Alles valt en staat met de kwaliteit van het OV. Veel mensen (ik heb geen cijfers) zullen inderdaad destijds op maximaal fietsafstand van hun werk hebben gewoond. Echter was het OV vaak fijnmaziger dan nu; Nederland lag vol met lokaalspoorwegen / stoomtrambanen; dus het kan wel. Zeker als we het geld wat nu omgaat in asfalt & vroem voor een flink deel investeren in OV.alexbl69 schreef op woensdag 5 april 2023 @ 16:08:
[...]
Pré 1950 woonden de werknemers nog op loop- / fietsafstand van hun werk. Men kwam hooguit in de vakantie buiten de eigen woonplaats.
Nederland heeft de mogelijkheden van de 'moderne' mobiliteit maximaal gebruikt/misbruikt om van het woon-/werkgebeuren een schijnbaar onontwarbare kluwen te maken. Die kluwen zal eerst weer uit elkaar moeten worden getrokken voordat je als overheid de mobiliteit al te veel gaat belemmeren.
Als we dat voor nieuwe wijken nou eens terug zouden draaien, dat scheelt dat al flink in de verkeersdruk, minder tijd verspild in forenzen, sociaal veiliger.... zeker in onze diensteneconomie moet dat toch kunnen. De strikte functiescheiding zoals ingezet door bijvoorbeeld Van Eesteren ging nog uit van een Nederland vol zware industrie.Señor Sjon schreef op woensdag 5 april 2023 @ 16:23:
[...]
Pas in de jaren '70 kwam de VNG lijst (Staat van Bedrijfsactiviteiten) in opkomst met het scheiden van woon- en andere functies. Hierdoor werd de auto steeds relevanter omdat w/w afstanden groter werden. Niet alleen dat, maar ook kregen mensen meer kansen op bv de arbeidsmarkt doordat de mobiliteit individueler en makkelijker werd. Als je in een groter gebied werk kan zoeken, nemen de kansen op een meer geschikte functie toe.
[ Voor 32% gewijzigd door silverball op 05-04-2023 16:32 ]
3640 Wp ZO pvoutput | FOSS | Gasloos sinds dec. 2024 | Vaillant AroTHERM 55/6