jbdeiman schreef op maandag 6 maart 2023 @ 12:24:
[...]
Als de regels duidelijker zijn en voorwaarden ook dan helpt dit al een boel. Onze buurvrouw heeft (in dezelfde rij, ook geen hoekhuis) haar huis goed weten te verkopen, maar had er wel een nieuwe badkamer/ keuken/ toilet in. Bij ons is de keuken 12 jaar oud, badkamer 10 bijvoorbeeld. Dat zou toch ook iets voor de WOZ waarde moeten doen. Daarnaast kan je stellen dat bij de 1 in het blok de boel goed onderhouden is, of alles van kunststof (onderhoudsvrij) en bij een ander dit houd is, met rot (slecht onderhouden).
Weer een ander heeft een overkapping in de tuin aan het huis gebouwd en een ander heeft alleen een klein schuurtje.
Voor al dit soort situaties kan je toch een mailtje sturen naar de gemeente, de situatie uitleggen en zo je WOZ een paar duizend euro verlagen?

Vervolgens zullen toekomstige stijgingen op die correctie doorgerekend worden...
Nogmaals, ik snap je opmerkingen echt wel over dat het niet altijd vergelijkbaar is. Dat ben ik ook met je eens.
Het punt is, je stelde dat gemeenten 'gewoon de oorzaak moeten aanpakken'. Die vraag blijft bestaan: hoe zie je dat voor je? Hoe ga je concreet die voorgestelde betere waardebepaling realiseren? Het is altijd makkelijk zeggen dat iets slecht is zonder een alternatief voor te stellen.
Er is wel eens voorgesteld om burgers foto's te laten maken van hun interieur, daar werden mensen ook heel boos om, want privacy
Overigens zie je juist bij verkochte huizen dat de prijs voornamelijk wordt gebaseerd op locatie en m2's. Zo verkeerd is het dus ook helemaal niet.
Natuurlijk; een splinternieuwe keuken zal meer opbrengen dan een 20 jaar oude keuken die duidelijk aan vervanging toe is, maar tussen 2 dezelfde huizen waarvan de 1 een keuken van 5 jaar en de ander een keuken van 10 jaar heeft, zal praktisch geen noemenswaardig prijsverschil zitten. Uiteindelijk zit het gros van de waarde van een woning in de grond. Een keuken, badkamer of nieuwe kozijnen resulteren echt niet in kosten = woningwaardestijging; dat zal misschien een keer de helft zijn.
Al met al is een afwijking van 10% al best zeldzaam lijkt mij. Bij een modale woning hebben we het uiteindelijk over tientjeswerk... poe hee... er zijn zo ontzettend veel componenten in ons belastingsysteem die veel onredelijker en oneerlijker werken imho.
jbdeiman schreef op maandag 6 maart 2023 @ 12:24:
De Peugeot 308 en 308SW zijn technisch gezien dezelfde auto's (zelfde motor, zelfde wielbasis e.d., dus dezelfde basis) maar de ene heeft een 'uitbouw' aan de achterkant waardoor het een station wordt en de auto zwaarder is. Moet je daarbij dan maar zeggen dat die exact hetzelfde belast worden?
Goed voorbeeld van een oneerlijk en onredelijk systeem in ons belastingssysteem idd
Een 308 of 308SW zitten behoorlijk dicht bij elkaar qua 'schade aan het wegdek ivm gewicht' (slaat sowieso nergens op) maar ook qua uitstoot. Toch zal de station in een hogere gewichtsklasse vallen en daarom meer belasting moeten betalen...
MRB obv gewicht is al een dom concept, en maakte het weer nodig om een aparte categorie 'vrachtwagens' te maken die minder belasting moet betalen, en hebben we allemaal zij-regeltjes om hybrides te stimuleren, enzovoort. Dat gaat over veel meer geld dan een paar euro OZB omdat de berekening niet helemaal top is...
[
Voor 18% gewijzigd door
Richh op 06-03-2023 12:56
]