MacD007 schreef op woensdag 17 mei 2023 @ 17:35:
[...]
Voor je besluit, kijk ook even naar de kosten op langere termijn, eerlijk ben ik over de prijs van hun systeem niet echt onder de indruk, zou het eerder duur willen noemen.
Maak dus een kostenplaatje over 15 jaar (verwachte levensduur van een warmtepomp). Ik denk overigens dat de Xtend 5 voor jou een te laag vermogen heeft wat zal resulteren met een te hoog gasverbruik (juist dat wil je denk ik eigenlijk niet). Dus kijken naar de Xtend 7 is denk ik een betere keuze (als je bij dit merk wilt blijven), overigens verwacht ik dat de meerwaarde tussen een zo optimaal werkende combinatie niet zit dat deze van het zelfde merk zijn, maar vooral het juiste vermogen hebben.
Eigenlijk wil je bij een warmtepomp (in hybride opstelling) dat deze zo veel mogelijk solitair draait, dus communicatie met de CV ketel volledig onnodig is.
Een tweede punt is dat je als je vermogen (=CV temperatuur) via de warmtepomp te laag dreigd te worden de warmtepomp wel blijft draiien (tot op een zeker COP (dat weer afhankelijk is van de gas versus stroomprijs) en de CV alleen als booster bij gaat springen.
Dus ideaal ziet je draaiurenverdeling er zo uit (circa): 90% alleen warmtepomp - 7% een gecombineerd bedrijf warmtepomp en CV en circa 3% alleen CV (dat is als het dermate koud is dat de COP (warmtepomp) duurder gaat worden dan het gas.
m.a.w. heb je een goede warmtepomp en een goede CV ketel die prima met een warmtepomp kan werken en een juiste thermostaat. Mn. een juiste Thermostaat die kan samenwerken met de warmtepomp is hier het belijkgrijkst (deze draait tenslotte ook het langst) De CV is eigenlijk maar een hulpje.
Heeft je Huis slechter isolatie (=meer warmteverlies) zal of het vermogen van de warmtepomp omhoog moeten of zal het punt dat de CV mee moet gaan doen dus ook eerder gebeuren (kan dus al bij 60-75% zijn). Dus bij een toepassing van een warmtepomp is het ook belangrijk om zo veel mogelijk de isoleren (je kunt beter 2.000 euro investeren in isolatie dan in een duurdere warmtepomp/CV die 2.000 euro.)
Ik zou bv ook eens bij Quatt of DeWarmte gaan kijken. Qua prijs zijn deze een heel stuk goedkoper.
All-electric of hybride lijkt een keuze, maar dat is voor veel woningen in NL toch niet zo. Zie hieronder.
Ben je bekend met de beta-factor?
Deze factor geeft aan wat de verhouding is tussen warmtepomp vermogen en maximum benodigde vermogen. Hieronder kun je zien dat bij een beta factor van 0,5, de dekking van de warmtepomp nog ca. 92% is voor ons klimaat. Natuurlijk wat afhankelijk van de benodigde watertemperaturen.
Stel we gaan uit van een SCOP van 3,5. Dat is als je wat hogere watertemperaturen hebt wel haalbaar. Temeer omdat de WP bij de allermoeilijkste omstandigheden niet zal draaien (watertemperatuur te hoog of COP te laag, vergeleken met gas).
Rekenvoorbeelden uitgaande van een kleine warmtepomp (4kWatt) en 150m3 gas voor tapwater.
Gasverbruik met ketel: 1500m3
Gasverbruik CV: 1350m3
warmteverlies bij -10c: 7,2kWatt,
betafactor=55%, dekking WP=92%
Gasverbruik hybride totaal: 258m3.
Elektra warmtepomp: 3122kWh
Edit 2:
Variabele Kosten: gas 1,40, elektra 0,40.
Gasketel: 2100,-
Hybride: 361,- (gas) + 1248,- (elektra) = 1609,-
Besparing: 491,- per jaar.
Gasverbruik met ketel: 2500m3.
Gasverbruik CV: 2350m3
warmteverlies bij -10c: 12,5kW
betafactor=32% dekking WP=72%
Gasverbruik hybride totaal: 808m3.
Elektra warmtepomp: 4254kWh
(Met lagetemperatuurverwarming zal de SCOP wat hoger zijn)
Als we nu even uitgaan van een woning met een flink warmteverlies, en dat bekijken voor de all-electric situatie, dan heeft de woning in het laatste geval een warmteverlies van 14kWatt bij -10c. Stel we hebben dan 55c water nodig. Dit komt nog wel eens voor. Ook nog hogere watertemperaturen.
De warmtepomp zal dan een COP hebben 2 of lager. Er moet dan langduring, gedurende enkele uren, een elektrisch vermogen van 7kWatt in!
Een gemiddelde huisaansluiting is 8kWatt.
Hier heb je echt een flinke warmtepomp voor nodig. Deze heeft een hoog minimum vermogen, dus veel kans op pendelen. Je kunt een kleinere warmtepomp plaatsen, maar deze heeft dan weer bijverwarming (COP1) nodig, waardoor het opgenomen vermogen verder stijgt. Als iedereen dit gaat doen, gaat het licht uit in de straat
Het mooie aan hybride is juist dat je uit kunt met een kleine warmtepomp en daarmee een flinke dekking hebt. Volledige dekking is niet aan de orde, daarvoor de WP al snel 2x tot 3x zoveel vermogen hebben bij -10c. Als een aantal uur kouder wordt, zal de ketel gemakkelijk bijspringen of het even volledig overnemen. Je hebt dan niet de piekbelasting op het elektranet. En je hebt het comfort van tapwater via de ketel.
Als het gasverbruik laag is, minder dan 750m3 per jaar, dan kun je net als met elke andere warmtepomp met de Xtend ook wel all-electric. Dan is een backupheater nodig i.p.v. gasketel van bijv. 2kWatt o.i.d. Tapwater bijv. met aparte warmtepompboiler.
Edit: tapwater verbruik verduidelijkt in de voorbeelden.
Edit 2: kosten berekening besparing tussen gevoegd.
[Voor 3% gewijzigd door Fullpower op 19-05-2023 14:27]
Oost: 3600WP en zuid: 3000WP PV, 9kW Panasonic split warmtepomp en Jaga Twin convectoren met zelfbouw DBE. CPC18 300 liter ZB. Clage 11kW naverwarmer.