Proton_ schreef op dinsdag 28 maart 2023 @ 16:58:
@
RuudMb vreemd verhaal, dat moet gewoon uit de datasheet volgen en moet de installateur dus kunnen uitrekenen.
De meeste hybrides hebben helemaal geen buffervat nodig (full-e ook niet trouwens) want de ketel helpt met defrosts en de warmtepomp is toch te klein dus kan goed moduleren.
Als aanvulling op bovenstaande:
Er wordt best vaak een buffervat toegepast, terwijl dat eigenlijk niet altijd nodig is. Een buffervat maakt het geheel moeilijker om in te regelen. Als e.e.a. niet klopt kan het middel erger zijn dan de kwaal: de warmtapomp moet dan hogere watertemperaturen leveren: lagere COP en dus meer verbruik. Ik snap het aan de ene kant wel, want er zijn nogal wat situaties waarbij een buffervat wel een probleem oplost. Voorkomen is beter dan genezen. Soms is het ook lastig van tevoren in te schatten...
Het gaat altijd om voldoende flow en voldoende warmtebuffer voor defrosten.
- Een hybride heeft de ketel als backup tijdens defrosten, mocht de watertemperstuur te laag worden. Dus als de watertemperatuur een keer te laag wordt, komt de ketel bij. Ketel kan op zijn sloffen het defrost vermogen leveren. Mocht er een keer iemand te lang onder de douche staan... dan komt de ketel niet bij, maar kan de ketel wel eerst de boel weer opwarmen zodra hij weer beschikbaar komt.
- Als er altijd een minimum aantal radiatoren op staan, zodat de benodigde nominale flow ten allen tijde gehaald kan worden, ook tijdens defrosten, dan is een buffer in principe niet nodig. Dus wel opletten dat er geen thermostaat kranen etc. op de primaire radiatoren zitten.
- Bij vloerverwarming waarbij altijd een minimaal aantal zones open staan is een buffer zelden nodig: voldoende actieve inhoud en flow. Wel opletten met openverdelers, deze kunnen als bypass gaan werken als de vloerverwarmingspomp niet draait, in dat gevap wordt de actieve systeem inhoud klein, maar ook dan kan de ketel het oplossen. Dus belangrijk om de thermostatische beveiliging, pompschakelaar etc. wel even te checken.
Soms is een buffer nodig:
- Als de minimum actieve systeeminhoud te klein is, kan een serie-buffer in de retour worden geplaatst. Dit is eigenlijk alleen van toepassing als je ketel gebruik tijdens defrosts wilt minimaliseren, dus wilt voorkomen dat de ketel bijschakeld. In dat geval is er geen extra waterpomp nodig.
- Bij een klein afgiftesysteem, waarbij een klein aantal radiatoren open staan kan de vereiste flow soms geluidsproblemen veroorzaken. Met een parallel-buffervat geschakeld als openverdeler kan/mag de flow door het afgifte systeem lager zijn dan die van de warmtepomp zelf. Er zijn diverse variaties mogelijk, maar een oplossing waarbij buffer 2 aansluitingen heeft, geeft minste 'temperatuur verlies' in de aanvoertemperatuur tgv menging. Vaak kan de secundaire waterpomp door de warmtepomp geschakeld worden.
- bij een master-master regeling, dus wanneer alle groepen kunnen dichtlopen, is een parallel-buffer een vereiste, omdat anders de flow door de warmtepomp compleet kan wegvallen. In dat geval is een extra waterpomp nodig. Maar omdat er bij dichtlopen van alle zones er geen afgifte meer is stopt de warmtepomp sowieso al wel snel; een 50 liter buffer is zo warm.
Dus echt een probleem oplossen doet het ook niet... je geeft de warmtepomp iig de gelegenheid om netjes te stoppen zonder foutmelding
- bij een systeem waarbij de watertemperatuur tgv een zone systeem erg fluctueert doordat er voortdurend kouder / warmer water retour komt, kan een klein buffervat tegengaan dat de compressor voortdurend veel op en af toert tgv daarvan. Dus een uitmiddelen van retourtemperatuur.
Zoals hier al eerder is gemeld doet een buffer van 50 liter weinig tegen pendelen. Pendelen moet in de eerste instantie worden gezocht in het afgifte systeem.
[
Voor 4% gewijzigd door
Fullpower op 28-03-2023 20:09
]
Oost: 3600WP en zuid: 3000WP PV, 9kW Panasonic split warmtepomp en Jaga Twin convectoren met zelfbouw DBE. CPC18 300 liter ZB. Clage 11kW naverwarmer.