Cyberblizzard schreef op vrijdag 12 mei 2023 @ 07:42:
[...]
Het wordt allebei gesubsidieerd, maar op treintickets betaal je btw en op elektriciteit accijnzen, terwijl dat voor vliegtickets en kerosine niet het geval is. Als je bedenkt dat kerosine een groot deel van de totale vliegkost is, dan is dat al een groot stuk oneerlijke concurrentie.
Over 2,5 miljard gesproken:
[...]
Niet geheel toevallig komt dat mooi overheen, 2,5 miljard "gemiste" inkomsten vanuit luchtvaart tegenover 2,5 miljard aan directe subsidie voor het spoor.
Hoezo oneerlijke concurrentie?
Daarnaast is kerosine ongeveer een derde van de kosten voor een vlucht, eventuele accijns zal de totale prijs niet heel veel doen stijgen (per passagier).
Ga je vliegen nu echt als het duurzame alternatief presenteren?
Ok, ligt misschien aan je nickname

Mijn nickname kan treffend zijn, maar het een andere herkomst
Maar inderdaad, vliegen kan wel degelijk groener zijn, maar hangt af van vele factoren.
Het is in ieder geval niet zo dat vliegen per definitie slechter is, wat wel altijd voor waar wordt aangenomen.
In de VK heeft men voor een highspeed lijn in 2013 onderzoek gedaan naar uitstoot van de infra.
Daar kwam men uit op 133ton/km/jaar als het traject 10% tunnels zou bevatten (wat realistisch werd beschouwd, en liep op naar 187 bij 15%).
Aangezien voor een trein juist de infra het meest vervuilend is, is het voor een HSL lijn cruciaal om als deze infra er ligt, er zoveel mogelijk mensen gebruik van maken om de uitstoot per passagier zo laag mogelijk te krijgen.
Maar uiteraard gebruikt een trein ook stroom en daarom stoot het alsnog dus CO2 uit (*)
In 2020 heeft een student aan de
TU delft berekend dat de directe gemiddelde uitstoot van een HSL lijn in Europa op 40gr/persoon/km bij een bezetting van 100%.
Gemiddeld ligt de bezetting echter op 50%, wat de cijfers minder gunstig maken voor de trein.
Bij een vliegtuig verschilt de uitstoot enorm door afstand maar ook het aantal passagiers. Dat laatste echter in beide richtingen, bij minder passagiers vliegt men vaker in kleinere, dus zuinigere toestellen. Gemiddeld ligt deze op afstanden tot 750km (langer wordt zelden door een HSL vervangen) op 92 gram/pkm
Gerekend met deze getallen en de gemiddelde bezetting van 50% ligt het omslagpunt op afstanden tot 750km bij 3 miljoen passagiers.
Dat betekent dat de eurstar (8 miljoen) en Thalys (6 miljoen) het prima doen (waarbij de uitstoot van de tunnel bij de eerste het aantal vereiste passagiers nog wel flink hoger dan 3 miljoen doet stijgen), maar dat er wel minimale limieten zijn voordat de komst voordelen van een HSL ook daadwerkelijk werkelijk zijn.
Loopt een lijn niet goed genoeg, dan is vliegen inderdaad beter voor het klimaat. Zomaar vluchten schappen en daarvoor een HSL aanleggen is niet de beste manier.