In het Trouw artikel stond dat de "5 jaar salderen" voor ieder adres zou moeten gelden. Dus als je een woning koopt waar ze al 3 jaar op liggen/terug-leveren dan heb je als nieuwe bewoner nog 2 jaar recht op "salderen".
De netwerkbeheerders houden nu al bij wat je stroom/gas verbruik is inclusief teruglevering van stroom.
Daarnaast is er al heel lang een wettelijk plicht om vooraf bij hen te melden dat je stroom gaat terug leveren (per wanneer, welke installatie, vermogen etc.).
Dus de beheerders weten al waar er panelen liggen en hoe lang. Doorgeven aan de energie provider en die moet inderdaad de software aanpassen. Dat laatste kunnen ze vrij goed/snel (zie invoering prijsplafond).
De netwerkbeheerder zou veel actiever de verdeelstations moeten aanpassen (met de bovengenoemde info) zodat de stroom ook "uit de wijk kan", naar het liefst een aangrenzende wijk. Bijvoorbeeld de binnensteden/centrum's hebben altijd (ook in de zomer) een 'tekort" aan stroom, dus "dichtbij stroom" is zeer welkom voor aldaar. Het schijnt wel een dure aanpassing te zijn aan die verdeelstation. Dit i.v.m. de veiligheid, komt een "grote storing/kortsluiting' NU nooit verder dan het eerst verdeelstation.
Nou ja bijna nooit, zoals laatst (2-sept-2022) bleek bij de mega-storing in Flevoland/Lelystad.