moet voldoende zijn zodat de joules uit de brander naar de radiatoren getransporteerd worden. Maar daar is de pompsnelheid slechts een onderdeel van, niet de bepalende factor die hoog 'moet' zijn.
Waarom zou je radiatoren knijpen?
Knijpen is wat anders dan inregelen.
Als een radiator echt veel te groot is dan zou ik de radiator vervangen door een passend exemplaar en dan gelijk voor een T33 of een Jaga gaan.
Mij ketel staat ingesteld op 4kW.
Zelfs de 4kW had ik nog omlaag willen hebben maar lager kan niet vanwege het minimale vermogen van de ketel.
En een ketel met een lager minimum vermogen heb ik niet kunnen vinden.
De vvw en bijna alle radiatoren staan hier open.
De ketel maakt hierdoor lange modulerende runs en zo voorkom ik het regelmatig aan/uit-schakelen en daarmee de thermische schokken in de ketel.
De retourtemp in 29 gr C waardoor het rendement uitkomt op 98% op de bovenwaarde.
Het modulatieniveau is 13-15% in deellast.
Dan vind ik het wel goed zo.
[...]
Mee eens, en het heeft alleen zin als de ketel uberhaupt PWM kan regelen.
In het geval de ketel geen PWM kan regelen dan zit er ook geen PWM-pomp in de ketel, toch?
[...]
Hoe zit het dan voor de woningen waar men slechts gericht en kort wil verwarmen? Er komt wel vaker voorbij dat de winst van warmtepompverwarmen met name zit in het gelijkmatig en langduring verwarmen.
Een warmtepomp vereist een andere behandeling dan een ketel.
Een warmtepomp werkt het beste met een weersafhankelijke regeling en is gebaat bij zgn laag en traag.
Wanneer de temperatuur van de warmtepomp is ingeregeld (en er zijn geen comfortklachten) dan blijf je er van af. Dus geen nachtverlaging en geen verlaging bij het verlaten van de woning.
Ik was gisteren nog in een woning (klein appartement, A+++ met warmtepomp van 2.5 kW) en zo stond het ook in de beschrijving vermeld. De warmtepomp levert een maximale verhoging 1 gr C per 24 uur. (In deze situatie specifieke moet ik me nog verder verdiepen voor een optimaal rendement).
Voor het kort en gericht verwarmen verwijs ik je graag naar de urls van Heat Geek in
Lawrentz in "Gas besparen door middel van CV tuning deel IV"
Kort en gericht verwarmen met een ketel zal ten koste gaan van het rendement, maar als het kort en gericht is dan zal het gemiste rendement in absolute zin niet groot zijn.
Een ketel is vergevingsgezind (forgivable).
Een warmtepomp is niet vergevingsgezind (unforgivable).