Regeling ging eerst in op 1/1/2022 maar is dan uitgesteld tot 1/7 en nu tot 1/12/2023.
Iets met geopolitiek en politici die vreesden de volgende verkiezingen niet te overleven.
Zoals het zou ingegaan moeten hebben:
- 2,5 kW betaalt iedereen. Met of zonder DM, of je ze nu hebt verbruikt of niet maakt niet uit (forfaitair).
- boven de 2,5 kW betaalt een verbruiker met een analoge meter niets want dat is niet te meten.
- boven de 2,5 kW wordt ieder klokkwartier gelogd en het hoogste gemiddelde (verbruikte kWh x 4 = kW) klokkwartier per maand weerhouden. Is de maandpiek lager dan 2.5 kW wordt 2.5 kW als maandpiek weerhouden. Op het einde van 12 maanden (of opname meterstand) worden de 12 maandgemiddelden opgeteld en vervolgens door 12 gedeeld. Dat is de jaarpiek.
Deze wordt vermenigvuldigd met de piekprijs (afhankelijk van de subnetbeheerder en zoals het nu staat tussen de 40 en 50 €) en zo krijg je de facturatieprijs voor het jaarlijks aangerekend capaciteitstarief.
Om de ongelijkheid tussen een analoge meter en digitale meter te compenseren betalen diegenen met een analoge meter voor het netdeel een hogere kWh-prijs dan diegenen met een digitale meter.
Het omslagpunt voor de netkostprijs met de huidige situatie (zuiver berekend op de kWh netafname) ligt ergens tussen de 3 en 4 kW. Wie daar tussen blijft zal in totaal ongeveer hetzelfde betalen dan in de huidige situatie. Dat is toch het plan want er zijn in Vlaanderen nog te weinig DM om exacte voorspellingen te kunnen doen (op een analoge meter is het blind varen). Hoe meer digitale meters er geplaatst worden hoe hoger de gemiddelde vermogenspiek per klokkwartier blijkt te zijn. In het begin was het rond de 3.4 kW. Dat is nu al bijgesteld naar 3.99 kW. Een volledige uitrol van de DM is pas voorzien omstreeks 2029.
Het extra van de accu is dat als de piek bv iets meer wordt dan 2,5kW je dat met de accu kunt afvlakken. Pas als de accu hiet niet meer kan leveren dan trekt hij het uit het net.
Ja, zie voorgaande. Dat is maar een beperkte meerwaarde want een accu met een omvormervermogen van 2 kW heeft in optimale omstandigheden maar een range van 2 kW.
En dan moet de batterij nog ingesteld kunnen worden om te werken op peakshaving. Wat iets anders is dan een vermogen van 2 kW leveren aan het huishouden.
Zoals ik eerder schreef, wanneer je een systeem hebt met gescheiden omvormer/batterij heb je meer speeltruimte om opslagcapaciteit en vermogen op de behoeften af te stellen.
Dat is op korte termijn inderdaad duurder maar op langere termijn heb je er ook meer voordeel aan.
Aan een goedkoop systeem dat niet echt veel bijbrengt heb je, mijn visie, ook niet veel.
[Voor 28% gewijzigd door IvoB2 op 07-07-2022 19:17]