Wij hebben ongeveer anderhalve maand geleden de Adlar warmptepomp geïnstalleerd gekregen.
Onze situatie
Vrijstaande jaren 30 woning (officieel schuur geschakeld dus niet helemaal vrijstaand). 2019 volledig gerenoveerd. Beneden verdieping voorzien van 90 - 100 m2 vloerverwarming. Boven de badkamer ook voorzien van vloerverwarming + radiator. Slaapkamers radiatoren maarja, zijn slaapkamers dus nooit echt aan.
Hadden een gasverbruik van +/- 1100 m3. Hebben pelletkachel voor bij verwarmen. De vloerverwarming moet de basis warmte geven (+/- 19 graden). 's Avonds zetten we, als we thuis zijn, de kachel aan om het huis naar 20 - 21 graden te brengen.
Tijdens de offerte kwam naar voren we een buffervat zouden moeten omdat we zonneregeling hebben met de vloerverwarming. Hier ben ik in mee gegaan alleen werd al de opmerking geplaatst dat zonneregeling de werking van een WP niet efficiënter maakt. Bij ingebruikname werd weer gezegd dat het beter is om de groepen open te zetten en niet de zonneregeling te gebruiken. Dus we hebben de mogelijkheid tot zonneregeling, maar wordt op dit moment niet gebruikt.
Opstart problemen
De eerste weken na installatie, oktober, was een redelijk zachte maand. Bij installatie werd vertelt dat we gewoon Stooklijn 8 moesten gebruiken en middels L29 en L28 konden we deze stooklijn aanpassen. De WP hoefde weinig te doen en sprong ook niet aan. Op momenten dat het koud werd sprong de WP niet of te laat aan. Dit hebben we tijdelijk opgelost door de temperatuur (volg. mij L29) omhoog te gooien. Dit zorgde er alleen voor dat het huis wat mij betreft te warm werd (+/- 20 graden).
Heb hierover contact gehad met Adlar en gaven aan, zoals hierboven en in eerdere berichten wordt gemeld, om P116 en P26 aan te passen. Dit was voor ons wel de oplossing. De WP blijft nu constant draaien en kan het huis goed op temperatuur brengen en houden.
Home Assistant
Bij de installatie heb ik de WP gelijk in Home Assistant gezet. Ook de groep waarde WP op zit voorzien van een kWh meter. Verder heb ik temperatuur sensoren geplaatst op de aanvoer en retour van de WP. Het enige wat ik mis is nog een eigen flowmeter. Vanuit de Local Tuya integratie is het mogelijk de flow waardes uit de pomp te lezen maar ik geloof die waarde niet helemaal. Op dit moment gebruik ik die flow-waardes wel om de COP te bepalen (en tevens hoeveel kW aan warmte het huis in wordt gepompt).
Bij ingebruikname kwam ook naar voren dat we nog geen goede thermostaat hadden. Het 'rondje' zou de beste oplossing zijn. Deze draadloos kunnen werken met de ontvanger die dan in de WP moet worden geïnstalleerd. De ontvanger is niet meer dan een aan/uit schakelaar dus ik vroeg of ik dit kon ontvangen door een eigen relais board, dat was mogelijk. Ik heb de WP voorzien van een ESPHome met een relais erop. Hiermee kan ik de WP in de thermostaat stand zetten.
Afgelopen weekend ben ik nog een stap verder gegaan. Ik heb de Stooklijn berekening naar Home Assistant gehaald. De WP draait nu structureel in de 'thermostaat stand' en krijgt de gewenste temperaturen vanuit Home Assistant. Dit geeft mij de mogelijkheid om de stooklijn makkelijk aan te passen. De keus voor de 'thermostaat stand' omdat als deze weg valt, de WP weer terug valt op zijn eigen stooklijn (die ook prima werkte).
Return on investment
Ik probeer alles terug te brengen naar graaddagen om zo te kijken hoeveel gas er gebruikt zou zijn en hoeveel kosten dat dan scheelt met het stroom. Daarbij moet ik wel zeggen dat we nu meer verwarmen dan voorheen op gas (hal en buikeuken vloerverwarming stonden op 15 graden, dus bijna altijd uit, wordt nu gewoon meegenomen door de WP). Dit heb ik nog niet verwerkt in Home Assistant maar gaat er wel komen.
Met de huidige instellingen hik ik rond de 0,9 kWh per graaddag graad.