Crupa schreef op maandag 31 maart 2025 @ 11:38:
Het gaat over een artikel van HLN, dat moet je dus wel in het achterhoofd houden...
Honderden elektrische Kia’s staan momenteel aan de kant. Zo ook de EV6 van Jeroen Huyghebaert uit Sint-Niklaas. Hij koos de auto vanwege de razendsnelle laadtijden, maar ironisch genoeg zijn het nu net die technische hoogstandjes die hem in de steek laten. De gesofisticeerde boordlader ging stuk en een vervangonderdeel is niet beschikbaar. En dus zit er niets anders op dan een vervangauto te huren, maanden aan een stuk. Aan onze mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn vertelt Kia wat er aan de hand is en waar hun klanten recht op hebben.
In de zomer van 2022 was Jeroen Huyghebaert aan een nieuwe leasingwagen toe. Die moest elektrisch zijn. Als technicus voor een groot elektronicabedrijf is hij vaak op de baan. Hij koos voor de Kia EV6. “Dat was één van de eerste betaalbare modellen met een 800V-platform. Ik liet me overtuigen door de bliksemsnelle laadmogelijkheden. En zeven jaar garantie. Voor mij als leasingrijder wat minder belangrijk, maar het gaf toch vertrouwen.”
50, 30, 10km/u … en dan niets meer
Begin februari ging het mis. “Ik stond op en zag dat thuis de stroom uitgevallen was. Die Kia? Niet volledig opgeladen. Vervelend als je naar Luik moet. Uiteindelijk zou ik zelfs de vijf kilometer naar de dichtstbijzijnde Kia-verdeler niet halen.”
Jeroen kon nog wegrijden, maar er kwamen al snel foutmeldingen over de batterij en elektronische componenten: “Vermogen beperkt”, “Stop met rijden”. En dan begon het: er zat genoeg stroom in de accu, maar eerst kon de auto niet meer harder dan 50km/u. Dan 30, dan 10 en … dan niets meer. “VAB werd erbij gehaald, maar die konden niet meteen helpen. Een EV kan je niet zomaar met twee wielen van de grond slepen.” Uiteindelijk probeerde Jeroen met een slakkengang naar de garage te rijden, gevolgd door de pechverhelping. Maar uiteindelijk kwam er alsnog een (extra) takelwagen met plateau aan te pas.
Gekend probleem
De boosdoener was een defecte elektronische regelmodule. Die stuurt de stroom van en naar de grote batterij en beheert de kleine 12V-batterij, die nog altijd noodzakelijk is en onder meer de boordelektronica (zoals het infotainmentsysteem) bedient. Faalt de module, dan ligt alles plat. Een gekend probleem, zo blijkt. “Er was zelfs al een software-update die de module had moeten redden — maar dat werkte dus niet”.
Jeroen is niet de enige. “In de garage stonden al twaalf EV6’en met exact hetzelfde probleem en er werd mij verteld dat er in heel België al meer dan 570 wagens wachten op herstelling.”
Niet alleen Kia-rijders zijn getroffen. Zustermerk Hyundai maakt in de Ioniq 5 en Ioniq 6 gebruik van dezelfde boordlader. En eerder deze week raakte bekend dat Toyota en Stellantis (met merken als Peugeot, Citroën, Opel) kampen met — inderdaad — defecte boordladers. In België lopen daar minstens 11.000 auto’s risico.
Brand in fabriek
Intussen groeit de frustratie. “Ik kreeg te horen dat het tot juni kan duren eer het onderdeel er is. Er zou een brand geweest zijn bij een toeleverancier in Korea. Dat kan best zijn, maar waarom hangt zo’n cruciale formule af van één fabriek? Zijn er dan geen voorraden?”
Eén week kreeg Jeroen een vervangwagen via VAB. Daarna niets meer. “Kia biedt niets aan, zelfs geen tussenkomst. Mijn werkgever betaalt nu dus een leasing én al zes weken een huurwagen. Op de gevel van de garage staat ‘pure kwaliteit’. Maar waar is die service dan?” Jeroen dook zelf in de kleine lettertjes van die zogenaamde ‘royale garantie’. “Zeven jaar klinkt mooi, maar het infotainmentsysteem is bijvoorbeeld maar drie jaar of 100.000 kilometer gedekt. Is dat dan geen deel van de auto?” Gelukkig valt de defecte regelmodule zelf wél onder garantie.
“Iedereen kreeg een vervangwagen — of toch niet?”
Kia België bevestigt het probleem met de betrokken module. “Door een brand bij een toeleverancier in Korea is er vertraging bij de levering van het onderdeel”, verduidelijkt Luca Pavone, woordvoerder voor de Belgische invoerder. Hij noemt het een “gênante situatie”, maar belooft dat de leveringsproblemen stilaan van de baan zijn. “Getroffen voertuigen zullen in april hersteld worden.” In België gaat het volgens de invoerder niet om meer dan 500 maar om “minder dan 100 stilgevallen auto’s”. Kia verklaart ook nog dat “alle getroffen klanten een vervangwagen kregen”.
Maanden wachten op een herstelling, kan dat zomaar?
Volgens HLN-mobiliteitsexpert Brecht Vanhaelewyn is het niet correct dat de kosten hier worden doorgeschoven naar de klant.
“In dit dossier gaat het over een auto die door een structureel defect helemaal onbruikbaar wordt. Zelfs wanneer een garantie geen mobiliteitswaarborg omvat, kan je als klant in sommige omstandigheden toch een tussenkomst eisen. Gebreken of fouten moeten immers ‘binnen een redelijke termijn’ opgelost worden. “
“Automerken moeten er daarom voor zorgen dat cruciale onderdelen vlot leverbaar blijven. Helaas wordt dat principe tegenwoordig los geïnterpreteerd. Voorraden zijn al lang vervangen door ‘just-in-time’ leveringen. Al meermaals — tijdens de coronapandemie, de chipcrisis of toen een schip vast kwam te zitten in het Suezkanaal bijvoorbeeld — is gebleken dat die manier van werken ‘storingsgevoelig’ is. Dan word snel ‘overmacht’ ingeroepen. Ook hier: een fabrieksbrand. Maar dat betekent niet dat de rekening mag doorgeschoven worden naar de klant.”
“Of het nu om een kleine 100 auto’s gaat — zoals Kia beweert — of over vele honderden … op papier doet Kia hier wat het in deze vervelende omstandigheden moet doen: het onderdeel wordt vervangen onder garantie en de vervelend lange wachttijd wordt opgevangen met een gratis vervangwagen, iets wat anders toch al gauw euro 45 euro per dag kan kosten . Alleen … die boodschap is blijkbaar nog niet tot bij de garage van Jeroen geraakt. Zijn werkgever blijft intussen met dubbele kosten zitten, een leasing én een huurwagen. Kosten die het bedrijf zou kunnen proberen verhalen op Kia. Een rechtsbijstandsverzekering kan hier een ondersteunende rol spelen.”