Frank schreef op dinsdag 3 januari 2023 @ 12:20:
[...]
Nu ben ik wel benieuwd of jij een adblocker gebruikt?
Het is 'heel anders' omdat het letterlijk anders is. Je bent namelijk geen eigenaar van digitale content. Alles wat je digitaal koopt of streamt is een licentie en kan je op elk moment worden ontnomen. Streamen is nog een stap verder omdat het tijdgebonden is. Download ik een videobestand, dan gebeurt er niks met het origineel en loopt de eigenaar in principe geen inkomsten mis. Tenzij je naïef aanneemt dat een downloader altijd de content had gekocht als er geen andere optie was. Wat natuurlijk verreweg van het geval is.
Het is heel simpel. Bied een goed product aan en mensen hebben geen reden om andere methodes te gebruiken. Zoals jaren het geval was met Netflix. HBO Max maakt het gewoon heel bont door hun eigen content onaangekondigd te verwijderen.
Ik zal er een keer op in gaan, maar jouw reactie illustreert heel goed wat ik bedoel.
Allereerst, ik ben geen heilige. Ik heb in het verleden ad-blockers gebruikt, en ook media gedownload. Maar dat is inmiddels jaren geleden (hi netflix).
Je schrijft dat je geen eigenaar bent van digitale content. Dat klopt, maar dat is een hele andere discussie. Je haalt hier twee zijdelings gerelateerde zaken door elkaar. Er is namelijk wel een eigenaar van digitale content. In dit specifieke geval het moederbedrijf van HBO. Jij kan wel stellen dat zij geen inkomsten mislopen op het moment dat jij iets van ze downloadt, maar dat is simpelweg niet waar. Zij bieden die content namelijk aan tegen betaling, per definitie lopen zij die betaling dus mis zodra jij het "gratis" downloadt.
Ook je bewering dat men het niet zou kijken als ervoor betaald voor moest worden houdt geen stand. Dat is namelijk zaken omdraaien. Men betaalt er doorgaans niet voor omdat er "gratis" illegale alternatieven zijn. Pas als er enkel een keuze zou zijn tussen betalen en wel kijken, of niet betalen en dus niet kijken kan je daar iets zinnigs over zeggen.
Nogmaals, content consumeren is geen absoluut recht. Je gaat eventueel een overeenkomst aan met een aanbieder en hebt daarbij hun voorwaarden te accepteren. Over die voorwaarden kan een hoop worden gezegd, maar dat doet er verder niet toe. De andere keuze is namelijk om de content simpelweg niet te consumeren.
En daarmee is het cirkeltje weer rond, want dat laatste is voor veel mensen kennelijk geen optie.