• MokonaNL
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 26-11 12:16
Mede-auteur:
 • Ricmaniac
 • Registratie: Juli 2008
 • Laatst online: 08:18

Ricmaniac


Welkom in het vierde deel van het Final Fantasy XIV topic. Het vervolg op de vorige delen:
Final Fantasy XIV: Deel 1
Final Fantasy XIV: ARR "Deel 2"
Final Fantasy XIV: Shadowbringer "Deel 3"

Het nieuwe deel is er om het allemaal up-to-date te houden. Houd het gezellig en deel de game met elkaar.


Wat is Final Fantasy XIV?

Final Fantasy XIV, of FFXIV, is een subscription MMORPG geproduceerd door Square Enix. De oorspronkelijke release zat vol met problemen en werd gezien als een flop. Sinds Naoki Yoshida (Yoshi-P) het roer overnam begon Square Enix met de productie van FFXIV: A Realm Reborn, een complete re-release van de game terwijl het origineel nog draaide en gepatched werd. Nadat het verhaal van het origineel eindigde met een climax, werd het offline gehaald en werd kon men zich volledig richten op de rerelease die in augustus 2013 zou verschijnen. Dat verhaal is nu nog altijd het achtergrondverhaal van A Realm Reborn. Inmiddels zijn er 3 expansions voor FFXIV.
Informatie over een gratis trial voor de game en de subscription kosten zullen te vinden zijn in de Handige Links.
Ook is daar een driedelige documentaire te vinden over 1.0 en de overgang naar A Realm Reborn.

Inhoudopgave

Key_FeaturesSystem_Requirements
ExpansionsGoT_in_Eorzea
RacesHandige_Links
ClassesAfsluiting

Een voor alle...
Met een character heb je de mogelijkheid elke class/job te spelen.

Armory en Equipment Sets
Al je gear word opgeslagen in het een Armory inventory en je kunt je equipment opslaan in sets. Zo word het managen van je gear voor verschillende classes een heel stuk makkelijker.

Glamours
Niet tevreden met je look? Via Glamours geef je je gear een andere aanblik.

Een goed verhaal
Het zou geen Final Fantasy titel zijn als er geen diepgaande verhaallijn in zit.

Dungeons/Trials/Raids
Instanced party content in verschillende moeilijkheidsgraden.

Uitgebreid Crafting systeem
Crafters zijn op zichzelf staande classes. Niet een paar klikken in een menu, je bouwt je eindresultaat zelf stap voor stap op.

Gathering Systeem
Ook gathering heeft z'n eigen classes waarmee je de wereld intrekt op zoek naar de nodes voor je materials.

Golden Saucer
Een casino met mini games, zoals Triple Triad, mini Cactpot, Jumbo Cactpot (loterij), compleet met unieke 'tokens' die kunnen worden ingewisseld voor prijzen.

Player Housing
Er zijn in verschillende steden regio's met huizen. Elk met 24 wards en 60 plots van 3 formaten te koop voor spelers. Een huis en tuin, in te richten door spelers/FCs die ze kopen. Zelfs voor mensen die misgrijpen zijn er private chambers in FC huizen of appartementen te koop, een enkele kamer om vrij in te richten als je eigen plekje, voor jezelf of samen met vrienden.

Island Sanctuary
Een privé eiland waar je eigen gewassen zou kunnen verbouwen of je minions los kunt laten lopen. Er is aangegeven dat het in elk geval niet zo uitgebreid zal zijn als Animal Crossing. De release is gepland in de loop van Endwalker, dus veel is nog niet bekend. Dit wordt verder aangevuld zodra er meer bekend gemaakt word.

Social
Free Companies (FC): de guilds van FFXIV. De FCs kunnen huizen bezitten, hebben een eigen chat en kunnen tot 2 24-uur durende buffs actief hebben voor alle leden. Je kunt in slechts 1 FC per character zitten.
Linkshells: Chatruimtes op een server. Je kunt tot 8 linkshells per character zitten. Er zijn ook crossworld varianten die chatten over een datacenter mogelijk maken. Ook hier kun je er 8 tegelijk joinen.
World Visit System: Het is mogelijk om vanuit Gridania, Limsa Lominsa of Ul'dah tijdelijk de overstap te maken naar een andere server op hetzelfde datacenter om daar mensen te bezoeken.
Datacenter Travel: Met de release van 6.18 is het nu mogelijk in te loggen op andere datacenters binnen dezelde regio.

New Game+
Naast de optie om elke cutscene opnieuw te bekijken in een Inn room is er ook een systeem om de main quest nog eens over te doen, nu als max level character.

TRUSTShB EW
Een systeem dat je de verhaal dungeons vanaf Shadowbringers met een groep van NPCs laat doen. Mogelijk wordt de feature in de toekomst ook nog verder uitgebreid naar oudere dungeons.A Realm RebornRelease datum: 27 Augustus 2013
A Realm Reborn is de rerelease van het falende origineel dat offline werd gehaald. Het brengt je terug naar Eorzea, 5 jaar na de gebeurtenissen van de originele game. Na 5 jaar herstel van de 'Seventh Umbral Calamity' zijn er nog genoeg problemen in het continent van Eorzea. Begin je avontuur als een nieuwe avonturier die zijn/haar naam wil gaan maken in Eorzea.

A Realm Reborn in het kort:
Level cap: 50.
HeavenswardRelease datum: 23 juni 2015
De voortdurende reis van de avonturier, nu bekend als de Warrior of Light, brengt hem/haar naar Ishgard. Een natie in Eorzea die al jaren afgesloten leeft van de rest van de wereld. Ishgard is verwikkeld in een landurige oorlog met de draken. Wat voor impact heeft de aankomst van de Warrior of Light?

Heavensward in het kort:
Level cap: 60
Nieuw ras: Au'Ra
Nieuwe jobs: Dark Knight, Machinist, Astrologian
StormbloodRelease datum: 20 juni 2017
De reis van de Warrior of Light zet zich voort richting de naties van Ala Mhigo, in Eorzea, en Doma in het oosten. Beide zijn bezet door de Garlean Empire. De Warrior of Light vecht mee met de verzet bewegingen in een poging de landen te bevrijden.

Stormblood in het kort:
Level cap: 70
Nieuwe jobs: Samurai, Red Mage.
ShadowbringersRelease datum: 2 juli 2019
Nu Eorzea oorlog voert met de Garlean Empire vertrekt de Warrior of Light naar Norvrandt, een regio in de 'First Shard'. De 'first Shard' is een van de 13 kopieën van de wereld die eeuwen voor het verhaal gemaakt werd tijdens een conflict tussen twee goden. In Norvrandt vecht men tegen het overwicht van het licht. Hoe gaat de Warrior of Light deze crisis bestrijden, en waarom beweert een onbekende dat het belangrijker is dan de oorlog?

Shadowbringers in het kort:
Level cap: 80
Nieuwe rassen: Viera (vrouw), Hrothgar (man)
Nieuwe jobs: Gunbreaker, Dancer
Nieuwe features: New Game+, TRUST
EndwalkerRelease datum: 7 december 2021
Nu de crisis in Norvrandt op de Eerste Shard is bedwongen en de laatste van de 'Unsundered' Ascians zijn verslagen komt de Ascian Fandaniel met zijn plan om de 'Final Days' opnieuw te creëren. Is de Warrior of Light klaar voor het einde?
Endwalker brengt de conclusie van de Hydaelyn-Zodiark arc na 11 jaar.

Endwalker in het kort:
Level cap: 90
Nieuwe rassen: Viera (man), Hrothgar (vrouw)*
Nieuwe jobs: Reaper, Sage
Nieuwe features: Island Sanctuary*, nieuwe PvP modus*
Overig: Endwalker brengt ook een stat squish die merkbaar wordt voor iedereen, niet alleen eigenaren van de expansion. Alle cijfers worden verlaagd en verschillen verkleind om overflow/underflow issues te voorkomen.

* Deze worden in de loop van de patch cyclus toegevoegd.
In Final Fantasy XIV heeft de speler de keuze uit 8 rassen. Elk ras heeft 2 clans, elk met hun eigen achtergrond. Op 'The First', heeft elk ras een eigen unieke naam. De keuze is vooral voor roleplay of uiterlijk, de start attributes verschillen zijn zo beperkt dat ze, zeker in de endgame, nauwelijks een verschil maken.

Hyur (Humen)
De Hyur zijn het 'mensen' ras. De Hyur komen oorspronkelijk van omliggende continenten, maar zijn verhuisd naar Eorzea. Tegenwoordig zijn ze in de meerderheid en de drijvende kracht van cultuur. Op de First zijn ze bekend als de Humen.
De Hyur bestaan uit de Midlanders en de Highlanders.
De Midlander beslaan meer dan de helft van de populatie van Hyur in Eorzea. Ze leven verspreid over Eorzea en leven niet volgens gedeelde gewoontes. De Midlanders leren lezen vanaf een jonge leeftijd en zijn over het algemeen intelligenter dan de andere rassen en clans.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2219202319
De Highlanders hebben hun naam van een lange traditie van het bewonen van bergachtige gebieden. De populatie concentreerde zich vooral in Gyr Abania en de bijbehorende stad-staat Ala Mhigo, tot de bezetting van Ala Mhigo door de Garleans. Sindsdien zijn ze over heel Eorzea gevlucht. Het meerdendeel is vertrokken richting Ul'Dah of het vluchtingen kamp 'Little Ala Mhigo' daar in de buurt. Over het algemeen zijn de Highlanders iets langer dan hun Midlander soortgenoten.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2320221820
Elezen (Elves)
De Elezen zijn het 'elven' ras. De Elezen zijn de oudste inheemse inwoners van Eorzea. Ze zijn de grondslag geweest voor vele stadstaten. Tegenwoordig zijn ze een stuk minder te zien en zijn ze vooral geconcentreerd in Gridania en Ishgard. Ze zijn een belangrijk onderdeel geweest in de oprichting van Gridania en behouden de tradities. Ze begrijpen de Elementals, de werkelijke heersers van de bossen, en zijn daarmee essentieel voor het voortbestaan van Gridania. Op de First zijn ze bekend als 'Elves'.
De Elezen bestaan aan uit de Duskwight en de Wildwood Elezen.
Wildwood wonen al eeuwen in de bossen van Eorzea. Ze staan bekend om hun goede ogen, wat bijdraagt aan hun ongeëvenaarde expertise met boogschieten. De Wildwood zitten of in de stedelijke gebieden of trekken als nomades rond. Ook hebben ze een groot aandeel in de bevolking van Ishgard, maar door eeuwenlange oorlogen en de lage temperaturen zijn ze heel anders dan de andere Wildwoods.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2023192219
Duskwight hebben eeuwenlang vreedzaam afgezonderd gewoond in grotten van Eorzea. Ze hebben een goed gehoor ontwikkeld, waarmee ze zelfs de zachste geluiden opvangen. Dit ongekende bewustzijn helpt in hand-to-hand gevechten. Veel teruggetrokken Duskright roven en plunderen om te overleven, waardoor ze niet goed staan aangeschreven bij hun Woodland soortgenoten.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2020192321
Roegadyn (Galdjent)
De Roegadyn zijn een ras met grote gespierde lichamen. De meeste kwamen naar Eorzea vanaf eilanden diep in het noorden. In hun cultuur ligt een nadruk op competitie en moed. Het merendeel leeft in de buurt van de zee, werkende als vissers, bodyguards, huurlingen of zelfs piraat. In de First zijn ze bekend als de Galdjent. Roegadyn bestaan uit de Sea Wolves en Hellsguard.
Sea Wolves komen van eilanden in de zeeën in het noorden. Lang geleden was er geen schip of kust dorp veilig van hun brutaliteit. Nu is het niet vreemd om ze te zien werken op schepen. De Sea Wolves zijn een groot gedeelte van de populatie van Limsa Lominsa, waar ze een grote invloed hebben op de cultuur en gebruiken.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2219231821
In tegenstelling tot hun Sea Wolves soortgenoten wonen de Hellsguard in vulkanisch berggebied. Hun lichamen zijn gewend geraakt aan de warmte. Ze hebben het geloof dat bergen de poort naar de hel zijn. Eeuwenlang waren de Hellsguard waakzaam om te voorkomen dat de zielen van de doden zouden terugkeren naar de wereld van de levende. Hierbij hebben ze vele paden bewandeld, zowel fysiek als magisch. Omdat ze in een afgelegen bergachtig gebied wonen hebben ze geen band met een specifieke stadstaat en dat vinden ze het over het algemeen wel prima. Als ze ergens gebonden zijn is het Ul'dah, omdat daar geen gebrek aan werk is, en geen gebrek aan geld om mee betaald te worden.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2018232022
Miqo'te (Mystel)
De Miqo'te zijn een katachtig ras. Net als als de Hyur zijn ze immigranten in Eorzea. Miqo'te hebben een vrij bekrompen mentaliteit en leven afgezonderd. Ze hebben weinig contact met de andere rassen. Op de First zijn ze bekend als de Mystel. De Miqo'te zijn onderverdeeld in de Seekers of the Sun en de Keepers of the Moon.
Seekers of the Sun aanbidden Azeyma the Warden, de 'Keeper of the Sun', en hun cultuur draait om de zon. Ze wonen met namen in zonnige gebieden als Limsa Lominsa en de woestijnen rondom Ul'dah. Seekers of the Sun zijn spontaan en vervelen zich snel.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2223201919
In tegenstelling tot de Seekers of the Sun zijn Keepers of the Moon meer wezens van de nacht. Ze aanbidden Menphina the Lover, de 'Keeper of the Moon'. Ze hebben het gebruik om oorlogsverf op het gezicht te doen omdat geloofd word dat felle kleuren 'maan krachten' teweeg brengen. Keepers of the Moon zijn geconcentreerd in de Black Shroud rondom Gridania. Ze zijn over het algemeen terughoudend en somber, maar erg vastberaden.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
1922182123
Lalafell (Dwarves)
Lalafell zijn een dwerg-achtig ras dat oorspronkelijk leefde als landbouwers op de vruchtbare eilanden in de zee in het zuiden. Ze kwamen naar Eorzea via de handelsroutes. Sindsdien zijn ze flink verspreid over de regio, maar blijven wel weg van de koude gebieden. Hun kleine beentjes zijn verrassend snel en hebben een goed uithoudingsvermogen. Verder zijn er flink wat intelligente Lalafell. Ze waarderen de familieband enorm, maar hebben goede relaties met elk ras in Eorzea. Op de First zijn ze bekend als Dwarves. Lalafell zijn onderverdeeld in de Plainsfolk en de Dunesfolk.
Plainsfolk komen van vlakke eilanden in de zee in het zuiden, waar ze woonden in rieten hutten. Daaronder lag een heel ondergronds netwerk van tunnels. Hun haarkleuren komen overeen met deze natuurlijke omgeving en ze hebben een goed gehoor. Sinds hun vertrek zijn ze over heel Eorzea verspreid, met uitzondering van het koude Coerthas. De grootste concentratie zit in en rondom Limsa Lominsa. De huidskleur is over het algemeen van de lichtere tinten, maar er zijn uitzonderingen.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
1923192220
Wat misschien het meest onderscheidende aspect is van de, van oorsprong rondtrekkende, Dunesfolk cultuur is de traditionele woningen op de ruggen van last-dieren. De lichtgevende ogen zijn het resultaat van glanzende, beschermende laag die de pupil bedekt, een evolutie ter bescherming van de zon in de woestijn. Dunesfolk hebben regelmatig edelstenen op hun voorhoofd die verbonden is met een hun sterrenbeeld. De huidskleur is divers, maar neigt naar de donkere tinten. Nanamo Ul Namo is echter bewijs dat ook het tegendeel goed kan. Dunesfolk zijn de oprichters van Ul'dah, en gezien de vele rijkdommen zijn er tegenwoordig maar weinig die daar niet in de buurt wonen.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
1921182223
Au Ra HW (Drahn)
De Au Ra zijn een ras met draakachtige hoorns en schubben. Er wordt zelf gesuggereerd dat ze zouden afstammen van de draken, maar het goede gehoor van de Au Ra de grote verschillen tussen mannen en vrouwen zijn toch duidelijke afwijkingen van de draken. De Au Ra geloven dat hun oorsprong afkomt van de 'Dawn Father' Azim en de 'Dusk Mother' Nhaama. Ze komen oorspronkelijk van de Azim Steppe in Othard in het verre oosten. Op de First zijn ze bekend als de Drahn. Ze zijn onderverdeeld in de Raen en Xaela.
Raen hebben het idee af te stammen van de 'Dusk Father' Azim. Hun hoorns en schubben zijn lichtgekleurd. Het oorsprong verhaal van de Au Ra is er een van geweld en conflict tussen Azim en Nhaama. De Raen zijn voor het merendeel weggetrokken uit de Azim Steppe om deze cyclus van geweld te doorbreken. Ze leven nu vooral afgesloten in de bergen in andere gebieden van Othard.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
1922192023
Xaela hebben het idee af te stammen van de 'Dusk Mother' Nhaama. Hun hoorns en schubben zijn donker. In tegenstelling tot de Raen leven de Xaela nog steeds in verschillende stammen in de Azim Steppe. Ook het onderlinge geweld is nog steeds een dagelijkse kost.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2320222018
Viera ShB (Viis)
Qua uiterlijk verschillen de Viera niet veel van de Hyur en Elezen met uitzondering van hun lange oren. Ze volgen een strikte code bekend als het 'Groene Woord', wat ze contact met de buitenwereld verbied. Ze hebben een matriarchale gemeenschap en mannelijke Viera komen eigenlijk nooit buiten hun dorpen. Ze dienen als beschermers van hun bossen en doen alles om te voorkomen dat kwaad op hun land komt. Op de First zijn ze bekend als de Viis. Ze zijn onderverdeeld in de Rava en de Veena.
Viera van de Rava clan leven voornamelijk in het Galmore Oerwoud. Hun donkere huid is prima camouflage in de bossen. De mannen zijn de beschermers van het bos, maar ook de vrouwen kunnen aardig jagen en beschermen hun huis en kinderen. Ondanks pogingen van Dalmascasca om ze te onderwerpen behouden de Rava hun zelfbestuur. De meesten houden zich aan de tradities van het bos, maar een enkeling kiest ervoor om de wereld in te trekken.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2023182121
Veena hebben een huid zo licht als de sneeuw bedekte bergen in hun thuisgebied. De Veena zijn thuis in de bossen die liggen bij de zuidwest liggende bergen van de Skatay Range. Net als de Rava zijn de Veena prima jagers en 'gatherers'. Niet alleen beschermen ze het bos, ze koesteren het. Door de broeiende oorlogen trekken er enkele getrainde jagers naar de verre kust van Eorzea.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
1920192322
Hrothgar ShB EW (Ronso)
De Hrothgar is een ras met leeuwen achtig uiterlijk, de mannen althans. De vrouwen zijn zo zeldzaam en nooit gezien door de andere rassen. Oorspronkelijk komen ze van de verre kusten van Ilsabard. De indrukwekkende gelaat van de Hrothgar, inclusief de scherpe tanden en klauwen, zorgde voor aardig was paniek in Eorzea bij de eerste ontmoeting. Conflict was het gevolg. Pas toen de Hrothgar de algemene taal leerde werd het conflict opgelost en waren de Hrothgar als goede buren. Hrothgar kunnen alleen als mannelijk worden aangemaakt. Vrouwelijke Hrothgar komen in de loop van Endwalker beschikbaar. Op de First zijn ze bekend als Ronso. Ze zijn onderverdeeld in de Helions en The Lost.
Helions zijn makkelijk te onderscheiden van hun tegenhangers door de warme kleur van hun vacht. Vroeger woonden ze in de zuidelijke regio's van Ilsabard, vrome dienaars van hun koningin. Zelfs hadden ze geen woord om zichzelf te omschrijven, maar geleerden noemde ze Helions, na te hebben geobserveerd dat hun leven draait om de koningin als planeten om de zon.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2317231723
In tegenstelling tot hun Helion soortgenoten zijn The Lost vrij van geest, genaamd naar hun traditionale nomadische levensstijl, vrij van een monarch. Ze zijn van allerlei markten thuis, maar onthouden zich van taken die ze tegenhouden hun natuurlijk nomadische levensstijl te behouden. De koude winterse kleuren van hun vacht wordt gezien als het symbool van hun onafhankelijke natuur, weg van de warme omhelzing van hun koningin.

Start Attributes
StrengthDexterityVitalityIntelligenceMind
2317231723
Final Fantasy XIV heeft een uniek systeem waar het mogelijk is elke class/job op een enkele character te spelen. Zodra je eerste class op level 10 en je de bijbehorende class quest hebt gedaan, is het mogelijk om andere classes te unlocken via quests in de desbetreffende class guilds. Dit betekent effectief dat classes in steden anders dan degene waar je begonnen bent, essentieel pas vanaf level 15 te bereiken zijn, zodra je main quest je langs deze andere steden stuurt. Je class/job wordt bepaald door het wapen dat je equipt hebt.

De classes die te unlocken zijn vanaf het begin van je avontuur zijn classes die vanaf level 30 worden omgezet naar Jobs door middel van de job crystal. Alle "classes" die released zijn met de uitbreidingen beginnen direct als job en hebben geen beginnende class.

Classes en jobs zijn in te delen in 4 categorieën:
• Disciples of War: Fysieke combat classes/jobs, zowel melee als ranged.
• Disciples of Magic: Caster combat classes/jobs.
• Disciples of Hand: Crafter classes.
• Disciples of Land: Gathering classes.

Verder kent Final Fantasy XIV de bekend trinity rol verdeling: Tank, Healer, Damage Dealer (DPS). De Disciples of War/Magic worden in deze rolverdeling behandeld, waarbij DPS wordt opgedeeld in Melee, Ranged en Magic. Elk van deze rollen hebben hun eigen Role Skills. Skills die automatisch unlocken vanaf een bepaald level, die gedeeld worden door alle classes/jobs binnen die rol.

Tanks

Tanks hebben 7 Role Actions: Rampart, Interject, Shirk, Low Blow, Reprisal, Provoke, Arm's Length.

https://i.imgur.com/n0eW8pC.pngClassGladiator
Wapen:Sword & Shield
Unlock Eisen:Start Class
Locatie:Ul'dah
Main Stats:Strength, Vitality
Een vrij traditionele tank met 1-hand zwaard en schild. Een defensief ingestelde tank met een goede dosis utility om de aandacht om zich te houden, en zichzelf en de party in leven te houden.
https://i.imgur.com/IYW6ZNV.pngJobPaladin
Wapen:Sword & Shield
Unlock Eisen:Level 30 Gladiator
Locatie:Ul'dah
Main Stats:Strength, Vitality
De Paladin voegt meer utility toe aan de skill set en komt daarnaast met een dosis magische skills voor zowel damage als utility.
 
https://i.imgur.com/oe7xqNw.pngClassMaurader
Wapen:Axe
Unlock Eisen:Start Class
Locatie:Limsa Lominsa
Main Stats:Strength, Vitality
Een offensieve tank die zich verweert met hoge damage. Utility blijft voor de Marauder beperkt tot enkele self buffs.
https://i.imgur.com/NE6lOKd.pngJobWarrior
Wapen:Axe
Unlock Eisen:Level 30 Marauder
Locatie:Limsa Lominsa (unlock), Eastern La Noscea (quests)
Main Stats:Strength, Vitality
De Warrior maakt gebruik van de 'innerlijke beest', die zorgt voor hoge damage en een verhoogde overleving. De Warrior krijgt er een dosis party utility bij.
 
https://i.imgur.com/iZFFeyC.pngJobDark KnightHW
Wapen:Greatsword
Unlock Eisen:• Level 50
• Heavensward
• Toegang tot Ishgard
Locatie:Ishgard
Main Stats:Strength, Vitality
De Dark Knight maakt gebruik van de 'Darkside'. De Dark Knight heeft een uitlopend spectrum aan skills, zowel fysiek als magisch. Een gezonde dosis aan utility die de overleving van zowel zichzelf als de party kan bevorderen.
 
https://i.imgur.com/DlsMB8U.pngJobGunbreakerShB
Wapen:Gunblade
Unlock Eisen:• Level 60
• Shadowbringers
Locatie:Gridania
Main Stats:Strength, Vitality
De Gunbreaker maakt gebruik van een iconisch wapen de Gunblade. Deze combinatie van zwaard en pistool in een maakt een hoop mogelijk in zowel damage als utility met verschillende kogels.


Melee_DPS

Melee DPS hebben 6 Role Actions: Second Wind, Feint, Leg Sweep, Arm's Length, Bloodbath, True North

https://i.imgur.com/tsFBwBj.pngClassLancer
Wapen:Polearm
Unlock Eisen:Start Class
Locatie:Gridania
Main Stats:Strength
De Lancer gebruikt combo aanvallen om damage te doen. Heeft enkele self buffs voor verhoogde damage.
https://i.imgur.com/I8PI4cC.pngJobDragoon
Wapen:Polearm
Unlock Eisen:Level 30 Lancer
Locatie:Gridania (unlock), Coerthas Central Highlands (quests)
Main Stats:Strength
De Dragoon bouwt verder op het arsenaal van de Lancer. Via je innerlijke draak maak je gebruik van Jump attacks, en krijg je ook de nodige party utility.
 
https://i.imgur.com/dAg7HXl.pngClassPugilist
Wapen:Hand-to-Hand, Fists
Unlock Eisen:Start Class
Locatie:Ul'dah
Main Stats:Strength
De Pugilist vecht met snelle combo's met enkele positionals en een chakra systeem.
https://i.imgur.com/OUWQMgc.pngJobMonk
Wapen: Hand-to-Hand, Fists
Unlock Eisen:Level 30 Pugilist
Locatie:Ul'dah
Main Stats:Strength
Bouwt verder aan het arsenaal van de pugilist. De Monk wordt meester of hun Chakra, waarmee ook de nodige damage kan worden gedaan. Biedt de nodige party utility en heeft een hoge mobiliteit.
 
https://i.imgur.com/WvnqAbD.pngClassRogue
Wapen:Daggers, Knives
Unlock Eisen:• Level 10
• Toegang tot Limsa Lominsa
Locatie:Limsa Lominsa
Main Stats:Dexterity
De Rogue is de enige combat class waar niet mee kan worden gestart. Hij gebruikt combo skills met enkele positionals. Ze zijn de meester van de schaduwen.
https://i.imgur.com/J8bPi90.pngJobNinja
Wapen: Daggers, Knives
Unlock Eisen:Level 30 Rogue
Locatie:Limsa Lominsa (unlock), Eastern La Noscea (quests)
Main Stats:Dexterity
Voegt Ninjutsu toe aan de skills van Rogue. Biedt verder de nodige utility voor zichzelf en de party.
 
https://i.imgur.com/hm7KJcU.pngJobSamuraiSB
Wapen:Katana
Unlock Eisen:• Level 50
• Stormblood
Locatie:Ul'dah
Main Stats:Strength
De traditionele krijger uit de verre oosten, de Samurai is een meester met de Katana. Hoewel de Samurai weinig biedt in de vorm van party utility, kan hij samen met self buffs de nodige damage aanrichten.
 
https://i.imgur.com/vct0XQ1.pngJobReaperEW
Wapen:Scythe
Unlock Eisen:• Level 70
• Endwalker
Locatie:Ul'dah
Main Stats:Strength
Een melee job die een 'spirit' oproept die na 'voeding' bepaalde aanvallen versterkt. De Reaper biedt daarnaast ook nog de nodige party utility.


Ranged_DPS

Ranged DPS hebben 6 Role Actions: Leg Graze, Second Wind, Foot Graze, Peloton, Head Graze, Arm's Length.

https://i.imgur.com/uQ0wpjb.pngClassArcher
Wapen:Bow
Unlock Eisen:Start Class
Locatie:Gridania
Main Stats:Dexterity
De traditionele archer class is als vele andere. Ranged skills met enkele 'proc' skills die enkel kunnen worden uitgevoerd met een buff, die mogelijk uit andere skills voort kan komen. Dit stukje rng houdt de class fris.
https://i.imgur.com/7ilRjgU.pngJobBard
Wapen:Bow
Unlock Eisen:Archer level 30
Locatie:Gridania (unlock), South Shroud (quests)
Main Stats:Dexterity
De Bard breidt het arsenaal uit van de Archer uit met songs, die je damage verhogen op verschillende manieren. Verder komt de Bard met enkele party buffs voor zowel de hele party als single target.
 
https://i.imgur.com/DOGjwLe.pngJobMachinistHW
Wapen:Guns
Unlock Eisen:• Level 50
• Toegang tot Ishgard
• Heavensward
Locatie:Ishgard
Main Stats:Dexterity
Machinist heeft te maken met 'heat' mechanics op hun wapen, wat kan leiden tot burst damage. Verder heeft het met een 'battery' gauge toegang tot een 'summon'. Wat begint als een turret die regelmatig damage doet, wordt dat later een mech. De Machinist heeft slechts beperkte party utility.
 
https://i.imgur.com/SIoxzoe.pngJobDancerShB
Wapen:Throwing Weapons
Unlock Eisen:• Level 60
• Shadowbringers
Locatie:Limsa Lominsa
Main Stats:Dexterity
De Dancer is een 'proc' based job, met de nodige damage potentie. Gebruikt dances voor zowel damage als buffs. De Dancer heeft een behoorlijke utility potentie.


Magic_DPS

Magic DPS hebben 5 Role Actions: Addle, Swiftcast, Sleep, Lucid Dreaming, Surecast.

https://i.imgur.com/DreFy8z.pngClassThaumaturge
Wapen:Scepters, Staffs
Unlock Eisen:Start Class
Locatie:Ul'dah
Main Stats:Intelligence
Traditionele mage class. Gebruikt de elementen van fire, ice en thunder. Heeft afwisseling tussen damage fases en MP herstel.
https://i.imgur.com/B9MC3L4.pngJobBlack Mage
Wapen: Scepters, Staffs
Unlock Eisen:Level 30 Thaumaturge
Locatie:Ul'dah
Main Stats:Intelligence
Breid de skill set van de Thaumaturge uit. Hoge damage output en veel self utility. Niet zo sterk op gebied van party utility.
 
https://i.imgur.com/EUkTu3C.pngClassArcanist
Wapen:Grimoire
Unlock Eisen:Start Class
Locatie:Limsa Lominsa
Main Stats:Intelligence
Arcanist is een 'pet' summon class. De summons channelen hun kracht naar de arcanist. Arcanist is verder de enige class met 2 jobs eraan gekoppeld. Een van die jobs is Scholar, die een andere rol krijgt.
https://i.imgur.com/jjqSH7f.pngJobSummoner
Wapen:Grimoire
Unlock Eisen:Level 30 Arcanist
Locatie:Limsa Lominsa (unlock), Gridania (quests)
Main Stats:intelligence
Summoner breidt de DPS kant van de Arcanist uit. De summon channelen nu de kracht van de primals, die je in de loop van het verhaal tegen komt. Brengt verder een beetje party utility.
 
https://i.imgur.com/FHfArOH.pngJobRed MageSB
Wapen:Rapiers
Unlock Eisen:• Level 50
• Stormblood
Locatie:Ul'dah
Main Stats:Intelligence
De Red Mage gebruikt een combinatie van Black Magic en White Magic. Daar waar de nadruk ligt damage heeft het ook een heal en resurrect. De Red Mage legt een focus op het balanceren tussen black en white mana.
 
https://i.imgur.com/1JZ6g7E.pngLimited JobBlue Mage
Wapen:Canes
Unlock Eisen:Level 50
Locatie:Limsa Lominsa (unlock), Ul'dah (quests)
Main Stats:Intelligence
De Blue Mage is de eerste en voorlopig enige Limited Job. Dit wil zeggen dat de Blue Mage niet zoals gebruikelijk kan worden gebruikt in het matching systeem van de Duty Finder. Dungeons kunnen alleen met een voor opgezette party worden gedaan. Verder kent de Blue Mage een aparte level cap van 50. Deze cap wordt later nog verhoogd. Ook de experience wordt op een andere manier berekend, waardoor het effectiever is de weide wereld in te trekken.
Verder speelt de Blue Mage heel andere dan de rest. Je begint met een spell, en moet de rest van monsters leren. Elke keer als een leerbare spell gebruikt wordt tegen je, ook als het mist, heb je een kans deze te leren. Dit zorgt voor een unieke speelstijl.


Healers

Healers hebben 6 Role Actions: Repose, Swiftcast, Surecast, Lucid Dreaming, Rescue, Esuna.

https://i.imgur.com/63U11rL.pngClassConjurer
Wapen:Radicals, Wands
Unlock Eisen:Start Class
Locatie:Gridania
Main Stats:Mind
De traditionele healer. Doet damage met Stone en Wind elementen. Heeft verder skills voor healing en het verwijderen van debuffs.
https://i.imgur.com/cxF6EIJ.pngJobWhite Mage
Wapen:Radicals, Wands
Unlock Eisen:Level 30 Conjurer
Locatie:Gridania (unlock), South Shroud (quests)
Main Stats:Mind
De White Mage is een pure healer. Heeft niet veel in de vorm van party utility of shields, maar de ruwe heal output is hoog. Biedt naast flat heals ook de nodige heal-over-time spells.
 
https://i.imgur.com/ZMiKtAO.pngJobScholar
Wapen:Grimoire
Unlock Eisen:Level 30 Arcanist
Locatie:Limsa Lominsa
Main Stats:Mind
Met Scholar veranderen de summons van de arcanist naar fairies, die naast heals ook enkele buffs hebben. Scholar heeft een lagere heal output, maar maakt dit goed door middel van het gebruik van schields, waarmee damage voorkomen wordt. De Scholar kent de nodige party utility.
 
https://i.imgur.com/Td8xG1r.pngJobAstrologianHW
Wapen:Star Globe
Unlock Eisen:• Level 50
• Toegang tot Ishgard
• Heavensward
Locatie:Ishgard
Main Stats:Mind
De Astrologian gebruikt de kracht van de sterren voor z'n healing. De Astrologian wordt in Endwalker de tweede 'pure' healer, naast White Mage met een groot arsenaal aan krachtige heals. Verder gebruikt de Astrologian een dek kaarten die corresponderen met sterrenbeelden, die buffs geven aan de party. De getrokken kaarten zijn willekeurig, dus een zekere lading aan rng is gegarandeerd.
 
https://i.imgur.com/t08jDVk.pngJobSageEW
Wapen:Nouliths
Unlock Eisen:• Level 70
• Endwalker
Locatie: Limsa Lominsa
Main Stats:Mind
De Sage is de tweede 'barrier' healer, naast Scholar. Heeft een flink arsenaal aan shields en heals. Daarnaast kan de Sage een party member markeren die vervolgens heals krijgt elke keer als de Sage damage doet. De Sage bezit de nodige complexiteit.


Disciples_of_Hand

Voor alle crafters geldt dezelfde eis: Level 10, en toegang tot de locatie van de class guild.
Crafters maken gebruik van 3 stats: Crafsmanship, Control en CP.

Vanaf class level 55 is het mogelijk om je te specialiseren in een crafting class. Specialisatie brengt extra skills en voordelen, maar je bent beperkt tot 3 classes maximaal. Het staat je wel vrij de specialisatie classes te wijzigen.

https://i.imgur.com/uK2GLU2.pngClassAlchemist
Tools:Alembics, Mortars
Locatie:Ul'dah
De Alchemist maakt o.a. potions, orchestrion scrolls, grimoires.
 
https://i.imgur.com/S5MHNlm.pngClassArmorer
Tools:Pliers, Raising Hammers
Locatie:Limsa Lominsa
De Armorer maakt o.a. Shields, Heavy Armors, Tools.
 
https://i.imgur.com/hAT4TU1.pngClassBlacksmith
Tools:Cross-pein Hammers, Files
Locatie:Limsa Lominsa
Blacksmith maakt o.a. Wapens, tools, ingots.
 
https://i.imgur.com/Yzl6iF2.pngClassCarpenter
Tools:Claw Hammers, Handsaws
Locatie:Gridania
Carpenter maakt o.a. Canes, Polearms, Shields, meubels, (Crafting) Accessories.
 
https://i.imgur.com/s2E3aYq.pngClassCulinarian
Tools:Culinary Knives, Skillets
Locatie:Limsa Lominsa
De Culinarian maakt eten en alles wat daarmee te maken heeft. Eten biedt buffs van een half uur per gebruik. Stacks tot een uur.
 
https://i.imgur.com/DqLFWF0.pngClassGoldsmith
Tools:Chaser Hammers, Grinding Wheels
Locatie:Ul'dah
De goldsmith maakt o.a. Accessories, circles, Needles.
 
https://i.imgur.com/LqT58Ri.pngClassLeatherworker
Tool:Awls, Headknives
Locatie:Gridania
Leatherworker maakt o.a. Leather Armor, (Gathering) Accessories.
 
https://i.imgur.com/uIp3buP.pngClassWeaver
Tools:Needles, Spinning Wheels
Locatie:Ul'dah
Weaver maakt vooral Cloth Armor.


Disiples_of_Land

Verder geldt voor alle gatherers dezelfde eis: Level 10, en toegang tot de locatie van de class guild.
Gatherers maken gebruik van 3 stats: Gathering, Perception en GP.

https://i.imgur.com/decQyhs.pngClassBotanist
Tools:Hatchets, Scythes
Locatie:Gridania
Botanist verzamelen dingen uit de natuur, hout, kruiden, etc.
 
https://i.imgur.com/VlGKsFz.pngClassFisher
Tools:Fishing Rods, Gigs
Locatie:Limsa Lominsa
Fishers verzamelen alles wat je maar in de zee kunt vinden, maar vooral de grote rijkdom aan vis en overig zeeleven.
 
https://i.imgur.com/YDkvcEJ.pngClassMiner
Tools:Pickaxes, Sledgehammers
Locatie:Ul'dah
Miners verzamelen de mineralen rijkdommen, zoals edelstenen, ores en dergelijke.
PC
 MinimumRecommended
OSWindows® 7 64 bit, Windows® 8.1 64 bit, Windows® 10 64 bit
CPUIntel® Core™i5 2.4GHz or higherIntel® Core™i7 3GHz or higher
Memory4GB or higher8GB or higher
Disc Space80GB or more
Graphics CardNVIDIA® Geforce® GTX750 or higher
AMD Radeon™ R7 260X or higher
NVIDIA® Geforce® GTX970 or higher
AMD Radeon™ RX 480 or higher
Screen Resolution1280x7201920x1080
InternetBroadband Internet connection
Sound CardDirectSound® sound card
DirectX®DirectX® 11


Mac
 Minimum Requirements
OSmacOS Mojave 10.14, macOS Catalina 10.15, macOS Big Sur 11.1
Applicable modeliMac (Retina 5K, 27-inch, Late 2014) or higher
Models utilizing the Apple Silicon chipset (such as M1) are not supported.
Memory4GB or higher
Available space on hard disk/SSD80GB or more
GraphicsRadeon R9 M295X or higher
Recommended screen resolution1600x900
InternetBroadband Connection


Playstation 4/5
Hard Drive Space60GB or more
DUALSHOCK®4 Wireless ControllerRequired
Mouse and KeyboardOptional Support
InternetBroadband Connection
PlayStation®NetworkPersistent broadband internet connection required
PS4®Pro EnhancedSupported (Additional resolution options are available via the in-game System Configuration interface.)
PlayStation®Vita Remote PlayCompatible
Share FunctionCompatible
Server List

JapanEurope
Elemental
Aegis
Atomos
Carbuncle
Garuda
Gungnir
Kujata
Tonberry
Typhon
Gaia
Alexander
Bahamut
Durandal
Fenrir
Ifrit
Ridill
Tiamat
Ultima
Mana
Anima
Asura
Chocobo
Hades
Ixion
Masamune
Pandaemonium
Titan
Meteor
Belias
Mandragora
Ramuh
Shinryu
Unicorn
Valefor
Yojimbo
Zeromus
Chaos
Cerberus
Louisoix
Moogle
Omega
Ragnarok
Spriggan
Phantom
Sagittarius
Light
Lich
Odin
Phoenix

Shiva
Zodiark
Twintania
Alpha
Raiden
North AmericaOceania
Aether
Adamantoise
Cactuar
Faerie
Gilgamesh
Jenova
Midgardsormr
Sargatanas
Siren
Primal
Behemoth
Excalibur
Exodus
Famfrit
Hyperion
Lamia
Leviathan
Ultros
Crystal
Balmung
Brynhildr
Coeurl
Diabolos
Goblin
Malboro
Mateus
Zalera
Dynamis
Halicarnassus
Maduin
Marilith
Seraph
Materia
Bismarck
Ravana
Sephirot
Sophia
Zurvan

De servers in het rood hebben een verhoogde concentratie aan Tweakers.

Tweakers Spelerslijst

Welke Tweakers spelen FFXIV? Op welke servers? Welke jobs? Deze informatie vind je in onderstaande spelerslijst terug. Voel je vrij je eigen gegevens toe te voegen.

Members only: Tweakers Spelerslijst
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


Linkshells

Crossworld Linkshell (Light)
Members only: Crossworld Linkshell (Light)
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. InloggenLinkshell / FC Moogle
Members only: Linkshell / FC Moogle
Alleen zichtbaar voor ingelogde gebruikers. Inloggen


Toevoegingen

Mocht je een (crossworld) Linkshell of Free Company willen promoten hier, stuur een DM naar de topicstarter met gegevens en contactpersonen om te benaderen voor invites, compleet met Tweakersnaam en ingame naam en server.


Gratis Trial tot level 60
FFXIV Product Page – Product en Subscription Informatie
Server Status
Endwalker Homepage
FFXIV Guild – Guides
Gamerescape – Database
Gamerescape - Progressie & belangrijke unlocks
FFXIV Wiki
FFXIV Housing – Overzicht van housing items, met previews.
FFXIV Gardering – Gardening guides
Crafting Macro generator
FFXIV Angler – Informatie over Fishing

Ook interessant
• Noclip Documentaire FFXIV 1.0 naar ARR: Deel 1, Deel 2, Deel 3
The Fall and Rise of Final Fantasy XIVVoor opmerkingen, toevoegingen of wijzigingen stuur een DM naar de topicstarter.

Veel plezier, zowel met de game als het topic.


Alle gebruikte afbeeldingen zijn niet mijn eigendom en onderstaande is van toepassing:
FINAL FANTASY is a registered trademark of Square Enix Holdings Co., Ltd.
FINAL FANTASY XIV © 2010 - 2021 SQUARE ENIX CO., LTD. All Rights Reserved.

FFXIV: Mokona Tilmitt (Phoenix), Diablo III: MokonaNL#2968


 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Lekkere OP hoor 👌🏻

Vandaag alleen de Endwalker licentiecode aan m’n account gehangen, want op de huidige queues is inloggen niet echt een optie 😑

Had wel gezien dat ze extra hardware bij gaan prikken zodat de DC queues tot 21k aan kunnen in plaats van 17k; ik denk nog steeds dat het probleem blijft bestaan, maar 4k meer is altijd goed!

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km


 • Shiro
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 26-11 09:14

Shiro

Serenity

Als free trial speler kon ik al helemaal niks de afgelopen dagen, maar beggers can't be choosers :)

Ik had vorige week nog wel de pre-order van Endwalker gekocht, maar weet iemand nog of de pre-order versie van Endwalker ook met gratis 30 dagen speeltijd kwam? Ik kan het nergens terug vinden, ik meen van wel, maar als ik nu zoek, lijkt het van niet?

SR+ MiC


 • DeeDee855
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 05:12
Ik heb geen 30 dagen met de pre-order maar ik had al de starters edition and complete editition (?, Stormblood en Shadowbringer).

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

bij mijn weten zat er in de pre-order van EW geen 30dagen speeltijd nee, tenminste, dat zie ik bij mij nergens terug komen.

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km

Shiro schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 20:50:
Als free trial speler kon ik al helemaal niks de afgelopen dagen, maar beggers can't be choosers :)

Ik had vorige week nog wel de pre-order van Endwalker gekocht, maar weet iemand nog of de pre-order versie van Endwalker ook met gratis 30 dagen speeltijd kwam? Ik kan het nergens terug vinden, ik meen van wel, maar als ik nu zoek, lijkt het van niet?
Je krijgt 30 dagen bij de base game (starter editie whatever it's called).. je eerste aankoop eigenlijk voor je account. Endwalker heeft geen free 30 days

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH

Ben eindelijk begonnen met de endwalker campaign haha :P Begint al wel best goed vond ik. Ga nu even niet meer zo zeer focussen op alts en lekker de story door.

[Voor 11% gewijzigd door Ricmaniac op 08-12-2021 07:16]

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Visho
 • Registratie: Juli 2014
 • Laatst online: 09-11 07:15
Dawn schreef op dinsdag 7 december 2021 @ 20:06:
Lekkere OP hoor 👌🏻

Vandaag alleen de Endwalker licentiecode aan m’n account gehangen, want op de huidige queues is inloggen niet echt een optie 😑

Had wel gezien dat ze extra hardware bij gaan prikken zodat de DC queues tot 21k aan kunnen in plaats van 17k; ik denk nog steeds dat het probleem blijft bestaan, maar 4k meer is altijd goed!
Betekent die code invoeren dat je in een andere queue komt dan?
Visho schreef op woensdag 8 december 2021 @ 07:39:
[...]


Betekent die code invoeren dat je in een andere queue komt dan?
nee volgens mij bedoeld hij dat hij alleen de code in kan voeren en niet aan spelen toe komt door de queue.
als je trial bent maakt het wel uit dan krijgen betalende spelers voorang

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Visho schreef op woensdag 8 december 2021 @ 07:39:
[...]


Betekent die code invoeren dat je in een andere queue komt dan?
Wat @Ricmaniac zegt inderdaad.

Op mijn server, Phoenix, staat sinds gemiddeld 1400u al een 2500+ queue; en ‘s avonds gaat die over de 8k heen. Dus aan spelen kom ik niet eens toe (tenzij ik een dag thuis werk).

Iedereen die die game preordered had, ook via Square Enix zelf, kreeg gisteren een mail voor de licentiecode van de game. Die most los opgevoerd worden op het account, anders kon je niet meer bij EW zones.

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km

Dawn schreef op woensdag 8 december 2021 @ 08:13:
[...]

Wat @Ricmaniac zegt inderdaad.

Op mijn server, Phoenix, staat sinds gemiddeld 1400u al een 2500+ queue; en ‘s avonds gaat die over de 8k heen. Dus aan spelen kom ik niet eens toe (tenzij ik een dag thuis werk).

Iedereen die die game preordered had, ook via Square Enix zelf, kreeg gisteren een mail voor de licentiecode van de game. Die most los opgevoerd worden op het account, anders kon je niet meer bij EW zones.
Denk dat phoenix ook wel de drukste server op dat datacenter is

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Shiro
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 26-11 09:14

Shiro

Serenity

Dawn schreef op woensdag 8 december 2021 @ 08:13:
[...]

Wat @Ricmaniac zegt inderdaad.

Op mijn server, Phoenix, staat sinds gemiddeld 1400u al een 2500+ queue; en ‘s avonds gaat die over de 8k heen. Dus aan spelen kom ik niet eens toe (tenzij ik een dag thuis werk).

Iedereen die die game preordered had, ook via Square Enix zelf, kreeg gisteren een mail voor de licentiecode van de game. Die most los opgevoerd worden op het account, anders kon je niet meer bij EW zones.
Begrijp ik nou goed dat de servers al piepen en kraken door alleen de early access gebruikers omdat ze een pre-order hebben voor Endwalker en nu de rest nog erbij komt? Dan gaat het toch helemaal omvallen?

Ik had nog hoop dat ik deze week misschien weer wat kan spelen, maar als wat ik boven schrijft klopt, dan schat ik mijn kans erg klein in...

SR+ MiC


 • Bardu
 • Registratie: Januari 2012
 • Nu online
Tot nu toe werkt het 's ochtends inloggen nog prima, dan ben je er in 2 minuten in. Voordeel van thuiswerken - doe ik wat meer werk later op de dag.
Wat ik dan later op de dag doe is inloggen voordat we gaan eten - met een beetje mazzel kom ik er dan nog in om ook 's avonds te kunnen spelen. Alleen zondag lukte dat echt niet.
Ze zijn nu aan het patchen - ben benieuwd of dat enige impact gaat hebben.

 • Visho
 • Registratie: Juli 2014
 • Laatst online: 09-11 07:15
ah ja ik snap hem :D begreep je verkeerd haha.

Maar inderdaad :S heb alleen van het weekend gespeeld man.. kwam gisteren thuis en toen 9k in queue... spel weer afsluiten en maar ff new world doen :S

 • Shiro
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 26-11 09:14

Shiro

Serenity

Que was maar 300 een uur ofzo geleden toen ik het probeerde, ik kon er zelfs als free trial erin :D Dus als je thuis werkt kan het wel.

Zo net mijn free trial van PS5 omgezet naar PC omdat het wat fijner gamed, met een toetsenbord en muis op de luie bank is het toch net niet...

Starter edition en mijn pre-order van Endwalker gelijk geactiveerd... dat had ik niet moeten doen denk ik, ik had beter alleen de starter edition kunnen activeren... want nu is de pc 25GB voor Endwalker binnen aan het halen...

SR+ MiC


 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Ricmaniac schreef op woensdag 8 december 2021 @ 08:14:
[...]

Denk dat phoenix ook wel de drukste server op dat datacenter is
Een van de drukste ja; Odin is voller dacht ik.
Maar 2 servers in het DC onder de 50k characters volgens de laatste schatting die ik zag

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km


 • Hunterrnl
 • Registratie: April 2013
 • Laatst online: 31-08 08:32
Shiva en Odin zijn aardig vol. Deze twee server loopt de Que al wat vroeger op dan de andere op het moment. Shiva is all 800 op het moment en Lich/Twintania zijn nog rustig met 40. Maarjah, over een uur is het weer hell helaas.

Heb zelf me character op twintania geparkeerd waar de que`s toch ietsje minder zijn dan Odin. Vanavond nog is een poging wagen of anders maar weer een andere game spelen. Het is niet anders.

Laatste keer dat het zo erg was met een FFXIV release was met 2.0 . De andere releases waren er meer problemen met andere ongelukkige keuzes zoals raubahn extreem.

[Voor 16% gewijzigd door Hunterrnl op 08-12-2021 13:12]


 • Lukin
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 10:03
Gisteravond de MSQ af kunnen ronden. Ik speel op Odin als een Paladin. Ik moet zeggen dat ik mij weer prima heb vermaakt. In mijn ogen is dit een waardige invulling aan het einde van deze saga. In het begin ging het weer een beetje langzaam, zoals we allemaal gewent zijn, maar na de eerste paar levels wordt het steeds en steeds beter. Ik ben heel benieuwd naar welke kant het straks op gaat.
Lukin schreef op woensdag 8 december 2021 @ 13:31:
Gisteravond de MSQ af kunnen ronden. Ik speel op Odin als een Paladin. Ik moet zeggen dat ik mij weer prima heb vermaakt. In mijn ogen is dit een waardige invulling aan het einde van deze saga. In het begin ging het weer een beetje langzaam, zoals we allemaal gewent zijn, maar na de eerste paar levels wordt het steeds en steeds beter. Ik ben heel benieuwd naar welke kant het straks op gaat.
Ik ben zoooo benieuwd naar de MSQ. Ben net pas old sharlyan uit omdat ik nog niks met MSQ heb gedaan eigenlijk maar wil er vanaf nu de focus op gaan leggen. Ben zo benieuwd hoe het eindigd aangezien we weten dat dit het "einde" is van het verhaal wat al 10 jaar doorloopt :P

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Einde Zodiark/Hydaelyn saga inderdaad.

Vrijdag, als ik dan thuis werk…, eens kijken of ik ‘m op Twintania kan parkeren, maar die truc zullen meer mensen uithalen😅
Binnenkort vakantie, dus denk dat ik dan er even doorheen moet knallen

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km

Dawn schreef op woensdag 8 december 2021 @ 21:29:
Einde Zodiark/Hydaelyn saga inderdaad.

Vrijdag, als ik dan thuis werk…, eens kijken of ik ‘m op Twintania kan parkeren, maar die truc zullen meer mensen uithalen😅
Binnenkort vakantie, dus denk dat ik dan er even doorheen moet knallen
Die truc haal ik al sinds de release dag uit tijdens thuiswerken :P helaas gebeurd er bijna elke dag toch iets waardoor ik 1 keer me window ofzo mis en alsnog de queue weer in moet XD

Vandaag voor het eerst niet gemist. Ging mijn server plat rond half 4 ... gelukkig ging de queue daarna toen wel snel omdat de server natuurlijk leeg was.

[Voor 12% gewijzigd door Ricmaniac op 08-12-2021 22:27]

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Blitzdoctor
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 25-11 23:41

Blitzdoctor

Al belt u met een banaan...

Ondertussen ga ik proberen summoner te levelen (11 nu), en als ie level 50 is (en bevalt :P ) verder met Heavensward MSQ.
Twintania heeft 's avonds een queue van in de 5000, dus moet een uur of 2 eerder inloggen om te kunnen spelen.

... Blitz komt er aan! | Battle.net: Blitzdoctor#1128 | FFXIV

Blitzdoctor schreef op donderdag 9 december 2021 @ 10:06:
Ondertussen ga ik proberen summoner te levelen (11 nu), en als ie level 50 is (en bevalt :P ) verder met Heavensward MSQ.
Twintania heeft 's avonds een queue van in de 5000, dus moet een uur of 2 eerder inloggen om te kunnen spelen.
Persoonlijk vind ik summoner een miss step op dat level. Na 60 is het een super dikke class met al je skills etc maar door de rework vind ik hem <60 echt matig. Erg jammer en hoop dat ze dat veranderen.

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Random IT Man
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 26-11 20:56
Hrm...misschien ben ik een beetje hard maar...

Persoonlijk vind ik de huidige problematiek rond de servers wel iets waar Square Enix iets aan had kunnen doen. Het hele excuus van 'Ja we kunnen geen servers krijgen' laat weer eens zien dat de mentaliteit in Japan en bij Square Enix qua infrastructuur nog in 2010 zit: Dedicated, on-premise servers. En personeel moet uit Japan worden overgevlogen voor de installatie van de servers....jeez...in welk jaar leven we?

Als ze een paar jaar geleden (dit hadden ze al tijdens Stormblood kunnen doen toen duidelijk werd dat de game echt here to stay was) volledig Cloud-native waren gegaan met een partner als Microsoft of Amazon waren de huidige server problematieken er niet geweest.

Tot nu toe heb ik maar 3 uur van de expansion kunnen spelen door de huidige problemen. Normaal gesproken neem ik een weekje vrij voor de FFXIV expansions, deze keer had ik dat al met een week uitgesteld omdat ik de bui al zag hangen. Maar het lijkt erop dat zelfs een week na launch we nog met queue's zitten die tot dik 5000 gaan. Als dat nu een uurtje wachten was, had ik er niet zoveel problemen mee. Maar we hebben het hier over uren en uren...

Mensen geven Square Enix toch iets teveel een 'free pass' omdat Yoshi P eindeloos zijn excuses blijft aanbieden. Ze moeten echt even gaan nadenken hoe dit in de toekomst op te lossen en weg te gaan bewegen van on-premise eigen hardware. Deze infrastructuur opzet is niet sustainable.

 • Bardu
 • Registratie: Januari 2012
 • Nu online
Queues zijn lang op spitsuur, maar in de ochtend geen probleem, altijd < 100 en in 5 minuten binnen. Het lijkt ook dat de 2002 crashes, waardoor je uit de queue gegooid werd opgelost zijn. Heb toen ik ging eten vanavond de queue aangezet (iets meer dan 6000), na het eten op de koffie geweest bij ouders en om 9 uur kon ik er in. Toch nog paar uur kunnen spelen.
Je kan dus inloggen zo gauw je thuis komt en eerst wat anders doen. Niet ideaal, maar ik heb genoeg uren kunnen spelen.

 • Lukin
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 10:03
De queues zijn inderdaad naarmate de dag vordert een groter wordend issue om in het spel te komen. Ik werk 4 dagen in de week en was de vrijdag van de pre-release vrij en de opvolgende maandag ook. Ik stond dus op rond 06:00 en kon gelijk inloggen. Dan speelde ik tot het begin van de avond en soms wat later. Dan kan je flink wat meters maken in een aantal dagen.

Sinds ik maandag de MSQ afgerond heb, ben ik nog 1 keer ingelogd om wat aan mijn UI te fixen en nu vindt ik het wel genoeg voor deze week \ weekend. Het is in ieder geval weer 1 persoon minder die ruimte op de server bezet houdt :)
Ja ben ook wel benieuwd hoe lang het aanhoud. Elke dag voor 14:00 inloggen is geen probleem. Vanaf 14:00 word het merkbaar groter de queue.

Mensen gaan natuurijk ook steeds meer manieren bedenken om niet gekickt te worden wat de queue alleen maar langer laat duren.

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Binnenkort weekje vakantie, dus de tijd om het spel nog een keer op te nemen. Ik ben nog helemaal niet door alle expansions heen, hoef ik dan endwalker al te kopen, of kan ik nog gewoon eerst de andere expansions doorgaan zonder de nieuwste al direct aan te schaffen?

Veronderstel als ik een nieuwe class wil spelen wel natuurlijk, maar als dat niet het geval is? Heb nog zoveel content te doen, dat ik eerder geneigd ben om m'n subscription terug te starten, maar de expansion nog niet te kopen. Ben nog maar low level :)

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Powerblast schreef op vrijdag 10 december 2021 @ 19:23:
Binnenkort weekje vakantie, dus de tijd om het spel nog een keer op te nemen. Ik ben nog helemaal niet door alle expansions heen, hoef ik dan endwalker al te kopen, of kan ik nog gewoon eerst de andere expansions doorgaan zonder de nieuwste al direct aan te schaffen?

Veronderstel als ik een nieuwe class wil spelen wel natuurlijk, maar als dat niet het geval is? Heb nog zoveel content te doen, dat ik eerder geneigd ben om m'n subscription terug te starten, maar de expansion nog niet te kopen. Ben nog maar low level :)
Als je t/m Shadowbringers al hebt, en je bent nog niet zo ver noch dat je de nieuwe class wil spelen, dan hoef je Endwalker uiteraard nog niet te kopen :)

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km

Powerblast schreef op vrijdag 10 december 2021 @ 19:23:
Binnenkort weekje vakantie, dus de tijd om het spel nog een keer op te nemen. Ik ben nog helemaal niet door alle expansions heen, hoef ik dan endwalker al te kopen, of kan ik nog gewoon eerst de andere expansions doorgaan zonder de nieuwste al direct aan te schaffen?

Veronderstel als ik een nieuwe class wil spelen wel natuurlijk, maar als dat niet het geval is? Heb nog zoveel content te doen, dat ik eerder geneigd ben om m'n subscription terug te starten, maar de expansion nog niet te kopen. Ben nog maar low level :)
Idd hoef je alleen endwalker te kopen als je 1 van de endwalker classes wil spelen en/of die content wil gaan doen die er bij die expansion bij is gekomen.

p.s. als je shadowbringers of stormblood w/e nog niet hebt kan je net zo goed endwalker kopen want daar krijg je stormblood en shadowbringers nu gratis bij.

Als je echt low level bent kan je misschien net zo goed opnieuw beginnen want tot en met heavensward (alles t/m die expansion en level 60) is in de free trial. de kans dat je als free trial na 14:00 de game binnen komt is overigens heel klein momenteel :'(

[Voor 11% gewijzigd door Ricmaniac op 10-12-2021 19:46]

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Ricmaniac schreef op vrijdag 10 december 2021 @ 19:44:
[...]

....

...
de kans dat je als free trial na 14:00 de game binnen komt is overigens heel klein momenteel :'(
fixed that for you :') ;w


'maar' 6000 in queue momenteel

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km

Holy shit dit verhaal zeg.
Net de 2e dungeon gedaan en donders wat is dit tof.
De area waar je daarna komt is ook stunning! direct wel 10 screenshots gemaakt XD

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Shiro
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 26-11 09:14

Shiro

Serenity

Dawn schreef op vrijdag 10 december 2021 @ 19:50:
[...]


fixed that for you :') ;w


'maar' 6000 in queue momenteel
Ik vond het zelfs zo vervelend worden dat ik mijn free trial opgegeven heb en starter edition en Endwalker heb geactiveerd. Monk is nu level 45 en Paladin 46.

Vandaag rond 17:30 ff aangeslingerd, queue van 3000+, kon er rond 20:15 er eindelijk in (Omega)

Ik ben nu vooral MSQ aan het doen en wat dungeons via duty's. Vermaak me prima en levelen gaat best wel aardig. Vind de story tot dusver maar so-so, misschien omdat ik soms de geduld niet kan op brengen om zoveel tekst door te lezen en ook omdat niet alle quests even boeiend zijn, vaak is het toch weer hier iets ophalen, daar ff met iemand praten, met rond reizen ben ik meer tijd kwijt dan daadwerkelijk dingen tot pulp slaan. Ik hoop dat het wel wat beter wordt naarmate ik verder kom.

SR+ MiC


 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Zodra je in Heavensward komt skyrocket de story als een malle!
ARR, waar je nu in zit, kan op sommige momenten traag aanvoelen maar zet wel een boel zaken neer die later terug komen; even doorbijten!

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Ricmaniac schreef op vrijdag 10 december 2021 @ 19:44:
[...]

Idd hoef je alleen endwalker te kopen als je 1 van de endwalker classes wil spelen en/of die content wil gaan doen die er bij die expansion bij is gekomen.

p.s. als je shadowbringers of stormblood w/e nog niet hebt kan je net zo goed endwalker kopen want daar krijg je stormblood en shadowbringers nu gratis bij.

Als je echt low level bent kan je misschien net zo goed opnieuw beginnen want tot en met heavensward (alles t/m die expansion en level 60) is in de free trial. de kans dat je als free trial na 14:00 de game binnen komt is overigens heel klein momenteel :'(
Maar ineens de knoop doorgehakt en al gestart met m'n subscription terug te activeren, ineens 180 (korting op meer dagen... dat moeten ze dus niet doen :D). Endwalker wacht ik dan nog even mee, zit nog steeds in ARR verhaallijn, dus daar kom ik nog niet direct aan toe. Nu vooral eerst eens wat inlezen in de changes.

 • MokonaNL
 • Registratie: Juni 2014
 • Laatst online: 26-11 12:16
Gisternacht de Endwalker MSQ afgerond. Absoluut een waardig einde aan de saga.

FFXIV: Mokona Tilmitt (Phoenix), Diablo III: MokonaNL#2968


 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

pfff...

spoiler:
ik ben pas net op de maan

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km

Dawn schreef op zaterdag 11 december 2021 @ 14:28:
pfff...

spoiler:
ik ben pas net op de maan
vond dat zooooo vet. wel 50 screenshots gemaakt.
MokonaNL schreef op zaterdag 11 december 2021 @ 13:01:
Gisternacht de Endwalker MSQ afgerond. Absoluut een waardig einde aan de saga.
Ben pas halverwege denk ik (lvl 84 questline) en vind het verhaal al zo goed. wil het liefst dagen achter elkaar spelen om het af te maken maar te veel verplichtingen en te weinig speeltijd :(

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Queue gaat wel traag moet ik zeggen :), het is neem ik aan echt wachten tot 4800 players uitgelogd hebben vooraleer er iemand toegelaten wordt? en niet zo zeer een spreiding van de logins?
Powerblast schreef op zaterdag 11 december 2021 @ 19:26:
Queue gaat wel traag moet ik zeggen :), het is neem ik aan echt wachten tot 4800 players uitgelogd hebben vooraleer er iemand toegelaten wordt? en niet zo zeer een spreiding van de logins?
klopt. helaas wel. vanmiddag om 12 uur was er al een queue van 1000. weekend moet je gewoon minstens 2 uur van te voren denk ik inloggen. Maar zie ook steeds meer mensen mechanics gebruiken om niet AFK te gaan. dus het probleem word alleen maar erger. (doe het zelf ook hoor, weet dat het slecht is maarja wil ook gewoon graag spelen wanneer ik daadwerkelijk tijd heb :P )

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Ricmaniac schreef op zaterdag 11 december 2021 @ 21:27:
[...]

klopt. helaas wel. vanmiddag om 12 uur was er al een queue van 1000. weekend moet je gewoon minstens 2 uur van te voren denk ik inloggen. Maar zie ook steeds meer mensen mechanics gebruiken om niet AFK te gaan. dus het probleem word alleen maar erger. (doe het zelf ook hoor, weet dat het slecht is maarja wil ook gewoon graag spelen wanneer ik daadwerkelijk tijd heb :P )
Valt te snappen, je wil er natuurlijk ook niet uit eens je er in zit, duurt al lang genoeg om er in te geraken :). Zit ondertussen sinds 19u in de queue, nog steeds 1600 voor mij... dat wordt het dus niet vanavond.

[Voor 3% gewijzigd door Powerblast op 11-12-2021 21:35]


 • 0x44
 • Registratie: Augustus 2016
 • Niet online
Hoi, kan iemand een noob adviseren met een paar korte vragen? Ik ga voor ‘t eerst FFXIV kopen;

1. Ik ga de “Complete Edition” kopen en speel voorlopig op een Macbook Pro.
Is het aan te raden via Steam te kopen of juist beter bij Square Enix zelf?

2. Welke EU server zouden jullie kiezen als je opnieuw zou beginnen?

Dank!

 • Lukin
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 10:03
Kon het vanochtend toch niet laten om even te spelen. De role quest afgemaakt en alle blue quests doorlopen. Toch nog aardig wat extra content na de MSQ, buiten de extreme trials die je kan doen.
0x44 schreef op zondag 12 december 2021 @ 09:52:
Hoi, kan iemand een noob adviseren met een paar korte vragen? Ik ga voor ‘t eerst FFXIV kopen;

1. Ik ga de “Complete Edition” kopen en speel voorlopig op een Macbook Pro.
Is het aan te raden via Steam te kopen of juist beter bij Square Enix zelf?

2. Welke EU server zouden jullie kiezen als je opnieuw zou beginnen?

Dank!
1. Squre Enix store. Die heeft vaak betere aanbiedingen volgens mij. Scheelt ook een hoop gedoe met key's. Als je namelijk eenmaal bij Steam koopt, moet je ook voortaan alles bij Steam kopen.

2. Geen flauw idee. Uiteindelijk maakt het denk ik ook niet heel veel uit behalve nu met de queues. Je kan namelijk binnen je data center (Light en Dark) tussen werelden spelen. Dit doe je door ze te "bezoeken" via een Main Aetheryte Crystal in een "hoofdstad". Daarnaast komt er ook een Data Center transfer mogelijkheid aan in de aankomende maanden.

Hou rekening mee dat als je nu koopt en wilt spelen je, net zoals iedereen, behoorlijk last gaat krijgen van de queues. Die gaan waarschijnlijk nog wel aanwezig zijn tot de kerst / oud en nieuw in steeds afneembare grote.

[Voor 11% gewijzigd door Lukin op 12-12-2021 09:56]

0x44 schreef op zondag 12 december 2021 @ 09:52:
Hoi, kan iemand een noob adviseren met een paar korte vragen? Ik ga voor ‘t eerst FFXIV kopen;

1. Ik ga de “Complete Edition” kopen en speel voorlopig op een Macbook Pro.
Is het aan te raden via Steam te kopen of juist beter bij Square Enix zelf?

2. Welke EU server zouden jullie kiezen als je opnieuw zou beginnen?

Dank!
Ik zou het via Square Enix store gewoon kopen.
Het nadeel van steam is dat je alle expansion dan ook op steam moet hebben.

Heeft de complete edition wel Endwalker er bij nu? andrs kan je denk ik beter de starter editie kopen en later als je het leuk vind endwalker want Endwalker (de nieuwe expansion) heeft Stormblood en Shadowbringers er bij in en de starter editie heeft Heavensward er al in zitten.

Qua server vind ik moeilijk zeggen.

Phoenix en Odin zijn 1 van de drukste servers in EU volgens mij.
Maar momenteel is elke server druk dus dat maakt niet echt uit XD

Ik zelf speel op het Chaos Datacenter. Server Moogle. prima server, hier en daar word er wel nog eens iets frans gelult maar sinds de surge afgelopen juli zie ik het amper nog.

We hebben een leuke nederlandse linkshell (soort groepschat in game) aardige gasten. Word alleen nooit echt gebruikt gemaakt van voice chat via discord ofzo. vind ik wel jammer.

[Voor 23% gewijzigd door Ricmaniac op 12-12-2021 11:31]

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • 0x44
 • Registratie: Augustus 2016
 • Niet online
Ricmaniac schreef op zondag 12 december 2021 @ 11:29:

Heeft de complete edition wel Endwalker er bij nu? andrs kan je denk ik beter de starter editie kopen en later als je het leuk vind endwalker want Endwalker (de nieuwe expansion) heeft Stormblood en Shadowbringers er bij in en de starter editie heeft Heavensward er al in zitten.
Ohja, goeie om te checken idd.

Kennelijk zit Endwalker er ook al in, zie hier en klik op “Full product details”…

_/-\o_

 • Random IT Man
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 26-11 20:56
Ondertussen een week verder.....3 uur kunnen spelen. Ik ben het aan het opgeven en de story is inmiddels toch al compleet gespoiled voor mij omdat mensen die no-life hebben er wel doorheen hebben kunnen gaan en heel het internet inmiddels vol staat met story quotes. Echt een zeer vervelende apotheose van deze story saga voor mij.

Tevens zijn de queue's nu -echt- niet meer doorheen te komen. Een queue van 1000 duurt nu al een uur, voor de maintenance was dat iets van 20 minuten. En queue's rond het middaguur (geen eens prime-time!) op de EU servers zit rond de 4000. Voor mensen met een normaal leven is het niet te doen.

Echt, iedereen die dit spel wil spelen: Don't do it please. Het is het niet waard. Ik vind het nu echt onacceptabel dat Square Enix doorgaat met de verkoop + Free trial van de game. Zeker -dat- is gewoon niet meer goed te praten. Ik had Yoshi P en team erg hoog zitten voor deze launch, maar vooral het doorgaan met de verkoop (en sterker nog een STEAM SALE?!) is echt van de zotte.

Ik heb wat bagger launches meegemaakt over de jaren, maar deze komt toch wel in de top 3.

 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Gisteren m'n eerste echte dungeon gehealed, Tam Tara croft ofzoiets :p, nog volledig op automatische piloot gezien ik de groep levend moest houden. Hoop de volgende keer wat meer tijd te hebben om eens wat rond te kijken :). Geeft me terug het oude deadmines gevoel dat ik bij Wow had toen het nieuw was, totaal je weg niet weten, maar hopen op een groep die dat wel doet :p
Random IT Man schreef op zondag 12 december 2021 @ 12:21:
Ik had Yoshi P en team erg hoog zitten voor deze launch, maar vooral het doorgaan met de verkoop (en sterker nog een STEAM SALE?!) is echt van de zotte.

Ik heb wat bagger launches meegemaakt over de jaren, maar deze komt toch wel in de top 3.
Ik heb ze nog hoger zitten dan voorheen. Wat een fucking geweldige expansion en story line.
De queues is inderdaad super kut en moet echt veel beter. maar daar kan je niet een dev team op afbranden die puik werk leveren.

Het is natuurlijk ontzettend ruk voor je dat je nog niet heb kunnen spelen maar de mensen die wel ingelogd zijn telkens en wel al veel hebben kunnen doen hebben een geweldige launch. Eenmaal er in was gelijk gewoon spelen zonder problemen.

Ik snap je frustratie en vind ook dat het beter moet maar om daar nou de game volledig om te flammen vind ik ook weer niet reëel

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Random IT Man
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 26-11 20:56
Ricmaniac schreef op zondag 12 december 2021 @ 12:27:
[...]
Ik snap je frustratie en vind ook dat het beter moet maar om daar nou de game volledig om te flammen vind ik ook weer niet reëel
De game werkt niet. Dit is een online game. Niet een singleplayer game. De online componenten zijn een integraal onderdeel van development. Het is al lang bekend dat de engine van FFXIV nogal veel legacy bij zich draagt. Het voelt qua techniek en infrastructuur als iets uit 2009 wat een 2021 game moet dragen. Je zag het al bij de launch van Stormblood. Dat zou een wake up call geweest moeten zijn voor Square Enix maar ze hebben weinig aan de kern van de engine gedaan. Het was gewoon wachten op de traincrash en die is nu volledig gaande. Mismanagement van het hoogste caliber.

Een auto kan nog zo fantastisch rijden maar als ik er de volle pond voor heb betaald en ik kan er 99% van de tijd niet in rijden ga ik toch ook een slechte review er voor geven? Hoe kan ik het dan nog aan andere mensen aanraden?

Nu ben ik geen nieuwe speler, maar zie onderstaand. Het is 12:35 op moment van schrijven. Deze game is in de verkoop + er is een sale gaande. What are they thinking?!


Het spreekt boekdoelen dat Metacritic pas 1 review heeft voor Endwalker. De rest van de media durft nog geen review uit te brengen. Maar dit queue probleem gaat nog vrolijk weken verder. Als dit Activision Blizzard was geweest met een nieuwe WoW expansion zou iedereen er al memes over aan het maken zijn (die komen nu trouwens ook langzaam op voor Endwalker: Queuewaiter).

 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Denk dat ze beetje het slachtoffer van hun eigen succes zijn geworden. De piek van deze zomer waarschijnlijk niet zien aankomen en dan nog eens nu een expansion midden een chiptekort. Wat moet je dan, je kan moeilijk de hele boel dan maar uitstellen als de software er gewoon ligt. Beetje een spijtige zaak idd, maar hopelijk snel opgelost. Heb er Blizzard ook nooit op afgerekend, je probeert gewoon zo goed mogelijk je launch te doen, maar scalen op de piek gebeurt volgens mij nergens (buiten echt high kritische systemen ofc).

Ik kan zelf weinig over de kwaliteit zeggen, speel nog maar veel te kort daarvoor. Maar moet zeggen dat eens ik kan joinen, er geen lag, glitches of iets dergelijks gebeuren tot nu toe. Dat was bij wow wel soms anders, stond je voor de dark portal, dc door teveel volk.

[Voor 20% gewijzigd door Powerblast op 12-12-2021 12:49]


 • Casual_T
 • Registratie: November 2018
 • Laatst online: 22:52
Even een 'noob' vraag, ik was een tijd terug begonnen aan ARR, maar nadat mijn PS5 kappt ging en weer terug is, heb ik het nog niet op kunnen pakken. Nu loopt mijn eigenlijke subscription nog tot ergens komende maand. Stel ik verleng niet direct, blijft mijn account progressie dan bestaan en kan ik weer heractiveren als ik meer tijd en zin kan maken? Ben opzich op termijn nog wel geinteresseerd namelijk. :)

EDIT: blijkbaar heb ik nog 9 dagen. Kan ik deze dus een tijd inactief laten worden en pas later renewen met behoud van progressie?

[Voor 14% gewijzigd door Casual_T op 12-12-2021 13:29]


 • Flamesz
 • Registratie: Oktober 2010
 • Laatst online: 01:11
Casual_T schreef op zondag 12 december 2021 @ 13:27:
Even een 'noob' vraag, ik was een tijd terug begonnen aan ARR, maar nadat mijn PS5 kappt ging en weer terug is, heb ik het nog niet op kunnen pakken. Nu loopt mijn eigenlijke subscription nog tot ergens komende maand. Stel ik verleng niet direct, blijft mijn account progressie dan bestaan en kan ik weer heractiveren als ik meer tijd en zin kan maken? Ben opzich op termijn nog wel geinteresseerd namelijk. :)

EDIT: blijkbaar heb ik nog 9 dagen. Kan ik deze dus een tijd inactief laten worden en pas later renewen met behoud van progressie?
Ja, dat kan.

 • Shiro
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 26-11 09:14

Shiro

Serenity

Powerblast schreef op zondag 12 december 2021 @ 12:23:
Gisteren m'n eerste echte dungeon gehealed, Tam Tara croft ofzoiets :p, nog volledig op automatische piloot gezien ik de groep levend moest houden. Hoop de volgende keer wat meer tijd te hebben om eens wat rond te kijken :). Geeft me terug het oude deadmines gevoel dat ik bij Wow had toen het nieuw was, totaal je weg niet weten, maar hopen op een groep die dat wel doet :p
Ik speel als Paladin, dus als ik een dungeon niet ken, kondig ik altijd aan dat ik een noob ben en vraag of iemand de weg kent en de voortouw kan nemen en bij boss fights vraag ik ook ff of er nog iets speciaals is. Tot dusver altijd vriendelijk geholpen, ben nu leve 47 op mijn Paladin en 45 op mijn Monk en tot mijn verbazing nog nooit uitgescholden voor noob of wat dan ook... ik kan het me wel anders herinneren van WoW vroeger :D

En fuuu gisteravond 4 uur in queue gestaan, ik speel via gamestream van mijn main pc naar mijn laptop, maar ging iets mis met gamestream waardoor mijn FFXIV afgesloten werd... dus kon toen ook niet meer verder spelen... ik zie nu dat er inmiddels alweer een que is van bijna 1500 posities op Omega... ik dacht nog ff te spelen terwijl de kleine haar middag dutje doet, maar zoals het nu naar uit zie is ze alweer wakker voordat ik in game zit...

Wat is de plan van Square Enix om de lange queues te fixen? Van wat ik lees hebben ze blijkbaar moeite met genoeg hardware te krijgen om meer worlds op te zetten en is dit niet iets waar ze snel wat aan kunnen doen. Gaan we dan de komende maand(en) last van dit soort queues hebben of verwacht men dat nadat er een meute mensen de MSQ hebben gedaan dan weer aftaaien?

SR+ MiC


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Ik speel nu Conjurer maar zou uiteindelijk Astrologian willen proberen, die is als ik het goed voorheb nog niet unlocked omdat ik nog niet ver genoeg zit. Dus voorlopig Conjurer (en daarna white mage neem ik aan). Heb nu nog een paar keer die Tam tam deepcraft gedaan en begin wel te snappen wat de bedoeling is :).

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Powerblast schreef op zondag 12 december 2021 @ 15:06:
Ik speel nu Conjurer maar zou uiteindelijk Astrologian willen proberen, die is als ik het goed voorheb nog niet unlocked omdat ik nog niet ver genoeg zit. Dus voorlopig Conjurer (en daarna white mage neem ik aan). Heb nu nog een paar keer die Tam tam deepcraft gedaan en begin wel te snappen wat de bedoeling is :).
Astrologian kan je unlocken zodra je in Ishgard komt en begint op LV30.
Hiervoor moet je dus eerst door de hele ARR story heen ;)

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Dawn schreef op zondag 12 december 2021 @ 16:21:
[...]

Astrologian kan je unlocken zodra je in Ishgard komt en begint op LV30.
Hiervoor moet je dus eerst door de hele ARR story heen ;)
Goed om te weten, thanks! Wil niks rushen dus ik kom het wel tegen :). Amuseer me wel met een Conjurer op dit moment.
Powerblast schreef op zondag 12 december 2021 @ 19:33:
[...]


Goed om te weten, thanks! Wil niks rushen dus ik kom het wel tegen :). Amuseer me wel met een Conjurer op dit moment.
Dat is de goeie mindset. Ik raad aan om zeker niet te rushen. Ieder zijn ding maar de story line carried deze MMO wel erg. + de expansion gaat nergens heen.. tijd zat :P

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Ricmaniac schreef op zondag 12 december 2021 @ 22:30:
Net de 3e dungeon van endwalker gedaan. Ook wel weer een mooie, andere stijl dan we gewend zijn. Tof verhaal ook.
Die heb ik eerder vandaag ook gedaan, was inderdaad heel tof!

nu weer in Thavnair aangekomen en de aetherite unlocked; nu een roulette aan het doen en dan is het wel weer mooi geweest...
van 1700-2130 in queue gestaan (8800 mensen) xD
iig m'n gewenste duty logs complete voor deze week, want morgen zal wel niks worden...

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Dacht dat het op Twintania al erg was met 5.5k, misschien toch maar wat vroeger starten met werken zodat ik hopelijk wel om 16u de queue kan joinen :)

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Phoenix is met Lich op Light DC het meest populated dacht ik;
Twintania het minste...

dat gezegd hebbende; er zijn al even geen nieuwe servers mee bijgeprikt; wordt eens tijd denk ik. al moeten ze eerst de server capacity verhogen :/
eigenlijk kan je nu na 1600u bijna niet meer ingame komen, tenzij je super vroeg de queue aan zwengeld

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Dawn schreef op maandag 13 december 2021 @ 21:32:
Phoenix is met Lich op Light DC het meest populated dacht ik;
Twintania het minste...

dat gezegd hebbende; er zijn al even geen nieuwe servers mee bijgeprikt; wordt eens tijd denk ik. al moeten ze eerst de server capacity verhogen :/
eigenlijk kan je nu na 1600u bijna niet meer ingame komen, tenzij je super vroeg de queue aan zwengeld
Ik heb vanaf vrijdag vakantie, dus ik hoop dan toch wat overdag te kunnen spelen. Maar gezien de feestdagen zal ik vermoedelijk niet alleen zijn, fingers crossed :) Nu doe ik idd de moeite niet om nog te proberen, denk dat ik op het huidige tempo tegen 23u ingame zit.

[Voor 7% gewijzigd door Powerblast op 13-12-2021 21:37]


 • Zercules
 • Registratie: November 2021
 • Laatst online: 08-08 12:08
Leuk spel dat FFXIV:Queue

 • Blitzdoctor
 • Registratie: Januari 2012
 • Laatst online: 25-11 23:41

Blitzdoctor

Al belt u met een banaan...

Ik hoop dat het snel verbetert. Gisteren vergeten om mijn computer op tijd aan te zetten, dus niet kunnen spelen :(

... Blitz komt er aan! | Battle.net: Blitzdoctor#1128 | FFXIV


 • reggie2000
 • Registratie: April 2006
 • Laatst online: 24-11 08:08
Powerblast schreef op maandag 13 december 2021 @ 21:36:
[...]


Ik heb vanaf vrijdag vakantie, dus ik hoop dan toch wat overdag te kunnen spelen. Maar gezien de feestdagen zal ik vermoedelijk niet alleen zijn, fingers crossed :) Nu doe ik idd de moeite niet om nog te proberen, denk dat ik op het huidige tempo tegen 23u ingame zit.
Ik log zelf vaak in rond een uurtje of 11 in de ochtend, dan is de queue tussen 50-100 man, valt reuze mee.
Behalve in het weekend maar moet zeggen dat het rond die tijd nog steeds snel gaat, hooguit 5 min wachten.

Voor mensen die last hebben van spoilers, ik denk dat dat dan vooral aan jezelf ligt. Ik heb meestal Twitch aan staan als ik aan het gamen ben en ik vermijd nu gewoon de mensen die al verder zijn met de MSQ zodat ik geen spoilers zie zolang ik zelf nog met de MSQ bezig ben. Ook vermijd ik de FF sectie op reddit.
Dat zijn maar een paar voorbeelden maar spoilers zijn makkelijk te vermijden zolang je er zelf niet naar op zoek gaat lijkt mij ;)

 • bRuud83
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 23:10
Zelf kan ik alleen 's avonds even gamen en dat zijn net de momenten dat er lange wachtrijen zijn In FFxiv. Wachten duurt te lang, waardoor ik al dagen niet even snel een potje kan doen. Als dit zo doorgaat dan stop ik mijn abo maar voor een tijdje
bRuud83 schreef op dinsdag 14 december 2021 @ 20:15:
Zelf kan ik alleen 's avonds even gamen en dat zijn net de momenten dat er lange wachtrijen zijn In FFxiv. Wachten duurt te lang, waardoor ik al dagen niet even snel een potje kan doen. Als dit zo doorgaat dan stop ik mijn abo maar voor een tijdje
Ja kan ik mij heel goed voorstellen. Het blijft echt een issue en vraag me echt af hoe lang het duurt voordat dit genoeg af neemt of ze het gefixt krijgen. Maar beide gevallen zie ik niet te snel gebeuren. Tenzij het idd te lang duurt voor mensen verbetering zien of telkens maar niet kunnen spelen en dus maar gewoon stoppen.

Zelf vermaak ik me zooo ontzettend. Ik heb de mazzel dat ik altijd thuis werk en gewoon de game in mijn pauze smiddags op start en dan maar op de achtergrond gewoon aan laat in een lage resolutie met 20fps voor performance en gewoon rustig aan het werk ben. Dan wanneer ik savonds eindelijk kan spelen zit ik er gewoon nog in.

Super lelijk natuurlijk om dit te doen maar net als jij... ik kan ook alleen savonds gamen en ja dan wil ik dat ook gewoon wel doen natuurlijk.

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Random IT Man
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 26-11 20:56
bRuud83 schreef op dinsdag 14 december 2021 @ 20:15:
Zelf kan ik alleen 's avonds even gamen en dat zijn net de momenten dat er lange wachtrijen zijn In FFxiv. Wachten duurt te lang, waardoor ik al dagen niet even snel een potje kan doen. Als dit zo doorgaat dan stop ik mijn abo maar voor een tijdje
Zelfde. Nog een paar dagen een sub en daarna geef ik het op. Of ze moeten nog wat extra gratis dagen geven.

Het is ook echt van de zotte dat de Japanse servers, ook op peak time, geen queue hebben. Duidelijk waar de prioriteiten liggen bij SE. JP heeft ook iets van 32 servers terwijl de EU er 12 heeft....
Ricmaniac schreef op dinsdag 14 december 2021 @ 22:27:
[...]

Ja kan ik mij heel goed voorstellen. Het blijft echt een issue en vraag me echt af hoe lang het duurt voordat dit genoeg af neemt of ze het gefixt krijgen. Maar beide gevallen zie ik niet te snel gebeuren. Tenzij het idd te lang duurt voor mensen verbetering zien of telkens maar niet kunnen spelen en dus maar gewoon stoppen.
Het grote probleem is dan dat je richting een Elder Scrolls Online/Cyberpunk 2077 scenario gaat. Mensen stoppen dan maar met een enorm negatieve ervaring (e.g. 'F this game, I want my money back!'). Het heeft ESO jaren gekost om die negatieve ervaring enigzins weg te wassen.

Ik heb negatieve launches meegemaakt, ook met FFXIV met de infamous Raubahn EX en Pippin's Fence in Stormblood maar er is deze keer echt iets bij mij geknakt. Als er in de toekomst expansions komen voor FFXIV dan is mijn eerste reactie: 'Oh leuk, dan ga ik dus unsubben...'

Of als deze situatie nog langer voortduurt haak ik helemaal af van de game. En als ik zo kijk op Reddit en Steam begint de bal met negativiteit m.b.t. FFXIV nu echt wel te rollen. Over twee weken zal de game naar 'Mixed' springen in de Steam reviews. Dan zal de media het ook wel oppikken en dan hebben ze echt een probleem bij Square Enix. Dan ben ik bang dat de positieve vibe rond Yoshi P ook wel een behoorlijke klap gaat krijgen.

New World had ook een bagger launch, maar dat was na 1 week wel grotendeels technisch OK. We zitten nu op 2 weken en de situatie is erger aan het worden i.p.v. aan het verbeteren. Ik ben ook het white-knighten op Reddit in de FFXIV subreddit echt spuugzat aan het worden trouwens....de situatie is gewoon onacceptabel, linksom of rechtsom. Het lijkt wel alsof iedereen daar tempered is door de Primal Yoshi P ofzo om alles maar goed te praten.

[Voor 10% gewijzigd door Random IT Man op 15-12-2021 11:10]


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Random IT Man schreef op woensdag 15 december 2021 @ 11:05:
[...]


Zelfde. Nog een paar dagen een sub en daarna geef ik het op. Of ze moeten nog wat extra gratis dagen geven.

Het is ook echt van de zotte dat de Japanse servers, ook op peak time, geen queue hebben. Duidelijk waar de prioriteiten liggen bij SE. JP heeft ook iets van 32 servers terwijl de EU er 12 heeft....


[...]

Het grote probleem is dan dat je richting een Elder Scrolls Online/Cyberpunk 2077 scenario gaat. Mensen stoppen dan maar met een enorm negatieve ervaring (e.g. 'F this game, I want my money back!'). Het heeft ESO jaren gekost om die negatieve ervaring enigzins weg te wassen.

Ik heb negatieve launches meegemaakt, ook met FFXIV met de infamous Raubahn EX en Pippin's Fence in Stormblood maar er is deze keer echt iets bij mij geknakt. Als er in de toekomst expansions komen voor FFXIV dan is mijn eerste reactie: 'Oh leuk, dan ga ik dus unsubben...'

Of als deze situatie nog langer voortduurt haak ik helemaal af van de game. En als ik zo kijk op Reddit en Steam begint de bal met negativiteit m.b.t. FFXIV nu echt wel te rollen. Over twee weken zal de game naar 'Mixed' springen in de Steam reviews. Dan zal de media het ook wel oppikken en dan hebben ze echt een probleem bij Square Enix. Dan ben ik bang dat de positieve vibe rond Yoshi P ook wel een behoorlijke klap gaat krijgen.

New World had ook een bagger launch, maar dat was na 1 week wel grotendeels technisch OK. We zitten nu op 2 weken en de situatie is erger aan het worden i.p.v. aan het verbeteren. Ik ben ook het white-knighten op Reddit in de FFXIV subreddit echt spuugzat aan het worden trouwens....de situatie is gewoon onacceptabel, linksom of rechtsom. Het lijkt wel alsof iedereen daar tempered is door de Primal Yoshi P ofzo om alles maar goed te praten.
Vind idd het aantal europese servers aan de lage kant. Het is een beetje een fenomeen dat je overal begint te zien, leveringsproblemen jagen volgens mij ook klanten weg. Net zo zeer bij gewone consumer producten als games. Beetje spijtig dat ze op dergelijke manier slechte reviews krijgen maar hier zullen ze idd op korte termijn toch wel wat mee moeten. Zeker nu met de eindejaarsperiode, als er dan vele niet of weinig kunnen spelen gaat ze dat geen zieltjes winnen vrees ik. Ik hou vol :), letterlijk 3 month subscribed, dus ik doe tussendoor wat anders, maar ideaal is het niet natuurlijk.

Ik vermoed dat er toch wel ergens een probleem moet zijn dat ze zelf niet onder controle hebben, chip tekort lijkt me dus wel te kunnen. Las gisteren dat mercedes ook vroeger in vakantie gaat door het tekort dus het zit echt overal...

De game zelf bevalt me meer en meer, endwalker nog totaal niet gezien maar het sfeertje zit gewoon goed. Kan zo gerust een uurtje in gridania bij die blauwe steen staan kijken naar iedereen. Lang geleden dat ik dat nog gehad heb in een game :)

Aan het autoloot principe moet ik toch nog wat wennen, ben gewend van bakken nutteloze dingen te looten, nu totaal omgekeerd, amper loot te zien omdat alles autolooted wordt? Of zie ik dat verkeerd?

[Voor 7% gewijzigd door Powerblast op 15-12-2021 11:52]


 • Lukin
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 10:03
Als je niet kan spelen, stop je subscriptie dan. Je hebt al 7 dagen extra game time gekregen ter compensatie waarbij gezegd werd dat als de problematiek aanhield er waarschijnlijk meer compensatie zou komen.

Voordat early acces live ging en ver voor de launch is meerdere keren aangegeven tegen welke problemen men aanloopt. Niemand is hier happy mee, laat staan Squinix. De oorzaak ligt grotendeels buiten de invloed van Squinix. Tijdens EA was al duidelijk dat de queues alleen al erger zouden worden met release. Toch heb jij op dat moment niet besloten om je sub te pauzeren. Dat wil niet zeggen dat het niet tijd wordt voor communicatie als het gaat over richting de jaar overgang. Ik heb er persoonlijk zeer weinig last van gehad omdat mijn persoonlijke situatie mij opties gaf.

Wat betreft de reviews en het sentiment. Buiten de technische problematiek van de queues \ en het aanmaken van character door de extreem hoge drukte, zijn alle reviews lovend over het spel. De recente steam reviews op zowel FFXIV als Endwalker zijn uitermate positief. Ook de metacritic user scores zijn uitermate goed.

[Voor 7% gewijzigd door Lukin op 15-12-2021 11:48]


 • Shiro
 • Registratie: November 2006
 • Laatst online: 26-11 09:14

Shiro

Serenity

Zo, als 'nieuwe' FFXIV speler heb ik gisteren de dungeons Castrum Meridianum en The Praetorium gedaan voor mijn MSQ... Castrum Meridanum was nog ok qua ervaring voor een eerste keer, kon nog wat tanken, maar Praetorium was wel erg vaag ervaring voor als je het voor het eerst doet.

Iedereen zit daar om daily te doen en Allagan tomestones te farrmen, dus ze rennen er doorheen, voor een eerste keer is het dan wel verwarrend waarom iedereen met een rotvaart doorheen gaat. Als tank liep ik naar de eerste groep toe en begon ik te tanken en ja, je raad het al, werd natuurlijk met de grond gelijk gemaakt, want iedereen ging verder. Ik ben blij dat de cutscenes niet te skippen zijn, anders had ik helemaal niks van de hele dungeon/verhaal mee gekregen.

Dacht daarna, zo, ik kan eindelijk met Heavensward beginnen, maar iemand in de chat tipte me al dat ik nog de quests van 2.0 t/m 2.5 moet doorlopen voordat ik daaraan kan beginnen... ik hoop dat ze leuker zijn dan wat ik tot dusver heb gezien :)

SR+ MiC

Shiro schreef op woensdag 15 december 2021 @ 13:43:
Zo, als 'nieuwe' FFXIV speler heb ik gisteren de dungeons Castrum Meridianum en The Praetorium gedaan voor mijn MSQ... Castrum Meridanum was nog ok qua ervaring voor een eerste keer, kon nog wat tanken, maar Praetorium was wel erg vaag ervaring voor als je het voor het eerst doet.

Iedereen zit daar om daily te doen en Allagan tomestones te farrmen, dus ze rennen er doorheen, voor een eerste keer is het dan wel verwarrend waarom iedereen met een rotvaart doorheen gaat. Als tank liep ik naar de eerste groep toe en begon ik te tanken en ja, je raad het al, werd natuurlijk met de grond gelijk gemaakt, want iedereen ging verder. Ik ben blij dat de cutscenes niet te skippen zijn, anders had ik helemaal niks van de hele dungeon/verhaal mee gekregen.

Dacht daarna, zo, ik kan eindelijk met Heavensward beginnen, maar iemand in de chat tipte me al dat ik nog de quests van 2.0 t/m 2.5 moet doorlopen voordat ik daaraan kan beginnen... ik hoop dat ze leuker zijn dan wat ik tot dusver heb gezien :)
Hahaha de beruchte praetorium :P doe bijna dagelijks die MSQ roulette waardoor je Castrum of Praetorium krijg. Hoop meestal op praetorium want dat geeft gewoon lekker veel xp en dan kan ik 50 minuten netflixen :P

Snap dat het de eerste keer echt wtf is maarja moet je na gaan dat als er niet gerusht word hoe lang het dan duurt.

Vroeger kon je ze skippen en toen was het zo dat je soms bossfights al klaar had voordat nieuwe spelers klaar waren met de cutscenes. vandaar dat ze het zo gedaan hebben dat het voor de nieuwe spelers gewoon te bekijken is en de oude spelers krijgen goeie rewards :P

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • DeeDee855
 • Registratie: Januari 2002
 • Laatst online: 05:12
FFXIV was voor mij gevoel binnen Europa/Nederland niet erg op de radar. Ik kreeg binnen mijn WoW guild of hele laffe reacties, of uitgesproken negatief (weeb!) toen ik eerder dit jaar ging spelen. Bij vrienden was het nauwelijks bekend. Ik kan me voorstellen dat de groei van het laatste half jaar/jaar bij de Europese server relatief het grootst is geweest.
Maar het is echt frustrerend ja... Ik heb een alt op een Amerikaanse server en dan zie ik daar mensen op FC discord kreunen en steunen dat er wel een rij van 3000 in de piektijd is, dan is dat echt wel nog een graadje erger op Odin (5-8k in piektijd, en ook nog langzamer om doorheen te komen).
Met de alt kom ik er wel redelijk snel in 's avond, maar ik had me juist verheugd op verdergaan met de MSQ met mijn main (ben in post Shadowbringer). Beetje een inschattingsfout.

 • Zalaroth
 • Registratie: Juni 2011
 • Laatst online: 00:32

Zalaroth

Mudkip

Mee eens, FFXIV Europa is pas laat populair geworden. Met WoW toen op de troon moest je je bijna gaan schamen als je FFXIV deed.

Ik heb ook de pech dat ik op Odin zit, denk dat het de drukste eu server is. Ik heb 3 dagen geleden nog een queue van over 10K gehad. (Die ging ik toch niet uitzitten.. :+ )
Irritant, maar er zal wel een reden voor zijn dat ze niet zomaar even wat servers erbij kunnen prikken. Om SE daarop te review-bomben snap ik sowieso niet. Je zag het ook bij New World, die via Amazone het grootste server park tot beschikking hebben.

Als je niet tegen de queue's kan dan wacht je toch een poosje? Het is wel iets wat je kon verwachten imo. Ergens is het juist positief dat het spel zo gigantisch populair geworden is. Dusja, irritant. Maar om er nou zo'n gigantisch punt van te maken.. Zet iets als een teamviewertje aan joh. Zo moeilijk is het ook weer niet als je perse wilt spelen.

[Voor 5% gewijzigd door Zalaroth op 15-12-2021 16:35]

PSN: Zalaroth

Zalaroth schreef op woensdag 15 december 2021 @ 16:33:
Mee eens, FFXIV Europa is pas laat populair geworden. Met WoW toen op de troon moest je je bijna gaan schamen als je FFXIV deed.

Ik heb ook de pech dat ik op Odin zit, denk dat het de drukste eu server is. Ik heb 3 dagen geleden nog een queue van over 10K gehad. (Die ging ik toch niet uitzitten.. :+ )
Irritant, maar er zal wel een reden voor zijn dat ze niet zomaar even wat servers erbij kunnen prikken. Om SE daarop te review-bomben snap ik sowieso niet. Je zag het ook bij New World, die via Amazone het grootste server park tot beschikking hebben.

Als je niet tegen de queue's kan dan wacht je toch een poosje? Het is wel iets wat je kon verwachten imo. Ergens is het juist positief dat het spel zo gigantisch populair geworden is. Dusja, irritant. Maar om er nou zo'n gigantisch punt van te maken.. Zet iets als een teamviewertje aan joh. Zo moeilijk is het ook weer niet als je perse wilt spelen.
Naja ligt er aan. Toen ARR uit kwam was het echt super super populair hoor. ook hier op tweakers. voor een aardig tijdje een enkel Tweakers company. Maar uiteindelijk is het steeds on en off natuurlijk zoals met elke mmo en nieuwe expansions etc. Maar door alle gedoe om blizzard en een aantal grote streamers die FFXIV weer extra op de kaart zetten is het echt super super erg gegroeid weer sinds vorig jaar zomer.

En terecht want het is zo'n goeie mmo. Maarja al die voorordelen zoals "weeb" shit en catgirls, bunnies blablabla weet ik veel wat er allemaal gezegd word kreeg je niet zomaar weg :P mijn vrienden zijn ook zo. Er is er 1 die het daadwerkelijk afgelopen zomer weer een kans gaf en die zit nu ook gewoon lekker mee te doen met Endwalker :)

De meeste die die shit allemaal roepen weten het niet uit eigen ervaring joh. alleen maar wat ze online zagen :+

[Voor 13% gewijzigd door Ricmaniac op 15-12-2021 19:53]

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Lukin
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 10:03
Communicatie update:
 • 14 dagen extra compensatie bovenop de al gegeven 7 dagen
 • Stop (tijdelijk) van verkoop van 2 versies van het spel: FFXIV Starter en Complete Edition
 • Free Trial spelers krijgen grote restricties opgelegd als het gaat om de mogelijkheid om in te loggen
 • Tijdelijk stop op het aanmaken van Free Trial accounts
 • Eind januari roadmap voor server uitbreiding. Plan voor grote uitbreiding in Europa en NA
 • Stop met een groot deel van de marketing
 • Bug en oplossing gevonden voor error 2002. Fix in patch van 21 december

[Voor 14% gewijzigd door Lukin op 16-12-2021 08:18]

Lukin schreef op donderdag 16 december 2021 @ 06:34:
Communicatie update:
 • 14 dagen extra compensatie bovenop de al gegeven 7 dagen
 • Stop (tijdelijk) van verkoop van 2 versies van het spel: FFXIV Starter en Complete Edition
 • Free Trial spelers krijgen grote restricties opgelegd als het gaat om de mogelijkheid om in te loggen
 • Tijdelijk stop op het aanmaken van Free Trial accounts
 • Eind januari roadmap voor server uitbreiding. Plan voor grote uitbreiding in Europa en NA
 • Stop met een groot deel van de marketing
 • Bug en oplossing gevonden voor error 2002. Fix in patch van 21 december
Goeie communicatie zoals altijd van ze en netjes van die 14 dagen. dat was wel het minst wat ze konden doen.
Vind wel de roadmap naar eind januari voor de servers wat laat hoor.

Best sick eigenlijk dat je gewoon je marketing en verkoop stopt omdat het vol is :P ondanks dat de game druk genoeg is zal dit heeel veel mensen weg jagen die het anders misschien hadden gekocht. Helemaal in deze periode met feestdagen etc.

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Random IT Man
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 26-11 20:56
Lukin schreef op donderdag 16 december 2021 @ 06:34:
Communicatie update:
 • 14 dagen extra compensatie bovenop de al gegeven 7 dagen
 • Stop (tijdelijk) van verkoop van 2 versies van het spel: FFXIV Starter en Complete Edition
 • Free Trial spelers krijgen grote restricties opgelegd als het gaat om de mogelijkheid om in te loggen
 • Tijdelijk stop op het aanmaken van Free Trial accounts
 • Eind januari roadmap voor server uitbreiding. Plan voor grote uitbreiding in Europa en NA
 • Stop met een groot deel van de marketing
 • Bug en oplossing gevonden voor error 2002. Fix in patch van 21 december
Toen ik dit las: “*bleeping* finally.” Lijkt wel alsof ze wat van mijn suggesties hebben overgenomen? >:)

Dit is het enige juiste wat ze kunnen doen, anders was de geloofwaardigheid echt uit het raam gegaan en anders bleef het dweilen met de kraan open. Ze moeten maar even op de blaren zitten want Data Center uitbreiding had eigenlijk al halverwege Stormblood/voor Shadowbringers moeten gebeuren als je kijkt naar de belachelijke oversizing van het JP datacenter in vergelijking met het EU datacenter.

Een ander ding wat ze nog op de korte termijn kunnen doen is een feature van 6.1 naar voren toeschuiven: Cross-Data Center Travel. Laat de EU spelers dan, in ruil voor een wat hogere ping, tijdelijk spelen op JP servers. Dan kunnen ze de capaciteit die er nu is beter benutten. Ping zal hoog zijn maar voor MSQ is dat niet echt belangrijk.

De fix voor de 2002 bug is echt…. *facepalm*. Eerst WEKEN volhouden dat het niet aan de servers ligt en nu moeten back-pedallen door een bug die 10 JAAR oud is. Pfffft…

 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Ricmaniac schreef op donderdag 16 december 2021 @ 08:39:
[...]

Goeie communicatie zoals altijd van ze en netjes van die 14 dagen. dat was wel het minst wat ze konden doen.
Vind wel de roadmap naar eind januari voor de servers wat laat hoor.

Best sick eigenlijk dat je gewoon je marketing en verkoop stopt omdat het vol is :P ondanks dat de game druk genoeg is zal dit heeel veel mensen weg jagen die het anders misschien hadden gekocht. Helemaal in deze periode met feestdagen etc.
Dat is wel nice, twee weken playtime dat is niet niks. De verkoop stoppen doe je ook zomaar niet, denk dat ze de noodzaak wel degelijk snappen. Ben wel eens benieuwd of het free trials restricten veel effect gaat hebben. Eind januari hopelijk dan een plan voor nieuwe servers, komt helemaal goed :).

 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Random IT Man schreef op donderdag 16 december 2021 @ 10:04:
[...]


Toen ik dit las: “*bleeping* finally.” Lijkt wel alsof ze wat van mijn suggesties hebben overgenomen? >:)

Dit is het enige juiste wat ze kunnen doen, anders was de geloofwaardigheid echt uit het raam gegaan en anders bleef het dweilen met de kraan open. Ze moeten maar even op de blaren zitten want Data Center uitbreiding had eigenlijk al halverwege Stormblood/voor Shadowbringers moeten gebeuren als je kijkt naar de belachelijke oversizing van het JP datacenter in vergelijking met het EU datacenter.

Een ander ding wat ze nog op de korte termijn kunnen doen is een feature van 6.1 naar voren toeschuiven: Cross-Data Center Travel. Laat de EU spelers dan, in ruil voor een wat hogere ping, tijdelijk spelen op JP servers. Dan kunnen ze de capaciteit die er nu is beter benutten. Ping zal hoog zijn maar voor MSQ is dat niet echt belangrijk.

De fix voor de 2002 bug is echt…. *facepalm*. Eerst WEKEN volhouden dat het niet aan de servers ligt en nu moeten back-pedallen door een bug die 10 JAAR oud is. Pfffft…
Zouden ze met het het cross datacenter system niet eerder het probleem verplaatsen? Dat dan de jp servers er ook last van krijgen. Zal wel wat load meer spreiden maar ik gok erop dat het momenteel echt zoveel te veel is dat je het niet red met een datacenter dat vermoedelijk ook al goed vol zit.

[Voor 6% gewijzigd door Powerblast op 16-12-2021 11:12]

Powerblast schreef op donderdag 16 december 2021 @ 11:11:
[...]


Zouden ze met het het cross datacenter system niet eerder het probleem verplaatsen? Dat dan de jp servers er ook last van krijgen. Zal wel wat load meer spreiden maar ik gok erop dat het momenteel echt zoveel te veel is dat je het niet red met een datacenter dat vermoedelijk ook al goed vol zit.
Misschien wel maar Japan heeft meer servers. En sowieso slapen ze daar als wij piek uren hebben :P

Het datacenter visit zou al afgelopen september volgens mij komen maar door de erge surge in playerbase al afgelopen zomer hebben ze dat uitgesteld. Dit was al het plan.

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH


 • Random IT Man
 • Registratie: Juni 2010
 • Laatst online: 26-11 20:56
Ricmaniac schreef op donderdag 16 december 2021 @ 11:17:
[...]

Misschien wel maar Japan heeft meer servers. En sowieso slapen ze daar als wij piek uren hebben :P

Het datacenter visit zou al afgelopen september volgens mij komen maar door de erge surge in playerbase al afgelopen zomer hebben ze dat uitgesteld. Dit was al het plan.
Klopt. Tevens hebben de JP servers op hun peak hours een queue van 50 spelers (minder dan 3 minuten). Off-peak hours is het daar uitgestorven. De situatie daar is totaal anders dan hier waar je al een queue krijgt om 12:00 en op peak hours je een queue hebt van > 4000 voor alle servers. (>3 uur)

 • bRuud83
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 23:10
Dit is goed nieuws. Nu vraag ik me af of de restricties ook voor mij gelden. Ik heb een Free trial versie, maar ik schaf wel time cards aan om te blijven spelen, dus ik betaal er gewoon voor.

 • Lukin
 • Registratie: Mei 2006
 • Laatst online: 10:03
bRuud83 schreef op donderdag 16 december 2021 @ 12:11:
Dit is goed nieuws. Nu vraag ik me af of de restricties ook voor mij gelden. Ik heb een Free trial versie, maar ik schaf wel time cards aan om te blijven spelen, dus ik betaal er gewoon voor.
Dat had niet gehoeven denk ik. Als je alleen een Free Trial account hebt. Dus nog geen uitbreiding of het spel gekocht had dan kon je gratis blijven spelen tot in de oneindigheid tot alle level 60 content. Dus alles tot Stormblood ongeacht hoeveel classes je leveled tot 60.

Je hoeft pas time cards / een subscription te nemen nadat je het spel gekocht heb (Complete of Starter Editie) of een uitbreiding zoals Stormblood, Shadowbringers of Endwalker toevoegd hebt aan je account. Als je nu al time cards loopt toe te voegen dan doe je dat voor jan met de korte achternaam vermoed ik. Apart dat dit dan blijkbaar wel kan.

Ik heb het vermoeden dat je niet een Free Trial versie meer hebt. Bij het kopen van de game krijg je vaak 30 dagen gratis, wat soms als "Free Trial" wordt omschreven. Dat is echter wat anders dan een Free Trial account.

[Voor 36% gewijzigd door Lukin op 16-12-2021 12:29]


 • bRuud83
 • Registratie: Februari 2010
 • Laatst online: 23:10
Ik heb het even gecheckt, het is inderdaad geen Free Trial, maar is volgens mij na de 30 dagen omgezet naar een normale versie. Dus na verlenging met time cards. Was volgens mij de Starter editie, deze was ook gratis.

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Vandaag maar eventjes gespeeld; uurtje of 4 na het werk, en een mooie space travel gedaan. Mooie zone met eilanden; bijna halverwege de zone denk ik (aetherite 2 unlocked).
Morgen na de kapper maar even doorblazen en roulettes fixen. Wel caster cryptlurker set nu compleet (alleen de weapons nog niet).

Zwaar aan het twijfelen of m’n Elezen om te fantasia’en naar een Au Ra, maar twijfelssss

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
Vandaag een aantal uurtjes gespeeld, van level 26 naar 30. Verhaal begont wel leuk te worden vind ik, ook het feit dat je elke zoveel quests wat nieuw vrijspeelt is wel leuk. Merk wel dat ik de boel uitlevel, zit blijkbaar met msq maar rond level 20, dus ben nu maar alle sidequests aan het skippen :)

 • anboni
 • Registratie: Maart 2004
 • Laatst online: 03:07
Powerblast schreef op zondag 19 december 2021 @ 19:25:
Vandaag een aantal uurtjes gespeeld, van level 26 naar 30. Verhaal begont wel leuk te worden vind ik, ook het feit dat je elke zoveel quests wat nieuw vrijspeelt is wel leuk. Merk wel dat ik de boel uitlevel, zit blijkbaar met msq maar rond level 20, dus ben nu maar alle sidequests aan het skippen :)
Tip: level nog een tweede en derde job ernaast, die je een beetje gelijk op laat gaan. Voor tanks en healers zijn de duties ook nog 'ns lekker snel

https://www.socialcooling.com/


 • Bardu
 • Registratie: Januari 2012
 • Nu online
Nog een tip: doe dan met je tweede/derde job wel de sidequests. Soms zitten daar echt pareltjes voor de verhaallijn en leuke bonussen bij!

 • Dawn
 • Registratie: Augustus 2009
 • Laatst online: 26-11 11:10

Dawn

...Sworn to the Dark...

Bardu schreef op zondag 19 december 2021 @ 21:22:
Nog een tip: doe dan met je tweede/derde job wel de sidequests. Soms zitten daar echt pareltjes voor de verhaallijn en leuke bonussen bij!
Dit is inderdaad mijn idee voor Job 3 #BLM, in de tussentijd kan ik dan queue’en voor de daily story roulette.
Intussen met de AST tomestones aan het harken terwijl ik de MSQ afmaak, heb ik zodra ik klaar ben m’n 570 setje wel compleet :)

Rig: Intel Core i7 8700k, EVGA Z370 FTW, EVGA GTX 1080 FTW2 powered || Phone: Apple iPhone 13 Pro Max 256GB || Ride: Volvo S80 V8 MY2007 at 280k km


 • Powerblast
 • Registratie: Augustus 2011
 • Laatst online: 26-11 20:40
anboni schreef op zondag 19 december 2021 @ 19:29:
[...]


Tip: level nog een tweede en derde job ernaast, die je een beetje gelijk op laat gaan. Voor tanks en healers zijn de duties ook nog 'ns lekker snel
Speel nu conjurer als healer, duty gaat idd snel zo, soms ook wat extra reward precies. Was daarnaast aan een scholar begonnen maar dat is precies wel wat complexer in dps met die bars die je vult. Moet ik me precies eerst eens op inlezen :). Vandaag ook begonnen met cooking job. Daar had ik maple sap voor nodig dus dan maar botanist ook :p
Pff wat een story zeg. nu al zo vaak gezegd maar blijf me verbazen.

level 89 dungeon nu gedaan en die was echt dope. daarna volgt eigenlijk gelijk een trial en die was ook super mooi met het verhaal wat er bij komt kijken.

Hopelijk morgen of overmorgen genoeg tijd om de main story af te maken. moet nog +- 10 quests.

Reaper inmiddels ook 90 :)

Paladin zit op het randje van 90 dus dan hebben we ook altijd gewoon een tank ter beschikking.

Reaper vind ik echt mega cool als DPS en blijft voor alsnog zeker mijn main.

WoW: Rogue, FFXIV: Sasuke Uchiha, TWITCH

Pagina: 1 2 3 4 LaatsteGoogle Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee