De Nederlandse zorg: problemen en achtergronden
Doel van het topic
Het doel is om de problemen de Nederlandse zorg in bredere context te plaatsen op het vlak van politiek beleid en maatschappij.Achtergrond bij de gevolgen
In 2010 werd al gewaarschuwd dat het zorgstelsel onhoudbaar zou worden door de vergrijzing die inwerkt op zowel zorgvraag als aanbod van personeel.Het zorgstelsel is over vijftien jaar onhoudbaar (2010)
Pijnlijke ingrepen in de zorg zullen onvermijdelijk zijn (2011)In zijn huidige vorm kan het zorgstelsel in een halve generatie ontploffen. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) voorziet dat er in 2025 een tekort is aan 450.000 werknemers. Dat is 40 procent van het aantal mensen dat nu in de zorg werkt. Door de vergrijzing is het „ondenkbaar” dat dit halve miljoen voordien geworven kan worden. Maar het is ook „ondenkbaar” dat patiënten straks van de schaarste de dupe worden. „Dat legt de bijl aan de wortels van de solidariteit waarop ons zorgstelsel is gebaseerd”, aldus Klink deze week in een veelomvattende beleidsbrief aan de Tweede Kamer.
‘Bekostiging zorg moet op de schop’De afgelopen 25 jaar zijn de collectief gefinancierde zorguitgaven twee keer zo snel gegroeid als de economie. In deze kabinetsperiode stijgen de zorguitgaven verder, van 60 miljard euro in 2010 naar 75 miljard euro in 2015, exclusief eventuele overschrijdingen. Bij ongewijzigd beleid zullen de zorguitgaven exploderen.
Deze explosie van de zorguitgaven komt door een combinatie van factoren. We leven langer, technologische ontwikkelingen maken meer mogelijk en steeds mondiger patiënten weten beter de weg te vinden naar die nieuwe zorgtechnologie.
Veel ziekenhuizen kampen met een te krap budgetZonder ingrijpen wordt de zorg te duur, waarschuwen de instanties. Door vergrijzing, chronische ziekten en dure geneesmiddelen. Er wordt niet genoeg samengewerkt, te weinig preventie ingezet en een deel van de behandelingen werkt niet. „We moeten niet langer met publiek geld betalen voor zorg die niet-effectief is, of zelfs onnodig”, zegt Sjaak Wijma, voorzitter van het Zorginstituut. „We dreigen in 2040 de helft van ons bruto inkomen te moeten afstaan aan zorg. Een kwart van de mensen zal dan in de zorg moeten werken. Dat is een no go.”
Overbelaste huisartsenzorg dreigt in negatieve spiraal te belandenVeel Nederlandse ziekenhuizen kampen met een krap budget. Adviesbureau BDO waarschuwde deze week voor een ‘zorginfarct’: dalende rendementen, stijgende personeelstekorten en een „knellend” hoofdlijnenakkoord – de landelijke afspraken die ziekenhuizen met het ministerie en verzekeraars maken om de kosten te beperken. De faillissementen van deze week zullen zeker niet de laatste zijn.
Oplossingen die er verzonnen worden:De huisartsenpraktijken lopen over. Door personeelsgebrek krijgen ze hun roosters amper rond, bij gebrek aan vervanging stellen dokters hun vakanties uit en bij de Huisartsenposten Amsterdam is het zo druk dat de dienstdoende artsen bijspringen aan de telefoon om de wachttijden te verkorten.
Vrijwilligers zorgtaken laten doen als oplossing voor het personeelstekort in de zorg? 'Iemand wassen is een vak'
Bovenstaande is uiteraard nog maar een kleine greep uit de problemen en oplossingen, maar de tendens is duidelijk.Vrijwilligers en mantelzorgers meer zorgtaken geven. Dat is de kern van een advies van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving aan het ministerie van VWS. Vrijwilligers zelf zijn niet onverdeeld enthousiast.
Wat kan in dit topic besproken worden
Bespreek hier de problemen en achtergrond van de Nederlandse zorg in brede zin, van ziekenhuiszorg tot aan ouderenzorg, thuiszorg of huisartsen.Wat kan in dit topic niet besproken worden
- De jeudgzorg en GGZ crisis heeft een eigen topic: GGZ/Jeugdzorg problemen ivm decentralisatie en bezuinigingen
- Discussies over euthanasie. Dat mag in een eigen topic.
- De coronacrisis heeft een eigen topic: Het Coronavirus in Nederland en België - deel 13
Climate dashboard | “Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.”