Ik meld mij ook maar even hier in het topic (in navolging van mijn eigen offerte oriëntatie topic).
Inmiddels heb ik, na alle discussies over Enphase vs. 'optimizers' (solaredge) vs. ' string' , de knoop doorgehakt om toch akkoord te gaan met een offerte met Enphase IQ7+ en 16 panelen (eventueel nog aan te passen naar 1 of 2 panelen minder indien noodzakelijk). Waarom? Omdat ik e igenlijk toch niet zo 1 2 3 een geschikte plek voor een omvormer in huis heb. Geen garage, en alleen een vrij kleine (open) zolder. En ook vanwege de 'nerd' factor, individuele panelen kunnen volgen, etc. Het gaat om ongeveer 8-9 panelen op zuid-oost (afhankelijk van wat past) op 55 graden dak, en de rest op noord-oost (35 graden dak).
Nou het punt: Ik dacht (bij gebrek aan inlezen) eerst dat ik met mijn 40A hoofdaansluiting (1 fase), theoretisch tot 25A zou kunnen gaan qua AC-vermogen (valt netjes binnen de 1,6 selectiviteits-factor).
Maar nu begrijp ik dus dat de IQ7+ micro's maximaal 1,26 A C output geven. En dat de 1-fase Q-relay in principe niet meer voor z'n bakkes mag krijgen dan 20A. Dat zou dus neer komen op maximaal 15 of misschien net 16 panelen.
Sommige websites zie ik zelfs nog verder gaan en stellen dat je maar 12 of 13 IQ7+'en achter 1 Q-relay mag hangen. Maar dat laatste lijkt me alleen op te gaan als je een 16A PV-groep gebruikt.
Mijn concrete vraag: Is er echt een bepaalde limiet op 'aantal' micro-omvormers achter 1 Q-relay? Of moet je puur op het maximum aantal Ampère letten dat op enige moment door die Q-relay heen zal gaan?
MAW, stel dat ik 16 panelen neerleg (16 x 1,26 = 20,16A ) of misschien zelfs nog wat meer indien dat op het dak past, kom ik dan meteen in de problemen, puur gebaseerd op aantal? Of gaat het puur om het aantal A dat er op enig moment door de Q-relay gaat (en schakelt ie ook direct uit als het AC vermogen eventjes door de 20A heen gaat, stel dat mijn PV-groep bv. 25A wordt?).
MIjn systeem zal waarschijnlijk nooit op beide dakvlakken het maximum van 1,26A / 290W op alle panelen tegelijk behalen....
Als ik 16 of 17 panelen van 390 Wp laat doorrekenen in de designer van Solaredge (9 op zuid-oost, 7 of 8 op noord-west), dan kom ik op 4,63 kW verwacht te behalen AC-vermogen uit. Dat zou ongeveer 22A zijn.....
Ik weet, het is wat appels met peren vergelijken want je hebt natuurlijk nooit precies 230V en Solaredge berekent waarschijnlijk ook met hogere te behalen DC-vermogens (en uiteindelijk dus een AC-vermogen) per paneel.... Het gaat even puur om de praktijk omtrent die limiet op de Q-relay......
Overigens, ik hoor sommigen van jullie waarschijnlijk al denken: "Als je zo veel vermogen op je dak wil leggen, waarom ga je dan niet eerst uitbreiden naar 3 fasen? " . Well, aan de verbruikszijde is er niet zo veel nut/noodzaak voor 3 fasen. Een laadpaal gaat er hier nooit komen, want geen parkeren op eigen terrein. Warmtepomp zou in theorie kunnen, maar overweeg ik zeker de komende 10 jaar niet (en we hebben ook al stadswarmte, dus geen "van het gas af project" voor ons aanstaande. En onze keuken biedt sowieso weinig ruimte voor een dikke langwerpige kookplaat met 5 of 6 zones die tegelijk moeten kunnen boosten

. Daarbij zit ik in Liander-gebied, en de wachttijden voor een upgrade naar 3 fasen zijn astronomisch, van wat ik in de media verneem.
Vandaar dat ik dus aan het bekijken ben wat het maximaal haarbare is op 40A met micro-omvormers (zonder meteen de boel over 2 groepen en 2 q-relays te moeten gaan verdelen, dat vind ik het ook weer niet waard. Dan maar terug naar 14 of 15 panelen).
Marstek Venus 5.12kWh v151, CT003 V114 DSMR4, PV 11xEnphase IQ7+ Z-O, 5xEnphase IQ7+ N-W - ~4,7Wp theoretisch, ~3,5Wp praktijk