Steeds weer die onduidelijkheid, inclusief van de ACM over hoe gesaldeerd mag worden.
Terwijl zoals ik het zie hetgeen in de wetten en regels is vastgelegd toch aardig duidelijk is. Het duidelijkste is het beschreven in het staatsblad. Bron:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2015-190.pdf Heb ik al eens ter sprake gebracht bij de procedure tegen BudgetEnergie van Rienzilla
Dit is de bekendmaking van "Besluit factuur, verbruiks- en indicatief kostenoverzicht energie". Dat zijn de regels die voor een leverancier gelden bij het opmaken van een factuur.
Het gaat hier specifiek over artikel 4, wat moet er op een factuur staan. In de nota van toelichting staat over hoe te salderen:
"Wanneer een eindafnemer zelf energie kan opwekken (bijvoorbeeld door zonnepanelen) en wanneer hij beschikt over een meter die teruglevering aan het net kan registreren, zoals een slimme meter, vermeldt een
energieleverancier op de factuur de totale hoeveelheid aan het net geleverde energie in de betreffende periode (artikel 4, eerste lid, onder f) en het netto verbruik (artikel 4, eerste lid, onder h) in de betreffende
periode. Om het netto energieverbruik (artikel 4, eerste lid, onder h) te berekenen moet de totale hoeveelheid afgenomen energie (artikel 4, eerste lid, onder b) verminderd worden met de totale hoeveelheid door een eindafnemer aan het net geleverde energie in de betreffende periode (artikel 4, eerste lid, onder f).
Dit netto verbruik kan positief of negatief zijn. Als het netto energieverbruik neutraal of positief is, kan gesaldeerd worden op basis van artikel 31, onder c, van de Elektriciteitswet 1998. Als het netto energieverbruik negatief is, levert een eindafnemer meer energie aan het net dan dat hij afneemt. In dat geval staat op de factuur ook de met de energieleverancier afgesproken prijs voor de aan het net geleverde energie (in overeenstemming met de beleidsregel redelijke terugleververgoeding vergunninghouders elektriciteit), zoals geregeld in artikel 4, eerste lid onder g van dit besluit. De saldering en de vergoeding zoals hierboven beschreven worden door de energieleverancier verrekend op de factuur, dus de totale kosten voor de netto verbruikte energie komen ook op de factuur te staan."
Een factuur gaat over een periode en gaat over totale hoeveelheid, dus in kWh, niet euros. Dus bij een jaarnota is de periode een jaar en dient er dan over die periode het netto verbruik berekend te worden. En dat netto verbruik kan positief
OF negatief zijn, niet beide. Bij positief mogen ze normaal/dal en gewogen gemiddelde etc toepassen om de kosten voor de afnemer te berekenen. En bij negatief de vergoeding voor de teruglevering.
Je zal alleen bezwaar moeten maken zodra de eindnota komt en na afwijzing naar de geschillencommissie of de rechter moeten. In dit land krijg je geen gelijk, je moet je gelijk halen.
Dit is hoe ik het interpreteer en wat mijn insteek zal zijn als de jaarnota komt.
Let wel: artikel 4 is identiek aan zoals het besluit vandaag nog geldt. Dus de intentie is duidelijk.
Helaas mag een leverancier meerdere facturen sturen. Maar het moet een duidelijke reden hebben, zoals een meterwisseling. Daarom is de vastlegging van saldering over een jaar wel belangrijk, dan moeten ze ook bij meterwisseling salderen over een jaar.