ari3 schreef op zondag 25 september 2022 @ 22:30:
Wat ik me nog afvroeg: los van wat de wet bepaalt, zal een rechter ook toetsen aan redelijkheid, billijkheid en/of maatschappelijke impact. Er is natuurlijk wel een en ander aan de hand qua energieprijzen. Stel dat een energieleverancier kan aantonen dat het verplichte inkopen van door huishoudens teruggeleverde stroom significant duurder is dan de spotprijs in de markt, dan zou geconcludeerd kunnen worden dat de meerprijs van de inkoop het uiteindelijk tarief voor alle afnemers van die energieleverancier opdrijft. Met andere woorden: salderen maakt energie voor iedereen (behalve de zonnepaneelhouders) duurder dan noodzakelijk. Is dat wel redelijk en billijk?
Primair ben ik van mening dat dit voor een bedrijf als BE, dat zijn geld uitsluitend verdient met speculeren/handelen op de energiemarkt, bedrijfsrisico is. Je moet als energiespeculant wel van hele goede huize komen om te betogen dat een verandering in de energiemarkt op de consument moet worden afgewenteld, in strijd met wet en contract, omdat de speculant anders niet meer genoeg geld verdient.
En overigens: als je wel op die weg zit, zou je ook moeten vinden dat alle vaste contracten moeten worden opengebroken, want energie is immers nu veel duurder en dat is zielig voor de speculant en voor de mensen zonder vast contract.
Emile007 schreef op maandag 26 september 2022 @ 11:11:
Omdat ik niet weet hoelang deze zaak gaat duren wil ik in het verlengde hiervan wil ik alvast een klachtenbrief sturen. Naast het feit dat dit wellicht bijdraagt aan de druk op BE ben ik ook wijzer geworden door de zaak tegen de klagers over de vermogensheffing (late klagers krijgen geen compensatie). "Beter safe, than sorry".
Nu kan ik wel een huis-tuin-en-keuken klacht op papier zitten, maar volgens mij zit in dit forum al genoeg kennis om hier een wat beter variant van te maken (wellicht een nieuw thread?)
Wie o wie kan mij/ons helpen?
Een klacht hoeft niet ingewikkeld te zijn of wollig te klinken. Schrijf gewoon op dat je gezien hebt dat Budgetenergie maandelijks gaat salderen, dat je vindt dat dat in strijd is met je contract en met de wet - zoals laatst nog bevestigd door de minister, en dat je graag wilt dat ze bevestigen dat ze toch jaarlijks gaan salderen. Dan heb je iets on record. Als ze bij je jaarafrekening uiteindelijk toch per maand salderen, kun je dan nog een keer een briefje sturen (misschien is er dan al een stuk meer duidelijkheid en luisteren ze dan vrijwillig), of het dan bij de geschillencommissie indienen.
paQ schreef op dinsdag 27 september 2022 @ 20:28:
Nou we wachten de uitspraak van de rechter af dan maar.
Maar ik denk dat wanneer BE verstandig is, ze de keutel intrekt en TS z’n zin geeft. Als BE dit laat voorkomen nemen ze echt een enorm risico. TS heeft niks te verliezen behalve wat tijd en proceskosten. De winst voor hem en anderen is des te groter.
Tot nu toe heb ik nog helemaal niets van BE gehoord. Ze hebben zich gemeld bij de rechtbank, maar nog op geen enkele manier toenadering gezocht. Maar we zullen zien hoe dit zich de komende maanden ontwikkelt...
Ik denk dat er helaas voor BE best wel wat incentive is om pas toe te geven als er echt geen speld meer tussen kan. Veel klanten zullen overstappen (en daarmee min of meer vrijwillig hun salderingsoverschot prijsgeven), en ook een aanzienlijk deel zal niet achter het bedrag aan gaan omdat ze niet weten hoe, of omdat ze het de moeite niet waard vinden. Als dat er maar genoeg zijn, spekt dat de portemonnee van BE behoorlijk. Daar vallen de relatief lage kosten die ze mij bij verlies moeten betalen bij in het niet.
Yofresh schreef op dinsdag 27 september 2022 @ 19:22:
Enige wat ik me nog afvraag, is wat er gaat gebeuren met de periode dat Budget Energie zelf besloten heeft dat ze maandelijks gingen salderen (juli, augustus en september). Dat zijn natuurlijk precies de maanden dat zonnepaneeleigenaren meer opgewekt dan verbruikt hebben.
Als de wet vanaf nu (of zo snel mogelijk) ingaat, dan hebben we voor 2022 nog steeds niks aan het besluit.
Het belangrijkste aan de antwoorden van de minister, is dat ook hij vindt dat de wet nu al jaarlijkse saldering vereist (net als de ACM en net als de wetgever toen de wet gemaakt werd). Je zult dat bij BE echter wel zelf moeten gaan halen, zo lijkt het.
"Gewoon" stoppen met betalen lijkt mij niet verstandig. Je hebt jezelf contractueel verbonden om voorschotten te betalen, en daar mag je leverancier je in beginsel aan houden. De makkelijke /risicoarmste route is de termijnbedragen verlagen, als dat kan. Als je toch wilt stoppen met voorschotten betalen, zou ik ten minste:
(1) je leverancier om bevestiging vragen dat ze jaarlijks salderen, omdat jij vindt dat dat volgens de wet (en je contract) moet;
(2) als ze die bevestiging niet willen geven, aankondigen dat je je voorschotbetalingen opschort omdat zij zich niet aan hun afspraken houden;
(3) er wel netjes voor zorgen dat je je leverancier maandelijks betaalt wat je volgens een juiste uitleg van de overeenkomst en de overeengekomen tarieven verschuldigd bent (veel gezeik om bij te houden! En zorg ervoor dat je dat geld tegen die tijd ook hebt!);
(4) een klacht indienen en die doorzetten naar de geschillencommissie.
Mijn inschatting is dat je op deze manier in je recht staat en je leverancier je niet op mag zeggen/af mag sluiten. Maar your mileage may vary, en let op: als je uiteindelijk onverhoopt ongelijk krijgt, dan heb je wel kans dat je on the hook bent voor alle incassokosten etc die je leverancier heeft gemaakt. Dat kan behoorlijk oplopen. En dan ben je opeens "gewoon" wanbetaler met alle mogelijke ellende van dien.
R