True schreef op zaterdag 25 februari 2023 @ 19:08:
@
htca ik moet eerlijk zeggen dat ik het sentiment van jouw stellingen in jouw post eigenlijk niet zo teruglees in dit topic (gelukkig).
De meesten hier (zoals ik het lees tenminste) zien duidelijk de noodzaak en snappen de verhoging. Het zit 'm vooral in de gewaarwording dat de WOZ echt in die afgelopen drie jaar zo ontzettend veel hoger geworden is, het 'huizenmarkt is chaos' is pas echt duidelijk als je het zelf ook direct of indirect merkt of voelt.
Misschien is het mijn frustratie ook wel (en gelukkig is het sentiment overwegen anders hier).... een aantal mensen in mijn omgeving hier vinden het heel erg nodig om bezwaar te maken via bureaus die via TV-reclame beweren dat je te veel belasting betaald. Maar er is ook veel onbekend, veel mensen denken, huis meer waard, dus hogere WOZ dus meer OZB.
bazzemans schreef op zaterdag 25 februari 2023 @ 19:11:
[...]
Laten we een willekeurige gemeente pakken van 13.000 huishoudens in het midden van het land; gemeente Leusden. Volgens de begroting van de gemeente Leusden in 2022 had de gemeente 64,7 miljoen aan inkomsten (tegen over 64 miljoen uitgaven). De baten uit de ozb voor woningen is ruim 5 miljoen (7/8% van de totale baten). Die 18.000 euro is dus ongeveer 0,3/0,4 procent daarvan en 0,03% van de totale baten). Geloof mij, dat is een verschil op de begroting die bij de jaarrekening niet of nauwelijks wordt verantwoord. De gedachte dus dat ze die 15-20 euro bij andere huishoudens erbij opdrukken vind ik lastig te geloven.
Laten we dan zeggen dat het tot een eurotje of 5 kan oplopen; die 12000 en 18000 euro zijn alleen de proceskosten voor de bureaus. Kosten die niet worden gemaakt als je informeel bezwaar maakt (lees de gemeente belt). Daarnaast komen ook de ambtelijke kosten nog erbij. Die gelden niet alleen voor de gegronde bezwaren maar ook voor de ongegronde bezwaren van de door bureaus ingediende bezwaren. Kosten die een stuk lager zijn bij informeel bezwaar.
Stel dat de aanpassing op de WOZ waarde na bezwaar 10.000, scheelt dat op de OZB belasting in Tytjerkstradeel: 0,1515%*10000; 15.15 euro Achterkarspelen 0.1233%*10000: 12.33 euro. Voor het EWF, geldt een tarief van 0.35% dat je bij je bruto inkomen moet optellen; 35 euro,dan betaal je (mits in de laagste schaal) 13 euro meer inkomstenbelasting (of krijg je minder aan hypotheek rente aftrek, want als je een kleine woningschuld hebt, geldt een aftrek voor het EWF die oploopt tot ruim 80%). De watersysteemheffing bedraagt (Wetterskip Fryslan) (voor Gebouwd binnendijks) 0.05702%, scheelt je 11 euro (als je buitendijks woont is dat maar een krappe 3 euro.
Maar voor dit specifieke voorbeeld totaal 40 euro per 10000 op jaarbasis.
Opmerking hierbij is nog wel dat Tytjerkstradeel aan de bovenkant van de bandbreedte zit van de OZB tarief in NL (
0.02% tot 0.2%) en dat Frieslan een duur waterschap is (Hollandse Delta bijvoorbeeld zit op de helft van de waarde).
Het verschil dat de gemeente meer kwijt is, moet worden opgebracht door de rest van de gemeente/inwoners, alleen omdat men niet de telefoon pakt voor een informeel bezwaar. Die bezwaarbedrijfjes kunnen vrij schieten, template briefje en afwachten...."gratis geld" en 0 risico. Als inwoner straf je de gemeente er niet mee, wel je buren.
Achtergrond info:
De inningskosten voor de belastingen van de gemeente tytjerkstradeel in 2021 waren
178000 euro, dat maakt dat de kosten voor de externe bureautjes 10% is en laten we een zelfde bedrag voor de ambtelijke kosten rekening (voor de afgewezen en de toegewezen bezwaren). Het totale bedrag van de OZB opbrengst niet woningen is 5.9 miljoen, stel je moet dus 36000 euro meer ophalen in de OZB, moet je het tarief 0.6% extra verhogen. (het is relatief niet veel, want het tarief stijgt naar 0.1524% bij gelijkblijvende woningwaarden). Dat is natuurlijk prima om te vertellen of aan te kondigen dat je moet bezuinigen als gemeente.... Luister maar eens naar een debat van de begroting de gemeente... 1 % omhoog (dus in dit gevaal van 0.15% naar 0.165%, bij gelijkblijvende woningwaarde) en de wereld is politiek te klein (om nog maar niet te spreken over inflatie correctie die daar nog bijkomt, meeste gemeenten hebben dat maar beperkt doorgevoerd).
Op gemeente niveau klinkt het ook niet veel, de totale begroting is ~ 95miljoen euro. Maar als er een project meer kost dan begroot en is deze orde, staan inwoners (ook terecht) op hun achterste benen.... "Dat is gemeenschapsgeld!" Maar die gemeenschap ben je zelf ook..... Maar er wordt nu iets uitvergroot; het punt dat ik wil maken is; die bureautjes zijn belachelijk en als inwoner kun je daar heel wat aan doen..... 18000 euro is ook geld voor een subsidie van een sportvereniging, een theater, seniorenwelzijn, ook als het op de totale begroting niet veel is.
Gemeentes zitten in zwaar weer, taken zijn naar hen overgeheveld inclusief bezuinigingen, in collegekamers en op gemeentelijke afdelingen wordt momenteel geschraapt, nog maar weer eens de kaasschaaf over de budgetten gehaald en worden scherpe keuzes gemaakt, elke euro is er een.....
Denk je werkelijk dat dat zo is? Gemeentes worden gecontroleerd
Ik heb zelf door bellen ooit mijn WOZ verlaagd. Maar het begint natuurlijk bij een goede registratie van de woningen van je inwoners (dit gaat al vaak mis bij gemeente), daarnaast slaat de taxatieverslag van de gemeente soms kant noch wal.
Top dat je gebeld hebt, zouden meer mensen moeten doen. Het taxatie verslag, dat is echt afhankelijk van de situatie.... Als je een vreemd, niet 13 in dozijn huis hebt kan dat opgaan, maar een rijtjeswoning in een reguliere wijk en met dezelfde onderhoudsstaat als de rest van de straat en recent verkochte panden... I doubt it of dat een zooitje is (daarvoor is de controle van de waarderingskamer) en heb daar ook geen aanwijzingen voor, behoudens de nieuwe huizen, vrijstaande one-of-a-kind huizen. Je mening voedt het gevoel in ieder geval wel; "De gemeente maakt er een potje van.... dus het zal wel" de realiteit is een stuk anders.....
Overigens, mijn WOZ is hoger geworden, maar mijn OZB is lager dan vorig jaar.

Dat zei ik eerder al... Je huis is waarschijnlijk relatief minder meer waard geworden dan de rest van de stad bij gelijkblijvende OZB. Hier is de gemeente weleens op zijn vingers getikt.... omdat ze te laag taxeerden. (Wat overigens minder fijn is voor mensen die op de grens van de LTV zitten van hun hypotheek voor een lagere opslag, maar dat een andere discussie)