Mfpower schreef op woensdag 8 februari 2023 @ 12:02:
[...]
Dit zijn whataboutisms en drogredenen. Als deze zaken fout zijn maakt het nog niet dat je over deze zaak dan maar moet zwijgen omdat er andere zaken mis zijn? Er is heel veel mis imho aan het subsidie/belastingstelsel in NL en saldering, subsidie rechtstreeks van niet-bezitters naar bezitters is er daar een van.
Klopt dat het whataboutism's zijn, ben het geheel met je eens dat het een het ander niet goed praat.
Tegelijkertijd moet wel ondervonden worden dat 'salderen' een kostenpost is van nog geen half miljard per jaar. Dat zijn op de honderden miljarden die onze overheid er doorheen pompt simpelweg peanuts. Ik vind wel dat er van een mug een olifant gemaakt wordt terwijl er al jaren een complete kudde aan olifanten aanwezig is. Dan is het geen whataboutism meer, maar afleiding van wat er eigenlijk aan de hand is. Want er is inderdaad veel mis in ons subside en belastingstelsel, en ja, daar is salderen er 1 van, maar niet de eerste die aandacht nodig heeft.
Het hangt ervanaf, maar ik vind wel dat de overheid daar terughoudend in moet zijn, zeker wanneer mensen - bijvoorbeeld in het geval van PV - geen keuze hebben.
Snap ik.
Tegelijkertijd denk ik wel dat we moeten accepteren dat de energietransitie nodig is, waarbij vanalles behoort van isolatie tot PV tot warmtepompen. Daarin heeft niet iedereen de keuze. Toch moet het linksom of rechtsom wel gaan gebeuren. De politiek kan niet veel anders doen dan 'verplichten' met wetten (zorgt ook voor veel weerstand, en juridisch onhaalbaar) ofwel gedrag fiscaal stimuleren (wat uiteindelijk door iemand dus ook betaald moet worden). Het is toch een beetje kiezen of delen.
Verderop heb je het over een deltaplan energietransitie, wat ik ook een veel betere oplossing zou vinden. Begrijp me goed

maarja, binnen het huidige individualistische kabinet zonder toekomstvisie is de salderingsregeling nou ook weer niet zo'n drama als het lijkt, dat vind ik wel.
Maar dit zegt ook iets over je politieke visie, ik ben er zelf niet zo van dat de overheid gaat voorschrijven wat "goed" is voor iemand.
Ik ook niet, al vind ik wel dat je in het geval van tabak en alcohol moet onderschrijven dat overmatig gebruik van dergelijke producten effect heeft op je gezondheid, wat ook weer effect heeft op ons zorgstelsel, wat uiteindelijk ook gefinancierd wordt door mensen die niet roken en niet drinken. Dat is toch ook niet eerlijk? Kiezen of delen...
Niet waar, de energieleverancer moet de teruglevering van stroom op de spotmarkt tegen bodemprijzen verkopen maar wel het hoge bedrag vergoeden aan de PV bezitter. Hier maken ze dus verlies op en dient gecompenseerd te worden.
Dat de PV bezitter ook geen belasting betaalt maakt het bijna nog erger.
[...]
Dit klopt niet. Stel dat alle burgers A naar een dynamisch contract gaan en burgers B hun verbruik en teruglevering kunnen salderen met als resultaat 0 op de meter. Wie gaat dan het prijsverschil tussen teruglevering en levering betalen?
[...]
Ik heb net laten zien dat dat niet zo is.
De betaler van alle verschillen die je noemt is: de overheid. Het is niet iets wat energieleveranciers binnen hun eigen klantenkring oplossen. Een energieleverancier heeft geen 'kostenpost saldering'; die kostenpost is (kort door de bocht) een factuurtje naar onze staatskas, waar
iedereen aan mee betaalt. En dus niet
alleen burger A, wat het frame is wat telkens geopperd wordt.
Dat probleem zou imho niet op individueel niveau moeten worden opgelost, en dat is niet haalbaar. Als de zon schijnt en je hebt aardig wat PV op je dak heb je per definitie meer energie dan je nodig hebt. Omdat alles bij het individu ligt, salderen niet netjes is gaat de burger op zoek naar alternatieven. Ik verwacht een explosie van airco's en jacuzzi's om de energie maar op te krijgen. Dat is het effect van de combinatie van afschaffen van salderen en de particulier onterecht als energiemaatschappij op te laten draaien.
Eens, het is een veel groter samenhangend probleem. Eigenlijk zouden fabrieken waar mogelijk een energie-intensief deel van hun productielijn moeten inschakelen bij een energieoverschot. En daar moet de focus ook heen, en daarom ben ik ook zeker geen tegenstander van het afschaffen van de salderingsregeling!
Ik ben alleen tegenstander van het frame 'maar A betaalt voor B en dat is niet eerlijk', want dat is niet het verhaal, en niet de discussie waar dit over zou moeten gaan.
Verder betwijfel ik of het nou wel écht zo kwalijk is dat mensen een airco inschakelen als we toch een energie-overschot hebben terwijl we de energie nergens kwijt kunnen omdat opslag zo lastig is. Idealiter gaat dat toch de uitkomst zijn, een aantal dagen per jaar, ook zonder salderen.
Je kunt het kwalijk vinden, maar het is gewoon de realiteit. Wanneer de zon schijnt is stroom minder waard en in de winter is stroom duurder. WIe moet dat verschil ophoesten?
Het antwoord op die vraag is nu: 'iedereen', en niet 'degene zonder zonnepanelen'. Dat is het enige waar ik op reageer.
In de toekomst moet het antwoord natuurlijk gewoon worden 'de gebruiker van de energie'. Daar zijn we het volgens mij volledig over eens